Opleiding
Delftse Ontwerpers: Breng verandering en impact teweeg
The only constant is change, maar deze verandering is in de loop van de tijd in versnelling geraakt. Of het nu gaat om verschuivingen in het snelle digitaliseringsproces of de vraag naar breed beschikbare gepersonaliseerde zorg: de opleiding Industrieel Ontwerpen zorgt dat jij er klaar voor bent. Je leert toekomstige transities te initiëren en vorm te geven, waarbij het accent ligt op ontwerpen die gericht zijn op duurzame producten en diensten, gezonder leven en betere mobiliteit.
Complexiteit in ontwerpen
Tegenwoordig bieden de nieuwe technologieën de mogelijkheid om tijdens het ontwerpen in een hoog tempo te prototypen en testen. Maar de uitkomsten moeten wel worden afgestemd op de gebruiker. Tegenwoordig kan die gebruiker iedereen zijn, van een enkele consument tot een netwerk van mensen. Naast de eindgebruiker moet bij het onderzoeken en ontwerpen rekening worden gehouden met het gehele stakeholdernetwerk, bestaande uit verschillende partijen, vaak met tegenstrijdige wensen en behoeften. Hoewel grote bedrijven nog vaak de regie in handen hebben, kan het nu net zo goed de publieke sector of de samenleving als geheel zijn. Geconfronteerd met deze complexiteit kan het uiteindelijke ontwerp vele vormen aannemen. Niet alleen fysieke producten, maar ook diensten of zelfs het herontwerpen van complexe systemen.
In onderstaande afbeelding zie je hoe Industrieel Ontwerpen evolueert. Waar 50 jaar geleden de focus lag op het ontwerpen van producten op basis van gestelde eisen, ontwerpen we nu voor systemen en houden we rekening met de wereld rondom de ontwerpinterventie. In de toekomst krijgt de ontwerper te maken met de toenemende complexiteit van het systeem.

De rol van de ontwerper
De Delftse ontwerper fungeert als spin in het web, brengt expertise en kennis uit verschillende disciplines samen en maakt zich deze kennis eigen. Door een goed begrip van verschillende onderwerpen en ontwerpcompetenties te ontwikkelen, kunnen ontwerpers complexiteit ontrafelen en creëren ze innovaties met impact.
Design is niet langer het resultaat van het individu. Co-design vereist dualiteit bij ontwerpers: ze moeten zowel openstaan voor samenwerking en frisse perspectieven, als in staat zijn om een standpunt in te nemen en de besluitvorming te sturen.
Wat maakt een ontwerper een Delftse ontwerper?
Als je een Delftse ontwerper wordt, word je onderdeel van de grootste ontwerpschool ter wereld. Met meer dan 2.000 bachelor- en masterstudenten en meer dan 400 onderzoeks-, onderwijzend en ondersteunend personeel, is de faculteit eensgezind in haar missie om de evolutie van mensen en de revolutie van technologie op elkaar af te stemmen.
Delftse ontwerpstudenten...
- Hebben een brede interesse in mensen, technologie en organisaties.
- Zijn nieuwsgierig en willen weten wat het echte probleem is.
- Hebben interesse in het vormgeven van de toekomst.
- Kunnen omgaan met onzekerheid in het ontwerpproces.
- Zijn empathisch, ruimdenkend en hebben abstracte denkvaardigheden.
Tijdens je tijd op IO ga je...
- Creatief te denken om een verscheidenheid aan oplossingen en ideeën te verkennen.
- Kritisch te reflecteren om zo te evalueren wat werkt en wat verbeterd kan worden.
- Tijdens het ontwerpen continue de focus te wisselen tussen het individu en de samenleving.
- zowel in teams als individueel te werken en ga je met verschillende belanghebbenden aan de slag.
- Met oplossingen te komen, ook als je met onzekerheid te maken hebt.
- Samen te werken met specialisten uit andere expertisegebieden.
Extra kansen
Delft Honours Programme
Het Delftse Honours Programme is voor ambitieuze studenten die op zoek zijn naar een extra uitdaging naast het vaste curriculum. Dit is een aanvulling op je reguliere studieprogramma in het 2e en 3e jaar. Het geeft je de mogelijkheid om binnen of buiten je vakgebied aanvullende kennis op te doen, te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en samen te werken met studenten van andere opleidingen.
Meer informatie over het Delft Honours Programma
Dreamteams
Bij de TU Delft heb je de mogelijkheid om betrokken te zijn bij unieke studentenprojecten die studenten uit verschillende disciplines samenbrengen. Deze fantastische studentenprojecten omvatten 's werelds snelste fiets, de snelste auto op zonne-energie en het hoogterecord voor door amateurs gebouwde raketten. Onze teams strijden in wereldwijde competities en behalen fantastische resultaten die de TU Delft op de kaart zetten.
Meer informatie over Dreamteams
Topsporttalent
Wil je tijdens je studie topsporter worden? De TU Delft ondersteunt studenten die hun studie combineren met sport op topniveau en investeert in de ontwikkeling van talent binnen en buiten de collegezalen. Omdat het vaak lastig is om een regulier studieprogramma te combineren met een topsportopleiding, bieden wij speciale faciliteiten en voorzieningen voor erkende topsporters. Denk hierbij aan coaching door studieadviseurs en topsportcoördinatoren, financiële ondersteuning in de vorm van de Regeling afstudeersteun, sponsoring en toegang tot de sportfaciliteiten bij X.
Meer informatie over topsport