Carrièremogelijkheden

Van bouwbedrijven tot adviesbureaus en zelfs banken, overal leveren civiel ingenieurs hun bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De kans dat je snel na je opleiding een baan vindt, is ook in turbulente tijden groot. Natuurlijk kun je ook doorstuderen of een wetenschappelijke carrière als onderzoeker beginnen.

Liggen jouw interesses in het onderzoeksgebied? Dan kun je de wetenschappelijke kant van vakgebied van Civiele Techniek op. Dit begint meestal met een promotieonderzoek. Dit onderzoek ligt al dan niet in dezelfde lijn met je masterthesis.

Aan het werk

Zie je meer in de praktische toepassing van wat je allemaal hebt geleerd in je opleiding tot civiel ingenieur? Dan zijn er mogelijkheden te over. Industrie, ingenieurs- en adviesbureaus, gemeenten, TNO, aannemersbedrijven als BAM en Dura Vermeer, ESA, Rijkswaterstaat, waterschappen, technische universiteiten of hogescholen, banken, vastgoedontwikkelaars; je kunt het zo gek niet bedenken of er werken civiel ingenieurs. Want overal waar mensen leven, is een taak weggelegd voor civiel ingenieurs. Denk aan grote projecten zoals de Zandmotor of de Noord-Zuidlijn, die veel civieltechnische kennis vereisen. En de wereld is natuurlijk nooit ‘af’. Omstandigheden veranderen, economie, klimaat en de eisen van de samenleving. Dit betekent dat er altijd werk aan de winkel is. Overigens krijgen veel civiel ingenieurs van de TU Delft al een baan aangeboden voor ze zijn afgestudeerd.

Functies

Civiel ingenieurs komen terecht in uiteenlopende functies, zoals constructeur, projectontwikkelaar, ontwerper, aannemer, projectmanager, adviseur, leverancier of onderzoeker. Als constructeur teken en bereken je hoe de constructie (de ruggengraat) van een bouwwerk eruit moet zien. Als ontwerper bedenk je maakbare gebouwen, bruggen en andere civiele kunstwerken. Als aannemer ben je verantwoordelijk voor de daadwerkelijke bouw. Een projectmanager leidt een (bouw)project in goede banen en is de spin in het web. Natuurlijk kun je ook nieuwe producten of toepassingen bedenken en in de markt zetten als leverancier, een adviserende rol op je nemen of onderzoek verrichten bij een kennisinstituut of de overheid.

Alumni aan het woord


/* */