Archief

579 resultaten
rss
17 oktober 2017

Student TU Delft maakt ontwerp ‘zwermrobot’ Zebro geschikt voor serieproductie

Student Industrieel Ontwerpen Mattijs Otten van de TU Delft heeft een modulair ontwerp gemaakt dat serieproductie van de Zebro mogelijk maakt. Zebro’s zijn zespotige looprobots waarmee onderzoekers in de toekomst autonome ‘zwermen’ willen creëren. Serieproductie is daarbij een essentiële voorwaarde.

17 oktober 2017

Vroeg detecteren boezemfibrilleren met technologie uit CardioLab TU Delft

TU Delft startte onlangs het CardioLab, een samenwerking met de Hartstichting en Philips Design. Hier wordt met slimme technologie data gebruikt om hart- en vaatziekten vroegtijdig op te sporen en zo patiënten in de toekomst beter te behandelen. Op dinsdag 17 oktober studeert Leonard Moonen af aan de TU Delft op het eerste concrete resultaat uit dit CardioLab: een sensorarmband die boezemfibrilleren detecteert.

12 oktober 2017

Studenten Nuon Solar Team opnieuw wereldkampioen

Studenten van het nuon Solar Team hebben de 14e Bridgestone World Solar Challenge gewonnen, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië. Na vijf dagen racen kwam zonneauto Nuna9 vanmorgen om circa kwart voor zeven Nederlandse tijd over de finish in Adelaide. Het team deed vier dagen en ruim zes uur over de 3.000 kilometer lange race. Het is alweer de zevende keer dat het Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen is geworden.

11 oktober 2017

Treintoilet van Marian Loth in nieuwe intercity

Dinsdag 3 oktober heeft de NS een concept van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) onthuld. Het basisontwerp van het treintoilet, ontwikkeld door PhD-kandidaat Marian Loth van de faculteit IO (TU Delft), is nu de standaard geworden voor de intercity’s van de NS.

09 oktober 2017

Dwarslaesiepatiënt loopt nu ook trap op met exoskelet van studenten TU Delft

Traplopen, opstaan uit een diepe sofa, een helling op en over ruw terrein lopen, het lukte dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain állemaal met het door Delftse studenten gebouwde exoskelet, een ondersteunend robotisch pak, tijdens de Cybathlon Experience op 7 oktober. Tijdens deze wedstrijd voor bionische para-atleten in Duitsland tonen de studenten de potentie van een exoskelet als hulpmiddel in het dagelijks leven van mensen met verlamde benen.

04 oktober 2017

Veel media-aandacht voor symposium Gebruiksgericht OV-betalen

Op donderdag 28 september vond op de faculteit IO het symposium Gebruiksgericht OV-betalen plaats. Onder leiding van universitair docent Jasper van Kuijk van IO werden zes verbetervoorstellen voor gebruiksvriendelijker en daarmee aantrekkelijker OV-betalen in Nederland gepresenteerd. Veel media schonken hier aandacht aan.

28 september 2017

De reiziger centraal bij betalen voor OV: zes concrete voorstellen

Hoge instapkosten, stress over in- en uitchecken, moeizame processen om een kaart aan te schaffen of te veel betaald geld terug te krijgen: bij de invoering stuitte de OV-chipkaart op veel weerstand. Inmiddels stijgt de tevredenheid over de OV-chipkaart, maar daar zijn veel herstelwerkzaamheden achteraf voor nodig geweest. Nu er door contactloze bankpassen en mobiele telefoons nieuwe technologische mogelijkheden ontstaan, ligt er een kans om OV-betalen veel klantvriendelijker te maken.

27 september 2017

App voor een kijkje in de toekomst

In samenwerking met de TU Delft werkt het bedrijf MX3D aan een volledig functionele 3D-geprinte roestvrijstalen brug over de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. IO-onderzoeker Jouke Verlinden ontwikkelde een AR-app van deze brug voor het Cooper Hewitt Museum in New York.

26 september 2017

Katinka Bergema en Suzanne Hiemstra genomineerd voor Viva400

IO-onderzoekers Katinka Bergema en Suzanne Hiemstra-van Mastrigt zijn genomineerd voor de Viva400, een platform voor jonge, inspirerende en ondernemende vrouwen. Katinka en Suzanne werken onder andere aan projecten binnen PASSME.

17 september 2017

Studenten uit Delft en Amsterdam winnen fietswedstrijd in Amerika met nieuw Nederlands snelheidsrecord

Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

13 september 2017

Pieter Desmet en Steven Fokkinga ‘tafelwetenschappers’ tijdens Avond van Wetenschap en Maatschappij

Hoogleraar ‘Design for Experience’ Pieter de Smet van de faculteit IO is op 9 oktober één van de ‘tafelwetenschappers’ tijdens de Avond van Wetenschap en Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag.

06 september 2017

Willemijn Elkhuizen en 3D-scanner in ‘Het geheim van de Meester’ - AVROTROS

Op 5 en 6 september zond omroep AVROTROS een tweeluik uit over de reconstructie van het schilderij ‘Stilleven met Akkerbloemen en rozen’ van Vincent van Gogh. In deze aflevering van het programma ‘Het geheim van de Meester’, zijn Willemijn Elkhuizen en de 3D-scanner van de faculteit IO kort te zien. Bekijk de uitzending.

06 september 2017

ICED 2019 – ‘Responsible Design for our Future’ op IO

Tijdens de International Conference on Engineering Design conferentie (ICED17), die op 21-25 augustus in Vancouver (Canada) werd gehouden, hebben prof. dr. Petra Badke-Schaub en dr. ir. Maaike Kleinsmann van de faculteit IO (TU Delft) bekendgemaakt dat ICED19 op de faculteit IO georganiseerd zal worden.

01 september 2017

Studenten TU Delft zetten eerste stappen met nieuw exoskelet voor dwarslaesiepatiënt

Op donderdag 31 augustus heeft Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, de eerste stappen gezet met hun nieuwe exoskelet; de MARCH II.

30 augustus 2017

IO-onderzoekers optimaliseren op botweefsel geïnspireerde interne structuren voor 3D-printen

Om realistische, bot-achtige poreuze structuren te kunnen genereren met de 3D-printer, ontwikkelde dr. Jun Wu en collega-onderzoekers bepaalde algoritmen (in maart dit jaar gepubliceerd). De onderzoeksgroep heeft deze algoritmen nu verbeterd, met als gevolg dat de te printen structuren sterker en lichter kunnen worden.

30 augustus 2017

Webcast met Giulia Calabretta bij DMI

Het internationale lidmaatschapsorganisatie Design Management Institute (DMI) publiceerde op 23 augustus een webcast met universitair docent Giulia Calabretta van de faculteit IO op hun website. Haar onderwerp: ‘Strategic design: eight essential practices every strategic designer must master’.

14 augustus 2017

Hightech ligfiets studenten Delft en Amsterdam na testrit op snelweg klaar voor recordpoging

Op zondagochtend 13 augustus fietsten Aniek Rooderkerken en voormalig profwielrenster Iris Slappendel met meer dan 80 km/u over de A270 bij Helmond. Dit deden ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. In september hopen ze in de Nevadawoestijn het vrouwelijk wereldsnelheidsrecord fietsen te verbreken.

13 juli 2017

MAYHT ontvangt startkapitaal voor nieuwe luidsprekertechnologie

Het bedrijf MAYHT, een hightech spin-off van de TU Delft, ontvangt een investering van € 300.000 van investeringsfonds UNIIQ. Dit werd bekendgemaakt door Ena Voûte, decaan faculteit Industrieel Ontwerpen. Een van de oprichters van MAYHT is IO-alumnus Matthias Scheek.

12 juli 2017

NWO KIEM-financiering voor project ‘Scanning for Syria’

Het project Scanning for Syria, dat onder andere werd opgericht door IO-onderzoeker Jouke Verlinden, heeft een NWO KIEM-financiering ontvangen.

12 juli 2017

Advanced Manufacturing Group van IO en CrossGuard verlengen samenwerking met NWO-subsidie

Beter beschermende veiligheidshandschoenen worden binnenkort realiteit dankzij het onderzoek- en ontwikkelingswerk van CrossGuard, een high-tech start-upbedrijf. Crossguard is onder andere opgericht door IO-alumnus Maarten Kamphuis.

11 juli 2017

Best paper award voor Doris Aschenbrenner en Jouke Verlinden

Visiting researcher Doris Aschenbrenner en IO-onderzoeker Jouke Verlinden hebben een best paper award gewonnen voor de ASME 2017 IDETC/CIE-conferentie (6-9 augustus, Cleveland, Ohio, VS). Het artikel betreft een grote studie naar de effectiviteit van samenwerken op afstand via Augmented Reality versus andere technieken (webcam, VR).

29 juni 2017

Excelscope wint Medical Delta Young Talent Award 2017

Het project Excelscope: Smart Malaria Diagnostics for Low Resource Settings won dinsdag 27 juni de Medical Delta Young Talent Award 2017. Onder andere DFI-afstudeerder Julia Stoevelaar van de faculteit IO maakt deel uit van het team.

28 juni 2017

Nieuw op Discover Design

Prof. Gerd Kortuem: ‘Voor mij draait Internet of Things om het waardevol maken van data’. Lees zijn verhaal.

28 juni 2017

International Research Collaboration Award van de Universiteit van Sydney

Dr. Anna Pohlmeyer, universitair docent aan de faculteit IO en codirecteur van het Delft Institute of Positive Design, heeft een International Research Collaboration Award van de Universiteit van Sydney ontvangen voor een onderzoeksproject over ontwerp voor welzijn, dat ze samen met prof. Rafael Calvo uitvoerde.

21 juni 2017

Vier IO-alumni in ‘Duurzame Jonge 100’

Vier IO-alumni staan in de lijst ‘Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2017’; een overzicht van de 100 meest inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid.

16 juni 2017

In Memoriam – Ootje Oxenaar

Met droefheid delen wij mede dat op 14 juni 2017 emeritus hoogleraar Ootje (Robert) Oxenaar is overleden. Ootje’s uitvaart heeft op zondag 18 juni in besloten kring plaats gevonden in de USA.

08 juni 2017

Nieuw op Discover Design: Pieter Desmet ontwerpt voor positieve stemmingen

Alle goed bedoelde ideeën ten spijt: hoe ontwerp onze stemming beïnvloedt, is wetenschappelijk gezien een groot raadsel. En dat terwijl onze stemming grote invloed heeft op onze gezondheid. Met een Vici-financiering van NWO gaat prof. Pieter Desmet van de faculteit IO het ontwerpen voor positieve stemming nu van een solide theoretische basis voorzien.

08 juni 2017

Jeroen Tas opent Exceed! ‘17

Op woensdag 7 juni opende Jeroen Tas, Chief Innovation & Strategy Officer en Member Executive Committee of Royal Philips de tentoonstelling Exceed! ’17. Na de opening hield Tas een lunchlezing in de IDE Arena. Het programmaboek van Exceed! ‘ 17 met alle 25 projecten is nu te downloaden.

31 mei 2017

IO-onderzoeksprojecten op TU Delft Research Exhibition

Onderzoekers van de faculteit IO zijn komende week volop vertegenwoordigd op de TU Delft Research Exhibition. Deze tentoonstelling op de campus vindt plaats op 6, 7 en 8 juni en is de grootste onderzoekstentoonstelling in Nederland.

31 mei 2017

Scoozy presenteert eerste officiële prototype scootmobiel

De Delftse start-up Scoozy heeft tijdens het Let’s Go evenement van Rotterdam Mobility Lab op 31 mei haar officiële prototype scootmobiel gelanceerd. Scoozy zit vol met kennis en kunde van IO.

31 mei 2017

IO-alumni in Helden van de Wildernis´

Alexandra Vosmaer en Dirk-Jan Oudshoorn, beiden IO-alumni, zijn te zien in de tv-serie Helden van de Wildernis met presentator Art Roijakkers. Zij vertellen over hun strijd om het bos én de orang-oetans in Indonesië een toekomst te geven. Voor een van de stichtingen waarvoor zij werken, Masarang, hebben meerdere IO-studenten gewerkt, tijdens hun Joint Master Project van IO.

31 mei 2017

IO-medewerkers leveren bijdrage aan boek over duurzaam productontwerp

Onlangs verscheen het Routledge Handbook of Sustainable Product Design. Het boek is geschreven door ontwerpers voor ontwerpers, onder redactie van Jonathan Chapman. Meerdere medewerkers van de faculteit IO hebben hier een bijdrage aan geleverd.

31 mei 2017

Jeroen Tas, Chief Innovation & Strategy Officer bij Philips, opent Exceed! ’17

Jeroen Tas, Chief Innovation & Strategy Officer en Member Executive Committe of Royal Philips, opent op woensdag 7 juni vanaf 12:45 uur de tentoonstelling Exceed! ´17 in de centrale hal van de faculteit IO. Aansluitend (vanaf ca. 13:00 uur) geeft Jeroen een lunchlezing in de IDE Arena.

31 mei 2017

Tom Dumoulin wint Giro d’Italia in aerodynamisch pak mede ontwikkeld door TU Delft

Zondag 28 mei won wielrenner Tom Dumoulin de Giro d’Italia. Hij droeg het aerodynamische pak wat mede ontwikkeld is door de TU Delft. Dr. Jouke Verlinden van de faculteit IO heeft hier ook een bijdrage aan geleverd. Hij printte de 3D-mannequin van Tom Dumoulin, zodat de wielrenner zelf niet telkens naar de windtunnel hoefde om het nieuwe pak te testen.

31 mei 2017

PhD-kandidaat Jan Konietzko wint beste paper award

PhD-kandidaat Jan Konietzko van de faculteit IO heeft op de Spring Servitization Conference 2017 in Luzern (Zwitserland) een award gewonnen voor ‘the best paper bridging theory and practice’. Het artikel heeft de titel ‘Ecosystem servitization – Looking at nature as a service business’.