Vakgebied - Water

Nederland waterland

Nederlandse civiel ingenieurs zijn wereldwijd dé experts op het gebied van water. Niet echt verwonderlijk, want een groot deel van Nederland is een deltagebied en ligt onder zeeniveau. In het deelgebied Water leer je hoe je deltagebieden zoals Nederland kunt beschermen tegen zeeën en rivieren - bijvoorbeeld met deltawerken.

Unieke kennis

Waterbouwkundige kennis van civiel ingenieurs is van levensbelang voor veel gebieden en met het veranderende klimaat en stijgende zeespiegel zeer actueel. Civiel ingenieurs gaan dan ook geregeld naar het buitenland om hun kennis in te zetten.  Om New Orleans tegen het water te beschermen bijvoorbeeld. Ook zijn we betrokken bij de watervoorziening van een gebied, denk maar aan de irrigatie en drinkwatervoorziening in Afrika of de afvoer van water in Azië.

Bouwen in en op water

Als civiel ingenieur adviseer je ook hoe we het beste kunnen omgaan met land en water. Zo zijn er plannen om rivieren te verbreden en om water een centrale plaats te geven in verschillende steden. Er zijn nu ook ideeën ontwikkeld met betrekking tot het bouwen van een drijvende stad in het IJmeer. In sommige plaatsen zijn zelfs al enkele huizen op het water gerealiseerd. En dat niet alleen: we zetten rivieren en kanalen in voor transport en zorgen met kanalen, sluizen, aquaducten en havens voor een beter en sneller transport. Dit zijn goede voorbeelden van de veelzijdigheid van civiel ingenieurs.

Waterbeheer

Civiel ingenieurs houden zich ook bezig met waterbeheer. Hoe benutten we ons kostbare drinkwater optimaal? Hoe houden we droge voeten in de stad tijdens hevige neerslag? Hoe zorg je voor de juiste hoeveelheid water voor mens, natuur en landbouw? Dit zijn slechts enkele uitdagingen waarbij waterbeheer een hoofdrol speelt.

Ook in ontwikkelingslanden

Ook waterzuivering behoort tot het deelgebied. Als civiel ingenieur zorg je voor schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen, zowel in binnen- als buitenland. Vooral in ontwikkelingslanden zijn civiel ingenieurs hard nodig. Daar is zuiver water vaak niet zo vanzelfsprekend als hier en zijn passende systemen om water uit de grond te halen en te zuiveren letterlijk van levensbelang. Civiel inginieurs ontwerpen irrigatiesystemen om de juiste hoeveelheden water op de juiste plaats te krijgen. Alles om de leefbaarheid en gezondheid wereldwijd op peil te houden.


Ga verder naar De opleiding