Nieuws

644 resultaten
13 juni 2018

IO-alumni in ‘Duurzame Jonge 100’ 2018

Drie IO-alumni staan in de recentelijk gepubliceerde ‘Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2018’; een overzicht van de 100 meest inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid.

13 juni 2018

BlueDot lanceert Diffuse-onderzetters

Met behulp van stichting BlueDot kunnen studenten van de TU Delft hun ontwerp in gelimiteerde oplage op de markt te brengen. Sinds deze week zijn de Diffuse-onderzetters van IO-student Aidan Wyber via de BlueDot-webshop te koop.

12 juni 2018

Delftse studenten met autonoom varende boot naar Florida

Van 18 tot en met 24 juni 2018 doet team ‘Trident Delft’ mee aan de zogenoemde RoboBoat-wedstrijd in Daytona (Florida), met studententeams van over de hele wereld. Het team van zes studenten van de TU Delft heeft een boot gebouwd die autonoom kan varen en daarnaast bepaalde taken kan uitvoeren. Zij presenteerden in januari het eerste prototype van de Trident bij de afronding van de minor Robotics van de TU Delft. In de maanden daarna hebben zij de boot klaargestoomd voor deelname aan de RoboBoat-wedstrijd in Florida.

06 juni 2018

Tentoonstelling Scanning for Syria in Rijksmuseum van Oudheden

Vanaf 7 juni is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een expositie te zien over het project ‘Scanning for Syria’, waar IO-onderzoeker Tessa Essers aan meewerkt. Door de oorlog in Syrië is veel van het cultureel erfgoed zwaar beschadigd of verdwenen, zo ook honderden kleitabletten die informatie bevatten over het dagelijkse leven in Tell Sabi Ayyad van circa 1200 v.Chr. in nu Noord-Syrië. Tijdens de expositie zijn onder andere 3D-geprinte tabletten, mallen en een van de 3D-scanners te zien.

05 juni 2018

IO op Border Sessions Festival

Tijdens het Border Sessions Festival (Tech Cultural Festival van 13-16 juni in Den Haag), organiseren onder andere verschillende onderzoekers van de faculteit IO een lab. Een lab op Border Sessions is een hele dag van co-creatie met een focus op een specifiek onderwerp of thema en een duidelijke missie en doel. Op 14 juni vindt er een conferentie plaats, waar ook IO aan deelneemt.

31 mei 2018

TU Delft maakt ontwerpers van schoolkinderen

Iedereen kan ontwerpen, ook schoolkinderen zijn prima ontwerpers, concludeert Ianus Keller, docent Industrieel Ontwerpen bij de TU Delft. In samenwerking met 17 basisscholen in de toekomstige gemeente Altena liet hij bijna 700 leerlingen uit de derde en vierde groep nadenken over het ontwerp van hun schooltas.

30 mei 2018

PASSME Showcase Event in de media

Dinsdag 29 mei vond op luchthaven Schiphol het PASSME Showcase Event plaats, georganiseerd vanwege de afronding van PASSME na drie jaar onderzoek. Onder andere onderzoekers van de faculteit IO (TU Delft) werken mee aan dit project. Naar aanleiding van de bevindingen en aanbevelingen was er veel aandacht van de media.

28 mei 2018

Delftse studententeams bestrijden elkaar met zelfgebouwde robokarts

Vallende slagbomen, een slingerende hamer of voorwerpen op de racebaan: alles om je tegenstander te hinderen. Op woensdag 30 mei strijden Delftse studententeams tegen elkaar met hun zelfgebouwde radiografische bestuurde karts om te kijken wie in 7 minuten de meeste rondjes kan afleggen op een slalomparcours.

24 mei 2018

i.d-Education presenteert met trots: de Pluimwinnaars 2018

Op woensdag 23 mei heeft i.d-Education de jaarlijkse Pluimen uitgereikt tijdens het Pluim-Kafee. Er zijn Pluimen voor de meest inspirerende docent van de bachelor en masters en het beste vak van de bachelor. Daarnaast is er ook een Pluim uitgereikt voor de meest gewaardeerde medewerker.

09 mei 2018

De TU Delft spin-off NightBalance overgenomen door Philips

Philips heeft NightBalance overgenomen, de spin-off van de TU Delft die een ‘slaappositietrainer’ heeft ontwikkeld ter behandeling van bepaalde vormen van slaapapneu en snurken. Oprichter en CEO Eline Vrijland-Van Beest is enthousiast over de overname. “We gaan samen werken aan innovatieve oplossingen waardoor mensen over de hele wereld ’s nachts beter zullen slapen.”

02 mei 2018

PASSME in uitgave Rijkswaterstaat

Meerdere keren per jaar geeft Rijkswaterstaat een thematisch trenddossier uit genaamd ‘De Lichtkogel’. Het PASSME-project, een samenwerking tussen onder andere faculteit IO (TU Delft) en luchthaven Schiphol, is opgenomen in de meest recente uitgave ‘Anders denken over reistijd’.

02 mei 2018

IO alumna Rianne Houba kandidaat Marina van Dammebeurs

Op woensdag 16 mei zal IO alumna Rianne Houba haar plan presenteren waarmee ze zich heeft aangemeld voor de Marina van Dammebeurs. Hiermee maakt ze kans op o.a. €9.000. Meld je hier aan om haar te ondersteunen.

02 mei 2018

‘Wiggle’, de spaarpot die geld delen stimuleert, wint iF Design Talent Award 2018

Michael Soenthorn Speek, student van de faculteit IO (TU Delft), heeft een iF Design Talent Award gewonnen met zijn project ‘Wiggle’. Wiggle is een spaarpot die kinderen aanmoedigt om een deel van hun geld te delen om anderen gelukkig te maken. Het doel is dat ze dit pro-sociale gedrag meenemen naar hun volwassen leven.

02 mei 2018

Crowdfunding robotbal Fizzy gestart

Op dit moment zet een team, begeleid door PhD-kandidaat en ontwerper Boudewijn Boon van de faculteit IO (TU Delft), zich in voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Zij werken aan ‘Fizzy’.

25 april 2018

De lancering van een nieuwe Special Interest Group ‘Design Sketching’

Als vertegenwoordiger van het vakgebied ‘design sketching and visualisation’ van de faculteit IO heeft Jan Willem Hoftijzer (coördinator Design Drawing) samen met professor Bryan Howell van BYU (Utah, VS) een nieuwe internationale Special Interest Group (SIG) genaamd 'Design Sketching' gelanceerd. Doel: een wereldwijd platform creëren voor het delen van best practices en het ontwikkelen van kennis over 'design sketching' en onderwijs.

25 april 2018

TU Delft TV: Meisje met de parel

Het beroemde schilderij van Johannes Vermeer, Meisje met de Parel, was in maart het onderwerp van onderzoek. Wetenschappers van over de hele wereld kregen de kans om hun technieken uit te proberen op de Mona Lisa van het noorden. TU Delft TV maakte hiervan een korte video. Onder andere IO-onderzoeker Tessa Essers is hierin te zien.

18 april 2018

Afstudeerdeliverables in de TU Delft Repository; vanaf 1 september toegankelijk voor iedereen

Het is één van de maatschappelijke taken van de TU Delft om al haar onderwijs- en onderzoeksresultaten beschikbaar te maken voor studenten en docenten in het bijzonder, en de maatschappij in het algemeen. Mede daarom zijn studenten verplicht de hun afstudeerdeliverables te uploaden naar de TU Delft Repository.

11 april 2018

Download gratis Pieter Desmets Positive Design-boekje

In 2015 werd een nieuw tijdschrift gelanceerd: De Dutch Journal of Positive Psychology. De toenmalige hoofdredacteur vroeg professor Pieter Desmet van de faculteit IO (TU Delft) om bij te dragen met een terugkerende column over hoe design kan bijdragen aan het veld van positieve psychologie. De eerste tien gepubliceerde columns sinds 2015 zijn nu gebundeld in een boekje en is gratis beschikbaar.

04 april 2018

Eindresultaten IO-project ‘Vissen van de toekomst’

Hoe kunnen ‘Out of the Box’-ontwerpen de visserijsector helpen om ongewenste bijvangst te verminderen? Twintig studenten van de opleiding IO (TU Delft) werkten in het najaar van 2017 aan een antwoord op deze vraag, als onderdeel van hun afstudeeropdracht. Als opdrachtgevers kozen de VCU en de Vissersbond drie ontwerpen uit waar zij vervolgens de intellectuele eigendomsrechten van kregen.

04 april 2018

Unieke 3D-geprinte brug MX3D af

28 maart 2018

TU Delft koploper in innovatief onderwijs volgens benchmark MIT

De TU Delft is een van de thought leaders in innovatief onderwijs volgens het rapport van MIT, ondermeer vanwege het open en online onderwijs, en de ambitieuze, succesvolle studentenprojecten.

14 maart 2018

Support PhD-studenten IO tijdens de Delft FameLab-voorronde

Op 3 april vindt de Delftse voorronde van FameLab plaats in Theater de Veste. Zestien onderzoekers strijden voor een plaats in de Nederlandse finale van de internationale FameLab-presenteercompetitie. Vanuit Industrieel Ontwerpen doen PhD-studenten Cristina Spoiala en Meng Li mee.

14 maart 2018

MyFutures wint special prize bij finale Hans Sauer Award 2018

Na drie dagen van co-creatie tussen alle finalisten van de Hans Sauer Award 2018 tijdens de Social Design Elevation Days zijn de winnaars op 11 maart bekend gemaakt. Dit gebeurde door zowel publieks- als jurystemmen. Het MyFutures-team van IO mocht de special prize in ontvangst nemen.

07 maart 2018

MyFutures-project naar finale Hans Sauer Award in München

Het team van MyFutures is geselecteerd als een van de zeven finalisten voor de Hans Sauer Award voor Best Social Lab in Europe. Tijdens de Social Elevation Days van 8 tot 11 maart in München wisselen zeven ‘social design-labs’ uit Europa ervaringen uit over hoe grote en kleine sociale vraagstukken met design kunnen worden aangepakt.

05 maart 2018

TU Delft scant Meisje met de parel van Vermeer

Vorige week is in het Mauritshuis een diepgaand onderzoeksproject gestart naar het Meisje met de parel (1665) van Johannes Vermeer. Het onderzoek maakt gebruik van de nieuwste technieken, duurt twee weken en wordt uitgevoerd voor de ogen van het publiek in de Gouden Zaal van het Mauritshuis.

01 maart 2018

Onderzoekers IO gaan Vermeers Meisje met de Parel scannen

In de nacht van zondag 11 op maandag 12 maart gaan Willemijn Elkhuizen en Tessa Essers, onderzoekers bij de faculteit IO, het beroemde schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer scannen. Dit doen ze als onderdeel van het onderzoeksproject ‘Het meisje in de schijnwerper’, waarbij wetenschappers van onder andere TU Delft, Universiteit Antwerpen en Maastricht University twee weken lang in het Mauritshuis te Den Haag ‘Het meisje’ scannen met diverse apparaten.

21 februari 2018

Giulia Calabretta naar finale nationale ISO Docent van het Jaar verkiezing

Afgelopen dinsdag maakte het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de finalisten voor Docent van het Jaar 2018 bekend. Wij zijn trots dat Giulia Calabretta, universitair hoofddocent van Product Innovation Management (faculteit IO), in die finale staat!

21 februari 2018

PASSME-project genomineerd voor Crystal Cabin Award 2018

Het project ‘PASSME Innovative Aircraft Seat’ van onder andere de faculteit IO is finalist voor de Crystal Cabin Award in de categorie 'Cabin Systems'. Deze prijs is dé internationale prijs voor innovaties op het gebied van vliegtuigcabines en passagierservaring. De bekendmaking vindt plaats op 10 april tijdens Aircraft Interiors Expo.

14 februari 2018

IO-student wint Tinnitus Scriptieprijs

Unaniem koos de jury van gerenommeerde kno-artsen en audiologen de scriptie van IO-alumnus Emma Heijerman als beste masterscriptie over tinnitus (oorsuizen) of hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Emma ontwikkelde onder andere een Tinnitus Toolkit. De bekendmaking vond plaats op maandag 5 februari tijdens de Week van het oorsuizen.

07 februari 2018

IO-student wint COPIC AWARD 2017

"Uitstekend realisme bereikt", was de opmerking van de jury over de inzending van IO-student Nigel Müller voor de COPIC AWARD 2017. "Weergave op expertniveau. Moeilijk te geloven dat dit met markers is gedaan!" De jury kende Nigel, met zijn inzending ‘The Iconic Duo Ferrari and Fiat Dino’, de hoofdprijs in de categorie Design toe.

07 februari 2018

Maak kennis met de volgende generatie robots

Krijg je gemixt drankje van Barrie the Bartender Robot, of vind je weg in het Science Centre Delft met de hulp van de Iona the Host-robot en volg het huisdiertje Fizzy the Buddy-robot op je weg. TU Delft TV maakte een nieuw filmpje over de Robotics-minor.

31 januari 2018

Online IDEMC masterclass Digital Manufacturing for Industrial Design

Design-professionals krijgen steeds meer te maken met nieuwe digitale mogelijkheden bij het ontwerpen en fabriceren van producten. Het traject van idee tot implementatie wordt door nieuwe technieken steeds korter. Deze cursus geeft je de mogelijkheid om je in een paar weken tijd te verdiepen in de wereld van 3D-modelleren, 3D-printen en 3D-scannen.

31 januari 2018

Start van het IoT Rapid Proto-Labs-project

De faculteit IO is partner in het door de EU gefinancierde Erasmus+-project IoT Rapid-Proto Labs, dat op 1 februari officieel van start gaat in Helsinki. Prof. Gerd Kortuem en postdoc Jacky Bourgeois nemen namens de TU Delft deel aan dit project van 1 miljoen euro.

31 januari 2018

Stalen toren van 2 meter hoog 3D-geprint door mobiele robot te zien tijdens IO-minortentoonstelling

Op donderdag 1 februari wordt de minortentoonstelling gehouden bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Studenten uit vier interdisciplinaire minors laten de innovatieve oplossingen zien die zij voor verschillende cliënten hebben bedacht. Een van deze veelbelovende oplossingen is een roestvrijstalen toren van 2 meter hoog die 3D-geprint is door een mobiele robot.

24 januari 2018

Twee PASSME-projecten op shortlist Crystal Cabin Award 2018

Op maandag 22 januari is de shortlist voor de Crystal Cabin Award gepubliceerd. Twee PASSME-projecten staan op deze lijst: de PASSME Innovative Aircraft Seat en het SLS Optimus – A guiding hand luggage system (door IO-studenten).