Nieuws

222 resultaten

14 maart 2018

Support PhD-studenten IO tijdens de Delft FameLab-voorronde

Op 3 april vindt de Delftse voorronde van FameLab plaats in Theater de Veste. Zestien onderzoekers strijden voor een plaats in de Nederlandse finale van de internationale FameLab-presenteercompetitie. Vanuit Industrieel Ontwerpen doen PhD-studenten Cristina Spoiala en Meng Li mee.

14 maart 2018

MyFutures wint special prize bij finale Hans Sauer Award 2018

Na drie dagen van co-creatie tussen alle finalisten van de Hans Sauer Award 2018 tijdens de Social Design Elevation Days zijn de winnaars op 11 maart bekend gemaakt. Dit gebeurde door zowel publieks- als jurystemmen. Het MyFutures-team van IO mocht de special prize in ontvangst nemen.

07 maart 2018

MyFutures-project naar finale Hans Sauer Award in München

Het team van MyFutures is geselecteerd als een van de zeven finalisten voor de Hans Sauer Award voor Best Social Lab in Europe. Tijdens de Social Elevation Days van 8 tot 11 maart in München wisselen zeven ‘social design-labs’ uit Europa ervaringen uit over hoe grote en kleine sociale vraagstukken met design kunnen worden aangepakt.

05 maart 2018

TU Delft scant Meisje met de parel van Vermeer

Vorige week is in het Mauritshuis een diepgaand onderzoeksproject gestart naar het Meisje met de parel (1665) van Johannes Vermeer. Het onderzoek maakt gebruik van de nieuwste technieken, duurt twee weken en wordt uitgevoerd voor de ogen van het publiek in de Gouden Zaal van het Mauritshuis.

01 maart 2018

Onderzoekers IO gaan Vermeers Meisje met de Parel scannen

In de nacht van zondag 11 op maandag 12 maart gaan Willemijn Elkhuizen en Tessa Essers, onderzoekers bij de faculteit IO, het beroemde schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer scannen. Dit doen ze als onderdeel van het onderzoeksproject ‘Het meisje in de schijnwerper’, waarbij wetenschappers van onder andere TU Delft, Universiteit Antwerpen en Maastricht University twee weken lang in het Mauritshuis te Den Haag ‘Het meisje’ scannen met diverse apparaten.

21 februari 2018

Giulia Calabretta naar finale nationale ISO Docent van het Jaar verkiezing

Afgelopen dinsdag maakte het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de finalisten voor Docent van het Jaar 2018 bekend. Wij zijn trots dat Giulia Calabretta, universitair hoofddocent van Product Innovation Management (faculteit IO), in die finale staat!

21 februari 2018

PASSME-project genomineerd voor Crystal Cabin Award 2018

Het project ‘PASSME Innovative Aircraft Seat’ van onder andere de faculteit IO is finalist voor de Crystal Cabin Award in de categorie 'Cabin Systems'. Deze prijs is dé internationale prijs voor innovaties op het gebied van vliegtuigcabines en passagierservaring. De bekendmaking vindt plaats op 10 april tijdens Aircraft Interiors Expo.

14 februari 2018

IO-student wint Tinnitus Scriptieprijs

Unaniem koos de jury van gerenommeerde kno-artsen en audiologen de scriptie van IO-alumnus Emma Heijerman als beste masterscriptie over tinnitus (oorsuizen) of hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Emma ontwikkelde onder andere een Tinnitus Toolkit. De bekendmaking vond plaats op maandag 5 februari tijdens de Week van het oorsuizen.

07 februari 2018

IO-student wint COPIC AWARD 2017

"Uitstekend realisme bereikt", was de opmerking van de jury over de inzending van IO-student Nigel Müller voor de COPIC AWARD 2017. "Weergave op expertniveau. Moeilijk te geloven dat dit met markers is gedaan!" De jury kende Nigel, met zijn inzending ‘The Iconic Duo Ferrari and Fiat Dino’, de hoofdprijs in de categorie Design toe.

07 februari 2018

Maak kennis met de volgende generatie robots

Krijg je gemixt drankje van Barrie the Bartender Robot, of vind je weg in het Science Centre Delft met de hulp van de Iona the Host-robot en volg het huisdiertje Fizzy the Buddy-robot op je weg. TU Delft TV maakte een nieuw filmpje over de Robotics-minor.

31 januari 2018

Online IDEMC masterclass Digital Manufacturing for Industrial Design

Design-professionals krijgen steeds meer te maken met nieuwe digitale mogelijkheden bij het ontwerpen en fabriceren van producten. Het traject van idee tot implementatie wordt door nieuwe technieken steeds korter. Deze cursus geeft je de mogelijkheid om je in een paar weken tijd te verdiepen in de wereld van 3D-modelleren, 3D-printen en 3D-scannen.

31 januari 2018

Start van het IoT Rapid Proto-Labs-project

De faculteit IO is partner in het door de EU gefinancierde Erasmus+-project IoT Rapid-Proto Labs, dat op 1 februari officieel van start gaat in Helsinki. Prof. Gerd Kortuem en postdoc Jacky Bourgeois nemen namens de TU Delft deel aan dit project van 1 miljoen euro.

31 januari 2018

Stalen toren van 2 meter hoog 3D-geprint door mobiele robot te zien tijdens IO-minortentoonstelling

Op donderdag 1 februari wordt de minortentoonstelling gehouden bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Studenten uit vier interdisciplinaire minors laten de innovatieve oplossingen zien die zij voor verschillende cliënten hebben bedacht. Een van deze veelbelovende oplossingen is een roestvrijstalen toren van 2 meter hoog die 3D-geprint is door een mobiele robot.

24 januari 2018

Twee PASSME-projecten op shortlist Crystal Cabin Award 2018

Op maandag 22 januari is de shortlist voor de Crystal Cabin Award gepubliceerd. Twee PASSME-projecten staan op deze lijst: de PASSME Innovative Aircraft Seat en het SLS Optimus – A guiding hand luggage system (door IO-studenten).

24 januari 2018

NWO-financiering voor IO-projecten

Eind december 2017 hebben twee projecten, waar de faculteit IO in participeert, een NWO-financiering ontvangen. Het gaat om de projecten ‘Smarter city conversations’ met universitair docent Arnold Vermeeren (Museum Futures Lab) en ‘BRIdging Data in the built Environment (BRIDE)’ met prof. Gerd Kortuem.

23 januari 2018

Wetenschappers TU Delft werken mee aan 3D-geprinte jurk van Iris van Herpen

De Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen, die onder meer Lady Gaga en Beyonce heeft gekleed, heeft in de Galerie de Minéralogie et de Géologie in Parijs een jurk gepresenteerd die mede ontwikkeld is door wetenschappers van de TU Delft.

17 januari 2018

Ruth Mugge benoemd tot hoogleraar

We zijn verheugd om bekend te maken dat het College van Bestuur op dinsdag 16 januari dr. ir. Ruth Mugge heeft benoemd tot hoogleraar op het gebied van Ontwerpen voor Duurzaam Consumentengedrag. Ruth is een alumnus van onze faculteit, waar ze in 2001 cum laude is afgestudeerd.

17 januari 2018

TU Delft Portraits of Science met project PASSME en Project MARCH

In de nieuwe Portraits of Science, een jaarlijkse uitgave van de TU Delft, lees je een selectie van uitmuntende prestaties door eminente onderzoekers, studenten en ondersteuners. In deze uitgave een interview met Katinka Bergema, Suzanne Hiemstra-van Mastrigt en Sicco Santema van de faculteit IO over het project PASSME. Daarnaast vertellen studenten Donald Dingemanse (IO) en Marise de Baar (TNW) over Project MARCH.

11 januari 2018

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

Een robot die kaas maakt, een boot die autonoom een raceparcours met obstakels kan afleggen en een mechanische bartender. Deze en nog vijf andere robots zijn op donderdag 18 januari te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

21 december 2017

Conny Bakker benoemd tot hoogleraar

Op 19 december heeft het College van Bestuur Conny Bakker benoemd tot hoogleraar Methodology for Sustainability and Circular Economy van de faculteit IO. Wij feliciteren haar met deze benoeming.

20 december 2017

Eerste exemplaar 'Everything You Always Wanted to Know About Toilets*' uitgereikt aan Marian Loth

Tijdens de ‘One Day Urban Toilet Design Challenge’ in het Cube design museum in Kerkrade op donderdag 14 december kreeg PhD-kandidaat en toiletdeskundige Marian Loth van de faculteit IO tot haar grote verrassing het eerste exemplaar van het boek ‘Everything You Always Wanted to Know About Toilets*’ uitgereikt.

20 december 2017

Giulia Calabretta beste docent TU Delft 2017

Giulia Calabretta is door studenten van de TU Delft verkozen tot Best Lecturer 2017. Ze is de coördinator van het vak Strategic Value of Design bij de faculteit Industrieel Ontwerpen.

20 december 2017

IO-tentoonstelling Exceed! ’18: oproep voor inzendingen

De faculteit IO kondigt met trots de tweede Exceed-tentoonstelling aan, waarbij studenten-, afstudeer- en PhD-projecten van IO, die onze visie op het gebied van design uitdagen, worden gepresenteerd. Wil je meedoen, stuur dan je project(en) in vóór vrijdag 19 januari 2018 (23:59).

06 december 2017

Team Love wint Renault Design Award 2017

IO-studenten Evita Goettsch en Ilse van Zeumeren van Team Love hebben met hun ontwerp de Renault Design Award 2017 gewonnen. Dit maakte IO-alumnus Laurens van den Acker (Senior Vice President Corporate Design bij Renault) maandag 4 december bekend. Het duo had ontmoeting en het zoeken naar liefde als uitgangspunt, waarbij je auto’s aan elkaar kunt koppelen om elkaar beter te leren kennen.

06 december 2017

Project ‘Street Debater’ wint WIRED Creative Hack Award 2017 in Japan

Masterstudent Tomo Kihara van de faculteit IO heeft woensdag 29 november zowel de Grand-Prix als de publieksprijs van de WIRED Creative Hack Award 2017 in Japan gewonnen met zijn project ‘Street Debater - Designing social alternative to begging’. Het project is gericht op het ontwerpen van alternatieven voor bedelen door het introduceren van een nieuwe baan, genaamd straatdebatteren.

22 november 2017

Jet Gispen is Beste Afstudeerder 2017!

Jet Gispen is uitgeroepen tot Beste Afstudeerder 2017 van de TU Delft. Zij studeerde af bij de Faculteit Industrieel Ontwerpen.

22 november 2017

In Memoriam - Joost van der Grinten, grondlegger van de faculteit Industrieel Ontwerpen

21 november 2017

Jasper van Kuijk in De Nationale Wetenschapsquiz van NWO en VPRO

Op dinsdag 26 december (Tweede Kerstdag) is universitair docent Jasper van Kuijk van de faculteit IO kandidaat bij De Nationale Wetenschapsquiz. Drie duo’s, bestaande uit een wetenschapper en een kunstenaar, breken het hoofd over wetenschappelijke vragen in de 24e editie van de quiz. Jasper is de kunstenaar van een van de duo’s. De kijker kan meespelen. Uitzending is om 22:10 uur op NPO2.

20 november 2017

Zes miljoen voor onderzoek om sportblessures te voorkomen met behulp van technologie

In 2016 meldden 121.000 mensen zich in Nederland met een sportblessure bij de spoedeisende hulp. Jaarlijks zijn er in Nederland 4,5 miljoen blessures die zorgen voor 5 miljard euro aan directe medische kosten.

14 november 2017

TU Delft spin-off Somnox start crowdfundingscampagne

De Delftse startup Somnox is vandaag een crowdfundingscampagne gestart om haar knuffelbare slaaprobot, bedoeld om mensen een betere nachtrust te bieden, op de markt te kunnen brengen.

09 november 2017

Slaaprobot Somnox gaat de markt op

Somnox, de start-up van vier studenten van de TU Delft, waaronder oud IO-student Julian Jagtenberg, is na veel testen klaar om de markt op te gaan. Vanaf 14 november staat Somnox op Kickstarter, een platform waar beginnende bedrijven een crowdfundingcampagne kunnen opzetten.

09 november 2017

IO-student wint VEDIS Retail Scriptieprijs

IO-student Myrthe Montijn is de winnaar van de VEDIS Retail Scriptieprijs 2017. Ze kreeg de waardering voor haar scriptie ‘Data-driven design for emotional engagement, designing a digital interaction for Nike Store’.

07 november 2017

CloudCuddle winnaar TedXAmsterdamWomen StartUp Award

01 november 2017

Faculteit IO leidt unieke pilot rond duurzame transitie oude woningen in Vlaardingen

In het pilot project ‘2ndSKIN’ maken IO-onderzoekers 12 oude huizen in Vlaardingen energieneutraal gemaakt door ze te voorzien van een duurzame ‘tweede huid’.

25 oktober 2017

Sylvia Pont maakt Klaas onzichtbaar

In het tv-programma Klaas Kan Alles van de NPO, gaat Klaas op bezoek bij Sylvia Pont van de faculteit IO (TU Delft). Sylvia doet onderzoek naar hoe wij waarnemen. Ook het onzichtbaar maken van objecten hoort daarbij. Door te spelen met verschillende lenzen kan ze een stukje van Klaas onzichtbaar maken. Ook onthult ze de techniek achter de eeuwenoude goochelaarstruc de 'Pepper's ghost truc'. Bekijk de uitzending terug.