Open Textbook

De bibliotheek van de TU Delft biedt een scala aan faciliteiten voor docenten die een Open Textbook willen publiceren. Of je nu een traditionele lezer of leerboek wilt omzetten in een Open Textbook, of helemaal opnieuw een Open Textbook wilt schrijven, de TU Delft Library kan het publicatieproces vergemakkelijken en alle benodigde faciliteiten in elke fase van het publicatieproces tot je beschikking stellen.

Als je geïnteresseerd bent in het starten van een track voor het publiceren van een Open Textbook, neem dan contact op met: library@tudelft.nl

Wat is een Open Textbook?
Een Open Textbook is een dynamische educatieve publicatie die eenvoudig door de schrijvers kan worden gedeeld, uitgebreid en actueel gehouden. Als docent aan de TU Delft zijn er een aantal opties tot je beschikking als je je eigen Open Textbook wilt schrijven. Je kan zelf je eigen Open Textbook schrijven of inhoud van externe bronnen bekijken en deze in je Open Textbook opnemen. Wanneer je een Open Textbook in je lessen gebruikt, kan je ook om feedback over de inhoud van studenten vragen. Op deze manier kan je gemakkelijk en snel feedback van gebruikers uit de eerste hand over jouw publicatie krijgen. Studenten kunnen zelfs een actieve rol spelen bij het samenstellen van de inhoud, als je hen betrekt bij het samenstellen van het leerboek. In dat geval verandert jouw rol van producent naar redacteur van studentbijdragen.

De impact van Open Textbooks in TU Delft Education
Als docent van de TU Delft met een Open Textbook heb je niet alleen volledige controle over de inhoud van je Open Textbook, maar bezit je ook het intellectuele eigendomsrecht. Bovendien wordt een Open Textbook toegevoegd aan je publicatieportfolio, als een boekpublicatie met een ISBN en een DOI.

Studenten profiteren van het gebruik van Open Textbooks, omdat ze altijd toegang hebben tot hun leerboeken en ze hun studiekosten aanzienlijk kunnen verlagen, omdat het boek gratis beschikbaar is.

Met de productie van Open Textbook kan de TU Delft het scala aan expertise presenteren dat op de universiteit beschikbaar is. Wat nog belangrijker is, het helpt onderwijzend personeel om zich verder te profileren als experts in hun vakgebied en om effectievere leraren te zijn.

Case study: Interview Peter Becker
Peter Becker, docent Informatiemanagement aan de Haagse Hogeschool, is een van de eerste mensen in het hoger onderwijs die een Open Textbook publiceert. In dit interview vertelt hij over het publicatieproces en de impact van zijn boek op zijn onderwijs.