De historische relatie tussen de TU Delft en Bandung Institute of Technology

De TU Delft Library verkent de lange relatie tussen Delft en Indonesië, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan in 2020, van de oudste technische hogeschool van Indonesië: Bandung Institute of Technology (ITB). We vieren deze gelegenheid met een tentoonstelling, lezing en diverse publicaties die allemaal online beschikbaar zijn.

Tentoonstelling Bandung, TU Delft Library
In de grote hal van de TU Delft Library is een fysieke tentoonstelling te bezichtigen, tot eind mei 2021. Voor foto's van deze fysieke tentoonstelling, klik hier. Bij het bezoeken van de TU Delft Library gelden de huidige corona maatregelen. 

Online expositie
Deze online expositie bekijkt de nalatenschap van Nederlandse techniek op het gebied van irrigatie in Nederlands-Indië en de impact die deze systemen vandaag de dag nog hebben op Indonesië. Bekijk hier de online expositie.

Essay van Abel Streefland
Dit essay van Abel Streefland biedt meer inzicht in de oprichting van Bandung Institute of Technology en de historische relatie tussen de TU Delft en haar Indonesische tegenhanger. Het ontleedt verschillende mythes over de oprichting van de school in Bandung en geeft ook een overzicht van de belangrijkste betrokken actoren.

Lezing met Abel Streefland
Naar aanleiding van de essay van Abel Streefland, is er een lezing opgenomen met Abel over de TU Delft en de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië. De opnames hiervan staan ​​online op de website van Studium Generale.

Lies Odenthal; de vrouwelijke student uit de eerste lichting civiele techniek
"Die ene vrouw was mijn oma", schreef een lezer in reactie op het stukje over honderd jaar Technische Hogeschool in Bandung (julinummer Delft Integraal). Maar wie was precies de vrouw uit de eerste lichting studenten civiele techniek in voormalig Nederlands-Indië? Kleindochter Annette Lievaart vertelt het verhaal van haar grootmoeder Lies Odenthal.

Universiteitsblad Delta
Ook het online universiteitsblad Delta schreef een artikel over de relatie tussen Delft en Bandung.


Bron header foto: Leiden University Libraries, Digital Collections
Deze tentoonstelling is een initiatief van het academische Erfgoed team van de TU Delft Library.

/* */