Open Access publiceren

TU Delft Open Access beleid

De gedachte achter Open Access is het onbeperkt en wereldwijd delen van publicaties. Dit gebeurt door onderzoeksresultaten kosteloos online toegankelijk te maken voor gebruikers. Als wetenschapper heb je voordelen bij publiceren in open access:  meer zichtbaarheid voor jouw publicatie, hergebruik van werk, bredere verspreiding van jouw werk onder professionals en een hogere citatiekans. Het TU Delft Open Access beleid bepaalt dat je als auteur een open access versie van je artikel moet deponeren in TU Delft Repository. Als gebruik van de uitgeversversie geen optie is, mag vaak wel de accepted author manuscript (AAM) versie worden gebruikt.

Alles over Open Access publiceren vindt u in de handzame Open Science Guide

TU Delft Library ontwikkelt –in samenwerking met wetenschappers, bestuurders, fondsen en uitgevers instrumenten die het open access publiceren mogelijk maken. Voorbeelden zijn de TU Delft Repository en 4TU.ResearchData.

Het merendeel van de open access artikelen kun je vinden in de Directory of Open Access Journals (DOAJ, 2003). Naast open access uitgevers als PLoS, Biomed, Frontiers en MDPI bieden steeds meer grote uitgevers een hybride business model waarbij er ook open access titels worden gepubliceerd.

Open access publicaties van de TU Delft zijn ook ruim vertegenwoordigd in ArXiv, 's werelds grootste vindplaats van e-prints van natuurwetenschappers. TU Delft is een officiële sponsor van ArXiv 2018-2022

Open Access deals

TU Delft open access deals / overeenkomsten met uitgevers

Informatie over de landelijke overeenkomsten staat op open.access.nl en informatie op het niveau van een titel van een tijdschrift vindt u in de UKB Journal Browser

Onderzoeksfinanciers en subsidievoorwaarden

Financiers zoals NWO, ERC en de Europese Unie-Horizon 2020  eisen dat door hun gefinancierd onderzoek open access gepubliceerd moet worden.

Bieden bovenstaande vormen voor jou geen mogelijkheid dan kan TU Delft Library je helpen door (een gedeelte van) de kosten te verhalen op het Open Access Fonds, dat sinds 2008 bestaat. Lees meer over het Open Access Fonds.

Belangrijke open access bronnen

• TU Delft research repositories – 92.400 publicaties
  • DOAJ – kwaliteits platform met 13.900 journals
  • DOAB – kwaliteits platform met 22.050 wetenschappelijke open access boeken
  • NARCIS – platform met 745.500 publicaties en data van Nederlandse universiteiten en researchinstellingen
  • DART – platform met 828.730 Europese scripties en dissertaties van 619 universiteiten
  • OpenAIRE – Europa's onderzoeksplatform met 29,1 miljoen publicaties uit 3.000 repositories
  • CORE is ’s werelds grootste open access platform met 135 miljoen publicaties van 9.600 data providers
  • Unpaywall  – geeft u na installatie direct zicht of een publicatie open access beschikbaar is. Er wordt gezocht in 50.000 bronnen die 24,6 miljoen open access artikelen opleveren

11/2019

Meer informatie en contact

Neem contact op via library@tudelft.nl als je vragen hebt over Open Access publiceren.