Nieuws
19 april 2023
IO-publicatie hoogtepunten (Week 16 2023)
IO-onderzoekers hebben hard gewerkt aan de publicatie van hun onderzoek. Tot de hoogtepunten van deze week behoort een artikel van universitair docent Eui Young Kim en hoogleraar Sicco Santema over de ervaringen, percepties en voorkeuren van luchthavenmedewerkers na de opkomst van COVID-19.
19 april 2023
IO in de media (Week 16 2023)
IO in de media (Week 16 2023)
05 april 2023
IO-publicatie hoogtepunten (Week 14 2023)
IO-onderzoekers hebben hard gewerkt aan de publicatie van hun onderzoek. Tot de hoogtepunten van deze week behoort een artikel van promovenda Xueqing Miao, universitair docent Lise Magnier en hoogleraar Ruth Mugge die de kennis over de adoptie en de perceptie van herbruikbare verpakkingssystemen door de consument vergroot.
05 april 2023
IO in de media (Week 14 2023)
IO in de media (Week 14 2023)
03 april 2023
Digitaal betalen wordt veiliger voor slechtzienden
Digitaal met je bankpas betalen is voor veel mensen dagelijkse kost. Maar wat als je slechtziend of blind bent? Dan moet je er op vertrouwen dat het bedrag dat je betaalt klopt. Met behulp van onderzoek van masterstudent Jackie (Yongqing) Fei, werd het design van de ING-betaalapp aangepast om dit euvel te verhelpen.
23 maart 2023
DAN-CE 4

On 7 June 2023 the Dutch Academic Network on Circular Economy (DAN-CE) will meet at TU Delft at The Green Village - The Green Village for its 4th event, DAN-CE 4.
22 maart 2023
IO-publicatie hoogtepunten (Week 12 2023)
IO-onderzoekers hebben hard gewerkt aan de publicatie van hun onderzoek. Tot de hoogtepunten van deze week behoort een artikel van promovenda Roos Teeuwen, universitair docent Achilleas Psyllidis en hoogleraar Alessandro Bozzon waarin een nieuwe methode wordt geĆÆntroduceerd om de toegankelijkheid van groenvoorzieningen voor kinderen en jongeren te meten.
22 maart 2023
Duurzaam ontwerpen? Begin bij het begin

De circulaire economie. Duurzaamheid. Renovatie. Revisie. Recycling. We horen het steeds wanneer we praten over hoe we onze impact op de planeet moet verminderen. Voor haar PhD-onderzoek onderzocht Nina Boorsma hoe we bedrijven ertoe kunnen brengen duurzamere producten te maken. Ze ontdekte dat het proces vroeg moet beginnen.
11 maart 2023
IDE klopt in het hart van DHPC Quantum Computer

Itās all about the details- designing with the DHPC supercomputer
09 maart 2023
Design Roadmapping for Trusted AI
To wrap up the first quarter of the 2022/2023 academic year, SPD students presented design roadmaps on Trusted AI for Banking at IBM Amsterdam. They showed that design roadmapping can be a valuable method for Trusted AI development in industry.
09 maart 2023
IO in de media (Week 10 2023)
IO in de media (Week 10 2023)
08 maart 2023
IO-publicatie hoogtepunten (Week 10 2023)
IDE researchers have been hard at work getting their research published. This weekās highlights include a paper from researcher Thomas van Arkel and associate professor Nynke Tromp that looks at what is needed to create more synergistic collaborations between creative professionals and public safety organisations.
08 maart 2023
2023 Open Education Ambassador Award ā Annemiek van Boeijen
On 7 March 2023, Annemiek van Boeijen received the 2023 Open Education Ambassador Award. The award was bestowed by the TU Delft Extension School in recognition of her commitment to openly share knowledge and educational resources with the world.
02 maart 2023
Een algemeen āmoreel kompasā is geen goede gedragsvoorspeller

Dierenliefhebbers die vlees eten, zorgzame burgers die zich niet aan de Covid-19 regels houden en groothartige mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Waar ligt het aan? TBM wetenschappers Tom van den Berg, Maarten Kroesen en Caspar Chorus (faculteit IO) deden onderzoek naar de invloed van algemene morele waarden van individuen op hun gedrag. Ze laten zien dat context zo relevant is dat iemands algemene morele overtuigingen geen goede voorspellers zijn van hun gedrag. Ze publiceerden erover in Frontiers in Psychology.
02 maart 2023
Circulaire composieten - ontwerp is de ontbrekende schakel

Composietmaterialen hebben veel te bieden op het gebied van fijnafstemming van materiaaleigenschappen, optimalisering van functionaliteit en een lange levensduur. Ondanks deze voordelen laten ze nog veel te wensen over als het gaat om hergebruik en recycling. Jelle Joustra onderzocht voor zijn doctoraat strategieƫn voor het maken van composietmaterialen, die een circulaire economie ondersteunen, waarbij hij stelt dat ontwerp de ontbrekende schakel is.
23 februari 2023
Vijf Viciās voor Delftse toponderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vijf Delftse wetenschappers een Vici-financiering toegekend van maximaal 1,5 miljoen euro. Hiermee kunnen zij gedurende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. In totaal zijn 34 Vici-beurzen toegekend.
23 februari 2023
Vici-beurs van 1,5 miljoen toegekend aan TU Delft IO Professor Ruth Mugge
De faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft kondigt met trots aan dat prof. dr. ir. Ruth Mugge de prestigieuze NWO Vici-beurs op het gebied van Sociale en Geesteswetenschappen heeft gekregen. Deze beurs ter waarde van 1,5 miljoen euro, stelt professor Mugge in staat een innovatieve onderzoekslijn te ontwikkelen en haar onderzoeksgroep uit te breiden.
22 februari 2023
IO-publicatie hoogtepunten (Week 8 2023)
IO-publicatie hoogtepunten (Week 8 2023)
15 februari 2023
Diversiteit en Inclusie 2.0: een interview met het BK D&I Team

Vanaf februari 2023 legt Roberto Rocco de functie van Faculty Diversity and Inclusion Officer neer, om opgevolgd te worden door Robert (Bob) Gorny. Samen met CƩcile Calis in de nieuwe functie van Community Officer zullen zij als team bijdragen om van BK een omgeving te maken die diversiteit en inclusiviteit in zowel structuur als functioneren bevordert. Wij kijken graag met hen terug op de afgelopen twee jaar en kijken vooruit naar de komende periode.
06 februari 2023
De Library Repository Revamped
De TU Delft Repository is een databank vol informatie. Studenten en researchers publiceren er hun onderzoek en je kan er volop rondneuzen om kennis en inspiratie op te doen. Maar, is de Repository nog wel bij de tijd? Is hij makkelijk doorzoekbaar en kan je jouw informatie er volledig in kwijt? Het kan beter volgens Ashley Hemerik, masterstudent bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. Ze heeft daar een voorstel voor klaar.
26 januari 2023
Ena Voƻte Design Engineering Excellence Scholarship (2023)
Each year TU Delft faculties offer a small number of scholarships with the aim of attracting the worldās brightest students. From 2023 onwards, IDEās bursary will be known as the Ena VoĆ»te Design Engineering Excellence Scholarship in honour of the facultyās former dean and current Pro Vice Rector of International Affairs for TU Delft.
26 januari 2023
IO-publicatie hoogtepunten (Week 4 2023)
IO-publicatie hoogtepunten (Week 4 2023)
12 januari 2023
IO-publicatie hoogtepunten (Week 2 2023)
IO-publicatie hoogtepunten (Week 2 2023)
12 januari 2023
IO in de media ā week 2
IO in de media - week 2
22 december 2022
IO in de media ā week 51
IO in de media - week 51
21 december 2022
BioDate 2022: 9 interdisciplinary MSc projects supported with 2,5k
15 december 2022
Opening van het hypermoderne Biodesign Lab van de TU Delft
De faculteit Industrial Design Engineering (IDE) van de TU Delft heeft de deuren geopend van het hypermoderne Biodesign Lab. Onderzoekers gaan het ontwerppotentieel van levende organismen verkennen, in een wereld die minder afhankelijk moet worden van materialen die zijn afgeleid van fossiele brandstoffen. De zorgvuldig gecontroleerde omgeving van het ML 1 Lab biedt de mogelijkheid om het unieke ontwerppotentieel van micro-organismen, zoals algen, bacteriƫn en schimmels, te onderzoeken.
08 december 2022
"Geen enkele andere technologie heeft de wereld zo snel en intens veranderd als het web en datagedreven intelligente systemen (AI)ā

08 december 2022
How design researchers are changing the way we experience outer space
TU Delft | Industrial Design Engineering Associate Professor, Elif Ćzcan Vieira, is on a mission to make space audible and show the important role sound design can play when exploring the Universe. Her work, which is part of a larger collaboration called the Audio Universe project, aims to make astronomy more immersive and inclusive for everyone ā from astrophysicist to designers to students.
06 december 2022
IO-alumni behalen 1e en 3e plaats in 2022 KVK Innovatie Top 100

De bedrijven SenseGlove en Pieter Pot, opgericht door IO-alumni behalen de 1e en 3e plaats in de KVK Innovatie Top 100 van 2022.
24 november 2022
IDE hosts TU Delft-Stanford āCity & Mobility Research Roundtableā
Op 9 november 2022 organiseerden de TU Delft en Stanford de "City & Mobility Research Roundtable" in Pulse. Het doel van het evenement was een platform te bieden om toekomstige samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van onderzoek naar mobiliteit, slimme stad, duurzaamheid, menselijke stedelijke interactie, design thinking en ondernemerschap te bespreken.
24 november 2022
Ontwerpen met de DHPC-supercomputer van TU Delft
De faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) neemt per januari 2023 deel aan het Delft High Performance Computing Centre (DHPC) en het Delft Institute for Computational Science and Engineering.
10 november 2022
IO's Best Graduate of 2022 - Aniek Kempeneers
Digitale platforms zijn een integraal onderdeel van ons leven geworden. Maar zoals we weten, hebben ze ook een schaduwzijde. Maar wat kunnen we daaraan doen? Aniek Kempeneers dook in deze vraag, waarmee ze cum laude een dubbele master behaalde en de titel van IDE's Beste Afgestudeerde van 2022.
03 november 2022
Gebruik sensoren om sportblessures te voorkomen

Alle sporters, van amateurjoggers tot topvoetballers, krijgen te maken met sportblessures. Wat als medische professionals zouden kunnen voorspellen, wanneer die blessures gaan optreden en de schadelijke activiteit zouden kunnen stoppen voordat de blessure ontstaat? Annemarijn Steijlen zet in haar promotieonderzoek een stap in die richting.
26 oktober 2022
Bubble Games: kunnen we ontwerpen met het oog op empathie?

Bouwen aan een betere samenleving doe je niet in je eentje. Daarvoor moeten mensen hum krachten bundelen en problemen samen aanpakken. Dit is echter alleen mogelijk als er een basis van vertrouwen en begrip is. Een groep Nederlandse ontwerpers vroeg zich af of het mogelijk is om een dergelijke stevige basis te creƫren in een steeds meer gepolariseerde wereld. Kunnen we ontwerpen met het oog op empathie?