Nieuws

233 resultaten

25 maart 2020

TU Delft-studenten ontwikkelen ventilatoren voor coronacrisis

Vorige week was de lancering van OperationAIR. Dit initiatief, opgezet door een groep masterstudenten, heeft als doel een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat te ontwikkelen om mogelijke tekorten in ziekenhuizen op te vangen, als gevolg van de coronacrisis.

25 maart 2020

Negen nieuwe tenure track-vacatures bij Industrieel Ontwerpen TU Delft

‘De evolutie van mensen matchen met de revolutie van technologie.’ Dit is de missie van onze faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) van TU Delft. Delftse ontwerpers fungeren als brug tussen de technologische ontwikkelingen en de behoeftes van mensen, organisaties en de maatschappij. Wij onderzoeken en ontwerpen producten, diensten en systemen met een doel.

25 maart 2020

Conny Bakker benoemd tot erelid BNO

Professor in Design Methodology for Sustainability and Circular Economy Conny Bakker is benoemd tot erelid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) voor haar bijzondere verdiensten in het designvak.

25 maart 2020

Geef alle kinderen een plek om te spelen

Er liggen in Nederland enkele honderden kinderen in ziekenhuisbedden omdat ze behandeling ondergaan tegen kanker; wereldwijd gaat het om miljoenen kinderen. Deze behandelingen duren vaak maanden en na voltooiing moeten kinderen tot wel 3 jaar lang terugkomen in het ziekenhuis voor controles. Hierdoor missen ze veel, van school tot sporten. Boudewijn Boon, zojuist gepromoveerd bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van TU Delft, ontwikkelde voor zijn onderzoek een ontwerpkader om deze kinderen te helpen met iets cruciaals: spelen.

18 maart 2020

De mooiste ontwerpen van de moderne tijd

Onlangs publiceerde het tijdschrift Fortune de bevindingen van het onderzoeksproject van IIT Institute of Design, ‘100 Great Designs of Modern Times’. Hiermee is een bijna jaar durende inspanning afgerond om Jay Doblin's oorspronkelijke studie 100 Best Products of Modern Times, voor het eerst gepubliceerd in 1959, bij te werken. Decaan Ena Voûte van de faculteit Industrieel Ontwerpen nam deel aan het onderzoek en drie van haar geweldige ontwerpkeuzes komen aan bod in de eindpresentatie: Lego Building Blocks, Post-Its en Philips Hue Lighting System.

17 maart 2020

Ontwerpen voor grootschalige problemen? Leer van Leonardo da Vinci

Het klinkt zo mooi, industrial design engineering voor een betere wereld. De ontwerpen moeten echter recht doen aan de complexe werkelijkheid. Promovendus Wouter Kersten heeft onderzoek gedaan naar een methode om die complexiteit in kaart te brengen, nog vóór het ontwerpen zelf begint.

12 maart 2020

IO in de media – week 9

11 maart 2020

IO in de media – week 11

11 maart 2020

Nieuwe rituelen en concepten voor 'humusatie': IO-ontwerpen op (Re)Design Death-expositie in CUBE Design museum

De (Re)Design Death-expositie toont hedendaags design rond afscheid nemen, sterven, rouwen en herinneren. Zo'n vijftig objecten laten zien hoe designers, vaak na een persoonlijke ervaring, invulling geven aan de behoeften en rituelen die er zijn rondom overlijden. Vijftien IO-masterstudenten onderzochten hoe ontwerp de acceptatie van humusatie, een nieuwe vorm van begrafenis, kan ondersteunen. Hun ontwerpen zijn te zien op de expositie.

05 maart 2020

IO in de media – week 10

05 maart 2020

Design en publiek beleid is tweerichtingsverkeer

Hoe starten we een brede discussie over de waarde van design voor het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen? De eerste versie van de H2020-project Designscapes Green Paper over Design-enabled Innovation in Urban Environment bevindt zich nu in een extensieve raadplegingsfase en is beschikbaar online.

04 maart 2020

Maaike Kleinsmann benoemd tot Professor in Design for Digital Transformation

Op 27 februari 2020 is Maaike Kleinsmann benoemd als Full Professor in Design for Digital Transformation bij de afdeling Design, Organisation and Strategy van de faculteit Industrieel Ontwerpen (TU Delft).

27 februari 2020

Samenwerkingsproject ‘Alliance for Sports Engineering Education’ van start

Deze week is het door de EU-gefinancierde project A4SEE officieel van start gegaan. In dit Erasmus+ Knowledge Alliance project, waarin behalve het TU Delft Sports Engineering Institute ook bedrijven, sportfederaties, en andere universiteiten samenwerken, wordt getracht om de kloof tussen de sportindustrie en sport-gerelateerd ontwerponderwijs te verkleinen. Het project wordt geleid door IO-docent Arjen Jansen en de faculteit Industrieel Ontwerpen. Partners zijn onder andere Sheffield Hallam University, Technische Universität Chemnitz, Aalborg Universitet en UAS Technikum Wien.

26 februari 2020

ENRGISED! Duurzaamheid overdraagbaar maken

Nederland wil in 2050 gasvrij zijn. Willen we dit waar maken, dan is medewerking van miljoenen huishoudens nodig. Om deze immense uitdaging aan te gaan, ontwikkelen IO-universitair docenten Jotte de Koning en Ella Jamsin een interventiestrategie waarin burgers meehelpen alternatieven aanvaardbaar te maken en elkaar aansporen. Met lokale partners wordt deze strategie getoetst in veldexperimenten. Woensdag 19 februari was de officiële kick-offmeeting van het project ENRGISED.

26 februari 2020

Flying-V bedden genomineerd voor Crystal Cabin Award 2020

De organisatie van de Crystal Cabin Awards, dé internationale prijs voor innovaties op het gebied van vliegtuigcabines en passagierservaring, heeft bekendgemaakt dat het ontwerp voor opklapbare bedden in de economy class van studenten Industrieel Ontwerpen (TU Delft) voor Flying-V is genomineerd in de categorie University. Op 31 maart zullen de winnaars bekendgemaakt worden tijdens de Aircraft Interiors Expo in Hamburg.

19 februari 2020

IO in de media – week 8

17 februari 2020

Vers van de pers! Delft Design Guide 2.0

De tweede editie van de Delft Design Guide is nu beschikbaar. Dit essentiële naslagwerk voor ontwerpmethoden - waarvan er veel ontwikkeld, gedoceerd en gebruikt worden op de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) van de TU Delft - is terug van de drukker en als eerste in Nederland beschikbaar, voordat het op 30 maart 2020 internationaal in de handel wordt gebracht.

13 februari 2020

Nieuwe IO-onderzoeksprojecten gefinancierd door NWO

De NWO call Transitiies en Gedrag heeft financiering toegezegd voor drie projecten waarbij IO-onderzoekers nauw betrokken zijn. De call richtte zich specifiek op onderzoek naar gedrag en gedragsverandering die transities mogelijk maakt en versnelt.

12 februari 2020

Out of the Blue #13: Big Fat Nonsense

From fat shaming to self-acceptance. Join Ianus in a conversation designed for taboo topics as weight and mental health. He talks with IDE alumna Sam van Eijk about her graduation project Big Fat Nonsense. ________ In the IDE Podcast Series ‘Out of the Blue’, Teacher of Practice Ianus Keller and PhD candidate Frithjof Wegener talk with our designers, researchers, students and teachers about their stories. Thankfully, we’re allowed to listen in.

06 februari 2020

TU Delft en Koninklijke Bibliotheek lanceren Future Libraries Lab

De TU Delft en de Koninklijke Bibliotheek (KB) lanceren vandaag het Future Libraries Lab, waar ontwerpers en computerwetenschappers nadenken over de bibliotheek van de toekomst

06 februari 2020

Future Libraries Lab

05 februari 2020

IO in de media – week 6

05 februari 2020

Flying-V genomineerd voor Crystal Cabin Award 2020

Drie interieurconcepten van het Flying-V project van Professor Peter Vink zijn genomineerd voor de Crystal Cabin Award 2020. Studenten in dit project ontwierpen The Chaise Longue, een driezitsbank die kan worden omgevormd naar drie slaapplekken en nog een faciliteit voor languit slapen in de economy class. De Crystal Cabin Award is dé internationale prijs voor innovaties op het gebied van vliegtuigcabines en passagierservaring.

30 januari 2020

Basisscholieren ontmoeten IO-professoren

De TU Delft is 178 jaar geworden en viert dat ook met Delftse basisscholieren. Op woensdag 29 januari gaven 25 professoren van de TU Delft een gastles aan leerlingen uit groep 7 en 8 op diverse basisscholen in Delft. Professoren Pieter Jan Stappers, Elisa Giaccardi en Richard Goossens waren namens de faculteit IO van de partij.

29 januari 2020

IO in de media – week 5

29 januari 2020

VEDIS Retail Scriptieprijs voor IO-alumna

Maud van de Mosselaar, die in 2019 afstudeerde heeft op 21 januari de VEDIS Retail Scriptieprijs gewonnen. Maud heeft deze prijs gewonnen voor haar proefschrift ‘Changing Mindsets - Museum as an Inspiration for Fashion Retailers to adopt a purpose-driven mindset’. Ze wint hiermee een prijs van € 3000.

29 januari 2020

ISSMO/Springer-prijs voor Weiming Wang

IO-onderzoeker dr. Weiming Wang heeft de ISSMO/Springer Prize toegekend gekregen; de meest prestigieuze prijs voor een jonge onderzoeker van de International Society for Structural and Multidisciplinary Optimization (ISSMO).

29 januari 2020

Dear Plastic,

Although my professors would prefer me to call you by your specific polymer name, I will keep calling you ‘plastic’ on an informal basis. After all, that is how I first got to know you. In my very early years of existence you were there to calm me down, serving as a beacon of familiarity. I do not think it is weird to say that you might have been one of my best friends of that time. And from that moment on, our relationship has only grown.

27 januari 2020

Out of the Blue #12: Copying from the Old Dutch Masters

What if everybody could hang ‘Girl with the Pearl Earring’ on their wall? We talk with Willemijn Elkhuizen in her lab-slash-atelier on improving restauration and preservation of important art, and democratising our art-experience. ________ In the IDE Podcast Series ‘Out of the Blue’, Teacher of Practice Ianus Keller and PhD candidate Frithjof Wegener talk with our designers, researchers, students and teachers about their stories. Thankfully, we’re allowed to listen in.

24 januari 2020

De wereld verbeteren met vier schroeven

Onze planeet warmt op. De oceanen worden gevuld met plastic. Deze problemen vereisen gigantische samenwerkingen om op te lossen. Francesco De Fazio wilde hieraan bijdragen. Hij ontdekte dat de positie van vier schroeven een groot verschil kunnen maken.

23 januari 2020

Nieuwe universitair docent Location Intelligence - Achilleas Psyllidis

Locatie, locatie, locatie. Makelaars en grote IT-organisaties realiseren zich al lang de waarde van plaats. Maar hoe zit het met ontwerpers? Volgens Achilleas Psyllidis, die sinds kort bij de Knowledge Intelligence and Design Group (KInD) van Gerd Kortuem werkt, moet locatieanalyse een kernaspect van het ontwerpproces zijn. De tools die hij tijdens zijn onderzoek ontwikkelt, helpen ontwerpers dit doel te realiseren.

22 januari 2020

IO in de media week 4

15 januari 2020

IO en Livework gaan samenwerken aan onderzoek

Service-designers krijgen steeds vaker de opdracht om klanten te leren, zelf te ontwerpen. Wat betekent dit voor de rol van zowel de designer als het ontwerpvermogen van bedrijven? De faculteit Industrieel Ontwerpen (TU Delft) en servicedesign-studio Livework gaan samenwerken in onderzoek naar uitbreiding van capaciteiten bij medewerkers door organisatiedesign. Hoe leer je mensen in een bedrijf om ontwerpgericht te werken en te denken?

15 januari 2020

Paul Hekkert geeft Foundation Day Lecture van de TU Delft

IO-professor van Form Theory, Paul Hekkert, sprak over ‘The beauty of doing the right thing’ tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de Dies Natalis van de universiteit - haar 178e verjaardag. Klik hier om terug te kijken (vanaf 19:00 min.) of lees zijn speech. Professor Tim van der Hagen, rector magnificus, sprak over veranderingen en samenwerking met de Erasmus Universiteit en het Erasmus Medisch Centrum, maar ook met de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum. Lees zijn speech.

15 januari 2020

Oregon State Professor Andy Dong voor twee jaar ‘visiting professor’

Vanaf januari 2020 zal Andy Dong verbonden zijn met de faculteit Industrieel Ontwerpen (TU Delft) als ‘visiting professor’. De komende twee jaar zal hij onze faculteit drie keer per jaar bezoeken, mogelijk gemaakt via onze samenwerking met KLM.