Nieuws

213 resultaten

06 november 2019

IO op Global Grad Show tijdens Dubai Design Week

Van dinsdag 12 tot zaterdag 16 november zal Industrieel Ontwerpen aanwezig zijn op de Global Grad Show in Dubai, als onderdeel van de Dubai Design Week. Deze show toont voorbeelden van de volgende generatie vernieuwers die oplossingen ontwerpen voor een betere wereld.

30 oktober 2019

Onze Taal @ DRONGO-prijs voor ‘Healthy storytelling’

Zaterdag 26 oktober heeft een prototype van het Bal & Spriet Spel de eerste prijs gewonnen op het DRONGO talenfestival.

29 oktober 2019

Een herontworpen rechtbank: onpartijdig aan jouw kant

Gemiddeld komt iedereen in Nederland tenminste één keer in aanraking met het rechtssysteem. Voor veel mensen is dit vaak een grote en zelfs enge situatie. Dus toen Rechtbank Noord-Holland aan IO-student Rens de Graaf de mogelijkheid gaf om hun klantvriendelijkheid te verbeteren, greep hij deze met beide handen aan.

23 oktober 2019

Schistoscope op shortlist global Dyson Award

Na runner-up te zijn geworden in de competitie voor de Nederlandse James Dyson Award op 19 september, is IO-project Schistoscope afgelopen week opgenomen in de shortlist van 20 finalisten voor de wereldwijde James Dyson Award.

23 oktober 2019

Media-aandacht voor meer beenruimte in vliegtuig en Flying-V

Op vrijdag 18 oktober was IO-professor Peter Vink te zien bij De Wereld Draait Door over een betere indeling van de vliegtuigcabine en meer beenruimte, ontwikkeld voor de Flying-V. Peter R. de Vries, gast tijdens het programma, uitte onlangs zijn ongenoegen over te weinig beenruimte in het vliegtuig. Hij was onder de indruk: “Ik denk dat meneer Vink de Nobelprijs verdient.” Ook Flying V IO-onderzoeker Thomas Rotte was op tv te zien. In EditieNL vertelde hij over meer beenruimte en slaapplekken in het vliegtuig.

23 oktober 2019

Dasha Simons door IO genomineerd voor TU Delft Best Graduate Award 2019

Het Universiteitsfonds Delft reikt ieder collegejaar de prijs uit voor de beste afstudeerder van de TU Delft. Elke faculteit draagt haar beste afstudeerder voor. Dasha Simons is dit jaar door de faculteit IO voorgedragen. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op dinsdag 12 november.

23 oktober 2019

De toekomstvisies van Delft op Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week, die loopt tot en met zondag 27 oktober, presenteert de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) van de Technische Universiteit Delft (TU Delft)een selectie van haar ontwerpen voor de toekomst. Vijftien groepen studenten en onderzoekers tonen hun vooruitstrevende werk rond de thema's mobiliteit, gezondheid en duurzaamheid, evenals de rol van design bij het vormgeven van onze toekomst.

17 oktober 2019

De digitale revolutie komt eraan: Do IoT Fieldlab officieel van start

Het nieuwe fieldlab Do IoT (Delft on Internet of Things) is woensdagmiddag officieel van start gegaan tijdens een bijeenkomst op de TU Delft Campus.

15 oktober 2019

Een vlezige truc: plantaardige misleiding voor een goed doel

Het eten van vlees zit diepgeworteld in gewoonten, status, cultuur, en identiteit, dus het is lastig om onze vleesconsumptie te verminderen. Wat nou als we de alomtegenwoordigheid van vlees in onze maaltijden niet zien als een probleem, maar juist als de sleutel tot de oplossing? Door gewoon wat trucjes te gebruiken die nu al overal om ons heen zijn. Charlotte de Wit, recent afgestudeerde student Industrial Design Engineering bij TU Delft, ging deze uitdaging aan.

14 oktober 2019

De kracht van bewuste keuzes

IO-onderzoeker Marina Bos-de Vos roept creatieve professionals op om bewustere keuzes te maken op bedrijfsmatig vlak: “Dan hebben al die oplossingen, al die gebruiksvriendelijke ontwerpen en duurzame gebouwen, een nóg grotere positieve impact.”

12 oktober 2019

De kracht van bewuste keuzes

“Ik geloof dat dit uiteindelijk verschil kan maken in ons dagelijks leven.” De ogen van Marina Bos-de Vos, onderzoeker aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, beginnen te schitteren wanneer ze vertelt over haar onderzoek. “Creativiteit kan een enorme maatschappelijke impact hebben. Maar creatieve professionals verliezen nog te vaak zichzelf uit het oog. Als zij bewustere keuzes gaan maken op bedrijfsmatig vlak, bouwen ze een sterkere positie op. Dan hebben al die oplossingen, al die gebruiksvriendelijke ontwerpen en duurzame gebouwen, een nóg grotere positieve impact.”

10 oktober 2019

Ontwerp voor Industrie 4.0: kunnen ontwerpers balans terugbrengen in onze ecosystemen?

Op 4 oktober 2019 nam Professor Jo Geraedts, voormalig hoogleraar Mechatronic Design, afscheid van de faculteit Industrieel Ontwerpen. Met zijn ervaring bij de TU Delft en daarvoor bij onder andere Océ, heeft Professor Geraedts een uitstekende positie om in zijn afscheidsrede een blik te werpen op de veranderende toekomst.

09 oktober 2019

Expertisecentrum Gebruiksgerichte Mobiliteitsdiensten officieel van start

Op donderdag 3 oktober vond de officiële startbijeenkomst plaats van het Expertisecentrum Gebruiksgerichte Mobiliteitsdiensten. In dit onderzoek- en ontwerplab, werken onderzoekers en studenten van TU Delft nauw samen met vervoersbedrijven, overheden en technologie-ontwikkelaars. Het is een vervolg op het Expertisecentrum OV-betalen, waarin onderzoekers en studenten de gebruiksgerichte, geïntegreerde aanpak breder zullen toepassen dan op openbaar vervoer alleen. Ze gaan persoonlijke mobiliteitsdiensten onderzoeken. Want of je je nou verplaatst met privaat, gedeeld of openbaar vervoer, uiteindelijk wil je snel, eenvoudig en tegen een redelijke prijs van A naar B.

07 oktober 2019

TU Delft presenteert schaalmodel en cabine energiezuinige Flying-V

Tijdens de KLM Experience Dagen presenteert de TU Delft de revolutionaire, energiezuinige Flying-V.

04 oktober 2019

IDE Podcast #7: We Should Think Into the Box

Midden in vertrekhal 3 op Schiphol Airport praat IDE Podcast ‘Out of the Blue’ met professor Sicco Santema, onderzoeker van people in transit. Hij vertelt ons waarom falen goed is, en of reizen het nieuwe roken is.

03 oktober 2019

Out of the Blue #7: We Should Think Into the Box - Sicco Santema

If you’re interested in how a sustainable design professor got mixed up in a global-scale lawsuit between tech giants Samsung and Apple, this is for you. Want to know why innovating is so hard, and why there is no campus radio in Delft? Join our very own Ianus Keller, Teacher of Practice at Industrial Design Engineering, and listen to the stories of our designers, researchers and teachers. In #7, in the middle of Departure Hall 3 of Schiphol Amsterdam Airport, Ianus talks with Sicco Santema about why failure is good, and if travelling is the new smoking.

03 oktober 2019

Hollandse Meesters zien, aanraken en vastleggen

Een afbeelding van een schilderij op een scherm of poster lijkt vaak wel op het schilderij, maar komt qua uiterlijk toch niet in de buurt van het echte werk

20 september 2019

In Memoriam – Wim Crouwel: grafisch vormgever, emeritus hoogleraar en voormalig decaan Industrieel Ontwerpen

19 september 2019

Volledig IO-podium bij Nederlandse James Dyson Award voor IO-alumnus en -studenten

Olivier de Gruijter, alumnus van de faculteit IO, heeft op donderdag 19 september met zijn project ‘JERRY Can Water Filter for safe drinking water’ de Nederlandse James Dyson Award gewonnen. JERRY is een compact waterfilter dat kan worden bevestigd aan een gestandaardiseerde jerrycan voor schoon drinkwater. Twee andere IO-projecten zijn runner-up geworden.

19 september 2019

Jasper van Kuijk in De Monitor over ICT in de zorg

Jasper van Kuijk van de faculteit IO werd geïnterviewd in onze faculteit voor het tv-programma 'De Monitor' van de NPO. In deze documentaire waarin maatschappelijke kwesties worden onderzocht, geeft Jasper zijn visie op de slechte bruikbaarheid van elektronische patiëntendossiers in de Nederlandse gezondheidszorg. Jasper wordt geïnterviewd vanaf 10 minuten.

11 september 2019

Impressie ICED 2019

Van 5 tot 8 augustus vond bij de faculteit IO het ‘International Conference on Engineering Design (ICED) 2019’ plaats, dat georganiseerd werd door Petra Badke-Schaub en Maaike Kleinsmann.

11 september 2019

Jasper van Kuijk in NPO-aflevering TMI: "Aandacht"

Een nieuwe NPO-serie onderzoekt de ontwerp- en psychologische technieken die bedrijven gebruiken om onze informatie aan te trekken. In deze editie geeft Jasper van Kuijk van de faculteit IO commentaar op McDonald's recente acceptatie van de kleur groen in de branding, de trucs die Booking.com gebruikt om onze hotelreserveringen veilig te stellen en hoe moeilijk het is om je uit te schrijven voor de Nationale Postcode Loterij.

11 september 2019

Nog een voorstel voor Delft Design for Values geaccepteerd

Het voorstel ‘VALUAD - Values in Urban Area Development: a quick start video for multi-stakeholder collaborations’ is goedgekeurd door het Delft Design for Values (DDfV) Open Subsidy-programma.

11 september 2019

IO-student ontwikkelt nieuwe ontwerpmethode voor betere repareerbaarheid

IO-masterstudent Francesco de Fazio ontwikkelde een methode om stofzuigers opnieuw te ontwerpen, waardoor ze beter te repareren zijn en beter passen in verschillende circulaire economiestrategieën. Hij studeerde af met een 10 (cum laude).

11 september 2019

Professor Mugge daagt de wegwerpcultuur uit

Pak je schroevendraaier en lijmpistool! In een nieuwe SIRE-campagne moedigt Ruth Mugge van de faculteit IO ons aan om kapotte producten te repareren - niet te vervangen.

04 september 2019

Voorstel voor Delft Design for Values geaccepteerd

Het voorstel ‘Values in peer-to-peer energy exchanges in smart decentralised energy systems’, ingediend door IO-postdoc Abhigyan Singh, is goedgekeurd door het Delft Design for Values (DDfV) Open Subsidy-programma en heeft € 7.000 toegekend gekregen. Het voorstel breidt de bevindingen van het promotieonderzoek van Abhigyan uit. Professor David Keyson van de faculteit van IO en Zeki Erkin van EWI zijn mede-aanvragers.

04 september 2019

Out of the Blue #6 now online – An Audience with the Context Queen

How do you observe people to improve your design? In the latest IDE podcast episode, we take a deepdive into the world of context mapping with Froukje Sleeswijk-Visser. She pioneered this design research methodology as a way of gaining insight into the user of future designs. Listen to Froukje and you will never look at colour of your Wi-Fi router in the same way.

29 augustus 2019

AiTech Symposium - Registration is now open!

07 augustus 2019

Gekleurd 3D printen helpt robot zijn eigen vingers zien

11 juli 2019

IO verwelkomt nieuwe professor en leerstoel in Human-Centered Artificial Intelligence

Alessandro Bozzon is aangesteld als professor en voorzitter van de nieuwe leerstoel Human-Centered Intelligence.

11 juli 2019

IO-studenten upcyclen kerosinelampen

Heb je ooit van het woord karabai gehoord? Het is Swahili voor een kerosinelamp. Deze lampen worden veel gebruikt in Tanzania, bijvoorbeeld tijdens het vissen in de nacht, maar zijn problematisch vanwege het explosieve karakter van kerosine en het schadelijke gas dat het afgeeft.

10 juli 2019

Project van Elif Özcan-Vieira in de New York Times

Met haar project voor het bestrijden van lawaai en alarmmoeheid in ziekenhuizen, trok Elif Özcan-Vieira de aandacht van de New York Times. Ze werd geïnterviewd over haar onderzoek met het Critical Alarms Lab.

26 juni 2019

Paintrobot 'Bob Rob'

Kan een schilderij als 'kunst' worden beschouwd als het is gebouwd door kunstmatige intelligentie en geschilderd door een robot? Paintrobot ‘Bob Rob’ stelde deze vraag tijdens een Duitse kunsttentoonstelling die onlangs plaatsvond. Met een van de Universal Robots-manipulators van de Applied Labs heeft een multidisciplinair team een systeem opgezet dat in staat is sensorische informatie te gebruiken, een schilderij te berekenen en het in verschillende kleuren te schilderen.

26 juni 2019

Jasper van Kuijk lid van selectiecommissie Innovatiebudget

Innovatiebudget is een programma van de overheid dat projecten subsidieert om de digitale dienstverlening van de overheid aan bedrijven en burgers te verbeteren. Overheden kunnen projecten zelf indienen en uitdagingen bieden aan marktpartijen. Tussen 2019 en 2021 is elk jaar € 6 miljoen beschikbaar om het overheidsproject te ondersteunen in een vroeg stadium van innovatie.

26 juni 2019

The shape of things to come

IO-onderzoekers kregen de Best Paper Award (tweede plaats) tijdens het Symposium on Solid and Physical Modeling (SPM), onderdeel van de International Geometry Summit 2019. De bekroonde paper is van de co-auteurs PhD-kandidaat Tim Kuipers (Ultimaker) en zijn supervisors Jun Wu en Charlie Wang (promotor).