Je data opslaan, analyseren en visualiseren

Je data opslaan

De TU Delft biedt haar werknemers verschillende opties voor het veilig opslaan en uitwisselen van onderzoeksdata, variërend van basisopslag tot opslag die de mogelijkheid biedt om data te organiseren en met collega’s over de hele wereld uit te wisselen.

Onderstaand tabel geeft een overzicht van de huidige opslagmogelijkheden. Welke oplossing geschikt is voor je onderzoeksdata is afhankelijk van je specifieke behoeften (bijv. op het gebied van beveiliging).

Doel en oplossing

Ik wil data gemakkelijk kunnen opslaan en delen met een select aantal anderen.

Met SURFdrive is het mogelijk om 100 GB aan onderzoeksdata veilig en gemakkelijk op te slaan, te synchroniseren en uit te wisselen met derden. Je hebt gemakkelijk toegang tot je data vanaf ieder apparaat. SURFdrive voldoet aan de Nederlandse en Europese privacy-wetgeving. De data worden veilig opgeslagen in Nederland en nooit beschikbaar gesteld aan derden, wat een groot voordeel is ten opzichte van diensten zoals Dropbox.

Ik wil persoonlijke data opslaan en back-uppen.

Persoonlijke dataopslag bestaat uit een persoonlijke map standaard 8 GB ruimte en back-up.

Ik wil data samen met collega’s uit de faculteit opslaan, uitwisselen en back-uppen.

Dataopslag voor groepen is een faciliteit voor dataopslag voor meerdere gebruikers binnen een werkcollege, afdeling of onderzoeksgroep. De standaardopslagruimte van een groepsmap is 50 GB, met back-up.

Ik wil ruwe data opslaan.

Met bulkdataopslag kunnen grote hoeveelheden tijdelijke data of meetgegevens standaard zonder back-up worden opgeslagen (neem contact op met de IT-manager van je faculteit voor de mogelijkheden en kosten van back-ups).

Ik wil data opslaan, back-uppen en uitwisselen met andere collega’s binnen TU Delft.

Projectdataopslag is vergelijkbaar met dataopslag voor groepen. Het is een gedeelde opslagservice voor medewerkers die betrokken zijn bij interfacultaire en andere projecten.

Ik wil regelmatig internationaal data uitwisselen tussen groepen.

Er wordt een beveiligde FTP-server gebruikt om regelmatig data uit te wisselen tussen groepen die niet allemaal dezelfde lees- en schrijfrechten hebben. De standaardgrootte voor bestanden is 10 GB. Neem contact op met de IT-manager van je faculteit om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wil projectinformatie uitwisselen.

Met SharePoint kun je projectinformatie uitwisselen met derden. Door informatie uit te wisselen met SharePoint worden bepaalde problemen rondom versiebeheer en het opvragen van informatie mogelijk verkleind.
SharePoint is eerder bedoeld om projectinformatie uit te wisselen dan onderzoeksdata. Een SharePoint-omgeving is maximaal 50 GB groot. De maximale bestandsgrootte is 50 MB. SharePoint heeft een back-up service.

Ik wil mijn data opslaan, back-uppen, organiseren, annoteren en uitwisselen met anderen.

DataverseNL is speciaal ontworpen om onderzoeksdata op te slaan, te back-uppen, te annoteren en uit te wisselen met collega’s over de hele wereld. Met deze open-sourcetoepassing kun je meerdere personen gecontroleerde toegang geven tot je data.

Je data analyseren en visualiseren

De analyse en visualisatie van data zijn essentieel om data geschikt te maken voor een ‘open’ toekomst, zodat ze gemakkelijk kunnen worden begrepen en hergebruikt. Vaak betreft het een discipline-specifieke vaardigheid met discipline-specifieke tools. Maar of je nu Excel, SPSS, R, Python, Java of andere software gebruikt, uiteindelijk is data-analyse een manier om te ontdekken wat er uit je data te halen valt. Door de resultaten te visualiseren vertel je een verhaal over je data, waardoor deze begrijpelijk worden.

Tip: Als je je vaardigheden met het analyseren van data door middel van spreadsheets en datavisualisatie wilt vergroten, is de EdX-cursus ‘Data analysis to the Max’ mogelijk een goede optie.

Hulp nodig?

Neem contact op met het IT-beheer van je faculteit voor advies over de softwareoplossing en beveiligingsmaatregelen (bijv. encryptie). Als je een speciale omgeving voor het delen van data wil opzetten – zoals een Dataverse-datalab – kun je contact opnemen met het 4TU.Centre for Research Data voor assistentie.

Op de RDM portal vind je informatie over het beheren van onderzoeksdata voor elk stadium van je onderzoek.