Nieuws

203 resultaten

20 september 2019

In Memoriam – Wim Crouwel: grafisch vormgever, emeritus hoogleraar en voormalig decaan Industrieel Ontwerpen

19 september 2019

Volledig IO-podium bij Nederlandse James Dyson Award voor IO-alumnus en -studenten

Olivier de Gruijter, alumnus van de faculteit IO, heeft op donderdag 19 september met zijn project ‘JERRY Can Water Filter for safe drinking water’ de Nederlandse James Dyson Award gewonnen. JERRY is een compact waterfilter dat kan worden bevestigd aan een gestandaardiseerde jerrycan voor schoon drinkwater. Twee andere IO-projecten zijn runner-up geworden.

19 september 2019

Jasper van Kuijk in De Monitor over ICT in de zorg

Jasper van Kuijk van de faculteit IO werd geïnterviewd in onze faculteit voor het tv-programma 'De Monitor' van de NPO. In deze documentaire waarin maatschappelijke kwesties worden onderzocht, geeft Jasper zijn visie op de slechte bruikbaarheid van elektronische patiëntendossiers in de Nederlandse gezondheidszorg. Jasper wordt geïnterviewd vanaf 10 minuten.

11 september 2019

Impressie ICED 2019

Van 5 tot 8 augustus vond bij de faculteit IO het ‘International Conference on Engineering Design (ICED) 2019’ plaats, dat georganiseerd werd door Petra Badke-Schaub en Maaike Kleinsmann.

11 september 2019

Jasper van Kuijk in NPO-aflevering TMI: "Aandacht"

Een nieuwe NPO-serie onderzoekt de ontwerp- en psychologische technieken die bedrijven gebruiken om onze informatie aan te trekken. In deze editie geeft Jasper van Kuijk van de faculteit IO commentaar op McDonald's recente acceptatie van de kleur groen in de branding, de trucs die Booking.com gebruikt om onze hotelreserveringen veilig te stellen en hoe moeilijk het is om je uit te schrijven voor de Nationale Postcode Loterij.

11 september 2019

Nog een voorstel voor Delft Design for Values geaccepteerd

Het voorstel ‘VALUAD - Values in Urban Area Development: a quick start video for multi-stakeholder collaborations’ is goedgekeurd door het Delft Design for Values (DDfV) Open Subsidy-programma.

11 september 2019

IO-student ontwikkelt nieuwe ontwerpmethode voor betere repareerbaarheid

IO-masterstudent Francesco de Fazio ontwikkelde een methode om stofzuigers opnieuw te ontwerpen, waardoor ze beter te repareren zijn en beter passen in verschillende circulaire economiestrategieën. Hij studeerde af met een 10 (cum laude).

11 september 2019

Professor Mugge daagt de wegwerpcultuur uit

Pak je schroevendraaier en lijmpistool! In een nieuwe SIRE-campagne moedigt Ruth Mugge van de faculteit IO ons aan om kapotte producten te repareren - niet te vervangen.

04 september 2019

Out of the Blue #6 now online – An Audience with the Context Queen

How do you observe people to improve your design? In the latest IDE podcast episode, we take a deepdive into the world of context mapping with Froukje Sleeswijk-Visser. She pioneered this design research methodology as a way of gaining insight into the user of future designs. Listen to Froukje and you will never look at colour of your Wi-Fi router in the same way.

04 september 2019

Voorstel voor Delft Design for Values geaccepteerd

Het voorstel ‘Values in peer-to-peer energy exchanges in smart decentralised energy systems’, ingediend door IO-postdoc Abhigyan Singh, is goedgekeurd door het Delft Design for Values (DDfV) Open Subsidy-programma en heeft € 7.000 toegekend gekregen. Het voorstel breidt de bevindingen van het promotieonderzoek van Abhigyan uit. Professor David Keyson van de faculteit van IO en Zeki Erkin van EWI zijn mede-aanvragers.

29 augustus 2019

AiTech Symposium - Registration is now open!

07 augustus 2019

Gekleurd 3D printen helpt robot zijn eigen vingers zien

11 juli 2019

IO verwelkomt nieuwe professor en leerstoel in Human-Centered Artificial Intelligence

Alessandro Bozzon is aangesteld als professor en voorzitter van de nieuwe leerstoel Human-Centered Intelligence.

11 juli 2019

IO-studenten upcyclen kerosinelampen

Heb je ooit van het woord karabai gehoord? Het is Swahili voor een kerosinelamp. Deze lampen worden veel gebruikt in Tanzania, bijvoorbeeld tijdens het vissen in de nacht, maar zijn problematisch vanwege het explosieve karakter van kerosine en het schadelijke gas dat het afgeeft.

10 juli 2019

Project van Elif Özcan-Vieira in de New York Times

Met haar project voor het bestrijden van lawaai en alarmmoeheid in ziekenhuizen, trok Elif Özcan-Vieira de aandacht van de New York Times. Ze werd geïnterviewd over haar onderzoek met het Critical Alarms Lab.

26 juni 2019

Paintrobot 'Bob Rob'

Kan een schilderij als 'kunst' worden beschouwd als het is gebouwd door kunstmatige intelligentie en geschilderd door een robot? Paintrobot ‘Bob Rob’ stelde deze vraag tijdens een Duitse kunsttentoonstelling die onlangs plaatsvond. Met een van de Universal Robots-manipulators van de Applied Labs heeft een multidisciplinair team een systeem opgezet dat in staat is sensorische informatie te gebruiken, een schilderij te berekenen en het in verschillende kleuren te schilderen.

26 juni 2019

Jasper van Kuijk lid van selectiecommissie Innovatiebudget

Innovatiebudget is een programma van de overheid dat projecten subsidieert om de digitale dienstverlening van de overheid aan bedrijven en burgers te verbeteren. Overheden kunnen projecten zelf indienen en uitdagingen bieden aan marktpartijen. Tussen 2019 en 2021 is elk jaar € 6 miljoen beschikbaar om het overheidsproject te ondersteunen in een vroeg stadium van innovatie.

26 juni 2019

The shape of things to come

IO-onderzoekers kregen de Best Paper Award (tweede plaats) tijdens het Symposium on Solid and Physical Modeling (SPM), onderdeel van de International Geometry Summit 2019. De bekroonde paper is van de co-auteurs PhD-kandidaat Tim Kuipers (Ultimaker) en zijn supervisors Jun Wu en Charlie Wang (promotor).

26 juni 2019

IO-student BestGraduate 2019

Student Marco van der Woude, die bij de faculteit IO (TU Delft) de master Strategic Product Design volgt, is winnaar geworden van BestGraduates, dat samenwerkt met de top van de werkgevers in Nederland. Hij ontving hiervoor de prijs van € 10.000 en een eervolle vermelding en aandacht van het Nederlandse bedrijfsleven. Lees het artikel.

26 juni 2019

Best Dissertation Award 2018 voor Anne Kranzbühler

Woensdag 19 juni ontving universitair docent Anne Kranzbühler van de faculteit IO (TU Delft) de Best Dissertation Award 2018 van SERVSIG (Service Special Interest Group van de American Marketing Association). Zij heeft hiermee een prijs gewonnen van $ 1000.

19 juni 2019

Elvin Karana over ‘bio-based material experiences’

De ontwerpwereld heeft behoefte aan nieuwe materialen die aansluiten bij de urgentie voor duurzaamheid. Vraagstukken als klimaatverandering, plastic afval en schadelijke materialen vereisen dat we nieuwe wegen verkennen en nieuwe methoden ontwikkelen.

13 juni 2019

IO-studenten op tweede plaats bij Core77 Design Awards 2019

De stille patiëntenmonitor Ultimo, ontwikkeld door studenten van het Critical Alarms Lab op de faculteit Industrieel Ontwerpen, is tweede geworden in de categorie ‘health and wellbeing’ tijdens de Core77 Design Awards 2019.

13 juni 2019

IO-alumni en -student in ‘Duurzame Jonge 100’ 2019

Verschillende IO-alumni en een student staan in de recentelijk gepubliceerde ‘Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2019’; een overzicht van de 100 meest inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid.

12 juni 2019

Ludo Hille Ris Lambers wint publieksprijs TU Delft Ideation Pitch

Op dinsdag 11 juni gaf IO-student Ludo Hille Ris Lambers met succes een pitch over zijn afstudeerproject, gericht op een 3D-printer voor ziekenhuizen in Afrika. Hij gaf de pitch met de andere finalisten op BNR Nieuwsradio voor de Ideation Pitch op YES!Delft. Ludo won de publieksprijs ter waarde van € 1.500. Je kunt hier naar zijn pitch luisteren.

12 juni 2019

Industrieel Ontwerpen en Schiphol slaan handen ineen voor snellere innovaties voor passagier en luchthaven

TU Delft en Royal Schiphol Group gaan de krachten bundelen voor de beleving van de reiziger en het proces op de luchthaven. Zij willen samen op een creatieve manier nieuwe innovatieve producten en diensten sneller ontwikkelen en problemen oplossen. De faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft biedt en ontwikkelt kennis op het gebied van strategisch design, Schiphol biedt een levend laboratorium aan op de luchthavens. In de komende vijf jaar zullen er veertig afstuderende studenten en PhD-kandidaten van de TU Delft deel gaan uitmaken van activiteiten van de Royal Schiphol Group luchthavens in Nederland. Vanuit IO zal Professor Sicco Santema dit project leiden.

11 juni 2019

Jasper van Kuijk presenteert nieuw boek over gebruiksgericht ontwerpen

07 juni 2019

Industrieel Ontwerpen en Schiphol slaan handen ineen voor snellere innovaties voor passagier en luchthaven

05 juni 2019

De wondere wereld van de wc

Hoe ziet het toilet van de toekomst eruit? Hoeveel innovatie is er in de wereld van het sanitair nog mogelijk? Onderzoeker Marian Loth van de faculteit IO geeft antwoord op deze vragen in het Belgische radioprogramma ‘De Wereld van Sofie’ (Radio 1).

05 juni 2019

Flying-V biedt nieuwe mogelijkheden om de passagierservaring te verbeteren

Het nieuws over de samenwerking tussen KLM en de TU Delft om het Flying-V-vliegtuig te ontwikkelen om de luchtvaart duurzamer te maken, reisde de hele wereld over. KLM-voorzitter Pieter Elbers en decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Henri Werij ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de IATA in Seoul. De faculteit Industrieel Ontwerpen neemt deel aan dit spannende project.

05 juni 2019

7 Lessons of Design

In november 2018 gaf Pieter Jan Stappers een keynotelezing over ontwerponderwijs tijdens de Design Education Summit (DEST) 2018 in Singapore. De presentatie bouwt voort op het onderzoeksproject Codesign with Kids. Onlangs werd de video van de presentatie gepubliceerd.

04 juni 2019

TU Delft lanceert publicatie over de impact van quantuminternet

De opkomst van quantumtechnologie zal gevolgen hebben voor de industrie en voor de samenleving als geheel, maar hoe en in welke mate weten we nog niet.

02 juni 2019

KLM en TU Delft slaan handen ineen om luchtvaart verder te verduurzamen

President-directeur van KLM, Pieter Elbers en Prof. dr. Henri Werij, Decaan Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, TU Delft tekenden vandaag op het jaarcongres van de IATA in Seoul een nieuw samenwerkingsproject tussen KLM en de TU Delft gericht op het verduurzamen van de luchtvaart.

23 mei 2019

Tweede plaats voor Medisign-studenten op Dutch Hacking Health

Op de gezondheidszorg-hackathon Dutch Hacking Health, waar multidisciplinaire teams in één weekend problemen in de gezondheidszorg probeerden op te lossen, heeft een team van DfI- en IPD-studenten van IO de tweede plaats behaald in de categorie Innovation. Ze ontwierpen een VR-oplossing in samenwerking met SyncVR.

23 mei 2019

Douche-wc rukt op: sproeien we in de toekomst allemaal onze billen schoon?

Grote kans dat je ze (op vakantie) weleens bent tegengekomen: toiletten met een sproeier waarmee je na de grote boodschap je billen schoon kunt spoelen. De wc met douchefunctie lijkt nu ook in Nederland zijn opmars te maken. Universitair hoofddocent Johan Molenbroek van de faculteit IO werd maandag 20 mei hierover geïnterviewd door EditieNL (RTL Nieuws). Bekijk de uitzending.

23 mei 2019

Ingrid Mulder genomineerd voor jubileumprijsvraag Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte

Ingrid Mulder is een van de drie genomineerde kandidaten voor de jubileumprijsvraag, uitgeschreven om het belang van Proefondervindelijke Wijsbegeerte voor de maatschappij te onderstrepen en de toepassing ervan te stimuleren.