Blog: Alex


Blog 8: Vakantie, en dan?

Donderdag is voor de eerstejaars alweer het laatste tentamen. Hoewel het voor sommigen nog heel spannend is of ze het BSA gaan halen, zijn er ook veel studenten die kunnen gaan genieten van een welverdiende vakantie. Dit is toch even anders plannen dan je misschien gewend bent. Dan is er nog de vraag: vakantie, wat nu?

 De universiteit kent niet iets simpels als een laatste lesdag of de dag waarop je je rapport ophaalt en de zomervakantie inluidt. Na de laatste tentamens zijn er tot september geen colleges meer, maar helemaal dicht gaat de universiteit niet. Zo zijn de herkansingen eind juli pas, dus als je je BSA nog niet hebt gehaald moet je dan nog herkansen om het alsnog binnen te kunnen halen (ja, de hertentamens tellen gelukkig wel mee voor je BSA). Daarna is het Eerstejaarsweekend (EJW) en de Ontvangstweek (Owee) alweer half augustus, dus dan wordt op de campus alweer het nieuwe collegejaar ingeluid. Kom je volgend jaar in Delft studeren? 

Geef je dan zeker op voor het EJW en de Owee, want daar leer je je medestudenten kennen!

Tijdens de Owee leer je Delft goed kennen tijdens toffe feesten en activiteiten.

Tot die tijd is het nog vakantie, maar wat doe je dan? Dat is helemaal je eigen keus natuurlijk, maar het is vaak toch iets anders dan met je ouders op vakantie gaan. Ben je lid van een studentenvereniging of heb je een leuke vriendengroep, kun je vaak met hen op vakantie. Ook huisgenoten gaan regelmatig met elkaar op vakantie.

Wat ook leuk (en soms belangrijk) kan zijn tijdens de vakantie is werken. In de zomer zijn er veel festivals waar studenten bijverdienen. Bij Informatica zijn er ook veel studenten die kiezen voor een baantje dat aansluit bij het vak. Dat betaalt vaak beter (je hebt er ten slotte kennis voor nodig) en vinden veel studenten ook nog eens leuk om te doen (ze studeren ten slotte Informatica).

Mijn eigen plannen? Ik ga na het laatste tentamen eerst een weekje op vakantie. Daarna werk ik een maandje in een ziekenhuis als technisch applicatiebeheerder. Het is misschien niet veel programmeren, maar ik merk wel dat ik dingen uit mijn studie herken en kan toepassen. Zo leren we hoe je software kunt onderhouden en hoe gebruikers software testen en dat is iets wat in het ziekenhuis continu gebeurt. Ik vind het altijd erg gezellig en het betaalt ook nog eens goed. Voor mij een prima tijdsbesteding dus!

Volgende week alweer de laatste blog, tot dan!

Alex

Blog 7: Witte week

30/06/2017
Misschien heb je het zelf nu ook wel op school: misschien nog de laatste paar lessen, maar ook veel tijd om je voor te bereiden op de laatste toetsweek. Ook op de universiteit heb je die week voor een tentamenweek waarin je (bijna) geen college hebt. Dat noemen we witte week. Een weekje hard studeren voor de laatste tentamens, die maken en dan is het vakantie.

We hebben maar een tentamen volgende week, die van Software Quality and Testing, maar de colleges zijn al voorbij. Deze week was nog wel het eindtoernooi en de eindgesprekken van Project Multi-Agent Systems en zijn de presentaties van Computer Graphics.

Het eindtoernooi is heel erg leuk. In een collegezaal kijk je samen met je team naar de wedstrijden van de bots. Die zijn al van tevoren gespeeld en opgenomen, dus de saaie stukken kunnen worden doorgespoeld. De organisatie van het vak had wat te drinken geregeld om het allemaal nog iets gezelliger te maken. Toch is het natuurlijk best wel spannend, want je wil heel graag dat blijkt dat je bot wint.

Zelf was ik niet bij het toernooi, want ik moest werken, maar de rest van mijn groep was wel gaan kijken. Het toernooi werd gespeeld met een poulesysteem, waar de nummers een en twee doorgingen naar de kwartfinales. Ons team was (met een klein verschil tot de eerste) uit de poulefase gekomen, dus mochten we mee naar de finales. Die wedstrijden werden uitgebreider bekeken, dus onze bot kwam nog voldoende in beeld. Uiteindelijk hebben we het toernooi zelfs gewonnen! Dat levert voor het eindcijfer van het project een bonuspunt op, maar het is natuurlijk ook gewoon tof om na acht weken werken ook echt te winnen.

Er waren ook medailles voor de winnende groep.

Naast het toernooi zijn er nog eindgesprekken waarbij het hele project en de hele groep nog eens besproken wordt. Daar krijgen we ook te horen wat het eindcijfer is. Volgende week nog even knallen op het laatste tentamen en dan is het eerste jaar al voorbij. Hopelijk is dan het BSA binnen en kan ik met een gerust hart op vakantie.

Tot volgende week!

Alex

Blog 6: IFOT en anderszins

21/06/2017
Afgelopen week was het, na veel voorbereidingen en aankondigingen zover: het International Festival of Technology. Drie dagen met muziek, kunst en technologie. Toch ging ook de studie gewoon door. We hebben dan wat minder colleges, er is nog veel werk te doen voor de zomer!

Het lijkt alsof het feest van de zomer al een beetje is begonnen: het International Festival of Technology heeft twee podia vlakbij de aula, met daaromheen veel aankondigingen. Het festival duurt drie dagen en heeft drie kanten: muziek, kunst en technologie. Er zijn dus colleges van (bekende) sprekers, er zijn kunstexposities en er zijn concerten.

 Ik had het zelf nogal druk, dus ik ben niet naar alles geweest. Toch is er voor iedereen wel iets te doen wat leuk is. Uiteindelijk ben ik samen met Yoshi, een van mijn studiegenoten, foto’s gaan maken bij EWI in Concert. Dit was een concert van een orkest bestaande uit mensen die studeren aan of werken bij EWI. Voor ons leuk, want er waren een paar bekenden die optraden en het concert was heel toegankelijk.

EWI in concert was erg tof! Foto: Alex Settels         Foto: Yoshi van den Akker

Toch is het nog geen vakantie en moet er ook nog gewoon worden gestudeerd. De laatste weken zijn bezig en dus wordt er veel afgerond. Voor mij is dat nog Software Quality and Testing en Project Multi-Agent Systems. Bij Software Quality and Testing hebben we deze week de laatste opdracht ingeleverd en hebben we alleen nog tentamen 6 juli. Voor Project Multi-Agent Systems is het drukker. We moeten nog een verslag inleveren (dat moet voldoen aan de eisen van een echt verslag, daar hebben we colleges over gehad) en de bot heeft nog twee tussentijdse toernooien. Vrijdag moeten we de definitieve versie inleveren en dan moet alles werken. Dan hopen dat we winnen!

Tot volgende week,

 Alex

Blog 5: Plannen veranderen

08/06/2017
Soms zit het even niet mee. Dat had ik afgelopen week, want mijn tentamens gingen niet super. Je moet dan snel op zoek naar een manier om toch voldoende punten te halen, want je BSA blijft gewoon staan. Toch is het vaak ook belangrijk om iets verder te kijken dan de periode waarin je nu zit.

Gelukkig heeft elke studie een studieadviseur. Zij zijn er om je te helpen als je problemen hebt met je studie of je studie aan moet passen vanwege bijv. topsport of een beperking. Ik had zelf advies nodig over hoe ik mijn BSA het makkelijkst zou halen en hoe ik daarna het beste mijn vakken kon gaan volgen.

In mijn geval had ik een korte vraag, dus ik kon terecht bij het inloopspreekuur tijdens de lunch. Je kunt dan vragen van ongeveer tien minuten stellen. Een vraag als de mijne is een redelijk bekende, dus die kon redelijk duidelijk en snel beantwoord worden. Omdat de studieadviseurs altijd de ervaring van andere studenten kennen en ze zelf weten waar de moeilijke vakken zitten, kunnen ze je in dat geval snel helpen aan een goed advies. Ik kreeg ook een verassend advies voor een aangepast programma van vakken, waarmee ik mijn bachelor nog behoorlijk snel kan halen.

In mijn geval ging het hier om een redelijk normaal geval. Veel studenten komen op het punt waar ze een keer wat hulp nodig hebben met het kiezen van een programma. Het kan ook ingewikkelder. Als je structureel een probleem hebt of van tevoren weet dat je een aangepaste planning nodig hebt (door bijvoorbeeld topsport of een beperking), kun je (een) langere afspraak/afspraken maken. Dan bekijk je samen de mogelijkheden om je studie goed af te kunnen maken en als het écht nodig is of je uitstel kunt krijgen van je BSA of andere verplichtingen.

Mocht je willen gaan studeren en van tevoren al weten dat je hulp nodig hebt, trek dan op tijd aan de bel. Hoe eerder je aangeeft dat je hulp nodig hebt, hoe meer kansen je nog hebt. Als je al je tentamens al onvoldoende hebt gehaald is het moeilijk om nog iets te redden, terwijl je met een goede planning misschien prima nog wat meer had kunnen halen.

Tot volgende week! Dan is er IFOT, het International Festival of Technology, op de campus.

Alex

Blog 4: Opbouwende spanning

02/06/2017
Heel veel vakken hebben tussentijdse resultaten. Sommige tellen zwaar mee, andere tellen een stuk minder mee. Volgende week zijn de ‘midterms’ van dit kwartaal, dat zijn de tussentijdse tentamens. Ook was er een gelegenheid om de voortgang van je bot tussentijds te meten. Hard werken dus!

Veel vakken hebben meer dan een enkel tentamen. Heel veel vakken hebben praktijkopdrachten of een klein project naast de gewone stof. Voor mij is dat heel erg belangrijk: ik hou niet zo van het leren van droge stof en hou heel erg van stof in de praktijk brengen. Dit kwartaal hebben we drie mooie verschillende vormen van tussentijdse resultaten.

Project Multi-Agent Systems

Voor Project MAS moeten we haast elke week iets inleveren. Dit is dan of een tussentijdse versie van de code, of bijvoorbeeld een stuk rapportage waarin je je keuzes uitlegt. Toch is er ook iets leuks: de tussentijdse toernooien. Deze tellen nergens voor mee, maar geven natuurlijk wel aan hoe goed je al presteert ten opzichte van de andere teams. Waardevolle informatie, want dan weet je waar je moet verbeteren. Het toernooi wordt uitgezonden op Twitch, een streamingdienst voor games, dus je kunt live meekijken met je bot.

De andere vakken

Voor Software Quality and Testing werkt het iets anders. Het tussentijdse tentamen, de midterm, telt voor 25% mee als het hoger is dan je eindcijfer. Het telt dus als een soort bonus. Toch maakt bijna iedereen dit tentamen wel, want het motiveert om gelijk te beginnen met studeren en je kunt al een mooie bonus pakken.

Voor Computer Graphics telt het tentamen gewoon voor 50% mee voor het vak. Dat komt omdat we hierna geen tentamen meer hebben, maar een klein project. Alle individuele kennis wordt dus al na vijf weken getest, en daarna moet je je in een groep bewijzen.

Veel verschillende mogelijkheden, dus het is altijd belangrijk om even te kijken hoe je vakken zijn ingedeeld!

Tot volgende week,

Alex

Blog 3: Gamen voor je studie

17-05-2017

Het klinkt misschien gek, maar soms gebeurt het toch: gamen voor je studie. Deze week zijn we begonnen aan de groepsopdracht voor Project Multi-Agent systems (PMAS). Dat betekent dat je je nieuwe groep leert kennen, en dat je moet uitzoeken wat je moet gaan doen.

Bij PMAS maken we bots die samen een leger vormen in het spel Starcraft. Dit spel bestaat al een tijdje, maar wordt nog steeds gespeeld. Het is een heel tactisch spel en er zijn dus heel veel verschillende strategieën mogelijk. Gewoon maar iets gaan programmeren heeft geen zin, want de kans dat je team dan net de juiste strategie hanteert is natuurlijk heel klein.

Nadat we even kennis hadden gemaakt met onze groep en we een taakverdeling hadden gemaakt, hadden we afgesproken thuis allemaal even het spel te gaan spelen. Wat is er mogelijk, wat is slim en vooral: hoe denken wij dat we kunnen winnen? Ook hebben we al nagedacht over hoe we ons team gaan aansturen.

Wat je op de TU ook leert zijn zogeheten academic skills. Dit zijn skills die niet per se in je vakgebied vallen, maar wel belangrijk zijn als je afgestudeerd bent. In het tweede kwartaal hebben we al mondeling presenteren gehad, en dit kwartaal hebben we schriftelijk rapporteren. Dit telt vaak mee voor 1 van de 5 studiepunten van een project.

Zoals je misschien merkt gaat er in project veel tijd zitten. Toch moet je ook je twee andere vakken goed bijhouden, want die wil je natuurlijk ook halen. Omdat veel mensen project leuker vinden dan andere vakken, willen ze project nog wel eens voorrang geven. Je moet dus goed opletten dat je je een beetje aan je planning houdt!

Tot volgende week!

Alex

Blog 2: Een weekje resultaten

10-5-2017

Ja, het gebeurt ook wel eens op de universiteit: een rustigere week dan andere. Soms heb je na je tentamens een (half) weekje vrij, maar dat was voor ons na Q3 niet het geval. Het is dan best fijn als de tweede week van dit kwartaal (Q4) even iets rustiger is. Je hebt dan ook even tijd voor andere dingen, en je kunt je voorbereiden op wat komen gaat. Toch kwamen deze week ook tentamenresultaten binnen, en dat zorgt dan weer voor de nodige stress.

Maar wanneer is een week een ‘rustige’ week? Dat verschilt per persoon. Als alles je makkelijk afgaat, zal een rustige week een week zijn waarin er weinig colleges zijn. Voor sommigen (waaronder ikzelf) is dat niet het enige. Afgelopen week was ik even helemaal bij met alle opdrachten en had ik zelfs wat vooruit gewerkt. Omdat we voor project moesten wachten tot de groepsindeling gemaakt was (aan de hand van een opdracht van week 1), lag dat even stil. Dan heb je nog maar twee vakken over, en als je daarmee dan bij bent heb je dus een week met wat vrije tijd. Hoe je die indeelt kun je natuurlijk zelf kiezen. Ik ga vaak overdag werken en waar nodig gewoon doorstuderen, en in de avond ben ik dan te vinden op de handboogschutterij waar ik lid ben.

Deze week kwamen ook de eerste tentamenresultaten binnen van Q3. Belangrijke resultaten, want ook deze vakken kunnen doorslaggevend zijn voor je BSA. Bij mij waren de resultaten een beetje zoals ik verwachtte: van de twee teruggekregen resultaten heb ik er een gehaald. De derde verwacht ik wel gehaald te hebben, dus het is nog geen man overboord. Het vak dat ik niet heb gehaald, Linear Algebra, ga ik herkansen in de zomer.

Tot volgende week!

Alex

Blog 1: Nieuw kwartaal, nieuwe kansen

04-05-2017

Afgelopen week is kwartaal vier begonnen, alweer het laatste kwartaal van het studiejaar. Dit kwartaal hebben we twee vakken en een project. De vakken zijn Computer Graphics en Software Quality and Testing. Het project gaat over Multi-agent systems. Maar hoe begin je een kwartaal?

In de eerste week van het kwartaal krijg je altijd in de colleges te horen hoe de vakken en projecten zijn ingedeeld. Zo zijn er vakken die ‘gewoon’ colleges en een tentamen hebben, maar er zijn ook vakken waarbij je ook punten kan halen door tussentijds opgaven te doen, of waarbij er via andere manieren dan mail of direct contact met de docent of studentassistenten kan worden gecommuniceerd.

Voorbereiden

Hoe verder je in je studie komt, hoe meer vakken aansluiten op vorige vakken. Dit kwartaal sluit alles eigenlijk aan op iets wat we hebben gehad. Het project sluit aan op Logic Based AI, Computer Graphics op Linear Algebra en Software Quality and Testing een beetje op Object-oriented programming. Het is dus wel belangrijk dat je de voorgaande vakken begrijpt (en als het even kan ook hebt gehaald).

Agenda vullen

Ook belangrijk aan het begin van een kwartaal: plannen. Je rooster is altijd al ruim van tevoren bekend en kun je overnemen in je eigen agenda, maar een eigen planning maken voor het kwartaal is ook erg belangrijk. Iedereen heeft wel iets te doen naast zijn/haar studie. Ikzelf werk bijvoorbeeld een dag in de week op de automatiseringsafdeling van een ziekenhuis. Superleuk en leerzaam, maar je moet wel plannen (samen met je baas) wanneer je gaat werken. Ik wil natuurlijk wel alle vakken halen, maar ook geld verdienen en als het even kan ook nog wat vrije tijd over houden. Plannen kan op heel veel verschillende manieren. Ik houd gewoon bij in mijn agenda wat ik wanneer ga doen, maar ik plan niet te strak. Als je hier hulp bij nodig hebt, zijn er vanuit de TU workshops, of (als het om persoonlijk advies gaat) kun je langs bij de studieadviseur.

Je rooster kun je altijd overnemen in je eigen agenda. Superhandig, want daar kun je ook je eigen planning aan toevoegen!

Resources regelen

Dan weet je wat je gaat doen en wanneer. Dan moet je er nog voor zorgen dat je klaar bent om te beginnen. Je zorgt er natuurlijk voor dat je de juiste boeken hebt en je ingeschreven staat voor de vakken in Blackboard, maar vaak moet je ook even wat software installeren. Dit gaat wel eens fout (zo heb ik een Mac en moeten we voor project Windows hebben), dus het is wel verstandig daar even de tijd voor te nemen.

 Als je dat dan allemaal gedaan hebt, begin je goed aan een nieuw kwartaal. Let’s get to it!

 Tot volgende week,

Alex

 

 

Hallo! Ik ben Alex, 20 jaar en eerstejaars Technische Informatica. In mijn blog ga ik jullie vertellen wat we in een week doen en wat er bij de studie en studeren komt kijken.

/* */