Carrièremogelijkheden

Van bouwbedrijven tot adviesbureaus en zelfs banken, overal leveren civiel ingenieurs hun bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De kans dat je snel na je opleiding een baan vindt, is ook in turbulente tijden groot. Natuurlijk kun je ook doorstuderen of een wetenschappelijke carrière als onderzoeker beginnen.

Functies

Civiel ingenieurs komen terecht in uiteenlopende functies, zoals constructeur, projectontwikkelaar, constructief ontwerper, aannemer, projectmanager, adviseur, leverancier of onderzoeker. Als constructeur teken en bereken je hoe de constructie (de ruggengraat) van een bouwwerk eruit moet zien. Als constructief ontwerper bedenk je maakbare gebouwen, bruggen en andere civiele kunstwerken. Als aannemer ben je verantwoordelijk voor de daadwerkelijke bouw. Een projectmanager leidt een (bouw) project in goede banen en is de spin in het web. Natuurlijk kun je ook nieuwe producten of toepassingen bedenken en in de markt zetten als leverancier, een adviserende rol op je nemen of onderzoek verrichten bij een kennisinstituut of de overheid. Kortom, met een diploma Civiele Techniek ben je erg gewild en kun je heel veel verschillende kanten op. Omdat de opleiding Civiele Techniek aan de TU Delft ook internationaal erg goed staat aangeschreven, zijn er ook tal van mogelijkheden in het buitenland.

Instanties

Instanties waar je als civiel ingenieur terecht kan komen zijn bijvoorbeeld ingenieurs- en adviesbureaus, industrie, gemeenten, TNO, aannemersbedrijven als BAM en Dura Vermeer, ESA, Rijkswaterstaat, waterschappen, technische universiteiten of hogescholen, banken en vastgoedontwikkelaars. Je kunt het zo gek niet bedenken of er werken civiel ingenieurs. Want overal waar mensen leven, is een taak weggelegd voor civiel ingenieurs. Denk aan grote projecten zoals de Zandmotor of de Noord-Zuidlijn, die veel civieltechnische kennis vereisen. Daarnaast is de wereld natuurlijk nooit ‘af’. Omstandigheden veranderen voortdurend zoals het klimaat, de verstedelijking en de eisen van de samenleving. Dit betekent dat er altijd werk aan de winkel is. Veel civiel ingenieurs van de TU Delft krijgen al een baan aangeboden voor ze zijn afgestudeerd.

Alumni aan het woord


/* */