Nieuws

206 resultaten

11 juni 2019

Jasper van Kuijk presenteert nieuw boek over gebruiksgericht ontwerpen

07 juni 2019

Industrieel Ontwerpen en Schiphol slaan handen ineen voor snellere innovaties voor passagier en luchthaven

05 juni 2019

De wondere wereld van de wc

Hoe ziet het toilet van de toekomst eruit? Hoeveel innovatie is er in de wereld van het sanitair nog mogelijk? Onderzoeker Marian Loth van de faculteit IO geeft antwoord op deze vragen in het Belgische radioprogramma ‘De Wereld van Sofie’ (Radio 1).

05 juni 2019

Flying-V biedt nieuwe mogelijkheden om de passagierservaring te verbeteren

Het nieuws over de samenwerking tussen KLM en de TU Delft om het Flying-V-vliegtuig te ontwikkelen om de luchtvaart duurzamer te maken, reisde de hele wereld over. KLM-voorzitter Pieter Elbers en decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Henri Werij ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de IATA in Seoul. De faculteit Industrieel Ontwerpen neemt deel aan dit spannende project.

05 juni 2019

7 Lessons of Design

In november 2018 gaf Pieter Jan Stappers een keynotelezing over ontwerponderwijs tijdens de Design Education Summit (DEST) 2018 in Singapore. De presentatie bouwt voort op het onderzoeksproject Codesign with Kids. Onlangs werd de video van de presentatie gepubliceerd.

04 juni 2019

TU Delft lanceert publicatie over de impact van quantuminternet

De opkomst van quantumtechnologie zal gevolgen hebben voor de industrie en voor de samenleving als geheel, maar hoe en in welke mate weten we nog niet.

02 juni 2019

KLM en TU Delft slaan handen ineen om luchtvaart verder te verduurzamen

President-directeur van KLM, Pieter Elbers en Prof. dr. Henri Werij, Decaan Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, TU Delft tekenden vandaag op het jaarcongres van de IATA in Seoul een nieuw samenwerkingsproject tussen KLM en de TU Delft gericht op het verduurzamen van de luchtvaart.

23 mei 2019

Tweede plaats voor Medisign-studenten op Dutch Hacking Health

Op de gezondheidszorg-hackathon Dutch Hacking Health, waar multidisciplinaire teams in één weekend problemen in de gezondheidszorg probeerden op te lossen, heeft een team van DfI- en IPD-studenten van IO de tweede plaats behaald in de categorie Innovation. Ze ontwierpen een VR-oplossing in samenwerking met SyncVR.

23 mei 2019

Douche-wc rukt op: sproeien we in de toekomst allemaal onze billen schoon?

Grote kans dat je ze (op vakantie) weleens bent tegengekomen: toiletten met een sproeier waarmee je na de grote boodschap je billen schoon kunt spoelen. De wc met douchefunctie lijkt nu ook in Nederland zijn opmars te maken. Universitair hoofddocent Johan Molenbroek van de faculteit IO werd maandag 20 mei hierover geïnterviewd door EditieNL (RTL Nieuws). Bekijk de uitzending.

23 mei 2019

Ingrid Mulder genomineerd voor jubileumprijsvraag Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte

Ingrid Mulder is een van de drie genomineerde kandidaten voor de jubileumprijsvraag, uitgeschreven om het belang van Proefondervindelijke Wijsbegeerte voor de maatschappij te onderstrepen en de toepassing ervan te stimuleren.

09 mei 2019

Intreeredes: Voor echt duurzaam ontwerp is nieuwe aanpak nodig

Schaarse grondstoffen en oceanen vol met plastic afval: een radicaal herontwerp van onze bedrijfsmodellen, productieprocessen en ons consumentengedrag is nodig, zeggen Conny Bakker en Ruth Mugge in hun intreeredes.

08 mei 2019

Kaspar Jansen bij Sportlab Sedoc en RTL Z over smart sportswear

Met zijn onderzoek naar smart sportswear dat blessures kan voorkomen, was IO-onderzoeker Kaspar Jansen dinsdag 7 mei te zien in het tv-programma Sportlab Sedoc met Gregory Sedoc. Ook RTL Z maakte onlangs een mooie video van het onderzoek van Kaspar. Luister de programma’s terug.

08 mei 2019

Jasper van Kuijk bij BNR over liefde voor het ontwerpproces

Donderdag 2 mei was IO-onderzoeker Jasper van Kuijk te gast bij de BNR-podcast De Technoloog. Jasper sprak over de verbeteringen die gedaan kunnen worden in de zorg op het gebied van ICT, over het verdwijnen van cash geld en over de touchscreens van auto’s. De onderliggende boodschap: besteed meer aandacht aan het ontwerpproces en ga dan pas bouwen. Luister de podcast.

08 mei 2019

ID Education presenteert met trots: de Pluimwinnaars 2019

Op woensdag 8 mei reikte ID Education de jaarlijkse Pluimen uit tijdens het Pluim-Kafee. Er zijn Pluimen voor de meest inspirerende docent van de bachelor, ieder van de drie masters en het beste vak van de bachelor. Daarnaast is er een Pluim uitgereikt voor de meest gewaardeerde medewerker en is er ook nog een juryprijs ingesteld.

03 mei 2019

Duurzaamheid is een werkwoord

Onze producten doorgaan, vóórdat we ze kopen, een aantal fases waarin steeds waarde wordt toegevoegd. Van auto’s en wasmachines tot laptops en smartphones. Ieder product begint als een verzameling ruwe grondstoffen. Deze moeten eerst uit de grond gehaald worden. Vervolgens beginnen er complexe verfijn-, fabricatie- en transportprocessen. Grondstoffen worden materialen, materialen worden onderdelen, onderdelen worden producten. Professoren Conny Bakker en Ruth Mugge praten over duurzaamheid in ontwerpen.

01 mei 2019

Podcast Metro21: Smart Cities Institute met IO

Onlangs reisden Christine De Lille, Barend Klitsie, Matthijs Netten en Rebecca Price van de faculteit IO naar de Carnegie Mellon University in Pittsburgh (VS), als onderdeel van het KLM Design Doing-onderzoek. Het team deelde hun onderzoek met 'Metro21 Smart Cities Institute' en nam een podcast op.

24 april 2019

Willemijn Elkhuizen bij BNR Nieuwsradio over 3D-scantechniek

Op donderdag 18 april werd Willemijn Elkhuizen geïnterviewd door Thomas Schuurman van BNR Nieuwsradio voor het programma BNR Techniektour, samen met Abbie Vandivere (curator bij het Mauritshuis). Ze vertelden onder andere over het inzetten van 3D-scantechniek om schilderijen te reproduceren en te monitoren. Willemijn is te horen vanaf ongeveer 12:15 min.

27 maart 2019

IO-student runner up Gouden RAI Wiel Studentenprijs

Stel je voor dat een jury zo onder de indruk is van jouw project, dat ze een prijs in het leven roepen zodat ze die aan je kunnen geven. Tijdens het jaarlijkse RAI Mobiliteitsdiner in Den Haag op 25 maart werd naast de uitreiking van het Gouden RAI Wiel voor het eerst ook een studentenprijs uitgereikt. IO-student Harm Cnossen kreeg de tweede plaats toegekend voor zijn afstudeerproject ‘MIND, exclusivity through conduct’.

19 maart 2019

Is er nog een toekomst voor cash?

Igo Boerrigter, masterstudent aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van TU Delft, analyseerde in opdracht van De Nederlandsche Bank het huidige gebruik van contant geld. Op basis hiervan deed hij aanbevelingen voor een blijvend bruikbaar en betaalbaar cash-systeem in de toekomst. Bovendien bedacht hij een meer gebruiksvriendelijke variant van muntgeld.

13 maart 2019

The Future of Cash

Igo Boerrigter, masterstudent aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van TU Delft, analyseerde in opdracht van De Nederlandsche Bank het huidige gebruik van contant geld. Op basis hiervan deed hij aanbevelingen voor een blijvend bruikbaar en betaalbaar cash-systeem in de toekomst. Bovendien bedacht hij een meer gebruiksvriendelijke variant van muntgeld.

07 maart 2019

InterregNWE-subsidie voor duurzame schoolgebouwenproject ENERGE

Huidige schoolgebouwen in Europa zijn veelal gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw. Ze zijn daardoor vaak zeer energie-inefficiënt. Hoe kunnen we hun infrastructuur renoveren, met oog op de Europese doelstelling van nul broeikasgas (GHG)-uitstoot in 2050?

07 maart 2019

Bijdragen aan een betere wereld

De faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft bestaat 50 jaar. Ooit begon de studie met twee studenten; nu zijn er tweeduizend. Eén ding is gelijk gebleven. ,,Hier ontwerpen we de wereld van de toekomst", weet decaan Ena Voûte.

06 maart 2019

Leshandleiding ‘Your Turn’ traint ontwerpvaardigheden van kinderen

In onze snel veranderende wereld wordt van het basisonderwijs verwacht dat leerlingen brede vaardigheden ontwikkelen, zoals creativiteit, empathie en communicatie. Een leshandleiding voor het basisonderwijs waarin dergelijke 21e-eeuwse vaardigheden worden aangeleerd door het uitvoeren van ontwerpprojecten is nu opgeleverd door de onderzoekers van ‘Co-design with kids’.

06 maart 2019

Natalia Romero Hererra hoofdredacteur

Sinds begin maart is Natalia Romero Hererra benoemdn tot hoofdredacteur van ‘EAI Endorsed Transaction op Pervasive Health and Technologies’ journal.

06 maart 2019

Stratus Seat genomineerd voor Crystal Cabin Award 2019

In het vak Joint Master Project van de faculteit IO (TU Delft) heeft een studententeam een herontwerp van de Business Class environment gemaakt, in samenwerking met Safran Seats. Hun inzending, de ‘Stratus Seat’, is één van de drie finalisten voor de Crystal Cabin Award 2019 in de categorie ‘University’.

27 februari 2019

KIEM-beurs voor ‘Communicating user-centered design to non-design professionals’

Hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot kennis over ‘user-centered design’? IO-onderzoeker Jasper van Kuijk heeft, samen met prof. Pieter Jan Stappers en universitair docent Arnold Vermeeren, een NWO-Kiem-beurs van € 15.000 ontvangen om een overzicht te maken van deze ontwerpprincipes en –methodes.

30 januari 2019

Onderzoek 3D-geprinte microstructuren gepubliceerd in Additive Manufacturing

Onderzoekers Jun Wu en Charlie Wang van faculteit Industrieel Ontwerpen, en Eric Garner, Helena Kolken en Amir Zadpoor van Biomecanial Engineering bij faculteit 3mE (TU Delft) hebben een nieuwe typologie ontwikkeld voor 3D-printen van microstructuren. Dit maakt onder andere mogelijk dat 3D-geprinte implantaten natuurlijke botgroei stimuleren, waardoor deze implantaten beter worden opgenomen in je lichaam.

24 januari 2019

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

Een robot die onkruid wiedt, een robot die met een camera naar de diepzee afreist, en een robot die blauwalg uit het water vist. Deze en nog vijf andere robots zijn op woensdag 30 januari 2019 te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

24 januari 2019

Interactive Environment-studenten onthullen complete kantoorinrichting bij AMS

Op 23 januari onthulden studenten van de Interactive Environment-minor zes projecten die bij elkaar een complete kantoorinrichting vormen bij AMS in Amsterdam. Het doel is om kennis delen en samenwerken te stimuleren. De komende maanden werken mensen in dit ontworpen ‘living lab’.

15 januari 2019

De onontdekte socioculturele dimensies van duurzame energie-uitwisselingen

Zonne-energie is een geweldige manier om duurzame energie op te wekken en afgelegen gebieden wereldwijd van elektriciteit te voorzien. De vraag is hoe door zonne-energie aangedreven systemen kunnen werken op een lokaal niveau. Om hier meer inzicht in te krijgen bestudeerde Abhigyan Singh energie-uitwisselingen in twee dorpen op het platteland van India. Hier ontdekte hij dat dit over meer gaat dan slechts financieel gewin.

09 januari 2019

Inschrijving conferentie over ‘Design for Wellbeing Education’ geopend

Op 5 april organiseert het Wellbeing, Happiness and Health DRS Special Interest Group (SIGWELL) de conferentie Wellbeing by Design: Teaching Practices & Ethical Reflections. Tijdens deze conferentie worden de nieuwste inzichten in design voor welzijnsonderwijs gedeeld en besproken, met speciale aandacht voor ethiek. Wil je deelnemen? Je kunt je vanaf nu inschrijven. Ook kun je je aanmelden om een bijdrage te leveren.

20 december 2018

Call geopend voor EIT Health

EITH Health is een netwerk van innovators, inclusief TU Delft en Erasmus MC Rotterdam, ondersteund door de Europese Unie. EIT Health biedt grensoverschrijdende oplossingen die Europese burgers in staat stelt langer en gezonder te leven. Er is nu een call open voor voorstellen die de gezondheid van Europeanen bevorderen door innovatieve producten, diensten, onderwijsactiviteiten en ondernemerschap. De eerste deadline is 15 februari.

13 december 2018

Industrieel Ontwerpen betrokken bij winnend consortium EIT Manufacturing

Het European Institute of Innovation and Technology (EIT) heeft bekendgemaakt dat het consortium waarvan TU Delft met onder andere Industrieel Ontwerpen deel uitmaakt, de winnaar is van de call voor een nieuwe Knowledge and Innovation Community EIT Manufacturing. Via het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) is TU Delft ook betrokken bij het winnende consortium voor de EIT Urban Mobility.

30 november 2018

‘Bewegende designbal’ motiveert zieke kinderen tot beweging

Vier jaar lang werkten artsen van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en designers van TU Delft samen met HandicapNL in dit project, met als doel de achterstand die langdurig zieke kinderen oplopen in hun lichamelijke en/of psychosociale ontwikkeling te voorkomen.

29 november 2018

Onderzoek Tessa Dekkers en Marijke Melles naar patiëntervaring tijdens operaties

Het aantal operaties waarbij een patiënt niet een nacht in het ziekenhuis hoeft te verblijven, neemt toe. Alle activiteiten rondom zo’n ingreep vinden dan plaats op één dag. Het traject dat patiënten doorlopen vóór, tijdens en na een chirurgische ingreep wordt ook wel het perioperatieve proces genoemd. Een groep onderzoekers, artsen en studenten van TU Delft, Erasmus MC, Reinier de Graaf en Xpert Clinic onderzochten perioperatieve patiënt-ervaringen bij dagopname voor hand- en polsoperaties.