‘Milieulabel voor AI en digitalisering’

AI wordt vaak gezien als ‘silver bullet’ om het klimaatprobleem op te lossen, maar hierbij wordt vergeten dat al die algoritmes zelf ook heel wat stroom verbruiken, die vaak nog niet duurzaam is opgewekt. Kim van Sparrentak, die namens GroenLinks in het Europees Parlement zit, pleit daarom voor milieulabels voor AI en digitalisering.

“De ICT-sector heeft een gigantische impact op het milieu, en ook in deze sector moeten we naar een circulaire-economie”, zegt zij. Wat haar betreft wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van de technologieën zelf, maar naar de hele infrastructuur die wordt gebruikt, zoals de productiematerialen, netwerken en ‘energie-slurpende’ datacentra.

 

Waarborgen fundamentele rechten


Van Sparrentak zit net als Tudorache in de Special Committee on Artificial Intelligence in a Digital Age. Ze is te spreken over de voorstellen die de Europese Commissie doet. “Daar staan hele goede dingen in, zoals de eerste stap richting een verbod op biometrische surveillance en social credit systems.” Wel zitten er nog de nodige juridische ‘loopholes’ in. “Als we de fundamentele rechten op het gebied van privacy echt willen waarborgen, dan moet je niet brede uitzonderingen maken, zoals we nu zien bij het verbod op biometrische surveillance.”

De EU heeft alles in huis om uiteindelijk koploper in de wereld te worden, ‘op basis van onze Europese waarden’, verwacht Van Sparrentak. Wat haar betreft staan ‘ethische AI, gendergelijkheid, antiracisme en het voorkomen van bias’ daarbij centraal. “Algoritmes moeten veilig en transparant zijn en werken ten bate van ons, niet tegen ons.” Voor toepassingen met een hoog risico, bepleit het Europees Parlement een verplichte ethische check, waar Van Sparrentak zich goed in kan vinden.

Investeer in toepassingen om milieudoelen te halen, gebruik data om het energieverbruik te verminderen of denk aan de ontwikkeling van systemen met AI om behandelplannen in de gezondheidszorg te verbeteren

Kim van Sparrentak, Member of the European Parliament - GroenLinks

AI voor groene innovaties en gezondheidszorg


Als het om de toepassing van AI gaat, maakt Van Sparrentak zich sterk voor gericht innoveren. “Investeer in toepassingen om milieudoelen te halen, gebruik data om het energieverbruik te verminderen of denk aan de ontwikkeling van systemen met AI om behandelplannen in de gezondheidszorg te verbeteren.” Bij dat laatste gaat het bijvoorbeeld om AI die verschillen tussen patiënten beter kan inschatten. “Vaak is het nu nog gebaseerd op een standaard witte man van 40, met AI kunnen we dat differentiëren, en zo een betere behandeling geven.”