Dutch Data Prize 2020

De Nederlandse Dataprijs

Op 18 november 2020 wordt wederom de Nederlandse Dataprijs uitgereikt aan een onderzoeker of onderzoeksgroep die extra bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor aanvullend of nieuw onderzoek. Om kans te maken op deze prijs kunnen onderzoekers zichzelf of een andere onderzoeker of onderzoeksgroep nomineren.

De Dataprijs wordt uitgereikt in drie categorieën:

  • Humaniora en sociale wetenschappen
  • Exacte en technische wetenschappen
  • Medische en levenswetenschappen

De winnaars van de Nederlandse Dataprijs gaan naar huis met €5.000,- om hun dataset toegankelijk(er) te maken (bijvoorbeeld door een symposium te organiseren of de data online te ontsluiten) en een sculptuur. 

De Dataprijs ceremonie wordt gehouden in een substantieve, live dan virtueel, programma voor onderzoekers, dataondersteuners en data stewards op 18 november a.s.. 

Nomineren

Bent u of kent u een onderzoeker of onderzoeksgroep met een dataset die in aanmerking komt voor onze prijs? Nomineer jezelf of iemand anders dan via het nominatieformulier. Nomineren kan tot 1 juni 2020. Alle onderzoekers in Nederland komen in aanmerking om mee te doen aan de Dataprijs!

Waar moet een nominatie aan voldoen?

Om kans te maken op de Dataprijs, moeten de onderzoeksdata van de inzenders aan de volgende criteria voldoen:

  • De data dienen zich in een 'trustworthy digital repository' te bevinden;
  • De data of de onderzoeksmogelijkheden die ermee binnen bereik komen, zijn van (inter)nationaal belang;
  • De betreffende data maken de beantwoording van nieuwe onderzoeksvragen mogelijk of leiden tot nieuwe antwoorden op oude vragen;
  • De beheerder of depositor van de data heeft ervoor gezorgd dat de data voor anderen duurzaam toegankelijk en bruikbaar zijn (indicator is bijvoorbeeld hoge kwaliteit van de metadata/documentatie);
  • De data worden veel gebruikt of hebben deze potentie.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking zal live, en anders virtueel, plaatsvinden tijdens een evenement gehost door NWO in Den Haag op 18 november 2020.

De Dataprijs 2020 wordt ingebed in een programma voor onderzoekers, dataondersteuners en data stewards. Wilt u deze dag bijwonen? Meldt u dan aan via het online aanmeldformulier.

Jury

Onder leiding van juryvoorzitter Prof. ir. Karel Luyben ziet de jury voor de Dataprijs 2020 er als volgt uit:

In de categorie Exacte en technische wetenschappen:

In de categorie Medische en levenswetenschappen:

Het tweede jurylid zal binnenkort bekend gemaakt worden. 

In de categorie 'Humaniora en sociale wetenschappen':

Weten wie de vorige editie van de Dataprijs hebben gewonnen? Lees hier over de 3 winnaars van 2018.

Voor vragen over de Dataprijs, mail naar dataprijs@researchdata.nl. Wilt u op de hoogte blijven van Dataprijs-nieuws? Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief.

Partners

De Nederlandse Dataprijs 2020 wordt u aangeboden door 4TU. Centre for Research DataDANSDTLNetwerk Digitaal ErfgoedNetherlands eScience CenterLandelijk Coördinatiepunt Research Data Management (LCRDM), Open AIRESURFsara en de Werkgroep Research Data van het samenwerkingsverband van universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek.