Personeelszaken: HR
Update 4 februari 2021:
Werk aan je welzijn met de Health Coach
Op 10 februari (12.30 tot 13.15) verzorgt de TU Delft Health Coach, Bas Gerritsen, een inspirerende bijeenkomst over welzijn voor alle medewerkers van de faculteit. De uitnodiging en zoomlink hiervoor zijn via Outlook gestuurd. We hopen dat jullie er allemaal bij zullen zijn. Deze bijeenkomst is de opmaat voor een op maat gemaakt Health Coach Programma voor de faculteit. Je kunt deelnemen aan drie verschillende online sessies:
Sessie 1: De bedrijfsatleet
Waarom presteren professionele atleten zo goed? Wat kunnen we leren van hun gedrag, en hoe kunnen we dit implementeren in onze routines? Hoe kunnen we omgaan met stress en positieve psychologie laten werken? Wat helpt bij het creëren van de bedrijfsatleet?
Sessie 2: De biologie van mentale prestaties
Hoe kan onze biologie onze mentale prestaties beïnvloeden? We geven je voorbeelden van hoe gezond gedrag werkt voor de hersenprestaties op de lange termijn, maar leggen ook verrassende korte termijn effecten uit. Met andere woorden: hoe kun je er dezelfde dag nog profijt van hebben?
Sessie 3: Op welke manier beïnvloeden slaap en lichaamsbeweging je prestaties?
Slaap en lichaamsbeweging zijn van groot belang voor je gezondheid en prestaties. We zullen bespreken wat de wetenschap ons vertelt, wat hun effecten zijn op onze gezondheid en wat we kunnen doen om onze prestaties te verbeteren.
Alle sessies worden begeleid door voormalig topsporter, fysiotherapeut en Health Coach, Bas Gerritsen van het TU Delft Health Coach Program.
Taal, data en aanmelden
Er zijn drie verschillende sessies die een keer in het Engels en een keer in het Nederlands worden aangeboden.
Sessie | Engels | Nederlands |
Sessie 1 ‘Corporate Athlete’ | 18 februari, 12.30 – 13.30 | 2 april, 12.30 – 13.30 |
Sessie 2 ‘Biology of mental performance’ | 4 maart, 12.30 – 13.30 | 14 april, 12.30 – 13.30 |
Sessie 3 ‘Sleep and physical activity’ | 19 maart, 12.30 – 13.30 | 29 april, 12.30 – 13.30 |
Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Wendy Heijnen. Vermeld in de onderwerpregel: ‘Health Coach LR’ en geef aan op welke datum of data je wilt deelnemen. Wendy stuurt vervolgens een uitnodiging in Outlook met daarin de zoomlink naar jouw sessie(s). Je kiest zelf hoeveel sessies je wilt bijwonen.
Voor inhoudelijke info over het LR Health Coach programma kun je terecht bij Willem Eleveld.
Individuele coach
Worstel jij ook met de huidige werkdruk? En vraag je je af hoe je overeind blijft? De sessies van het Health Coach Programma kunnen helpen, maar als je je eigen zorgen liever niet in een faculteitsbrede zoom bespreekt, dan kun je terecht bij een individuele (Health) coach. In één tot drie coachgesprekken via Skype kun je je wensen en uitdagingen bespreken. Meer informatie staat op de TU Delft coronawebsite.
PhD’er en vertraging door corona? Vraag verlenging aan.
Ben je promovendus aan de faculteit en loop je vertraging op door corona? Je kunt dan een verzoek indienen voor verlenging van je arbeidscontract met drie maanden. Bespreek eerst met je supervisor of je hiervoor in aanmerking komt.
Update 1 december 2020:
Vitaliteit, stress en presteren
Tijdens de Town Hall bijeenkomst op 1 december spraken de Health Coach van de TU Delft Luuk Simons en HR-manager Willem Eleveld over vitaliteit, stress en presteren. Luuk heeft zijn presentatie beschikbaar gesteld voor iedereen die niet mee kon doen aan de zoom of die zich bij een andere breakout-room heeft aangesloten. Download de presentatie hier.
Update 19 november 2020:
Coaching voor werkdruk en vitaliteit
COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat er in korte tijd onder andere aanpassingen zijn gedaan op het gebied van thuiswerken en onderwijs op afstand. Dit vraagt flexibiliteit van de medewerkers. Het kan zijn dat je hier uitdagingen bij ondervindt. Je hebt bijvoorbeeld moeite met het behouden van je vitaliteit en gezondheid, je ervaart meer werkdruk of je vindt het lastig om contact te onderhouden met je collega’s.
Herken je deze uitdagingen? Dan kan een gesprek met een coach wellicht helpen. HR biedt in samenwerking met het Health Coach programma medewerkers één tot maximaal drie Skype coachgesprekken aan. Vele onderwerpen zijn bespreekbaar, maar zeker ook werkdruk, weerbaarheid en gezondheid. Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden.
Update 13 oktober 2020:
Hoe blijf je veilig en (mentaal) gezond in coronatijd
Onlangs heeft de regering aanvullende maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus verder tegen te gaan. Emotioneel en mentaal vraagt de uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen iets van ons allemaal. Als je op zoek bent naar hulp of informatie over hoe om te gaan met de emotionele uitdagingen, is het niet altijd duidelijk naar wie of waar je heen kunt gaan. Via deze weg willen we graag informatie en tips delen.
Lifestyle tips
Als je praktische tips wilt lezen over onderwerpen als mentaal gezond blijven, bewegen en voeding, ga dan naar deze website.
Praat met anderen als je je zorgen maakt
We krijgen signalen dat collega’s zich onzeker of onrustig voelen. Dit is heel normaal. Lees hier tips en informatie.
We raden je aan om zoveel mogelijk in contact te blijven met je collega's, bijvoorbeeld door het organiseren van online (leuke) bijeenkomsten. Op onze website kun je lezen naar wie je moet gaan. We voegen graag andere mensen toe aan deze lijst waar je terecht kunt (ook als je je zorgen maakt over een collega):
- de leidinggevende
- De HR-manager Willem Eleveld, je HR-adviseur Marc van der Hulst (AWEP – SPE) of Evelien Bijl (ASM – CO – ESA)
- Ben je PHD-er? Dan kun je ook contact opnemen met jouw mentor, een psycholoog of loopbaanbegeleider.
Thuiswerkplek
Hoewel de meesten van ons liever op de faculteit werken, moeten we zoveel mogelijk thuiswerken. Zorg voor een ergonomische thuiswerkplek. Lees hier meer over het inrichten van uw thuiswerkplek. Wees je ervan bewust dat het nog steeds mogelijk is om spullen van de TU Delft te lenen, zoals je bureaustoel en beeldscherm. Je kunt dit regelen via jouw begeleider en door het invullen van een formulier.
We hopen dat jij en je dierbaren gezond en veilig blijven in deze uitdagende tijden. Mocht je suggesties hebben wat wij als HR kunnen doen om je te ondersteunen, laat het ons dan weten.
Update 9 april 2020:
Werkdruk- en vitaliteitscoach voor docenten en onderwijsondersteuners
Misschien worstel jij ook met de huidige werkdruk in deze tijd van Corona-maatregelen? En vraag je je af hoe je overeind blijft? Daarom bieden we vanuit HR in samenwerking met het Health Coach Programma (HCP) speciaal voor onderwijspersoneel individuele coaching aan.
Kies jouw eigen coach uit en bespreek in één tot drie coachgesprekken via Skype je wensen en uitdagingen. Alle onderwerpen zijn bespreekbaar, maar zeker ook werkdruk, weerbaarheid en gezondheid. Ook kun je optioneel deelnemen aan een webinar op 20 april 16.00-17.00uur met als thema “Sprinten, maar ook de marathon. Hoe houd je de zaag scherp?”
Meer informatie en aanmelden
Ben je docent of onderwijsondersteuner? Dan kun je je aanmelden voor de coaching en/of het webinar via deze pagina op het medewerkerportaal. Hier vind je ook meer informatie.
Update 7 april 2020:
R&O gaat door, wanneer het past
Voor veel medewerkers is de werkdruk op dit moment ontzettend hoog. Daarnaast hebben velen van ons thuis de zorg over kinderen, geven we thuisonderwijs en maken we ons zorgen over familie en vrienden. Dit is een tijd waarin de R&O cyclus geen eerste prioriteit heeft. In navolging van de TU Delft heeft LR besloten dat de R&O wel doorgaat, maar dat de gesprekken gevoerd kunnen worden op een moment dat het voor leidinggevenden en medewerkers past. Bespreek dit samen. Het R&O gesprek kan ook worden uitgesteld. Het Talent Services systeem blijft open.
De geplande previews per afdeling worden geannuleerd. In plaats hiervan ontvangen de afdelingen deze week via hun HR adviseur een overzicht om de voorgenomen beoordelingen (over het jaar 2019) op in te vullen.
Update 31 maart 2020:
Recruitment
We krijgen veel vragen over recruitment. Moeten we tijdens de corona-crisis doorgaan met het werven van staf? Het duidelijke antwoord daarop is ja. Het aantrekken van talent blijft ontzettend belangrijk voor de faculteit. In een van de volgende AE Corona Alerts komen we terug met antwoorden op jullie vele vragen hierover. Voor nu benadrukken we graag dat we de werving en selectie zoveel mogelijk door laten gaan. Maar uiteraard wel op een andere manier: sollicitatiegesprekken via Skype, telefoon, chat etc. Wees creatief, informeer de HR-afdeling wat je exact doet en weet dat je voor vragen, advies en ondersteuning hierbij een beroep kunt doen op de HR-afdeling van de faculteit.
Update 17 maart 2020:
Hieronder staan de richtlijnen en maatregelen rondom HR:
Recruitment
Het aantrekken van talent blijft ontzettend belangrijk voor de faculteit. Daarom willen we werving en selectie zoveel mogelijk door laten gaan. Maar uiteraard wel op een andere manier: sollicitatiegesprekken via Skype, telefoon, chat etc. Wees creatief, informeer de HR-afdeling wat je exact doet en weet dat je voor vragen, advies en ondersteuning hierbij een beroep kunt doen op de HR-afdeling van de faculteit.
Onboarding nieuwe medewerkers
HR heeft de afdelingssecretarissen (of in geval van ziekte hun vervangers) gevraagd in kaart te brengen welke nieuwe medewerkers/gasten/externen er in de maanden april en mei aan boord komen. Dit zijn mensen die al zijn geworven en geselecteerd en waarvoor de administratieve afhandeling loopt. Deze inventarisatie wordt gebruikt om te beoordelen of de betreffende personen uit hun land van herkomst mogen/kunnen vertrekken en in hoeverre wij in staat zijn ze te verwelkomen.Omdat deze informatie het meest inzichtelijk is op afdelingsniveau, vragen wij dus aan de afdelingssecretaris of zijn/haar vervanger de volgende informatie te verstrekken:
Naam / functie / medewerkersgroep / nationaliteit / land van waaruit men arriveert / beoogde datum start TU Delft.
Aanleverdatum: 20 maart.
R&O
De deadline voor het invullen van het R&O systeem is uitgesteld. Het systeem blijft open. Het is aan de leidinggevende om te bepalen wanneer en hoe het R&O gesprek zal worden gevoerd.
Zorgverlof – Calamiteitenverlof
De richtlijnen voor het opnemen van zorgverlof en calamiteitenverlof gelden voor de hele TU Delft. Heb je vragen over speciale vormen van verlof in relatie tot maatregelen rondom het Coronavirus? Neem dan contact op met een van de HR-adviseurs op de faculteit.
Ziekmelden
De richtlijnen voor het ziekmelden gelden ook voor de gehele TU Delft en staan op de TU Delft Corona-website. Pas als je niet in staat bent thuis te werken door ziekte, meld je dan ziek bij je leidinggevende via de gebruikelijke weg. Als je ziek bent, ga dan naar de RIVM/GGD website om de instructies op te volgen.
Voorlopige aanwezigheid HR tot 6 april
In principe probeert de HR Afdeling elke dag tot 6 april, van 10 tot 14 uur, een HR adviseur op locatie aanwezig te hebben voor vragen en hulp. Mocht dit onverhoopt niet zo zijn, dan zijn de HR adviseurs per email bereikbaar:
- Evelien Bijl via e.m.bijl@tudelft.nl
- Marjan Halverhout via m.ja.halverhout@tudelft.nl
- Rinda Hoogendoorn via r.a.c.hoogendoorn@tudelft.nl