Nieuws

148 resultaten

12 oktober 2019

De kracht van bewuste keuzes

“Ik geloof dat dit uiteindelijk verschil kan maken in ons dagelijks leven.” De ogen van Marina Bos-de Vos, onderzoeker aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, beginnen te schitteren wanneer ze vertelt over haar onderzoek. “Creativiteit kan een enorme maatschappelijke impact hebben. Maar creatieve professionals verliezen nog te vaak zichzelf uit het oog. Als zij bewustere keuzes gaan maken op bedrijfsmatig vlak, bouwen ze een sterkere positie op. Dan hebben al die oplossingen, al die gebruiksvriendelijke ontwerpen en duurzame gebouwen, een nóg grotere positieve impact.”

10 oktober 2019

Ontwerp voor Industrie 4.0: kunnen ontwerpers balans terugbrengen in onze ecosystemen?

Op 4 oktober 2019 nam Professor Jo Geraedts, voormalig hoogleraar Mechatronic Design, afscheid van de faculteit Industrieel Ontwerpen. Met zijn ervaring bij de TU Delft en daarvoor bij onder andere Océ, heeft Professor Geraedts een uitstekende positie om in zijn afscheidsrede een blik te werpen op de veranderende toekomst.

09 oktober 2019

Expertisecentrum Gebruiksgerichte Mobiliteitsdiensten officieel van start

Op donderdag 3 oktober vond de officiële startbijeenkomst plaats van het Expertisecentrum Gebruiksgerichte Mobiliteitsdiensten. In dit onderzoek- en ontwerplab, werken onderzoekers en studenten van TU Delft nauw samen met vervoersbedrijven, overheden en technologie-ontwikkelaars. Het is een vervolg op het Expertisecentrum OV-betalen, waarin onderzoekers en studenten de gebruiksgerichte, geïntegreerde aanpak breder zullen toepassen dan op openbaar vervoer alleen. Ze gaan persoonlijke mobiliteitsdiensten onderzoeken. Want of je je nou verplaatst met privaat, gedeeld of openbaar vervoer, uiteindelijk wil je snel, eenvoudig en tegen een redelijke prijs van A naar B.

07 oktober 2019

TU Delft presenteert schaalmodel en cabine energiezuinige Flying-V

Tijdens de KLM Experience Dagen presenteert de TU Delft de revolutionaire, energiezuinige Flying-V.

04 oktober 2019

IDE Podcast #7: We Should Think Into the Box

Midden in vertrekhal 3 op Schiphol Airport praat IDE Podcast ‘Out of the Blue’ met professor Sicco Santema, onderzoeker van people in transit. Hij vertelt ons waarom falen goed is, en of reizen het nieuwe roken is.

03 oktober 2019

Hollandse Meesters zien, aanraken en vastleggen

Een afbeelding van een schilderij op een scherm of poster lijkt vaak wel op het schilderij, maar komt qua uiterlijk toch niet in de buurt van het echte werk

20 september 2019

In Memoriam – Wim Crouwel: grafisch vormgever, emeritus hoogleraar en voormalig decaan Industrieel Ontwerpen

19 september 2019

Volledig IO-podium bij Nederlandse James Dyson Award voor IO-alumnus en -studenten

Olivier de Gruijter, alumnus van de faculteit IO, heeft op donderdag 19 september met zijn project ‘JERRY Can Water Filter for safe drinking water’ de Nederlandse James Dyson Award gewonnen. JERRY is een compact waterfilter dat kan worden bevestigd aan een gestandaardiseerde jerrycan voor schoon drinkwater. Twee andere IO-projecten zijn runner-up geworden.

19 september 2019

Jasper van Kuijk in De Monitor over ICT in de zorg

Jasper van Kuijk van de faculteit IO werd geïnterviewd in onze faculteit voor het tv-programma 'De Monitor' van de NPO. In deze documentaire waarin maatschappelijke kwesties worden onderzocht, geeft Jasper zijn visie op de slechte bruikbaarheid van elektronische patiëntendossiers in de Nederlandse gezondheidszorg. Jasper wordt geïnterviewd vanaf 10 minuten.

11 september 2019

Impressie ICED 2019

Van 5 tot 8 augustus vond bij de faculteit IO het ‘International Conference on Engineering Design (ICED) 2019’ plaats, dat georganiseerd werd door Petra Badke-Schaub en Maaike Kleinsmann.

11 september 2019

Jasper van Kuijk in NPO-aflevering TMI: "Aandacht"

Een nieuwe NPO-serie onderzoekt de ontwerp- en psychologische technieken die bedrijven gebruiken om onze informatie aan te trekken. In deze editie geeft Jasper van Kuijk van de faculteit IO commentaar op McDonald's recente acceptatie van de kleur groen in de branding, de trucs die Booking.com gebruikt om onze hotelreserveringen veilig te stellen en hoe moeilijk het is om je uit te schrijven voor de Nationale Postcode Loterij.

11 september 2019

Nog een voorstel voor Delft Design for Values geaccepteerd

Het voorstel ‘VALUAD - Values in Urban Area Development: a quick start video for multi-stakeholder collaborations’ is goedgekeurd door het Delft Design for Values (DDfV) Open Subsidy-programma.

11 september 2019

IO-student ontwikkelt nieuwe ontwerpmethode voor betere repareerbaarheid

IO-masterstudent Francesco de Fazio ontwikkelde een methode om stofzuigers opnieuw te ontwerpen, waardoor ze beter te repareren zijn en beter passen in verschillende circulaire economiestrategieën. Hij studeerde af met een 10 (cum laude).

11 september 2019

Professor Mugge daagt de wegwerpcultuur uit

Pak je schroevendraaier en lijmpistool! In een nieuwe SIRE-campagne moedigt Ruth Mugge van de faculteit IO ons aan om kapotte producten te repareren - niet te vervangen.

04 september 2019

Out of the Blue #6 now online – An Audience with the Context Queen

How do you observe people to improve your design? In the latest IDE podcast episode, we take a deepdive into the world of context mapping with Froukje Sleeswijk-Visser. She pioneered this design research methodology as a way of gaining insight into the user of future designs. Listen to Froukje and you will never look at colour of your Wi-Fi router in the same way.

04 september 2019

Voorstel voor Delft Design for Values geaccepteerd

Het voorstel ‘Values in peer-to-peer energy exchanges in smart decentralised energy systems’, ingediend door IO-postdoc Abhigyan Singh, is goedgekeurd door het Delft Design for Values (DDfV) Open Subsidy-programma en heeft € 7.000 toegekend gekregen. Het voorstel breidt de bevindingen van het promotieonderzoek van Abhigyan uit. Professor David Keyson van de faculteit van IO en Zeki Erkin van EWI zijn mede-aanvragers.

29 augustus 2019

AiTech Symposium - Registration is now open!

07 augustus 2019

Gekleurd 3D printen helpt robot zijn eigen vingers zien

11 juli 2019

IO verwelkomt nieuwe professor en leerstoel in Human-Centered Artificial Intelligence

Alessandro Bozzon is aangesteld als professor en voorzitter van de nieuwe leerstoel Human-Centered Intelligence.

11 juli 2019

IO-studenten upcyclen kerosinelampen

Heb je ooit van het woord karabai gehoord? Het is Swahili voor een kerosinelamp. Deze lampen worden veel gebruikt in Tanzania, bijvoorbeeld tijdens het vissen in de nacht, maar zijn problematisch vanwege het explosieve karakter van kerosine en het schadelijke gas dat het afgeeft.

10 juli 2019

Project van Elif Özcan-Vieira in de New York Times

Met haar project voor het bestrijden van lawaai en alarmmoeheid in ziekenhuizen, trok Elif Özcan-Vieira de aandacht van de New York Times. Ze werd geïnterviewd over haar onderzoek met het Critical Alarms Lab.

26 juni 2019

Paintrobot 'Bob Rob'

Kan een schilderij als 'kunst' worden beschouwd als het is gebouwd door kunstmatige intelligentie en geschilderd door een robot? Paintrobot ‘Bob Rob’ stelde deze vraag tijdens een Duitse kunsttentoonstelling die onlangs plaatsvond. Met een van de Universal Robots-manipulators van de Applied Labs heeft een multidisciplinair team een systeem opgezet dat in staat is sensorische informatie te gebruiken, een schilderij te berekenen en het in verschillende kleuren te schilderen.

26 juni 2019

Jasper van Kuijk lid van selectiecommissie Innovatiebudget

Innovatiebudget is een programma van de overheid dat projecten subsidieert om de digitale dienstverlening van de overheid aan bedrijven en burgers te verbeteren. Overheden kunnen projecten zelf indienen en uitdagingen bieden aan marktpartijen. Tussen 2019 en 2021 is elk jaar € 6 miljoen beschikbaar om het overheidsproject te ondersteunen in een vroeg stadium van innovatie.

26 juni 2019

The shape of things to come

IO-onderzoekers kregen de Best Paper Award (tweede plaats) tijdens het Symposium on Solid and Physical Modeling (SPM), onderdeel van de International Geometry Summit 2019. De bekroonde paper is van de co-auteurs PhD-kandidaat Tim Kuipers (Ultimaker) en zijn supervisors Jun Wu en Charlie Wang (promotor).

26 juni 2019

IO-student BestGraduate 2019

Student Marco van der Woude, die bij de faculteit IO (TU Delft) de master Strategic Product Design volgt, is winnaar geworden van BestGraduates, dat samenwerkt met de top van de werkgevers in Nederland. Hij ontving hiervoor de prijs van € 10.000 en een eervolle vermelding en aandacht van het Nederlandse bedrijfsleven. Lees het artikel.

26 juni 2019

Best Dissertation Award 2018 voor Anne Kranzbühler

Woensdag 19 juni ontving universitair docent Anne Kranzbühler van de faculteit IO (TU Delft) de Best Dissertation Award 2018 van SERVSIG (Service Special Interest Group van de American Marketing Association). Zij heeft hiermee een prijs gewonnen van $ 1000.

19 juni 2019

Elvin Karana over ‘bio-based material experiences’

De ontwerpwereld heeft behoefte aan nieuwe materialen die aansluiten bij de urgentie voor duurzaamheid. Vraagstukken als klimaatverandering, plastic afval en schadelijke materialen vereisen dat we nieuwe wegen verkennen en nieuwe methoden ontwikkelen.

13 juni 2019

IO-studenten op tweede plaats bij Core77 Design Awards 2019

De stille patiëntenmonitor Ultimo, ontwikkeld door studenten van het Critical Alarms Lab op de faculteit Industrieel Ontwerpen, is tweede geworden in de categorie ‘health and wellbeing’ tijdens de Core77 Design Awards 2019.

13 juni 2019

IO-alumni en -student in ‘Duurzame Jonge 100’ 2019

Verschillende IO-alumni en een student staan in de recentelijk gepubliceerde ‘Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2019’; een overzicht van de 100 meest inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid.

12 juni 2019

Ludo Hille Ris Lambers wint publieksprijs TU Delft Ideation Pitch

Op dinsdag 11 juni gaf IO-student Ludo Hille Ris Lambers met succes een pitch over zijn afstudeerproject, gericht op een 3D-printer voor ziekenhuizen in Afrika. Hij gaf de pitch met de andere finalisten op BNR Nieuwsradio voor de Ideation Pitch op YES!Delft. Ludo won de publieksprijs ter waarde van € 1.500. Je kunt hier naar zijn pitch luisteren.

12 juni 2019

Industrieel Ontwerpen en Schiphol slaan handen ineen voor snellere innovaties voor passagier en luchthaven

TU Delft en Royal Schiphol Group gaan de krachten bundelen voor de beleving van de reiziger en het proces op de luchthaven. Zij willen samen op een creatieve manier nieuwe innovatieve producten en diensten sneller ontwikkelen en problemen oplossen. De faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft biedt en ontwikkelt kennis op het gebied van strategisch design, Schiphol biedt een levend laboratorium aan op de luchthavens. In de komende vijf jaar zullen er veertig afstuderende studenten en PhD-kandidaten van de TU Delft deel gaan uitmaken van activiteiten van de Royal Schiphol Group luchthavens in Nederland. Vanuit IO zal Professor Sicco Santema dit project leiden.

11 juni 2019

Jasper van Kuijk presenteert nieuw boek over gebruiksgericht ontwerpen

07 juni 2019

Industrieel Ontwerpen en Schiphol slaan handen ineen voor snellere innovaties voor passagier en luchthaven

05 juni 2019

De wondere wereld van de wc

Hoe ziet het toilet van de toekomst eruit? Hoeveel innovatie is er in de wereld van het sanitair nog mogelijk? Onderzoeker Marian Loth van de faculteit IO geeft antwoord op deze vragen in het Belgische radioprogramma ‘De Wereld van Sofie’ (Radio 1).

05 juni 2019

Flying-V biedt nieuwe mogelijkheden om de passagierservaring te verbeteren

Het nieuws over de samenwerking tussen KLM en de TU Delft om het Flying-V-vliegtuig te ontwikkelen om de luchtvaart duurzamer te maken, reisde de hele wereld over. KLM-voorzitter Pieter Elbers en decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Henri Werij ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de IATA in Seoul. De faculteit Industrieel Ontwerpen neemt deel aan dit spannende project.