07 augustus 2020

Out of the Blue #19: Is it good enough?

How do you know if an idea is good? Is it a hunch, a gut feeling? Or can you learn to systematically recognise good ideas and move them further to make them work? In this episode, we talk with Jeroen van Erp, Professor of Concept Design at TU Delft and founder of influential Dutch design agency Fabrique. About ad agencies, how to learn design, and plastic soup. You’re not allowed to leave the podcast without at least 10 new ideas! ________ In the IDE Podcast Series ‘Out of the Blue’, Teacher of Practice Ianus Keller or PhD candidate Frithjof Wegener talks with our designers, researchers, students and teachers about their stories. Thankfully, we’re allowed to listen in.

15 juli 2020

Een doorbraak in 3D-printen

3D-printen mag dan futuristisch en creatief klinken, het resultaat was tot nu toe vaak nogal rechtlijnig. Chengkai Dai promoveerde recentelijk bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van TU Delft op een nieuwe methode van 3D-printen, die wel eens de standaard kan worden.

09 juli 2020

Leven en laten leven: ontwerpen met biomaterialen

Stel je een toekomst voor waarin materialen kunnen veranderen. Het katoen in je witte T-shirt is vervangen door levend textiel dat de lucht om je heen zuivert. Wanneer je met een glas wijn op de bank gaat zitten is de vertrouwde glazen fles vervangen door een verpakking van mycelium die je afpelt om de drank te kunnen uitschenken. En het licht aandoen hoeft niet: de bioluminescente organismen in de lamp zorgen vanzelf voor een warme avondgloed zodra het donker wordt.