Onderwijs & Studeren
Update 2 maart 2021:
Vliegproef is een van de TU Delft pilots sneltesten en dataverzameling
Vanaf 2 maart gaan er dagelijks 4 groepen derdejaarsstudenten de lucht in voor hun vliegproef in de Cessna Citation. Dat kan, omdat de proef is geselecteerd als een van de pilots die de TU Delft doet op het gebied van sneltesten en dataverzameling. Doel: nieuwe kennis verzamelen over gecontroleerde omstandigheden m.b.t. coronamaatregelen om daarmee zo snel mogelijk meer onderwijs op de campus mogelijk te maken. Bij de TU Delft gaat het specifiek over onderwijsactiviteiten waarbij de 1,5m niet te handhaven is, zoals de vliegtest.
Hoe ziet de pilot eruit?
Allereerst: meedoen is helemaal vrijwillig. Studenten die niet willen deelnemen, kunnen het practicum op afstand doen met de meetgegevens van anderen. Voor studenten die wel willen meedoen, geldt de volgende procedure:
- Studenten laten zich kort voor de vliegproef testen bij de GGD, rekening houdend met de tijd die de GGD nodig heeft voor verwerking van de test en de geldigheidsduur van een test van 48 uur. Er worden een PCR-test en een sneltest afgenomen. De uitslag van de PCR-test moeten ze bij de vliegproef laten zien. Dit is verplicht. De uitslag van de sneltest dient als extra zekerheid en ook om te onderzoeken hoe betrouwbaar die is voor de leeftijdsgroep van de studenten.
- Ook de vliegers en vluchtcoördinatoren moeten beschikken over een recente testuitslag. Dit betekent dat zij zich meerdere malen per week moeten laten testen.
- Studenten gaan zelf naar de luchthaven toe. Daar krijgen ze hun eigen high-visibility vest uitgereikt. Deze worden na afloop ontsmet.
- In de hangaar, waar de technische briefing wordt gedaan, en op het platform op weg naar het vliegtuig wordt 1,5 m afstand gehouden. Bij binnenkomst van de hangaar moeten de studenten hun handen ontsmetten. In de hangaar zijn looproutes ingericht.
- Aan boord draagt iedereen een FFP2 mond-neusmasker. Dat masker krijgen ze van ons uitgereikt en wordt na afloop van de vlucht weggegooid. Studenten krijgen een speciale instructie hoe dit masker te gebruiken en na afloop veilig af te doen.
- Studenten krijgen ook een eigen headset. Ook deze worden na afloop ontsmet.
- Na afloop van de vlucht wordt het vliegtuig volgens de richtlijnen van de fabrikant ontsmet.
- Studenten krijgen na afloop van de vliegproef ook het advies goed te letten op ontwikkeling van mogelijke klachten en waar nodig zich te laten testen
Dit hele protocol is afgestemd met de GGD en ook besproken met de Inspectie Leefomgeving en Transport, afdeling Luchtvaart en de gemeenten van Delft en Rotterdam.
Ook bij andere faculteiten gaan pilots lopen. Zo wordt er onder meer geëxperimenteerd met crowd control, looproutes, spatschermen, creëren van bubbels en triage aan de poort. De pilots leveren input op om te ontdekken onder welke gecontroleerde omstandigheden corona-maatregelen in het onderwijs (WO, HBO en MBO) in de toekomst meer losgelaten kunnen worden.
Meer weten over het hele pilotprogramma? Klik hier voor een gesprek over het onderzoek met Serge Hoogendoorn en Sacha Hoogendoorn.
Extra studieplekken
De TU Delft breidt vanaf 1 maart 2021 het aantal beschikbare studieplaatsen op de campus uit. De studieplekken, die zich bevinden in de Library, Pulse en het Science Centre, zijn bedoeld voor studenten die niet de mogelijkheid hebben om thuis te studeren of mentaal moeite hebben met thuis studeren. Het reserveren van een plaats en een tijdslot is verplicht en moet door de studenten zelf worden gedaan. Alle werkplekken zijn corona-proof.
De faculteit bekijkt momenteel of er, binnen dit kader, mogelijkheden zijn voor het aanbieden van extra beschikbare studieplaatsen in de faculteitsgebouwen. Dit is uiteraard naast de huidige mogelijkheden voor kwetsbare studenten die zich bij de studieadviseurs kunnen melden. Berichtgeving over het uitbreiden van studieplekken volgt later.
Hart voor studenten
De VSNU deed vorige week een oproep voor meer versoepelingen voor studenten, meer fysiek onderwijs aan de Nederlandse universiteiten én een terugkeer naar de campus in september. ‘In verantwoorde stappen terug naar een soort van normaal collegejaar’. Met deze actie willen de universiteiten studenten perspectief geven. Op de website www.hartvoorstudenten.nl is een overzicht te vinden van allerlei initiatieven van studenten, pilots, wetenschappelijke inzichten en veel meer.
Onderwijs tot einde academisch jaar
Deze week is besloten dat het onderwijs nog tot het einde van dit collegejaar (incl. de zomerherkansingen) online zal worden aangeboden. Dit geldt voor zowel Bachelor als voor Masterstudenten. Net als nu zijn er ook uitzonderingen. Tentamens, practica, teamprojecten en labgebonden werk kunnen ook op de campus gedaan worden. Heel specifiek geldt:
Voor Bachelor en Bridging Class studenten
- Al het onderwijs is online, ook deelname aan projecten en (her)tentamens kan online
- Studenten kunnen wel:
- Aan projecten werken in de Fellowship
- Meedoen aan enkele on-campus tentamens
- Meedoen aan specifieke instructies/studio classroom sessies op de faculteit (vanaf Q4)
- Derdejaarsstudenten kunnen meedoen aan de vliegtestpilot
- Helaas kan het samenbouw-gedeelte van het eerstejaars wingboxproject niet op de campus plaatsvinden. Studenten kunnen dit op een later moment inhalen. Dit heeft geen gevolgen voor hun BSA.
Masterstudenten
- Al het onderwijs is online. Voor sommige Mastervakken geldt wel dat er noodzakelijke on-campus activiteiten zijn waar studenten aan deelnemen. Hiervoor zijn aparte afspraken gemaakt met de betreffende staf.
- Masterstudenten blijven welkom in de laboratoria voor labgebonden afstudeeronderzoek. De afstudeerbegeleider kan hiervoor een aanvraag indienen bij de coronacoördinator.
Minister steekt eerstejaarsstudenten een hart onder de riem
Op maandag 22 februari bracht onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, samen met burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft, een bezoek aan de TU Delft. Op onze faculteit werd ze verwelkomd door decaan Henri Werij en docent Calvin Rans. Om een beeld te krijgen van het online onderwijs en studenten een hart onder de riem te steken, deed Van Engelshoven mee met het online college van Sofia Teixeiras de Freitas. Ook sprak ze de studenten toe. Decaan Henri Werij: “Het is goed om de dialoog te zien tussen de minister en onze studenten. De minister krijgt op deze manier meer begrip voor de situatie en de studenten. Voor de studenten is het mooie morele steun in de rug.”
Update 15 december 2020:
Update na de persconferentie van 14 december 2020
- Practica kunnen doorgaan, deze week nog in de Fellowship
- De labs blijven open voor afstudeerders die met experimenteel onderzoek voor hun thesis bezig zijn
- Kwetsbare studenten blijven welkom als zij via de studie adviseurs hiervoor een positief advies hebben aangevraagd.
- Afstudeersessies zijn vanaf 18 december tot nader order volledig online
- Streamingfaciliteiten in collegezalen blijven toegankelijk, inclusief ondersteuning van studentassistenten
- Tentamens on-campus kunnen vooralsnog on-campus doorgaan
- Voorbereiding voor tweede semester is ongewijzigd: reguliere colleges voorbereiden voor afstandsonderwijs en practica mogen on-campus
Update 1 december 2020:
Aanwezigheid van studenten op de campus tot 1 april 2021
Docenten en studenten zijn op de hoogte gebracht van de laatste facultaire richtlijnen met betrekking tot de aanwezigheid van studenten op de campus. Deze regeling geldt tot (maar niet inclusief) de tentamenperiode in Q3, dus tot 1 april 2021.
- Eerstejaars bachelorstudenten
Van eerstejaars bachelorstudenten wordt verwacht dat zij (gedeeltelijk) op de campus deelnemen aan ten minste de eerstejaars projecten. Dit betekent dat er voor deze studenten t.a.v. de verwachtingen voor hun aanwezigheid op de campus in de komende maanden geen veranderingen zijn.
- Andere bachelorstudenten
Tot ten minste 1 april 2021 wordt het onderwijs op afstand voor de andere bachelorstudenten verder gefaciliteerd, tenzij onderwijsdoelen aanwezigheid op de campus vereisen, bijvoorbeeld in het geval van de Windtunneloefening. In de komende maanden hopen we meer tentamens op de campus aan te bieden, maar tot 1 april 2021 zullen deze ook altijd op afstand worden aangeboden voor die studenten die niet naar onze campus kunnen reizen.
- Masterstudenten
Tot ten minste 1 april 2021 wordt het onderwijs op afstand verder gefaciliteerd. Let wel: als bepaalde vakken op de campus moeten worden gevolgd, bijvoorbeeld in het geval van laboratoriumactiviteiten, is het niet gegarandeerd dat er altijd een alternatief op afstand wordt aangeboden. Of een alternatief een optie is, hangt af van de mogelijkheden binnen het vak. Tentamens vinden overwegend op afstand plaats. Voor die tentamens die wel op de campus worden georganiseerd zal een alternatief op afstand worden aangeboden voor studenten die niet naar onze campus kunnen reizen.
Studeren op de campus wordt sterk aanbevolen voor zowel bachelor- als voor masterstudenten, zowel met het oog op het welzijn als de studievoortgang. Daarom bieden wij, binnen de grenzen van veiligheid en de COVID-19 maatregelen, zoveel mogelijk onderwijs op de campus aan, terwijl wij de mogelijkheden voortdurend evalueren. De COVID-19 pandemie is echter nog steeds aan de gang en we verwachten dat we de komende maanden geconfronteerd blijven worden met strenge regels. In de eerste maanden van volgend jaar zullen we de studenten informeren over de facultaire maatregelen voor de tentamenperiode in Q3 en het onderwijs in Q4.
Update 10 november 2020:
Informatie voor docenten - update 10 november 2020
Livestreaming faciliteiten zijn nu beschikbaar in de collegezalen E, F, G en H.
Docenten van Aerospace Engineering kunnen nu collegezaal E,F, G en H boeken als ze hun colleges vanuit een echte collegezaal willen livestreamen. De colleges worden live gestreamd via MS Teams, en - en dat is een echt pluspunt ten opzichte van het gebruik van Collegerama-opnames - de interactie met de studenten thuis is ook live.
Faciliteiten:
- Volledige opzet voor livestreaming en live interactie
- Alle reguliere faciliteiten die je in een collegezaal vindt, zoals het schoolbord en een tv-scherm.
- Technische ondersteuning door studenten van het Online Learning Team (Altijd aanwezig)
- De producentenrol in MS-teams (de eerste twee weken kunnen studenten van het Online Learning Team helpen, daarna zullen we de behoefte en de werkdruk evalueren)
- NB: Houd er rekening mee dat je je eigen TA moet inhuren of een collega mee moet nemen voor cursusgerichte ondersteuning bij Q&A. Ook: neem hiervoor een extra laptop mee.
Reserveren voor een serie colleges voor een vak:
Als je nog gebruik wilt maken van de livestream set-up voor alle of meerdere colleges in je vak, stuur dan een mail naar onlinelearning-ae@tudelft.nl.
Reserveren voor ad hoc gebruik:
De collegezalen zijn ook adhoc te reserveren, op basis van beschikbaarheid. Heb je een TA nodig voor technische ondersteuning, mail ons dan een week van tevoren op: onlinelearning-ae@tudelft.nl. Heb je geen ondersteuning nodig? Dan kun je ook reserveren via het Servicepunt.
Tot slot:
- Het is niet mogelijk om je laptop in de set-up aan te sluiten, dus breng je presentaties mee op een USB-stick. Geen USB-stick paraat? In elke collegezaal is er een beschikbaar die gebruikt kan worden voor het kopiëren.
- Let op: het is niet de bedoeling dat studenten het college komen bijwonen in de zaal.
- Heb je laten weten dat je gebruik wilt maken van deze ruimtes, dan ontvang je op zondag een e-mail met de bevestiging.
- Kom de eerste keer 15-20 minuten te vroeg voor een instructie en begeleiding.
Update 30 september 2020:
Aanscherping corona-richtlijnen
Het kabinet heeft deze week aanscherpingen aangekondigd in de aanpak van het coronavirus. Dat heeft ook geleid tot aanscherpingen bij de TU Delft en daarmee op onze faculteit. Gelukkig worden de onderwijsactiviteiten niet verder ingeperkt. De universiteit stelt op dit moment geen verplichting in om een mondkapje te dragen in de gebouwen. Het mag wel natuurlijk. Lees de update van het facultaire coronaplan. Alle nieuwe richtlijnen gelden vooralsnog voor een periode van drie weken.
Meer gasten welkom bij afstudeersessies
Bij LR ontstaat wel wat meer ruimte om bijvoorbeeld familie en vrienden uit te nodigen voor afstudeersessies. Vanaf nu kunnen daar – maar alleen als het past in de bezetting van de faculteit van die dag en als het past in de zaal – maximaal vijf externe gasten bij zijn. Lees de instructies hiervoor op slide 25 in het facultaire coronaplan. Deze richtlijn is aangepast om aan te sluiten bij het TU Delft centrale beleid. In de TU centrale richtlijn staat dat er maximaal 30 personen mogen meedoen aan afstudeersessies etc. Dit is in het LR-gebouw niet mogelijk.
Regels en richtlijnen tentamens Q1 bekend
De Examencommissie heeft Regels en Richtlijnen (Guidelines for Examinations Q1) vastgesteld aangaande de tentamens voor periode Q1. Deze richtlijnen zijn via e-mail naar de betrokken examinatoren gestuurd en zijn tevens gepubliceerd op de interne schijf: M:\lr\od\os\OnderwijsOverleg/BoardofExaminers.
Update 15 september 2020:
De afgelopen periode is er verder gewerkt aan allerlei oplossingen voor het verzorgen van het onderwijs. Zo willen we het gemakkelijker maken voor docenten om (live) online college te geven. Het opnemen gebeurt bij voorkeur in de studio’s. Daarvan zijn er inmiddels meerdere beschikbaar gemaakt. Het team van student-assistenten van Online Learning AE (te bereiken via: onlinelearning-ae@tudelft.nl) kan hierbij helpen. Ook worden er 4 collegezalen gereserveerd van waaruit docenten live kunnen streamen. We zijn nu bezig met de inrichting daarvan.
Ook is het on-campus onderwijs opgestart. Elke dag zijn er ongeveer 40-50 Master studenten die in faculteit onderwijs krijgen of onder begeleiding aan het studeren zijn. In de Fellowship zitten bachelor studenten samen voor het project Exploring Aerospace Engineering, het practicum Engineering Drawing, of het project Systems Design. Mogelijk komt er in de Fellowship ander meubilair dat beter geschikt om de 1,5 meter afstand te kunnen handhaven.
Binnenkort zal er een update komen over:
- Het tentamenrooster voor het eerste kwartaal. We gaan ervan uit dat alle vakken getentamineerd kunnen worden. De voorzitter van de Examencommissie, het Hoofd OS& en de Directeur Onderwijs kijken nu naar de vorm van de tentamens en de indeling. Online proctoring tijdens de tentamens is weer beschikbaar en nu ook voor grote groepen maar we kijken ook naar andere vormen van toetsing.
- Nieuwe systemen voor online onderwijs die inmiddels zijn besteld.
Update 8 september 2020:
Wat te doen bij besmetting – van jezelf of studenten in je college?
In Delft neemt het aantal coronabesmettingen helaas toe. Ook een aantal van onze BSc studenten is positief getest. We willen je daarom op het hart drukken de gedragsregels te blijven volgen. Bekijk het overzicht van de coronarichtlijnen bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek in deze presentatie.
Wat moet je doen als je zelf symptomen hebt en/of positief bent getest?
Blijf thuis als jij of een van je huisgenoten mogelijk COVID-19 symptomen vertoont. Heb je zelf klachten, zoals verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts, laat je dan testen. Tot de testuitslag bekend is, is strikte thuisisolatie noodzakelijk en kun je onder geen voorwaarde naar de campus of de faculteit komen. Blijkt uit de test dat je besmet bent met het coronavirus? Volg dan allereerst het advies van de GGD op. Verdere stappen en hulp vanuit de TU Delft kun je vinden op de algemene TU Delft Corona website.
Wat moet je doen als studenten die (fysiek) colleges bij je volgen, besmet blijken te zijn?
Als je hoort dat een van je studenten of student-assistenten besmet is met Covid-19 (ook al is deze student inmiddels in zelf-isolatie), of als je zelf positief bent getest, geef dat dan door aan Joyce ten Berge. De faculteit kan dan als dat nodig is de maatregelen aanscherpen.
De faculteit doet er alles aan om onze werkomgeving veilig te houden, conform de richtlijnen van het RIVM en de Veiligheidsregio. Maar met meer aanwezigen in de gebouwen, neemt ook de kans op besmetting toe. Bij de Fellowship worden borden geplaatst waarmee we studenten bewust willen maken van hun verantwoordelijkheid om thuis te blijven bij symptomen. Ook worden de stromen van studenten en bezoekers van het restaurant in de Fellowship van elkaar gescheiden. Maar voor iedereen geldt: houd je altijd aan de richtlijnen. En ook al is het soms lastig in smalle gangen en pantries: houd afstand van elkaar. via news-ae@tudelft.nl.
Onderwijs
Nu het onderwijs weer is gestart, loop je als docent vast tegen vragen of soms problemen aan. Die kunnen te maken hebben met de organisatie van je onderwijs of de tools en online platformen die je kunt gebruiken. Weet dat er achter de schermen door onder meer de directeur onderwijs en O&S hard wordt gewerkt aan oplossingen. In een van de volgende edities van het AE Nieuws gaan we hier uitgebreid op in. Heb je in de tussentijd ondersteuning nodig? Neem dan contact op met Sander Barendrecht, hoofd O&S.
Update 30 juni 2020:
Faculty-specific guidelines for Q1 and Q2
These faculty-specific guidelines and processes give a more concrete indication of what is expected of you as a lecturer. Please do keep in mind that we’re all part of a complex puzzle and that instructions may change as a result of changing policy decisions at TU Delft level, or as a result of new cabinet measures.
Call to action
- Please prepare your courses to be offered remotely in Q1 and Q2, including exams
- Use the faculty-specific guidelines, tools and regulations, provided in this e-mail
- Await further instructions regarding on-campus options for your courses
Faculty guidelines for education in Q1 and Q2
In the first months of the Covid-19 crisis, we’ve had to improvise a lot. Now that the crisis is expected to affect us in Q1 and Q2 of next year too, we need a more solid foundation and more structural guidelines and instructions to work with. After all: we want to offer our current and new students the best education we can, given the circumstances.
The general principles for education are:
- Prepare for remote education for the entire first semester, incl. assessments. Remote education implies for each course at least one online live lecture (or other type of online interaction) per week.
- Project work, limited number tutorial sessions, and some Master activities will be organized for on-campus.
- Limited diversity in using videoconferencing and chat tools, and ensured safety and privacy regulations. Brightspace is official channel for all communication.
- Depending on students’ study year: attendance is required, desired or optional. In case of illness or special circumstances must students be accommodated to continue their study remote (without penalties). For students with structural health risk will TU Delft guidelines be adhered. Attendance requirement per student cohort is presented below:
Starting documentation
The following documents describe more detailed the guidelines and conceptualization for implementation:
AE Guiding Principles: Describes the guiding principles for our education for the upcoming first semester. It is based on the experiences with remote education from staff and students.
AE Course organization: Provides an overview of what needs to be taken into account in preparing, delivering and assessing courses. It can serve as a general checklist, based on different guidelines and regulations (faculty and TU Delft)
Implementation Education: Conceptualization of how the guidelines can be implemented for different student cohorts. Implementation will be an iterative process, whereby feasibility and planning (incl. for scheduling) is to be discussed with staff involved. Please note that this document is not downloadable as it is still a concept. To request the document, please contact the ESA department at the faculty.
Overview TU Delft COVID-19: Provides an overview of different measures on education that have been established within the TU Delft (and tailored specifically for our Faculty)
Making extra costs for realizing education
In case you need to purchase material, or hire (more) Teaching Assistants, please note that Faculty is accommodating budget to be able to offer the best education we can. Requesting budget, as hiring Teaching Assistants, will follow the regular procedures:
- Bachelor courses: Email the Director of Education (as of July 1st to Joris Melkert) to request budget for materials and/or (additional) hours for hiring Teaching Assistants.
- Master courses: Email your department manager to request budget for materials and/or (additional) Teaching Assistance. Each department has specific COVID-19 budgetcodes that can be used for this.
- General costs for education: In case there are general educational costs, that are not necessarily department-specific the Director of Education can be contacted to see which budget can be addressed.
Complex puzzle and disclaimers
Organizing our education in Q1 and Q2 is a highly complex puzzle. We don’t want to compromise on the quality of our education, but at the same time we are subject to still unfolding regulations and plans. Also: we need to be prepared for a worst case scenario of a second wave of Covid-19, where all education has again to continue fully remote. Please bear with us. We will inform you as soon as we can.
What’s next?
Now that we have directions, we can start preparing our education for next semester. The guidelines and conceptualized implementations are not written in stone, but are aimed to be able to move forward with offering the best education for all students and staff involved. In the following week, faculty Education & Student Affairs will reach out the bachelor course managers (i.e. via Floris Keehnen), minor coordinators (i.e. via Sander Barendrecht) and MSc track coordinators (i.e via Katinka Scholten/Sander Barendrecht) to:
(a) further inventory and offer support for what is needed to realize education next semester,
(b) discuss and offer advice on implementing the education, and
(c) to inventory practical matters, such as coordinating the scheduling.
You do not have to wait (if you haven’t already started) until we have contacted you to start preparing your course(s). We hope that with these guidelines you have sufficient information to proceed in your preparations.
Update 2 juni 2020:
Remote onderwijs: wat vinden studenten? En hoe kun je hun feedback toepassen in je online onderwijs?
Per 13 maart is het onderwijs op LR van de ene op de andere dag ‘remote’ aangeboden. Met uitzondering van slechts 4 vakken, is al het onderwijs in het afgelopen semester doorgegaan, zelfs de DSE. Docenten hebben verschillende manieren gevonden om het onderwijs aan te bieden: bijvoorbeeld het delen van bestaande Collegerama-opnames met of zonder extra reader-materiaal, voice-over bij slides, YouSeeU Virtual Classroom en YouTube. Vrijwel alle tentamens zijn op het geplande tijdstip afgenomen via een vorm van ‘online take home exam’ in PDF, Word, ANS, MapleTA of in de vorm van een online mondeling. Een paar uitgestelde tentamens zullen als “online proctored exam’ alsnog worden afgenomen.
Veel studenten hebben hun grote waardering voor de docenten uitgesproken. De afgelopen periode hebben we met verschillende studenten en staf gesproken over hoe het onderwijs georganiseerd is en welke adviezen we aan elkaar kunnen meegeven voor de komende onderwijsperiode. Een aantal observaties:
Studenten missen sociale interactie en stellen duidelijke communicatie op prijs
Wat we horen van studenten is dat het voor hen ook zwaar is. Het thuiswerken is om verschillende redenen lastig (ontbrekende of slechte faciliteiten, huisgenoten, andere omgeving) en het is moeilijk om gemotiveerd te blijven. Studenten missen de sociale interactie tijdens het studeren. Gelukkig zijn er ook studenten die de voordelen zien van flexibeler studeren. De studenten geven bovendien aan dat het hen enorm helpt als er duidelijke communicatie en verwachtingen zijn rondom bijvoorbeeld tentamens.
Online live colleges geven structuur
Uit de terugkoppeling van de studenten komt naar voren dat ze de ‘online live colleges’, zoals met YouSeeU (standaard in Brightspace) en YouTube, zeer waarderen. Dit zorgt voor een structuur in de dag en biedt eveneens de mogelijkheid tot interactie met medestudenten en de docent met bijvoorbeeld Discord.
ANS en MapleTA worden gewaardeerd bij tentamens, onzekerheden zorgen voor stress
Wat betreft toetsing komt naar voren dat ze ANS en MapleTA erg hebben gewaardeerd. Bij andere tentamens zorgden onzekerheden of onduidelijkheden bij bijvoorbeeld het tijdig uploaden van bestanden, verschuivende lay-out bij het werken in Microsoft Word of in situaties waarbij studenten tijdens het tentamen ‘announcements’ krijgen, voor extra stress.
Wat kunnen we hiermee voor de komende onderwijsperiodes?
1. Zorg voor een duidelijk plan en heldere en transparante communicatie:
- Organiseer de Brightspace pagina’s goed. Weet dat studenten een forum erg waarderen.
- Kun je nog geen inhoudelijk antwoord geven op vragen van studenten, zeg dan in ieder geval wanneer je dat wel kunt.
2. Zorg ervoor dat studenten een dagstructuur hebben:
- Bied live colleges aan als dat kan
- Houd je ook als docent aan het rooster
- Zorg ervoor dat het materiaal op tijd klaar staat.
- Bied wekelijkse ‘to-do’ overzichten aan
3. De verwachting is dat on-campus toetsing ook na dit kwartaal niet voor alle vakken en studenten mogelijk zal zijn:
- Blijf zoeken naar goede alternatieven en werk deze uit. Denk bijvoorbeeld aan mini-quizzes, groepsopdrachten, individueel werk, etc.
- Beschrijf precies hoe je ‘online take home exam’ eruit komt te zien en geef voorbeelden. Om een wildgroei aan varianten te voorkomen, zullen we hier als faculteit richtlijnen voor opstellen.
- Voor online proctored exams is een aantal beperkingen, zoals voor de groepsgrootte en duur van het tentamen (max 1.5u, of anders 2x 1.5uur) en aanwezigheid van ondersteuning. Maak hier dus alleen gebruik van als je zeker weet dat er geen andere opties zijn.
- Zorg voor duidelijke communicatie tijdens het tentamen, bijvoorbeeld via Brightspace announcements. Studenten geven aan dat het ‘editen’ van oude berichten voor hen onoverzichtelijk is. Het is dan lastig voor ze om precies te weten hoe de situatie is op dat moment.
4. Gebruik alleen hulpmiddelen die worden ondersteund door de TU Delft:
- Een aantal hulpmiddelen kent privacy-problemen of wordt niet ondersteund in het geval er iets mis gaat.
- Er wordt ook gekeken of we voor komend jaar een aantal hulpmiddelen binnen elk cohort kunnen worden afgestemd, om het gebruik ervan voor studenten wat overzichtelijker te houden.
5. Blijf zoveel mogelijk in contact met mede-docenten, zowel om van elkaar te leren en elkaar te ondersteunen, maar om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden op elkaar afgestemd blijven.
Hoe verder?
De universiteit werkt momenteel aan het vaststellen van een aantal kaders waarbinnen we het onderwijs op de faculteit het komend academisch jaar (in ieder geval voor het eerste semester) kunnen vormgeven. We gaan ervanuit dat het onderwijs in ieder geval het hele eerste semester nog online zal zijn. We zullen feedback van onze studenten blijven meenemen in de inrichting van onderwijs. Het is voor hen essentieel dat ze binding houden met de facultaire gemeenschap, het vakgebied en met elkaar. Zij zullen de kritische, probleemoplossende houding waar onze alumni zo om gewaardeerd worden hard nodig hebben als zij in de luchtvaartsector aan de slag gaan na corona.
Veel informatie en Tips & Tricks over het aanbieden van remote onderwijs, zijn ook te vinden op https://brightspace-support.tudelft.nl/remote-teaching-learning/
Update 12 mei 2020:
Zachte knip
Vorige week werd bekend dat het College van Bestuur eenmalig een ‘Zachte Knip’ invoert. Dit betekent dat bachelorstudenten die 165 ECTS hebben behaald al mogen doorstromen naar de master. Het is de verwachting dat het LR-besluit, dat a.s. donderdag door het Education Management Team vastgesteld gaat worden, gaat inhouden dat studenten ook de Design Synthesis Exercise moeten hebben behaald om voor de Zachte Knip in aanmerking te komen.
Studenten die met de Zachte Knip mogen doorstromen naar de masteropleiding, blijven in eerste instantie ingeschreven staan als bachelorstudent. Ze krijgen dan een jaar de tijd om hun bacheloropleiding alsnog af te ronden. Na afronding van hun bachelorprogramma, worden de resultaten die ze voor mastervakken hebben gehaald in het master examenprogramma bijgeschreven. De Examencommissie (RRvE) kijkt later ook naar de Cum Laude regeling voor deze groep masterstudenten. Aanstaande vrijdag worden de studenten over de facultaire invulling van de Zachte Knip regeling geïnformeerd via Brightspace.
Neem bij vragen contact op met Sander Barendrecht.
Update 20 april 2020:
DSE tijdens Corona – helemaal online
26 groepen met in totaal 271 studenten zijn afgelopen maandag gestart met hun Design Synthesis Exercise. Op 31 maart hebben ze al een overzicht gekregen van de projecten waar ze uit konden kiezen, maar vanaf eind vorige week weten de studenten exact in welke ontwerpgroep ze zitten. Deze week zijn ze echt van start gegaan.
Groepen van tien
Net als altijd werken ze in groepen van tien of elf studenten, alleen nu niet opeengepakt in de projectruimtes en vergaderzaaltjes op de faculteit, maar online. Coördinator Joris Melkert: “We gaan ze hier wel bij helpen. Zo krijgen ze video’s te zien met extra informatie”. Voor de DSE-coaches verandert er niet zoveel. Net als anders zijn er drie coaches per groep: de Principal Tutor die de opdracht aanreikt, en twee coaches uit andere leerstoelen. Melkert: “Daar waar de coach normaalgesproken naar de Fellowship wandelt, bezoekt die de groepen nu online.”
Het symposium
De grootste uitdaging wordt het afsluitende symposium. Melkert: “Ook dit moet online gebeuren. Eerste gedachten gaan uit naar een opzet waarbij we de studenten vragen de presentatie van hun ontwerp op te nemen. Die kunnen we dan ergens online plaatsen zodat de jury ze kan beoordelen. Eventueel aangevuld met een live Q&A en een streaming van de prijsuitreiking waar de decaan de prijs uitreikt. Maar dat zijn maar een paar eerste gedachten.”
Update 9 april 2020:
Onderwijs en tentamens Q4
Op 7 april heeft het College van Bestuur het besluit genomen over het onderwijs in Q4. Concreet: tot het einde van Q4 zal het onderwijs op afstand worden aangeboden, ook voor tentamens worden alternatieven op afstand aangeboden. Lees het volledige bericht op de Coronawebsite van de TU Delft.
‘Work-arounds’ voor stages
Wereldwijd nemen bedrijven maatregelen die gericht zijn op de veiligheid van hun medewerkers, zoals reisbeperkingen en waar mogelijk thuiswerkbeleid. Als gevolg hiervan sturen veel bedrijven voortijdig studenten naar huis die al begonnen waren met hun stage. Ook annuleren ze stageplaatsen die in april van start zouden gaan, worden stages helemaal geannuleerd of geven ze aan dat het onzeker is of er in de nabije toekomst stageplaatsen gaan komen.
Om een kritische onderbreking in het studieverloop door deze maatregelen te voorkomen, hebben we alternatieve en pragmatische scenario's ontwikkeld voor studenten waarvan de stage tijdens de stageperiode is afgebroken, waarvan de stage voor de start is geannuleerd, waarvan de stage op afstand kan beginnen of verder kan gaan vanuit huis, en waarvan de stage nog moet worden geregeld.
Voor elk van deze scenario's beschrijven we de stappen die de studenten moeten nemen en de keuzes die ze hebben. Na akkoord door de Examencommissie (volgende week) worden de richtlijnen en keuzes op Brightspace gepubliceerd en in werking gesteld en verder gedeeld door de Stage Coördinator.
Update 7 april 2020:
College van Bestuur besluit vandaag over onderwijs Q4
Het College van Bestuur besluit op 7 april over het onderwijs in het vierde kwartaal. Dit besluit wordt gepubliceerd op de Coronawebsite van de TU Delft.
Twee nieuwe documenten Examencommissie beschikbaar op SharePoint
De Examencommissie heeft twee nieuwe documenten toegevoegd op de homepage van de AE SharePoint site. Het gaat om:
- Security and Privacy of Oral Examinations – richtlijnen met betrekking tot het organiseren van een mondeling tentamen
- Update Taskforce Assessment – informatie over studenten met een functiebeperking en de inrichting van extra tijd in Brightspace.
Alle medewerkers van de faculteit (inclusief de ‘gedetacheerden’) hebben toegang. Lezen, downloaden en printen van de documenten is mogelijk. Voor vragen, neem contact op met Marte Broos: M.Broos@tudelft.nl.
Update 2 april 2020:
BSA
Gezien de uitzonderlijke situatie die is ontstaan door de Corona-crisis, heeft het College van Bestuur, in navolging afspraken tussen Nederlandse universiteiten en de Minister van OCW, besloten om de regeling voor het Bindend Studieadvies (BSA) aan te passen. De studenten worden hierover op 2 april geïnformeerd. In dit besluit is opgenomen dat studenten ook automatisch uitstel krijgen voor hun BSA, als zij voldoende voortgang hebben getoond, maar niet de BSA-norm van 45 ECTS hebben gehaald. Dit zijn bijvoorbeeld studenten die tussen de 30 en 44 ECTS hebben gehaald, of studenten die een positief advies in maart hebben gekregen. Lees meer op de TU Delft corona website.
Documenten Examencommissie beschikbaar op SharePoint
De stukken van de Examencommissie over het aanpassen van tentamens zijn nu ook beschikbaar op de homepage van de AE SharePoint site. Alle medewerkers van de faculteit (inclusief de ‘gedetacheerden’) hebben toegang. Lezen, downloaden en printen van de documenten is mogelijk. Voor vragen, neem contact op met Marte Broos: M.Broos@tudelft.nl.
Update 31 maart 2020:
Tentamenrooster Q3 vastgesteld
Op vrijdag 27 maart zijn onze BSc en MSc studenten geïnformeerd over de toetsing in Q3. Voor alle tentamens in het derde kwartaal is nu bekend welke doorgaan en op welke manier, maar ook welke tentamens uitgesteld moeten worden. De staf heeft ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Het behouden van de kwaliteit van het onderwijs staat hierbij voorop. Hiertoe heeft de decaan vorige week alle docenten ook de richtlijnen toegestuurd van de Examencommissie met welke andere toetsvormen ook mogelijk zijn. Bekijk het volledige rooster op Brightspace (Organization Students Aerospace Engineering).
Update 25 maart 2020:
TU centrale update: tot 1 juni geen onderwijs op de campus
Tot in elk geval 1 juni 2020 vindt er geen onderwijs op locatie plaats; het onderwijs wordt zo veel mogelijk online aangeboden. We bereiden ons voor op het scenario dat er tot het einde van het collegejaar alleen online onderwijs wordt aangeboden. Lees de update op de centrale TU Delft Coronawebsite.
Examencommissie LR komt met richtlijnen en voorbeelden voor aangepaste toetsing
De Examencommissie van LR heeft via een e-mail van de decaan alle docenten richtlijnen en voorbeelden gegeven voor het aanpassen van toetsing aan de coronamaatregelen. Hiermee zorgt de Examencommissie ervoor dat de toetsing van vakken zoveel mogelijk door kan gaan zonder dat we bang hoeven te zijn dat de kwaliteit daaronder moet lijden. Zo kan een examinator nu bijvoorbeeld een schriftelijk tentamen vervangen door een mondeling tentamen of een opdracht. Ook online tentamineren wordt onder bepaalde voorwaarden nu mogelijk gemaakt. Door de richtlijnen van tevoren af te stemmen en vast te leggen, kan de Examencommissie de voorstellen van individuele docenten voor aangepaste toetsen snel beoordelen: binnen een werkdag.
Update 24 maart 2020:
Onderwijs
Op het gebied van onderwijs liggen er verschillende uitdagingen voor ons. We streven ernaar het onderwijs zoveel mogelijk door te laten gaan volgens de oorspronkelijke planning. Zodoende hoeven we geen werklast te verschuiven, en kunnen we studievertraging zoveel mogelijk voorkomen.
Tentamens
Het CvB heeft de faculteit gevraagd deze week het tentamenrooster vast te stellen. Daarin zijn de belangrijkste uitgangspunten dat (a) de tentamens zoveel mogelijk het originele tentamenrooster volgen en zo min mogelijk naar achter verschuiven, en (b) het derde en vierde kwartaal er geen tentamens on-campus kunnen worden aangeboden. De Examencommissie, Hoofd O&S en Directeur Onderwijs hebben de handen ineen geslagen om deze week in nauw overleg met de docenten in zowel het bachelor- als masterprogramma tot een duidelijk beeld te komen van de planning en vorm van de examens van Q3 en Q4, inclusief de hertentamens van Q2 en de minors. Uiterlijk 27 maart zullen staf en studenten hierover geïnformeerd worden.
Vakken Q4
We bereiden een scenario voor waarbij in de rest van het academisch jaar het onderwijs volledig op afstand wordt aangeboden. Mocht de overheid de maatregelen eerder terugschroeven, kunnen we mogelijk eerder terug naar een normaler regime. Dat lijkt echter zeer onwaarschijnlijk. Ook het onderwijs in deze periode wordt een uitdaging. Er is enorme waardering voor de can-do houding die we de afgelopen week van onze staf zien. Ook hier zal in nauw overleg met de verantwoordelijke docenten en coördinatoren een plan voor worden opgesteld en naar alle betrokkenen worden gecommuniceerd.
Update master afstudeersessies
- Alleen de student en de commissieleden mogen aanwezig zijn bij de gehele verdediging (inclusief de presentatie en de diploma-uitreiking). Dus geen publiek.
- De afstudeersessie moet plaatsvinden in een (grote) ruimte waar de commissieleden en student minimaal 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren.
- Commissieleden en studenten die niet in staat of bereid zijn om persoonlijk aanwezig te zijn, mogen online deelnemen met audio en video. De voorzitter van de afstudeercommissie is verantwoordelijk voor voldoende kwaliteit van de communicatie.
- Als de student niet in de directe aanwezigheid van een commissielid is, voor de presentatie en voor de verdediging, moet de student aantonen dat hij/zij alleen en zonder hulp is (bijv. door de camera in de kamer te bewegen).
- De afstudeerbegeleider haalt de student op van en na afloop weer terug naar de hoofdingang.
- Na de verdediging mailt de voorzitter een scan van de laatste ‘rubrics’ naar de Opleidingsadministratie (SPA-LR@tudelft.nl).
- Het diploma wordt achteraf ondertekend door de voorzitter van de commissie, of de voorzitter of vice-voorzitter van de Examencommissie. De student dient te tekenen in aanwezigheid van één van deze personen, of indien dit niet mogelijk is aan de Servicebalie van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, nadat zijn/haar identiteit is gecontroleerd.
Update 19 maart 2020:
Antwoorden m.b.t. de tijdelijke MSc thesis procedure
Naar aanleiding van de tijdelijke MSc thesis procedure is een aantal vragen binnengekomen bij de Examencommissie. Om te verduidelijken: het is uiteraard toegestaan om publiek (en familie) via Skype deel te laten nemen aan de afstudeerpresentatie, of om deze op te nemen. En voor de rubrics geldt dat de secretaresse van de voorzitter van de afstudeercommissie de (ingescande) rubrics per e-mail naar spa-lr@tudelft.nl en de examencommissie stuurt. De secretaresse stuurt ook een hardcopy naar het reguliere adres van de examencommissie. Als de betreffende secretaresse momenteel vanuit huis werkt, kan het sturen van de hardcopies wachten totdat hij/zij terug is op kantoor.
Informatie verwacht over aanpassingen in toetsing
De examencommissie werkt aan richtlijnen voor een mogelijke aanpassing in de toetsing (tentamens, practica, opdrachten etc.) van het onderwijs. Dit willen we zoveel mogelijk TU breed afstemmen. We verwachten hier begin volgende week meer informatie over te kunnen geven.
Update 17 maart 2020:
Sinds de ingang van de verschillende maatregelen zien we hoe druk en gecommitteerd de staf bezig is om het onderwijs op afstand door te laten gaan. Uiteraard wordt dit ten zeerste gewaardeerd. In deze update proberen we enkele onduidelijkheden voor de staf op te helderen.
MSc afstuderen
Het afstuderen van master studenten gaat zoveel mogelijk gewoon door. Voor de duur van de afgekondigde maatregelen hebben we een aantal richtlijnen opgezet:
1. Alleen de student en de commissieleden mogen aanwezig zijn bij de gehele verdediging (inclusief de presentatie en de diploma-uitreiking).
2. Commissieleden en studenten die niet in staat of bereid zijn om persoonlijk aanwezig te zijn, mogen online deelnemen met audio en video. De voorzitter van de afstudeercommissie is verantwoordelijk voor voldoende kwaliteit van de communicatie.
2a. Als de student niet in de directe aanwezigheid van een commissielid is, voor de presentatie en voor de verdediging, moet de student aantonen dat hij/zij alleen en zonder hulp is (bijv. door de camera in de kamer te bewegen).
3. Na de verdediging mailt de voorzitter een scan van de laatste ‘rubrics’ naar de Opleidingsadministratie (SPA-LR@tudelft.nl).
4. Het diploma wordt achteraf ondertekend door de voorzitter van de commissie, of de voorzitter of vice-voorzitter van de Examencommissie. De student dient te tekenen in aanwezigheid van één van deze personen, of indien dit niet mogelijk is aan de Servicebalie van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, nadat zijn/haar identiteit is gecontroleerd.
Vakken op afstand aanbieden
Veel vakken van het derde kwartaal kunnen online worden afgerond. Het merendeel van de staf heeft het materiaal met aanvullende informatie op Brightspace geplaatst. Teaching & Learning Services heeft een website aangemaakt met tips & tricks hoe de rest van het kwartaal op afstand kan worden afgerond. Voor sessies tussen (project)groepen en staf zijn online communicatie (zoals Skype) middelen ook toegestaan. Tot slot wordt er momenteel gekeken naar de beschikbaarheid van de faciliteiten en aanwezigheid van voldoende veiligheidsmaatregelen en –staf.
Tentamens
Er zijn begrijpelijk veel vragen over de doorgang van tentamens. Dit is een onderwerp dat landelijk een hoge prioriteit heeft en waarop we wachten op instellingsbrede richtlijnen. Daarnaast bespreekt de examencommissie LR op dinsdag 17 maart al mogelijke richtlijnen hoe we in deze uitzonderlijke situatie met tentamens om kunnen gaan. We vertellen hier in de volgende AE Corona Alerts meer over.
Afdeling Onderwijs- & Studentzaken
Alle spreekuren van de afdeling Onderwijs- & Studentzaken zijn gecanceld tot in ieder geval 6 april. De afdeling is via email bereikbaar (voor studenten en staf). De vergaderingen van de examencommissie LR gaan vooralsnog wel door (al dan niet op afstand). Studenten met vragen, zoals voor stages of uitwisselingsprogramma’s, kunnen naar de betrokken collega’s worden gestuurd.
Contactgegevens:
Head E&SA
- Sander Barendrecht
Academic counsellors (academiccounsellor-ae@tudelft.nl)
- Jill Morales
- Susan de Rouw
- Marlou van Nus
Internship office (internship-ae@tudelft.nl)
- Miranda van Haagen
Exchange Office (exchange-ae@tudelft.nl)
- Elize van Dijk
- Katinka Scholten
Board of Examiners (boardofexaminers-ae@tudelft.nl)
- Marte Broos
Educational coordinators and advisors (education-ae@tudelft.nl)
- Renee van de Watering (Online education)
- Eefke Rienstra (Master programme)
- Floris Keehnen (Selection bachelor programme)
Support (secr-os-lr@tudelft.nl)
- Nicole Wunderink