Open Access Week special:

Al tientallen publicaties bij TU Delft Open Publishing

TU Delft OPEN Publishing, de eigen wetenschappelijke uitgeverij van TU Delft, biedt ondersteuning, advies en diensten aan auteurs bij het Open Access uitgeven van boeken, tijdschriften en textbooks. Inmiddels zijn tientallen publicaties verschenen bij TU Delft Open Publishing. Open Access is onderdeel van het Open Science beleid van de universiteit.  

TU Delft OPEN Publishing is opgezet omdat er vanuit onderzoekers een groeiende interesse is om open access te publiceren. Het platform biedt ondersteuning bij het publiceren van academische en academische publicaties als monografieën,  congrespapers, textbooks of wetenschappelijke artikelen en tijdschriften.  “Met dit multidisciplinaire publicatieplatform bieden we innovatieve manieren van publiceren, waarbij we onderzoekers en redacteuren ook graag van advies dienen”,  aldus Frédérique Belliard, Publishing Officer bij TU Delft Library. Baukje Kothuis en Junzi Sun zijn twee van de onderzoekers die al gebruik maken van deze service.

Journal of Delta Urbanism

Baukje Kothuis (CiTG) is samen met Fransje Hooimeijer (BK) en Taneha Bacchin (BK) bezig met de lancering van een wetenschappelijk tijdschrift over Delta Urbanism. Dat is een multidisciplinair vakgebied bij uitstek waarbinnen onderwerpen als stedenbouw, watermanagement, klimaatverandering en governance bij elkaar komen. “In de praktijk is het best moeilijk om vanuit verschillende vakgebieden gezamenlijk dingen van de grond te krijgen. Voor een deel zit dat in onze institutionele systemen, maar voor een deel ook in onze journals”, vertelt ze. “We hopen dat zo’n interdisciplinair journal een van de puzzelstukjes kan zijn om de onderlinge samenwerking te bevorderen.”

Dat het een Open Access journal moest worden, stond nooit ter discussie, maar Kothuis was aangenaam verrast over de faciliteiten die daar al voor waren. “Ik ging naar de website van de Library, want ik wist dat ze daar specialisten op allerlei gebied hadden, inclusief publiceren. Al snel vond ik een pagina ‘publish an open access journal’ en kwam erachter dat daar speciale software voor is die je gratis kunt gebruiken.” Daar bleef het niet bij. “Na een telefoontje kon ik gelijk terecht bij Frédérique Belliard en Just de Leeuwe voor een gesprek. Zij begeleiden het hele proces.” TU Delft Library biedt ondersteuning bij het inrichten van de open source software, inclusief serverruimte.

Tekstboek bij open source tool

Junzi Sun (LR) benaderde TU Delft OPEN Publishing voor het publiceren van een begeleidend tekstboek bij een open source tool voor het decoderen van vrij beschikbare vliegtuigdata, de zogenaamde Mode S-data. “Met behulp van het boek kunnen onderzoekers Mode S-data bijvoorbeeld gebruiken voor trajectanalysestudies of voor het modelleren van vliegtuigprestaties”, vertelt hij. “Het boek is al online beschikbaar in een gedeelde eerste versie. Op basis van alle feedback die ik daarop heb gekregen, ben ik nu de laatste hoofdstukken aan het redigeren.” De volgende stap is het publiceren van een academische editie, zodat onderzoekers het boek als referentie kunnen gebruiken in hun eigen papers. “Daarvoor doorlopen we een formeel reviewproces met externe reviewers. De online versie zal dan gratis beschikbaar zijn en de gedrukte versie kan tegen betaling via het platform besteld worden”.

TU Delft Open Publishing zal onder andere helpen door het vinden van externe reviewers. “Ik kan mensen uit mijn eigen netwerk aanbevelen, maar het is altijd goed om ook een frisse blik op je werk te hebben”, zegt Sun. Omdat Open Access een principe is bij de leerstoel Communication, Navigation & Surveillance in Air Traffic Management (CNS/ATM), zal het daar niet bij blijven. “In de toekomst zijn we misschien ook geïnteresseerd in het publiceren van ons eigen open access magazine met het Open Publishing Platform.”

Open Science

Open Acces publiceren is onderdeel van het Open Science-beleid van de universiteit. Het leidt niet alleen tot vrij toegankelijke publicaties, het kan auteurs helpen om hun academische zichtbaarheid en maatschappelijke impact te vergroten. Er staan inmiddels al tientallen publicaties op het platform. En dat is alleen maar het begin. TU Delft OPEN ambieert innovatieve publicaties te ontwikkelen zoals ‘enhanced publication’ en vormen van open peer review. De TU Delft overweegt op termijn ook te gaan publiceren voor een breder, niet-wetenschappelijk publiek.