Computerfaciliteiten

Werkplaatsen voor studenten

Natuurlijk voorziet de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek haar studenten van uitgebreide computer faciliteiten. Zo zijn er enkele honderden PCs beschikbaar. Daarnaast is er een divers aanbod van werkstations voor de geavanceerde CFD en FEM berekeningen, die vandaag de dag gemaakt worden. Voor de meest gecompliceerde berekeningen is er een Cray T3E super computer beschikbaar. Elke student heeft ook de beschikking over een gratis e-mail account en toegang tot internet.

Voorbeeld

De leerstoel Astrodynamica en Satellietsystemen maakt nauwkeurige berekeningen van de banen van satellieten, missie analyse van ruimtevaartuigen, onderzoekt ontwerpaspecten van satelliet systemen, en de toepassing van volggegevens van satellieten en metingen, die door interne satellietinstrumenten zijn gemaakt voor geodetisch, geofysisch en oceanografisch onderzoek.

Deze metingen en gegevens worden gebruikt voor de bepaling en analyse van aardrotatie parameters, aardkorst dynamische verschijnselen, verticale bewegingen van het aardoppervlak, de grotere oceaan stromingen, vloedverschijnselen, zeespiegel stijging en zwaartekrachtsveld modellen.

Voor het verwerken van deze informatie heeft de leerstoel haar eigen, uitgebreide netwerk van lokale computer systemen en maakt ze intensief gebruik van de centrale computer faciliteiten van de Universiteit Delft, waaronder de Cray J90 vector computer en de Cray T3E. De leerstoel wisselt veelvuldig grote sets gegevens en computer codes uit met andere internationale instituten, en maakt uitvoerig gebruik van elektronische netwerken.

/* */