Samenwerken om de planeet te redden

Nieuws - 01 december 2020

De wereldwijde milieuduurzaamheidscrisis aanpakken zal nieuwe manieren van denken vereisen als het gaat om de manier waarop producten en diensten worden geproduceerd en geconsumeerd. In de context van de circulaire economie onderzocht Phil Brown voor zijn promotieonderzoek hoe bedrijven, door middel van collaboratieve circulaire georiënteerde innovatie, een deel van de oplossing kunnen worden.

Ondersteuning van bedrijven

Voorafgaand aan zijn promotie, toen hij voor een duurzaamheidsorganisatie werkte, kwam Brown veel bedrijven tegen die wilden samenwerken en systeeminnovatie-uitdagingen wilden aangaan, maar niet wisten hoe ze dat moesten doen. "Op dit moment zijn bedrijven erg goed in samenwerken in misschien wel één of twee delen van de supply chain", zegt hij. "Maar als we een circulaire economie willen waarin een product op de markt komt, door meerdere herstelfasen zoals hergebruik of renovatie gaat.. Dat vereist een veel breder systeem van samenwerking."

Deze ervaring stelde hem voor een vraag: Wat is er nodig om bedrijven te ondersteunen bij het bereiken van meer systemische samenwerking? Om hier achter te komen, ging Brown op zoek naar het waarom, hoe en welke samenwerkingsprocessen tussen bedrijven plaatsvinden, terwijl hij circulair georiënteerde innovaties uitvoerde. De verkregen inzichten inspireerden hem een tool te ontwikkelen die bedrijven  helpt hun ideeën om te zetten in actie. Maar gaandeweg vermenigvuldigde het idee zich.

Lees de thesis van Phil Brown:

Eén tool maakt drie

Tijdens zijn onderzoek ontdekten Brown en twee andere promovendi aan de faculteit Industrieel Ontwerpen dat ze allemaal eigenlijk aan soortgelijke dingen werkten. Dus besloten ze een manier te vinden om het samen te verpakken en het resultaat was Circular Strategies, een initiatief dat strategieën, principes en een set van drie tools bieden om organisaties te helpen bij de overgang naar een circulaire economie.

Het eerste instrument, ontwikkeld door Jan Konietzko, is een set kaarten die helpen om een gemeenschappelijk begrip en een gemeenschappelijke taal voor circulaire economie strategieën te creëren. Brown ontwikkelde het tweede instrument, het Circular Collaboration Canvas, dat bedrijven helpt de relevante en kritische partners te identificeren om een circulair georiënteerd innovatieproject te ontwikkelen. De laatste tool, gecreëerd door Brian Baldassarre, heeft als doel de implementatie van circulaire bedrijfsmodelideeën te vergemakkelijken. Met behulp van deze tools heeft het trio een aantal workshops georganiseerd om studenten en ondernemers te trainen en hen te helpen hun ideeën in praktijk te brengen.

Visie en overtuiging

Als het gaat om bedrijven, beweert Brown dat ze een langere-termijnvisie moeten hebben zodat het economische deel van het circulaire bedrijfsmodel zich uitbetaald. Verwachten dat een innovatie zichzelf binnen een paar jaar terugverdient, houdt geen rekening met externe factoren zoals materiaal- en productiekosten. Dus het zal er altijd uitzien als een slechte deal op een spreadsheet, zegt hij. Maar door rekening te houden met een langere tijdslijn en het terugverdienen en hergebruiken van materialen met minimale kosten in de productie, is het circulaire businessmodel veel zinvoller.

Uit zijn onderzoek blijkt een bevinding die opvalt. Ongeacht alle tools en methoden die je kunt inzetten, komt het echt aan op motivatie. "Als de organisatie of in ieder geval een actor binnen de organisatie er niet van overtuigd is dat het past bij hun waarden, dat het past het bij hun interne motivatie, dan gaat geen van deze bredere systemische oplossingen verder tenzij het hen individueel triggert ", zegt hij. "Als je plastic afval in de oceaan wilt oplossen, als je kritische materiële problemen wilt oplossen, als je duurzame energieproblemen wilt oplossen, moet je overtuigt zijn dat je ze wilt oplossen."

Ideeën + samenwerkingsacties = verandering

Voor Brown is het in praktijk brengen van ideeën een cruciaal onderdeel van samenwerking en verandering mogelijk maken. Aan het einde van het doctoraat heb je een scriptie, er is veel kennis ontwikkeld en je wilt dat mensen gebruik kunnen maken van de vrij beschikbare instrumenten die zijn gecreëerd. "Maar ik hoop dat de bijdrage ook zal zijn dat ik zes masterstudenten heb begeleid door hun opleiding heen, dat ze hun ding doen. Het gaat om het multiplicatoreffect," zegt hij. En wat betreft degenen die nu een beter begrip hebben van de circulaire economie vanwege de tools die Brown heeft helpen ontwikkelen, stelt hij: "Wie weet waar ze heen zullen gaan of wat ze zullen doen, maar dat is het effect vanuit mijn perspectief.”