Pim den Besten


Masterproject: Een flatgebouw dat draait?

“Het doel van het project was het onderzoeken van de constructieve haalbaarheid van de RotatingTower. De RotatingTower is een concept ontwerp van een toren van ongeveer 400 meter hoog, waarvan alle verdiepingen los van elkaar kunnen draaien”.

Wat was de grootste uitdaging in dit project?

“Om binnen het architectonisch ontwerp een deugdelijke draagconstructie te ontwerpen. Het ontwerp van de toren is heel slank en de verdiepingen draaien (waardoor er geen ruimte is om in de gevel een draagconstructie te maken). Het architectonisch ontwerp laat eigenlijk alleen ruimte voor een stabiliserende kern. Voor een gebouw van 400 meter hoog is dat echter niet toereikend. Om daar een oplossing voor te vinden, vond ik de grootste uitdaging”. 

Welke onderdelen van de studie Civiele Techniek kon je goed toepassen in het project?

"Met name de constructieve vakken heb ik veel gebruikt in dit project. Maar ook projectmatig werken kwam goed van pas".

Welke onderdelen/ervaringen waren juist nieuw, die niet binnen de opleiding CT vallen?

"Het samenspel met de werktuigbouwkundige onderdelen in dit project waren nieuw voor mij. Maar omdat bij een civiel werk vaak onderdelen voorkomen die nog niet eerder gedaan zijn, kan een civiel ingenieur goed om gaan met onbekende onderdelen". 

Wordt dit project uitgevoerd?

"Helaas zal het project niet in uitvoering genomen worden, met name de hoge kosten waren bepalend). Maar het blijft wel belangrijk om met dit soort baanbrekende projecten bezig te blijven om de civiele industrie te blijven vernieuwen".