Marion Vredeling

Programmamaker TU Delft Library van 2010 tot 2020

8 Oktober 2020 nam Marion Vredeling afscheid van de TU Delft. Op deze pagina een aantal highlights uit deze periode met (links naar) foto's, filmpjes en het archief waarin haar projecten zijn beschreven.

Afscheid Marion Vredeling (Pensionering TU Delft)


Krant lezen met de Rector (Jacob Fokkema & Karel Luyben)

Van 2010 tot 2015 organiseerde de TU Delft informele bijeenkomsten tussen de rector en studenten volgens de formule 'Dichter bij de student' bij verschillende studentenhuizen en studentenverenigingen. Marion organiseerde deze bijeenkomsten, eerst namens Studium Generale en later namens de Library. Vaste onderdelen van deze avonden waren naast een gezamenlijk avondmaal en een rondgang langs de studentenkamers. Ze maakte veel foto's , hier is goed te zien dat de sfeer er altijd goed in zat.

Het bezoek aan het Plateelkasteel, het studentenhuis waar (tot op heden) alle bewoners gegarandeerd zijn van een bijbaan in de Library. Lees de Blog over deze onvergetelijke avond met de toenmalige rector Karel Luyben en Library directeur Wilma van Wezenbeek.

Bekijk het gehele programma: Meeting the Rector

Door de studentenhuizen op een gemeenschappelijk niveau te bezoeken, heb ik een beter begrip gekregen van de studentenpopulatie (inclusief internationale studenten)

Jacob Fokkema, Rector Magnificus prof.dr.ir. 2002-2009

Human Library. Borrow a living TU book

Vanaf 2011 tot 2015 gaf Marion een eigen draai aan het Scandinavische idee achter de Human Library. Mensen die algemeen als 'buitenlanders' werden beschouwd, boden zichzelf aan als een levend boek voor een gesprek van 30 minuten. Met als doel om vooroordelen en eenzaamheid weg te nemen en zo de sociale integratie te bevorderen.

Na het succes van 'Krant lezen met de rector' wilde Karel Luyben iets soortgelijks doen met promovendi, alleen specifiek op hen afgestemd. Het leverde bijzondendere avonden met mooie verhalen op. De avonden werden door Marion georganiseerd in de Library, ook hier zijn vele foto's van gemaakt. 

Bekijk het programma (nog under construction): Human Library

Thema's en verbinding

Als programmamaker zocht Marion altijd naar verbinding. Met bijvoorbeeld de TU Delft thema's. Rondom zo'n thema zocht ze de mensen die hierin met haar konden samenwerken en organiseerde een programma met activiteiten als lezingen, filmvertoningen en een tentoonstelling. Haar pionierende persoonlijkheid zette ze in om iedere keer weer een nieuw programma neer te zetten.

De tentoonstellingen in de hal van de TU Delft Library nam ze soms over van een museum maar werd in de meeste gevallen opnieuw samengesteld, altijd weer spannend voor haar maar ook voor iedereen die erbij betrokken was. Uiteindelijk kwam het altijd  goed en kon er feestelijk geproost worden als de tentoonstelling geopend werd. Met als bekroning een mooi artikel in de Delta of de krant. Later kwam hier ook de social media bij. Door de aandacht en inhoudelijke kwaliteit werden sommige tentoonstelling overgenomen door andere instellingen. Een groot compliment voor de programmamaker.

Rhapsody of Ideas for Sustainable Fashion 1DEC2016-3FEB2017

Mooi voorbeeld van het gebouw als toneel. Klik op de foto voor het volledige programma (samenwerking met oa Natascha van der Velden PhD faculteit IDE)

Tentoonstelling 'Bioinspired- Designing the surface' 13/11/2017-9/1/2018

Foto van Stephen Picken (Fac. Applied Sciences) & Marion Vredeling bij AD artikel (18NOV2011)

Klik op de foto om het 'Bioinspired' programma te bekijken. Foto: Fred Leeflang

Sam Rentmeester; 25 years of photographing TU Delft (2019)

Bekijk het programma rondom deze bijzondere foto tentoonstelling. Met unieke foto's van de 'making of' met Sam Rentmeester, zijn vriendin en initiator Marion Beugelsdijk en Marion Vredeling.

Food for Mars; tentoonstelling en lezing als onderdeel van het thema Surviving Space (2018)

Marion & Wieger. Klik op de foto om het volledige programma te bekijken

Marion bij de ondernemingsraad (OR)

Van 2014 tot 2018 zat Marion in de ondernemingsraad van de TU Delft (OR) Van 2018-2019 was ze buitengewoon lid van de OR-werkgroep Ombudsman Personeel.

“Je gaat voorkomen dat onderlinge (personele)kwesties escaleren, maar je gaat ook zaken bij de naam noemen als die niet deugen. Een organisatie zou dit ook zelf moeten willen en aankunnen. Je laat dan een interne hygiëne toe.”

Dit zegt Marion Vredeling in Science Guide

Artikelen:

Delta interview: OR wil ombudsman voor personeel (12SEPT2017)
Science Guide: Ombudsman aan de univeristeit: interne hygiëne (7NOV2017)
Delta: Iedere universiteit heeft een ombudsman nodig (19SEPT2017)
Delta: [Update] Interim ombusdman voor TU Delft (20MAART2019)
Delta: Ombudsman: 'Er is altijd ergens gedoe' (21AUG2019)

Werk je bij de TU Delft en zoek je de ombudsman? Ga naar het Intranet en zoek op 'ombudsman'

Van lnr: Regine Vroom, Wil Schuite, Job van Luyken en Marion Vredeling
Van links naar rechts: Regine Vroom, Wil Schuite, Job van Luyken en Marion Vredeling

We willen dat studenten de Library zien als hun ruimte. Als ze een idee hebben waarvan we denken dat het een groter publiek zal aanspreken en studenten zal helpen groeien, kunnen we kamers, computers, projectoren, alles wat ze nodig hebben, leveren. Uiteindelijk willen we dat studenten de Library zien als 'the place to be' op de campus

Marion Vredeling, TU Delft Delta artikel 18 maart 2013

Bekijk het fotoalbum op Flickr met onder andere foto's van de sprekers, een unieke tentoonstelling van en door collega's & genodigden. Met Marion Vredeling als stralend middelpunt. Geheel 'COVID-19 proof' bij het Prinsenkwartier.

Marion met de kersverse Library directeur Irene Haslinger


Krant lezen met de Rector

Poster Human Library

De Stoelen Collectie Delft

Klik op de foto om het gehele programma te bekijken (nog meer prachtige foto's zoals deze!)

Samenwerking met TU Delft Cultural Professors (CP's)

Klik op de foto voor nog meer foto's en verhalen over CP's Vincent Mentzel, Floris Visser, Youp van 't Hek, Spinvis, Paulien Cornelisse, Thom Hofman en Abdelkader Benali

Let’s talk about Water Festival

Klik op de foto voor het volledige programma. In het filmpje hieronder de modeshow, onderdeel van het 'Let's Talk about Water Festival'.

Sustainable Fashion Show (2019)

Art on campus

Art on campus initiatieven waarin Marion een rol speelde:

Forgotten chapter (Delta 15APR2013)

Campus Walk guided by Paul Kurstjesns & Marion Vredeling (IFOT 6JUNE2018)

An artwalk through the campus (Delta 18NOV2013)

Wandelen naar de campus; Paul Kurstjens (BOEK, link naar GPS-tracks)

Wordt vervolgd...

/* */