Versimpelde online werkwijze voor alternatieve open access publicaties

Net voor de start van Open Access Week op 19 oktober introduceert de TU Delft library een versimpelde werkwijze voor alle onderzoekers aan TU Delft om korte publicaties in de TU Delft Repository beschikbaar te maken. Dit kan vanaf nu via een online overeenkomst, in plaats van een fysieke papierwinkel. We willen het onze onderzoekers zo makkelijk mogelijk maken om open access te publiceren om net als vorig jaar ook in 2020 medekoploper te zijn onder de Nederlandse universiteiten met 66% aan open access publicaties.

Het is de ambitie om in Nederland 100% open access te bereiken en alle wetenschappelijke publicaties vrij toegankelijk te maken. TU Delft en andere universiteiten doen dat -naast alle uitgeversovereenkomsten-  door in te zetten op het ‘You share, we take care’ programma. Hierdoor komen uitgeversversies van korte wetenschappelijke publicaties na 6 maanden beschikbaar in TU Delft Repository. Daarbij wordt gebruik gemaakt  van de Nederlandse auteurswet.

Ben je een TU Delft onderzoeker en geïnteresseerd in deelname? Dit is hoe het werkt:

• Bij deelname onderteken je eenvoudig een overeenkomst -vanaf nu dus online- waardoor jouw uitgeversversie via de TU Delft Repository gedeeld wordt.
  • Vervolgens wordt jouw kort wetenschappelijk werk -vanaf 2018- door de Library in de TU Delft Repository geplaatst.
  • Vanaf dat moment kun je het werk vrij te delen met wetenschappers en publiek over de hele wereld.
  • Krijg je op enig moment vragen, bijvoorbeeld vanuit de uitgever, dan neemt de TU Delft de correspondentie onmiddellijk van jou over.

Voor deelname gelden de volgende voorwaarden

• De publicatie is geheel of gedeeltelijk met Nederlandse publieke middelen bekostigd.
  • Tenminste één auteur van de publicatie heeft/had een dienstverband bij de TU Delft.
  • Auteurs kunnen zowel corresponding- als co-auteurs zijn.
  • Het betreft een kort wetenschappelijk werk; dit heeft de lengte van een wetenschappelijk artikel, proceeding of boekhoofdstuk.

'You share, we take care' is gestart in februari 2019. Er zijn reeds 1.150 publicaties  in de TU Delft Repository gezet.

Open Access Week

Op 19 oktober a.s. start de open access week. In deze periode publiceren we extra informatie over open access, open books, open textbooks en open peer reviews. Houd onze blogs en social media in de gaten. @TUDelftOpen

Meer informatie en contact

Meer achtergrondinformatie en een Q&A vind je op de You share, we take care pagina. Contactpersoon TU Delft: Just de Leeuwe, TU Delft Library | Research Support.