Nieuws

215 resultaten

12 september 2018

Nieuw boek ‘Interactive Media for Sustainability’ verkrijgbaar

Het nieuwe boek ‘Interactive Media for Sustainability’ van universitair docent Roy Bendor (IO) is onlangs gepubliceerd. Hij betoogt in dit boek dat ons begrip van duurzaamheid, en daarmee de actie de we kunnen ondernemen, wordt gemedieerd door de technologieën die we daarvoor gebruiken.

06 september 2018

IO-studenten winnen James Dyson Award met diagnose-apparaat malaria

Studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen hebben de Excelscope 2.0 ontwikkeld; een smartphone-aangedreven product dat malaria kan diagnosticeren zonder het gebruik van dure microscopen en medisch professionals. Dit verlicht de werkdruk in ontwikkelingslanden, terwijl het de nauwkeurigheid verhoogt en de kosten van diagnose verlaagt.

05 september 2018

Start Thermo Tokyo-project

Maandag 3 september is in Papendal de kick-off-bijeenkomst gehouden van het ‘Thermo Tokyo: Beat the Heat’-project. In dit project werken onderzoeksinstellingen, waaronder de faculteit IO (TU Delft), bedrijven en sportbonden samen om de sporters van TeamNL voor te bereiden op de extreme omstandigheden van de zomer in Tokio tijdens de Olympische Spelen.

05 september 2018

Elvin Karana wint € 2500 voor bioengineering-project

Delft Bioengineering instituut heeft € 2500 toegewezen aan Elvin Karana (faculteit IO) en Marie-Eve Aubin-Tam (TNW-afdeling Bionanoscience) voor een afstudeerproject gericht op designtoepassingen voor biomateriaal. De samenwerking ontstond tijdens BioDate 2018: een netwerkbijeenkomst voor Principal Investigators met interesse in bioengineering. Elvin en Marie-Eve zijn op zoek naar een IO-student die hun project kan uitvoeren.

31 augustus 2018

6500ste IO-alumna

Op 31 augustus studeerde Avital La-Toya Zandvliet af als 6500ste alumna van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Avital ontving, naast haar masterbul, een fraaie bos bloemen en werd kort toegesproken door decaan Ena Voûte van de faculteit IO.

29 augustus 2018

Een kunst en een wetenschap

Wat betekent het om een industrieel ontwerper te zijn? Michiel Cremers heeft recent zijn mastertitel gehaald bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. Hij heeft een korte film gemaakt over zijn ervaringen en ontwikkeling tijdens zijn afstudeerproces, waarin hij een nieuwe helm ontwierp voor straaljagerpiloten.

29 augustus 2018

Sketching your academic output at the Royal College of Art

An international group of sketching practitioners and educators, chaired by Bryan Howell (BYU, US) and IDE head of design drawing JanWillem Hoftijzer, will offer a free workshop that explores the visual depiction of academic output through sketching. The workshop is part of the E&PDE* 2018 Conference that will take place at Imperial College and the Royal College of Art in London.

09 augustus 2018

Designoplossingen voor de drukste dag van Schiphol

IO-onderzoekers Suzanne Hiemstra-van Mastrigt en Sicco Santema, aangesloten bij het Europese PASSME-project, werden door Omroep MAX en BNR Nieuwsradio uitgenodigd om te vertellen over hun inspanningen om de ongewenste reistijd van passagiers te verminderen.

11 juli 2018

Drie ‘Best Paper Awards’ voor IO-bijdragen aan de Design Research Society 2018-conferentie

Drie conferentiebijdragen door IO-onderzoekers hebben een ‘Best Paper Award’ ontvangen vanuit de Design Research Society-conferentie. De papers richten zich op de volgende vragen: Hoe zouden ontwerpers digitale data kunnen gebruiken om de wereld te begrijpen in de fuzzy front-end? Hoe kunnen ontwerpers gedrag sturen, terwijl ze tegelijkertijd ruimte bieden voor toe-eigening door eindgebruikers? Hoe kan het stimuleren van een persoonlijke notie van goed ontwerp een design-driven-innovatieproject beïnvloeden?

11 juli 2018

Mezzo biedt familietool MyFutures aan

De landelijke vereniging voor mantelzorg Mezzo is eind vorige week gestart met het aanbieden van één van de uitkomsten van het MyFutures-onderzoeksproject: het Familie Praatpakket. Dit pakket werd ontwikkeld door onderzoekers van IO en Design Academy Eindhoven en ontwerpbureau Muzus, zorgorganisaties en gemeentes. “Een gesprek over de toekomst voelt altijd te vroeg, totdat het te laat is.”

10 juli 2018

Businessmodel ‘betalen per wasbeurt’ blijkt goed voor het milieu

Onderzoekers van de TU Delft en Lund University (Zweden) hebben in de praktijk aangetoond dat betalen per wasbeurt leidt tot zuiniger gebruik van wasmachines. De wetenschappers publiceren hierover in het blad Journal of Cleaner Production.

12 juni 2018

Delftse studenten met autonoom varende boot naar Florida

Van 18 tot en met 24 juni 2018 doet team ‘Trident Delft’ mee aan de zogenoemde RoboBoat-wedstrijd in Daytona (Florida), met studententeams van over de hele wereld. Het team van zes studenten van de TU Delft heeft een boot gebouwd die autonoom kan varen en daarnaast bepaalde taken kan uitvoeren. Zij presenteerden in januari het eerste prototype van de Trident bij de afronding van de minor Robotics van de TU Delft. In de maanden daarna hebben zij de boot klaargestoomd voor deelname aan de RoboBoat-wedstrijd in Florida.

31 mei 2018

TU Delft maakt ontwerpers van schoolkinderen

Iedereen kan ontwerpen, ook schoolkinderen zijn prima ontwerpers, concludeert Ianus Keller, docent Industrieel Ontwerpen bij de TU Delft. In samenwerking met 17 basisscholen in de toekomstige gemeente Altena liet hij bijna 700 leerlingen uit de derde en vierde groep nadenken over het ontwerp van hun schooltas.

29 mei 2018

Een prachtig alarm naast je ziekenhuisbed

In ziekenhuizen vertellen verschillende geluiden, bliepjes en tonen het personeel en de patiënten wat er gebeurt; soms tot wel 700 alarmsignalen per dag, ofwel twee per minuut. Slechts 2% daarvan vereist echter vervolgens ook direct aandacht. Dit kan leiden tot ‘alarm-moeheid’. Hoe kunnen we dit oplossen?

29 mei 2018

These shoes are made for falling

…And that’s just what they do. Nee, dit is niet een slechte cover van Nancy Sinatras hitsingle uit de jaren zestig. Het is de uitkomst van een studie door onderzoekers van Industrieel Ontwerpen naar de geschiktheid van schoenen voor ouderen. Ze stellen dat niet alleen de schoenmaat, maar zeker ook de vorm van het schoeisel van cruciaal belang is, zeker voor mensen boven de 65 jaar oud. Schoenen met een goede pasvorm en juiste aanpassingen voor de oudere voet kunnen balans, stabiliteit, comfort en veiligheid verbeteren.

29 mei 2018

Een voorproefje van het Food & Eating Design Lab

Hoe onze samenleving omgaat met eten is van cruciaal belang. Vele maatschappelijke problemen kun je herleiden tot onze relatie met voedsel en eten. “Van agrarische productie en voedselafval tot groeiende aantallen mensen met obesitas en diabetes. Zelfs psychische gezondheid wordt beïnvloed door eten.” Rick Schifferstein werkt als directeur van het Food & Eating Design Lab met onderzoekers, studenten en bedrijven samen om oplossingen te onderzoeken die gezondheid en welzijn bevorderen.

28 mei 2018

Delftse studententeams bestrijden elkaar met zelfgebouwde robokarts

Vallende slagbomen, een slingerende hamer of voorwerpen op de racebaan: alles om je tegenstander te hinderen. Op woensdag 30 mei strijden Delftse studententeams tegen elkaar met hun zelfgebouwde radiografische bestuurde karts om te kijken wie in 7 minuten de meeste rondjes kan afleggen op een slalomparcours.

09 mei 2018

De TU Delft spin-off NightBalance overgenomen door Philips

Philips heeft NightBalance overgenomen, de spin-off van de TU Delft die een ‘slaappositietrainer’ heeft ontwikkeld ter behandeling van bepaalde vormen van slaapapneu en snurken. Oprichter en CEO Eline Vrijland-Van Beest is enthousiast over de overname. “We gaan samen werken aan innovatieve oplossingen waardoor mensen over de hele wereld ’s nachts beter zullen slapen.”

28 maart 2018

TU Delft koploper in innovatief onderwijs volgens benchmark MIT

De TU Delft is een van de thought leaders in innovatief onderwijs volgens het rapport van MIT, ondermeer vanwege het open en online onderwijs, en de ambitieuze, succesvolle studentenprojecten.

05 maart 2018

TU Delft scant Meisje met de parel van Vermeer

Vorige week is in het Mauritshuis een diepgaand onderzoeksproject gestart naar het Meisje met de parel (1665) van Johannes Vermeer. Het onderzoek maakt gebruik van de nieuwste technieken, duurt twee weken en wordt uitgevoerd voor de ogen van het publiek in de Gouden Zaal van het Mauritshuis.

30 januari 2018

'Blended learning blijft voor mij het ideale model'

“Een pionier op haar vakgebied, een echte onderwijsvernieuwer en een inspirerende docent.” Dr. Giulia Calabretta krijgt veel lof toegezwaaid. In 2017 won universitair hoofddocent Giulia Calabretta al de prijs voor beste docent van de faculteit Industrieel Ontwerpen, en nu is ze door een jury van studenten en voormalige winnaars ook verkozen tot beste docent van de gehele TU Delft voor 2017. En daardoor dingt ze nu ook mee naar de landelijke titel ISO Docent van het Jaar. Wat maakt haar onderwijs zo speciaal? En waarom is strategic design zo’n waardevol vakgebied?

23 januari 2018

Wetenschappers TU Delft werken mee aan 3D-geprinte jurk van Iris van Herpen

De Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen, die onder meer Lady Gaga en Beyonce heeft gekleed, heeft in de Galerie de Minéralogie et de Géologie in Parijs een jurk gepresenteerd die mede ontwikkeld is door wetenschappers van de TU Delft.

11 januari 2018

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

Een robot die kaas maakt, een boot die autonoom een raceparcours met obstakels kan afleggen en een mechanische bartender. Deze en nog vijf andere robots zijn op donderdag 18 januari te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

20 december 2017

Giulia Calabretta beste docent TU Delft 2017

Giulia Calabretta is door studenten van de TU Delft verkozen tot Best Lecturer 2017. Ze is de coördinator van het vak Strategic Value of Design bij de faculteit Industrieel Ontwerpen.

30 november 2017

‘Je moet eerst begrijpen waarom mensen gelijk zijn, voor je snapt waarom ze anders zijn’

Paul Hekkert deed jarenlang onderzoek naar de achterliggende principes van esthetiek en beleving. Afgelopen twee jaar hield hij zich als ‘wetenschappelijk boegbeeld’ vooral bezig met de totstandkoming van de kennis en innovatie-agenda voor de topsector Creatieve Industrie.

22 november 2017

Jet Gispen is Beste Afstudeerder 2017!

Jet Gispen is uitgeroepen tot Beste Afstudeerder 2017 van de TU Delft. Zij studeerde af bij de Faculteit Industrieel Ontwerpen.

22 november 2017

In Memoriam - Joost van der Grinten, grondlegger van de faculteit Industrieel Ontwerpen

20 november 2017

Zes miljoen voor onderzoek om sportblessures te voorkomen met behulp van technologie

In 2016 meldden 121.000 mensen zich in Nederland met een sportblessure bij de spoedeisende hulp. Jaarlijks zijn er in Nederland 4,5 miljoen blessures die zorgen voor 5 miljard euro aan directe medische kosten.

16 november 2017

Mens is sleutel tot succes in de operatiekamer

Professor Jack Jakimowicz neemt in november afscheid bij de faculteit IO, waar hij sinds 2007 hoogleraar Safety in Healthcare was. Zijn contacten met de TU Delft gaan echter veel langer terug. Al sinds de jaren negentig werkte hij als chirurg in het Eindhovense Catharinaziekenhuis met ingenieurs en onderzoekers samen aan het verbeteren van het instrumentarium en de veiligheid van minimaal-invasieve chirurgie.

16 november 2017

DesignScapes: zelfonderzoek om impact te versterken

Afgelopen zomer ging het Europese project DesignScapes officieel van start, met een feestelijke lancering in Brussel. Associate Professor Ingrid Mulder is namens de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft een van de partners in dit consortium.

14 november 2017

TU Delft spin-off Somnox start crowdfundingscampagne

De Delftse startup Somnox is vandaag een crowdfundingscampagne gestart om haar knuffelbare slaaprobot, bedoeld om mensen een betere nachtrust te bieden, op de markt te kunnen brengen.

09 november 2017

‘Een gesprek over mantelzorg voelt altijd te vroeg, totdat het te laat is.’

‘Je denkt: dat doen we wel met kerst, of als het regent. Maar uiteindelijk heb je het dan toch te druk met andere dingen.’ Op tijd een gesprek aangaan met je ouders over hun zorgsituatie in de toekomst, is erg lastig. Maar wel van belang, want als ouders eenmaal zorgbehoevend zijn komt er vaak veel tegelijk op een familie af. Onderzoekster Eefje Ernst ontwierp en testte een methode die families en mantelzorgers helpt om hierover op tijd in gesprek te gaan.

07 november 2017

CloudCuddle winnaar TedXAmsterdamWomen StartUp Award

17 oktober 2017

Vroeg detecteren boezemfibrilleren met technologie uit CardioLab TU Delft

TU Delft startte onlangs het CardioLab, een samenwerking met de Hartstichting en Philips Design. Hier wordt met slimme technologie data gebruikt om hart- en vaatziekten vroegtijdig op te sporen en zo patiënten in de toekomst beter te behandelen. Op dinsdag 17 oktober studeert Leonard Moonen af aan de TU Delft op het eerste concrete resultaat uit dit CardioLab: een sensorarmband die boezemfibrilleren detecteert.

17 oktober 2017

Student TU Delft maakt ontwerp ‘zwermrobot’ Zebro geschikt voor serieproductie

Student Industrieel Ontwerpen Mattijs Otten van de TU Delft heeft een modulair ontwerp gemaakt dat serieproductie van de Zebro mogelijk maakt. Zebro’s zijn zespotige looprobots waarmee onderzoekers in de toekomst autonome ‘zwermen’ willen creëren. Serieproductie is daarbij een essentiële voorwaarde.