Plan S

Wat is Plan S?

Plan S is het programma voor open access publiceren dat wordt uitgevoerd door cOAlition S dat bestaat uit een internationaal consortium van onderzoeksfinanciers. Doel van cOAlitie S is de transitie naar open access een impuls te geven door verschillende wetenschapsfinanciers te verenigen. Plan S vereist dat alle beoordeelde wetenschappelijke publicaties die voortkomen uit onderzoek gefinancierd door deelnemende organisaties, beschikbaar moeten worden gesteld in open access tijdschriften, op open access platforms of onmiddellijk via open access repositories.

Wanneer gaan de richtlijnen van Plan S in?

Voor Nederlandse onderzoekers geldt dat open access de norm wordt voor alle publicaties die voortvloeien uit projecten door NWO gehonoreerd vanaf 2021. De financieringsprogramma's van Horizon Europe zullen met hun grant programma’s zoveel mogelijk aansluiting zoeken bij Plan S.
NWO heeft een implentatieplan plan S.

Wat betekent Plan S voor TU Delft onderzoekers?

Voor publicaties die voortkomen uit calls die vanaf 1 januari 2021 worden opengesteld, geldt dat zij onmiddellijk (zonder embargo) en voorzien van een open licentie (CC BY) in open access beschikbaar moeten zijn. Dat kan volgens een van de volgende routes:

Support bij Open Access publiceren bij de TU Delft

TU Delft heeft goede uitgangspunten als het financiereisen moet inwilligen. In veel gevallen zal je als TU Delft onderzoeker al open access kunnen publiceren in een tijdschrift dat voldoet aan de eisen van Plan S. Dat komt omdat TU Delft Research Support veel afspraken heeft gemaakt met uitgevers en societies waarin open access op institutioneel niveau is geregeld. Ruim 81% van alle gereviewde artikelen in 2020 werd reeds open access gepubliceerd. Onderzoekers zelf krijgen hierdoor geen rekeningen van uitgevers.

Journal Checker

Er is een index waarin je kunt zoeken of het journal waarin je wilt publiceren in overeenstemming is met de eisen van de financier. Deze Journal Checker kent momenteel een beta-versie.

Antwoord op al je vragen

De meest gestelde vragen en antwoorden over plan S zijn hier te vinden.

Als u specifieke vragen of opmerkingen heeft over Plan S, neem dan contact met ons op!

U kunt per e-mail contact opnemen via TOPDESK of via library@tudelft.nl.

Plan S en de financiers mandaten veranderen van tijd tot tijd. We zullen de veranderingen nauwlettend volgen en op deze pagina updaten. Teken in op onze mailinglijst voor de laatste updates van Plan S en ontwikkelingen op het gebied van open access.

Laatste update: 2021-10

Referenties

/* */