17 maart 2017

TU Delft organiseert eerste anti-drone race ‘DroneClash’

Om drones op een goede en veilige manier in de maatschappij te laten ‘landen’, is de ontwikkeling van anti-drone maatregelen cruciaal. Daarom organiseert het Micro Air Vehicle Lab (MAVLab) van de TU Delft op 4 december de DroneClash. Tijdens deze ‘anti-drone competitie’ moeten deelnemende teams met hun eigen drone(s) zoveel mogelijk andere drones uit de lucht zien te halen. Daarnaast moeten ze een hele reeks ‘anti-drone’ interventies zien te ontwijken. Teams kunnen zich vanaf deze week inschrijven voor deelname aan de competitie.

13 maart 2017

EU consortium Solliance print Perovskiet dunne filmzonnecel op rol

Vanuit zijn positie als programmamanager bij het Holst Centre, is hoogleraar Smart Materials, Pim Groen, betrokken bij een belangrijke ontwikkeling op het gebied van de productie van dunnefilm zonnecellen. Het Europese consortium Solliance, waar hij namens Holst aan deelneemt, heeft aangetoond dat Perovskietzonnecellen op rol geproduceerd kunnen worden met een rendement van 12,6%. De TU Delft is weliswaar partner van Solliance, maar was bij deze doorbraak niet betrokken.

11 maart 2017

L&R PhD Symposium 2017 maakt promotieonderzoek toegankelijk

Hoe leidt je uit geluidsgolven af wat de temperatuur diep in de oceanen is? Hoe gebruik je stereocamera’s om landers veiliger te landen neerkomen op verre planeten? Kun je een auto-uitlaat van composietmateriaal maken?

08 maart 2017

VSV symposium: ‘Challenge of Automation: how technology elevates

Op 7 maart 2017 organiseert de VSV ‘Leonardo da Vinci’ haar jaarlijkse symposium, dit jaar ‘Challenge of Automation: how technology elevates aviation’. Gedurende de dag behandelen we verschillende onderwerpen gerelateerd aan de automatisering in de commerciële luchtvaart industrie. Deze editie van het VSV symposium richt zich erop om het publiek te inspireren en te stimuleren, om hen te aan te zetten tot het nadenken over de uitdagingen die met automatisering ontstaan en om inzichten te bieden in de mogelijke oplossingen van deze uitdagingen.

02 maart 2017

Emeritius hoogleraar Gijs van Kuik op KNAW symposium Windenergie

Emeritus hoogleraar Gijs van Kuik van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek is één van de sprekers op het KNAW symposium 'De toekomst van windenergie' (3 april 2017). Hij zal spreken over de toekomstverwachtingen en onderzoeksuitdagingen in windenergie. Deelname aan het symposium is gratis. Aanmelding gaat via knaw.nl.

01 maart 2017

Derde call L&R Startup Voucher & Coaching Programme

Tot 1 april 2017 kunnen Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniekstudenten zich weer aanmelden voor het Startup Voucher & Coaching Programme. Het doel? LR studenten staat stellen om hun innovatieve ideeën te ontwikkelen en een bedrijf om te zetten. Ken jij nog een ondernemende LR student or promovendus die deze kans verdient?

LR-student Tim Hermans geselecteerd voor ESA-programma Drop Your Thesis! 2017

LR-masterstudent Tim Hermans (Space Flight) is toegelaten tot Drop Your Thesis! 2017, een programma aangeboden door de Education Office van de European Space Agency (ESA). Dit programma geeft studenten de kans om met experts vanuit heel Europa te werken aan een experiment dat vervolgens wordt uitgevoerd bij het Centre of Applied Space Technology and Microgravity (ZARM) in Bremen, Duitsland. Hermans gaat met zijn team, The Ferros, het gedrag van ferrofluids in microzwaartekracht onderzoeken.

27 februari 2017

Aanpassen transatlantische vliegroutes ‘kan klimaatimpact verkleinen’

Luchtvaartmaatschappijen kunnen hun klimaatimpact met zo’n 10 procent verkleinen door hun vluchtroutes zo aan te passen dat ze die gebieden vermijden waar uitstoot op dat moment de grootste schade aan het milieu veroorzaakt. Volgens de schattingen zouden de kosten voor deze milieuvriendelijke vliegroutes slechts met 1 procent hoeven te stijgen.

Profiel van een Prof: Damiano Casalino, Aeroacoustics

Hoogleraren profileren zich veelal vakinhoudelijk. Maar wat drijft hen buiten het werk? Wat zijn hun interesses, beweegredenen en persoonlijke visies? In de rubriek Profiel van een Prof maken we kennis met Damiano Casalino, hoogleraar Aeroacoustics bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

23 februari 2017

Airbus Global University Partner Programme 2016 Annual Report beschikbaar

Het jaarrapport 2016 van het Airbus Global University Partner Programme (AGUPP) is nu beschikbaar online. Het bevat tevens een hoofdstuk over de allereerste Airbus Airnovation Summer Academy die georganiseerd is door Airbus Group en de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft in juli 2016 (pagina 10).