Archief

593 resultaten
09 november 2017

Slaaprobot Somnox gaat de markt op

Somnox, de start-up van vier studenten van de TU Delft, waaronder oud IO-student Julian Jagtenberg, is na veel testen klaar om de markt op te gaan. Vanaf 14 november staat Somnox op Kickstarter, een platform waar beginnende bedrijven een crowdfundingcampagne kunnen opzetten.

09 november 2017

IO-student wint VEDIS Retail Scriptieprijs

IO-student Myrthe Montijn is de winnaar van de VEDIS Retail Scriptieprijs 2017. Ze kreeg de waardering voor haar scriptie ‘Data-driven design for emotional engagement, designing a digital interaction for Nike Store’.

07 november 2017

CloudCuddle winnaar TedXAmsterdamWomen StartUp Award

01 november 2017

Faculteit IO leidt unieke pilot rond duurzame transitie oude woningen in Vlaardingen

In het pilot project ‘2ndSKIN’ maken IO-onderzoekers 12 oude huizen in Vlaardingen energieneutraal gemaakt door ze te voorzien van een duurzame ‘tweede huid’.

25 oktober 2017

Sylvia Pont maakt Klaas onzichtbaar

In het tv-programma Klaas Kan Alles van de NPO, gaat Klaas op bezoek bij Sylvia Pont van de faculteit IO (TU Delft). Sylvia doet onderzoek naar hoe wij waarnemen. Ook het onzichtbaar maken van objecten hoort daarbij. Door te spelen met verschillende lenzen kan ze een stukje van Klaas onzichtbaar maken. Ook onthult ze de techniek achter de eeuwenoude goochelaarstruc de 'Pepper's ghost truc'. Bekijk de uitzending terug.

25 oktober 2017

Boek DeSForM 2017 – Sense and Sensibility gepubliceerd

Voor de eerste keer in zijn geschiedenis heeft de DeSForM-conferentie deelgenomen aan ‘open access’ en geïndexeerde publicatie via uitgeverij InTechOpen. Alle presentaties van de conferentie zijn gebundeld in een boek. De tiende editie van de DeSForM-conferentie, die van 18 tot en met 20 oktober plaatsvond, was een succes.

25 oktober 2017

Uniek ontwerp voor verbetering warmtecomfort met 3D-geprinte gipsverbanden

Onderzoekers van de faculteit IO (TU Delft) en Boston University ontwikkelden een nieuwe manier om 3D-geprinte, gepersonaliseerde gipsverbanden te maken. Het ontwerp houdt voor het eerst rekening met zowel mechanische stabiliteit als met warmtecomfort. De onderzoekers presenteren hun resultaat op het 2017 ACM Symposium on User Interface Software and Technology in Quebec City.

25 oktober 2017

3D-reproductie van historische kogelgaten in Prinsenhof

Op 16 oktober werd in museum Het Prinsenhof in Delft de tentoonstelling ‘DNA van Nederland’ geopend. IO-onderzoeker Jouke Verlinden en collega’s maakten speciaal hiervoor een 3D-geprinte reproductie van de beroemde kogelgaten in de muur van het Prinsenhof.

25 oktober 2017

Inauguratie Ruud Balkenende: ‘Productontwerpers moeten rekening houden met recyclebaarheid'

Grondstoffen worden steeds schaarser en bij het maken van producten neemt de milieubelasting alleen maar toe. Ontwerpers moeten daarom veel meer dan nu rekening gaan houden met de mogelijkheden van hergebruik van hun producten. En als dit op een slimme manier gebeurt, is het nog aantrekkelijk voor bedrijven ook. Dat is de boodschap van hoogleraar Circular Product Design Ruud Balkenende, die op 10 november om 15:00 uur zijn inaugurele rede uitspreekt in de aula van de TU Delft.

25 oktober 2017

The Tuning of Materials’ bij de 21st Annual Best of Computing

‘The Tuning of Materials: A Designer’s Journey’, een artikel van universitair hoofddocent Elvin Karana en professor Elisa Giaccardi van de faculteit IO, is geselecteerd als onderdeel van de 21st Annual Best of Computing van 2016.

17 oktober 2017

Vroeg detecteren boezemfibrilleren met technologie uit CardioLab TU Delft

TU Delft startte onlangs het CardioLab, een samenwerking met de Hartstichting en Philips Design. Hier wordt met slimme technologie data gebruikt om hart- en vaatziekten vroegtijdig op te sporen en zo patiënten in de toekomst beter te behandelen. Op dinsdag 17 oktober studeert Leonard Moonen af aan de TU Delft op het eerste concrete resultaat uit dit CardioLab: een sensorarmband die boezemfibrilleren detecteert.

17 oktober 2017

Student TU Delft maakt ontwerp ‘zwermrobot’ Zebro geschikt voor serieproductie

Student Industrieel Ontwerpen Mattijs Otten van de TU Delft heeft een modulair ontwerp gemaakt dat serieproductie van de Zebro mogelijk maakt. Zebro’s zijn zespotige looprobots waarmee onderzoekers in de toekomst autonome ‘zwermen’ willen creëren. Serieproductie is daarbij een essentiële voorwaarde.

12 oktober 2017

Studenten Nuon Solar Team opnieuw wereldkampioen

Studenten van het nuon Solar Team hebben de 14e Bridgestone World Solar Challenge gewonnen, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië. Na vijf dagen racen kwam zonneauto Nuna9 vanmorgen om circa kwart voor zeven Nederlandse tijd over de finish in Adelaide. Het team deed vier dagen en ruim zes uur over de 3.000 kilometer lange race. Het is alweer de zevende keer dat het Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen is geworden.

12 oktober 2017

Marijke Melles benoemd tot 'verkozen president’ van Human Factors NL

Op woensdag 11 oktober is Marijke Melles, tijdens de algemene ledenvergadering, benoemd tot verkozen president van Human Factors NL. Erwin Speklé zal zijn voorzitterschap geleidelijk aan Marijke overdragen. Deze procedure wordt gevolgd om een soepele overgang te waarborgen comform het advies van de commissie Koningsveld in 2013.

11 oktober 2017

Treintoilet van Marian Loth in nieuwe intercity

Dinsdag 3 oktober heeft de NS een concept van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) onthuld. Het basisontwerp van het treintoilet, ontwikkeld door PhD-kandidaat Marian Loth van de faculteit IO (TU Delft), is nu de standaard geworden voor de intercity’s van de NS.

11 oktober 2017

Terugblik op de Avond van Wetenschap en Maatschappij

Maandag 9 oktober vond de jaarlijkse Avond van Wetenschap en Maatschappij plaats, volgens traditie in de Ridderzaal op het Binnenhof. De avond heeft als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen door te laten zien hoe de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek toepassingen vinden in het dagelijks leven. Van de faculteit IO waren Pieter de Smet, Steven Fokkinga, Paul Hekkert en Jeroen van Erp uitgenodigd. Een impressie door Pieter Desmet.

11 oktober 2017

Resultaten onderzoeksprogramma ResCom gepresenteerd

Twaalf partners, waaronder de faculteit IO van de TU Delft, hebben een nieuw platform gelanceerd om bedrijven te helpen bij de introductie van nieuwe circulaire businessmodellen. Nieuwe tools helpen deze bedrijven bij het ontwerpen van producten en het analyseren van businessmodellen met een circulaire benadering.

09 oktober 2017

Dwarslaesiepatiënt loopt nu ook trap op met exoskelet van studenten TU Delft

Traplopen, opstaan uit een diepe sofa, een helling op en over ruw terrein lopen, het lukte dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain állemaal met het door Delftse studenten gebouwde exoskelet, een ondersteunend robotisch pak, tijdens de Cybathlon Experience op 7 oktober. Tijdens deze wedstrijd voor bionische para-atleten in Duitsland tonen de studenten de potentie van een exoskelet als hulpmiddel in het dagelijks leven van mensen met verlamde benen.

04 oktober 2017

Veel media-aandacht voor symposium Gebruiksgericht OV-betalen

Op donderdag 28 september vond op de faculteit IO het symposium Gebruiksgericht OV-betalen plaats. Onder leiding van universitair docent Jasper van Kuijk van IO werden zes verbetervoorstellen voor gebruiksvriendelijker en daarmee aantrekkelijker OV-betalen in Nederland gepresenteerd. Veel media schonken hier aandacht aan.

04 oktober 2017

Nieuw op Discover Design: kunnen dingen ‘dingen’ ontwerpen?

Alle objecten die we dagelijks gebruiken zijn onderling verbonden en ontwerpers moeten zich daarvan bewust zijn. Dat is het uitgangspunt van het Connected Everyday Lab van hoogleraar Interactive Media Design Elisa Giaccardi. Ze studeerde ooit filosofie in Turijn (Italië), maar raakte al snel verzeild in de wereld van nieuwe media, interactie en design.

28 september 2017

De reiziger centraal bij betalen voor OV: zes concrete voorstellen

Hoge instapkosten, stress over in- en uitchecken, moeizame processen om een kaart aan te schaffen of te veel betaald geld terug te krijgen: bij de invoering stuitte de OV-chipkaart op veel weerstand. Inmiddels stijgt de tevredenheid over de OV-chipkaart, maar daar zijn veel herstelwerkzaamheden achteraf voor nodig geweest. Nu er door contactloze bankpassen en mobiele telefoons nieuwe technologische mogelijkheden ontstaan, ligt er een kans om OV-betalen veel klantvriendelijker te maken.

27 september 2017

App voor een kijkje in de toekomst

In samenwerking met de TU Delft werkt het bedrijf MX3D aan een volledig functionele 3D-geprinte roestvrijstalen brug over de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. IO-onderzoeker Jouke Verlinden ontwikkelde een AR-app van deze brug voor het Cooper Hewitt Museum in New York.

26 september 2017

Katinka Bergema en Suzanne Hiemstra genomineerd voor Viva400

IO-onderzoekers Katinka Bergema en Suzanne Hiemstra-van Mastrigt zijn genomineerd voor de Viva400, een platform voor jonge, inspirerende en ondernemende vrouwen. Katinka en Suzanne werken onder andere aan projecten binnen PASSME.

17 september 2017

Studenten uit Delft en Amsterdam winnen fietswedstrijd in Amerika met nieuw Nederlands snelheidsrecord

Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

13 september 2017

Pieter Desmet en Steven Fokkinga ‘tafelwetenschappers’ tijdens Avond van Wetenschap en Maatschappij

Hoogleraar ‘Design for Experience’ Pieter de Smet van de faculteit IO is op 9 oktober één van de ‘tafelwetenschappers’ tijdens de Avond van Wetenschap en Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag.

06 september 2017

Willemijn Elkhuizen en 3D-scanner in ‘Het geheim van de Meester’ - AVROTROS

Op 5 en 6 september zond omroep AVROTROS een tweeluik uit over de reconstructie van het schilderij ‘Stilleven met Akkerbloemen en rozen’ van Vincent van Gogh. In deze aflevering van het programma ‘Het geheim van de Meester’, zijn Willemijn Elkhuizen en de 3D-scanner van de faculteit IO kort te zien. Bekijk de uitzending.

06 september 2017

ICED 2019 – ‘Responsible Design for our Future’ op IO

Tijdens de International Conference on Engineering Design conferentie (ICED17), die op 21-25 augustus in Vancouver (Canada) werd gehouden, hebben prof. dr. Petra Badke-Schaub en dr. ir. Maaike Kleinsmann van de faculteit IO (TU Delft) bekendgemaakt dat ICED19 op de faculteit IO georganiseerd zal worden.

01 september 2017

Studenten TU Delft zetten eerste stappen met nieuw exoskelet voor dwarslaesiepatiënt

Op donderdag 31 augustus heeft Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, de eerste stappen gezet met hun nieuwe exoskelet; de MARCH II.

30 augustus 2017

IO-onderzoekers optimaliseren op botweefsel geïnspireerde interne structuren voor 3D-printen

Om realistische, bot-achtige poreuze structuren te kunnen genereren met de 3D-printer, ontwikkelde dr. Jun Wu en collega-onderzoekers bepaalde algoritmen (in maart dit jaar gepubliceerd). De onderzoeksgroep heeft deze algoritmen nu verbeterd, met als gevolg dat de te printen structuren sterker en lichter kunnen worden.

30 augustus 2017

Webcast met Giulia Calabretta bij DMI

Het internationale lidmaatschapsorganisatie Design Management Institute (DMI) publiceerde op 23 augustus een webcast met universitair docent Giulia Calabretta van de faculteit IO op hun website. Haar onderwerp: ‘Strategic design: eight essential practices every strategic designer must master’.

14 augustus 2017

Hightech ligfiets studenten Delft en Amsterdam na testrit op snelweg klaar voor recordpoging

Op zondagochtend 13 augustus fietsten Aniek Rooderkerken en voormalig profwielrenster Iris Slappendel met meer dan 80 km/u over de A270 bij Helmond. Dit deden ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. In september hopen ze in de Nevadawoestijn het vrouwelijk wereldsnelheidsrecord fietsen te verbreken.

13 juli 2017

MAYHT ontvangt startkapitaal voor nieuwe luidsprekertechnologie

Het bedrijf MAYHT, een hightech spin-off van de TU Delft, ontvangt een investering van € 300.000 van investeringsfonds UNIIQ. Dit werd bekendgemaakt door Ena Voûte, decaan faculteit Industrieel Ontwerpen. Een van de oprichters van MAYHT is IO-alumnus Matthias Scheek.

12 juli 2017

NWO KIEM-financiering voor project ‘Scanning for Syria’

Het project Scanning for Syria, dat onder andere werd opgericht door IO-onderzoeker Jouke Verlinden, heeft een NWO KIEM-financiering ontvangen.

12 juli 2017

Advanced Manufacturing Group van IO en CrossGuard verlengen samenwerking met NWO-subsidie

Beter beschermende veiligheidshandschoenen worden binnenkort realiteit dankzij het onderzoek- en ontwikkelingswerk van CrossGuard, een high-tech start-upbedrijf. Crossguard is onder andere opgericht door IO-alumnus Maarten Kamphuis.

11 juli 2017

Best paper award voor Doris Aschenbrenner en Jouke Verlinden

Visiting researcher Doris Aschenbrenner en IO-onderzoeker Jouke Verlinden hebben een best paper award gewonnen voor de ASME 2017 IDETC/CIE-conferentie (6-9 augustus, Cleveland, Ohio, VS). Het artikel betreft een grote studie naar de effectiviteit van samenwerken op afstand via Augmented Reality versus andere technieken (webcam, VR).