Nieuws

222 resultaten

12 september 2018

Nieuw boek ‘Interactive Media for Sustainability’ verkrijgbaar

Het nieuwe boek ‘Interactive Media for Sustainability’ van universitair docent Roy Bendor (IO) is onlangs gepubliceerd. Hij betoogt in dit boek dat ons begrip van duurzaamheid, en daarmee de actie de we kunnen ondernemen, wordt gemedieerd door de technologieën die we daarvoor gebruiken.

06 september 2018

IO-studenten winnen James Dyson Award met diagnose-apparaat malaria

Studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen hebben de Excelscope 2.0 ontwikkeld; een smartphone-aangedreven product dat malaria kan diagnosticeren zonder het gebruik van dure microscopen en medisch professionals. Dit verlicht de werkdruk in ontwikkelingslanden, terwijl het de nauwkeurigheid verhoogt en de kosten van diagnose verlaagt.

05 september 2018

Start Thermo Tokyo-project

Maandag 3 september is in Papendal de kick-off-bijeenkomst gehouden van het ‘Thermo Tokyo: Beat the Heat’-project. In dit project werken onderzoeksinstellingen, waaronder de faculteit IO (TU Delft), bedrijven en sportbonden samen om de sporters van TeamNL voor te bereiden op de extreme omstandigheden van de zomer in Tokio tijdens de Olympische Spelen.

05 september 2018

Elvin Karana wint € 2500 voor bioengineering-project

Delft Bioengineering instituut heeft € 2500 toegewezen aan Elvin Karana (faculteit IO) en Marie-Eve Aubin-Tam (TNW-afdeling Bionanoscience) voor een afstudeerproject gericht op designtoepassingen voor biomateriaal. De samenwerking ontstond tijdens BioDate 2018: een netwerkbijeenkomst voor Principal Investigators met interesse in bioengineering. Elvin en Marie-Eve zijn op zoek naar een IO-student die hun project kan uitvoeren.

31 augustus 2018

6500ste IO-alumna

Op 31 augustus studeerde Avital La-Toya Zandvliet af als 6500ste alumna van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Avital ontving, naast haar masterbul, een fraaie bos bloemen en werd kort toegesproken door decaan Ena Voûte van de faculteit IO.

29 augustus 2018

Sketching your academic output at the Royal College of Art

An international group of sketching practitioners and educators, chaired by Bryan Howell (BYU, US) and IDE head of design drawing JanWillem Hoftijzer, will offer a free workshop that explores the visual depiction of academic output through sketching. The workshop is part of the E&PDE* 2018 Conference that will take place at Imperial College and the Royal College of Art in London.

09 augustus 2018

Designoplossingen voor de drukste dag van Schiphol

IO-onderzoekers Suzanne Hiemstra-van Mastrigt en Sicco Santema, aangesloten bij het Europese PASSME-project, werden door Omroep MAX en BNR Nieuwsradio uitgenodigd om te vertellen over hun inspanningen om de ongewenste reistijd van passagiers te verminderen.

11 juli 2018

Drie ‘Best Paper Awards’ voor IO-bijdragen aan de Design Research Society 2018-conferentie

Drie conferentiebijdragen door IO-onderzoekers hebben een ‘Best Paper Award’ ontvangen vanuit de Design Research Society-conferentie. De papers richten zich op de volgende vragen: Hoe zouden ontwerpers digitale data kunnen gebruiken om de wereld te begrijpen in de fuzzy front-end? Hoe kunnen ontwerpers gedrag sturen, terwijl ze tegelijkertijd ruimte bieden voor toe-eigening door eindgebruikers? Hoe kan het stimuleren van een persoonlijke notie van goed ontwerp een design-driven-innovatieproject beïnvloeden?

11 juli 2018

Mezzo biedt familietool MyFutures aan

De landelijke vereniging voor mantelzorg Mezzo is eind vorige week gestart met het aanbieden van één van de uitkomsten van het MyFutures-onderzoeksproject: het Familie Praatpakket. Dit pakket werd ontwikkeld door onderzoekers van IO en Design Academy Eindhoven en ontwerpbureau Muzus, zorgorganisaties en gemeentes. “Een gesprek over de toekomst voelt altijd te vroeg, totdat het te laat is.”

10 juli 2018

Businessmodel ‘betalen per wasbeurt’ blijkt goed voor het milieu

Onderzoekers van de TU Delft en Lund University (Zweden) hebben in de praktijk aangetoond dat betalen per wasbeurt leidt tot zuiniger gebruik van wasmachines. De wetenschappers publiceren hierover in het blad Journal of Cleaner Production.

27 juni 2018

Eervolle vermelding Compasso D’Oro voor handboek over ontwerp-gedreven materiaalinnovatie

Het Europese onderzoeksproject Light.Touch.Matters, dat in de zomer van 2016 werd afgesloten, ontving bij de Compasso D’Oro (Gouden Kompas)-verkiezingen in Milaan op 20 juni een eervolle vermelding voor het handboek ‘The White Book’.

27 juni 2018

Tweede huid om oude huizen energieneutraal te maken

Oude gebouwen: onmogelijk te verwarmen in de winter en veel te warm in de zomer. Zijn er meer oplossingen dan om ze te slopen? Universitair hoofddocent Sacha Silvester van de faculteit IO vertelt over 'Second skin' in Delta.

20 juni 2018

The Walsh-Weston Award for papers Ling Xia en Sylvia Pont

Voormalige IO PhD-studente (CSC fellow) Ling Xia en IO-hoogleraar Sylvia Pont hebben begin juni de Walsh-Weston Award van The Society of Light and Lighting ontvangen voor twee papers. De papers zijn gepubliceerd in het journal Lighting Research and Technology in 2017.

20 juni 2018

Delft Technology Fellowship voor nieuwe hoogleraar Design, Culture and Society

De nieuwe hoogleraar Design, Culture and Society, dr. Bregje van Eekelen, heeft een Delft Technology Fellowship (DTF) toegekend gekregen. Zij zal op 1 oktober starten bij de afdeling Industrial Design, faculteit Industrieel Ontwerpen (TU Delft).

13 juni 2018

IO-alumni in ‘Duurzame Jonge 100’ 2018

Drie IO-alumni staan in de recentelijk gepubliceerde ‘Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2018’; een overzicht van de 100 meest inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid.

13 juni 2018

BlueDot lanceert Diffuse-onderzetters

Met behulp van stichting BlueDot kunnen studenten van de TU Delft hun ontwerp in gelimiteerde oplage op de markt te brengen. Sinds deze week zijn de Diffuse-onderzetters van IO-student Aidan Wyber via de BlueDot-webshop te koop.

12 juni 2018

Delftse studenten met autonoom varende boot naar Florida

Van 18 tot en met 24 juni 2018 doet team ‘Trident Delft’ mee aan de zogenoemde RoboBoat-wedstrijd in Daytona (Florida), met studententeams van over de hele wereld. Het team van zes studenten van de TU Delft heeft een boot gebouwd die autonoom kan varen en daarnaast bepaalde taken kan uitvoeren. Zij presenteerden in januari het eerste prototype van de Trident bij de afronding van de minor Robotics van de TU Delft. In de maanden daarna hebben zij de boot klaargestoomd voor deelname aan de RoboBoat-wedstrijd in Florida.

06 juni 2018

Tentoonstelling Scanning for Syria in Rijksmuseum van Oudheden

Vanaf 7 juni is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een expositie te zien over het project ‘Scanning for Syria’, waar IO-onderzoeker Tessa Essers aan meewerkt. Door de oorlog in Syrië is veel van het cultureel erfgoed zwaar beschadigd of verdwenen, zo ook honderden kleitabletten die informatie bevatten over het dagelijkse leven in Tell Sabi Ayyad van circa 1200 v.Chr. in nu Noord-Syrië. Tijdens de expositie zijn onder andere 3D-geprinte tabletten, mallen en een van de 3D-scanners te zien.

05 juni 2018

IO op Border Sessions Festival

Tijdens het Border Sessions Festival (Tech Cultural Festival van 13-16 juni in Den Haag), organiseren onder andere verschillende onderzoekers van de faculteit IO een lab. Een lab op Border Sessions is een hele dag van co-creatie met een focus op een specifiek onderwerp of thema en een duidelijke missie en doel. Op 14 juni vindt er een conferentie plaats, waar ook IO aan deelneemt.

31 mei 2018

TU Delft maakt ontwerpers van schoolkinderen

Iedereen kan ontwerpen, ook schoolkinderen zijn prima ontwerpers, concludeert Ianus Keller, docent Industrieel Ontwerpen bij de TU Delft. In samenwerking met 17 basisscholen in de toekomstige gemeente Altena liet hij bijna 700 leerlingen uit de derde en vierde groep nadenken over het ontwerp van hun schooltas.

30 mei 2018

PASSME Showcase Event in de media

Dinsdag 29 mei vond op luchthaven Schiphol het PASSME Showcase Event plaats, georganiseerd vanwege de afronding van PASSME na drie jaar onderzoek. Onder andere onderzoekers van de faculteit IO (TU Delft) werken mee aan dit project. Naar aanleiding van de bevindingen en aanbevelingen was er veel aandacht van de media.

28 mei 2018

Delftse studententeams bestrijden elkaar met zelfgebouwde robokarts

Vallende slagbomen, een slingerende hamer of voorwerpen op de racebaan: alles om je tegenstander te hinderen. Op woensdag 30 mei strijden Delftse studententeams tegen elkaar met hun zelfgebouwde radiografische bestuurde karts om te kijken wie in 7 minuten de meeste rondjes kan afleggen op een slalomparcours.

24 mei 2018

i.d-Education presenteert met trots: de Pluimwinnaars 2018

Op woensdag 23 mei heeft i.d-Education de jaarlijkse Pluimen uitgereikt tijdens het Pluim-Kafee. Er zijn Pluimen voor de meest inspirerende docent van de bachelor en masters en het beste vak van de bachelor. Daarnaast is er ook een Pluim uitgereikt voor de meest gewaardeerde medewerker.

09 mei 2018

De TU Delft spin-off NightBalance overgenomen door Philips

Philips heeft NightBalance overgenomen, de spin-off van de TU Delft die een ‘slaappositietrainer’ heeft ontwikkeld ter behandeling van bepaalde vormen van slaapapneu en snurken. Oprichter en CEO Eline Vrijland-Van Beest is enthousiast over de overname. “We gaan samen werken aan innovatieve oplossingen waardoor mensen over de hele wereld ’s nachts beter zullen slapen.”

02 mei 2018

PASSME in uitgave Rijkswaterstaat

Meerdere keren per jaar geeft Rijkswaterstaat een thematisch trenddossier uit genaamd ‘De Lichtkogel’. Het PASSME-project, een samenwerking tussen onder andere faculteit IO (TU Delft) en luchthaven Schiphol, is opgenomen in de meest recente uitgave ‘Anders denken over reistijd’.

02 mei 2018

IO alumna Rianne Houba kandidaat Marina van Dammebeurs

Op woensdag 16 mei zal IO alumna Rianne Houba haar plan presenteren waarmee ze zich heeft aangemeld voor de Marina van Dammebeurs. Hiermee maakt ze kans op o.a. €9.000. Meld je hier aan om haar te ondersteunen.

02 mei 2018

‘Wiggle’, de spaarpot die geld delen stimuleert, wint iF Design Talent Award 2018

Michael Soenthorn Speek, student van de faculteit IO (TU Delft), heeft een iF Design Talent Award gewonnen met zijn project ‘Wiggle’. Wiggle is een spaarpot die kinderen aanmoedigt om een deel van hun geld te delen om anderen gelukkig te maken. Het doel is dat ze dit pro-sociale gedrag meenemen naar hun volwassen leven.

02 mei 2018

Crowdfunding robotbal Fizzy gestart

Op dit moment zet een team, begeleid door PhD-kandidaat en ontwerper Boudewijn Boon van de faculteit IO (TU Delft), zich in voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Zij werken aan ‘Fizzy’.

25 april 2018

De lancering van een nieuwe Special Interest Group ‘Design Sketching’

Als vertegenwoordiger van het vakgebied ‘design sketching and visualisation’ van de faculteit IO heeft Jan Willem Hoftijzer (coördinator Design Drawing) samen met professor Bryan Howell van BYU (Utah, VS) een nieuwe internationale Special Interest Group (SIG) genaamd 'Design Sketching' gelanceerd. Doel: een wereldwijd platform creëren voor het delen van best practices en het ontwikkelen van kennis over 'design sketching' en onderwijs.

25 april 2018

TU Delft TV: Meisje met de parel

Het beroemde schilderij van Johannes Vermeer, Meisje met de Parel, was in maart het onderwerp van onderzoek. Wetenschappers van over de hele wereld kregen de kans om hun technieken uit te proberen op de Mona Lisa van het noorden. TU Delft TV maakte hiervan een korte video. Onder andere IO-onderzoeker Tessa Essers is hierin te zien.

18 april 2018

Afstudeerdeliverables in de TU Delft Repository; vanaf 1 september toegankelijk voor iedereen

Het is één van de maatschappelijke taken van de TU Delft om al haar onderwijs- en onderzoeksresultaten beschikbaar te maken voor studenten en docenten in het bijzonder, en de maatschappij in het algemeen. Mede daarom zijn studenten verplicht de hun afstudeerdeliverables te uploaden naar de TU Delft Repository.

11 april 2018

Download gratis Pieter Desmets Positive Design-boekje

In 2015 werd een nieuw tijdschrift gelanceerd: De Dutch Journal of Positive Psychology. De toenmalige hoofdredacteur vroeg professor Pieter Desmet van de faculteit IO (TU Delft) om bij te dragen met een terugkerende column over hoe design kan bijdragen aan het veld van positieve psychologie. De eerste tien gepubliceerde columns sinds 2015 zijn nu gebundeld in een boekje en is gratis beschikbaar.

04 april 2018

Eindresultaten IO-project ‘Vissen van de toekomst’

Hoe kunnen ‘Out of the Box’-ontwerpen de visserijsector helpen om ongewenste bijvangst te verminderen? Twintig studenten van de opleiding IO (TU Delft) werkten in het najaar van 2017 aan een antwoord op deze vraag, als onderdeel van hun afstudeeropdracht. Als opdrachtgevers kozen de VCU en de Vissersbond drie ontwerpen uit waar zij vervolgens de intellectuele eigendomsrechten van kregen.

04 april 2018

Unieke 3D-geprinte brug MX3D af

28 maart 2018

TU Delft koploper in innovatief onderwijs volgens benchmark MIT

De TU Delft is een van de thought leaders in innovatief onderwijs volgens het rapport van MIT, ondermeer vanwege het open en online onderwijs, en de ambitieuze, succesvolle studentenprojecten.