Nieuws

273 resultaten

22 januari 2021

Duurzaam ontwerp gaat niet alleen over het materiaal

Zeker, duurzaam ontwerp kan resulteren in een trendy herbruikbare fles. Maar het gaat niet alleen om het product, het gaat ook om het proces. Door middel van zijn promotieonderzoek wilde Brian Baldassarre begrijpen hoe designexpertise door bedrijfsorganisaties kan worden toegepast in de transitie naar duurzame ontwikkeling.

21 januari 2021

Education Inspirations

Als COVID-vriendelijk alternatief voor de jaarlijkse IDE Education Day, organiseert het BSc-revisieteam dit jaar de ‘Education Inspirations’. Dit programma is gevuld met colleges en workshops van januari tot juni 2021. De nieuwe bachelor staat centraal, maar de onderwerpen zijn relevant voor docenten in het bachelor- als wel masteronderwijs

21 januari 2021

IO in de media – week 3

21 januari 2021

Tien Delft Design auteurs in het journal Work

Doordat we nu al ongeveer een jaar voornamelijk vanuit huis werken, is onze werkomgeving relevanter geworden dan ooit tevoren. Deze week is een speciale nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Work verschenen, waarin verschillende aspecten met betrekking tot comfort zijn beschreven. Uniek is dat tien auteurs die een bijdrage hebben geleverd aan dit speciale nummer afkomstig zijn van onze faculteit. Ze vertegenwoordigen hiermee de afdelingen Human-Centered Design en Sustainable Design Engineering.

20 januari 2021

Delft Design draagt bij aan NWO INSPiRED symposium

Meer dan 80 internationale medische experts kwamen bijeen tijdens het online NWO INSPiRED symposium over nieuwe slimme gezondheidsdiagnostiek voor sub-Sahara Afrika. Het symposium toonde en besprak nieuwe technologieën in de diagnose van armoedegerelateerde parasitaire infecties en werd gemodereerd door IO's eigen J.C. Diehl.

20 januari 2021

Minor Announcement

It’s nearly the end of the semester: a time to reflect on our work and share it with our peers. Around this time of year, IDE’s main hall is usually filled with exhibitions celebrating students’ work — particularly those taking minor courses, whose imaginative designs never fail to impress. Despite the shift to online learning, this year is no exception. The Interactive Environments and Advanced Prototyping Minors are holding online exhibitions and project presentations in the coming weeks that will showcase the results of their students’ hard work.

14 januari 2021

IO in de media – week 2

13 januari 2021

Een ecosysteemperspectief op circulariteit

De overgang maken naar een circulaire economie is zo complex en vol met onderlinge afhankelijkheden dat geen enkele onderneming of individu dit alleen kan bereiken. In zijn proefschrift stelt Jan Konietzko dan ook voor dat er een collectieve aanpak nodig is om er te komen: bedrijfsinnovatie vanuit een ecosysteemperspectief.

23 december 2020

Pak een potlood en papier

Wat heb je nodig als industrieel ontwerper? Wat zijn je belangrijkste instrumenten? Potlood en papier, stelt Nik Shahman. Hij onderzocht het nut van schetsen in een ontwerpteam en promoveert 22 december op zijn onderzoek.

17 december 2020

Graduate School News

New year, new challenges. That will certainly be the case for IDE’s Sylvia Pont and Wilfred van der Vegte, who will be stepping up to coordinate and strengthen the faculty’s PhD programme. Professor Pont will become the new Graduate School director and Assistant Professor van der Vegte will become the coordinator of doctoral education. Read on to find out a little bit more about their new positions and plans.

17 december 2020

Elvin Karana benoemd tot Professor Materials Innovation and Design

Voor haar uitstekende onderwijs en inspirerend onderzoek naar materialen en vormgeving is Elvin Karana benoemd tot professor aan de faculteit Industrial Design Engineering van de TU Delft.

17 december 2020

IO in de media – week 51

16 december 2020

Ontwerpen om meer duurzame consumenten te inspireren

De verschuiving naar een circulaire economie gaat niet alleen over duurzame producten, maar ook over duurzaam gedrag. Hoe kan het ontwerp mensen beïnvloeden om beter te zorgen voor de producten die ze gebruiken? Promovendus Laura Ackermann zegt dat voor ontwerpers juist het consumentenperspectief de sleutel is.

10 december 2020

IO-studente Natalie Wochner wint Facebook-Funka Accessibility Hackathon

Het Zweedse adviesbureau Funka heeft, samen met socialmedia-bedrijf Facebook, onlangs aangekondigd dat IO-masterstudente Natalie Wochner hun Accessibility Hackathon heeft gewonnen met haar 'Follow Me'-design. Deze navigatiegids voor mensen met een visuele beperking helpt hen om boodschappen te doen zonder dat ze uitgeput raken door te proberen een product te vinden.

10 december 2020

Design-onderzoekers in twee nieuwe NWA-ORC-consortia

Eind november maakte De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) haar toekenningen bekend binnen de tweede ronde van het programma van de Nationale Wetenschapsagenda Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). Bij twee van zulke consortia zijn design-onderzoekers van Industrieel Ontwerpen, TU Delft, nauw betrokken.

10 december 2020

IO in de media – week 50

10 december 2020

IDE on the airwaves

Listen to BNR Radio’s Werkprofessor podcasts with Jeroen van Erp and Deborah Nas.

03 december 2020

Papanek and the Politics of Design

At IDE, we design for our future: a world that is better than the one in which we live today. We might specialise in different areas — sustainability, mobility and health, to name a few — but are unified by a humanistic approach. It’s no surprise, then, that many of us are familiar with the work of pioneering design activist Victor Papanek, whose life and work are celebrated in a new exhibition at Design Museum Den Bosch.

03 december 2020

IO in de media – week 49

01 december 2020

Samenwerken om de planeet te redden

De wereldwijde milieuduurzaamheidscrisis aanpakken zal nieuwe manieren van denken vereisen als het gaat om de manier waarop producten en diensten worden geproduceerd en geconsumeerd. In de context van de circulaire economie onderzocht Phil Brown voor zijn promotieonderzoek hoe bedrijven, door middel van collaboratieve circulaire georiënteerde innovatie, een deel van de oplossing kunnen worden.

26 november 2020

Professor Maaike Kleinsmann treedt toe tot bestuur National eHealth Living Lab

Prof. dr. ir. Maaike Kleinsmann treedt toe als vijfde bestuurslid van het National eHealth Living Lab (NeLL), het internationale kennisnetwerk op het gebied van eHealth. Als hoogleraar Design for Digital Transformation aan de TU Delft zal professor Kleinsmann zich bij NeLL richten op design en devices.

26 november 2020

IO in de media – week 48

25 november 2020

Are you sitting comfortably? Peter Vink takes flight at TEDxAmstelveen

When designing the interior of a sustainable aircraft you need to optimise the use of available space, minimise the weight and improve the comfort. IDE’s Professor Peter Vink is a Professor of Environmental Ergonomics and worked on the aircraft interior of the Flying-V, an innovative flight concept which embraces an entirely different approach to aircraft design. At TEDxAmstelveen he told about their innovative ideas on improving passenger comfort.

25 november 2020

Ziemi: fietsers in de schijnwerpers

Nu de nachten langer worden en de winter op komst is, is het belangrijker dan ooit om veilig onderweg te blijven. Een groot deel van de veiligheid voor fietsers is zichtbaarheid, vooral als het buiten donker is. Conventionele fietsverlichting richt zich echter op het verlichten van de weg in plaats van op de fietser, wat soms meer kan hinderen dan helpen bij het fietsen in het donker. IPD-masterstudent Luci Santema (faculteit IO) pakt dit probleem aan met Ziemi, een nieuw soort licht dat de beweging van het fietsen benut om de weg voor iedereen veiliger te maken.

25 november 2020

Voorlichtingsactiviteiten op IO

Nu de deadlines voor aanmeldingen voor het nieuwe studiejaar snel naderen zijn de voorlichtingsactiviteiten in volle gang. Vorige week organiseerde IO een succesvol Master Event en de komende weken zullen er diverse bachelorvoorlichtingsbijeenkomsten plaatsvinden. Benieuwd? Lees verder.

25 november 2020

CLEAR: Ontwerp een roadmap voor een levenslange gezondheid

De strategische ontwerpers onder ons zullen ongetwijfeld bekend zijn met design roadmapping, een methodiek voor het bedenken van en strategisch werken aan innovatieve toekomsten. SPD-masterstudenten van de faculteit IO die het keuzevak Design Roadmapping volgen, hebben deze aanpak gebruikt om nieuwe servicevoorstellen voor CLEAR te bedenken: een start-up die een gepersonaliseerde voedingsservice aanbiedt die gebruikmaakt van biodata, lifestyle-informatie en precisie-AI om gebruikers te ondersteunen bij hun gezondheidsreis. Onder leiding van IO-vakcoördinator Lianne Simonse verkenden de studenten levenslange gezondheidsdiensten in relatie tot voedsel en ontwikkelden ze strategische richtingen voor CLEAR, resulterend in toekomstvisies en routekaarten die zowel meeslepend als overtuigend zijn.

25 november 2020

Achilleas Psyllidis in nieuw boek Seeing the City

Steden zijn complex en vormen de kern van onderzoek in verschillende disciplines. Van stadsplanning en geografie tot econometrie en bestuurskunde. Met zijn onderzoek naar het gebruik van sensordata om design te verbeteren, heeft IO-onderzoeker Achilleas Psyllidis onlangs bijgedragen aan de publicatie van Seeing the City.

19 november 2020

IO in de media – week 47

12 november 2020

Human Factors NL scriptieprijs 2020 voor Lindsey Vermeer

Met haar exoskelet voor jongens met de spierziekte van Duchenne heeft IO-alumna Lindsey Vermeer de Human Factors NL scriptieprijs 2020 in de wacht gesleept. Haar ontwerp dat te zien was tijdens de Dutch Design Week dit jaar, omvat een hulpmiddel wat kan meegroeien met de jongens naarmate ze ouder worden. Vooral de interface en het gebruik van een videogame controller sloegen aan bij de doelgroep met spierdystrofie.

12 november 2020

IO in de media – week 46

11 november 2020

Red Dot Award voor Nitin Gurram

Opnieuw felicitaties voor IO-alumnus Nitin Gurram, die de prestigieuze Red Dot Award in de categorie Design Concept heeft gewonnen voor zijn afstudeerproject Foxpat Surgical Trainer. Eerder dit jaar won hij voor dit project ook een iF Design Talent Award en de zilveren award in de A' Design Award & Competition.

05 november 2020

PERISCOPE: Inzicht in COVID-19 door middel van datagestuurd design

Sinds de opkomst van COVID-19 in Europa eerder dit jaar hebben zowel natuurwetenschappers als sociale wetenschappers grote inspanningen geleverd om de impact ervan beter te begrijpen. Er zijn echter nog steeds aanzienlijke hiaten in de kennis, wat betekent dat overheden niet altijd over de nodige informatie beschikken om dringende beslissingen te nemen. Het is duidelijk dat een beter begrip van de pandemie nodig is - geen gemakkelijke opgave in een steeds complexere wereld.

05 november 2020

New Book: Metro Oostlijn Amsterdam – Designing the System

“It’s the dream job of every designer and architect: a makeover of sixteen metro stations” comments IDE’s Professor Jeroen van Erp. Indeed, this was the brief that GROUP A architects, Maarten van Bremen and Maarten Lever took on back in 2008, together with Jeroen’s design agency, Fabrique. The ten year project which led to the renovation of five underground and 11 over ground stations is mapped out in the fascinating new book, Metro Oostlijn Amsterdam – Designing the System.

05 november 2020

iF Design Award voor Stacey Yip

Hoe voorkom je dat afgedankte kinderknuffels op de afvalberg belanden? MSc student Stacey Yip onwikkelde Pecu: een doet-het-zelf kit voor ouders, waarmee ze een pluche dieren nieuw leven kunnen geven. Door nieuwe eigenschappen toe te voegen aan de knuffels gaan ze langer mee en komen ouders en kinderen in gesprek over de impact van menselijk activiteit op dieren. Hiermee heeft ze een prestigieuze iF Design Award gewonnen.

05 november 2020

Chen Chou genomineerd voor TU Delft Best Graduate 2020

Wanneer iemand waar je om geeft in het ziekenhuis wordt opgenomen, is de situatie onder alle omstandigheden moeilijk. Maar tijdens een pandemie, wanneer je ze niet kunt bezoeken, is de stress nog groter. Design for Interaction en Medesign MSc alumnus Chen Chou ontwikkelde onlangs een manier voor mensen om in contact te blijven met dierbaren die op de Intensive Care liggen, door middel van muziek gemaakt door hun vitale functies. Dit heeft haar de titel IO Best Graduate 2020 opgeleverd en Chen is nu de officiële IO nominatie voor de TU Delft Best Graduate 2020.