Juliette

"Het project maakte al mijn verwachtingen waar."

Naam: Juliette
Studiejaar: -

"Stel dat je mee mag werken aan zoiets als het nieuwe station Rotterdam, hoe vet is dat?"

Junior TU Delft Innovative City Design
Junior TU Delft biedt 5 en 6 vwo leerlingen een extra uitdaging naast de reguliere stof van het voortgezet onderwijs.  Julliette deed mee aan Junior TU Delft Innovative City Design bij de Faculteit Bouwkunde. Lees hieronder het interview met Juliette.

Wat vond je er zo leuk aan? Heeft het je over de drempel gehaald?
"Nee, van tevoren wist ik al dat ik Architectuur heel leuk vond. Ik woon in Rotterdam, dus ik ben daar elke dag en dan kijk ik altijd om me heen en vind het heel interessant als er een nieuw project komt.

Ik wilde iets extra’s te doen buiten school, dus toen mijn docent me vertelde over Junior TU Delft, heb ik gelijk de website bekeken. En ja, toen dacht ik: dat lijkt me leuk om te doen en volgens mij kan ik dat ook wel. Er waren meerdere projecten binnen Junior TU Delft,  maar deze vond ik echt heel leuk. Het ging ook nog eens over Rotterdam, dus dat was helemaal top. Ik was superblij dat ik was ingedeeld. En het project maakte al mijn verwachtingen waar."

Wat heb je gedaan?
"Het project duurde vijf dagen. De eerste dag gingen we naar Rotterdam en hebben we een soort stadswandeling gedaan. Twee begeleiders vertelden van alles over de stad; hoe oud de gebouwen waren en wat er mee werd gedaan. En de vier dagen daarna ging je een deel van de stad herinrichten. Tienduizend woningen moest je er in plaatsen, op zo’n manier dat het paste in de stad. Dan ga je dus eerst op zoek naar een plek in het centrum en daarna ga je van alles in kaart brengen. Het groen, hoe oud de gebouwen zijn, het cultureel erfgoed etc.
Je was dus echt bezig met de stad. Daarna ging je bedenken welke woningen je neer kon zetten, maar wel zo dat het paste in de buurt. De woningen moesten geschikt zijn voor gemengde inkomensgroepen, dus niet alleen maar dure villa’s. Uiteindelijk verwerkte je het resultaat in een maquette."

Wilde je altijd al bouwkunde studeren?
"Nou nee, ik ben echt een twijfelaar, ik twijfel echt over alles.  Maar na dit project, ik vond het echt heel leuk. Elke vrijdag kwam ik op de faculteit en daar voelde ik me heel erg thuis. Dat heeft uiteindelijk ook wel meegespeeld in de keuze om hier te gaan studeren. Maar, ik heb heel lang getwijfeld tussen Bouwkunde en Industrieel Ontwerpen. Want, de combi van ontwerpen en techniek vind ik in beide studies. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Bouwkunde omdat ik denk dat hier mijn hart ligt. Ik speelde vroeger altijd al met lego, en met tekenen was ik altijd bezig met huizen inrichten. En nu ga ik er op een volwassen manier mee aan de slag."

Wat wil je ermee gaan doen?
"Dat weet ik nog niet. Mijn moeder is toevallig studiekeuzecoach en dus ik heb haar heel veel gevraagd. Architect lijkt me ook erg leuk. Stel dat je mee mag werken aan zoiets als het nieuwe station Rotterdam, hoe vet is dat?"

    Kijk voor meer informatie op Junior TU Delft of op de Facebookpagina.