Nieuws

205 resultaten

28 november 2018

Elmer van Grondelle bij BNR Nieuwsradio’s Big Five

De rol van de auto verandert, en dus verandert ook het ontwerp ingrijpend. In het radioprogramma BNR's Big Five van de Auto vertelt Elmer van Grondelle, auto-ontwerper en docent Advanced Automotive Design van de faculteit Industrieel Ontwerpen, hoe de auto op de tekentafel begint. Presentator van het programma is Roelof Hemmen. Luister het hier terug.

21 november 2018

Call for papers ICED19 – deadline verlengd tot 16 december

Zoals eerder aangekondigd, organiseert de faculteit Industrieel Ontwerpen van 5 tot en met 8 augustus 2019 de 22e editie van de tweejaarlijkse internationale conferentie over design engineering (ICED19). Je kunt nu hiervoor een paper indienen.

20 november 2018

Delfts diagnose-apparaat voor malaria internationale ‘runner up’ James Dyson Award

Met het ontwerp van hun Excelscope 2.0 eindigden studenten van de TU Delft als tweede op 15 november de internationale finale van de James Dyson Award. De Excelscope 2.0 is een diagnose-apparaat voor malaria, gebaseerd op een goedkope smartphone. De studenten ontwierpen de behuizing het apparaat, en monteerden er een optische lens op, zodat deze als microscoop kan functioneren.

14 november 2018

NGI Award 2019 voor het Resourceful Ageing-project

‘The design of Connected Resources’, onderdeel van het ‘Resourceful Ageing project’ heeft de NGI Award 2019 toegekend gekregen vanwege de ‘uitstekende bijdrage aan een beter digitaal leven’ in de categorie Research and Education.

14 november 2018

Service roadmaps ontworpen voor Ultimaker; awards uitgereikt

De SPD-masterstudenten Lynn Reichenfeld, Allison Sparks, Yan Liu, Fon Panyapatiphan en Chenjing Liu hebben de eerste prijs gewonnen tijdens de eindpresentaties van het vak Design Roadmapping voor Ultimaker. Zij ontwierpen inhoudelijk de beste roadmap.

14 november 2018

Robotisch 3D-geprinte chaise longue verandert in een bed

Een robotisch 3D-geprinte chaise longue die vervormbaar is tot een bed (en weer terug). Deze creatie van onderzoekers van de TU Delft is te zien in het Delftse Science Centre. De onderzoekers verwachten dat dit soort vervormbare materialen in de toekomst breder toepasbaar worden in de bouw en (binnenhuis)architectuur.

08 november 2018

Duurzame waskracht: investering voor spin-off HOMIE

07 november 2018

Smart Medical Optics wint EIT Health Validation Lab bij YES!Delft

Na hun winst van de Nederlandse versie van de James Dyson Award en hun publicatie in Plos One, heeft het Smart Medical Optics-team met hun Excelscope 2.0 nu de winst behaald bij het European Institute of Innovation & Technology (EIT) Health Validation Lab, georganiseerd door ondernemersbroedplaats YES!Delft.

07 november 2018

Open innovatie om stadslabs duurzaam door te ontwikkelen

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de faculteit IO slaan de handen ineen voor een inclusiever en innovatiever participatieproces bij de overheid en lokale overheden. Stadmaken vraagt om innovatieve samenwerkingsverbanden met lokale overheden, instanties, kennisinstellingen, bedrijfsleven en burgers. De resultaten van het NWO Research through Design-project Participatory City Making spelen hierin een centrale rol.

01 november 2018

De rol van ontwerpers binnen sociale robotica

Sinds een paar jaar is robotica en met name sociale robotica een ‘hot topic’. SPD-student Josefien Scholtes doet haar onderzoek voor het Honours Programme Master over de opkomst van de sociale robotica, en de belangrijke rol die ontwerpers daarin kunnen spelen.

01 november 2018

Studentencolumn: De rol van ontwerpers binnen sociale robotica

SPD-student Josefien Scholtes doet haar onderzoek voor het Honours Programme Master over de opkomst van de sociale robotica, en de belangrijke rol die ontwerpers daarin kunnen spelen. Lees haar column.

01 november 2018

IO paper track Sketching in Design Practice, Education & Research op E&PDE Glasgow 2019

Waarom zou je schrijven over je ideeën, concepten en resultaten, als één afbeelding meer zegt dan duizend woorden? Onder leiding van Jan Willem Hoftijzer biedt de Design Sketching Special Interest Group in september 2019 een speciale ‘track’ aan op de International Conference on Engineering and Product Design Education (E&PDE) in Glasgow. Het doel is designpraktijk, designonderzoek en designonderwijs dichter bij elkaar te brengen.

25 oktober 2018

Products that Flow: nieuw boek van IO-alumni

Op 4 oktober is het boek ‘Products that Flow’ van IO-alumni Siem Haffmans en Ed van Hinte gepresenteerd op de InnovatieExpo Rotterdam. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Het boek is een aanvulling op ‘Products that Last’, een eerder verschenen boek van onder andere Conny Bakker en Marcel den Hollander.

24 oktober 2018

Excelscope op shortlist global Dyson Award en in open access journal Plos One

Twee successen in korte tijd voor het samenwerkingsproject Smart Malaria Diagnostics van de faculteiten IO en 3mE. Na het winnen van de Nederlandse editie van de James Dyson Award is de ‘Excelscope’, een malaria-diagnoseapparaat van het AED-team Tazama opgenomen in de shortlist van 20 finalisten voor de wereldwijde James Dyson Award.

10 oktober 2018

Anne van Lieren door IO genomineerd voor Beste Afstudeerder TU Delft 2018

Het Universiteitsfonds Delft reikt ieder collegejaar de prijs uit voor de Beste Afstudeerder van de TU Delft. Elke faculteit draagt haar beste afstudeerder voor. Anne van Lieren is dit jaar door de faculteit IO voorgedragen. De bekendmaking van de winnaar is op dinsdag 6 november.

10 oktober 2018

Pieter Desmet ontvangt jaarlijkse Prize of Excellence in Madrid

Op 10 oktober ontving prof. Pieter Desmet (faculteit IO) de jaarlijkse Prize of Excellence van de International IE University (Madrid, Spanje). Op de IE University geeft Pieter les in Positive Design in de Executive Master over positief leiderschap en strategie. De prijs werd toegekend voor het ontvangen van uitstekende evaluatieresultaten in het academiejaar 2017-2018.

03 oktober 2018

Design for Values open subsidy voor IO- en Bouwkunde-onderzoekers

TU Delft-onderzoekers Marina Bos-de Vos (IO), John Heintz en Thijs Asselbergs hebben een Open Subsidy 2018 ontvangen van het TU Delft Design for Values Institute voor ontwikkeling van een open access tutorial die creatieve professionals helpt om te gaan met waardeconflicten in zakelijke trajecten.

03 oktober 2018

Nieuwe online courses van start

Ook online staat onze faculteit goed op de kaart. Verschillende teams zijn op dit moment druk aan het werk met het voorbereiden en runnen van onze online courses.

03 oktober 2018

IO-alumni winnen met start-up Coolfinity twee awards achter elkaar

Coolfinity, een start-up van IO-alumnus Maarten ten Houten en waar ook IO-alumnus Steven Burger werkzaam is, heeft afgelopen week twee awards gewonnen met hun innovatieve koelkast die kan blijven koelen, ook zonder stroom.

29 september 2018

Nuon Solar Team opnieuw kampioen zonneracen in Zuid-Afrika

Het Nuon Solar Team heeft de race voor zonneauto’s in Zuid-Afrika gewonnen. Na slopende laatste dagen, waarbij technische en menselijke tegenslagen zich opstapelden en zonneauto Nuna9S tot twee keer toe de wagen van het Japanse team Tokai van grote afstand moest zien in te halen, wisten de Nederlanders toch nog de eerste plek te bemachtigen.

29 september 2018

Exoskelet van studenten TU Delft wint internationale Cybathlon

Zaterdag 29 september won het nieuwe exoskelet, de MARCH III, van het Delftse studententeam Project MARCH de internationale obstakelrace voor exoskeletten: de Cybathlon Experience in Düsseldorf. Teams uit verschillende landen streden tegen elkaar in deze test voor robotische harnassen ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie. Samen met ‘piloot’ Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, behaalde de MARCH III de snelste tijd en het hoogste aantal punten. Dankzij verbeteringen aan het pak en intensieve training van de piloot wist het team de obstakelbaan met vier verschillende obstakels in net geen 9,5 minuut succesvol af te ronden. Vooral op zelfstandig gebruik gooide het team hoge ogen.

27 september 2018

MMID Foundation rent voor Fizzy

De robotbal Fizzy heeft al flink wat aandacht weten te vangen. Ontwikkeld door PhD-kandidaat Boudewijn Boon in het Meedoen=Groeien!-project, richt Fizzy zich op fysieke ontwikkeling en het stimuleren van kinderen die behandeld worden voor kanker. Een campagne met het Universiteitsfonds Delft zette het project al flink in de schijnwerpers. Het heeft nu zelfs mensen geïnspireerd om door weer en wind te rennen.

19 september 2018

Inleiding Construeren: inzicht in het waarom van bepaalde constructieve keuzes

Onlangs is het boek ‘Inleiding Construeren’ van IO-docent Bas Flipsen en hbo-docent Daan Haeyen gepubliceerd. Het is een introductieboek voor bachelorstudenten voor het analyseren en ontwerpen van bewegende objecten. Het boek behandelt de basis voor mechanische oplossingen.

19 september 2018

Stadsvernieuwers, creatieve geesten en enthousiaste doeners gezocht

Het EU Horizon 2020-project DESIGNSCAPES zoekt mensen met goede, nieuwe en creatieve ideeën om maatschappelijke en grootstedelijke problemen aan te pakken. Heb je een goed idee, project of (burger)initiatief, meld het aan voor financiële steun en professionele ondersteuning bij haalbaarheidsonderzoek, ontwikkelen van prototypes en/of het opschalen van het project.

16 september 2018

Studenten winnen wereldkampioenschap met hightech ligfiets

Wielrenster Lieke de Cock heeft afgelopen zondag het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door eerder in de week met 120 km/u door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Dit deed ze in de VeloX 8 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam.

12 september 2018

Nieuw boek ‘Interactive Media for Sustainability’ verkrijgbaar

Het nieuwe boek ‘Interactive Media for Sustainability’ van universitair docent Roy Bendor (IO) is onlangs gepubliceerd. Hij betoogt in dit boek dat ons begrip van duurzaamheid, en daarmee de actie de we kunnen ondernemen, wordt gemedieerd door de technologieën die we daarvoor gebruiken.

06 september 2018

IO-studenten winnen James Dyson Award met diagnose-apparaat malaria

Studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen hebben de Excelscope 2.0 ontwikkeld; een smartphone-aangedreven product dat malaria kan diagnosticeren zonder het gebruik van dure microscopen en medisch professionals. Dit verlicht de werkdruk in ontwikkelingslanden, terwijl het de nauwkeurigheid verhoogt en de kosten van diagnose verlaagt.

05 september 2018

Start Thermo Tokyo-project

Maandag 3 september is in Papendal de kick-off-bijeenkomst gehouden van het ‘Thermo Tokyo: Beat the Heat’-project. In dit project werken onderzoeksinstellingen, waaronder de faculteit IO (TU Delft), bedrijven en sportbonden samen om de sporters van TeamNL voor te bereiden op de extreme omstandigheden van de zomer in Tokio tijdens de Olympische Spelen.

05 september 2018

Elvin Karana wint € 2500 voor bioengineering-project

Delft Bioengineering instituut heeft € 2500 toegewezen aan Elvin Karana (faculteit IO) en Marie-Eve Aubin-Tam (TNW-afdeling Bionanoscience) voor een afstudeerproject gericht op designtoepassingen voor biomateriaal. De samenwerking ontstond tijdens BioDate 2018: een netwerkbijeenkomst voor Principal Investigators met interesse in bioengineering. Elvin en Marie-Eve zijn op zoek naar een IO-student die hun project kan uitvoeren.

31 augustus 2018

6500ste IO-alumna

Op 31 augustus studeerde Avital La-Toya Zandvliet af als 6500ste alumna van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Avital ontving, naast haar masterbul, een fraaie bos bloemen en werd kort toegesproken door decaan Ena Voûte van de faculteit IO.

29 augustus 2018

Een kunst en een wetenschap

Wat betekent het om een industrieel ontwerper te zijn? Michiel Cremers heeft recent zijn mastertitel gehaald bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. Hij heeft een korte film gemaakt over zijn ervaringen en ontwikkeling tijdens zijn afstudeerproces, waarin hij een nieuwe helm ontwierp voor straaljagerpiloten.

29 augustus 2018

Sketching your academic output at the Royal College of Art

An international group of sketching practitioners and educators, chaired by Bryan Howell (BYU, US) and IDE head of design drawing JanWillem Hoftijzer, will offer a free workshop that explores the visual depiction of academic output through sketching. The workshop is part of the E&PDE* 2018 Conference that will take place at Imperial College and the Royal College of Art in London.

09 augustus 2018

Designoplossingen voor de drukste dag van Schiphol

IO-onderzoekers Suzanne Hiemstra-van Mastrigt en Sicco Santema, aangesloten bij het Europese PASSME-project, werden door Omroep MAX en BNR Nieuwsradio uitgenodigd om te vertellen over hun inspanningen om de ongewenste reistijd van passagiers te verminderen.

11 juli 2018

Drie ‘Best Paper Awards’ voor IO-bijdragen aan de Design Research Society 2018-conferentie

Drie conferentiebijdragen door IO-onderzoekers hebben een ‘Best Paper Award’ ontvangen vanuit de Design Research Society-conferentie. De papers richten zich op de volgende vragen: Hoe zouden ontwerpers digitale data kunnen gebruiken om de wereld te begrijpen in de fuzzy front-end? Hoe kunnen ontwerpers gedrag sturen, terwijl ze tegelijkertijd ruimte bieden voor toe-eigening door eindgebruikers? Hoe kan het stimuleren van een persoonlijke notie van goed ontwerp een design-driven-innovatieproject beïnvloeden?

11 juli 2018

Mezzo biedt familietool MyFutures aan

De landelijke vereniging voor mantelzorg Mezzo is eind vorige week gestart met het aanbieden van één van de uitkomsten van het MyFutures-onderzoeksproject: het Familie Praatpakket. Dit pakket werd ontwikkeld door onderzoekers van IO en Design Academy Eindhoven en ontwerpbureau Muzus, zorgorganisaties en gemeentes. “Een gesprek over de toekomst voelt altijd te vroeg, totdat het te laat is.”