Nieuws

217 resultaten

02 juni 2020

TU Delft lanceert eerste acht ‘TU Delft AI Labs’

Hoe kun je met behulp van artificiële intelligentie (AI) wetenschappelijke vooruitgang versnellen?

28 mei 2020

Social Distancing Dashboard on the media map

Earlier this month researchers from TU Delft and AMS Institute launched the Social Distancing Dashboard. This online tool helps policymakers and citizens navigate the streets of major Dutch cities at a time when we are all required to keep a social distance of 1.5 metres. The tool has sparked a great deal of interest amongst the Dutch media. IDE’s Achilleas Psyllidis, principal investigator on the project, is interviewed in many of the news features.

27 mei 2020

Winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Marker 2020

Elk jaar selecteren de docenten van Design Sketching and Visualisation van IO het beste werk van studenten uit het vak Design Visualisation, die op de longlist van de beste posters komen. Hiervan zijn er drie als allerbest geselecteerd. Dit jaar zijn studenten Lisa Laverman, Lars Timmerman en Silke Snijder geselecteerd voor de Gouden, Zilveren en Bronzen Marker 2020.

27 mei 2020

IO in de media – week 22

27 mei 2020

Pluimwinnaars 2020

Op woensdag 20 mei maakte ID Education de winnaars van de Pluim Awards bekend. Deze jaarlijkse viering van de meest inspirerende docenten en meest gewaardeerde medewerkers werd door de studentencommissie opnieuw uitgevonden in een format dat geschikt is voor sociale afstand: een levendige online radioshow.

27 mei 2020

Frido Smulders benoemd tot professor Entrepreneurial Engineering by Design

Op 12 mei 2020 is Frido Smulders benoemd tot full professor Entrepreneurial Engineering by Design bij de afdeling Design, Organisation and Strategy van de faculteit Industrieel Ontwerpen (TU Delft).

27 mei 2020

Verspreid muziek. Niet COVID.

De komende weken zullen Nederlandse koren hun liedbladen afstoffen, hun keel schrapen en uitbarsten in zingen. Hallelujah! Of misschien niet. Met zoveel onzekerheid over de omstandigheden waarin het coronavirus wordt overgedragen, is lid zijn van de koorvereniging opeens een riskante onderneming. Gelukkig zijn er vijf creatief ingestelde TU Delft-studenten, waaronder twee IO’ers. Na benaderd te zijn door de Nederlandse Bach Vereniging, richtte IO-professor Sicco Santema het vrijwillige studententeam op om te helpen een oplossing te vinden.

27 mei 2020

Elif Özcan Vieira in new online Convergence magazine

At the start of 2020, our Rector Magnificus Tim van der Hagen announced a new intensive collaboration between TU Delft, Erasmus Medical Centre and Erasmus University Rotterdam: Convergence. This multi million euro, longterm project aims to combine our joined knowledge and research on technology, medical and social sciences and economics to tackle the health challenges we face locally and globally. IDE researcher Elif Özcan Vieira and her collaborative We\Visit project was recently featured in the new online Convergence magazine.

27 mei 2020

Stagemogelijkheid bij Erasmus Medisch Centrum - huisartsenpraktijk

De corona-pandemie heeft een impact gehad op de huisartspraktijken, waarbij veel praktijken de openingstijden tot een absoluut minimum hebben moeten beperken. Maar nu de druk op het gezondheidssysteem de afgelopen weken is afgenomen, overwegen sommige huisartspraktijken om de reguliere kantooruren te hervatten. Dit leidt tot de uitdaging van sociale afstand, inclusief de 1,5 meterregel die in hun dagelijkse praktijk moet worden geïmplementeerd. Huisartsen vragen hoe ze dit moeten aanpakken.

15 mei 2020

Merlijn Sluiter is de 7000e afstudeerder van IO

Op 11 mei verwelkomden we onze 7000e afstudeerder. Felicitaties aan Merlijn Sluiter! Decaan Ena Voûte verraste haar na haar online verdediging. Merlijn is afgestudeerd bij universitair hoofddocent JC Diehl en professor Jo van Engelen. Ze deed onderzoek naar schistosomiasis (of bilharzia) bij kinderen, boeren en plattelandsgemeenschappen in Sub-Sahara Afrika.

14 mei 2020

Airwave-snorkelmaskers ter bescherming van medisch personeel op corona-afdelingen

Artsen en verplegers van drie Nederlandse ziekenhuizen dragen binnenkort op de corona-afdelingen omgebouwde snorkelmaskers, die mede zijn ontwikkeld door de TU Delft.

14 mei 2020

IDE welcomes Professor of Healthcare Systems, John Clarkson

At a time in which the world’s healthcare systems are being challenged in ways never seen before, IDE is strengthening its Medisign team with an outstanding new member. John Clarkson, Professor of Engineering Design at the University of Cambridge has been appointed as part-time full professor at IDE, joining Professor Richard Goossens’ team. Richard enthuses: “John has a long track record in design for healthcare projects, as well as in research and education. He will help us to further implement the systems approach in health and care design. We are looking forward to working with him over the coming years”

14 mei 2020

Drie IO-projecten winnen iF Design Talent Award 2020

IO-projecten Foxpat, Excelscope 2.0 en The Schistoscope hebben een iF Design Talent Award gewonnen. Deze award is een van de belangrijkste ontwerpprijzen voor studenten van over de hele wereld. Er waren dit jaar ongeveer 10.000 inzendingen en er zijn er 112 winnaars gekozen. Foxpat is, als een van de zeven ontwerpen, zelfs geselecteerd als 'Best of the Year'. iF biedt een platform voor getalenteerde jonge ontwerpers en hun toekomstgerichte concepten.

14 mei 2020

Hoe loopt onze patiëntenzorg op maat?

Ziekenhuizen willen graag tevreden patiënten. Ze zullen ook wel moeten, want zeker voor niet-acute ingrepen hebben ze tegenwoordig serieuze concurrentie van privéklinieken. En daar is van meet af aan aandacht voor de ‘patiëntervaring’ of de ‘patient journey’, zoals dat heet. Maar hoe creëer je nu een goede patiëntervaring en kom je tot goede én haalbare zorg op maat? Bob Groeneveld onderzocht het en deed dat aan de hand van één operatie: de totale heupvervanging.

13 mei 2020

IO in de media – week 20

13 mei 2020

Sound bytes: sightless coding

13 mei 2020

Social Distancing Dashboard biedt routekaart voor stadsbewoners

Het Social Distancing Dashboard maakt stadsplattegronden die op straat- en wijkniveau laten zien of het mogelijk is om de afstand van 1,5 meter in de openbare ruimte na te leven.

07 mei 2020

We\Visit: Beeldbellen tegen eenzaamheid

Voor patiënten die met COVID-19 worden opgenomen, is het niet alleen een fysiek gevecht tegen het virus, maar ook een psychologische strijd tegen het isolement. Studentarts Mesut Savas van het Reinier de Graaf, zag met eigen ogen het vreselijke effect van eenzaamheid onder coronapatiënten en heeft daarom de TU Delft om hulp gevraagd bij de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk en veilig communicatieplatform.

06 mei 2020

Comenius Teaching Fellowship-beurs voor IO-docenten

Stefan Persaud en Bas Flipsen hebben een Comenius Teaching Fellowship-beurs ontvangen voor ontwikkeling van een set methodes en tools die coaches in vakken kunnen gebruiken om multi-diverse teams beter te laten presteren.

06 mei 2020

Gepersonaliseerde games helpen jongeren met psychische stoornissen

Psychische stoornissen vormen de belangrijkste oorzaak van invaliditeit onder kinderen en adolescenten. Maar liefst dertig procent van alle jongeren leidt eraan. In het kader van haar promotieonderzoek heeft Marierose Heineken-van Dooren onderzocht hoe de toepassing van eHealth-therapie in de psychische jeugdgezondheidszorg kan worden verbeterd met behulp van gepersonaliseerde gamificatie.

29 april 2020

IO in de media – week 19

29 april 2020

We\Visit: Beeldbellen tegen eenzaamheid

Langsgaan bij een dierbare die in levensgevaar verkeert. Normaal gesproken kan dat, maar vanwege het coronavirus is bezoek op de ic’s niet meer toegestaan. Gevolg? Een eenzaam gevecht achter gesloten deuren. In een poging die eenzaamheid te bestrijden, bedachten wetenschappers van de TU Delft We\Visit: een tool waarmee je kunt beeldbellen op afspraak. Een tool die razendsnel ontwikkeld werd, nadat het Reinier de Graaf Gasthuis de noodklok luidde.

28 april 2020

Slimme afschermwand voor zorgverleners

De tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen verhogen de druk op de zorg in de strijd tegen COVID-19. Een team van TU Delft-studenten ontwikkelden in samenwerking met Pieter van der Staay, FLEX/ design, Delmic, Star-shl diagnostische centra en Scala Scientific een slimme afschermwand die de zorgverleners ontlast van langdurig en ingewikkelde schoonmaak protocollen.

27 april 2020

Delftse onderzoekers brengen Vermeer en het Meisje dichterbij

Wetenschappelijk onderzoek naar het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer, bekend als ‘Meisje met de parel’, heeft nieuwe ontdekkingen en inzichten opgeleverd. Delftse onderzoekers van verschillende faculteiten speelden een belangrijke rol in het onderzoek.

24 april 2020

Koninklijke Onderscheiding 2020 prof. Richard Goossens

Professor Richard Goossens, hoogleraar Physical Ergonomics bij de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO), werd in Vlaardingen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De officiële overhandiging zal in verband met het coronavirus pas later in het jaar plaatsvinden.

23 april 2020

Het ontwerpen van een COVID-19-ventilator voor landen met lage inkomens

Het was nog maar een paar weken geleden dat een team van IO-studenten en -medewerkers de krachten bundelden met Project Inspiration bij 3ME. Geïnspireerd door een Britse ventilator uit de jaren zestig die wordt tentoongesteld in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, is het doel van Project Inspiration om een eenvoudig te produceren COVID-19-ventilator te ontwikkelen op basis van algemeen beschikbare componenten en productieprocessen.

22 april 2020

IO in de media – week 18

22 april 2020

Out of the Blue #17: Noise-cancelling windows and wacky giraffes

Working from home provides us with a whole new set of challenges and opportunities. As designers, shouldn’t we be the best equipped people for this? In this final part of our special Freedive isolation series, Ianus chats with Joost Dommisse. He studies Integrated Product Design and they together talk about designing noise-cancelling windows, how to study design from a distance and wacky robotic giraffes. ________ In the IDE Podcast Series ‘Out of the Blue’, Teacher of Practice Ianus Keller and PhD candidate Frithjof Wegener talk with our designers, researchers, students and teachers about their stories. Thankfully, we’re allowed to listen in.

16 april 2020

Ontwerpers voor de gezondheidszorg helpen in de coronacrisis

Panton, opgericht door IO-alumna en PhD-kandidaat Ingeborg Griffioen, is een ontwerpbureau gespecialiseerd in de gezondheidszorg. De afgelopen weken heeft het bedrijf de aandacht gevestigd op de coronacrisis met een reeks ontwerpen om de verspreiding van het virus te voorkomen, ernstig zieke patiënten te helpen ademen en zorgverleners te helpen bij de triage en behandeling van coronapatiënten.

16 april 2020

IO-open dagen gaan online

Voor tieners die de beslissing moeten nemen over wat te doen na de middelbare school, zijn universitaire open dagen een geweldige manier om het hoger onderwijs te verkennen en om een idee te krijgen van de verschillende faculteiten en vakken. Met de huidige beperkingen rond groepsbijeenkomsten verschuift de TU Delft haar open dagen online.

16 april 2020

Mentale gezondheid monitoren tijdens en na COVID-19-crisis

Hoe beïnvloedt COVID-19 de welzijn van mensen wereldwijd? Wat kunnen we hieraan doen? MyWellnessCheck.org is een vriendelijk ontworpen assessment-dienst die organisaties helpt om beter te begrijpen hoe hun mensen eraan toe zijn, en wat ze kunnen doen om hen beter te ondersteunen.

16 april 2020

In Memoriam – Professor James (Jim) Hennessey

Prof. J.M. Hennessey (Jim) is als hoogleraar Design Techniques (Ontwerptechnieken) aan onze faculteit verbonden geweest van 1986 tot 2001. Hij was sectiehoofd en afdelingsvoorzitter van de afdeling ‘Vormgeving’ tot 2000. Jim was gek van Porsches en een begenadigd gitarist en bluesliefhebber, met een voorliefde voor Fender-gitaren. Hij overleed op 6 april 2020.

16 april 2020

IO-studenten ontwerpen een oplossing om vermoedelijke COVID-19-patiënten te testen

Twee teams van IO-studenten ontwerpen mobiele testfaciliteiten om mogelijke gevallen van het coronavirus te diagnosticeren, zonder te hoeven vertrouwen op schaarse middelen zoals COVID-19-tests, beschermende kleding en maskers.

15 april 2020

IO in de media – week 17

15 april 2020

DINED lanceert open platform voor 3D-lichaamsmodellen: Mannequin

Het is een grote uitdaging om producten te ontwerpen die dicht op ons lichaam moeten passen. Denk bijvoorbeeld aan medische maskers, helmen of sportbraces. We zijn allemaal unieke individuen en ontwerpers moeten daardoor oog hebben de grote variatie in lichaamsvormen. We hebben slimme manieren nodig om deze variatie te ondersteunen door maatsystemen, verstelbare onderdelen of flexibele materialen. TU Delft biedt nu een open online platform voor 3D-lichaamsmetingen met de laatste toevoeging aan de DINED-website ‘Mannequin’.