Archief

607 resultaten
17 januari 2018

Ruth Mugge benoemd tot hoogleraar

We zijn verheugd om bekend te maken dat het College van Bestuur op dinsdag 16 januari dr. ir. Ruth Mugge heeft benoemd tot hoogleraar op het gebied van Ontwerpen voor Duurzaam Consumentengedrag. Ruth is een alumnus van onze faculteit, waar ze in 2001 cum laude is afgestudeerd.

17 januari 2018

TU Delft Portraits of Science met project PASSME en Project MARCH

In de nieuwe Portraits of Science, een jaarlijkse uitgave van de TU Delft, lees je een selectie van uitmuntende prestaties door eminente onderzoekers, studenten en ondersteuners. In deze uitgave een interview met Katinka Bergema, Suzanne Hiemstra-van Mastrigt en Sicco Santema van de faculteit IO over het project PASSME. Daarnaast vertellen studenten Donald Dingemanse (IO) en Marise de Baar (TNW) over Project MARCH.

11 januari 2018

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

Een robot die kaas maakt, een boot die autonoom een raceparcours met obstakels kan afleggen en een mechanische bartender. Deze en nog vijf andere robots zijn op donderdag 18 januari te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

21 december 2017

Conny Bakker benoemd tot hoogleraar

Op 19 december heeft het College van Bestuur Conny Bakker benoemd tot hoogleraar Methodology for Sustainability and Circular Economy van de faculteit IO. Wij feliciteren haar met deze benoeming.

20 december 2017

Eerste exemplaar 'Everything You Always Wanted to Know About Toilets*' uitgereikt aan Marian Loth

Tijdens de ‘One Day Urban Toilet Design Challenge’ in het Cube design museum in Kerkrade op donderdag 14 december kreeg PhD-kandidaat en toiletdeskundige Marian Loth van de faculteit IO tot haar grote verrassing het eerste exemplaar van het boek ‘Everything You Always Wanted to Know About Toilets*’ uitgereikt.

20 december 2017

Giulia Calabretta beste docent TU Delft 2017

Giulia Calabretta is door studenten van de TU Delft verkozen tot Best Lecturer 2017. Ze is de coördinator van het vak Strategic Value of Design bij de faculteit Industrieel Ontwerpen.

20 december 2017

IO-tentoonstelling Exceed! ’18: oproep voor inzendingen

De faculteit IO kondigt met trots de tweede Exceed-tentoonstelling aan, waarbij studenten-, afstudeer- en PhD-projecten van IO, die onze visie op het gebied van design uitdagen, worden gepresenteerd. Wil je meedoen, stuur dan je project(en) in vóór vrijdag 19 januari 2018 (23:59).

06 december 2017

Team Love wint Renault Design Award 2017

IO-studenten Evita Goettsch en Ilse van Zeumeren van Team Love hebben met hun ontwerp de Renault Design Award 2017 gewonnen. Dit maakte IO-alumnus Laurens van den Acker (Senior Vice President Corporate Design bij Renault) maandag 4 december bekend. Het duo had ontmoeting en het zoeken naar liefde als uitgangspunt, waarbij je auto’s aan elkaar kunt koppelen om elkaar beter te leren kennen.

06 december 2017

Project ‘Street Debater’ wint WIRED Creative Hack Award 2017 in Japan

Masterstudent Tomo Kihara van de faculteit IO heeft woensdag 29 november zowel de Grand-Prix als de publieksprijs van de WIRED Creative Hack Award 2017 in Japan gewonnen met zijn project ‘Street Debater - Designing social alternative to begging’. Het project is gericht op het ontwerpen van alternatieven voor bedelen door het introduceren van een nieuwe baan, genaamd straatdebatteren.

22 november 2017

Jet Gispen is Beste Afstudeerder 2017!

Jet Gispen is uitgeroepen tot Beste Afstudeerder 2017 van de TU Delft. Zij studeerde af bij de Faculteit Industrieel Ontwerpen.

22 november 2017

In Memoriam - Joost van der Grinten, grondlegger van de faculteit Industrieel Ontwerpen

22 november 2017

Jasper van Kuijk in De Nationale Wetenschapsquiz van NWO en VPRO

Op dinsdag 26 december (Tweede Kerstdag) is universitair docent Jasper van Kuijk van de faculteit IO kandidaat bij De Nationale Wetenschapsquiz. Drie duo’s, bestaande uit een wetenschapper en een kunstenaar, breken het hoofd over wetenschappelijke vragen in de 24e editie van de quiz. Jasper is de kunstenaar van een van de duo’s. De kijker kan meespelen. Uitzending is om 22:10 uur op NPO2.

20 november 2017

Zes miljoen voor onderzoek om sportblessures te voorkomen met behulp van technologie

In 2016 meldden 121.000 mensen zich in Nederland met een sportblessure bij de spoedeisende hulp. Jaarlijks zijn er in Nederland 4,5 miljoen blessures die zorgen voor 5 miljard euro aan directe medische kosten.

14 november 2017

TU Delft spin-off Somnox start crowdfundingscampagne

De Delftse startup Somnox is vandaag een crowdfundingscampagne gestart om haar knuffelbare slaaprobot, bedoeld om mensen een betere nachtrust te bieden, op de markt te kunnen brengen.

09 november 2017

Slaaprobot Somnox gaat de markt op

Somnox, de start-up van vier studenten van de TU Delft, waaronder oud IO-student Julian Jagtenberg, is na veel testen klaar om de markt op te gaan. Vanaf 14 november staat Somnox op Kickstarter, een platform waar beginnende bedrijven een crowdfundingcampagne kunnen opzetten.

09 november 2017

IO-student wint VEDIS Retail Scriptieprijs

IO-student Myrthe Montijn is de winnaar van de VEDIS Retail Scriptieprijs 2017. Ze kreeg de waardering voor haar scriptie ‘Data-driven design for emotional engagement, designing a digital interaction for Nike Store’.

07 november 2017

CloudCuddle winnaar TedXAmsterdamWomen StartUp Award

01 november 2017

Faculteit IO leidt unieke pilot rond duurzame transitie oude woningen in Vlaardingen

In het pilot project ‘2ndSKIN’ maken IO-onderzoekers 12 oude huizen in Vlaardingen energieneutraal gemaakt door ze te voorzien van een duurzame ‘tweede huid’.

25 oktober 2017

Sylvia Pont maakt Klaas onzichtbaar

In het tv-programma Klaas Kan Alles van de NPO, gaat Klaas op bezoek bij Sylvia Pont van de faculteit IO (TU Delft). Sylvia doet onderzoek naar hoe wij waarnemen. Ook het onzichtbaar maken van objecten hoort daarbij. Door te spelen met verschillende lenzen kan ze een stukje van Klaas onzichtbaar maken. Ook onthult ze de techniek achter de eeuwenoude goochelaarstruc de 'Pepper's ghost truc'. Bekijk de uitzending terug.

25 oktober 2017

Boek DeSForM 2017 – Sense and Sensibility gepubliceerd

Voor de eerste keer in zijn geschiedenis heeft de DeSForM-conferentie deelgenomen aan ‘open access’ en geïndexeerde publicatie via uitgeverij InTechOpen. Alle presentaties van de conferentie zijn gebundeld in een boek. De tiende editie van de DeSForM-conferentie, die van 18 tot en met 20 oktober plaatsvond, was een succes.

25 oktober 2017

Uniek ontwerp voor verbetering warmtecomfort met 3D-geprinte gipsverbanden

Onderzoekers van de faculteit IO (TU Delft) en Boston University ontwikkelden een nieuwe manier om 3D-geprinte, gepersonaliseerde gipsverbanden te maken. Het ontwerp houdt voor het eerst rekening met zowel mechanische stabiliteit als met warmtecomfort. De onderzoekers presenteren hun resultaat op het 2017 ACM Symposium on User Interface Software and Technology in Quebec City.

25 oktober 2017

3D-reproductie van historische kogelgaten in Prinsenhof

Op 16 oktober werd in museum Het Prinsenhof in Delft de tentoonstelling ‘DNA van Nederland’ geopend. IO-onderzoeker Jouke Verlinden en collega’s maakten speciaal hiervoor een 3D-geprinte reproductie van de beroemde kogelgaten in de muur van het Prinsenhof.

25 oktober 2017

Inauguratie Ruud Balkenende: ‘Productontwerpers moeten rekening houden met recyclebaarheid'

Grondstoffen worden steeds schaarser en bij het maken van producten neemt de milieubelasting alleen maar toe. Ontwerpers moeten daarom veel meer dan nu rekening gaan houden met de mogelijkheden van hergebruik van hun producten. En als dit op een slimme manier gebeurt, is het nog aantrekkelijk voor bedrijven ook. Dat is de boodschap van hoogleraar Circular Product Design Ruud Balkenende, die op 10 november om 15:00 uur zijn inaugurele rede uitspreekt in de aula van de TU Delft.

25 oktober 2017

The Tuning of Materials’ bij de 21st Annual Best of Computing

‘The Tuning of Materials: A Designer’s Journey’, een artikel van universitair hoofddocent Elvin Karana en professor Elisa Giaccardi van de faculteit IO, is geselecteerd als onderdeel van de 21st Annual Best of Computing van 2016.

17 oktober 2017

Vroeg detecteren boezemfibrilleren met technologie uit CardioLab TU Delft

TU Delft startte onlangs het CardioLab, een samenwerking met de Hartstichting en Philips Design. Hier wordt met slimme technologie data gebruikt om hart- en vaatziekten vroegtijdig op te sporen en zo patiënten in de toekomst beter te behandelen. Op dinsdag 17 oktober studeert Leonard Moonen af aan de TU Delft op het eerste concrete resultaat uit dit CardioLab: een sensorarmband die boezemfibrilleren detecteert.

17 oktober 2017

Student TU Delft maakt ontwerp ‘zwermrobot’ Zebro geschikt voor serieproductie

Student Industrieel Ontwerpen Mattijs Otten van de TU Delft heeft een modulair ontwerp gemaakt dat serieproductie van de Zebro mogelijk maakt. Zebro’s zijn zespotige looprobots waarmee onderzoekers in de toekomst autonome ‘zwermen’ willen creëren. Serieproductie is daarbij een essentiële voorwaarde.

12 oktober 2017

Studenten Nuon Solar Team opnieuw wereldkampioen

Studenten van het nuon Solar Team hebben de 14e Bridgestone World Solar Challenge gewonnen, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië. Na vijf dagen racen kwam zonneauto Nuna9 vanmorgen om circa kwart voor zeven Nederlandse tijd over de finish in Adelaide. Het team deed vier dagen en ruim zes uur over de 3.000 kilometer lange race. Het is alweer de zevende keer dat het Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen is geworden.

12 oktober 2017

Marijke Melles benoemd tot 'verkozen president’ van Human Factors NL

Op woensdag 11 oktober is Marijke Melles, tijdens de algemene ledenvergadering, benoemd tot verkozen president van Human Factors NL. Erwin Speklé zal zijn voorzitterschap geleidelijk aan Marijke overdragen. Deze procedure wordt gevolgd om een soepele overgang te waarborgen comform het advies van de commissie Koningsveld in 2013.

11 oktober 2017

Treintoilet van Marian Loth in nieuwe intercity

Dinsdag 3 oktober heeft de NS een concept van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) onthuld. Het basisontwerp van het treintoilet, ontwikkeld door PhD-kandidaat Marian Loth van de faculteit IO (TU Delft), is nu de standaard geworden voor de intercity’s van de NS.

11 oktober 2017

Terugblik op de Avond van Wetenschap en Maatschappij

Maandag 9 oktober vond de jaarlijkse Avond van Wetenschap en Maatschappij plaats, volgens traditie in de Ridderzaal op het Binnenhof. De avond heeft als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen door te laten zien hoe de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek toepassingen vinden in het dagelijks leven. Van de faculteit IO waren Pieter de Smet, Steven Fokkinga, Paul Hekkert en Jeroen van Erp uitgenodigd. Een impressie door Pieter Desmet.

11 oktober 2017

Resultaten onderzoeksprogramma ResCom gepresenteerd

Twaalf partners, waaronder de faculteit IO van de TU Delft, hebben een nieuw platform gelanceerd om bedrijven te helpen bij de introductie van nieuwe circulaire businessmodellen. Nieuwe tools helpen deze bedrijven bij het ontwerpen van producten en het analyseren van businessmodellen met een circulaire benadering.

09 oktober 2017

Dwarslaesiepatiënt loopt nu ook trap op met exoskelet van studenten TU Delft

Traplopen, opstaan uit een diepe sofa, een helling op en over ruw terrein lopen, het lukte dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain állemaal met het door Delftse studenten gebouwde exoskelet, een ondersteunend robotisch pak, tijdens de Cybathlon Experience op 7 oktober. Tijdens deze wedstrijd voor bionische para-atleten in Duitsland tonen de studenten de potentie van een exoskelet als hulpmiddel in het dagelijks leven van mensen met verlamde benen.

04 oktober 2017

Veel media-aandacht voor symposium Gebruiksgericht OV-betalen

Op donderdag 28 september vond op de faculteit IO het symposium Gebruiksgericht OV-betalen plaats. Onder leiding van universitair docent Jasper van Kuijk van IO werden zes verbetervoorstellen voor gebruiksvriendelijker en daarmee aantrekkelijker OV-betalen in Nederland gepresenteerd. Veel media schonken hier aandacht aan.

04 oktober 2017

Nieuw op Discover Design: kunnen dingen ‘dingen’ ontwerpen?

Alle objecten die we dagelijks gebruiken zijn onderling verbonden en ontwerpers moeten zich daarvan bewust zijn. Dat is het uitgangspunt van het Connected Everyday Lab van hoogleraar Interactive Media Design Elisa Giaccardi. Ze studeerde ooit filosofie in Turijn (Italië), maar raakte al snel verzeild in de wereld van nieuwe media, interactie en design.

28 september 2017

De reiziger centraal bij betalen voor OV: zes concrete voorstellen

Hoge instapkosten, stress over in- en uitchecken, moeizame processen om een kaart aan te schaffen of te veel betaald geld terug te krijgen: bij de invoering stuitte de OV-chipkaart op veel weerstand. Inmiddels stijgt de tevredenheid over de OV-chipkaart, maar daar zijn veel herstelwerkzaamheden achteraf voor nodig geweest. Nu er door contactloze bankpassen en mobiele telefoons nieuwe technologische mogelijkheden ontstaan, ligt er een kans om OV-betalen veel klantvriendelijker te maken.