"Het ultieme doel is een zwerm van mini maanwagens uitzetten"

Aan visionaire ideeën geen gebrek bij de TU Delft, maar de studenten achter Lunar Zebro werken aan een project dat met recht een moonshot kan worden genoemd. Deze zesbenige, autonome robot wordt momenteel klaargestoomd voor outer space. Het team is in vergevorderde gesprekken voor deelname aan een maanmissie, waarschijnlijk na 2025.

Door Jurjen Slump  •  6 april 2023

© Studio Jamal Ageli

De Lunar Zebro is klein, licht en goedkoop. Van A4-formaat, niet hoger dan een wijsvinger (8-10 cm) en met 2,5 kilo veel lichter dan reguliere maanrobots van honderden kilo’s. De twee camera’s ter grootte van een dubbeltje wegen slechts 7 gram per stuk en werden ontworpen door masterstudenten. 

De eerste missie staat in het teken van technology demonstration: bewijzen dat de robot goed functioneert. De c-vormige beentjes zijn nog nooit getest op het maanoppervlak, net als de stralingsmeter. Die vormt de wetenschappelijke component van de missie en zal de straling op de zuidpool van de maan in kaart brengen. Het communiceert direct met de aarde.

Één kleine stap voor een robot...

Analoge missie in IJsland om mens-machine interactie te onderzoeken © Studio Jamal Ageli

Als de test slaagt wil het studententeam bij volgende missies tientallen zebro’s naar de maan brengen, die daar gaan zwermen. Zo kunnen zij maangrotten en andere moeilijk bereikbare plaatsen verkennen in de zoektocht naar bijvoorbeeld stralingsarme locaties voor toekomstige bemande maanbases. Maar de robotjes kunnen ook met elkaar een grote antenne vormen op de achterkant van de maan, om te luisteren naar oersignalen uit het heelal.  

Het team achter de Lunar Zebro werkt nauw samen met tal van industriële partners. Wij kijken uit naar de countdown! De robot zou wel eens een grote sprong voor ruimtevaart-innovatie kunnen zijn. 

Meer weten? Kijk op zebro.space.