Opleiding

Deze opleiding is uniek in Europa en staat wereldwijd hoog aangeschreven. We beschikken over hightech faciliteiten, zoals een geavanceerde vluchtsimulator, eigen vliegtuig als vliegend klaslokaal, cleanroom om onze eigen satellieten te ontwikkelen, subsone, supersone en hypersone windtunnels én een groot laboratorium voor het ontwikkelen, fabriceren en testen van materialen en constructies.

Onderwijsprogramma

Als student Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek test je onder meer aerodynamica in windtunnels, bereken je satellietbanen, test je materialen in laboratoria en ontwerp je bijvoorbeeld een revolutionaire helikopter. Kortom, je houdt je vanaf het begin met alle disciplines van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek bezig. Het vliegtuig, de raket en de satelliet worden gebruikt als studieobject om je technische basiskennis bij te brengen.

Naast de technische basis leer je ook hoe je later sturing kan geven aan processen om nieuwe producten te ontwikkelen. En je maakt kennis met projecten die door deze combinatie van kennis tot stand komen zoals de Delfly, een libelle-drone met flapperende vleugels en de zonnewagen NUNA.

In de loop van de opleiding verschuift het accent steeds meer van theorie naar toepassing. Een academisch jaar is verdeeld in vier periodes van tien weken. Dit houdt in dat je vier keer per jaar tentamens hebt. De colleges worden afgewisseld met werkcolleges, practica en projecten, waarin je de opgedane kennis toepast. Tijdens het projectonderwijs ligt de nadruk op het leren ontwerpen in teamverband.

Stage & naar het buitenland

Een stage zit niet standaard in het programma. Maar je kunt wel op verschillende momenten naar het buitenland. Bijvoorbeeld in je minor Study Abroad of met de buitenlandreis van studievereniging VSV Leonardo da Vinci. Veel van de aansluitende masteropleidingen bieden wel een stagemogelijkheid.

Extra uitdaging

Honours Programme Delft
Voor ambitieuze studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het reguliere lesprogramma is er het Honours Programme Delft. Doe extra kennis op binnen je vakgebied of erbuiten. Ontwikkel persoonlijke vaardigheden of werk eens samen met studenten van andere studies.
Meer informatie over het Honours Programme Delft

Dreamteams
Wil jij verantwoordelijk zijn voor een wereldprimeur? Bij de TU Delft kun je naast je studie ook meedoen aan bijzondere studentenprojecten waarin studenten uit alle studierichtingen samenwerken. Deze Dreamteams werken bijvoorbeeld aan de snelste fiets ter wereld, de snelste zonnewagen of het hoogterecord voor zelfbouwraketten. Zij doen mee aan wereldwijde competities en zetten de TU Delft op de kaart met fantastische resultaten.
Meer informatie over de Dreamteams

Toptalent op sportief gebied
De TU Delft ondersteunt studenten die studie en topsport combineren. Omdat een regulier onderwijsprogramma vaak lastig te combineren is met een trainingsprogramma op topsportniveau, bieden we speciale voorzieningen aan voor erkende topsporters. Zoals begeleiding door studieadviseurs en topsportcoördinators, financiële ondersteuning in de vorm van de Regeling Afstudeersteun Studenten (RAS), sponsoring en toegang tot de sportfaciliteiten van X.
Meer informatie over topsport

Studiebegeleiding

Elke opleiding heeft een of meer studieadviseurs waarbij je terecht kunt met vragen over de inhoud van de studie, de organisatie ervan en alles wat daarbij komt kijken. Heb je vragen over zaken die verder gaan dan je academische vorming? Career and Counselling Services heeft een team van studentendecanen, psychologen en studiekeuze- en loopbaanadviseurs die jou kunnen ondersteunen. De service is gebaseerd op 5 pijlers: Basis Studievaardigheden, Leren Samenwerken, Keuzes maken tijdens je Studie (studiekeuze), Loopbaanontwikkeling en Zelfkennis & Zelfmanagement.  Er zijn - veelal gratis - (online) workshops, trainingen, online materiaal, inloopspreekuren en de mogelijkheid van een-op-een gesprekken. Voor vragen over studeren met een functiebeperking vind je hier meer informatie.

Studievereniging VSV 'Leonardo da Vinci'

Vliegtuigbouwkundige Studievereniging 'Leonardo da Vinci' is zeer actief binnen de faculteit. Naast de kans om boeken tegen de laagst mogelijke prijs af te nemen, biedt de vereniging ook mogelijkheden om kennis te maken met de zakelijke markt. De VSV organiseert workshops, excursies, een vijfdaagse reis binnen Europa én drie- tot vierweekse verre reis naar bijvoorbeeld China of Japan. Kijk voor meer informatie op de website van VSV.


Ga verder naar Het onderwijsprogramma



Bindend Studieadvies

De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.