Nieuws

213 resultaten

09 oktober 2017

Dwarslaesiepatiënt loopt nu ook trap op met exoskelet van studenten TU Delft

Traplopen, opstaan uit een diepe sofa, een helling op en over ruw terrein lopen, het lukte dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain állemaal met het door Delftse studenten gebouwde exoskelet, een ondersteunend robotisch pak, tijdens de Cybathlon Experience op 7 oktober. Tijdens deze wedstrijd voor bionische para-atleten in Duitsland tonen de studenten de potentie van een exoskelet als hulpmiddel in het dagelijks leven van mensen met verlamde benen.

28 september 2017

De reiziger centraal bij betalen voor OV: zes concrete voorstellen

Hoge instapkosten, stress over in- en uitchecken, moeizame processen om een kaart aan te schaffen of te veel betaald geld terug te krijgen: bij de invoering stuitte de OV-chipkaart op veel weerstand. Inmiddels stijgt de tevredenheid over de OV-chipkaart, maar daar zijn veel herstelwerkzaamheden achteraf voor nodig geweest. Nu er door contactloze bankpassen en mobiele telefoons nieuwe technologische mogelijkheden ontstaan, ligt er een kans om OV-betalen veel klantvriendelijker te maken.

26 september 2017

Kunnen dingen ‘dingen’ ontwerpen?

Alle objecten die we dagelijks gebruiken zijn onderling verbonden en ontwerpers moeten zich daarvan bewust zijn. Dat is het uitgangspunt van het Connected Everyday Lab van hoogleraar Interactive Media Design Elisa Giaccardi. Ze studeerde ooit filosofie in Turijn (Italië), maar raakte al snel verzeild in de wereld van nieuwe media, interactie en design.

17 september 2017

Studenten uit Delft en Amsterdam winnen fietswedstrijd in Amerika met nieuw Nederlands snelheidsrecord

Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

01 september 2017

Studenten TU Delft zetten eerste stappen met nieuw exoskelet voor dwarslaesiepatiënt

Op donderdag 31 augustus heeft Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, de eerste stappen gezet met hun nieuwe exoskelet; de MARCH II.

14 augustus 2017

Hightech ligfiets studenten Delft en Amsterdam na testrit op snelweg klaar voor recordpoging

Op zondagochtend 13 augustus fietsten Aniek Rooderkerken en voormalig profwielrenster Iris Slappendel met meer dan 80 km/u over de A270 bij Helmond. Dit deden ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. In september hopen ze in de Nevadawoestijn het vrouwelijk wereldsnelheidsrecord fietsen te verbreken.

11 juli 2017

‘Service design kan niet meer zonder technologie’

Dirk Snelders is hoogleraar Organising Product and Service Development. Hij onderzoekt vooral de toekomst van service design. In 2011 publiceerde hij samen met promovendus Fernando Secomandi artikelen over de essentie van service design in het wetenschappelijke tijdschrift Design Issues. Het artikel werd internationaal met matig enthousiasme ontvangen. Maar nu blijkt dat Snelders jaren op de ontwikkelingen vooruit liep.

21 juni 2017

Ontwerp voor een circulaire economie

Hoe houdt je een product zo lang mogelijk in circulatie met zo weinig mogelijk impact op het milieu en een zo hoog mogelijke economische waarde? Dan moet je verder kijken dan alleen ontwerp, naar drijfveren en businessmodellen. Na 25 jaar bij Philips is Ruud Balkenende sinds 2015 hoogleraar circular product design.

21 juni 2017

'Medisch overleg zou als een symfonieorkest moeten zijn'

Het was wel even wennen voor IO-alumnus Jesse Beem om als enige Delftse ingenieur tussen de artsen en medisch onderzoekers in het VUmc te werken. Hij (her)ontwerpt er speciale vergaderkamers waarin artsen vanuit verschillende medische specialismes zo efficiënt mogelijk met elkaar kunnen overleggen alvorens de diagnose en behandeling van een patiënt vast te stellen.

21 juni 2017

Passagier centraal voor betere vliegervaring

Reizen met het vliegtuig kan voor de passagier een stuk prettiger, sneller en effectiever. De sleutel tot de oplossing dat de passagier weer centraal staat gedurende zijn eigen journey, zeggen onderzoekers van de faculteit IO.

21 juni 2017

'Internet of Things draait om waardevolle data'

Gerd Kortuem specialiseert zich als hoogleraar Internet of Things aan de faculteit IO in de interactie tussen mens en computer, smart cities en ontwerpen met data (data-enabled design). Kortuem is van huis uit computerwetenschapper, maar voor hem is de technologie van het Internet of Things vooral een middel. Het gaat hem om het zinvol gebruiken van data.

30 mei 2017

Eight VIDI grants for TU Delft

NWO has awarded 8 experienced researchers from TU Delft with a VIDI grant worth 800,000 euros. The grant enables them to develop their own innovative line of research and set up their own research group.

04 mei 2017

Het innoveren innoveren

Wat is innovatie precies, en hoe innoveer je een innovatieproces? Met die fundamentele vragen houdt universitair hoofddocent Frido Smulders zich al jaren bezig. Hij werkt samen met de door Unilever gefinancierde promovenda Eva Frese aan een onderzoeksproject om Unilever Research & Development in Vlaardingen te helpen op een nieuwe en aanvullende manier te innoveren. Daarmee hoopt hij ook aan antwoorden op zijn fundamentele vragen te komen.

04 mei 2017

Een basis om te ontwerpen voor positieve stemmingen

Alle goed bedoelde ideeën ten spijt: hoe ontwerp onze stemming beïnvloedt, is wetenschappelijk gezien een groot raadsel. En dat terwijl onze stemming grote invloed heeft op ons algemeen welzijn en onze gezondheid. Met een Vici-financiering (1,5 miljoen euro) van NWO gaat prof. Pieter Desmet het ontwerpen voor positieve stemming nu van een solide theoretische basis voorzien.

25 april 2017

175 veelbelovende Delftse vindingen en onderzoeksprojecten centraal tijdens TU Delft Research Exhibition

Maar liefst 175 interactieve onderzoekspresentaties zijn te zien op 6, 7 en 8 juni op de campus...

20 april 2017

‘Tovertafel’ brengt mensen met dementie in beweging

De ‘Tovertafel’ is een speels product dat helpt om mensen met dementie in beweging te brengen en plezier te geven. Het is een mooi voorbeeld van hoe wetenschappelijk onderzoek...

13 april 2017

Spelletjes die altijd goed gaan

Na een lange werkdag toch jezelf toch naar de sportschool schoppen om te bewegen. Ons vermogen om initiatief te nemen wint het (gelukkig!) vaak van de passiviteit die op dat moment op de loer ligt. Maar voor ouderen met dementie gaat dat niet meer op. Opstaan om een kop koffie te pakken, een krant open slaan of een gesprek met iemand beginnen wordt dan al snel een enorme opgave. Met een slim ontwerp helpt IO-promovenda Hester Le Riche ouderen om dit te doorbreken.

03 april 2017

Het licht zien, begrijpen en ontwerpen

Op 31 maart sprak Sylvia Pont haar inaugurele rede uit als Antonie van Leeuwenhoek-hoogleraar aan de TU Delft. Ze doet onderzoek naar licht en het ontwerpen van licht. In het werk van Sylvia Pont schuiven fundamentele kennis en toegepast ontwerp langs en over elkaar heen.

29 maart 2017

Het licht zien: licht in een ruimte visueel inzichtelijk met kubische lichtmeter

Licht bepaalt hoe we de wereld zien. Van een golfballetje kunnen we de glans waarnemen, de structuur zien of juist waarnemen als plat rondje, omdat we in bepaald licht geen schaduw kunnen waarnemen. Op vrijdag 31 maart licht Sylvia Pont, benoemd in 2016 als Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar voor haar werk in het Perceptual Intelligence lab (PI of π-lab), haar onderzoek toe tijdens haar inaugurele rede.

27 maart 2017

Richard Goossens nieuwe voorzitter TU Delft Health Initiative

Per 1 april is professor Richard Goossens benoemd als voorzitter van het TU Delft Health Initiative. Richard Goossens volgt hiermee professor Lucas van Vliet op, die deze rol vanaf de start van het TU Delft Health Initiative in 2009 vervulde en sinds 2016 decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen is.

24 maart 2017

Alles draait nu om transparantie

Sicco Santema is dit jaar 25 jaar hoogleraar Marketing and Supply Management aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. In de afgelopen kwart eeuw heeft Santema het vakgebied van de industrieel ontwerper zien veranderen. Een gesprek over innoveren, samenwerken en over een nieuw soort transparantie waardoor alles anders wordt.

24 maart 2017

Zorg op maat

In de medische wereld komt het helaas regelmatig voor: een uitstekend geslaagde operatie, maar toch kijkt de patiënt niet helemaal tevreden terug op zijn behandeltraject. Zorgprofessionals willen dat graag verbeteren, maar ze hebben vaak geen goed beeld van wat er precies aan de hand is. IO-ontwerper Bob Groeneveld en psycholoog Tessa Dekkers onderzoeken samen hoe door de zorg voor elke patiënt zoveel mogelijk op maat te maken de patiënt-tevredenheid kunnen vergroten.

15 maart 2017

KLM en TU Delft testen en optimaliseren nieuwe producten en processen in live situatie

KLM en TU Delft hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend onder de naam; Design Doing at Royal Dutch Airlines. Doel van de samenwerking is om nieuwe producten te ontwikkelen en bestaande KLM-processen te optimaliseren in een live operationele KLM-omgeving, dus met echte passagiers op een echte luchthaven en in echte vliegtuigen. Hiermee zet KLM fors in op toepassing van Design Thinking.

16 februari 2017

Winnaars Hyperloop competitie starten Europa’s eerste hyperloopbedrijf HARDT

Tientallen studententeams vanuit de hele wereld reisden twee weken geleden naar Californië om daar deel te nemen aan de door SpaceX georganiseerde Hyperloop Pod competitie, een wedstrijd voor een supersnel vervoersysteem. Het team van de TU Delft versloeg hierin alle anderen. De Delftse capsule kwam vandaag terug naar Nederland. Minister Kamp van Economische Zaken ontving vandaag het team en hun winnende model in Den Haag.

07 februari 2017

‘De reis van de patiënt’ centraal in nieuwe online cursus TU Delft

Meer inzicht in de patiëntervaring verhoogt het welbevinden van de patiënt en kan bijdragen aan een efficiëntere en veiligere zorg. Gedetailleerde analyse van de ervaring van patiënten staat daarom ook centraal in een nieuwe online cursus van de TU Delft. Op woensdag 8 februari gaat de MOOC ‘Design in healthcare: using patient journey mapping’ van start.

30 januari 2017

Delftse studenten winnen Hyperloop Pod Competitie

De ontlading was groot bij de Award Ceremony van SpaceX’s Hyperloop Pod Competitie. Onder grote belangstelling wonnen studenten van de TU Delft de wedstrijd in Los Angeles. Uitgedaagd door Elon Musk bouwden 27 teams uit de hele wereld het afgelopen jaar ‘pods’ voor het futuristische transportconcept Hyperloop, waarbij mensen en goederen met hoge snelheid door buizen reizen. Afgelopen weekend mochten ze hun pods op de proef stellen in een 1.2 km lange buis naast het terein van SpaceX in Los Angeles. “Dit was precies de prijs waar we voor gingen, we hebben geprobeerd aan alle details aandacht te besteden en een pod te maken die je zo zou kunnen opschalen”, vertelt team captain Tim Houter. “En die inspanning is nu beloond, fantastisch”. Daarnaast kreeg het Delft Hyperloop Team ook de Award voor de beste constructie en ontwerp. Studenten van de Universiteit van Munchen wonnen de andere prijs, die voor de hoogste gemiddelde snelheid

18 januari 2017

Van Kroboot tot Garderobot: studenten TU Delft presenteren robotoplossingen

Robots kunnen ons leven een stuk comfortabeler maken. Daarvoor moeten ze nog wel veel leren, bijvoorbeeld hoe ze goed met elkaar èn met ons kunnen samenwerken. Studenten van de TU Delft ontwierpen robots die als team bijvoorbeeld een bezoeker van een museum ontvangen, zijn of haar jas aannemen, een drankje bereiden en als rijdende prullenbak naar de bezoeker toe komen. Op 24 januari is dit robotteam samen met vijf andere robots in actie te zien in het Science Centre van de TU Delft.

19 december 2016

Maagverkleining kan nieuwe ‘gouden standaard’ worden tegen ernstig overgewicht

De gastric sleeve (maagverkleining) is voor veel patiënten met ernstig overgewicht een goed alternatief voor de gastric bypass (maagverkleining gecombineerd met een spijsverteringskanaalomleiding), die nu nog als gouden standaard wordt beschouwd. Dat concludeert onderzoeker en chirurg in opleiding Pim van Rutte, die een groot aantal aspecten van deze chirurgische ingreep onderzocht. Van Rutte promoveert op woensdag 21 december op dit onderwerp aan de TU Delft.

16 november 2016

Gebrek aan urgentie bij bedrijven met betrekking tot kritieke materialen

Hoewel de wereld wordt geconfronteerd met problemen met de voorraad van kritieke materialen, vertaalt zich dat niet in aanpassing van productontwerp. Terwijl de geschiedenis leert dat productontwerp een grote rol kan spelen bij het oplossen van dergelijke problemen, aldus Delftse onderzoeker David Peck. Op vrijdag 18 november verdedigt hij zijn proefschrift over dit onderwerp aan de TU Delft.

08 november 2016

Beter productontwerp voor ontwikkelingslanden door meer kennis over cultuur

Producten voor ontwikkelingslanden van ontwerpers mislukken nogal eens doordat de ontwerpers te weinig oog hebben voor de specifieke gebruikers en hun context. Onderzoekster Annemarie Mink ontwikkelde een vier-stappen aanpak voor een meer gestructureerde aanpak van dit probleem. Ze promoveert op vrijdag 11 november op dit onderwerp aan de TU Delft.

08 november 2016

Delftse faculteit Industrieel Ontwerpen haalt ‘buitenwereld’ naar binnen met vijf hoogleraren uit de design-praktijk

Op vrijdag 11 november geven vijf nieuwe hoogleraren, afkomstig uit de praktijk hun visie op design en leiderschap in design, tijdens het evenement Panta Rhei! aan de TU Delft.

04 november 2016

Wereldwijde technologiemarktleider OSRAM investeert in Delftse spin-off Tvilight

TVILIGHT, een spin-off van de TU Delft en inmiddels een innovatief high-tech bedrijf en marktleider in intelligente straatverlichtingssystemen voor Smart Cities en Internet of Things, heeft de investeringsronde succesvol afgerond. OSRAM, wereldwijde marktleider in verlichtingstechnologie, heeft in Tvilight een minderheidsaandeel genomen. De huidige investeerder Ponooc blijft deelnemen.

11 oktober 2016

Diversiteit is de maat: Hoofddocent toegepaste ergonomie Johan Molenbroek neemt afscheid

Heel wat mensen heeft universitair hoofddocent Johan Molenbroek opgemeten in zijn carrière als ergonoom bij de TU Delft. Lichaamsmaten verzamelen om het leven een beetje makkelijker en op maat te maken: onderwijsmeubilair voor kinderen, zwempak voor olympisch zwemmer Kromowidjojo en een aangepast bejaardentehuis. Vrijdag 14 oktober gaat hij met pensioen en vertelt over zijn werk in het symposium ’40 jaar passen en meten’.

30 augustus 2016

NS onthult nieuwe trein met toilet ontwerp TU Delft

14 juli 2016

3D-geprinte mannequin van Tom Dumoulin in windtunnel moet seconden winst opleveren