Open Access publiceren

TU Delft Open Access beleid

De gedachte achter Open Access is het onbeperkt en wereldwijd delen van publicaties. Dit gebeurt door onderzoeksresultaten kosteloos online toegankelijk te maken voor gebruikers. Als wetenschapper heb je voordelen bij publiceren in open access:  meer zichtbaarheid voor jouw publicatie, hergebruik van werk, bredere verspreiding van jouw werk onder professionals en een hogere citatiekans. Het TU Delft Open Access beleid bepaalt dat je als auteur een open access versie van je artikel moet deponeren in TU Delft Repository. Als publiceren op een uitgeversplatform geen optie zal dit de finale auteursversie zijn.

Alles over Open Access publiceren vindt u in de handzame Open Science Guide

TU Delft Library ontwikkelt –in samenwerking met wetenschappers, bestuurders, fondsen en uitgevers instrumenten die het open access publiceren mogelijk maken. Voorbeelden zijn de TU Delft Repository en 4TU.ResearchData.

Het merendeel van de open access artikelen kun je vinden in de Directory of Open Access Journals (DOAJ, 2003). Naast open access uitgevers als PLoS, Biomed, Frontiers en MDPI bieden steeds meer grote uitgevers een hybride business model waarbij er ook open access titels worden gepubliceerd.

Open access publicaties van de TU Delft zijn ook ruim vertegenwoordigd in ArXiv, 's werelds grootste vindplaats van e-prints van natuurwetenschappers. TU Delft is een officiële sponsor van ArXiv 2018-2022

TU Delft open access overeenkomsten met uitgevers

Met belangrijke open access uitgevers heeft TU Delft Library speciale afspraken gemaakt waardoor er voor jou geen kosten komen kijken bij het open access publiceren:

Nationale open access overeenkomsten met uitgevers

In nationaal verband zijn er onder leiding van de VSNU afspraken gemaakt met uitgevers als Springer, Wiley, Taylor & Francis, Elsevier, Cambridge University Press en American Chemical Society om daar als auteur zonder kosten open access te kunnen publiceren. Alle informatie over deze overeenkomsten staat op open.access.nl en informatie op het niveau van een titel van een tijdschrift vindt u in de UKB Journal Browser

Onderzoeksfinanciers en subsidievoorwaarden

Financiers zoals NWO, ERC en de Europese Unie-Horizon 2020  eisen dat door hun gefinancierd onderzoek open access gepubliceerd moet worden.

Bieden bovenstaande vormen voor jou geen mogelijkheid dan kan TU Delft Library je helpen door (een gedeelte van) de kosten te verhalen op het Open Access Fonds, dat sinds 2008 bestaat. Lees meer over het Open Access Fonds.

Belangrijke open access bronnen

• TU Delft research repositories- 52.000 publicaties
  • DOAJ – platform met 12.000 journals
  • DOAB  – platform met 13.000 wetenschappelijke open access boeken