You share, we take care!

De ambitie van Nederland is om 100% open access te bereiken. Met veel uitgevers zijn afspraken gemaakt over open access publiceren. Helaas is dit nog niet voor alle type publicaties en in alle tijdschriften mogelijk. Gelukkig biedt de Nederlandse auteurswet een alternatief.

Het artikel 25fa van de Nederlandse auteurswet, algemeen bekend als amendement Taverne, biedt onderzoekers de mogelijkheid om kort wetenschappelijk werk te delen, ongeacht eventuele beperkende richtlijnen van uitgevers.

You Share we take Care wordt daarom voortgezet als landelijk onderdeel van het open access beleid. Dat hebben de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) en het Nationaal Platform Open Science (NPOS) in het najaar van 2019 besloten. Taverne is ook een onderdeel van het TU Delft Open Science Programma 2020-2024

Met Taverne kunnen korte wetenschappelijke werken (artikelen, conference proceedings of boekhoofdstukken) zes maanden na publicatie beschikbaar worden gesteld via universitaire repositories, op verzoek van de auteur(s).
Deze constructie voldoet niet aan de eisen van Plan S omdat de artikelen beschikbaar worden na een embargo van 6 maanden. Funders hebben een mandaat dat uitgaat van open access publiceren zonder embargo.
Taverne is dus de oplossing voor artikelen en ander kort werk waar geen open access overeenkomsten zijn met een uitgever en waar er geen verplichtingen zijn van een financier.

Via TU Delft Repository zijn sinds de invoering van ‘You share, we take care’ in totaal 1618 korte wetenschappelijke werken open access gepubliceerd door 308 TU Delft researchers.

Publicatiejaar:

Peer reviewed artikelen

Conference papers

Boekhoofdstukken

02/2021

​Voorwaarden voor deelname als TU Delft onderzoeker
TU Delft Library maakt jouw publicatie graag beschikbaar via de TU Delft Repository onder de volgende voorwaarden:

• Tenminste één auteur heeft/had een dienstverband bij de TU Delft. Auteurs kunnen zowel corresponding- als co-auteurs zijn.
  • Het gaat om kort wetenschappelijk werk; dit heeft de lengte van een wetenschappelijk artikel of boekhoofdstuk in een ‘edited collection’.
  • De publicaties kunnen niet geplaatst worden in commerciële plekken als Research Gate. Je kunt in deze omgevingen linken naar de publicaties in TU Delft Repository
  • De ingangsdatum van werk dat in aanmerking komt voor You share, we take care! is 01 januari 2018.

Hoe kan je deelnemen?

• Bij deelname onderteken je een persoonlijke overeenkomst waarin wordt overeengekomen dat TU Delft jouw korte werk via de TU Delft Repository zal delen
  • De TU Delft Library zal de voorwaarden verifiëren en eventueel aanvullende informatie aan je vragen om de publicaties in de TU Delft Repository te krijgen.
  • Vervolgens wordt jouw kort wetenschappelijk werk (artikel, boekhoofdstuk) door de Library in de TU Delft Repository geplaatst. Na het opheffen van de embargo’s kun je het werk nu vrij delen met wetenschappers over de hele wereld.
  • Krijg je op enig moment vragen, bijvoorbeeld vanuit de uitgever, dan neemt de TU Delft de correspondentie onmiddellijk van je over.
  • Frequently Asked Questions: You share, we take care!

Meer informatie en contact

Meer achtergrondinformatie en Q&A’s vind je op de landelijke You share, we take care pagina of e-mail library@tudelft.nl.