Joep Bastiaans

De nieuwe stad

Naam: Joep Bastiaans
Studiejaar: 3

‘Als eerstejaars Bouwkundestudent ben ik opgegroeid in een stad. Een stad met nieuwe vrienden, inspirerende bewoners en veel nieuwe wegen die ik de komende jaren nog ga bewandelen.’

"Als nieuwsgierige 6 V’er kwam ik aan in een stad, de stad die BK City heet en de bijnaam voor de Faculteit Bouwkunde is. Een les Nederlands voor 30 scholieren werd hier vervangen door colleges architectuurgeschiedenis voor 250 studenten. Geen aula met rondslingerende boterhammen, maar een maquettehal met rondslingerende stukken karton. Niet alles was anders in deze stad, maar ik zag dat er veel te ontdekken was.

Waar ik als scholier graag keek naar architectuur, mocht ik het als Bouwkundestudent zelf gaan ontwerpen. Een derde deel van de bacheloropleiding bestaat uit ontwerponderwijs. Het tweede ontwerpvak, ON2, is de optelsom van de geleerde kennis uit het eerste jaar. Bijna alles wat ik had geleerd paste ik toe in één project: het ontwerp van een roeigebouw aan de Amstel. Naast het vormgeven, paste ik de kennis die ik had opgedaan over de draagconstructies, bouwdetails en het maken van een maquette. Een flinke uitdaging, waaraan ik zelf ’s nachts heb gewerkt, maar ontzettend leerzaam én realistisch.

Naast mijn studie heb ik tijdens het eerste jaar ook een commissie gedaan bij studievereniging Stylos. Samen met vijf andere eerstejaars Bouwkundestudenten organiseerde ik de eerste ouderdag. Een geweldige uitdaging om ouders vanuit Groningen tot aan Oosterhout te laten zien wat een ‘Bouwko’ hier doet.

Als eerstejaars Bouwkundestudent ben ik opgegroeid in een stad. Een stad met nieuwe vrienden, inspirerende bewoners en veel nieuwe wegen die ik de komende jaren nog ga bewandelen."