50.000 TU Delft Open Access publicaties wereldwijd toegankelijk

De 50.000ste publicatie in de TU Delft Repository komt van Rick Schifferstein, universitair hoofddocent Design Aesthetics (IO), met zijn artikel "Changing food behaviors in a desirable direction . Om deze mijlpaal te vieren kreeg Schifferstein een symbolische knuffelgeit uitgereikt. De Repository is de digitale bron van de openbare wetenschappelijke publicaties van de TU Delft, met volledige tekst en bibliografische gegevens. Al dit materiaal is wereldwijd voor iedereen toegankelijk. Academici van de TU Delft deponeren hun eigen artikelen in de Repository en leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan het Open Access beleid van de universiteit.

Wetenschappelijke output van de TU Delft wereldwijd toegankelijk

In de Repository zijn de publicaties van de TU Delft wereldwijd online toegankelijk, en wordt de zichtbaarheid vergroot van het onderzoek en de onderzoekers. Schifferstein: ‘Als onderzoeker leer en ontdek ik heel veel tijdens het publicatieproces. Het schrijven helpt me om mijn gedachten te structureren en de stappen in mijn argumentatie kritisch te evalueren. Publiceren is voor mij niet alleen een manier om mijn ideeën en bevindingen te rapporteren. Behalve literatuur bestuderen en discussiëren met collega’s en mensen met wie ik samenwerk, brengt het peer review proces me in contact met verschillende visies op mijn onderwerp en voorziet het daarmee in een waardevolle bron van academische input.’

Het plaatsen van artikelen en andere output in de Repository betekent dat publicaties permanent worden opgeslagen en toegankelijk zijn. Zoekmachines, zoals Google Scholar en OpenAIRE, halen de publicaties met een hoge 'relevantie ranking' op. Zo hebben onderzoekers meer kans om gelezen, gedownload en geciteerd te worden.

Voordelen voor TU Delft en een boerenfamilie

De TU Delft heeft baat bij het beschikbaar stellen van wetenschappelijk materiaal in de vorm van zichtbaarheid binnen en buiten de campus en wil iets terug doen. Daarom hebben we via Oxfam Novib een geit gedoneerd aan een arm gezin via Oxfam Novib, net als bij eerdere mijlpalen in de Repository. Een bewuste keuze voor een goed doel: geiten grazen op gras en het voedt ze later, en dat betekent dus een rendement voor de boerenfamilies.

Publicaties uploaden

De TU Delft Repository wordt beheerd door de TU Delft Library. De medewerkers van de bibliotheek adviseren over de Repository en ondersteunen de onderzoekers ook bij hun publicatiestrategieën.

Info: library@tudelft.nl

Een publicatie van Rick Schifferstein, uhd Design Aesthetics bij Industrial Design, is de 50.000ste in de TU Delft Repository. Hij krijgt hiervoor een symbolisch cadeau uit handen van CRIS&Repositories coördinator Arman Guicherit.Foto: Jan van der Heul