De TU Delft is de grootste technisch-wetenschappelijke bibliotheek van Nederland. De Library is meer dan alleen een bibliotheek.

Na in 2010 verbouwd te zijn tot Library Learning Centre, is TU Delft Library een plek voor studie, onderzoek en kennisuitwisseling. Met ruimtes en activiteiten die inspireren en plekken om te relaxen laten we zien dat we als universiteitsbibliotheek van de toekomst een onmisbare schakel vormen in onderwijs en onderzoek.

Bij TU Delft Library ontvangen we veel vragen over ons markante gebouw. Hier vind je meer informatie over dit unieke ontwerp.

Ontwerp van Mecanoo

Het markante gebouw van TU Delft Library is een ontwerp van Mecanoo architecten. Eigenlijk is het niet alleen een gebouw, maar ook een landschap.

Symbool voor techniek

Het grasveld wordt aan een punt opgetild en ondersteund door kolommen. De grote hal die zo ontstaat, is voorzien van glazen gevels. De helling wordt doorbroken door een lome trap die naar de entree leidt. Een enorme kegel priemt door het beloopbare grasdak. De kegel staat symbool voor techniek en geeft vorm aan de ronde, introverte leeszalen.

Immense boekenkast

De boeken zijn uitgestald in een immense boekenkast, die zich uitstrekt van de begane grond tot aan het plafond van de vierde verdieping. De plaatsing van boeken, tijdschriften en computers is afgestemd op de baan van het licht.

Energie-efficiënt grasdak

Het gebouw gaat efficiënt om met energie. Het grasdak werkt isolerend en gaat grote temperatuurschommelingen tegen. De vegetatie houdt het regenwater lang vast. Langzame verdamping van dit water zorgt in de zomer voor natuurlijke koeling. Bovendien vormt het grasdak een uitstekende geluidsisolatie.

Koude- en warmteopslag

Geen ontsierende koelmachines op het dak, maar koudeopslag in het grondwater houdt het gebouw koel. Of juist warm, als daaraan behoefte is. Deze techniek werkt energiebesparend. Alleen in de studiezaal is de warmteproductie door computers dusdanig hoog, dat er aparte koeling nodig is. De zaal is daarom aan de noordgevel gesitueerd en voorzien van een haast onzichtbaar koelplafond.

Klimaatgevels

De gevels hebben een dubbele glazenwand waar lucht doorheen wordt geleid. ’s Winters blijft het behaaglijk warm in de kantoren, ’s zomers aangenaam koel. Hierdoor zijn er geen gevelradiatoren nodig en kunnen werkplekken direct aan de glasgevel liggen. Dit levert ook een efficiënt ruimtegebruik op.

Download het uitgebreide verhaal over het gebouw van TU Delft Library (PDF).