Archief

534 resultaten
20 april 2017

‘Tovertafel’ brengt mensen met dementie in beweging

De ‘Tovertafel’ is een speels product dat helpt om mensen met dementie in beweging te brengen en plezier te geven. Het is een mooi voorbeeld van hoe wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot waardevolle zorginnovatie in de praktijk. Ontwikkelaar Hester Anderiesen-Le Riche promoveert op maandag 24 april op dit onderwerp aan de TU Delft.

05 april 2017

ALIVE. ACTIVE. ADAPTIVE. - Internationaal congres

Het internationale congres van de Special Interest Group on Experiential Knowledge van de DRS (EKSIG 2017) wordt gehouden op 19 en 20 juni. Elvin Karana en Elisa Giaccardi van de faculteit IO (TU Delft) zullen het congres voorzitten. Je kunt je nu aanmelden voor dit congres. Het programma is ook online.

29 maart 2017

Het licht zien: licht in een ruimte visueel inzichtelijk met kubische lichtmeter

Licht bepaalt hoe we de wereld zien. Van een golfballetje kunnen we de glans waarnemen, de structuur zien of juist waarnemen als plat rondje, omdat we in bepaald licht geen schaduw kunnen waarnemen. Op vrijdag 31 maart licht Sylvia Pont, benoemd in 2016 als Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar voor haar werk in het Perceptual Intelligence lab (PI of π-lab), haar onderzoek toe tijdens haar inaugurele rede.

27 maart 2017

Richard Goossens nieuwe voorzitter TU Delft Health Initiative

Per 1 april is professor Richard Goossens benoemd als voorzitter van het TU Delft Health Initiative. Richard Goossens volgt hiermee professor Lucas van Vliet op, die deze rol vanaf de start van het TU Delft Health Initiative in 2009 vervulde en sinds 2016 decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen is.

22 maart 2017

Veel media-aandacht voor samenwerking TU Delft en KLM

Op woensdag 15 maart bekrachtigden de TU Delft en KLM een langetermijn-samenwerking onder de naam Design Doing at Royal Dutch Airlines. Dat gebeurde tijdens de Passenger Terminal Expo in Amsterdam. Het nieuws over deze unieke samenwerking werd goed opgepikt door de relevante media.

22 maart 2017

Licht zien, begrijpen en ontwerpen - inaugurele rede Antoni van Leeuwenhoek-hoogleraar Sylvia Pont

Op 31 maart zal Antoni van Leeuwenhoek-hoogleraar Sylvia Pont aan de faculteit IO (TU Delft) haar inaugurele rede uitspreken. Onder de titel ‘Het licht zien – lighting design and perceptual intelligence’ vertelt Sylvia over een nieuwe manier van lichtontwerpen. De rede is in het Nederlands.

22 maart 2017

‘Groei versus milieu in Vietnam’ – Jotte de Koning bij de VPRO

“Vietnam is een van de snelst groeiende economieën ter wereld. De koffiebonen, rijst en garnalen uit de Mekong-delta gaan de hele wereld over. Maar daarmee loopt het land ook op tegen de grenzen van het milieu.” Jotte de Koning promoveerde op het onderwerp en vertelde erover bij het radioprogramma Bureau Buitenland van de VPRO.

15 maart 2017

IO-alumnus ontwerpt nieuw operatiekamerjasje voor en met kinderen en zorgprofessionals

Hoe kom je tot een nieuw ontwerp voor operatiekamerjasjes waar zowel kinderen als zorgprofessionals blij mee zijn? Veel kinderen zijn niet tevreden met de OK-jasjes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ze vinden het niet mooi, het zit niet lekker en biedt onvoldoende privacy.

15 maart 2017

Nominaties IO-studentenprojecten voor Crystal Cabin Award 2017

Twee ontwerpen voor vliegtuiginterieur van de faculteit IO (TU Delft) zijn genomineerd voor de Crystal Cabin Award in de categorie 'University'. Het is de meest prestigieuze internationale award voor excellente innovatie in vliegtuiginterieur. Uitreiking is op 4 april tijdens Aircraft Interiors Expo, waarbij IO ook vertegenwoordigd is.

15 maart 2017

KLM en TU Delft testen en optimaliseren nieuwe producten en processen in live situatie

KLM en TU Delft hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend onder de naam; Design Doing at Royal Dutch Airlines. Doel van de samenwerking is om nieuwe producten te ontwikkelen en bestaande KLM-processen te optimaliseren in een live operationele KLM-omgeving, dus met echte passagiers op een echte luchthaven en in echte vliegtuigen. Hiermee zet KLM fors in op toepassing van Design Thinking.

08 maart 2017

U_CODE glansrijk door eerste EU-review (Horizon 2020)

Het Horizon 2020-project U_CODE (Urban Collective Design Environment) is tijdens de eerste review op 3 maart op de faculteit IO positief beoordeeld door de EU-reviewers. Katrina Heijne en Han van der Meer nemen namens IO deel aan het project.

08 maart 2017

IO-alumni ontwerpen eerste elektronische hypercar

Voor Vanda Electronics ontwierpen de broers en IO-alumni Marco en Andries van Overbeeke het exterieur en interieur van de Dendrobium, een volledig elektronische supersnelle auto (in 2,7 seconden van 0 naar 100 km/u). De auto werd onlangs gepresenteerd op de Geneva International Motorshow 2017.

08 maart 2017

PhD-kandidaat IO wint een Schmidt MacArthur Fellowship 2017

PhD-kandidaat Deborah Sumter en haar mentor prof. Ruud Balkenende van de faculteit IO hebben een plaats gekregen voor het Schmidt MacArthur Fellowship. Dit is een eenjarig internationaal programma over circulaire economie, bestemd voor postdoctoraalstudenten op het gebied van ontwerp, techniek en bedrijfskunde.

08 maart 2017

Ingrid Mulder over ‘Empowering People to Create Social Change’ op Impact Boom

In de 15e aflevering van de Impact Boom-podcast deelt Ingrid Mulder (faculteit IO) haar ervaring in het samen stadmaken, haar onderzoek en de verschuiving in het hoger onderwijs. Ze focust ook op het belang van empowerment om deel te kunnen nemen aan de maatschappelijke dialoog.

08 maart 2017

Sicco Santema en Suzanne Hiemstra-van Mastrigt bij BNR Nieuwsradio

Woensdag 7 maart waren Sicco Santema en Suzanne Hiemstra-van Mastrigt van de faculteit IO te gast bij het programma Eyeopeners van BNR Nieuwsradio. Ze vertelden over het PASSME-project dat TU Delft in Europees verband coördineert.

08 maart 2017

‘Waarom we teruggrijpen op oude apparaten’ – Erik Jan Hultink in De Volkskrant

“Consumenten hebben een hekel aan complexiteit. Zo'n Nokia geeft in ieder geval de belofte van een wereld die nog begrijpelijk was. Producten, en zeker elektronica, worden steeds ingewikkelder.” Dat zegt hoogleraar Erik Jan Hultink (faculteit IO) in De Volkskrant over teruggrijpen op oude apparaten zoals de Nokia 3310.

01 maart 2017

Ei van alumnus

Voor Alessi, een Italiaanse firma die functionele designvoorwerpen maakt, ontwierp IO-alumnus Titus Wybenga een thee-ei gebaseerd op het ouderwetse zakhorloge.

01 maart 2017

IO-onderzoekers creëren op botweefsel geïnspireerde interne structuren voor 3D-printen

Geïnspireerd door de architectuur van het bot ontwikkelde dr. Jun Wu van de afdeling Design Engineering numerieke algoritmen om poreuze structuren te genereren. Deze structuren zijn licht van gewicht, stijf, en robuust, en dienen daarom als een ideale kandidaat voor de interne structuur bij 3D-geprinte objecten.

01 maart 2017

Faculteit IO en Japanse universiteiten werken aan dementieprojecten

IO-hoogleraar Richard Goossens en Shinji Sudo van het People Design Institute (tevens research fellow van Design United) zijn een tweejarig project gestart waarbij studenten, zowel in Japan als in Nederland, aan de problemen van mensen met dementie werken.

01 maart 2017

Op de foto met Mika de selfierobot in de Kunsthal Rotterdam

Een selfie maken met een robot? Dat kan op 4 en 5 maart in de Kunsthal in Rotterdam (ook tijdens Museumnacht) met Mika de selfierobot. Mika is door zes studenten van de TU Delft ontworpen en gebouwd, onder andere door IO-student Romy Geitenbeek.

22 februari 2017

Ik kook, dus ik ben

Studenten en universitair docent Jouke Verlinden van de faculteit IO hebben samengewerkt met Yale University (Yale Babylonian Collection) en ontwerpster Maaike Roozenburg. Zij reproduceerden kwetsbare kleitabletten uit Mesopotamië uit het jaar 2000 voor Christus.

16 februari 2017

Symposium ‘Light in the eye of the beholder’ ter ere van Sylvia Pont

Op 31 maart vindt ter ere van de inauguratie van Sylvia Pont het mini-symposium ‘Light in the eye of the beholder’ plaats. Na het symposium houdt Sylvia in de Aula haar intreerede ‘Het licht zien – lighting design and perceptual intelligence’. Het symposium en de intreerede zijn vrij toegankelijk, maar aanmelden is verplicht.

16 februari 2017

Winnaars Hyperloop competitie starten Europa’s eerste hyperloopbedrijf HARDT

Tientallen studententeams vanuit de hele wereld reisden twee weken geleden naar Californië om daar deel te nemen aan de door SpaceX georganiseerde Hyperloop Pod competitie, een wedstrijd voor een supersnel vervoersysteem. Het team van de TU Delft versloeg hierin alle anderen. De Delftse capsule kwam vandaag terug naar Nederland. Minister Kamp van Economische Zaken ontving vandaag het team en hun winnende model in Den Haag.

15 februari 2017

6000ste IO-alumnus

Op 9 februari studeerde Gideon Hoogerwerf af als 6000ste alumnus van de faculteit IO van de TU Delft. Gideon ontving, naast zijn masterbul, een cadeaubon, boekenpakket en een fraaie bos bloemen. Hij werd kort toegesproken door onderwijsdirecteur van de faculteit IO, Jan Schoormans.

15 februari 2017

TU Delft op Innovation for Health 2017

De faculteit IO van de TU Delft is dit jaar goed vertegenwoordigd tijdens de nieuwste editie van Innovation for Health op 16 februari in het World Trade Center in Rotterdam. Tijdens dit evenement worden onderzoeks- en afstudeerprojecten gepresenteerd. Gezamenlijk tonen deze projecten wat de faculteit doet aan het vormgeven van de toekomst van de gezondheidszorg.

09 februari 2017

‘Vliegtuigstoel moet bewegen’ – Peter Vink in De Telegraaf

“Ingebouwde bewegingssensoren moeten krappe vliegtuigstoelen comfortabeler maken voor reizigers.” Dat zei prof. Peter Vink van de faculteit IO (TU Delft) tijdens het evenement ‘Designing for our future travel experiences’ op woensdag 1 februari. In De Telegraaf een interview.

09 februari 2017

Afstudeerproject ‘Improve multidisciplinary team meetings by design’ krijgt verlenging

Universitair docent Marijke Melles van de faculteit IO heeft € 63.000 subsidie van het Innovatiebudget van VUmc gekregen om het afstudeerproject van Jesse Beem met een jaar te verlengen voor onderzoek en implementatie. De titel van zijn project is: ‘Improve multidisciplinary team meetings by design’.

09 februari 2017

Reminder: Intreerede Charlie Wang op vrijdag 24 februari

Op vrijdag 24 februari zal professor Charlie Wang zijn intreerede houden met de titel 'Computational Design and Fabrication – Turbine to Advance Production'.

09 februari 2017

TU Delft biedt een gratis kennismaking met de circulaire economie – Circulate News

Donderdag 26 januari hebben studenten van het ‘Design Strategy Project’, een SPD-mastervak, de hoofdkantoren van drie grote bedrijven overgenomen: Adidas in Herzogenaurach en Ford in Keulen (beiden Duitsland) en KLM in Amstelveen. De studententeams gaven hun eindpresentaties van het project.

07 februari 2017

‘De reis van de patiënt’ centraal in nieuwe online cursus TU Delft

Meer inzicht in de patiëntervaring verhoogt het welbevinden van de patiënt en kan bijdragen aan een efficiëntere en veiligere zorg. Gedetailleerde analyse van de ervaring van patiënten staat daarom ook centraal in een nieuwe online cursus van de TU Delft. Op woensdag 8 februari gaat de MOOC ‘Design in healthcare: using patient journey mapping’ van start.

02 februari 2017

‘Vastgoed heeft de gezondheidswereld veel te bieden’ - vakblad E&I

Bijna elke engineer loopt er wel eens tegenaan: ‘vage’ klachten over het binnenmilieu. De metingen zijn goed, maar toch zijn de gebruikers ontevreden. Paul Roelofsen onderzocht dit en promoveerde in december op dit onderwerp bij hoogleraar Peter Vink (faculteit IO, TU Delft). In vakblad E&I een interview.

02 februari 2017

Internationale onderzoeksgroep over materiaalervaring

“Materiaal is een medium. Het kan ideeën, overtuigingen en benaderingen overbrengen, het laat ons op bepaalde manieren voelen en handelen en het creëert en verbetert functionaliteit en gebruiksgemak. Materials Experience (materiaalervaring) gaat over deze dubbele – technische en ervaringsgerichte – rol van materialen.”

02 februari 2017

Samenwerking IO en Vanderlande bekrachtigd

Op woensdag 1 februari vond bij de faculteit IO de mini-conferentie ‘Designing for our future travel experiences’ plaats. Aan het begin van het evenement ondertekenden Katinka Bergema namens de faculteit IO en Esther Kersten namens het bedrijf Vanderlande een samenwerkingsovereenkomst.

02 februari 2017

IO-studenten presenteren aan gerenommeerde bedrijven

Donderdag 26 januari hebben studenten van het ‘Design Strategy Project’, een SPD-mastervak, de hoofdkantoren van drie grote bedrijven overgenomen: Adidas in Herzogenaurach en Ford in Keulen (beiden Duitsland) en KLM in Amstelveen. De studententeams gaven hun eindpresentaties van het project.

02 februari 2017

‘Hoe kopieer je perfect een Rembrandt? – Willemijn van Elkhuizen bij Universiteit van Nederland

Vanaf vrijdag 3 februari is PhD-kandidaat Willemijn Elkhuizen van de faculteit IO te zien bij de Universiteit van Nederland. Willemijn vertelt tijdens een online college hoe je met moderne technieken een perfecte kopie van bijvoorbeeld een Rembrandt kan maken.