Blog: Danique


Blog 36: Allerlaatste blog

27 juli 2015
Hoihoi allemaal. De allerlaatste blog alweer, dit jaar is echt gigantisch snel voorbij gegaan. Met ontzettend veel leuke, maar ook minder leuke dingen. 

Mijn jaar van bloggen eindigt misschien iets anders dan dat van mijn voorgangers. Ik heb namelijk mijn BSA niet. Wat officieel zou betekenen dat ik volgend jaar niet door mag gaan met mijn studie Technische Informatica en dat ik dus wat anders zou moeten zoeken. Nu heb ik een moeilijk jaar gehad en door veel verschillende redenen en privé omstandigheden mijn 3e en 4e kwartaal niet optimaal kunnen maken en volgen. Met als gevolg dat ik 40 van de 45 benodigde studiepunten voor mijn BSA heb, 5 te weinig dus. Gelukkig zijn er voor dit soort omstandigheden bij de TU mogelijkheden om alsnog verder te gaan. Dit bijvoorbeeld door middel van BSA-uitstel, waarbij je dus een jaar extra uitstel krijgt om alsnog je punten te halen. Ik heb hiervoor een aanvraag ingediend en twee weken geleden kreeg ik te horen dat mijn aanvraag was goedgekeurd en ik dus nog mag blijven!!  Zo komt alles uiteindelijk nog op z'n pootjes terecht en ga ik volgend jaar alsnog alles halen!

Ook naast mijn studie heb ik dit jaar erg veel leuke dingen gedaan. Zo heb ik een geweldige commissie gedaan bij CH, ben ik meegeweest op wintersport en heb ik op open dagen gestaan. Voor mij was dit jaar dus erg geslaagd en ik kijk enorm uit naar alles wat volgend jaar komt 

Ik wil jullie vooral heel veel succes wensen, en zo zie je maar dat er altijd nog wel ergens een oplossing verstopt zit! Fijne vakantie!

Blog 35: Laatste loodjes

22 juni 2015
Hoihoi allemaal, hoe gaat het met jullie? Deze week was mijn laatste ‘echte’ collegeweek van het jaar. Na deze week heb ik alleen nog maar eindgesprekken en presentaties, en dan ben ik klaar.

MAS Project
Op vrijdag moest het MAS Project ingeleverd worden. 8 weken lang hebben we aan onze bots gewerkt en ik kan nu ook echt geen Unreal Tournament meer zien. Soms zijn computergeprogrammeerde bots gewoon heel erg vervelend. Er was 1 map waarop we onze bots moest testen en deze map had een lift. Onze bots sprongen iedere keer op de lift, om er vervolgens als ze bijna bovenaan waren weer af te springen, zo kwamen ze dus bijna nooit boven. Dat soort dingen zijn altijd zwaar frustrerend dus ik ben blij dat het er straks op zit en dat we klaar zijn.

Verder heb ik deze week vrij weinig interessants gedaan, ik heb heel erg zitten beunen om het einddoel van MAS te halen en uiteindelijk na veel gedoe is dit gelukt. Het enige wat er nu nog op zit is volgende week het eindgesprek van MAS, het eindgesprek van onze RayTracer voor het vak Computer Graphics en de competitie van MAS. Aan het einde van het project worden alle bots van alle groepjes tegen elkaar gerunt, zodat we kunnen zien wie de beste bot heeft gemaakt. Dit word waarschijnlijk erg leuk om te zien omdat vrijwel iedereen dezelfde dingen heeft geïmplementeerd maar op verschillende manieren.

Sorry voor deze vrij korte blog, maar zo heel veel is er niet meer te doen. We zijn heel veel dingen aan het afronden en aan het afsluiten. Dus hopelijk zijn er volgende week wat meer leuke dingen, tot volgende week!

Blog 34: DET-dag en AreaFiftyLAN

15 juni 2015
Hoihoi allemaal! Hoe is het met jullie? Deze week was een erg drukke week met veel studeren, woensdag een geweldig leuke DET-dag en in het weekend de lan-party.

DET-Dag
Ieder jaar word er voor de studieverenigingen van Wiskunde en Informatica uit Delft, Eindhoven en Enschede een speciale dag georganiseerd. Op deze dag kun je je medestudenten en bestuursgenoten uit andere steden leren kennen en doe je wat leuke dingen. Dit jaar werd DET-dag georganiseerd door Delft. Ik zelf heb een groot gedeelte van de estafette georganiseerd, dus ik stond woensdagochtend om half 9 al op het veld om te helpen met het opblazen van de stormbaan.

Area FiftyLAN
Het hele jaar werd er a gepromoot voor dit evenement. De lan-party werd georganiseerd door de LanCie van CH en werd gehouden in een van de sportzalen van Sport & Cultuur. Het hele weekend zaten wij dus gezellig in een grote zaal met heel veel computers, spelcomputers, airhockey, tafeltennis en bordspelletjes terwijl er aan de overkant van de gang mensen keihard aan het sporten waren. Dit zorgde soms voor rare blikken maar was wel heel erg leuk!Er waren jammergenoeg vrij weinig meiden het weekend, maar het was wel heel gezellig met de meiden die er wel waren. We hebben meteen vrijdagavond al Just Dance zitten spelen op het grote scherm met de beamer, waardoor er ineens One Direction en de Macarena door de zaal heen schalde. Later kwamen we erachter dat dit ook nog is opgenomen voor de aftermovie, dus dat moet erg grappig worden.De rest van de week was vrij saai, vooral heel veel studeren en werken aan het MAS-project waarvan we volgende week het eindresultaat en eindverslag moeten inleveren. Maar dat horen jullie volgende week allemaal! Tot volgende week!

 

Blog 33: Even rust

8 juni 2015
Hoihoi allemaal! Hoe is het met jullie? Ik had deze week mijn laatste herkansing en voor de rest was het vrij rustig, maar het was wel lekker weer!

Herkansing
Op maandagavond had ik  het laatste hertentamen van het derde kwartaal, van Logic Based AI. Ook dit tentamen was weer erg moeilijk en samen met wat studenten gaan we waarschijnlijk naar de docent om dit te bespreken. Want sommige dingen waren erg onduidelijk en er moest nog tijdens het tentamen veel aan het tentamen worden verandert.

International Festival Of Technology
De hele week was er op de TU het International Festival of Technology. Een van de grote publiekstrekkers van dit festival was de krattenbrug die door de studievereniging van Civiele Techniek werd gebouwd. Ze hebben het wereldrecord voor grootste krattenbrug altijd gehad totdat hij werd afgepakt door Eindhoven, en dit jaar hebben ze hem weer naar Delft gehaald. 

De festivalweek werd afgesloten met A Day Of Wonder op vrijdagavond, hier kwamen verschillende artiesten optreden zoals Jett Rebel en Jaqueline Govaert. Alleen was het vrijdag ontzettend warm en heeft het vanaf ongeveer 6 uur keihard zitten onweren in Delft zelf, dus veel mensen die naar A Day Of Wonder waren gegaan werden nat. Zelf wou ik heel graag gaan, maar met het vooruitzicht van onweer en met veel mensen op een klein veld gepropt heb ik besloten om toch maar niet te gaan.

Volgende week heb ik het vooral druk met de DET-dag, die wij met de AkCie organiseren voor alle nieuwe besturen van Delft, Eindhoven en Twente. En volgend weekend is er Area FiftyLAN, de grote lan-party van onze studievereniging. Dus daar ga ik ook zeker een kijkje nemen. Tot volgende week!

Blog 32: Midterms en Herkansingen

1 juni 2015
Hoihoi allemaal, hoe was jullie week? Deze week was erg druk, ik had 2 midterms en 2 herkansingen, en daarnaast ook nog gewoon colleges en practica.

Midterms
Dit kwartaal heb ik twee ‘echte’ vakken en 1 project, wat betekent dat ik dus maar twee midterms had deze week. De eerste was van Softwarekwaliteit & Testen, dit cijfer telt alleen mee als het je cijfer van het tentamen omhoog haalt, dus dat is fijn. Het tweede midterm was van Computer Graphics, officieel is dit geen midterm, omdat dit het enige tentamen is van dit vak wat we dit kwartaal hebben. Hierna gaan we een half project doen wat dan ook meetelt voor je cijfer.  De normering van beide tentamens was aangepast, om gokken te voorkomen. Veel studenten waren het hier niet helemaal mee eens, omdat er nu punten werden afgetrokken voor foute antwoorden, in plaats van dat je punten krijgt voor goede antwoorden. Zo zou je dus sneller een onvoldoende hebben.

Herkansingen
Naast de twee midterms had ik ook twee herkansingen. Een van Algoritmen & Datastructuren, waar ik welgeteld 0,1 hoger moest halen dan mijn vorige tentamen. Volgens mij is dit wel gelukt, want ik vond het tentamen vrij makkelijk. Op donderdagavond was er de herkansing Lineaire Algebra, een van de wiskundevakken en dus struikelvakken van deze studie. Voor mijn gevoel gingen bepaalde vragen erg goed, maar anderen ook weer totaal niet, dit kan dus beide kanten op gaan. Maar als ik dit vak niet haal is er gelukkig ook nog geen man overboord en kan ik mijn BSA nog steeds gemakkelijk halen.

Volgende week heb ik nog 1 herkansing, en voor de rest is het dan even weer wat rustiger, even een weekje om bij te komen van de tentamenstress. Tot volgende week!

Blog 31: Feestjes!

25 mei 2015
Hoihoi allemaal, hoe was jullie week? Deze week had ik eigenlijk heel veel moeten leren voor de tentamens, maar naast het studeren zijn er ook een paar leuke feestjes geweest!

AV
Ieder kwartaal is er een Algemene Vergadering van de studievereniging, dit is een open vergadering van het bestuur waar je als leden dan heen kan en waar over bepaalde dingen word besloten. Zo hebben de leden dus ook inbreng in wat er gebeurt. Deze AV werd er veel besproken over de LANparty die over een paar weken is, en er werd het nieuwe annuarium gepresenteerd.

Annuarium
Op dinsdagavond was de Annuborrel, op deze avond kon je voor het eerst het nieuwe annuarium kopen en kon je hier door de AnnuCie een stukje in laten schrijven. Als groep of commissie zijnde mocht je ook naar de AnnuCie toe om ze te feliciteren, en vervolgens een biertje met hun te adten. Na een paar uur hadden ze dus al flik wat biertjes op en werden de stukjes die in de annuaria werden geschreven steeds grappiger en onleesbaarder. Zo is de tekst van 1 van de leden helemaal weggevaagd omdat er een glas bier over de pagina is gevallen.

Rollerdisco
Op donderdagavond was er dan eindelijk het WiFi ‘iets’, na een leuk feest en de supergafe wintersport moesten ze nog 1 activiteit organiseren. We gingen dus gezellig met een grote groep naar een rollerdisco in Rotterdam. Ik ben er nu achter dat een rollerdisco niet erg iets voor mij is, de volgende ochtend werd ik namelijk wakker met compleet blauwe knieën. Na de rollerdisco zijn we nog met een grote groep doorgegaan naar de SkiHut in het centrum van Rotterdam, om daar nog even door te feesten.

Volgende week zijn dan eindelijk de midterms, dus ik moet nog even flink aan de bak. Tot volgende week!

Blog 30: Vrije week

18 mei 2015
Hoihoi allemaal! Deze week was ontzettend kort voor mij, alleen maandag en dinsdag was ik in Delft en de rest van de week heb ik bij mijn ouders in Twente zitten studeren voor de aankomende midterms.

Ledenlunch
Na veel voorbereidingen was er deze week de tweede ledenlunch die ik samen met mijn commissiegenootjes organiseerde. Op maandagmiddag heb ik hiervoor samen met wat anderen inkopen gedaan. Op dat soort momenten mag je dan de auto van de studievereniging mee om naar de Makro te rijden en alle spullen te kopen. Zo stonden we dus met twee karretjes in de Makro om bakken met 200 plakken kaas en ham in ons karretje te laden.

Het thema van de lunch was Hans en Grietje, dus twee commissiegenootjes hadden zich verkleed als Hans en Grietje, en twee anderen ware verkleed als heks. De hele /Pub hadden we leuk aangekleed en we hebben zelfs een oven en een kooi gemaakt, net als in het echte sprookje. Ook hadden we een pad met steentjes neergelegd dat naar de deur van de /Pub leidde. Bij iedere lunch heb je meestal iets wat met het thema te maken heeft als eten, zo hadden we dus bij de Sinterklaaslunch heel veel pepernoten en kruidnoten. Het thema van deze lunch was Hans en Grietje, dus hadden we heel veel snoep en lollies.

Op dinsdagavond ben ik al weer teruggegaan naar mijn ouders in Twente, omdat ik woensdag uitgeroosterd was en de donderdag en de vrijdag voor alle studenten collegevrije dagen waren. Zo had ik dus een lekker lang weekend. Ik heb daar vooral heel veel zitten leren voor de midterms en herkansingen die over twee weken zijn.

Volgende week heb ik voor het eerst in 3 weken weer een normale collegeweek van 5 dagen. Op dinsdag is er de annuariumborrel, waar je het annuarium van dit jaar kunt kopen. En op donderdagavond gaan we met een grote groep vanuit de studievereniging discorollerschaatsen en feesten in Rotterdam, dus dat word een leuke week. Tot volgende week!

 

Blog 29: Dodenherdenking & Bevrijdingsdag?

11 mei 2015
Hoihoi allemaal! Deze week was een korte week, maandag en dinsdag was ik vrij in verband met dodenherdenking en bevrijdingsdag. Dus was ik maar 3 dagen in Delft!

Dodenherdenking
Op maandag was de hele TU gesloten, alleen de Aula was open waar een herdenkingsdienst voor de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Overal in het land waren herdenkingsdiensten, en om 8 uur s’avonds waren er landelijk 2 minuten stilte. Zelfs treinen werden hiervoor stilgelegd!

Bevrijdingsdag
Na dodenherdenking komt Bevrijdingsdag. Op veel plekken in Nederland waren Bevrijdingsfestivals, waar ik misschien ook nog naartoe zou gaan. Maar uiteindelijk door het slechte weer ging dit niet door. Op dinsdag ben ik dus gewoon maar vanaf mijn ouders naar Delft gereisd in een paar propvolle treinen. Dat is een ding waar je als student je ontzettend aan gaat ergeren: de NS. De ene keer is de trein enorm lang en zitten er 3 mensen in, de andere keer moet je van Den Haag tot Utrecht staan.

De rest van de week was een rustige week. Opnieuw hebben we een projectmeeting gehad voor het MAS project, en onze bot voor Unreal Tournament kan nu al de basisdingen die hij zou moeten doen, zoals de vlag van de tegenstanders oppakken en naar de eigen basis brengen, en tegenstanders aanvallen.

Ook ben ik samen met de AkCie druk bezig geweest voor onze ledenlunCH van volgende week. Twee/drie keer in het jaar organiseert de AkCie, de commissie van de studievereniging waar ik in zit, een ledenlunch. Dan kunnen leden voor 1 of 2 euro lunchen in de /Pub. Hier moeten dus best wat dingen voor geregeld worden: zo moeten we een thema bedenken, boodschappenlijstjes maken, moeten we een enorme hoeveelheid eten inkopen en moeten we de /Pub versieren. Het thema wat we dit keer bedacht hebben is ‘Hans en Grietje’ dus compleet met veel snoep en een heks!

Volgende week wordt dus ook een korte week, maandag en dinsdag ben ik druk bezig met de Ledenlunch en vanaf woensdag ben ik vrij in verband met Hemelvaart. Tot volgende week!

Blog 28: Koningsdag

4 mei 2015
Hoihoi allemaal! Hoe gaat het met jullie? Deze week was de tweede week van het nieuwe kwartaal, en was het maandag koningsdag!

Koningsdag
Koningsdag word in heel Nederland groots gevierd, dus ook in Delft. Tijdens koningsnacht was er een groot festival op de grote markt midden in het centrum van delft: ‘Oranjekoorts’. En op koningsdag overdag traden er ook de hele tijd bandjes en dj’s op op het grote podium. Mijn huis is aan een van de zijstraatjes aan de grote markt, en deze was dus ook afgezet. Toen ik dus op maandagmiddag thuis kwam mocht ik van de politie niet naar mijn huis toe, omdat er op dat moment te veel mensen op de grote markt waren en er geen mensen meer bij mochten. Na wat gedoe met de politieagenten, en ik die uitlegde dat ik alleen naar huis wou en niet de markt op ging werd ik met een politieescorte van twee politieagenten naar mijn huis begeleid. Goed begin van de collegeweek dus!

MAS Project

Vorige week vertelde ik jullie over het MAS project, waarbij we in een groep van 6 man gaan werken om bots te programmeren voor Unreal Tournament. Op vrijdag werden deze groepjes bekend gemaakt. We zijn met ons groepje meteen goed begonnen en hebben de taken duidelijk verdeeld, om zo niet een herhaling van de problemen met het OOP project te krijgen.

HeartBeat
Op woensdagavond, wanneer ik normaal naar de /Pub ga was er dit keer een feest van de nieuwe studievereniging van Klinische Technologie. Het huisgenootje van een vriendin van mij studeert Klinische Technologie en dus besloten we om met z’n allen maar gewoon mee te gaan naar het feest. Dit werd gehouden in een theater, een plek waar je eigenlijk geen feest zou verwachten, maar het bleek erg leuk!

Wat gaan jullie deze week doen? Maandag en dinsdag ben ik vrij vanwege dodenherdenking en bevrijdingsdag, en jullie? Tot volgende week.

Blog 27: Eerste collegeweek 4e kwartaal

30 april 2015
Hoihoi allemaal! Hoe gaat het met jullie? Deze week was het de allereerste week van het laatste kwartaal, veel nieuwe vakken en informatie dus!

In dit kwartaal heb ik, net als in alle andere drie kwartalen, weer drie vakken, waarvan er 1 een project is.

MAS-Project
MAS staat voor Multi-Agent Systemen, dit is een project wat verder gaat op de dingen die we geleerd hebben in het vorige kwartaal bij het vak Logic Based AI. In 10 weken gaan we met een groepje bots programmeren voor het spel Unreal Tournament, zodat we tegen andere groepjes kunnen spelen etc. Voordat we hiermee beginnen moeten we eerst allemaal een individuele opdracht maken waarbij we een bot moeten programmeren voor een deathmatch. Voor de dingen die je bot kan krijg je sterren, en de personen met hetzelfde aantal sterren komen in dezelfde groepjes. Zo krijg je dus groepen met mensen die allemaal heel goed zijn, en mensen die allemaal wat minder goed zijn, zodat je dus gezellig met mensen van je eigen niveau werkt.

Software Kwaliteiten en Testen
Dit vak gaat voornamelijk over het testen van code en hoe je dit het beste kunt doen, wat we precies allemaal gaan leren weet ik nog niet, aangezien we nog maar 1 college hebben gehad. Ook bij dit vak moeten we een practicum doen waarbij we waarschijnlijk veel testen moeten schrijven.

Computer Graphics
Dit vak lijkt mij het leukste, hier word verteld over de graphics op je computer. De eerste weken gaan we bezig met blender, een programma waar je een soort van dingen mee kunt bouwen. Dit vind ik erg leuk want dit heb ik op mijn middelbare school ook al gedaan.  Computer Graphics word gezien als het ‘wiskundige’ vak van dit kwartaal, omdat het ook deels dingen gebruikt die we vorig kwartaal hebben geleerd bij het vak Lineaire Algebra.

Ik ga nu snel weer verder met mijn individuele opdracht van MAS afmaken! Tot volgende week! En fijne koningsdag!

Blog 26: Tentamenweek

20 april 2015
Hoihoi allemaal! Hoe gaat het met jullie? Deze week was mijn derde tentamenweek! Op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend had ik een tentamen.

Lineaire Algebra
Op maandagochtend begon ik meteen goed met het tentamen van Lineaire Algebra, na een hele zoektocht om de tentamenzaal te vinden kon het tentamen dan eindelijk beginnen. We hebben vaak tentamens op andere faculteiten omdat ze daar gewoon meer ruimte hebben, zodoende moesten we dus voor Lineaire Algebra naar de faculteit van Technische Natuurkunde. De faculteit van Natuurkunde ligt naast de aula en is een groot gebouw met volgens mij iets van 5 ingangen, probeer dan maar eens op de goede plek te komen! Dit tentamen vond ik erg moeilijk, dus ik ben bang dat dit een herkansing gaat worden.

Logic Based AI
Op woensdag had ik het tentamen van Logic Based AI, dit werd gehouden in de collegezalen in de Aula, omdat er geen vrije tentamenzalen meer waren. Het is dan best wel grappig om een tentamen te hebben in een collegezaal, de surveillanten lopen heel fanatiek rondjes om te kijken of niemand aan het afkijken is, omdat dat in zo’n zaal gewoon veel makkelijker is. Dit is een van de weinige tentamens waarbij je stukjes code moet schrijven op papier, en niet op computers. Het was gelukkig weinig code wat je moest schrijven.

Algoritmen & Datastructuren
Op vrijdagochtend was het laatste tentamen van het 3e kwartaal. Algoritmen & Datastructuren was een computertentamen. Een paar weken geleden had ik het al over weblab, de internetapplicatie waarop we onze opdrachten maken en dus ook onze tentamens. Op woensdagavond en donderdagavond waren er iedere keer stresstesten voor weblab, zodat het fiasco van het midterm zich niet ging herhalen. Door deze stresstesten konden ze nog een paar dingen aanpassen voordat er 200 man tegelijkertijd code ging runnen in de applicatie. Het ging een stuk beter dan tijdens de midterm, maar er waren nog steeds studenten met problemen. Gelukkig werden deze snel verholpen en mochten we in totaal 3 kwartier langer door door de problemen.

Volgende week begint het 4e kwartaal, dan heb ik de vakken Computer Graphics, Softwarekwaliteit & Testen en het MAS Project. Ik heb er erg veel zin in! Tot volgende week x.

Blog 25: Leren leren en nog eens leren

13 april 2015
Hoihoi allemaal! Hoe gaat het met jullie? Mijn week bestond vooral uit heeeeel veeel studeren, want volgende week zijn de tentamens!

Tentamens
Volgende week  heb ik tentamenweek. Op maandagochtend een tentamen, en woensdagochtend en vrijdagochtend ook. Deze hele week was voor mij dus niet super interessant. Ik heb hele dagen aan m’n bureau gezeten om voor de tentamens te studeren. Daarnaast was ik deze week ook nog eens bij mijn ouders thuis omdat mijn vader jarig was, dus ben ik alleen op woensdagmiddag even in Delft geweest.

BSA
Sommige eerstejaars studenten kunnen na deze tentamenweek hun BSA al hebben gehaald. Dan moeten ze tot nu toe alle vakken hebben gehaald, en alle vakken in deze tentamenweek halen. Deze mensen zijn dus straks al zeker dat ze volgend jaar door mogen met deze studie! Ik kan dit kwartaal mijn BSA nog niet halen, omdat ik 1 vak niet gehaald heb. Ik heb dus in totaal nu 25 van de 30 studiepunten. Dus dat gaat vrij goed!

Om je BSA te halen heb je 45 punten nodig, dit is 75% van de punten van je eerste jaar, want in totaal kun je 60 punten halen. Haal je deze 60 punten meteen dit jaar, dan heb je je “P-in-1” oftewel, je propedeuse in 1 jaar gehaald. Vooral voor de studie informatica is dit een hele prestatie, omdat het vrij weinig mensen lukt.

Ik ga nu snel nog weer even verder met studeren! Tot volgende week! xx

 

Blog 24: Pasen

10 april 2015
Hoihoi allemaal! Hoe gaat het met jullie? Deze week was het voor mij vooral veel opdrachten maken voor de laatste deadlines voor de tenamens, en natuurlijk Pasen!

Laatste Deadlines
Na dit weekend heb ik de laatste deadlines voor de vakken waar ik volgende week tentamens van heb. Een paar weken geleden liet ik jullie ons practicum van Logic Based AI zien met Blocksworld, waarbij we een bot moesten programmeren die dan gekleurde blokjes in kamers zocht. Deze opdracht hebben we ingeleverd en nu moeten we deze opdracht dus uitbreiden. In plaats van 1 bot die opzoek is naar het blokje moeten het er nu 3 worden! Dit bleek nog een heel gedoe te zijn en we hebben echt uren zitten werken om onze bots werkend te krijgen. Maar gelukkig doen ze het nu!

Naast de opdracht van Logic Based AI hebben we ook nog twee opdrachten die we moeten inleveren van Algoritmen & Datastructuren, gelukkig mag ik hier een deel van overslaan, omdat we mee hebben gedaan met het SKP van vorige week.

Pasen

Omdat ik op vrijdag geen colleges had ging ik op donderdagmiddag al terug naar mijn ouders om daar Pasen te vieren! Samen met mijn moeder heb ik twee dagen in de keuken gestaan om allerlei lekkere dingen klaar te maken voor onze Paas High Tea. Verder hebben ze hier de traditie dat je altijd op 1e paasdag als het donker is gaat kijken naar het paasvuur. Dus daar zijn we ook nog gezellig heen geweest!

Volgende week ben ik een soort van vrij voor de tentamens, ik hoef alleen op woensdag mijn opdracht te laten aftekenen, en verder heeeeeel veel studeren voor de tentamens! Tot volgende week!

Blog 23: Ouderdag

7 April 2015
Hoihoi allemaal! Hoe gaat het met jullie? Mijn week was behoorlijk leuk, met een bezoekje naar het tv programma Weet Ik Veel, het SKP en de Ouderdag!

Weet Ik Veel
Met een grote groep mensen van de studievereniging gingen we op woensdagavond naar een opname van de televisieshow Weet Ik Veel van RLT4. Hier mag ik helaas niet heel veel over zeggen, behalve dat het op 9 mei word uitgezonden en dat er dus een grote kans is dat ik (voor een miliseconde) op tv ben! :)

SKP
Ieder jaar organiseert de ChipCie commissie van CH het SKP en het DKP. Het DKP staat voor Delfts Kampioenschap Programmeren en het SKP voor Sjaars (Eerstejaars) Kampioenschap Programmeren. Op donderdag was dus het SKP, waar alleen eerstejaars aan mee mogen doen. In drie uur tijd moet je zo veel mogelijk programmeeropdrachten  zien op te lossen. Had je een opdracht goed opgelost dan kreeg je een ballon met de kleur van de opdracht, zo kon je een beetje rondkijken hoeveel mensen hoeveel opdrachten al goed hadden. Ik deed samen met een vriendin mee, en omdat we de enige meisjes waren was dit best wel grappig. Helaas werden we maar 10e, maar we hebben wel dikke lol gehad! 

CH Ouderdag
Ieder jaar in Maart word er door de CHoCo (CH Ouderdag Commissie) de ouderdag georganiseerd, op deze dag kun je je ouders meenemen en kunnen ze zien wat je zoal iedere dag doet. Zo was er eerst een proefcollege over Redeneren & Logica, zodat alle ouders een beetje een idee hadden wat voor vakken we volgen. Daarna kregen we een rondleiding van het bestuur door heel EWI heen. We mochten zelfs op het dak! Alleen regende het een beetje, dus veel konden we niet zien.

In de middag kon je mee met een rondvaart door de Delftste grachten en zo leerde je allerlei leuke feitjes over Delft en de historie ervan. Later was er ook nog een quiz, maar hier ben ik niet heen geweest omdat ik met mijn ouders uit eten ging.

Volgende week heb ik een drukke week met de laatste deadlines voor de tentamens! Zie jullie snel weer!

Blog 22: Normale collegeweek 25 maart 2015

25 maart 2015
Hoihoi allemaal! Hoe gaat het met jullie? Mijn week was normaal, geen wilde feestjes of spannende midterms, gewoon colleges en practica.

Logic Based AI
Bij het vak Logic Based AI leren we programmeren met onder andere Prolog en GOAL, en deze week konden we eindelijk bezig met een wat leukere opdracht. Iets wat de voorloper is van wat we straks waarschijnlijk met het MAS project in het 4e kwartaal moeten gaan doen! We kregen een virtuele omgeving met 10 kamers. In 9 van deze kamers lagen verschillende gekleurde blokjes, en de andere kamer werd omgedoopt tot ‘DropZone’.  Nu moesten we een bot gaan programmeren zodat hij, met als input een lijst met verschillende gekleurde blokjes, steeds het goede blokje ging zoeken in alle kamers. Dit is erg leuk om te doen omdat je nu een keer iets anders test dan met alleen maar groene en rode balkjes. Dit testten we door het programma gewoon te runnen en te kijken of onze bot deed wat hij moest doen.

Studeren en zonsverduistering
Naast dit leuke practicum had ik deze week niet heel veel te doen. Ik heb voornamelijk veel in college gezeten en gestudeerd, soms heb je ook van die weken. Op vrijdag was er een hele hype omdat je de zonsverduistering zou kunnen zien. Alleen kon ik vanuit mijn punt alleen maar wolken en mist zien, zijn er wat mensen geweest die het wel gezien hebben.
Volgende week word weer een leukere week! Op woensdag gaan we met een grote groep vanuit de studievereniging naar het programma ‘Weet Ik Veel’ om daar in het publiek te zitten. Op donderdag is er het SKP (Eerstejaars Kampioenschap Programmeren), ik en een vriendin van me doen hieraan mee, gewoon omdat het ons leuk leek en omdat je vrijstelling krijgt voor een opdracht van Algoritmen & Datastructuren. En op zaterdag is er dan eindelijk de ouderdag! Op deze dag komen alle ouders naar de faculteit en kunnen zo zien wat wij als studenten nou allemaal doen, en ze krijgen een beeld van delft! Erg leuk dus! Tot volgende week!

Blog 21: Midterms en Herkansingen

17 maart 2015
Hoihoi allemaal! Hoe was jullie week deze week? Mijn week was collegeloos, maar wel met midterms en herkansingen! :(

Van twee van de drie vakken die we deze periode hebben heb ik deze week midterms gehad. Omdat EWI geen examenzalen heeft moeten we voor al onze tentamens uitwijken naar andere gebouwen, meestal is dit het gebouw ‘Drebbelweg’ wat aan de achterkant van EWI ligt. Maar tijdens de midtermweken en de tentamenweken kan dit lang niet altijd, dus zodoende moest ik maandag helemaal naar de andere kant van de campus fietsen om mijn midterm Algoritmen & Datastructuren in de faculteit van Lucht & Ruimtevaarttechniek te maken. Dit midterm was een computertentamen, waarbij we deels code moesten schrijven, en deels open vragen moesten beantwoorden.

Op woensdagochtend had ik mijn tweede midterm, van Lineaire Algebra. Omdat ik naast deze twee midterms ook nog twee herkansingen had heb ik voor dit vak niet al te veel geleerd. Ook deels omdat het cijfer van dit midterm alleen meetelt als het hoger is dan het cijfer wat je haalt voor je endterm, in andere woorden: het telt alleen mee als het je eindcijfer omhoog haalt. Dit tentamen ging dus niet supergoed, maar dat is niet zo heel erg.

Naast de twee midterms kwamen ook de herkansingen! Ik begin mijzelf een beetje te zien als een pechvogel. Want al mijn vakken die ik niet haal, haal ik op minder dan 0,3 niet. Zodoende moest ik dus voor Redeneren & Logica op dinsdag maar 0,2 hoger halen, en voor Web en Database op vrijdag maar 0,1. En nu maar hopen dat dit goed is gegaan!

Volgende week begint het normale studeren weer, geen feestelijke weken met alleen maar feestjes of weken met alleen maar tentamens. Alles word weer een beetje rustig en op maandag heb ik gewoon weer college. Tot volgende week!

Blog 20: Dies!

9 maart 2015
Hoihoi allemaal! Hoe was jullie week? Deze week was voor mij erg leuk! Want het was namelijk Dies! In de afgelopen blogs heb ik er al een klein beetje over geschreven, maar nu was het eindelijk zo ver!

Bestuursdag
De activiteit op de maandag was georganiseerd door het bestuur van de studievereniging, de andere dagen worden allemaal georganiseerd door de diescommissie. Op maandag was er dus eerst een lezing, waar vooral veel ereleden en besturen van andere verenigingen etc. naartoe kwamen, en daarna was een receptie.

Ik ben samen met mijn commissiegenootjes ook naar deze receptie geweest, omdat het een soort ongeschreven regel is dat je dan een cadeau moet geven aan het bestuur. Dus we zijn druk bezig geweest met een cadeau zoeken etc.

Op maandagavond was er een diner bij een van de restaurants op de Markt. Hier zijn we ook naartoe geweest, en later zijn we nog een film gaan kijken. Zo leuk dat als je eenmaal High School Musical opzet iedereen ook wil blijven kijken omdat ze willen weten hoe het afloopt :).

Kroegentocht
Op dinsdagavond was er een kroegentocht. Met z’n allen op de fiets naar 4 verschillende kroegen waar we overal een biertje kregen. Dit was erg leuk en gezellig! Op een gegeven moment zaten we zelfs in een café waar mensen aan het dansen waren! Erg leuk om te zien. Bij de laatste bar barstte het feestje los en was het zo gezellig dat ik eigenlijk veel langer ben gebleven dan ik wou. Gelukkig zat ik de volgende ochtend wel gewoon op tijd in college.

Cocktailavond & Chillavond
Op de woensdagavond was er een cocktailavond. Normaal is de woensdagavond voor bijna iedere informatica en wiskundestudent de /pub-avond. De avond waar iedereen in de pub gaat zitten en gezellig biertjes drinken. Alleen was er dit keer een echte cocktailbar, met barmannen, en hele lekkere cocktails! Normaal gaat de pub rond een uur of 11 dicht, maar dit feestje ging nog door tot een uur of half 3!

De allerlaatste avond van de dies was de chillavond. Het was de finale van Wie Is De Mol?, dus iedereen kon gezellig op een groot scherm de finale kijken onder het genot van een drankje. Op vrijdag zijn ze ook nog op excursie geweest naar Amsterdam, alleen ben ik hier niet mee naartoe geweest.

De Dies week is een van de leukste en actiefste weken van de studievereniging, en het is vooral erg gezellig. Alleen de planning is wat minder handig, want de week erna zijn midterms en herkansingen. Tot volgende week!

Blog 19: Af en toe ook nog studeren.

2 Maart 2015
Hoihoi allemaal! Hoe was jullie week? Volgens mij begin ik standaard mijn blog met deze twee zinnetjes, oeps. De afgelopen weken heb ik jullie voornamelijk verteld over de leuke feestjes die ik die weken heb gehad. Naast die feestjes moet er natuurlijk ook gestudeerd worden, en dat heb ik deze week ook gedaan hoor!


Weblab
Bij het vak Algoritmen & Datastructuren werken we met weblab, dit is een soort van online leeromgeving waarin je dus opdrachten krijgt over de stof. De meeste opdrachten zijn opdrachten waarbij we een stuk code in Java moeten schrijven, dit kan dan meteen op weblab en het word meteen nagekeken. Zo heb je dus direct na het maken van je opdracht ook je punten binnen! Ook kun je de student assistenten vragen stellen over de vragen en bijvoorbeeld waarom je antwoord niet klopt.

MathXL
Naast weblab werken we deze periode met nog een ‘internet-tool’. Voor het vak lineaire algebra moeten we iedere week huiswerk maken over de behandelde paragrafen in het boek. En omdat het voor de docent natuurlijk bijna onmogelijk is om van 250 studenten iedere week huiswerk na te kijken gaat dit via het internet. Je krijgt per paragraaf een stuk of 10 vragen, die je dan uitwerkt en waarvan je de antwoorden invoert.

Er word dan gekeken of je de vraag goed hebt of niet, heb je de vraag goed krijg je de punten, heb je hem fout heb je nog 2 kansen om het goed te krijgen. Bij iedere paragraaf moet je puntenaantal hoger dan 80% zijn, anders moet je de opdracht opnieuw maken. Deze huiswerkopdrachten hebben deadlines, en je moet ze allemaal maken. Dit is dus een handige stok achter de deur om de hele periode al te beginnen met leren voor het tentamen.

Volgende week ga ik waarschijnlijk toch weer terug naar het feestjes gedeelte, want dan is het namelijk Dies! Een hele week vol met leuke dingen en activiteiten om de verjaardag van CH te vieren! En de week daarna komen de midterms er al weer aan! Proberen een goede balans tussen studeren en gezelligheid te vinden.

Tot volgende week!

Blog 18: Carnaval!

23 februari 2015
Hoihoi allemaal! Hoe was jullie week? Mijn week was behoorlijk vol met feestjes, waardoor ik soms in tijdnood kwam met studeren. Maar dit maakt niet uit, zulke weken heb je ook in het leven van een student!

 

Carnaval
Het begon meteen goed met dit weekend, bij mijn ouders thuis werd flink carnaval gevierd. Op vrijdagavond heb ik de Twentse Verlichte Carnavalsoptocht gekeken, dit is een carnavalsoptocht in het donker, waarbij alle wagens en personen verlicht zijn met lampjes. Dit is enorm leuk om te zien en ieder jaar zie je hier ook als eerste de wagens! Op zaterdag heb ik zelf meegelopen in een optocht.

Bij ons in de buurt is er een buurtscarnavalsvereniging waar ook veel jongeren met meedoen, dus daar deed ik gezellig met mee! Dit jaar waren we verkleed als tuinmannen met bloemen en kruiwagens. Zaterdagavond was er natuurlijk een groot carnavalsfeest en op zondag werd er nog weer een optocht gelopen.

Al met al een druk weekendje dus, maar aangezien ze in het westen van het land geen carnaval kennen moest ik dus maandag al weer naar college. In het oosten en in Brabant hebben veel scholen nog vrij op maandag omdat het dan Rosenmontag is, op deze dag is er meestal ook nog feest. Sommige plaatsen gaan zelfs dinsdags nog door!

SjaarCieFeest
Ik heb dus niet heel het carnaval meegemaakt, maar dit was niet erg. Want op woensdagavond was er alweer een feest! Namelijk het SjaarCiefeest. De SjaarCie, een eerstejaars commissie van CH, organiseerde een van hun grote activiteiten, namelijk een groot feest waarbij iedereen verkleed moest komen als dier. Delftenaren houden van verkleden en van feesten, en zodoende was het ook erg druk met allemaal mensen in onesies van de Primark!

Volgende week is een rustig weekje, ik moet een paar opdrachten inleveren en woensdagavond is het Pre-Dies. De Dies is de verjaardagsweek van CH, dan worden er dus een hele week lang leuke dingen georganiseerd. Op woensdag is dus de pre-dies, en gaan we gezellig met z’n allen lasergamen! Tot volgende week!

 

BLOG 17: Start nieuwe periode

16 februari 2015
Hoi allemaal! Hoe was jullie week? Ik heb de hele week zitten uitkijken naar het weekend, want dan is het carnaval! Ook was het deze week het begin van de 3e periode.

Lineaire Algebra
In deze periode heb ik weer 3 vakken: Algoritme & Datastructuren, Lineaire Algebra en Logic Based AI. Van wat ik de eerste colleges heb gezien, zijn dit best leuke vakken! Lineaire Algebra is het ‘wiskundevak’ van deze periode. Dit borduurt een beetje voort op calculus, maar we krijgen ook heel veel nieuwe dingen. Zoals bijvoorbeeld met een matrix werken, iets wat ik nog nooit eerder had gedaan, maar veel anderen al wel bij Wiskunde D.

Algoritme en Datastructuren
Naast Lineaire Algebra begon ik op maandagochtend ook meteen met Algoritme & Datastructuren. Dit is een vak wat we samen met een gedeelte eerstejaars Technische Wiskundestudenten hebben, het was dus erg gezellig het eerste college waar je ineens een deel van je wiskundevrienden ziet! Het eerste gedeelte van A&D is voor ons als TI studenten erg makkelijk. Het gaat veel over dingen die we hebben geleerd en gezien bij OOP, maar voor de wiskundestudenten is het ineens heel moeilijk. Zij hebben nog nooit geprogrammeerd in Java en krijgen in 2 weken een crash course zodat ze het net zo goed als ons moeten kunnen.

Logic Based AI
Als laatste nieuwe vak hebben we Logic Based AI. Ik ben nog niet naar een college van dit vak geweest, dus wat het vak precies inhoud moet even wachten tot volgende week. Voordat mensen beginnen te zeuren met “je moet wel naar colleges gaan, anders haal je je studie nooit!”, ik ben de hele week ziek geweest. Dus vond ik dat ik wel een dagje thuis mocht blijven om uit te zieken, zodat ik het hele weekend wel vol zou houden.

Carnaval
Want dit weekend is het carnaval!!! Wat de meeste mensen niet zullen denken, is dat ze in het o-zo-mooie Twente ook carnaval vieren! Dus ik ga dit weekend gezellig naar mijn ouders en daar carnaval vieren, en optochten lopen. Hopelijk heb ik volgende week dus nog een stem over! Tot volgende week!

BLOG 16: Wintersport!

9 februari 2015
Hoihoi allemaal, sorry dat ik vorige week niks heb geschreven, maar op dat moment was ik heerlijk aan het genieten van de zon en de sneeuw in St. Sorlin D’Arves in Frankrijk!

We zijn meteen op vrijdagavond na mijn laatste tentamen weggegaan. Met 64 man van de studievereniging CH in twee bussen richting Frankrijk. Gelukkig reden we ’s nachts, dus ik heb weinig van de reis meegekregen en alleen maar geslapen, en dan word je wakker en zie je ineens bergen en sneeuw!

Op zondag begonnen de lessen voor iedereen. Ik zou samen met twee vrienden snowboardles krijgen van 11 tot 1 en daarna zouden we de piste op gaan. Nou niet dus. Na tien minuten zakte ik door mijn knie en was het einde snowboarden voor mij voor de rest van de week. Dus terwijl de rest lekker aan het snowboarden en aan het skiën was, heb ik heerlijk in de zon gezeten, boekjes gelezen, spelletjes gespeeld, muziek geluisterd, films gekeken etc.

Onze reis werd georganiseerd door de WiFi, dit is een tweedejaars commissie van studievereniging CH, die zich het hele jaar bezighoudt met het zo goed mogelijk laten verlopen van de wintersport.

Het gebied waar wij zaten, was grotendeels een studentengebied, zo zaten er in ons ‘huis’ (wat dan weer opgedeeld was in verschillende appartementen) mensen uit Utrecht, Amsterdam, maar ook van andere studieverenigingen en studentenverenigingen uit Delft. Zo kwam het soms voor dat je ineens iemand tegenkwam die je kende!

Bij het complex waar we zaten, hoorde ook een après-ski bar: De Yeti bar. Hier hebben we met iedereen vanaf 4 uur iedere dag gezellig een biertje gedronken en ’s avonds later nog gefeest. Kortom, ondanks de pech met m’n knie heb ik een ontzettend leuke week gehad. En volgende week gaat ook leuk worden, omdat het dan de start van het nieuwe kwartaal is!

Tot volgende week! 

BLOG 15: Stress slaat toe

26 januari 2015
Hoihoi allemaal! Hoe was jullie week?

Deze week ben ik welgeteld 2,5 uur op de universiteit geweest. Goede student hé? Ik had eigenlijk maandag, woensdag en donderdag college, maar daar ben ik niet allemaal heen geweest.

Dinsdag had ik een studiedip, en wel een megagrote. Ik had een to-do lijst van 25 items voor die dag alleen en voor ieder item wat ik weg kon strepen kwamen er weer twee nieuwe bij. Dit kwam grotendeels door de aankomende deadline van ons OOP Project, waar nog enorm veel aan gedaan moest worden.

Zo zat ik dus dinsdag de hele middag te ploeteren totdat het te veel werd. Ik heb meteen mijn spullen bij elkaar gezocht en ben s’avonds om half 7 met de trein terug naar m’n ouders vertrokken. Het enige college wat ik hierdoor deze week miste was een college van Redeneren & Logica, maar gelukkig staan deze colleges een uur na het geven al op Collegerama, waardoor ik dus gemakkelijk thuis op de bank het college terug kon kijken.

De rest van mijn week heb ik dagen thuis zitten blokken voor mijn tentamens van komende week. Dit was eigenlijk nog best wel chill, omdat ik thuis totaal geen afleiding had, en ik dit in Delft wel heb. Dan ga ik naar de universiteit om te studeren en vervolgens zit ik de helft van de dag met mijn vrienden te praten zonder ook maar iets te doen aan mijn studie.

Dus deze week was niet heel interessant. Volgende week komen de tentamens en daarna ga ik op wintersport!!!!!!! Vanuit CH word er door de wintersport commissie (WIFI) ieder jaar een wintersportvakantie georganiseerd. En ik ga dit jaar mee! Voor het allereerst op wintersport en meteen snowboarden, dus het kan zijn dat over twee weken mijn blogs geschreven worden vanuit het ziekenhuis omdat ik mijn been heb gebroken ofzo. Laten we hopen van niet.

Tot volgende week!

BLOG 14: Weekje OOP Stress

19 januari 2015
Hoihoi allemaal! Hoe gaat het met jullie? Volgens mij is dit echt het standaard zinnetje wat ik altijd boven mijn blogs zet, maar dat maakt niet uit. Deze week begon rustig, voor mijn gevoel een weekje waarin ik niet zo veel hoefde te doen en even kon bijtanken voor de tentamens over twee weken. Blijkbaar niet dus.

We zijn dit kwartaal bezig met een project als uitbreiding op het vak OOP dat we het vorige kwartaal hebben gehad. De opdracht van ons project was om een voetbalmanager te maken. Ik weet niet of jullie ooit gehoord hebben van het spel Online Soccer Manager? Nou, we moesten dus iets in die richting maken. Een spel dat voetbalwedstrijden simuleert, waarbij je een team kon kiezen, spelers kunt wisselen en verkopen en waarbij je opstellingen en dergelijke kunt veranderen. Best uitgebreid dus.

Op zich niet heel moeilijk, want dit alles zou je moeten kunnen met de kennis die je hebt opgedaan bij het OOP project, alleen moet je wat onderzoek doen naar de GUI en hoe dit werkt. Even ter info, een GUI is een Grafische User Interface. Dus zeg maar alle schermpjes die we moeten maken horen bij de GUI.

We liepen best op schema met ons project, totdat we erachter kwamen dat 2 personen van ons groepje al 3 weken lang helemaal niks hadden gedaan, terwijl ze zeiden van wel, en 1 persoon zelfs al 2 weken met een kapotte laptop leefde. Dan kom je erachter dat je ineens 2/3 weken achterloopt.

Zo kwam het dus dat ik ineens veel meer dingen moest gaan doen, want mijn werk was al af, en mijn twee leuke groepsleden besloten dat ze eigenlijk verder aan ons project niet heel veel meer wilden doen. Dikke stress en drukte ineens dus! Gelukkig hebben we al het achterstallige werk voor het grootste gedeelte ingehaald nu, maar mijn hele week was niet meer zo rustig als hij zou worden.

Dit soort dingen gebeuren dus ook: je kunt niet altijd je practicumpartners kiezen en dan krijg je soms deze taferelen. Gelukkig is dit opgelost en kwamen we er op tijd achter, zodat we het project waarschijnlijk gewoon gaan halen!

Tot volgende week!

BLOG 13: Herkansingen ..

12 januari 2015
Hoihoi allemaal! Hoe was jullie eerste officiële studieweek in 2015?? Die van mij begon meteen goed met 3 herkansingen!

OOP herkansing
Maandagavond was het meteen raak: herkansing numero uno. Ik had voor beide tentamens van OOP een 5,5 gehaald. Wat betekende dat ik het vak nét niet gehaald had. Ik moest dus voor een van de twee hertentamens een 6,0 halen om het vak alsnog te halen. En of dit gelukt is! Het computertentamen op maandagavond ging veel beter dan het computertentamen in de tentamenweek. Ik kwam niet in extreme tijdnood en mijn computer deed eindelijk eens normaal. Dit tentamen ging dus wel goed en ik ging vol goede moed naar huis om te studeren voor mijn andere twee herkansingen.

Op woensdagavond had ik mijn tweede herkansing van OOP, ook deze ging prima. Wat voor mij eigenlijk betekende dat ik niet bang was dat ik dit vak alsnog niet gehaald had. Het hertentamen bestond voor het grootste gedeelte uit dezelfde vragen als het normale tentamen in de tentamenweek, ik wist dus goed wat ik kon verwachten. Sommige vragen waren zelfs precies hetzelfde!

Calculus
Op donderdag had ik het laatste hertentamen: calculus.. Weer zo'n vak wat ik nét niet gehaald heb (lees 5,8 in plaats van 6,0). Ook voor dit vak had ik erg veel gestudeerd en het tentamen viel erg mee. Het hertentamen bestond uit de stof van het hele kwartaal, in plaats van het eindtentamen dat alleen maar uit het laatste gedeelte van het kwartaal bestond.

Het was dus een drukke week met drie herkansingen. Van de twee tentamens van OOP heb ik inmiddels de uitslag en dit vak heb ik gehaald. Nu alleen nog wachten op het cijfer voor calculus.

Tot volgende week!

BLOG 12: Gelukkig 2015

5 januari 2015
Hoihoi allemaal! Gelukkig 2015! Hebben jullie je net als ik deze week helemaal volgevreten met oliebollen en allerlei ander lekkers?

Wat is twee weekjes vakantie toch heerlijk, eventjes weg uit het hele studeren gedoe en gewoon een paar dagen helemaal niets doen. Heeeeel af en toe een keertje wat doen voor je studie, maar voornamelijk veel gezellige dingen doen met vrienden en familie.

IJsbeeldenfestival
Een van de leukste dingen die ik in mijn vakantie heb gedaan was mijn tripje naar het IJsbeeldenfestival in Zwolle. Hier hebben ze in een loods vlak naast het station van Zwolle 3 enorme vriescellen gebouwd waar meer dan 20 ijssculpturen staan. Ik wou hier vorig jaar al erg graag heen, maar op de een of andere manier is het er nooit van gekomen.

De ijssculpturen zijn erg gaaf en enorm groot. Zo was er een complete replica van een van Nederlands oudste stoomlocomotieven! Het thema van dit jaar was vervoersmiddelen, zo zag je dus bijvoorbeeld auto's, vliegtuigen, boten en zelfs een arreslee met de karakters van Frozen!

Kerst
Eerste kerstdag vierde ik gezellig met mijn familie, we gingen samen - net als volgens mij de rest van heel Nederland - gezellig gourmetten. Ik had stiekem ook nog wat cadeautjes gekocht en deze onder de boom bij ons thuis gelegd, als verassing voor mijn ouders en broertje. Het grappige was dat mijn moeder precies hetzelfde idee had en dus ook voor ons wat had gehaald. Uiteindelijk lag er dus best veel onder de kerstboom!

Tweede kerstdag is voor mij eigenlijk geen feestdag meer, omdat ik al 5 jaar lang op tweede kerstdag moet werken. In het pannenkoekenrestaurant waar ik werk hebben ze op eerste en tweede kerstdag 3 rondes met stampotbuffetten, waarbij er dus 3 keer op een dag het hele restaurant vol zit.

Je zou denken dat het dus een hel is om te werken dan, maar dat valt best wel mee. We weten precies wat we moeten doen en het is een stuk georganiseerder dan bijvoorbeeld een normale drukke zondag, dus meestal hebben we tussen de rondes door de grootste lol met alle collega's. Zo hebben we tussen twee rondes door een waterpistoolgevecht in de keuken gehouden, gewoon omdat het kon. 

Oud en Nieuw
Met Oud en Nieuw doen we in Twente, waar ik vandaan kom, heel veel aan carbidschieten. Hierbij doe je wat carbid (een soort kruit?) in een grote oude melkbus en prop je daarna een plastic bal in de opening van de bus. Dan word er bij de onderkant van de bus een stok met een vlam gehouden zodat het carbid ontploft, en de plastic bal dus door de druk weg word geschoten.


Nu loopt het bij mijn vriendengroep na een paar kratten bier soms uit de hand en zo hebben we dit jaar bijna een gat in het dak van een huis geblazen. In plaats van dat we een bal op de opening van de bus zetten, hebben we de bus op de kop op de grond gezet en het carbid onder de bus gelegd. Zo schoten we dus de bus weg, die uiteindelijk op zo'n 50 cm van het huis neerkwam. Oeps.

Naast al het gefeest en de gezelligheid heb ik deze vakantie ook wat zitten studeren, omdat de week na de vakantie namelijk voor mij de hertenamenweek is. In totaal heb ik 3 hertentamens. Twee tentamens van OOP, waarvoor ik voor een van de twee 0,5 bovenop mijn oude cijfer moet halen om het vak te halen. En 1 tentamen voor calculus, waar je gewoon de normale 5,8 norm moet halen om te slagen. Dus hopelijk ga ik deze allebei gewoon knallen en die studiepunten binnenhalen!

Tot volgende week!

BLOG 11: Midterms

15 december 2014
Hoihoi! Hoe was jullie week? Mijn week was erg leuk en gezellig! Ik had weinig colleges en moest twee midterms maken, maar daarnaast waren er ook leuke dingen!

Midterms
Ik had deze week twee midterms, een van Web & Database Technologie, en een van Redeneren & Logica. Beiden gingen voor mijn gevoel wel goed, maar dit komt waarschijnlijk ook omdat ze beide bijna of helemaal uit meerkeuzevragen bestonden.

Omdat we deze week dus twee midterms hadden, hadden we vrij weinig colleges. Maandag was ik vrij. Dinsdag had ik alleen het midterm van Web & Database, woensdag was er alleen practicum met ons groepje van OOP project, donderdag was er een college van Redeneren & Logica waarbij je nog vragen kon stellen voor het tentamen, en vrijdag was dan het tentamen van Redeneren en Logica.

Al met al een best chill weekje, afgezien van het studeren voor de midterms.

Lichtjesavond
Op dinsdagavond mocht ik van mezelf een avondje vrij, want dinsdagavond was het Lichtjesavond! Heel de binnenstad van Delft is dan versierd en er zijn overal leuke dingen te doen. Zo was er op de beestenmarkt, vlakbij mijn huis, een schaatsbaan die er nog de hele maand staat.

We begonnen met een groep vrienden bij mij thuis, omdat ik midden in het centrum woon. We hadden met z'n allen wraps gemaakt en zijn toen rond 7 uur richting de Grote Markt gelopen. Daar zouden ze om 7 uur de kerstboom aansteken. Jammer genoeg waren we net te laat, maar gelukkig waren er nog genoeg andere dingen te doen! We hebben gekeken naar de 3D lichtshow op het stadhuis, die best gaaf was, maar wel een beetje kort.

Daarna zijn we langs alle kraampjes op de kerstmarkt gelopen en naar de "Santa Run" op Zuidpoort. Deze Santa Run zou een stormbaan moeten zijn, maar toen we daar aankwamen bleek het alleen een springkussen voor kinderen te zijn. Toen hadden we eigenlijk de hele lichtjesavond wel gezien en zijn we weer teruggegaan naar mijn huis. Waar een spontane film en spelletjesavond ontstond.

Geweldig hoe een groep studenten van 18+ allemaal keihard kan meezingen met alle liedjes van Frozen.

Laatste week voor de vakantie

Volgende week is het de laatste week van 2014. Ik ga nog even knallen en dan gezellig de hele vakantie studeren voor Calculus en OOP. Hopelijk hebben jullie volgende week ook nog een leuke week en daarna lekker vakantie!

Tot volgende week! 

BLOG 10: Kamer vinden voor Dummies

8 december 2014
Hoihoi allemaal! Was jullie week net zo leuk als die van mij? Mijn week bestond namelijk voor het grootste gedeelte uit leren voor mijn midterms, want jammer genoeg hoort dat ook nog bij het studeren. Ik heb zelfs dagen meer dan de klok rond gezeten op EWI, gelukkig wel met een enorme voedselvoorraad en een heleboel koppen thee; dan kom je de dag wel door. Het leek me leuk om deze week eens wat te vertellen over het leven op kamers, omdat er deze week niet echt veel boeiends is gebeurd.


DUWO
Bijna iedere student die in Delft op kamers woont, heeft een kamer gevonden via de DUWO. De DUWO is de grootste studentenhuisvester van Nederland, met kamers in o.a. Delft, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, etc. Je kunt op twee manieren aan een kamer komen bij de DUWO: je kunt instemmingen lopen, of je kunt je inschrijven voor nieuwe studentenwoningen/huizen waar ze niet aan instemmingen doen.

Veruit de meeste kamers kun je krijgen door instemmingen te lopen. Bij een instemming wordt een groepje mensen (meestal rond de 8, maar vlak na de examenperiode en voor de start van het nieuwe jaar kan dit soms wel een groep van 20/30 mensen zijn) uitgenodigd op een avond om te komen kijken naar de kamer. Je maakt dan kennis met de bewoners die daar al wonen en leert ze een beetje kennen.

Zo leren zij jou ook kennen en kunnen ze aan het eind van de avond een keuze maken wie de kamer krijgt. Het kan dus zijn dat jij aan het eind van de avond niet wordt uitgekozen en dus nog verder moet zoeken. Dit kan gebeuren! Dit is mij ook vaak gebeurd, vooral zodra er wat meer mensen mee gaan doen met de instemmingen. Je moet gewoon door blijven zoeken en dan vind je vanzelf het goede huis voor jou!

Kamer zoeken
Begin op tijd met een kamer zoeken!! Ik zeg dit echt tegen iedereen die volgend jaar met een studie begint, maar het scheelt je zo ontzettend veel stress en gedoe als je gewoon op tijd begint! Ik ben zelf pas begonnen met zoeken in juni, nadat ik de uitslag van mijn examens had. Ik zat te veel te stressen of ik mijn examen nou wel of niet gehaald had dat ik eigenlijk nog niet durfde te beginnen met zoeken (wat later bleek dat het nergens op sloeg, want ik heb alles gewoon met goede cijfers gehaald.) En toen ik bezig was baalde ik echt dat ik niet eerder was begonnen met zoeken.

In juni en juli worden de instemmingen al snel steeds drukker en heb je dus steeds minder kans om ingestemd te worden. Als ik dus 1 tip mag geven is dat begin op tijd! Het is beter om 1 of 2 maanden extra huur te betalen dan straks het hele eerste kwartaal op en neer te moeten reizen omdat je geen kamer hebt kunnen vinden.

Delft is geen goedkope stad om op kamers te gaan, maar ook niet enorm duur. Je moet uitgaan van rond de €350 - €400. Bij sommige kamers krijg je nog huurtoeslag van de gemeente, omdat je kamer dan een eigen huisnummer heeft (en nog iets met de leeftijd van je huisgenoten, maar dat weet ik niet precies.) Als je een kamer hebt gevonden kun je een test doen of je in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Tips
Nog een paar tips voor het zoeken naar een kamer:

 

  1. Begin op tijd met zoeken!!!! (kan ik niet vaak genoeg zeggen :))
  2. Vraag goed naar hoeveel alles precies kost, en of dingen als internet, gas/water/licht en televisie bij in je huurprijs zit, of dat je daar nog extra voor moet betalen. Soms kunnen dit best hoge bedragen zijn.
  3. Vraag aan mensen die je al kent of zij een kamer weten voor je: het is altijd handig om al kennissen te hebben die je zo een beetje op weg kunnen helpen.
  4. Als laatste: Als je naar een instemming gaat, blijf altijd jezelf! Ik heb genoeg verhalen van mensen gehoord waarbij nieuwe huisgenoten zich op de instemming heel anders hadden voorgedaan dan dat ze eigenlijk zijn (mensen die ineens heel sociaal gingen doen en deden alsof ze dezelfde hobby’s hadden als huisgenoten, om zo een goed voetje te halen.) Dit is niet leuk voor de nieuwe huisgenoot en de huisgenoten die er al woonden. Blijf dus gewoon lekker jezelf en zorg dat mensen je instemmen om wie jij bent, en niet om hoe je je voordoet.

 

Misschien nog een beetje te vroeg om jullie succes te wensen met het vinden van een kamer, maar ik doe het toch.

Tot volgende week!

BLOG 09: CHala!!

1 december 2014
Hoihoi allemaal! Hoe was jullie week? Mijn week ging erg snel en eindigde met een geweldig feest!

Deze hele week stond eigenlijk in het teken van het CH Gala! Oftwel het CHala. De Galacommissie van onze studievereniging Christiaan Huygens organiseert eens in de 2(?) jaar een gala, waarbij de mannen in rokkostuum moeten en de vrouwen in een lange jurk. De voorpret begon dus al een hele poos geleden, omdat de heren de dames op een echte nette manier moesten vragen.

Etiquette
Bij het gala hoort de echte gala etiquette, die ik eigenlijk een beetje ouderwets en uit de tijd vind, maar het is ontzettend grappig. Je kunt alleen maar een koppelkaartje voor het gala kopen: zo wordt iedereen dus eigenlijk gedwongen om met een date te gaan. Mannen horen hun date te vragen door een blauwe brief te schrijven met zilveren letters, waarop ze de dame vragen of zij hem wil vergezellen naar het gala. De vrouw moet hierop antwoorden met een roze brief geschreven in gouden letters, waarin zij de man op de thee vraagt. Worden er koekjes geserveerd bij de thee, dan wil de vrouw mee naar het gala; worden er geen koekjes geserveerd dan wil ze niet mee.

Dit zorgt voor hilarische taferelen van mensen die ineens met de meest kleffe blauwe brieven aan komen zetten, want dat is gewoon geweldig grappig. En omdat er op onze studie en de studie Technische Wiskunde nou eenmaal wat meer mannen dan vrouwen zijn, stuitte iedereen halverwege op een probleem: "De vrouwen zijn op!" Voor de overgebleven mannen zat er toen niks anders op dan maar met een andere man naar het gala te gaan. Waarna je geweldige discussies krijgt over wie nou de jurk aan moet.

Gala
Toen was vrijdag eindelijk aangebroken: de dag van het gala. We hadden met een groep vrienden afgesproken dat we voor het gala met z'n allen zouden gaan eten en daarna naar Rotterdam zouden gaan, waar het gala werd gehouden. Alleen kwamen we er halverwege de week achter dat onze buskaartjes alleen voor de terugweg van Rotterdam naar Delft golden, en we dus in Rotterdam moesten zien te komen.

Iedereen had zelf een eigen gerecht gemaakt. Samen met Doortje (het meisje dat de wiskundeblog schrijft) heb ik twee voorgerechten gemaakt. Aubergines met komkommer en pijnboompitjes, best culinair voor mijn studentengekook. Na het eten gingen we dus met z'n allen met de tram en de trein richting Rotterdam, waar we halverwege op Rotterdam Centraal meer mensen in rokkostuum en lange jurken tegenkwamen. Op een gegeven moment zat bijna de hele coupé vol. Ik denk dat dat voor de mensen op het station echt hilarisch moet zijn geweest, al die studenten in die apenpakjes.

Na een stuk omgelopen te hebben omdat iemand z'n navigatie niet goed had ingesteld waren we eindelijk bij Club Eclipse in Rotterdam en kon het feest beginnen. Eerst werd de muziek verzorgd door een liveband en later was er een DJ. Ik heb me echt ontzettend vermaakt! Bijna van trappen vallen, de meest rare mixdrankjes drinken en ikweetniethoevaak op de foto gaan. Kortom een geweldige avond.

Maar nu ga ik snel verder met studeren voor mijn midterms van volgende week, fingers crossed dat alles goed gaat! Tot volgende week!

Blog 8: Algemene Docenten Studenten Lounge en meer..

24 november 2014
Hoihoi allemaal! Hoe was jullie week? Mijn week was erg chaotisch, op het allerlaatste moment moest er nog van alles geregeld worden voor de ADSL

ADSL
Woensdag was het zo ver, onze allereerste AkCieviteit, de ADSL. Bij de ADSL is het de bedoeling dat de studenten hun docenten wat beter leren kennen. Om dit wat makkelijker te maken, kunnen de docenten gratis bier krijgen bij de bar. Wil je dus een goedkoop avondje en gratis bier, dan moet je dus met je docenten gaan praten, zodat wanneer ze naar de bar gaan om drinken voor zichzelf te halen, ze ook bier voor jou meenemen.

Voorafgaand aan woensdagavond moesten nog wat dingen geregeld worden: de /Pub (faculteitsbar) moest mooi worden aangekleed in het bosCHroen en er moest snoep en bittergarnituur gehaald worden. Daarom scheurde ik op dinsdagavond samen met 4 andere commissieleden door Delft in Brum (de auto van de studievereniging) eerst naar de IKEA en later naar de Makro. Na wat gedoe met parkeren hebben we bij de IKEA verschillende groene dingen gekocht, zoals plantjes en waxinelichthouders, zodat de /Pub er wat sfeervoller uit zou zien. Daarna zijn we doorgereden naar de Makro en hebben we daar een hele voorraad met bitterballen en bittergarnituur ingeslagen.

Officieel zou de ADSL pas om 6 uur beginnen, maar om half 5 was de hele /Pub al bijna vol. Verschillende docenten en studenten waren maar gewoon alvast begonnen. Uiteindelijk was het een groot succes! De pub zat goed vol en er waren veel docenten. Onze commissieoutfit is een donkergroen blousje met een donkergroene muts, waar de naam van onze commissie op staat. Deze mutsen zijn erg leuk, maar tegelijkertijd ook erg onhandig, omdat halverwege de avond mensen het als een spelletje begonnen te zien om onze mutsen af te pakken en dan zo snel mogelijk weg te rennen. Uiteindelijk zijn we 12 mutsen kwijtgeraakt, maar hebben we er daar ook weer 3 van teruggestolen. We zijn dus nog 9 mutsen kwijt! Waarschijnlijk moeten we hier een of ander iets voor doen willen we ze terugkrijgen, maar dat horen we vanzelf

Tentamenuitslagen
En toen kwam het minder leuke gedeelte van mijn week. Het begon goed: het vak Computer Organisatie, het vak waarvan ik bang was dat ik het niet zou gaan halen en dus ontzettend veel tijd en werk in heb gestoken, heb ik gehaald! Alleen daarna kwamen twee teleurstellende uitslagen.

Het vak OOP en het vak calculus heb ik beide op minder dan 0,5 niet gehaald. Voor het vak OOP had ik 1 vraag meer goed moeten hebben op het tentamen en bij calculus kwam ik 0,4 tekort. Hier heb ik het hele weekend van zitten balen. Maar we gaan gewoon weer verder! Deze twee vakken ga ik in de herkansingweek na de kerstvakantie beide herkansen en dan gewoon wel halen!

Hopelijk kan ik bij het vak OOP nog een puntje ergens bij op fixen, zodat ik dat vak wel gehaald heb, maar ik ben bang van niet.

Tot volgende week!

BLOG 07 - Nieuwe vakken!

17 november 2014
Jammer genoeg duurde mijn vakantie maar een weekje en moest het studeren dus snel weer beginnen!

Een nieuw kwartaal betekent nieuwe vakken en zo zat ik dus maandagochtend om kwart voor 9 bij mijn allereerste college Redeneren en Logica. Bij dit vak gaat het over bewijzen en over logische geldigheid van redeneringen. Een redenering is een verzameling van 'premissen' of aannames plus een conclusie. Zeker weten dat een redenering geldig is houdt in dat de conclusie logisch volgt uit de aannames.

Neem het voorbeeld van de stelling van Phytagoras. Als ABC een rechthoekige driehoek is, en a en b zijn de rechthoekszijden, en c is de schuine zijde, dan geldt c^2 = a^2 + b^2. De reden dat we zeker weten dat dit waar is, is dat er een bewijs bestaat dat de conclusie volgt uit de premissen. In zo'n bewijs wordt de conclusie namelijk afgeleid uit de premissen, wat aantoont dat op het moment dat de premissen waar zijn, de conclusie ook waar is.

Naast Redeneren en Logica heb ik dit kwartaal nog 2 vakken: Web- en Databasetechnologie en OOP Project.

Web en Databasetechnologie
Dit vak is een introductie op Web- en Database technologie en programmeren. Zo leren we dingen over Web development en app design, maar ook over SQL en databases. Dit vak is het enige vak dat dit kwartaal in het Engels wordt gegeven en is opgesplitst in 2 delen: Web en Database.

OOP Project en Mondeling Presenteren
Als laatste hebben we dan nog het vak OOP Project. Dit is een project wat verdergaat op het vak OOP wat we het eerste kwartaal hebben gekregen. Hier moeten we in een groepje van ongeveer 6 man een voetbalmanager maken in java, waar we 10 weken voor krijgen.

Aan het eind van dit project moeten we ons project demonstreren en presenteren. Om zo goed mogelijk te kunnen presenteren, krijgen we iedere week ook 2 uur Mondeling Presenteren college, hierbij zit je met je mentorgroepje (ongeveer 12 man) in een klein lokaal waar je leert hoe je het beste voor een groep mensen kunt staan, waar je bijvoorbeeld je handen moet laten, hoe je energiek en interessant praat met gebruik van intonatie etc.

Fiets
Nog even een update over mijn fietsdramaverhaal van vorige week. Op dinsdagen heb ik geen college, dus ben ik samen met een vriend dinsdag op roadtrip gegaan naar Den Haag om m'n fiets op te halen. Op een groot industrieterrein stonden echt een paar duizend fietsen uit allemaal verschillende plaatsen in de omgeving. Gelukkig is mijn fiets felgroen met felgeel, dus hij was niet erg moeilijk te vinden, maar toch raar dat er zo ontzettend veel fietsen daar staan die gewoon niet worden opgehaald!

Na 25 euro te hebben betaald (die ik misschien nog terug krijg aangezien ik een klachtformulier heb ingevuld bij de gemeente) mocht ik hem dan eindelijk weer meenemen! Niet meer lopend naar de uni maar gewoon weer lekker op de fiets. Het lopen was ik na 1 dag al zat, want dan mag je ineens een kwartier eerder weg omdat je anders niet op tijd komt.

Voortaan zorg ik er wel voor dat mijn fiets helemaal correct geparkeerd staat, want dit tripje wil ik niet nog een keer maken. Ik ga weer snel verder met mijn huiswerkopdrachten voor Redeneren en Logica, want dat moet ook gebeuren.

Tot volgende week! 

BLOG 06: Vakantie en fietsdrama..

10 november 2014
Vrijdagmiddag zat mijn laatste tentamen erop en was het tijd voor een welverdiend weekje vakantie! In het weekend moest ik helpen bij een musical, ik ben de hele vakantie ziek geweest en kreeg bijna een hartverzakking want mijn fiets was weg!

Vrijdag, zaterdag en zondag moest ik helpen bij de musicaluitvoering van het musicalgezelschap van mijn nicht. Ze speelden een stuk wat bestond uit verschillende delen van verschillende Halloweenachtige musicals, zoals bijvoorbeeld Jeckyll & Hyde, Wicked en Tanz der Vampire. Uiteindelijk heb ik alleen de vrijdagavond meegeholpen omdat ik ziek werd, maar de musical was erg gaaf! Wel was ik blij dat ik er zaterdag niet was, want er was een decorstuk naar beneden komen vallen :O

Zaterdag was ik al ziek, dus besloot ik maar met de trein terug te gaan naar het mooie Twente om mijn weekje vakantie met mijn ouders door te brengen. Uiteindelijk heb ik nog niet veel gedaan omdat ik ook het grootste gedeelte van deze week ziek op de bank heb gelegen.

En zo ging ik zondagmiddag ook weer terug naar Delft. Ik fiets altijd naar het station, omdat het lopend net iets te ver is vanaf mijn studentenhuisje. Ik had mijn fiets de zaterdag ervoor vastgezet in een rek met mijn mooie HEMA hangslot met sterretjes (ja, die verkopen ze!) en ik wou dus zondag mijn fiets ook weer uit het rek halen om zo weer terug naar huis te kunnen fietsen en naar de universiteit etc. STOND MIJN FIETS ER NIET MEER!

Mijn o zo mooie felgroen met felgele fiets was weg! Ik zat totaal in de stress, want in het boerengat waar ik vandaan kom gebeurt zoiets niet, maar hier dus wel! Ik heb mijn ouders maar opgebeld en verteld dat mijn fiets weg was en die zijn als een malle thuis op zoek gegaan naar een nieuwe studentenfiets voor mij, zodat ik alleen deze week maar zonder fiets hoefde te leven.

En toen kreeg ik van een studiegenootje de tip om eens te kijken op de site van de gemeente, want die halen ook soms fietsen weg. En wat bleek nou? Ze hadden mijn fiets weggesleept omdat deze zogenaamd 'gevaarlijk stond geparkeerd.' AHUM, Meneer van de gemeente, mijn fiets stond gewoon in het rek hoor?!

Dus nu mag ik dinsdag gezellig met de trein en de tram richting het fietsdepot in Den Haag om mijn fiets weer op te halen, maar niet voordat ik 25 euro heb gedokt voor de 'transport- en onkosten' die de gemeente heeft gemaakt om mijn 'gevaarlijk geparkeerde' fiets weg te halen. Ik ben niet van plan om 25 euro te gaan betalen voor een fiets die niet gevaarlijk geparkeerd stond, dus.. to be continued!

BLOG 05: Tentamenweek

5 november 2014
Hoihoi! Na weken colleges volgen en practicumopdrachten maken was het deze week dan eindelijk zo ver, de tentamenweek!

Deze week had ik in totaal 4 tentamens, wat op zich best meevalt in vergelijking tot de soms wel 10 proefwerken die je op de middelbare school in je proefwerkweek had, maar alsnog steek je er evenveel tijd in.

Mijn allereerste tentamen was meteen op maandagochtend om 9 uur en was van het vak Computer Organisatie. Met een grote groep zit je dan in de tentamenzaal om precies op hetzelfde tijdstip met je tentamens te beginnen. We kregen een tentamen met 25 meerkeuzevragen, waarvan de eerste 10 erg leken op het deeltentamen van een paar weken terug.

Nu denk je dat een meerkeuzetentamen een stuk makkelijker zou zijn dan een open vraagtentamen, maar dit is echt niet zo! Wat ik bij mezelf merkte was dat ik al snel 2 van de 4 antwoorden weg kon strepen, maar dat het dan moeilijk werd om tussen de twee overgebleven antwoorden te kiezen. Ik hoop dat ik genoeg vragen goed heb beantwoord en het vak dus gehaald heb!

OOP!
Op de woensdag had ik een druk dagje met twee tentamens. Om 9 uur 's ochtends begon ik met het OOP schriftelijk tentamen, dit tentamen gaat erg over de stof die je hebt geleerd in de colleges en de uitleg die op de slides staat. Ook dit tentamen was weer een meerkeuzetentamen. Ik ben erg benieuwd wat ik hier straks voor gehaald heb, omdat ik deze echt moeilijk vond!

Het tentamen duurde tot 11 uur, waarna we eigenlijk drie uur rust hadden voordat we het tweede tentamen van die dag hadden: OOP computer. Deze uurtjes hebben we dan natuurlijk ook heel nuttig besteed "kuch" aan tafelvoetballen op EWI.

Van 2 tot 5 hadden we de tijd om ons OOP computertentamen te maken. Hierbij kreeg je een opdracht waarvoor je een stuk code moest schrijven. Aan het einde van dit tentamen hoorde je van veel studenten dat ze het tentamen eigenlijk te moeilijk vonden, omdat er sommige dingen aan bod kwamen die we in de colleges niet expliciet hebben gehad, dus hier komt misschien nog een staartje aan!

Calculus
Op vrijdag had ik mijn allerlaatste tentamen, feest! We zaten met een grote groep eerstejaars (en tweedejaars die het vak vorig jaar niet gehaald hebben) in het Legermuseum, waar de TU Delft sinds kort tentamenzalen en studeerplaatsen heeft. Calculus was ook moeilijk, maar niet té moeilijk. Ook voor dit vak maar hopen dat ik een goed cijfer heb gehaald!

En dan is het tijd voor vakantie! Omdat er vorig jaar veel geklaagd is over de zware studiedruk in de eerste twee kwartalen is onze tentamenweek een week vooruit geschoven, waardoor wij dus een week vakantie hebben! Het enige nadeel: de rest van de studenten heeft allemaal wel tentamens, dus denk je een keer gezellig met z'n allen uit te gaan, heeft de helft tentamens…

Volgende week zullen jullie dus waarschijnlijk een heleboel over mijn geweldige vrije vakantieweek horen! Succes met jullie proefwerkweken (die zullen waarschijnlijk ook rond deze tijd zijn) en tot volgende week!

xx

BLOG 04: Open dagen en Promoteam!

30 oktober 2014
Hoihoi! Zijn jullie naar de open dagen geweest? Hebben jullie EWI gezien? Ik stond ook op de open dag, misschien dat je me gezien hebt, misschien ook niet. Ik was een van die leuke persoontjes die in een felblauw shirt rond liep te rennen om iedereen te helpen.

Open dagen
17 en 20 Oktober waren de eerste open dagen van dit jaar op de TU. Zelf heb ik hier ook rondgelopen en geholpen. Voor het eerst was de opzet van de open dagen anders dan andere jaren: scholieren konden de faculteit en de studie leren kennen door middel van een game op je telefoon! Erg leuk en best interessant. Heb je nou niet de mogelijkheid gekregen om naar de open dag te gaan? Of weet je nog niet zeker of deze studie de goede studie is? Kom dan eens een dagje meelopen!

Promoteam
Iets waarover het misschien wel leuk is om te vertellen, naast de open dagen, is over het promoteam van EWI. Ik schrijf deze blog en heb bijvoorbeeld bij de laatste open dagen bij de informatiemarkt en een stand gestaan, dit betekend dus dat ik bij het promoteam van EWI zit. Dit is een groepje studenten dat word begeleid door een paar mensen. Deze studenten staan op open dagen, laten meelopers een dagje in het leven van een student zien en geven bijvoorbeeld presentaties.

Het is een leuk bijbaantje wat makkelijk te combineren is met je studie, en je krijgt er nog betaald voor ook! Meelopers neem je mee tijdens je collegedagen; hierdoor mis je dus zelf geen college (of word je soms gedwongen naar een college te gaan waar je eigenlijk niet heen zou gaan) en geef je de meelopers een goed beeld van de studie.

Lijkt het je nou ontzettend leuk om een keer een dagje mee te lopen op deze geweldige studie (kuch verkooppraatje kuch) dan kun je je aanmelden op http://mijnlinkmet.tudelft.nl/ :)

Naast dat ik vorige week mijn eerste twee meelopers had, komen de tentamens ook steeds dichterbij. De afgelopen week ben ik erg druk geweest met alle laatste opdrachten afmaken en inleveren. Ik heb zelfs een dag tot 10 uur 's avonds op de faculteit gezeten om daar mijn opdrachten af te maken, omdat de bouwvakkers het leuk vonden om onze internetkabel per ongeluk door te snijden! Gelukkig heb ik al mijn opdrachten op tijd ingeleverd en kan ik relaxed mijn tentamens ingaan, nu alleen nog hopen dat die gaan lukken en ik over een paar weken die 15 ECs binnen heb! :)

Tot volgende week!
x

BLOG 03: Commissie kickoff!

22 oktober 2014
Afgelopen week was een druk weekje. Tentamens komen dichterbij, meelopers moesten meelopen, en natuurlijk de supergave commissie kickoff!

Studie, studie, studie...
De laatste paar dagen ben ik druk bezig geweest, samen met mijn projectgroepje voor Computer Organisatie. Ik kwam erachter dat we eigenlijk enorm achterliepen, dus al die schade moest worden ingehaald. Wat voor mij betekende dat ik op maandag de hele avond bezig ben geweest, maar gelukkig is het nu af!

Taart
Op dinsdag ging ik samen met een vriendin naar wat vrienden om daar een taart te bakken: ze had een weddenschap gewonnen (of verloren, ik snap het niet helemaal meer) en we hebben daar een poging gedaan om een regenboogtaart te maken. Vol goede moed zijn we boodschappen gaan halen en we hadden geweldige ideeën over hoe de taart versierd moest worden.

Eenmaal bij het huis van onze vrienden aangekomen, met boodschappen en al, komt iemand tot de conclusie dat ze geen taartvorm hebben..... en ook geen mixer.

De taart hebben we dus moeten mixen met een garde (dit wil totaaaal niet) en we hebben hem moeten bakken in een ovenschaal die we eerst grondig moesten schoonmaken omdat de etensresten van vorige week er nog in zaten. In plaats van een leuke regenboogtaart met 4 lagen en botercréme werd het dus een mislukte taart van 2 gekleurde lagen, aan elkaar geplakt met een hele boel Nutella. Gelukkig was het best nog wel goed te eten.

Commissie kickoff!
Op donderdag was er de commissiekickoff van alle commissies van CH dit jaar. CH staat voor W.I.S.V. "Christiaan Huygens", de studievereniging van Technische Informatica en Technische Wiskunde. Deze studievereniging organiseert verschillende activiteiten en zorgt er ook o.a. voor dat je je boeken met korting kunt kopen. Omdat het bestuur natuurlijk niet zelf al de activiteiten kan regelen zijn hiervoor speciale commissies. Drie hiervan zijn eerstejaarscommissies, de AkCie (waar ik bij zit), de SjaarCie en de ChoCo.

De AkCie is een commissie die o.a. de studenten/docenten borrel organiseert, waarbij alleen de docenten gratis bier kunnen uitdelen, en de studenten dus moeten integreren met hun docenten. De SjaarCie organiseert een barbecue en een groot feest en de ChoCo organiseert de ouderdag en het broertjes- en zusjesfeest.

Samen met alle commissieleden en het bestuur gingen we bowlen en daarna steengrillen. Dit was ontzettend gezellig; we hadden met onze commissie allemaal groene nagellak (onze commissiekleur is groen, vandaar) en daar bovenop nog een laagje glow-in-the-dark spul, dus onze nagels gaven licht in blacklight. En laat nu de hele bowlingbaan in het blacklight zijn! Aan het eind van de kickoff had iedereen dus ook glow-in-the-dark nagellak op z'n gezicht en armen zitten. Na de kickoff zijn we nog met een grote groep mensen doorgegaan naar Civilization, dit is het feest van Civiele Techniek en daar hebben we met zijn allen keihard meegezongen met Jody Bernal! ;)

Ik ga nu snel weer verder met studeren, want na volgende week zijn de tentamens al.

Tot volgende week!

BLOG 02: Wat doe je nou eigenlijk dan?

13 oktober 2014
Na 6 weken 'studeren' merk ik dat ik me al helemaal thuis begin te voelen hier in Delft. De universiteit is niet meer iets groots en onbekends en ik voel me niet meer een misplaatste 6vwo'er die hier eigenlijk niet hoort te zijn. De eerste deeltentamens zitten er op en ik ben al druk bezig geweest met inleveropdrachten.

Een vraag die ik van veel mensen in mijn omgeving krijg als ik ze zeg dat ik Technische Informatica doe, is: "Wat doe je dan eigenlijk?" Vaak vertel ik dan een verhaaltje over dat ik in het eerste kwartaal wat wiskunde doe en wat codes moet tikken op m'n laptopje, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Daarom leek het me handig om even duidelijk op te schrijven wat elk vak nu precies inhoud, zodat het jullie ook allemaal duidelijk is! :)

Calculus
Calculus is een soort uitbreiding op het vak Wiskunde B van de middelbare school. Er worden wat dingen herhaald die je op de middelbare school hebt gehad, maar al snel komen nieuwe dingen aan bod. Sommige van deze onderwerpen komen ook voor bij Wiskunde D, dus de mensen die op hun middelbare school Wiskunde D hebben gehad hebben hier een klein voordeeltje.

Ik was zelf op de middelbare school nooit de persoon met de allerhoogste cijfers voor Wiskunde, maar ik vond het wel altijd erg leuk. Wat ik vooral merk bij de colleges is dat Calculus geen vak is waar je met twee vingers in je neus even 5 studiepunten mee binnensleept, maar dat zodra Wiskunde je een beetje ligt en je het leuk vindt om het te doen het vast wel moet lukken.

Computer Organisatie
Computer Organisatie is het vak dat ik zelf het moeilijkst vind, vooral omdat ik over dit onderwerp gewoon geen voorkennis heb. Je leert hoe een computer nu eigenlijk functioneert en aan het begin lijkt dit nog best makkelijk, omdat het begint met formules en OF- en EN-poorten, maar al snel wordt het complexer en gaat het over de processor en het geheugen.

De hoorcolleges van dit vak worden in het Engels gegeven, aangezien de docent niet Nederlands is, maar het is erg goed te volgen.

Het leuke aan dit vak is dat je tijdens de colleges 'punten' kunt verdienen, waardoor je je eindcijfer iets kan ophogen. Deze punten kun je verdienen door bijvoorbeeld aan het einde van het college de end lecture quiz te maken. Dit is een quiz van ongeveer 6/7 vragen die over het zojuist gegeven college gaan. Of je kunt punten verdienen door bijvoorbeeld extra opdrachten te maken.

Bij het practicum van dit vak zijn we bezig met het programmeren in Assembly op een Linux besturingssysteem; dit is nog nét niet programmeren met 1-en en 0-en. Programmeren in Assembly is best lastig, maar wel leuk om mee te puzzelen.

OO-Programmeren
Bij OO-Programmeren (OOP) leren we programmeren in Java. Dit is een veel makkelijkere programmeertaal dan Assembly. Tijdens de hoorcolleges krijgen we uitleg over de verschillende codes, hoe ze werken en hoe ze gebruikt moeten worden. Bij het practicum moeten we zelf programmeren in Java. In totaal moeten we hier 6 opdrachten van inleveren. Aan het begin zijn deze opdrachten nog wel makkelijk, maar ze worden al snel complexer naar mate we meer colleges hebben gehad.

Tentamens
En dan kom je op het leuke onderwerp: tentamens. Van elk vak hebben we over 3 weken in de tentamenweek een tentamen. Voor Calculus hebben we twee deeltentamens en één tentamen over alle stof. Deze week had ik het tweede deeltentamen en die was behoorlijk pittig. Ik heb de hele week zitten blokken en heb een compleet collegeblok volgeschreven, dus laten we hopen dat al dat werk niet voor niets is geweest en ik straks een voldoende heb. Ook voor Computer Organisatie hebben we een deeltentamen. Dit deeltentamen is niet verplicht, maar het is wel handig om deze te maken: ten eerste krijg je weer meer bonuspunten en het is een test voor het tentamen in de tentamenweek.

Ik hoop dat het nu een beetje duidelijk is wat het eerste kwartaal van Technische Informatica precies inhoudt, want veel meer dan dit komt er nu niet meer uit bij mij. Na mijn lange week ga ik nu genieten van mijn welverdiende weekend!

Tot de volgende keer!

BLOG 01: Sjaars in aantocht!

8 oktober 2014
Na een vakantie van drie maanden moest het toch echt wel een keertje beginnen: verhuizen vanuit the middle-of-nowhere ergens in Tukkerland richting Delft om daar in de grote stad te gaan studeren. En wat heb ik er zin in! Nieuwe mensen leren kennen, feesten, en vooral eindelijk iets gaan doen wat ik écht leuk vind! Daarnaast hoop ik in deze blog ook nog een beetje een goed beeld te laten zien van wat de studie Technische Informatica precies inhoud.


Wie ben ik nou eigenlijk?
Misschien is een introductie wel handig, dus laat ik daar maar mee beginnen. Ik ben Danique en zoals jullie misschien wel kunnen lezen ben ik een eerstejaars studente Technische Informatica! Ik heb de grote reis gemaakt en ben vanuit Twente richting Delft gekomen en woon nu hier in Delft. Ik ben aangenomen bij het promoteam van EWI en mag dus een klein beetje van mijn creativiteit kwijt hier op deze blog.

De allereerste maand studeren
15 augustus begon het allemaal: eerst met een groot gedeelte van de nieuwe eerstejaars van Wiskunde en Informatica op eerstejaarsweekend. Veel nieuwe mensen leren kennen, vrienden maken, de studie en de studievereniging leren kennen en vooral feesten, heel veel feesten. Na het geweldige eerstejaarsweekend kwam de OWee (Ontvangstweek voor alle studenten in Delft.) Maandagochtend sta je met z’n allen in de grote zaal in de aula je keel kapot te schreeuwen om maar over het geschreeuw van de andere studies heen te komen, en voor een relatief kleine studie hebben we nog behoorlijk wat power! Dan volgt een hele week kennismaken met verenigingen, sportclubs en andere leuke dingen in Delft. Van feestjes in onesies tot je diner als ontbijt, alles kan tijdens de Owee!

Maar 1 september komt steeds dichterbij en voor je het weet zit je in de collegezaal en begint je studie pas echt. Je duikt er meteen in; rustig op gang komen kennen ze hier in Delft niet, aan het werk! Gelukkig valt het allemaal nog wel mee en kom je er makkelijk in, maar het is een groot verschil met de middelbare school. Je krijgt meer vrijheid, maar er wordt tegelijkertijd van je verwacht dat je die vrije uren die je hebt gekregen dan ook weer besteedt aan je studie. Ook is de stof die je in een week krijgt veel meer dan dat je op de middelbare school gewend bent, maar geloof me als ik zeg dat je dit wel aankunt. Als 6 vwo je is gelukt of gaat lukken, dan lukt dit je zeker ook!

Van scholier naar student
Voor de mensen die zich afvragen hoe ik ooit bij Technische Informatica beland ben, zal ik dat eens even vertellen. Informatica was het vak op mijn middelbare school waar ik best hoge cijfers voor haalde, wat waarschijnlijk meer kwam door het feit dat we een gymleraar als informaticaleraar hadden dan dat ik er nou zo goed in was. Maar toch merkte ik dat ik het programmeren en de logica erachter ontzettend leuk vond. Na een meeloopdag aan de UT Twente merkte ik dat deze studie echt wat voor mij was, maar dat ik de universiteit niet echt geweldig vond. De enige optie voor mij was toen verder kijken dan mijn vertrouwde Twente en naar bijvoorbeeld de TU, en toen ik hier op een open dag kwam wist ik het meteen: dit is mijn universiteit.

En zo loopt mijn bundeltje creativiteit langzaam leeg, dus ik ga nog even verder met studeren en dan zie ik jullie de volgende keer weer!

/* */