Veelgestelde vragen

Opleiding

Moet ik Engels spreken voor deze studie?

Ja, vanaf september 2014 is de bacheloropleiding Applied Earth Sciences over gegaan naar het Engels. De overgang naar het Engels zorgt ervoor dat de studenten vanaf het eerste jaar goed worden voorbereid op een carrière op de internationale arbeidsmarkt. Zowel de vakken als het lesmateriaal zijn in het Engels.

Wat is de man/vrouw verhouding binnen de opleiding?

In de afgelopen jaren zijn steeds meer meisjes AES gaan studeren. Op dit moment is ongeveer een derde van de AES populatie vrouw. 

Kun je een deel van je studie in het buitenland doorbrengen?

De opleiding Applied Earth Sciences is een internationale opleiding waarbij het werkveld zich over de hele wereld spreid. Studeren in het buitenland is daarom goed mogelijk en het wordt ook zeker aangeraden, maar het is niet verplicht. Het is mogelijk om een deel van je studie in het buitenland door te brengen, bijvoorbeeld aan een buitenlandse universiteit. Zo hebben we uitwisselingsprogramma’s met universiteiten over de hele wereld. Veel studenten kiezen er ook voor om een tijdje op stage te gaan bij een buitenlands bedrijf. Uiteraard helpen wij je bij het zoeken van zo’n plek.

Hoe groot is de kans op een baan na deze studie?

De arbeidsmarkt voor afgestudeerden in AES is goed. De opleiding staat in binnen- en buitenland goed bekend en er is voldoende vraag naar ingenieurs die zowel veel van Geologie als van Techniek weten. Omdat onze afstudeerders zowel zelfstandig als in teamverband hebben leren werken, plus dat ze creatief en flexibel zijn en een zeer brede kennis bezitten, zijn ze zeer in trek bij werkgevers uit verschillende branches.

Is de studie moeilijk?

Ja, AES is een pittige studie. In de studie ligt een groot accent op de wis- en natuurkundige vakken. Dit betekent dat je hard moet werken aan deze vakken en dat je op het VWO liefst een ruim voldoende voor deze vakken hebt gehaald. 

Wat is het ratio van geologie tot scheikunde, wiskunde en natuurkunde in de studie?

Elk jaar van de bachelor is opgedeeld in vier kwartalen. Elk kwartaal bestaat uit 3 vakken welke overeenkomen met een van de vier categorieën: Geologie, Natuur- en Scheikunde, Wiskunde of Applied Earth Sciences. Dit betekent dat de vakken elk kwartaal zullen verschillen binnen deze vier categorieën. In de eerste twee jaar zal het aantal geologie vakken ongeveer vergelijkbaar zijn met het aantal Wiskunde, Natuur- en Scheikunde vakken en het aantal vakken over Applied Earth Sciences. Het derde jaar bestaat vooral uit vakken uit deze laatste categorie.

Gemiddelde studiebelasting in het eerste jaar?

Het gaat om 40 uur per week. Dit bestaat voor een deel uit het volgen van colleges, een deel practica en projecten en ongeveer 20 uur zelfstudie.

Verschillen met andere aardwetenschappelijke studies?

Opleiding

Waar

Accent

Aardwetenschappen

 

Vrije Universiteit Amsterdam

Aandacht voor de (diepere) geologie

Bodem, Water, Atmosfeer

Wageningen Universiteit

Aandacht voor de ondiepe ondergrond en de hogere luchtlagen Bodemvorming/ geomorfologie, hydrologie, meteorologie/ klimatologie

Na afronding  van zowel BSc en MSC krijg je de titel Master of Science (MSC) 
en academisch ingenieur

Aardwetenschappen

Universiteit Utrecht

Aandacht voor geografie, geologie en geomorfologie

Applied Earth Sciences

Technische Universiteit Delft

Aandacht voor geologie en techniek

Na afronding  van zowel BSc en MSC krijg je de titel Master of Science (MSC) en academisch ingenieur

De geologie is een middel om de technologie te kunnen ontwikkelen en toepassen

Kun je Applied Earth Sciences ook op andere universiteiten of op een hogeschool studeren?

Nee, de opleiding Applied Earth Sciences is uniek in Nederland, ingenieurs AES worden alleen in Delft opgeleid. Hierdoor heeft de opleiding een unieke positie, jarenlange reputatie en sterke banden met het bedrijfsleven. Ook is er geen vergelijkbaar programma op HBO niveau in Nederland.

Kan je je voor twee bachelor opleidingen tegelijk inschrijven?

Het is een grote uitdaging om Applied Earth Sciences te combineren met een tweede bachelor en het wordt daardoor ook niet aangeraden om dit te doen. Het lesrooster laat weinig ruimte over voor een tweede opleiding. Het is wel mogelijk om een minor te doen bij een andere opleiding of universiteit. Je zou na het volgen van Applied Earth Sciences ook nog verder kunnen gaan met een tweede bachelor.

Praktische zaken

Wat komt er op mij af aan het begin van de studie?

Aan het begin van je studie komt er veel op je af. Je moet een hoop keuzes maken. Ga je op kamers of blijf je thuis? Hoe ga je je studie bekostigen? Je eerste colleges, tentamens en opdrachten. Word je lid van een (sport)vereniging? Een handig steuntje hierbij is de website www.welkom.tudelft.nl met handige informatie, links en een introfilmpje. 

Hoe worden tentamens afgenomen?

Tentamens op de TU Delft worden zowel schriftelijk als digitaal afgenomen. Dit verschilt per vak. Je kunt dit vinden in de digitale studiegids. Sommige tentamens zijn schriftelijke tentamens met open vragen, andere zijn meerkeuzetentamens. Vaak word je ook beoordeeld op je schriftelijke of mondeling presentatie, je practicumresultaten of je tekeningen.

Eerste collegeweek

In de eerste week word je zorgvuldig in de opleiding geïntroduceerd. Er wordt een mentorgroep gevormd waar je veel steun aan hebt. Al snel beginnen colleges en oefeningen. Stap voor stap leer je de 1e beginselen van mechanica en analyse zoals die in Delft worden gegeven: snel en degelijk. Wees vanaf het begin actief en geconcentreerd. Wekelijks heb je een uurtje met een groepje medestudenten waarbij je onder begeleiding van een mentor bespreekt hoe het gaat en je tips krijgt hoe je zaken moet aanpakken. Tijdens de eerste college week maak je kennis met je medestudenten, de professoren, het vakgebied en de manier van lesgeven. Het wordt zeer aangeraden om, zeker in het begin, naar alle colleges te gaan.

Is er een introductie van de studievereniging?

De studievereniging de MV, organiseert ieder jaar een introductieweekend. Samen met medestudenten maak je een weekend lang kennis met het studentenleven via activiteiten en spellen. Direct aansluitend op het eerstejaarsweekend volgt de OWee, de Ontvangstweek in Delft. Tijdens deze week leer je als aankomend student Delft en haar studentenverenigingen kennen. 

Hoe laat zijn de colleges?

1e uur 08:45 uur - 09:30 uur
2e uur 09:45 uur - 10:30 uur
3e uur 10:45 uur - 11:30 uur
4e uur 11:45 uur - 12:30 uur
Pauze
5e uur 13:45 uur - 14:30 uur
6e uur 14:45 uur - 15:30 uur
7e uur 15:45 uur - 16:30 uur
8e uur 16:45 uur - 17:30 uur
9e uur 17.45 uur - 18.30 uur
10e uur 18:45 uur - 19:30 uur

Dit betekent niet dat je 10 uur college per dag hebt: het rooster kun je vinden op www.roosters.tudelft.nl

Is er studiebegeleiding?

Er is studiebegeleiding in allerlei vormen beschikbaar, zoals persoonlijke begeleiding van studentmentoren en studieadviseurs, training en ondersteunende software. Je hebt op de universiteit zelf een actieve rol in het gebruik maken van de voorzieningen of bij het om hulp vragen. 

Heb ik een computer nodig?

Gezien de huidige omstandigheden rondom het Coronavirus, is het noodzakelijk om een laptop of computer te hebben. Op de faculteit zijn computers beschikbaar voor gebruik, maar die zijn er niet genoeg voor alle studenten en je kan dan niet vanuit huis werken. De TU Delft heeft een laptopproject waar je gebruik van kan maken. Je kan ook zelf een laptop aanschaffen die die aan de eisen voldoet. Meer informatie is hier te vinden.

Hoeveel vakantie heb ik?

In de academische jaarkalender staan de vakantiedagen (in groen), op deze dagen vinden geen tentamens of colleges plaats. Er zijn ongeveer 10 weken vakantie en enkele feestdagen. Veel studenten gebruiken een deel van deze dagen om zich voor te bereiden op (her)tentamens of door aan verslagen te werken. Van een echte vakantie is op de universiteit dus niet helemaal sprake. 

Moet ik van tevoren mijn studieboeken kopen?

Tijdens de eerste week van je colleges zullen docenten uitleggen welke boeken je precies nodig hebt. Deze kun je vervolgens met korting kopen via de studievereniging.

Studentenleven

Is het makkelijk om een kamer te vinden? En hoe regel ik dat?

Hoe eerder je bent ingeschreven hoe groter de kans dat je snel een kamer hebt. Schrijf je dus op tijd in bij bijvoorbeeld www.DUWO.nl (de grootste verhuurder van studentenkamers in Delft). Meer informatie over op kamers gaan vind je hier. Kamers kunnen verschillen van een studio, een huis op de campus of een studentenhuis. Voor deze laatste zal je instemming kunnen lopen bij een huis om de huisgenoten te leren kennen. Soms is het ook mogelijk een kamer te vinden bij een bepaalde vereniging. 

Wat is het verschil tussen een studievereniging en een studentenvereniging?

Elke opleiding aan de TU Delft heeft een eigen studievereniging. De studievereniging behartigt de belangen van studenten, organiseert studiegerelateerde activiteiten, zoals studiereizen, lezingen en excursies en zorgt voor gezelligheid. Studentenverenigingen zijn niet verbonden aan een opleiding of aan de TU Delft. Je kunt ze meer zien als externe gezelligheidsverenigingen. Je heb allerlei soorten studentenverenigingen, algemene verenigingen, maar ook op het gebied van cultuur, sport en politiek. 

Moet ik lid worden van een studievereniging?

Studieverenigingen hebben veel te bieden. Van het behartigen van je belangen, regelen van korting voor studieboeken, gezelligheid tot leuke studietripjes. Bij AES zijn veel studenten lid van de MV, de studievereniging van AES. Je hoeft niet lid te worden, maar het is een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen, zeker als je nieuw bent in Delft. Meer informatie over studie- en studentenverenigingen vind je hier. Het wordt ook aangeraden om deel te nemen aan het introductieweekend van de opleiding, welke wordt georganiseerd door de studievereniging. Hier zal je je medestudenten leren kennen, professoren en handige tips krijgen over de opleiding en studeren zelf. Daarnaast is het erg leuk om al wat mensen te kennen als je start in de eerste week van de opleiding. 

Kan ik naast mijn studie extra kennis opdoen?

Voor studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het lesprogramma is er het Honours Programme Delft. Dit is onderwijs bovenop de reguliere opleiding. Het geeft je de kans om extra kennis op te doen in of buiten je vakgebied en je persoonlijk te ontwikkelen, maar ook om eens samen te werken met studenten van andere studies. Meer informatie over het Honours Programme van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen vind je hier.