Onderwijsprogramma

De bacheloropleiding van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft stelt studenten in staat om te analyseren, vorm te geven en te innoveren, waarbij het potentieel van nieuwe technologieƫn wordt verbonden met de behoeften van mensen, organisaties en de samenleving.

Het bachelor programma is ontworpen rond twee principes:

  • Altijd ontwerpen: studenten leren ontwerpen door het continue te doen.
  • Actief leren: Onze lesmethoden zijn gericht op het stimuleren van een actieve leerhouding, waarbij studenten worden uitgedaagd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces en ontwikkeling.

Het curriculum is opgebouwd rond de drie pijlers: mensen, organisaties en technologie.

Opbouw van de bachelor

De bachelor IO is een driejarig programma. Elk studiejaar bestaat uit vier kwartalen van elk 10 weken. De voertaal is Nederlands, maar sommige vakken en veel van het studiemateriaal is in het Engels.

De eerste twee jaar werk je aan Ć©Ć©n groot ontwerpproject per semester. Deze projecten zijn gebaseerd op praktijkscenario's en dagen je uit om kennis te integreren die je ontwikkelt tijdens de parallel lopende vakken. Je maakt prototypes die je ontwerpen tastbaar maken, doet gebruikerstesten en communiceert met belanghebbenden om zo je ontwerp verder te ontwikkelen.Ook begint en eindigt elk ontwerpproject met IDME, waarin je jouw rol als ontwerp ingenieur gaat ontdekken: Waarom en hoe wil je (gaan) ontwerpen? En hoe kun jij zodoende het beste gebruik kan maken van wat het IO bachelor programma te bieden heeft?

Per semester volg je vier vakken, bestaande uit theorie en praktische oefeningen. Sommige van deze vakken worden afgesloten met een examen, andere met een verslag en presentatie. In je tweede jaar is er ruimte voor keuzevakken, waardoor je de vrijheid hebt om te kiezen in welke richting je je kennis wilt verdiepen.

In het derde en laatste jaar krijg je nog meer vrijheid: in het vijfde semester volg je een minor. In het zesde semester volg je drie keuzevakken en werk je tien weken fulltime aan het Bachelor Eindproject (BEP) om je Bachelor af te ronden.

Ontwikkel jouw academische vaardigheden

Tijdens het programma ontwikkel je een toolkit met academische vaardigheden. Binnen onze methodologische aanpak zijn de ontwerptools en -methoden belangrijk. In de ontwerpprojecten kun je hieruit putten en op voortbouwen. Als onderdeel van je professionele ontwikkeling leer je analyseren, kritisch denken en jezelf te ontwikkelen tot de ontwerper die je wilt zijn. Als onderdeel van een universiteit verwerf je ook onderzoeksvaardigheden. Verwerkt in alle vakken ontwikkel je vaardigheden op het gebied van ethiek, systeemdenken, duurzaamheid en natuurlijk teamwork, samenwerking en communicatie.

Bindend Studieadvies

De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar minimaal 75% van je studiepunten moet halen om door te kunnen studeren (45 European Credits van de 60 EC die je kunt behalen). Als je een 'negatief Bindend Studieadvies' ontvangt, kun je je de komende vier jaar niet opnieuw inschrijven voor de opleiding.

Studiebelasting (week)

Hoorcolleges
4 uur

Ontwerpen in studio's
8 uur

Zelfstudie
28 uur

Benieuwd naar de inhoud van de vakken? Bezoek onze Ontdek de IO Bachelor pagina: