Nieuws

163 resultaten
10 oktober 2018

Anne van Lieren door IO genomineerd voor Beste Afstudeerder TU Delft 2018

Het Universiteitsfonds Delft reikt ieder collegejaar de prijs uit voor de Beste Afstudeerder van de TU Delft. Elke faculteit draagt haar beste afstudeerder voor. Anne van Lieren is dit jaar door de faculteit IO voorgedragen. De bekendmaking van de winnaar is op dinsdag 6 november.

10 oktober 2018

Pieter Desmet ontvangt jaarlijkse Prize of Excellence in Madrid

Op 10 oktober ontving prof. Pieter Desmet (faculteit IO) de jaarlijkse Prize of Excellence van de International IE University (Madrid, Spanje). Op de IE University geeft Pieter les in Positive Design in de Executive Master over positief leiderschap en strategie. De prijs werd toegekend voor het ontvangen van uitstekende evaluatieresultaten in het academiejaar 2017-2018.

03 oktober 2018

Design for Values open subsidy voor IO- en Bouwkunde-onderzoekers

TU Delft-onderzoekers Marina Bos-de Vos (IO), John Heintz en Thijs Asselbergs hebben een Open Subsidy 2018 ontvangen van het TU Delft Design for Values Institute voor ontwikkeling van een open access tutorial die creatieve professionals helpt om te gaan met waardeconflicten in zakelijke trajecten.

03 oktober 2018

Nieuwe online courses van start

Ook online staat onze faculteit goed op de kaart. Verschillende teams zijn op dit moment druk aan het werk met het voorbereiden en runnen van onze online courses.

03 oktober 2018

IO-alumni winnen met start-up Coolfinity twee awards achter elkaar

Coolfinity, een start-up van IO-alumnus Maarten ten Houten en waar ook IO-alumnus Steven Burger werkzaam is, heeft afgelopen week twee awards gewonnen met hun innovatieve koelkast die kan blijven koelen, ook zonder stroom.

29 september 2018

Nuon Solar Team opnieuw kampioen zonneracen in Zuid-Afrika

Het Nuon Solar Team heeft de race voor zonneauto’s in Zuid-Afrika gewonnen. Na slopende laatste dagen, waarbij technische en menselijke tegenslagen zich opstapelden en zonneauto Nuna9S tot twee keer toe de wagen van het Japanse team Tokai van grote afstand moest zien in te halen, wisten de Nederlanders toch nog de eerste plek te bemachtigen.

29 september 2018

Exoskelet van studenten TU Delft wint internationale Cybathlon

Zaterdag 29 september won het nieuwe exoskelet, de MARCH III, van het Delftse studententeam Project MARCH de internationale obstakelrace voor exoskeletten: de Cybathlon Experience in Düsseldorf. Teams uit verschillende landen streden tegen elkaar in deze test voor robotische harnassen ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie. Samen met ‘piloot’ Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, behaalde de MARCH III de snelste tijd en het hoogste aantal punten. Dankzij verbeteringen aan het pak en intensieve training van de piloot wist het team de obstakelbaan met vier verschillende obstakels in net geen 9,5 minuut succesvol af te ronden. Vooral op zelfstandig gebruik gooide het team hoge ogen.

27 september 2018

MMID Foundation rent voor Fizzy

De robotbal Fizzy heeft al flink wat aandacht weten te vangen. Ontwikkeld door PhD-kandidaat Boudewijn Boon in het Meedoen=Groeien!-project, richt Fizzy zich op fysieke ontwikkeling en het stimuleren van kinderen die behandeld worden voor kanker. Een campagne met het Universiteitsfonds Delft zette het project al flink in de schijnwerpers. Het heeft nu zelfs mensen geïnspireerd om door weer en wind te rennen.

19 september 2018

Inleiding Construeren: inzicht in het waarom van bepaalde constructieve keuzes

Onlangs is het boek ‘Inleiding Construeren’ van IO-docent Bas Flipsen en hbo-docent Daan Haeyen gepubliceerd. Het is een introductieboek voor bachelorstudenten voor het analyseren en ontwerpen van bewegende objecten. Het boek behandelt de basis voor mechanische oplossingen.

19 september 2018

Stadsvernieuwers, creatieve geesten en enthousiaste doeners gezocht

Het EU Horizon 2020-project DESIGNSCAPES zoekt mensen met goede, nieuwe en creatieve ideeën om maatschappelijke en grootstedelijke problemen aan te pakken. Heb je een goed idee, project of (burger)initiatief, meld het aan voor financiële steun en professionele ondersteuning bij haalbaarheidsonderzoek, ontwikkelen van prototypes en/of het opschalen van het project.

16 september 2018

Studenten winnen wereldkampioenschap met hightech ligfiets

Wielrenster Lieke de Cock heeft afgelopen zondag het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door eerder in de week met 120 km/u door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Dit deed ze in de VeloX 8 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam.

12 september 2018

Nieuw boek ‘Interactive Media for Sustainability’ verkrijgbaar

Het nieuwe boek ‘Interactive Media for Sustainability’ van universitair docent Roy Bendor (IO) is onlangs gepubliceerd. Hij betoogt in dit boek dat ons begrip van duurzaamheid, en daarmee de actie de we kunnen ondernemen, wordt gemedieerd door de technologieën die we daarvoor gebruiken.

06 september 2018

IO-studenten winnen James Dyson Award met diagnose-apparaat malaria

Studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen hebben de Excelscope 2.0 ontwikkeld; een smartphone-aangedreven product dat malaria kan diagnosticeren zonder het gebruik van dure microscopen en medisch professionals. Dit verlicht de werkdruk in ontwikkelingslanden, terwijl het de nauwkeurigheid verhoogt en de kosten van diagnose verlaagt.

05 september 2018

Start Thermo Tokyo-project

Maandag 3 september is in Papendal de kick-off-bijeenkomst gehouden van het ‘Thermo Tokyo: Beat the Heat’-project. In dit project werken onderzoeksinstellingen, waaronder de faculteit IO (TU Delft), bedrijven en sportbonden samen om de sporters van TeamNL voor te bereiden op de extreme omstandigheden van de zomer in Tokio tijdens de Olympische Spelen.

05 september 2018

Elvin Karana wint € 2500 voor bioengineering-project

Delft Bioengineering instituut heeft € 2500 toegewezen aan Elvin Karana (faculteit IO) en Marie-Eve Aubin-Tam (TNW-afdeling Bionanoscience) voor een afstudeerproject gericht op designtoepassingen voor biomateriaal. De samenwerking ontstond tijdens BioDate 2018: een netwerkbijeenkomst voor Principal Investigators met interesse in bioengineering. Elvin en Marie-Eve zijn op zoek naar een IO-student die hun project kan uitvoeren.

31 augustus 2018

6500ste IO-alumna

Op 31 augustus studeerde Avital La-Toya Zandvliet af als 6500ste alumna van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Avital ontving, naast haar masterbul, een fraaie bos bloemen en werd kort toegesproken door decaan Ena Voûte van de faculteit IO.

29 augustus 2018

Sketching your academic output at the Royal College of Art

An international group of sketching practitioners and educators, chaired by Bryan Howell (BYU, US) and IDE head of design drawing JanWillem Hoftijzer, will offer a free workshop that explores the visual depiction of academic output through sketching. The workshop is part of the E&PDE* 2018 Conference that will take place at Imperial College and the Royal College of Art in London.

09 augustus 2018

Designoplossingen voor de drukste dag van Schiphol

IO-onderzoekers Suzanne Hiemstra-van Mastrigt en Sicco Santema, aangesloten bij het Europese PASSME-project, werden door Omroep MAX en BNR Nieuwsradio uitgenodigd om te vertellen over hun inspanningen om de ongewenste reistijd van passagiers te verminderen.

11 juli 2018

Drie ‘Best Paper Awards’ voor IO-bijdragen aan de Design Research Society 2018-conferentie

Drie conferentiebijdragen door IO-onderzoekers hebben een ‘Best Paper Award’ ontvangen vanuit de Design Research Society-conferentie. De papers richten zich op de volgende vragen: Hoe zouden ontwerpers digitale data kunnen gebruiken om de wereld te begrijpen in de fuzzy front-end? Hoe kunnen ontwerpers gedrag sturen, terwijl ze tegelijkertijd ruimte bieden voor toe-eigening door eindgebruikers? Hoe kan het stimuleren van een persoonlijke notie van goed ontwerp een design-driven-innovatieproject beïnvloeden?

11 juli 2018

Mezzo biedt familietool MyFutures aan

De landelijke vereniging voor mantelzorg Mezzo is eind vorige week gestart met het aanbieden van één van de uitkomsten van het MyFutures-onderzoeksproject: het Familie Praatpakket. Dit pakket werd ontwikkeld door onderzoekers van IO en Design Academy Eindhoven en ontwerpbureau Muzus, zorgorganisaties en gemeentes. “Een gesprek over de toekomst voelt altijd te vroeg, totdat het te laat is.”

10 juli 2018

Businessmodel ‘betalen per wasbeurt’ blijkt goed voor het milieu

Onderzoekers van de TU Delft en Lund University (Zweden) hebben in de praktijk aangetoond dat betalen per wasbeurt leidt tot zuiniger gebruik van wasmachines. De wetenschappers publiceren hierover in het blad Journal of Cleaner Production.

27 juni 2018

Eervolle vermelding Compasso D’Oro voor handboek over ontwerp-gedreven materiaalinnovatie

Het Europese onderzoeksproject Light.Touch.Matters, dat in de zomer van 2016 werd afgesloten, ontving bij de Compasso D’Oro (Gouden Kompas)-verkiezingen in Milaan op 20 juni een eervolle vermelding voor het handboek ‘The White Book’.

27 juni 2018

Tweede huid om oude huizen energieneutraal te maken

Oude gebouwen: onmogelijk te verwarmen in de winter en veel te warm in de zomer. Zijn er meer oplossingen dan om ze te slopen? Universitair hoofddocent Sacha Silvester van de faculteit IO vertelt over 'Second skin' in Delta.

20 juni 2018

The Walsh-Weston Award for papers Ling Xia en Sylvia Pont

Voormalige IO PhD-studente (CSC fellow) Ling Xia en IO-hoogleraar Sylvia Pont hebben begin juni de Walsh-Weston Award van The Society of Light and Lighting ontvangen voor twee papers. De papers zijn gepubliceerd in het journal Lighting Research and Technology in 2017.

20 juni 2018

Delft Technology Fellowship voor nieuwe hoogleraar Design, Culture and Society

De nieuwe hoogleraar Design, Culture and Society, dr. Bregje van Eekelen, heeft een Delft Technology Fellowship (DTF) toegekend gekregen. Zij zal op 1 oktober starten bij de afdeling Industrial Design, faculteit Industrieel Ontwerpen (TU Delft).

13 juni 2018

IO-alumni in ‘Duurzame Jonge 100’ 2018

Drie IO-alumni staan in de recentelijk gepubliceerde ‘Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2018’; een overzicht van de 100 meest inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid.

13 juni 2018

BlueDot lanceert Diffuse-onderzetters

Met behulp van stichting BlueDot kunnen studenten van de TU Delft hun ontwerp in gelimiteerde oplage op de markt te brengen. Sinds deze week zijn de Diffuse-onderzetters van IO-student Aidan Wyber via de BlueDot-webshop te koop.

12 juni 2018

Delftse studenten met autonoom varende boot naar Florida

Van 18 tot en met 24 juni 2018 doet team ‘Trident Delft’ mee aan de zogenoemde RoboBoat-wedstrijd in Daytona (Florida), met studententeams van over de hele wereld. Het team van zes studenten van de TU Delft heeft een boot gebouwd die autonoom kan varen en daarnaast bepaalde taken kan uitvoeren. Zij presenteerden in januari het eerste prototype van de Trident bij de afronding van de minor Robotics van de TU Delft. In de maanden daarna hebben zij de boot klaargestoomd voor deelname aan de RoboBoat-wedstrijd in Florida.

06 juni 2018

Tentoonstelling Scanning for Syria in Rijksmuseum van Oudheden

Vanaf 7 juni is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een expositie te zien over het project ‘Scanning for Syria’, waar IO-onderzoeker Tessa Essers aan meewerkt. Door de oorlog in Syrië is veel van het cultureel erfgoed zwaar beschadigd of verdwenen, zo ook honderden kleitabletten die informatie bevatten over het dagelijkse leven in Tell Sabi Ayyad van circa 1200 v.Chr. in nu Noord-Syrië. Tijdens de expositie zijn onder andere 3D-geprinte tabletten, mallen en een van de 3D-scanners te zien.

05 juni 2018

IO op Border Sessions Festival

Tijdens het Border Sessions Festival (Tech Cultural Festival van 13-16 juni in Den Haag), organiseren onder andere verschillende onderzoekers van de faculteit IO een lab. Een lab op Border Sessions is een hele dag van co-creatie met een focus op een specifiek onderwerp of thema en een duidelijke missie en doel. Op 14 juni vindt er een conferentie plaats, waar ook IO aan deelneemt.

31 mei 2018

TU Delft maakt ontwerpers van schoolkinderen

Iedereen kan ontwerpen, ook schoolkinderen zijn prima ontwerpers, concludeert Ianus Keller, docent Industrieel Ontwerpen bij de TU Delft. In samenwerking met 17 basisscholen in de toekomstige gemeente Altena liet hij bijna 700 leerlingen uit de derde en vierde groep nadenken over het ontwerp van hun schooltas.

30 mei 2018

PASSME Showcase Event in de media

Dinsdag 29 mei vond op luchthaven Schiphol het PASSME Showcase Event plaats, georganiseerd vanwege de afronding van PASSME na drie jaar onderzoek. Onder andere onderzoekers van de faculteit IO (TU Delft) werken mee aan dit project. Naar aanleiding van de bevindingen en aanbevelingen was er veel aandacht van de media.

28 mei 2018

Delftse studententeams bestrijden elkaar met zelfgebouwde robokarts

Vallende slagbomen, een slingerende hamer of voorwerpen op de racebaan: alles om je tegenstander te hinderen. Op woensdag 30 mei strijden Delftse studententeams tegen elkaar met hun zelfgebouwde radiografische bestuurde karts om te kijken wie in 7 minuten de meeste rondjes kan afleggen op een slalomparcours.

24 mei 2018

i.d-Education presenteert met trots: de Pluimwinnaars 2018

Op woensdag 23 mei heeft i.d-Education de jaarlijkse Pluimen uitgereikt tijdens het Pluim-Kafee. Er zijn Pluimen voor de meest inspirerende docent van de bachelor en masters en het beste vak van de bachelor. Daarnaast is er ook een Pluim uitgereikt voor de meest gewaardeerde medewerker.

09 mei 2018

De TU Delft spin-off NightBalance overgenomen door Philips

Philips heeft NightBalance overgenomen, de spin-off van de TU Delft die een ‘slaappositietrainer’ heeft ontwikkeld ter behandeling van bepaalde vormen van slaapapneu en snurken. Oprichter en CEO Eline Vrijland-Van Beest is enthousiast over de overname. “We gaan samen werken aan innovatieve oplossingen waardoor mensen over de hele wereld ’s nachts beter zullen slapen.”