Nieuws

221 resultaten

07 maart 2019

InterregNWE-subsidie voor duurzame schoolgebouwenproject ENERGE

Huidige schoolgebouwen in Europa zijn veelal gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw. Ze zijn daardoor vaak zeer energie-inefficiënt. Hoe kunnen we hun infrastructuur renoveren, met oog op de Europese doelstelling van nul broeikasgas (GHG)-uitstoot in 2050?

07 maart 2019

Bijdragen aan een betere wereld

De faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft bestaat 50 jaar. Ooit begon de studie met twee studenten; nu zijn er tweeduizend. Eén ding is gelijk gebleven. ,,Hier ontwerpen we de wereld van de toekomst", weet decaan Ena Voûte.

06 maart 2019

Leshandleiding ‘Your Turn’ traint ontwerpvaardigheden van kinderen

In onze snel veranderende wereld wordt van het basisonderwijs verwacht dat leerlingen brede vaardigheden ontwikkelen, zoals creativiteit, empathie en communicatie. Een leshandleiding voor het basisonderwijs waarin dergelijke 21e-eeuwse vaardigheden worden aangeleerd door het uitvoeren van ontwerpprojecten is nu opgeleverd door de onderzoekers van ‘Co-design with kids’.

06 maart 2019

Natalia Romero Hererra hoofdredacteur

Sinds begin maart is Natalia Romero Hererra benoemdn tot hoofdredacteur van ‘EAI Endorsed Transaction op Pervasive Health and Technologies’ journal.

06 maart 2019

Stratus Seat genomineerd voor Crystal Cabin Award 2019

In het vak Joint Master Project van de faculteit IO (TU Delft) heeft een studententeam een herontwerp van de Business Class environment gemaakt, in samenwerking met Safran Seats. Hun inzending, de ‘Stratus Seat’, is één van de drie finalisten voor de Crystal Cabin Award 2019 in de categorie ‘University’.

27 februari 2019

KIEM-beurs voor ‘Communicating user-centered design to non-design professionals’

Hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot kennis over ‘user-centered design’? IO-onderzoeker Jasper van Kuijk heeft, samen met prof. Pieter Jan Stappers en universitair docent Arnold Vermeeren, een NWO-Kiem-beurs van € 15.000 ontvangen om een overzicht te maken van deze ontwerpprincipes en –methodes.

30 januari 2019

Onderzoek 3D-geprinte microstructuren gepubliceerd in Additive Manufacturing

Onderzoekers Jun Wu en Charlie Wang van faculteit Industrieel Ontwerpen, en Eric Garner, Helena Kolken en Amir Zadpoor van Biomecanial Engineering bij faculteit 3mE (TU Delft) hebben een nieuwe typologie ontwikkeld voor 3D-printen van microstructuren. Dit maakt onder andere mogelijk dat 3D-geprinte implantaten natuurlijke botgroei stimuleren, waardoor deze implantaten beter worden opgenomen in je lichaam.

24 januari 2019

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

Een robot die onkruid wiedt, een robot die met een camera naar de diepzee afreist, en een robot die blauwalg uit het water vist. Deze en nog vijf andere robots zijn op woensdag 30 januari 2019 te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

24 januari 2019

Interactive Environment-studenten onthullen complete kantoorinrichting bij AMS

Op 23 januari onthulden studenten van de Interactive Environment-minor zes projecten die bij elkaar een complete kantoorinrichting vormen bij AMS in Amsterdam. Het doel is om kennis delen en samenwerken te stimuleren. De komende maanden werken mensen in dit ontworpen ‘living lab’.

15 januari 2019

De onontdekte dimensies van duurzame energie-uitwisselingen

Zonne-energie is een geweldige manier om duurzame energie op te wekken en afgelegen gebieden wereldwijd van elektriciteit te voorzien. De vraag is hoe door zonne-energie aangedreven systemen kunnen werken op een lokaal niveau. Om hier meer inzicht in te krijgen bestudeerde Abhigyan Singh energie-uitwisselingen in twee dorpen op het platteland van India. Hier ontdekte hij dat dit over meer gaat dan slechts financieel gewin.

09 januari 2019

Inschrijving conferentie over ‘Design for Wellbeing Education’ geopend

Op 5 april organiseert het Wellbeing, Happiness and Health DRS Special Interest Group (SIGWELL) de conferentie Wellbeing by Design: Teaching Practices & Ethical Reflections. Tijdens deze conferentie worden de nieuwste inzichten in design voor welzijnsonderwijs gedeeld en besproken, met speciale aandacht voor ethiek. Wil je deelnemen? Je kunt je vanaf nu inschrijven. Ook kun je je aanmelden om een bijdrage te leveren.

20 december 2018

Call geopend voor EIT Health

EITH Health is een netwerk van innovators, inclusief TU Delft en Erasmus MC Rotterdam, ondersteund door de Europese Unie. EIT Health biedt grensoverschrijdende oplossingen die Europese burgers in staat stelt langer en gezonder te leven. Er is nu een call open voor voorstellen die de gezondheid van Europeanen bevorderen door innovatieve producten, diensten, onderwijsactiviteiten en ondernemerschap. De eerste deadline is 15 februari.

13 december 2018

Industrieel Ontwerpen betrokken bij winnend consortium EIT Manufacturing

Het European Institute of Innovation and Technology (EIT) heeft bekendgemaakt dat het consortium waarvan TU Delft met onder andere Industrieel Ontwerpen deel uitmaakt, de winnaar is van de call voor een nieuwe Knowledge and Innovation Community EIT Manufacturing. Via het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) is TU Delft ook betrokken bij het winnende consortium voor de EIT Urban Mobility.

30 november 2018

‘Bewegende designbal’ motiveert zieke kinderen tot beweging

Vier jaar lang werkten artsen van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en designers van TU Delft samen met HandicapNL in dit project, met als doel de achterstand die langdurig zieke kinderen oplopen in hun lichamelijke en/of psychosociale ontwikkeling te voorkomen.

29 november 2018

Onderzoek Tessa Dekkers en Marijke Melles naar patiëntervaring tijdens operaties

Het aantal operaties waarbij een patiënt niet een nacht in het ziekenhuis hoeft te verblijven, neemt toe. Alle activiteiten rondom zo’n ingreep vinden dan plaats op één dag. Het traject dat patiënten doorlopen vóór, tijdens en na een chirurgische ingreep wordt ook wel het perioperatieve proces genoemd. Een groep onderzoekers, artsen en studenten van TU Delft, Erasmus MC, Reinier de Graaf en Xpert Clinic onderzochten perioperatieve patiënt-ervaringen bij dagopname voor hand- en polsoperaties.

29 november 2018

Paul Hekkert in Voor de Vorm op NPO2

In het NPO2-programma ‘Voor de Vorm’ onderzoekt ontwerpster Christien Meinderstma de vorm van alledaagse gebruikersvoorwerpen. Deze uitzending gaat het over de mobiele telefoon en hiervoor heeft IO’s Paul Hekkert een bijdrage geleverd.

28 november 2018

Elmer van Grondelle bij BNR Nieuwsradio’s Big Five

De rol van de auto verandert, en dus verandert ook het ontwerp ingrijpend. In het radioprogramma BNR's Big Five van de Auto vertelt Elmer van Grondelle, auto-ontwerper en docent Advanced Automotive Design van de faculteit Industrieel Ontwerpen, hoe de auto op de tekentafel begint. Presentator van het programma is Roelof Hemmen. Luister het hier terug.

21 november 2018

Call for papers ICED19 – deadline verlengd tot 16 december

Zoals eerder aangekondigd, organiseert de faculteit Industrieel Ontwerpen van 5 tot en met 8 augustus 2019 de 22e editie van de tweejaarlijkse internationale conferentie over design engineering (ICED19). Je kunt nu hiervoor een paper indienen.

20 november 2018

Delfts diagnose-apparaat voor malaria internationale ‘runner up’ James Dyson Award

Met het ontwerp van hun Excelscope 2.0 eindigden studenten van de TU Delft als tweede op 15 november de internationale finale van de James Dyson Award. De Excelscope 2.0 is een diagnose-apparaat voor malaria, gebaseerd op een goedkope smartphone. De studenten ontwierpen de behuizing het apparaat, en monteerden er een optische lens op, zodat deze als microscoop kan functioneren.

14 november 2018

NGI Award 2019 voor het Resourceful Ageing-project

‘The design of Connected Resources’, onderdeel van het ‘Resourceful Ageing project’ heeft de NGI Award 2019 toegekend gekregen vanwege de ‘uitstekende bijdrage aan een beter digitaal leven’ in de categorie Research and Education.

14 november 2018

Service roadmaps ontworpen voor Ultimaker; awards uitgereikt

De SPD-masterstudenten Lynn Reichenfeld, Allison Sparks, Yan Liu, Fon Panyapatiphan en Chenjing Liu hebben de eerste prijs gewonnen tijdens de eindpresentaties van het vak Design Roadmapping voor Ultimaker. Zij ontwierpen inhoudelijk de beste roadmap.

14 november 2018

Robotisch 3D-geprinte chaise longue verandert in een bed

Een robotisch 3D-geprinte chaise longue die vervormbaar is tot een bed (en weer terug). Deze creatie van onderzoekers van de TU Delft is te zien in het Delftse Science Centre. De onderzoekers verwachten dat dit soort vervormbare materialen in de toekomst breder toepasbaar worden in de bouw en (binnenhuis)architectuur.

08 november 2018

Duurzame waskracht: investering voor spin-off HOMIE

07 november 2018

Smart Medical Optics wint EIT Health Validation Lab bij YES!Delft

Na hun winst van de Nederlandse versie van de James Dyson Award en hun publicatie in Plos One, heeft het Smart Medical Optics-team met hun Excelscope 2.0 nu de winst behaald bij het European Institute of Innovation & Technology (EIT) Health Validation Lab, georganiseerd door ondernemersbroedplaats YES!Delft.

07 november 2018

Open innovatie om stadslabs duurzaam door te ontwikkelen

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de faculteit IO slaan de handen ineen voor een inclusiever en innovatiever participatieproces bij de overheid en lokale overheden. Stadmaken vraagt om innovatieve samenwerkingsverbanden met lokale overheden, instanties, kennisinstellingen, bedrijfsleven en burgers. De resultaten van het NWO Research through Design-project Participatory City Making spelen hierin een centrale rol.

01 november 2018

De rol van ontwerpers binnen sociale robotica

Sinds een paar jaar is robotica en met name sociale robotica een ‘hot topic’. SPD-student Josefien Scholtes doet haar onderzoek voor het Honours Programme Master over de opkomst van de sociale robotica, en de belangrijke rol die ontwerpers daarin kunnen spelen.

01 november 2018

Studentencolumn: De rol van ontwerpers binnen sociale robotica

SPD-student Josefien Scholtes doet haar onderzoek voor het Honours Programme Master over de opkomst van de sociale robotica, en de belangrijke rol die ontwerpers daarin kunnen spelen. Lees haar column.

01 november 2018

IO paper track Sketching in Design Practice, Education & Research op E&PDE Glasgow 2019

Waarom zou je schrijven over je ideeën, concepten en resultaten, als één afbeelding meer zegt dan duizend woorden? Onder leiding van Jan Willem Hoftijzer biedt de Design Sketching Special Interest Group in september 2019 een speciale ‘track’ aan op de International Conference on Engineering and Product Design Education (E&PDE) in Glasgow. Het doel is designpraktijk, designonderzoek en designonderwijs dichter bij elkaar te brengen.

25 oktober 2018

Products that Flow: nieuw boek van IO-alumni

Op 4 oktober is het boek ‘Products that Flow’ van IO-alumni Siem Haffmans en Ed van Hinte gepresenteerd op de InnovatieExpo Rotterdam. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Het boek is een aanvulling op ‘Products that Last’, een eerder verschenen boek van onder andere Conny Bakker en Marcel den Hollander.

24 oktober 2018

Excelscope op shortlist global Dyson Award en in open access journal Plos One

Twee successen in korte tijd voor het samenwerkingsproject Smart Malaria Diagnostics van de faculteiten IO en 3mE. Na het winnen van de Nederlandse editie van de James Dyson Award is de ‘Excelscope’, een malaria-diagnoseapparaat van het AED-team Tazama opgenomen in de shortlist van 20 finalisten voor de wereldwijde James Dyson Award.

10 oktober 2018

Anne van Lieren door IO genomineerd voor Beste Afstudeerder TU Delft 2018

Het Universiteitsfonds Delft reikt ieder collegejaar de prijs uit voor de Beste Afstudeerder van de TU Delft. Elke faculteit draagt haar beste afstudeerder voor. Anne van Lieren is dit jaar door de faculteit IO voorgedragen. De bekendmaking van de winnaar is op dinsdag 6 november.

10 oktober 2018

Pieter Desmet ontvangt jaarlijkse Prize of Excellence in Madrid

Op 10 oktober ontving prof. Pieter Desmet (faculteit IO) de jaarlijkse Prize of Excellence van de International IE University (Madrid, Spanje). Op de IE University geeft Pieter les in Positive Design in de Executive Master over positief leiderschap en strategie. De prijs werd toegekend voor het ontvangen van uitstekende evaluatieresultaten in het academiejaar 2017-2018.

03 oktober 2018

Design for Values open subsidy voor IO- en Bouwkunde-onderzoekers

TU Delft-onderzoekers Marina Bos-de Vos (IO), John Heintz en Thijs Asselbergs hebben een Open Subsidy 2018 ontvangen van het TU Delft Design for Values Institute voor ontwikkeling van een open access tutorial die creatieve professionals helpt om te gaan met waardeconflicten in zakelijke trajecten.

03 oktober 2018

Nieuwe online courses van start

Ook online staat onze faculteit goed op de kaart. Verschillende teams zijn op dit moment druk aan het werk met het voorbereiden en runnen van onze online courses.

03 oktober 2018

IO-alumni winnen met start-up Coolfinity twee awards achter elkaar

Coolfinity, een start-up van IO-alumnus Maarten ten Houten en waar ook IO-alumnus Steven Burger werkzaam is, heeft afgelopen week twee awards gewonnen met hun innovatieve koelkast die kan blijven koelen, ook zonder stroom.