Blog: Maaike


Blog 15: En daarna dan…?

Hallo allemaal!

27 maart 2017
TI studeren, dat is natuurlijk heel erg leuk! En interessant. En je haalt er voldoening uit. Maar ondanks alle voordelen kan ik me voorstellen dat je je afvraagt: wat kán je daar eigenlijk mee? En als je eenmaal weet wat de opties zijn, hoe maak je dan überhaupt een keuze? Nou, heb jij even geluk: daar wou ik het nou net deze week over hebben…

Om maar met de deur in huis te vallen: ik heb soort van slecht goed nieuws voor je. Het eenvoudigste antwoord is namelijk: van alles! Afhankelijk van of je goed of slecht bent in het maken van keuzes is dat heel fijn (yes, zo veel opties!) of juist vreselijk (aaaa, zo veel opties!). De meest voor de hand liggende beroepskeuze is misschien wel “Software Developer”, alhoewel, wat voor soort software dan? En in welke taal? Het kan ook zijn dat je TI combineert met Elektrotechniek. In dat geval zou je ook de hardware kant op kunnen; betere systemen en circuits ontwerpen. Je kunt je ook afvragen: wil ik met mijn vingers lekker in de code wroeten, of wil ik meer een leidinggevende rol nemen? Werken bij een bestaand bedrijf, of zelf een startup beginnen? Specialiseren of generaliseren? Wetenschap of bedrijfsleven?

Het punt is in ieder geval: je kunt ongeveer alles doen wat je wilt! Dus dan is de vraag, hoe weet je wat je wilt? Gelukkig zijn er ook daarvoor een aantal opties.

Banenmarkt

Op verschillende momenten in het jaar worden er activiteiten georganiseerd in het kader van de zogeheten Delftse Bedrijven Dagen. Dit jaar waren de activiteiten verdeeld over vier groepen: sollicitatietrainingen, presentatiedagen, inhousedagen, en gesprekkendagen. De namen spreken redelijk voor zich, maar ik zal ze toch even kort toelichten!

Sollicitatietrainingen: Op deze dagen zijn er professionals aanwezig die je kunnen helpen met je CV en waar je kunt oefenen met sollicitatiegesprekken voeren. Erg handig als je al weet waar je wil gaan solliciteren, maar nog niet zo zeker in je schoenen staat!

Presentatiedagen: In de Aula van de TU wordt een markt opgezet waar verschillende bedrijven zich kunnen presenteren bij hun eigen stand. Ideaal als je op zoek bent naar een (bij)baan, maar nog niet zo goed weet wat er allemaal mogelijk is.

Inhousedagen: Deze activiteit is bedoeld om je een beter beeld te geven van één specifiek bedrijf. Handig als je al vrij zeker bent van je keuze en meer wil weten over bijvoorbeeld de bedrijfscultuur.

Gesprekkendagen: Je CV is perfect, je weet waar je wil werken, je weet wát je daar wil doen… Nu is het tijd voor het echte werk: een gesprek met een vertegenwoordiger van het bedrijf zelf! Als alles goed gaat kan hier zelfs meteen een baan of stage uit rollen!


Een impressie van de presentatiedagen. bron: ddb.tudelft.nl

Studievereniging

Okee, dat klinkt allemaal interessant (hoop ik), maar wat als je nog niet toe bent aan een baan? Wat als je nog een beetje meer wilt verkennen? Een andere optie is dan het Career College van onze studievereniging, Christiaan Huygens. Elk kwartaal worden er een aantal workshops georganiseerd waar je kunt ontdekken wat goed bij jou past. De workshops gaan onder andere over persoonlijke ontwikkeling en netwerken, werken in de wetenschap of juist het bedrijfsleven, en het opzetten van je eigen bedrijf. Bij veel van de workshops zijn oud-studenten aanwezig zodat je uit de eerste hand kunt horen hoe het is om een bepaald soort carrière te hebben. Bovendien kun je al je vragen meteen stellen!

Onderzoeksgroepen

Tot slot wilde ik nog een optie noemen waar ik zelf gebruik van maak. Als je namelijk goede cijfers haalt, kun je bij de TU meedoen aan het Honours programma. Je doet dan tijdens je tweede jaar onderzoek, of je ontwikkelt een product, bijvoorbeeld een stuk software of een robot (dit laatste vooral in samenwerking met onder andere Werktuigbouwkunde). Als je dit project succesvol afrondt krijg je extra studiepunten en een vermelding op je diploma (en eeuwige “bragging rights” tegenover je vrienden…). Je project wordt begeleid door een supervisor die veel weet van het onderwerp waar je voor hebt gekozen. Ik ben nu bijvoorbeeld zelf bezig met voorbereidingen voor een project dat gaat over energieverbruik in datacentra. Mijn projectbegeleider leidt een groep waarvan veel leden onderzoek doen naar een ander aspect van zogeheten “Distributed Systems”. Deze groep komt ook regelmatig bij elkaar om de projecten te bespreken. Door aan zo’n groep deel te nemen krijg je dus een idee van hoe het is om onderzoek te doen binnen Computer Science, je bouwt een netwerk op, en je krijgt de kans om te kijken of je interesse hebt voor bepaalde onderwerpen. Wat mij betreft zeker een aanrader!

Zo, dat was het voor deze week! Heb je zelf al een idee wat je zou willen doen na je studie? Of is de toekomst vooral nog ver weg en wollig? Maak je in ieder geval geen zorgen: je hebt nog tijd genoeg.

Tot de volgende blog!

Groetjes,
Maaike


Blog 14: Examen hier, examen daar...

15 maart 2017

Hallo allemaal!

Zo hé, we zijn alweer halverwege blok 3! Jullie weten wat dat betekent… Jazeker, tentamens! We hebben deze week een tentamen voor Algorithms and Datastructures (net geweest, oef!) en voor Linear Algebra (misschíen moet ik daar nog wat voor leren…).

Voor het derde vak dit blok, Logic Based Artificial Intelligence hebben we alleen aan het einde van het kwartaal een tentamen. Ergens wel fijn, want dat scheelt nu weer leren, maar aan de andere kant geeft het ook wel wat druk; je moet dán écht presteren! Vooralsnog vond ik het feit dat we een tentamen minder hadden hélemaal prima. Afgelopen weekend had ik namelijk ook een uitvoering met mijn zangkoor, en daar moest nogal veel voor gerepeteerd worden! Gelukkig was het een groot succes!

Meer tussen Bouwkunde en EWI…

Na dat spetterende verpletterende succes van het weekend, was het maandag dus tijd voor een tentamen! Een tijdje terug beschreef ik de verschillende onderdelen van onzer aller favoriete faculteitsgebouw, EWI. Misschien is je toen opgevallen dat het enige wat er in EWI aanwezig is, collegezalen (en een kantine, gelukkig) zijn. Maar, zul je je misschien vertwijfeld (of semi-geïnteresseerd) afvragen, waar worden dan die tentamens gehouden? Toch zeker niet in het Studielandschap? Gelukkig voor ons blijkt dat de TU hier nog méér faculteiten heeft. En hoe schokkend het ook moge zijn dat er mensen zijn die iets ánders willen doen dan TI, komt het wel heel goed uit dat die andere faculteiten ook mooie gebouwen hebben. Het resultaat is dan ook dat wij regelmatig netjes worden verspreid over bijvoorbeeld Industrieel Ontwerpen, of in mijn geval, Civiele Techniek.

Civiel, allemachtig prachtig

Een half uur voor het tentamen begaven wij ons dus met een groepje gelukkigen naar dat gebouw op de foto (dat toevallig, heel handig voor ons, tegenover EWI ligt). Het tentamen was deze keer een computertentamen. Dat houdt dus in dat al je vragen via een speciale webomgeving worden gemaakt en ingeleverd. Aan de ene kant best handig: er waren een paar vragen waar voor je code moet schrijven, en dat gaat handmatig toch een stuk trager. Bovendien was de webomgeving dezelfde als die we gebruikt hadden voor de huiswerkopgaven, dus lekker bekend. Aan de andere kant kan het wel eens lastig zijn om bijvoorbeeld wiskundige formules snel en leesbaar in de computer te frummelen.

Hoe dan ook, is het eerste tentamen in ieder geval alweer voorbij! Nu nog even bikkelen voor vrijdag...

Tot volgende week!
Maaike


Blog 13: Punten halen

11 maart 2017

Hallo allemaal!

Deze week leek het me leuk om jullie wat meer te vertellen over de manier waarop je op de uni wordt beoordeeld, en hoe je weet dat je goed op weg bent om je studie tot een goed einde te brengen.

Zoals jullie inmiddels wel weten hebben we elk blok drie vakken, en vier blokken per jaar. Voor elk vak dat je goed af rond krijg je 5 studiepunten. Als je aan het einde van je eerste jaar al je vakken hebt gehaald, heb je dus 60 studiepunten in totaal! Je kunt dan fijn tegen iedereen die het wil horen, zeggen dat je je P-in-één, oftewel je propedeuse in één jaar, behaald hebt!

Extra opdrachten en herkansingen

Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat een vak je wat minder goed ligt. Het kan zelfs gebeuren dat je een onvoldoende haalt voor een tentamen of een project! Gelukkig zijn er bij de meeste vakken wel een aantal opties om de schade te beperken. Zo zijn er bij veel vakken extra opdrachten die je kunt maken om je cijfer te verbeteren.

In het eerste blok hadden we het vak Computer Organization waar je, als je álle extra opdrachten perfect maakte, een 14 kon halen! (Helaas komen cijfers boven de 10 gewoon als een 10 op je cijferlijst te staan…). Als zo’n extra opdracht niet genoeg is, is er vaak de mogelijkheid om tentamens te herkansen.

Fijn als je de eerste keer geen goed cijfer had, maar ook stressvol omdat de herkansingen samenvallen met de midterms van elk blok! Het is dan ook handiger om te proberen de eerste keer gewoon een goed cijfer te halen, dat scheelt een hoop moeite!

Toch gezakt, wat nu???

Oké, je hebt geleerd voor je tentamen. Je hebt een aantal extra opdrachten gemaakt. Je opent Osiris, de website waar je punten op staan en… een onvoldoende als eindcijfer! Wat nu? Natuurlijk is het verre van chill als je een vak niet haalt, maar het is gelukkig niet het einde van de wereld. Het is namelijk mogelijk om hetzelfde vak het volgende jaar nog een keer te doen.

Natuurlijk is dit niet ideaal, want met drie vakken per blok is je week eigenlijk al aardig gevuld. Daarom kiezen mensen die een vak moeten over doen er vaak voor om een jaartje langer over hun bachelor te doen. Zo komt het voor dat je soms vier- of vijfdejaars studenten tegenkomt die nog een vak uit hun eerste jaar moeten halen!

B-B-BSA...

Het zou kunnen dat je nu denkt: oh, chill, ik kan dus gewoon rustig aan doen, zo lang ik op een gegéven moment, érgens in de toekomst, miscchíen m’n vakjes wel haal… Helaas, helaas, was het leven maar zo gemakkelijk. Want rond het einde van blok drie is daar… het BSA.

Het BSA, ofwel, Bindend StudieAdvies, is eigenlijk helemaal geen advies, maar wel behoorlijk bindend. Als je namelijk aan het einde van je eerste jaar minder dan 45 studiepunten hebt behaald, moet je stoppen met de studie. Bovendien mag je dan dezelfde studie de komende vier jaar niet meer volgen aan de universiteit waar je het BSA niet hebt behaald!

Dus, stel je voor, je haalt voor TI uit blok 1 een onvoldoende voor Computer Organization en Object Oriented Programming, en in blok 2 voor Web & Database Technology en het OOP project, dan heb je halverwege het jaar pas 10 studiepunten. Je kunt dan je BSA niet meer halen. Veel mensen die na blok 2 denken het BSA niet te gaan halen, stoppen dan ook met de studie, zodat ze in ieder geval in september een nieuwe poging kunnen wagen.

Het BSA klinkt eng en streng, maar in de praktijk is het heel goed mogelijk om je punten te halen, zeker als je een beetje bij blijft met de stof. Ik ga in ieder geval maar weer eens aan de slag!

Tot volgende week!

Maaike


Blog 12: EWI EWI de mooiste van het land!

28 februari 2017

Hallo allemaal!

Vandaag leek het me leuk om jullie een blik te gunnen op dat prachtige gebouw waar het studeren plaats vindt: EWI! Zoals je waarschijnlijk wel weet staat EWI voor Elektrotechniek, Wiskunde, en Informatica. Deze drie studies zijn klein genoeg (en EWI is groot genoeg) dat ze de ruimte comfortabel met elkaar kunnen delen.

In het gebouw bevinden zich collegezalen, kleine klaslokalen, en zelfs hele werkplaatsen (maar als je daar meer over wil weten moet je bij de Elektrotechniek blogs zijn…). Nou zul je misschien denken als je m’n foto ziet: um, EWI is écht héél hoog, zit dat helemaal vol met studenten? Het antwoord is: nee, want EWI is écht héél hoog. De derde verdieping en hoger worden dan ook bevolkt door onderzoekers, master- en PhD studenten, bedrijfjes, etc.

Het hoogste gebouw van de TU campus: EWI! Ampère!

Studeren...

Mocht je hier TI gaan studeren, dan zijn er een paar plekken waar je waarschijnlijk redelijk wat tijd zult doorbrengen. Ten eerste is er natuurlijk Ampère, de collegezaal voor TI. Zeker in het eerste jaar heb je bijna alle colleges tegelijk met alle andere eerstejaars. Dit jaar waren het er zo’n 330, dus om die allemaal in een ruimte te krijgen is nogal een gedoe. Ampère is best groot, maar toch moesten er in het begin soms mensen staan! Op de tweede verdieping van EWI bevindt zich het studielandschap. Dit is een grote stilteruimte waar je de info die de hele dag op je af wordt gevuurd fatsoenlijk in je hersentjes kunt organiseren, oftewel, waar je in rust en stilte kunt studeren.


De EWI kantine! Bron: ewi.tudelft.nl

...en ontspannen!

Dan zijn er nog twee andere plaatsten die even genoemd moeten worden: de studievereniging en natuurlijk… de kantine! Bij de studievereniging kun je koffie en thee halen, je kunt er je boeken kopen, en bovendien staan er een aantal hele chille banken waar je tussen colleges even kunt uitpuffen (of een potje schaken). De kantine is natuurlijk onmisbaar want eten, maar het is ook een ideale plek als je werk wil doen waarbij je moet overleggen met anderen zonder dat je de stilte van het StuLan verstoort!

En, heb je al zin om te komen kijken?

Tot volgende week!

Maaike


Blog 11: Heerlijk huiselijk

20 februari 2017

Hallo allemaal!

De eerste week van Q3 is alweer he-le-maal voorbij! Nieuwe vakken, nieuwe info, maar gelukkig nog altijd dezelfde mensen die ook niet snappen waarom we veroordeeld zijn tot vroeg opstaan om 08:45 weer in de collegezaal te zitten. Dat is natuurlijk vooral lastig als je van ver moet komen; sommige mensen zitten wel twee uur in de trein (enkele reis!)! Het is dan ook niet zo raar dat veel mensen die hier gaan studeren een kamer in Delft zoeken om te wonen!

Vanwege de eerder genoemde reistijd (en omdat Delft gewoon chill is!) zijn er natuurlijk meer kapers op de kust. Het kan dan ook best lastig zijn om een kamer te vinden, en vaak organiseren studentenhuizen een “instemming” om een nieuwe huurder uit te kiezen. Op zo’n avond worden dan een aantal mensen uitgenodigd om zich voor te stellen en om te kijken wie er het beste in het huis zal passen. Het kan best eens gebeuren dat je vier of vijf instemmingen mee loopt voordat je een huis vindt waar je je thuis voelt!

Zelf heb ik mijn kamer gevonden via een facebookpagina. Nadat ik een berichtje had gestuurd werd ik uitgenodigd, en tot mijn grote geluk kon ik zo’n twee weken later intrekken! Wat mij erg aantrok aan mijn huis is dat het lekker klein is, we wonen hier met z’n vieren dus we kennen elkaar allemaal. Vaak eten we ook samen of gaan we samen de stad in; op kamers gaan is zeker ook goed voor je sociale netwerk! Op kamers gaan is (zeker in het eerste jaar) niet voor iedereen, maar ik kan het zeker aanraden!

Tot volgende week!

Maaike


Blog 10: Tijd voor Q3

15 februari 2017

Hallo allemaal!

Na een weekje welverdiende vakantie is het tijd voorrrrrr.... Q3! Zoals je misschien wel weet is elk academisch jaar hier opgedeeld in vier kwartalen, of quarters. Elk quarter krijg je drie nieuwe vakken, die meestal voortbouwen op de vakken uit de kwartalen ervoor. Zo was het OOP project uit Q2 een vervolg op Object Oriented Programming uit Q1. Omdat de vakken mooi op elkaar aansluiten, krijg je gedurende de drie jaar die de bachelor duurt, veel kennis over de verschillende onderwerpen!

De vakken van dit kwartaal zijn Logic Based Artifical Intelligence, Algorithms and Datastructures, en Linear Algebra. Bij Logic Based AI gaan we iets heel nieuws leren dan we tot nu toe gedaan hebben. In plaats van objectgeorienteerd te programmeren, gaan we programma’s bouwen die op basis van logica acties uitvoeren. Door zo’n programma kennis mee te geven in de vorm van “propositions”, en het de mogelijkheid tot redeneren te geven in de vorm van “rules”, kun je een eenvoudig soort van intelligentie simuleren. Dit vak krijgt in Q4 een vervolg in de vorm van een soort wedstrijd waarin we AI toepassen op het spel Starcraft. Erg leuk om iets te hebben om naar toe te werken!

Het spel waar we volgend blok ons project in gaan maken! bron: gamespot.com

Linear Algebra is dan weer iets abstracter. Het is een soort van aanvulling op Calculus uit het vorige blok, in de zin dat we een heel ander gebied van de wiskunde behandelen. In Algorithms and Datastructures komen verschillende elementen van de vorige blokken samen: Java uit OOP, algoritmisch redeneren uit Reasoning and Logic, en algemene wiskundige begrippen uit Calculus. Doordat alle vakken een andere focus hebben kun je ook veel afwisselen tijdens het studeren, waardoor ik me in ieder geval beter kan motiveren!

Zo, dat was het voor deze week! Ik ga in de rij staan bij de studievereniging, want om te studeren moet je natuurlijk wel boeken hebben…

Tot volgende week!

Maaike


Blog 09: And a happy new year!

24 januari 2017
Hallo allemaal! Zo, zijn we er weer bij? Ik hoop dat jullie allemaal een heel gelukkig nieuw jaar hebben gehad, met veel oliebollen en vuurwerk en heerlijk nietsdoen op de bank. Ik in ieder geval wel! Normaal gesproken vinden in de week na de kerstvakantie de herkansingen plaats, maar gelukkig had ik er dit halfjaar géén en kon ik dus precies doen wat ik het liefste doe met m’n vrije tijd: keihard uitrusten.

Inmiddels zijn we echter alweer een week bezig met colleges en alles wat daar bij hoort. Komende woensdag moeten we bijvoorbeeld de eerste volledig werkende demo van onze game laten zien. Er zitten nog wat kreukeltjes in het programma, dus nog even flink doorwerken! Voor een ander vak, Web and Database Technology, moesten we zelf een online To-do-lijstjes-app maken. Doordat je zo’n acht weken lang aan een project werkt, krijg je de kans om elke week op een ander aspect te focussen, en zo leer je ongemerkt een heleboel over web development!

Het is echt heel motiverend om te zien dat je in een paar weken tijd héle mooie dingen kunt leren maken! Ik kijk al uit naar het einde van het volgende kwartaal...

Groetjes,
Maaike


Blog 08: Oh hear those sleigh bells jingling…

20 december 2016
Hallo allemaal! Het is bijna zover: over een weekje is het alweer kerstvakantie! Na drie maanden hard gewerkt te hebben is het tijd voor twee weken welverdiende rust. Lekker bankhangen, oliebollen eten, bijslapen… Ik kan de kerstkransjes al bijna ruiken!

Voor ik me met een dekentje en een boekje voor de open haard kan nestelen, moet er echter nog even hard gewerkt worden. Het is namelijk weer tijd voor de midterm examens! Afgelopen week hadden we de midterm voor Web and Database Technology. Dit is een vak waar je alles leert over de technieken en programmeertalen die belangrijk zijn voor het bouwen van mooie, interactieve websites. Het tentamen bestond uit zo’n veertig meerkeuzevragen, best veel om in twee uur af te krijgen! Desondanks ging het best aardig, nu hopen op een goed cijfer!

Afgelopen week vond ook mijn eindpresentatie plaats voor het vak Mondeling Presenteren. Hier leer je, je raad het al, hoe je een goede presentatie geeft! Dit helpt ook om je voor te bereiden op de presentaties die we uiteindelijk moeten geven over ons F1-manager spel! Als ik heel eerlijk ben is het geven van presentaties niet bepaald mijn favoriete activiteit: ik wordt altijd super zenuwachtig en dan vergeet ik wat ik eigenlijk precies wilde vertellen. Daarom had ik deze keer een radicale nieuwe techniek toegepast: vaak oefenen. Schokkend, ik weet het, maar het hielp: de uiteindelijke presentatie verliep prima!

Komende week staat het tentamen Calculus op het programma. Daarvoor geldt ook: heeeel veel oefenen. Calculus is echt zo’n vak waarbij het helpt als je zoveel mogelijk opgaven maakt, dan gaan de verschillende technieken die je hebt om de sommen op te lossen als het ware in je vingers zitten. Gelukkig zijn er genoeg opgaven in het boek en op Blackboard, het studentenportal, te vinden om je dagen zoet te houden, dus als ik er genoeg tijd in steek zou het goed moeten komen…

Zo, dat was het weer! Volgende week is het kerstvakantie, dus: Vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!

Joe,
Maaike


Blog 07: Keuzes, keuzes, keuzes...

12 december 2016
Hallo allemaal! Eén vraag die ik die ik wel eens krijg van mensen is: is het eigenlijk wel mogelijk om te studeren, hobby's te hebben, te werken, en nog een beetje te leven, en dat allemaal tegelijkertijd? Ik kan je vertellen: soms is het best een beetje balanceren geblazen.

Ik werd daar afgelopen week zelf weer eens aan herinnerd tijdens het zogeheten mentoraat, een één of tweewekelijkse bijeenkomst met ongeveer tien andere studenten, een student-mentor, en een docent-mentor. Het idee is dat je, door regelmatig updates te geven over hoe je er voor staat, beter in staat bent om zelf het overzicht te houden. Daarnaast weet ook je docent-mentor wat er zoal speelt, dus die kan je eventueel helpen bij te sturen!

Eén van de thema’s die afgelopen week aan bod kwamen, was toevallig: “Help! Ik vind alles leuk! Aaaah!” (maar dan iets anders verwoord…) Zelf betrap ik me er regelmatig op dat ik al ja gezegd heb tegen een leuke nieuwe verplichting voordat ik goed heb nagedacht of het wel in m’n schema past (nee, dus). Gelukkig zijn er dan mensen die advies geven als: gewoon kiezen! Dus dan maar even afwegen: wat vind ik leuk, wat vind ik belangrijk, waar word ik blij van, etc. etc. Niet altijd gemakkelijk, maar wel goed voor je geestelijke gesteldheid. En daarbij, kiezen moet je later in het echte leven ook, dus kun je maar beter nu een beetje oefenen.

En na afloop een staande ovatie! src: Alexandru Iosup

En nu uit volle borst!
Een van de dingen waar ik dus voor heb gekozen, is lekker zingen in een koor! Afgelopen weekend hadden we de eerste concertreeks van het jaar. Het is toch altijd weer bijzonder als je na drie maanden oefenen samen met zo’n tachtig andere studenten de longen helemaal uit je lijf mag zingen en het publiek kan overdonderen. Het gevoel van samen iets neer gezet te hebben is bijna nog mooier dan de lovende reacties van het publiek (bíjna). Over vier maanden weer!

Terug naar de orde van de dag
Natuurlijk moest er deze week ook een beetje gestudeerd worden. Ik heb me vooral bezig gehouden met het Java project waar ik het vorige week ook even over had. We zijn nu bezig met alle “GUIs” van ons spel te bouwen. GUI staat voor Graphical User Interface, dus we werken nu aan het maken van knoppen zodat je door het spel kunt navigeren en het toevoegen van afbeeldingen zodat alles er mooi uit ziet! Binnen ons team zijn er twee mensen verantwoordelijk voor de GUI, waarvan ik er één ben.

Het is natuurlijk niet mogelijk om elke dag bij elkaar te komen om elkaars code te bekijken en te overleggen, maar gelukkig is er een systeem dat je daarbij helpt: een “Controlled Versioning System” (CVS). Het idee is dat je elke keer dat je iets veranderd aan de code, je de veranderingen upload naar de CVS. Hier worden alle vorige versies ook in opgeslagen. Vervolgens kun je de bestanden ook weer downloaden. Zo kun je dus de code van iemand anders gemakkelijk downloaden en samenvoegen met je eigen code, en bovendien kun je oudere versies ophalen als je ergens een fout maakt. Zeker handig als je met veel mensen samenwerkt!

Zo, dat was het voor deze week. Volgende week hebben we ons eerste tentamen voor Web and Database Technology, dus ik ga even heerlijk blokken.

Joe,
Maaike


Blog 06: Projecteren

5 december 2016
Hallo allemaal! Een beeld dat bestaat van informatici is dat het enige wat ze doen de hele dag is moederziel alleen achter een computertje zitten en lijntjes code tikken. En koffie drinken. Heel veel koffie drinken.

Daar zit wel een klein kerntje van waarheid in, maar het geeft ook een beetje een vertekend beeld van de werkelijkheid. Eén van de belangrijkste vaardigheden die je namelijk kunt hebben als rechtgeaarde computerkundige is om goed samen te kunnen werken! Zeker in grote bedrijven komt het eigenlijk nooit voor dat je alleen aan een project werkt, je wordt bijna zonder uitzondering in een team geplaatst. Het is dan ook maar goed dat we daar nu al wat mee oefenen!

Een aller, áller eerste blik op ons spel…

Dit blok en het laatste blok van het jaar hebben we zogeheten projectvakken. Met een groepje van ongeveer zes mensen werk je tien weken lang aan hetzelfde project. Het huidige project sluit aan op een vak van het vorige blok, Object Georiënteerd Programmeren. In dat vak leerden we code schrijven in de taal Java, en nu gebruiken we diezelfde taal om met z’n zessen een spel in elkaar te zetten. Het is een leerzame en uitdagende ervaring, want er wordt je niet precies verteld hoe je dat moet doen; je krijgt alleen een soort algemene richtlijnen. Het is aan jou en je team om uit te vinden hoe je plaatjes op het scherm krijgt, hoe je knopjes aan de praat krijgt, en hoe je het spel ook nog een beetje leuk maakt! Hopelijk kan ik jullie over een paar weken wat resultaten laten zien…

EWI IN CONCERT
Natuurlijk had ik er ook deze week voor gezorgd dat ik nog iets ánders te doen had dan studeren. Ik heb me namelijk aangesloten bij een klein gelegenheidsorkest dat oefent onder de werknaam “EWI IN CONCERT”. Afgelopen donderdag was de eerste repetitie, en het was meteen superleuk! Als je een groep muzikanten in een afgesloten ruimte stopt kun je eigenlijk al voorspellen dat er twee dingen gebeuren: 1) Een héle hoop herrie, en 2) een hele hoop gezelligheid! Het plan is om nog vier repetities te hebben, en dan een kleine uitvoering. Ook daarover hopelijk binnenkort meer!

Zo, dat was het voor deze week! Hopelijk kan ik jullie volgende week wat eerste beelden van het spel laten zien!

Groetjes,
Maaike


Blog 05: Druk weekje

28 november 2016
Hallo allemaal! Zó, weer een druk weekje achter de rug. Er zat deze week niet echt een rode draad in, dus ik ga jullie gewoon vertellen wat ik eigenlijk gedaan heb door de week heen.

ADSL borrel
De extracurriculaire festiviteiten deze week begonnen pas goed op woensdag. Toen vond namelijk de ADSL borrel plaats in de /PUB (de ondergrondse bar van het EWI). ADSL is natuurlijk dat ene ding in je router waardoor je niet eindeloos hoeft te wachten tot je eens een keer je internet binnengebeld bent en een mailtje kunt versturen, maar ADSL is ook een hele leuke borrel georganiseerd door de studievereniging Christiaan Huygens. Het idee van de ADSL borrel is dat studenten en professoren elkaar leren kennen, en dat is gelukt, want het was gezellig druk!

And all that jazz
Hoewel de gezelligheid nog lang niet ten einde liep, voelde ik mij geroepen om rond een uur of 19:00 de /PUB te verlaten. Diezelfde avond was namelijk de Jazzclub van Groover gepland! Een hele avond vol met mooie jazzdeuntjes, van lichtelijk standaard tot zeer liberaal geïnterpreteerd. De avond was georganiseerd in het stijlvolle Flora Theater in het centrum van Delft, wat de sfeer automatisch ten goede kwam. Naast dat de muziek gewoon heerlijk was, is het ook altijd leuk om mensen die je kent op het podium tot hun recht te zien komen, zeker als er ook nog eens een hoop extern publiek aanwezig is. Wat ook leuk is om te zien, zijn de verwoede pogingen die men doet om, ondanks de afwezigheid van een nette 1-2-3-4 beat, op de muziek een dansje te wagen, met veel enthousiast rondmaaiende ledematen tot gevolg. Ach ja, no club like a Jazzclub...

Grooven bij Groover

I’m thankful for…
Food! Vooral het soort eten dat geserveerd wordt op een Thanksgiving Diner! Op donderdagavond was ik voor zo’n gelegenheid uitgenodigd, en het was heerlijk. Bij binnenkomst waaide de geur van gebraden kip je al tegemoet. Deze werd vergezeld door schalen met aardappelpuree, cranberries, spruitjes, en natuurlijk het gezelschap; er gaat weinig boven met een groep mensen met bordjes op schoot bij elkaar zitten en verhalen uitwisselen (al dan niet over voorgaande Thanksgivings en hoe heerlijk en fantastisch het eten wel niet is en de complimenten voor de kok). De avond eindigde traditioneel: met het kijken van een mooie wedstrijd American Football.

Zo, dat was het weer! Ik zie jullie volgende keer! (Als ik weer wat ben uitgebuikt…)

Groetjes,
Maaike


Blog 04: Do-re-mier-wat-een-plezier

21 november 2016
Hallo allemaal! Vandaag leek het me leuk om een beetje aandacht te besteden aan de dingen die je zoal kan doen buiten je studie. (Ik zei toch al, ik studeer niet altijd.) Het verschilt natuurlijk een beetje per persoon, maar de meeste mensen hebben wel een hobby. En de meeste mensen vinden het ook wel leuk om met andere mensen in aanraking te komen. Wat is dus de logische volgende stap? Juist, een vereniging! Hier zijn twee voorbeelden van verenigingen waar ik lid van ben, die ik even met jullie wilde delen.

Fa-sol-lar-nu-naar-de-bar
Mijn voornaamste (sociale) hobby is muziek maken. De eerste vereniging waar ik het over wil hebben is dan ook een studentenkoor en orkest, het Leidsch Studenten Koor en Orkest Collegium Musicum om precies te zijn. Een keer per week is er een repetitie van ongeveer twee uur, en zo’n drie keer per jaar een groot concert.

Jaja, wij musiceren ons een eind in de rondte.

Het leuke aan zo’n “thematische” vereniging is dat je sowieso allemaal mensen ontmoet die dezelfde dingen leuk vinden als jij. Dit is vooral leuk ná de repetitie. Hoewel je tijdens het zingen nog wel een gefluisterd gesprekje kunt voeren, is het toch een redelijke domper op de onderlinge gezelligheid als de dirigent steeds venijniger in jouw richting prikt met z’n dirigeerstokje. Gelukkig zijn er ook nog de pauzes, en… de borrels!

In dit geval vindt de borrel meteen na de repetitie plaats. Best handig, want dan komen er meer mensen, en laten we wel wezen, na een paar uur zingen is er niets lekkerders dan je keel smeren met een drankje. Omdat iedereen om je heen net hetzelfde repertoire heeft doorgeploeterd is er altijd wel iets om over te praten. Aangezien de dirigent meestal niet mee gaat (of in ieder geval inmiddels z’n stokje heeft opgeborgen) kun je ongestoord een eind wegkeuvelen; ideaal om je medeverenigingsleden echt te leren kennen.

Ti-en-do-,-jammen-doe-je-zo
De andere muziekvereniging waar ik lid van ben is Groover, de Delftse jazzliefhebbersclub zogezegd. De activiteiten en borrels werken hier net even anders. Er is geen grote gemeenschappelijke activiteit waar iedereen aan mee werkt. Je zou kunnen denken dat het dan lastig is om mensen te leren kennen. Het is natuurlijk best spannend om een borrel binnen te lopen en een gesprek met wildvreemde jazzliefhebbers aan te knopen. Gelukkig worden er aan het begin van het jaar allerlei introductieactiviteiten georganiseerd, en wordt je in een mentorfamilie gestopt zodat je in ieder geval al een beetje aanspraak hebt. Mijn mentorfamilie eet regelmatig samen; goed tegen honger en vóór je sociale behoeften.

Een andere leuke bijkomstigheid van Groover is dat iedereen er op z’n minst dertig (of in ieder geval één) instrumenten speelt, en dat ook graag samen met anderen doet! Zo kan het je zomaar gebeuren dat je rustig staat te slurpen van je biertje/colaatje/perensapje, één keer “hoi” zegt en een handje schudt, en vervolgens jezelf een aantal gezellige jamsessies binnenkletst. Aan gezelligheid dus geen gebrek!

De Groover BigBand. Het is een band, en hij is Big. http://bigband.grooverjazz.nl/nl/biografie

Zo, dat was mijn kijk op hobby’s en zo. Wat je hobby’s ook zijn, ik zou je zeker aan kunnen raden om een vereniging te vinden die bij je past!

Groetjes,
Maaike


Blog 03: Een “rustig” weekje

14 november 2016

Hallo allemaal!

Ik heb het gevoel dat ik even iets recht moet zeggen. Als jullie mijn laatste twee blogs hebben gelezen, zou je je kunnen afvragen: “Maaike, doe je ooit nog iets anders dan studeren”. Daarop zeg ik: “Ja, en ik ga je nu een paar voorbeelden geven.”

Na de tentamens was het namelijk tijd voor een heerlijk weekje welverdiende vakantie! Deze werd op vele verschillende manieren ingevuld: sommige mensen stapten op het eerste beste vliegtuig, sommigen planden een lekker weekje niets doen, en weer anderen doken meteen hun boeken voor het volgende blok in (ach ja, je zult maar een hobby hebben.)

Hoi… doei...
Ikzelf behoorde min of meer tot de middelste categorie. Als je gaat studeren in een stad ver van je ouderlijk huis en alle gemakken die daar bij horen, kan het goed zijn dat je voorgenoemde ouders ineens een stuk minder vaak ziet. Het kan zijn dat je ook nog eens een baantje hebt in het weekend, en dat er dus ineens twee maanden overheen gaan voor je je mama weer eens een knuffel kan geven. Gelukkig had ik deze week tijd om dit allemaal recht te zetten. Toen ik eenmaal thuis was merkte ik ook dat twee maanden toch wel erg lang was: ik wilde eigenlijk niet meer weg!

Nadat ik de koelkast had leeg gesmikkeld was het toch tijd voor de volgende etappe: Zeeland. Mijn kleine broertje is namelijk ook begonnen met studeren, maar dan in Middelburg (ook wel bekend als het einde van de wereld). Het was natuurlijk leuk om hem weer even te kunnen plagen, en ook om de grote wijze zus uit te kunnen hangen, én natuurlijk om te horen hoe hij het nou vond om voor het eerst het studentenleven in te gaan. (Spoiler: hij vindt het leuk.)

Roosevelt Academy, bijna net zo mooi als EWI

De meiden van TI
Misschien heb je je al wel een beetje georiënteerd op je studiekeuze. Misschien heb je al eens laten vallen dat je denkt aan TI. En héél misschien hebben die mensen toen op een quasi-verbaasde toon gezegd: “Zitten daar dan niet alleen maar mannen…?” Ik kan je bij deze geruststellen: het valt allemaal wel mee. Ten eerste zijn mannen ook gewoon mensen, (grote verrassing, ik weet het), en valt er prima mee te praten. Ten tweede is het ook gewoon een kwestie van de meisjes die er zijn een beetje op te zoeken!

De vrijdag van de vakantie besloten we met een aantal meiden om precies dát te doen, en gezellig met z’n allen te gaan lunchen. We begaven ons naar het Stads Koffyhuis, waar blijkbaar de lekkerste broodjes van het land geserveerd worden. Hoewel al die mannen dus best oké zijn was het wel érg gezellig om eens met alleen dit deel van de collegezaal bijeen te komen; eens even lekker kletsen is heel wat waard. En, de volgende outing staat al gepland: ontbijten bij de HEMA!

Het Stads Koffyhuis, naast lekkere broodjes ook zeer acceptabele pannenkoeken

Zo, dat was het voor deze week! Komende week begint het tweede blok, en krijg ik m’n eerste meelopers. Jullie horen volgende week hoe me dat is vergaan…

Groetjes,
Maaike


Blog 02: De eerste tentamens

7 november 2016
Hallo allemaal! Zó, het zit er op hoor: de eerste tentamens zijn voorbij! Dat betekent: voorlopig geen Object Oriented Programming, Reasoning and Logic, of Computer Organisation meer voor mij. Vele klamme zweethandjes worden eindelijk afgeveegd, gedetailleerde samenvattingen gebundeld en voor eeuwig in een doos gestopt, en koffieapparaten uitgezet. De tijd van hard werken is (even) voorbij, de tijd van neerdalen van de inmiddels-vrijwel-chronische caffeïnehigh is gekomen.

Tentamens, en dan?
Zoals ik vorige week vertelde waren de weken voorafgaand aan de tentamens druk met projecten en opdrachten die af moesten. Het gevolg was dat ik, toen de tentamens eenmaal begonnen, ineens in een soort van gat viel: er was niets meer te doen! Alles was ingeleverd, alle stof (okee, bijna alle stof) geleerd… het enige wat er nog viel te doen was het maken van de tentamens. Het was interessant om te zien hoe de algehele studentenpopulatie met de druk om ging: sommige mensen probeerden wanhopig op het laatste moment nog hun boeken te absorberen, anderen vatten alles wat ze wisten samen tegen wie het maar wilde horen (effectief voor de samenvatter, uitputtend voor de toehoorders), en weer anderen waren zo ver heen dat ze zich in een staat van onnatuurlijke kalmte bevonden.

De tentamens zelf vinden plaats in grote zalen met allemaal tafeltjes zó gerangschikt dat je om het prachtige handschrift van je buurpersoon te bewonderen nét te ver moet overhellen om onopgemerkt te blijven. (Afkijken = fraude = slecht). De atmosfeer in zo’n zaal is ook iets speciaals: totale stilte, alleen doorbroken door blaadjes die worden omgeslagen en examinatoren die op doordringende fluistertoon hun kinderen/kleinkinderen/vertroetelde huisdieren bespreken. Mijn techniek voor het maken van tentamens is altijd om eerst snel door alle vragen heen te gaan en diegene waarvan ik meteen het antwoord weet te maken. Op die manier weet ik zeker dat ik niet te lang blijf hangen op een moeilijke vraag en geen tijd meer over hou voor de rest van het examen. Natuurlijk helpt het in dat geval om goed voorbereid te zijn. Over voorbereiding gesproken…

Tentamineren kun je leren
Hoe goed je ook voorbereid bent, zo’n tentamenweek is toch altijd heftig. Zeker als het de eerste keer is dat je door de gehaktmolen wordt gehaald kan het nogal schrikken zijn. Daarom heb ik een drietal tips voor je opgeschreven die je kunnen helpen (en wie weet zelfs toepasbaar zijn op eventuele proefwerkweken dan wel centraal schriftelijke situaties…)

1. Mijn eerste tip is het soort advies waar je consistent mee wordt doodgegooid zodra je oud genoeg bent om het woord deadline te kennen, en bovendien niet geheel toepasselijk als de examens al zijn aangebroken, maar: begin op tijd! Zoals een van onze professoren ons voortdurend op het hart drukt: door nu hard te werken “verdien” je tijd voor je toekomstige zelf om leuke dingen te doen! Nou verstaat hij onder leuke dingen “een complex programma bouwen” en versta jij er misschien onder “lekker lang slapen”, maar het feit blijft: hoe meer je doet in de weken voor de tentamens, hoe minder je nog hoeft te blokken tijdens de tentamens.

2. Mocht je toch op het laatste moment wat meer info in je hersens willen proppen (zoals ondergetekende), zorg dan dat je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt om te slagen in je opzet. Een van de beste hulpmiddelen in het succesvol gedaan krijgen van dingen is een goede werkomgeving. Mijn favoriete plek om te studeren is het studielandschap op de tweede verdieping van EWI. Het is er lekker stil en, nog belangrijker, vrij van alle verleidelijke dingen die je in een gemiddelde slaapkamer/woonkamer/andere niet-studiegerichte-omgeving tegen komt. Als je in je kamer zit is het natuurlijk wel erg gemakkelijk om even… een kopje thee te maken… en nog even de was op te vouwen… en nog even je badkamer te poetsen… en nog even de muren te schilderen… en nog even het dak te repareren… Okee, als je aan dat alles toe komt ben je misschien wel nuttiger bezig geweest dan wanneer je in de boeken was gedoken. Maar in alle andere gevallen geldt: minder afleiding = meer beter!

Het studielandschap op een van de rustigere momenten – tijdens de tentamenperiode zit het er lekker vol!

3. Mijn persoonlijke struikelpunt: Plan ook tijd om even bij te komen. Er zijn mensen die de week van de tentamens een soort van tot-dan-toe verborgen gebleven reservoir van kracht in zichzelf ontdekken en ineens 168 uur aan een stuk wakker kunnen blijven en in die tijd de stof van het afgelopen blok kunnen inhalen en deze krachtsinspanning ook nog overleven. Maar die mensen heten geen Maaike, 21 jaar, TI sjaars, etc etc. Wat voor mij belangrijk is, is om mezelf een beetje vrije tijd te gunnen: ik probeer te zorgen dat ik in de week van de tentamens goed ben voorbereid zodat ik alleen nog maar kennis hoef op te frissen en niets nieuws meer hoef te leren. Mocht je toch wat stof hebben overgeslagen die je toch echt nog even wil absorberen, zorg er dan in ieder geval voor dat je de uren na je tentamens vrij plant. Dan blijft de info hangen, en voorkom je dat je vrienden hun ogen uit hun oogkassen rollen elke keer dat je zegt dat je “helemaal geen vrije tijd hebt” en “echt toe bent aan vakantie”. En laten we wel wezen: na zo’n tentamen heb je die vrije uurtjes echt verdiend.

Zo, een betere voorbereiding kan ik je niet geven! Voor mij zit de taak er even op, nu heerlijk een weekje vakantie: feestje bouwen, over iets anders dan de tentamens praten, slapen… Tot volgende week!

Groetjes,
Maaike


Blog 01: Even voorstellen

30 oktober 2016
Hallo allemaal! Laat ik me even voorstellen. Ik ben Maaike, 21 jaar, eerstejaars Technische Informatica, en vanaf vandaag zal ik jullie in deze blogs alles vertellen over de studie, en natuurlijk het studentenleven! Hoewel de tentamens alweer voor de deur staan, zal ik jullie eerst een samenvatting geven van mijn eerste blok hier aan de TU.

Een geboren TI-er?
Misschien eerst even iets anders aan de kaak stellen: 21 jaar, is dat niet een beetje oud voor een eerstejaars? Ten eerste is het antwoord, ja, maar ik heb een goede reden! Ik heb hiervoor namelijk een andere studie gedaan: University College in Utrecht. Mijn major hier was Sterrenkunde, maar na mijn bachelor gehaald te hebben realiseerde ik mij dat een master Sterrenkunde toch te theoretisch was. Liever deed ik iets praktischers, zoals… programmeren! Aangezien Delft goed staat aangeschreven was de keuze snel gemaakt.

Aan het werk!
Op de eerste dag van het kwartaal, nu alweer acht (!) weken geleden, werd de hele groep onbevlekte sjaars (eerstejaars) verzameld in Lecture Hall Ampère om uitleg te krijgen over de vakken, studeren, mentorgroepen, etc. Op zo’n eerste dag wordt je vooral helemaal overspoeld met informatie en nieuwe indrukken en stel je je voor aan ongeveer 300 andere sjaars en dan… Dan begint het feest! Vanaf dag twee begonnen we namelijk meteen met de colleges en was het studeren geblazen. Gelukkig zijn de eerste paar weken nog redelijk rustig en kun je wennen aan het hogere tempo, de uitdagende opdrachten, en de hoeveelheid zelfstudie. Als je het goed aanpakt hou je zelfs nog wat tijd over voor activiteiten buiten de uni, zoals een studie- of studentenvereniging (meer daarover volgende keer).

Elk blok heb je drie vakken, en dit blok waren dat voor ons Computer Organization, Object Oriented Programming, en Reasoning and Logic (allemaal gegeven in het Engels!). Voor elk vak heb je wekelijkse opdrachten, wat erg fijn is omdat je zo gedwongen wordt om steeds een beetje tijd in het vak te steken! Zo blijft alle info goed hangen en hoef je dus aan het einde van het blok minder te blokken… Ook is er halverwege het blok voor sommige vakken een mid-term, zodat niet je hele cijfer van het eindtentamen af hangt.

Ook studeren moet je leren…
Hoewel ik dus al (met gemengd succes) een bachelor heb afgerond, merkte ik toch dat er nog wel wat viel te leren voor mij. Zeker tegen het einde van dit blok bleken er nog een aantal losse eindjes te liggen die in korte tijd moesten worden weggewerkt. Zo moesten we voor Computer Organization in groepjes van twee zelf een game maken. Hoewel onze game uiteindelijk af is gekomen was de tijdsdruk duidelijk voelbaar. Dit werd nog wat versterkt door het feit dat dit jaar de witte week, een lesvrije week waarin je kunt studeren of bijkomen van het studeren, voor het eerst ná de tentamens valt. Op zich wel fijn, want nu hebben we echt vakantie. Aan de andere kant viel nu de tentamenvoorbereiding samen met het afronden van verschillende projecten. De les die ik eruit (probeer te) trek(ken)? Beter plannen! Of misschien, me beter aan m’n planning houden. Over ongeveer tien weken zullen we zien hoe dat gaat…

En daarmee zijn we weer in het heden aangekomen! De komende week staat in het teken van de tentamens. Over een week laat ik jullie weten hoe het is gegaan!

Groetjes,
Maaike

/* */