Het publicatieproces

Er komt veel kijken bij het publiceren van jouw artikel of andere wetenschappelijke publicaties. Van het kiezen van je publiek, het kiezen van een tijdschrift en het maken van een disseminatie plan tot het omgaan met beoordelaars, redacteuren en uitgevers. En hoe zit het met auteurschap, auteursrecht, Open Access en impact? Het begrijpen van het publicatieproces is cruciaal voor succes.

Sommige uitgevers zoals Elsevier en Springer bieden handig advies over het publicatieproces, afgestemd op hun criteria.

Waar te publiceren?

Een belangrijk onderdeel van je publicatiestrategie is het kiezen van een geschikt tijdschrift. Als je je richt op het bereiken van de academische gemeenschap, zal het kiezen van het juiste tijdschrift afhangen van de omvang van het tijdschrift, de reputatie van de redactie, de acceptatieratio, de gemiddelde snelheid van moment van indienen tot publicatie en de zichtbaarheid van het tijdschrift. De Journal Impact Factor (IF) speelt een belangrijke rol bij het evalueren van wetenschappelijke tijdschriften. De IF worden jaarlijks gepubliceerd in de Journal Citation Reports. Raadpleeg de IF hier.

Bibliometrische ondersteuning

Wij kunnen je ondersteunen met bibliometrische analyses die je kunnen helpen bij het creëren van een passende publicatiestrategie. Wil je hier meer over weten, stuur dan een mail naar Library@tudelft.nl, dan nemen we contact met je op.

Dubieuze uitgevers

Het is belangrijk om een betrouwbare uitgever te kiezen, lees meer over waar je op moet letten om niet ten prooi te vallen aan een dubieuze uitgever.

Open Access publiceren

Het is onze missie om wetenschappelijke kennis online en kosteloos beschikbaar te maken voor iedereen. De TU Delft is daarom een sterk voorstander van Open Access publiceren. Lees meer over Open Access publiceren en het publiceren van je eigen Open Access journal.

Onderzoekdata publiceren

Steeds meer financiers eisen dat data die worden gegenereerd in het kader van projecten ook worden gepubliceerd. Daarnaast eisen sommige uitgevers nu dat de onderliggende data van gepubliceerde artikelen publiek beschikbaar worden gesteld. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden om data te publiceren.

Seminar ‘Are you ready to publish?’

Bezoek ook het ‘Are you ready to publish’ seminar om meer te weten te komen over het publicatie proces en impact vanuit het perspectief van experts en vertegenwoordigers van uitgeverijen.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op via library@tudelft.nl.