Ruben de Nie


Minorproject: Low-Cost Amphibious Houses in Bangladesh

In het derde jaar van de studie Civiele Techniek heb je een half jaar de tijd om buiten je standaardpakket vakken of projecten te gaan volgen. Bij de minor International Entrepreneurship & Development is het mogelijk om je te verbreden en iets compleet nieuws te doen en je kan je juist verder verdiepen in je eigen vakgebied. 

Amfibische woning

Met een groep van vier studenten zijn we gevraagd om een goedkope amfibische woning te ontwikkelen voor in Bangladesh, het land waar jaarlijks ruim 60% van het land overstroomt. Als uitgangspunt werd een bestaande drijftechniek, genaamd (FlexBase) gebruikt die in Nederland wordt toegepast om woningen op het water te bouwen. Door deze fundering van beton en piepschuim aan te passen en ook drie maanden veldwerk te doen in Bangladesh naar de bestaande materialen en technieken, kon er een haalbaarheidsstudie worden gedaan naar de inpassing van de drijvende woningen in Bangladesh.

Multidisciplinair

Het hoogtepunt voor mij was om daadwerkelijk in Bangladesh aan het werk te gaan met drie medestudenten om daar een nieuw product te ontwikkelen. Door onze civiele achtergrond kon ik mij voornamelijk toespitsten op het berekenen en dimensioneren van de drijvende fundering, de verankering en de bovenbouw. Hierdoor was al vrij snel duidelijk wat voor krachten er allemaal op de constructie aangrepen en hoe sterk het amfibische huis zou moeten zijn. Al met al was het een hele bijzondere ervaring in Bangladesh en was het heel leuk en interessant om als civieler deel te nemen in zo’n multidisciplinair project.