Vakgebied

Civiele techniek is overal om je heen. De technische bouwwerken en infrastructuur binnen je eigen stad, het bouwen aan kustbescherming met de natuur aan de Nederlandse kust. Maar ook zorgen voor schoondrinkwater over de hele wereld en innovaties in bouwmaterialen, denk aan bijvoorbeeld beton zonder cement waardoor we de CO2 uitstoot flink kunnen verlagen. Of het ontwikkelen van duurzame constructies volgens een IKEA model, waarbij je bijvoorbeeld een complete parkeergarage kan afbouwen en opbouwen op een nieuwe locatie.

Omdat civiele techniek zo breed is, delen we het vakgebied op in 3 deelgebieden: Water, Bouw en Transport. Tijdens je bachelor maak je kennis met de technische uitdagingen binnen deze deelgebieden. Tijdens je master krijg je de kans om je verder te specialiseren in wat je leuk vindt.

Deelgebieden

Bouw

Gebouwen, bruggen en tunnels moeten veilig zijn. Kunnen ze extreme weersomstandigheden aan? Zijn de juiste materialen gebruikt? Is de draagconstructie sterk genoeg? Verzakt de omgeving niet? Als civiel ingenieur weet jij alles van de bouwtechniek en de bouwprocessen. Daarnaast denk je na over duurzame innovaties, kan er worden gewerkt met gerecycled materiaal, CO2 neutraal beton, of groene daken?

 

Water

Nederlandse civiel ingenieurs zijn wereldwijd dé experts op het gebied van water. Niet echt verwonderlijk, want een groot deel van Nederland is een deltagebied en ligt onder zeeniveau. In het deelgebied Water leer je hoe je deltagebieden zoals Nederland kunt beschermen tegen zeeën en rivieren - bijvoorbeeld met deltawerken. Daarnaast leer je over waterbeheer en waterkwaliteit.

 

Transport

De wereldbevolking is explosief gegroeid. Bereikbaarheid is een probleem geworden. Hoeveel kilometer file zou er wereldwijd elke dag staan? Als civiel ingenieur gespecialiseerd in transport bedenk je innovatieve, boven- en ondergrondse oplossingen voor wegverkeer en treinvervoer. Efficiëntie, doorstroming en capaciteit van bestaande vervoersnetten, maar ook nieuwe vervoersmethoden hebben daarbij jouw aandacht.

Ook de vakgebieden Geo-Engineering en Geoscience and Remote Sensing maken deel uit van de studie. Zo leer je welke processen er in de ondergrond spelen bij, bijvoorbeeld, de aanleg van een tunnel. En ontdek je hoe je satellietbeelden en sensoren kunt inzetten voor onderzoek naar o.a. de opwarming van de atmosfeer en kusterosie.