Toby van Willegen

‘Bij het project ga je een bot schrijven voor de game Unreal Tournament’


Op de middelbare school merkte ik dat ik het erg leuk vond om te programmeren en met computers te werken. Daarom heb ik voor de studie Computer Science and Engineering gekozen.

De studie is heel divers, al staat er aan de ondergrond uiteraard programmeren. Verder leer je onder andere logisch nadenken (Redeneren en Logica), wiskunde (Calculus en Lineaire Algebra) en kunstmatige intelligentie (Logic Based Artificial Intelligence). Mede hierdoor ben je zodra je afgestudeerd bent geliefd op de arbeidsmarkt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als software engineer, consultant of projectmanager.

Er is een groot verschil tussen het vwo en de universiteit, voornamelijk te merken in de zelfstandigheid die je krijgt. De meeste colleges en practica zijn niet verplicht. Het enige wat er van je verwacht wordt, is dat je aan het einde van het eerste jaar minimaal 45 van de 60 studiepunten hebt behaald. De studie is moeilijk, maar als je het leuk vindt is het al een stuk makkelijker.

Het leukste vak uit het eerste jaar vond ik het Multi Agent Systemen (MAS) project, waarbij je in groepsverband een bot gaat schrijven die Unreal Tournament speelt. Bij dit project voel je de competitie tussen de groepjes echt opspelen om de best presterende bot te schrijven.

/* */