182 resultaten

10 juli 2018

Businessmodel ‘betalen per wasbeurt’ blijkt goed voor het milieu

Onderzoekers van de TU Delft en Lund University (Zweden) hebben in de praktijk aangetoond dat betalen per wasbeurt leidt tot zuiniger gebruik van wasmachines. De wetenschappers publiceren hierover in het blad Journal of Cleaner Production.

12 juni 2018

Delftse studenten met autonoom varende boot naar Florida

Van 18 tot en met 24 juni 2018 doet team ‘Trident Delft’ mee aan de zogenoemde RoboBoat-wedstrijd in Daytona (Florida), met studententeams van over de hele wereld. Het team van zes studenten van de TU Delft heeft een boot gebouwd die autonoom kan varen en daarnaast bepaalde taken kan uitvoeren. Zij presenteerden in januari het eerste prototype van de Trident bij de afronding van de minor Robotics van de TU Delft. In de maanden daarna hebben zij de boot klaargestoomd voor deelname aan de RoboBoat-wedstrijd in Florida.

31 mei 2018

TU Delft maakt ontwerpers van schoolkinderen

Iedereen kan ontwerpen, ook schoolkinderen zijn prima ontwerpers, concludeert Ianus Keller, docent Industrieel Ontwerpen bij de TU Delft. In samenwerking met 17 basisscholen in de toekomstige gemeente Altena liet hij bijna 700 leerlingen uit de derde en vierde groep nadenken over het ontwerp van hun schooltas.

29 mei 2018

Een prachtig alarm naast je ziekenhuisbed

In ziekenhuizen vertellen verschillende geluiden, bliepjes en tonen het personeel en de patiënten wat er gebeurt; soms tot wel 700 alarmsignalen per dag, ofwel twee per minuut. Slechts 2% daarvan vereist echter vervolgens ook direct aandacht. Dit kan leiden tot ‘alarm-moeheid’. Hoe kunnen we dit oplossen?

Een voorproefje van het Food & Eating Design Lab

Hoe onze samenleving omgaat met eten is van cruciaal belang. Vele maatschappelijke problemen kun je herleiden tot onze relatie met voedsel en eten. “Van agrarische productie en voedselafval tot groeiende aantallen mensen met obesitas en diabetes. Zelfs psychische gezondheid wordt beïnvloed door eten.” Rick Schifferstein werkt als directeur van het Food & Eating Design Lab met onderzoekers, studenten en bedrijven samen om oplossingen te onderzoeken die gezondheid en welzijn bevorderen.

29 mei 2018

These shoes are made for falling

…And that’s just what they do. Nee, dit is niet een slechte cover van Nancy Sinatras hitsingle uit de jaren zestig. Het is de uitkomst van een studie door onderzoekers van Industrieel Ontwerpen naar de geschiktheid van schoenen voor ouderen. Ze stellen dat niet alleen de schoenmaat, maar zeker ook de vorm van het schoeisel van cruciaal belang is, zeker voor mensen boven de 65 jaar oud. Schoenen met een goede pasvorm en juiste aanpassingen voor de oudere voet kunnen balans, stabiliteit, comfort en veiligheid verbeteren.

28 mei 2018

Delftse studententeams bestrijden elkaar met zelfgebouwde robokarts

Vallende slagbomen, een slingerende hamer of voorwerpen op de racebaan: alles om je tegenstander te hinderen. Op woensdag 30 mei strijden Delftse studententeams tegen elkaar met hun zelfgebouwde radiografische bestuurde karts om te kijken wie in 7 minuten de meeste rondjes kan afleggen op een slalomparcours.