Jaap Regelink

Zomerstage bij TATA Steel


Naam: Jaap Regelink
BSc-student Applied Earth Sciences

“Tijdens mijn eerste jaar Applied Earth Sciences (AES) vertelden de studenten van de studievereniging Mijnbouwkundige Vereeniging en docent Grondstoffenwinning regelmatig over de mogelijkheid om een zomerstage te doen. Via deze docent ben ik in contact gekomen met TATA Steel IJmuiden (voormalig Hoogovens en Corus) en heb ik afgelopen zomervakantie 5 weken stage gelopen. In eerste instantie verwachtte ik dat ik tijdens mijn stage alleen met iemand zou meelopen en misschien wat kleine proefjes zou mogen doen, maar na een eerste gesprek met mijn stagebegeleider bleek niets minder waar. Ik zou de volledige vijf weken onderzoek gaan doen naar Pelletzwelling en Bentonietkwaliteit!

IJzererts
TATA Steel IJmuiden produceert staal met hoogovens. Een van de grondstoffen voor het maken van staal is ijzererts. IJzer komt uit het erts vrij door een chemische reactie in de hoogoven. Hiervoor moet ijzererts poreus blijven, zodat de gasstroom in de hoogoven door het ijzererts heen kan en het ijzer vrij maakt. Daarom wordt in de oven een kunstmatige hete luchtstroom gecreëerd die zorgt voor deze porositeit. Anders zou het ijzererts samenklonteren tot een grote klomp. Daarnaast wordt de ijzererts in twee vormen gegoten: pellets en sinter. Pellets zijn knikkers van ijzererts, waarbij olivijn en bentoniet worden toegevoegd. Sinter zijn brosse klompjes samengeklonterd ijzererts.

Pellets
Bentoniet is een van de belangrijke onderdelen in pellets. Het is voor de fabriek waar de pellet geproduceerd wordt belangrijk om te weten wat de kwaliteit en vochtopname van de bentoniet is. Daarom heb ik ook gekeken naar het verloop van de vochtopname en hoe pellets kunnen zwellen. Temperatuur blijkt hierbij een belangrijke factor te zijn. Pellets kunnen namelijk behoorlijk zwellen, kijk maar eens naar het verschil op deze foto.

Aanrader
Tijdens mijn stage bleken 1e-jaars vakken als ‘Inleiding AES’, ‘Analyse’ en ‘Chemie’ erg goed van pas te komen, veel dingen zijn namelijk bij deze vakken al aan bod gekomen, wat mijn stagebegeleider een hele hoop uitleg aan mij bespaarde!  Ik heb erg veel geleerd tijdens mijn stage, individueel onderzoek doen bleek toch best lastig te zijn en je moet aan erg veel dingen denken tijdens het uitvoeren en schrijven van een rapport over het onderzoek. Maar desondanks een enorme aanrader om zelf op zomerstage te gaan en een hele mooie ervaring rijker!”

Bentoniet
Bentoniet is een klei-achtig materiaal wat gebruikt wordt in de pelletfabriek om de pellets te vormen. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van het wateropnemend vermogen (in sommige gevallen tot wel 800%). Het bentoniet ‘plakt’  de materialen als het ware aan elkaar zodat ze tot pellets gevormd kunnen worden.