Plan S

Over Plan S, hoe u kunt voldoen aan de regels van financiers over volledige en onmiddellijke open access met ingang van 1 januari 2021

Plan S is een initiatief voor open access publiceren dat in september 2018 is gelanceerd door Science Europe en cOAlition S, een internationaal consortium van onderzoeksfinanciers (waaronder NWO) uit elf Europese landen, evenals de Gates Foundation en Welcome Trust.

Plan S vereist dat vanaf 2020 wetenschappelijke publicaties die het resultaat zijn van onderzoek dat met openbare subsidies wordt gefinancierd, in volwaardige open access-tijdschriften of -platforms moeten worden gepubliceerd. Het plan is opgebouwd rond tien principes, waaronder open copyrightlicenties, robuuste criteria voor open platforms, gestandaardiseerde publicatiekosten en meer. Specifieke richtlijnen voor de implementatie van de Plan S-principes zijn in november 2018 gedeeld. Sinds de start van dit initiatief is er vanuit de onderzoekswereld veel respons - zowel ondersteuning als kritiek – geweest.

Nationale consultatiebijeenkomst

Op 31 januari organiseerde NWO en ZonMw met medewerking van de KNAW en de VSNU een consultatiebijeenkomst over de implementatie van Plan S.
Verslag consultatiebijeenkomst NWO/ZonMw over implementatie Plan S, 31 januari 2019

Sinds de bekendmaking van Plan S in september 2018  is er een publieke discussie over de vraag hoe de Nederlandse wetenschap het beste de overstap naar Open Access kan maken. De discussies worden gevoerd door betrokken wetenschappers, die vaak de doelstelling van Open Access steunen, maar zich ook zorgen maken over de uitwerking van Plan S om dat te bereiken. 

Antwoord op je vragen

Als u vragen of opmerkingen heeft over Plan S, neem dan contact met ons op!

U kunt per e-mail contact opnemen via library@tudelft.nl.