DataCite Nederland

De TU Delft Library is medeoprichter van DataCite en een van de partijen die in Nederland DOI’s toewijzen. De TU Delft Library heeft DataCite Netherlands opgericht als centrale registratiedienst waarmee Nederlandse onderzoeksorganisaties research datasets kunnen registreren en er Digital Object Identifiers (DOI’s) aan kunnen toewijzen.

DataCite Nederland:

 • biedt toegang tot de infrastructuur van DataCite voor de toewijzing van DOI’s aan onderzoeksmateriaal
 • wijst een prefix toe dat uniek is voor een organisatie;
 • biedt lokale ondersteuning aan Nederlandse datacenters en onderzoeksorganisaties
 • draagt bij aan de continue ontwikkeling van de diensten en resources van DataCite
 • verhoogt de waarde van citaten en stimuleert het gebruik van Digital Object Identifiers bij datasets

Lees hieronder hoe je DOI’s kan registreren als Nederlandse wetenschappelijk instituut, zoals een onderzoeksorganisatie, library of universiteitsfaculteit met een eigen opslag-infrastructuur.

Wat is een DOI?

Een Digital Object Identifier (DOI) is een tekenreeks (‘digitale ID’) waarmee een object, zoals een elektronisch document, uniek wordt geïdentificeerd. Bij de DOI-naam worden metadata over het object opgeslagen, zoals de locatie (bijvoorbeeld een URL) waar het object zich bevindt. De DOI voor een object is permanent, terwijl de locatie en andere metadata soms veranderen. Een verwijzing naar een online document via de DOI is stabieler dan de URL, omdat de URL kan veranderen. In het geval dat een URL wijzigt, hoef je alleen de metadata van de DOI bij te werken met een nieuw internet adres.

De DOI bestaat uit twee componenten, een prefix en een suffix, die door een slash worden gescheiden. De prefix wordt toegewezen door een van de hiertoe aangewezen partijen, zoals DataCite Netherlands, de suffix wordt toegewezen door de instelling die verantwoordelijk is voor de inhoud.

DOI registratie

De DOI-registratieservice is beschikbaar voor wetenschappelijke instellingen zoals onderzoeksinstituten, bibliotheken en universitaire faculteiten die een eigen infrastructuur hebben om objecten op te slaan.

De basisvereisten zijn:

 • Het onderzoeksobject moet het waard zijn om te worden geciteerd
 • Het onderzoeksobject moet goed omschreven metadata hebben
 • De instelling die de DOI toewijst, zal het object gedurende lange tijd bewaren

Organisaties die DOI’s willen registreren, kunnen contact opnemen met de klantenservice op library@tudelft.nl.Voordat een organisatie aan de slag kan met registratie, wordt er eerst een overeenkomst met de TU Delft Library opgesteld. De accounthouder betaalt jaarlijks € 750,- (excl. btw) per prefix en ontvangt daarmee het recht om een onbeperkt aantal ID’s aan te maken en te beheren. Meer gegevens over prijzen zijn te vinden in ons Businessmodel document.

DataCite Nederland beheert niet de volledige tekst of de data, maar biedt links via DOI’s die naar de metadata verwijzen die door de producenten van de data zijn aangeleverd. Het eindresultaat is een efficiënt, schaalbaar koppelingssysteem dat ervoor zorgt dat een onderzoeker op een citatieverwijzing in een tijdschrift kan klikken en daarmee toegang krijgt tot de geciteerde dataset.

DataCite-DOI’s kunnen worden geregistreerd voor:

 • Onderzoeksdata
 • Overig niet-tekstueel materiaal (bijvoorbeeld video’s, afbeeldingen, 3D-modellen)
 • ‘Grijze literatuur’
 • Artikelen in Open Access-tijdschriften die door academische instellingen worden gepubliceerd 
Handige documentatie & links
Contact

DataCite Nederland is een service van de TU Delft Library.
Voor vragen kunt u contact opnemen met onze klantenservice Ask your Library