Blog: Karen


Blog 38: Summer is here!

4 juli 2016
Wow, dat was het dan toch echt: het eerste collegejaar is alweer afgelopen! Ongelooflijk hoe snel de tijd voorbij is gevlogen – het is alsof het gister was dat ik de OWee liep, mijn eerste colleges volgde, geïnaugureerd werd bij de DSB en op kamers ging. En nu zijn we alweer een jaar verder! Van tevoren had ik geen idee wat me allemaal te wachten stond, maar ik zou nu voor geen goud meer van studie of stad willen wisselen - wat is het hier toch fijn!


De laatste tentamens
Vorige week moesten we onze laatste tentamens maken: Digitale Systemen B en Elektriciteit & Magnetisme. Met wat studiegenootjes hebben we naar rustige plekken gezocht op de TU, en hier zijn we eens goed de boeken in gedoken. Met goede moed en veel koffie hebben we alle stof erin gestampt, en ik hoop dat hier resultaat van is te zien in de cijfers die we binnenkort terug gaan krijgen! Als deze vakken zijn gehaald, hoeven we namelijk die zomerherkansingen niet te doen en hebben we meer vrije dagen om van te genieten. Verder heb ik dan ook de 60 studiepunten van het eerste jaar gehaald, en dat betekent dat mijn P (propedeuse) binnen is!

Vakantie
Toen we op vrijdagmiddag onze pennen neerlegden na het maken van het laatste tentamen, kwam het besef bij iedereen binnen: het is vakantie! 8 weken lang niks hoeven doen en kunnen genieten van het warme weer – wat heerlijk! Een deel van de elektro’ers heeft de vakantie goed ingeluid met de ZakCie stranddag, waarbij ze gezellig met zijn allen naar het strand van Scheveningen zijn gegaan. Ik kon helaas niet mee, maar om een leuke reden: diezelfde avond was namelijk het vierde open feest van de DSB! Met de StrakCie moesten we dus nog de laatste dingen opbouwen om de kroeg om te toveren tot een zomers festijn – met o.a. parasols aan het plafond en palmbomen aan de muur was dat goed gelukt! Die avond was het lekker druk, en het was zeker een goede manier om je vakantie te beginnen!

Nog een laatste soundcheck met de band voor het begin van het feest

Voor de komende vrije weken staat er nog veel leuks te wachten. Zo ga ik met mijn college (verticale) van de DSB een week naar Tsjechië op vakantie, en ook zeilen met vvv’tjes (Vrienden Van Vroeger, zo worden vrienden van de middelbare school vaak genoemd). Verder is er natuurlijk ook nog het EOW en de OWee – samen met wat studiegenoten zijn we die dagen mentor. Dit houdt in dat we per tweetal een groepje meekrijgen waarmee we de OWee gaan lopen. Vorig jaar waren we zelf mee als nullen (voordat de studie is begonnen ben je nog een ‘nul’, daarna wordt je sjaarsch), dus het is heel leuk om het nu vanaf de andere kant te zien!

Volgend jaar
Er staat dus genoeg op de planning, maar als het volgend jaar net zo wordt als dit jaar, dan zal ik het ook zeker niet erg vinden om weer verder te gaan met het tweede collegejaar. Ik hoop dat jullie ook zoveel zin hebben in aankomend jaar als ik – je zult namelijk ontzettend veel nieuwe dingen leren, leuke mensen ontmoeten en geweldige dingen meemaken! Je moet natuurlijk goed je best doen bij je studie en je punten halen, maar vergeet ook niet om er vooral van te genieten – mensen zeggen niet voor niks dat je studententijd de leukste tijd van je leven is! Schroom dus niet om bij een gezellige vereniging te gaan, leuke commissies te gaan doen, een tof baantje te vinden en veel herinneringen te maken met je vrienden – daar is het nu het moment voor!

Ik wens jullie een geweldige vakantie toe, en wie weet tot volgend jaar!

Groetjes,
Karen


Blog 37: De laatste witte week!

27 juni 2016
Het is weer eens zover: de witte week. Dit is de laatste week voor de tentamens, waarin studenten liters koffie wegzetten, de UB (universiteitsbibliotheek) uitspelen en elke dag minstens 10 schriften vol pennen. Grapje, als je een beetje goed plant, is dat allemaal natuurlijk niet nodig. Maar er wordt wel degelijk hard gestudeerd, want bij de laatste tentamens van het jaar wil je natuurlijk wel kunnen knallen!

Afsluiting EPO-2: The Smart Robot Challenge
Het tweede en tevens laatste project van dit jaar is nu eindelijk officieel afgesloten! Wekenlang hebben we gewerkt aan een mijnen-ontwijkende robot, die we bij het symposium moesten presenteren (zie vorige blog). Afgelopen woensdag hebben we het laatste onderdeel afgesloten: de groepspresentatie en Q&A. Eerst moesten we in een half uurtje elk onderdeel van de robot toelichten – de ontwerpen, berekeningen, metingen, keuzes, etc. Daarna werden er allerlei vragen gesteld, zodat de docenten onze kennis nog even goed konden testen. Dit verliep allemaal soepel, dus we hebben het project erg goed afgerond!

Zoals je misschien vorige week wel hebt gelezen, leverde onze robot vorige week nou niet bepaald een denderende prestatie bij het symposium. Maar we hadden geluk! We hadden namelijk voor de grap richtingaanwijzers en een mijn-LEDje geïmplementeerd, die aangaven in welke richting de robot zou rijden en of er een mijn werd gedetecteerd – en deze bleken nog erg nuttig! Ondanks het feit dat de robot niet helemaal werkte zoals gewenst, deden de lampjes het namelijk wél. Hierdoor zagen de tutors dat de robot wel degelijk richtingen kon bepalen en mijnen kon detecteren, wat ons cijfer ook zeker ten goede kwam. Er zijn nu dus ook weer 5 studiepunten binnen - nog maar 10 te gaan!

De tentamens
Deze laatste 10 studiepunten zullen komende week te halen zijn met alweer de laatste twee tentamens van het jaar. Mijn studiegenootjes en ik zijn al druk bezig geweest met studeren, en we hebben al de nodige cappuccino’s en kopjes thee achterover geslagen. Dinsdag beginnen we met Elektriciteit & Magnetisme, waarna we vrijdag het jaar afsluiten met Digitale Systemen B. Afgelopen week heb ik voor beide vakken de colleges online teruggekeken, en ondanks dat dit soms wat langdradig kon zijn, was het ontzettend nuttig! Alle stof zit er vers in en een hoop dingen zijn een stuk duidelijker geworden. De komende dagen ga ik nog wat oude tentamens oefenen, en dan ben ik er helemaal klaar voor!

Mocht je volgend jaar ook naar de uni gaan, is het zeker een aanrader om in de UB of op een van de faculteiten te studeren. Je hebt hier namelijk een stuk minder afleiding dan bijvoorbeeld thuis, waar je gezellig met huisgenoten kunt gaan kletsen en voluit kan gaan SOGgen. De UB heeft veel verschillende ruimtes – in de rode, oranje en blauwe zaal heerst complete stilte, dus als je je goed wilt concentreren is dit the place to go! In de tentamenweken is dit gebouw zelfs tot 2 uur ’s nachts open, dus de echte diehards kunnen altijd wel ergens terecht. Verder zijn er op onze faculteit ook studieplekken, zoals het studielandschap op de tweede verdieping.

Met studiegenootjes aan de slag voor Elektriciteit & Magnetisme.

Volgende week zal ik nog vaak te vinden zijn in beide gebouwen, maar daarna is het dan toch echt vakantie! Ongelooflijk hoe snel dit jaar voorbij is gevlogen, maar van die vakantie gaan we zeker genieten. Er staat in ieder geval al veel leuks op de planning!

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 36: Challenge complete!

20 juni 2016
Na weken van ontwerpen, simuleren, en testen, was het afgelopen vrijdag dan toch echt zo ver: de afsluiting van EPO-2! Bij dit project moesten we een mijnen-ontwijkende robot maken die verschillende challenges moest kunnen doorstaan, en deze hebben we vrijdag bij het symposium gepresenteerd. Naast EPO waren er genoeg andere dingen om op te focussen, dus het was weer een lekker drukke week!

EPO-2: The Smart Robot Challenge – spanning en sensatie!
Vrijdag was dan eindelijk het moment waar alle eerstejaars dit kwartaal naartoe hebben gewerkt: het symposium! Hier heeft elk groepje hun ontwerp gepresenteerd, een stralende poster laten zien en hun robot door de verschillende challenges heen geloodst – sommigen met meer succes dan anderen.

Ook voor ons stond het geluk niet helemaal aan onze zijde.. Onze mijnsensor hing redelijk laag, wat handig leek omdat de sensor dan dichterbij de mijnen hangt en deze dus beter kan detecteren. Maar helaas, het speelveld was niet helemaal recht. Door een bobbel in het papier bleef de robot haken, waarna hij compleet crashte en niet eens de eerste challenge kon volbrengen! Dat was nogal een teleurstelling, vooral omdat hij nog geen 5 minuten ervoor, bij een laatste test-run, het nog prima wel deed. Maar we waren zeker niet de enigen die niet verder kwamen - vele andere groepjes sneuvelden ook al bij het begin..

Gelukkig is er nog een tweede kans om te laten zien wat je robot kan bij de groepspresentaties van volgende week. Deze presentaties duren een half uur, waarna er nog een half uur aan ondervragingen plaats vindt. Er is dus nog meer dan genoeg tijd om te laten zien wat we kunnen! Ook over de presentatie en de poster voor het symposium waren de beoordelaars enthousiast, dus dat zit wel snor. Van de week nog even hard werken aan de presentatie, en dan komt het helemaal goed!

Een van de challenges: de robot moet naar verschillende checkpoints rijden. Deze zijn bereikt wanneer het bekertje wordt omgestoten.

ETVeest
De studievereniging, de ETV, organiseert veel activiteiten: na het zeilweekend van vorige week, was de gezelligheid nog zeker niet voorbij! Zo was maandag de eerste activiteit van de ZakCie, de ZomeractiviteitenCommissie. Ze hebben een buitenborrel georganiseerd, compleet met opblaaspalmbomen en een springkussen – oftewel, alle benodigdheden voor een geslaagde avond! 

Het was gelukkig geen probleem dat het warme zonnetje verstopt zat achter de wolken – we hebben onszelf wel warm gesprongen!

De volgende dag was het commissiebedankje, waarvoor iedereen die een commissie heeft gedaan was uitgenodigd, als tegenprestatie voor de tijd die de ze in de vereniging hebben gestoken. Eerst gingen we gezellig een uurtje poolen, waarbij ik heb ontdekt dat dit nou niet bepaald een van mijn talenten is (wat overigens wel tot grappige momenten leidde). Daarna konden we ons tegoed doen aan de onbeperkte spareribs van De Wijnhaven, en man, wat zijn die goed!

Woensdag was het tijd voor de laatste AV van het jaar. Dit is de Algemene Vergadering, waarbij het bestuur en de leden samen komen om allerlei kwesties binnen de vereniging te bespreken. Zo worden er activiteiten besproken, begrotingen gekeurd en plannen gemaakt voor de toekomst. De eerstvolgende vergadering zal een bijzondere zijn: hierbij wordt namelijk het Potentiële Bestuur omgedoopt tot het volgende bestuur van de ETV! Mocht je bij het EOW zijn (ElektroOntvangstWeekend, zeker een aanrader!), dan zul je ze al snel leren kennen, maar ook in de loop van het jaar zul je hen nog veel zien.

Voor de rest
Niet te vergeten: afgelopen zondag was het vaderdag! Heb jij je papa goed in het zonnetje gezet? Wij in ieder geval wel – we hebben hem getrakteerd op een ritje op een quad! Mijn zus en ik hebben al bewezen dat vrouwen en techniek een prima combi kan zijn, maar volgende week gaan we ook nog even laten zien dat vrouwen achter het stuur ook gewoon prima gaat (hoop ik) – sounds like fun!

Verder moet er ook veel gestudeerd worden, want de tentamens komen alweer in razend tempo dichterbij. Dat wordt dus Collegerama binge-watchen – dit is de website waar alle opgenomen colleges terug te kijken zijn. Verder zal ik deze week veel in de UB vertoeven, want de laatste tentamens wil ik natuurlijk wel goed maken! Als deze laatste tentamens met een voldoende worden afgesloten, betekent het dat ik al mijn studiepunten van dit jaar binnen heb en dus mijn P-in-1 gehaald heb. Dat zou heel fijn zijn, dus motivatie om te studeren is er gelukkig genoeg! 

Zo ziet Collegerama er dan uit: je ziet de slides en de docent, dus het is net of je in college zit. Vooral de 1.6x snelheid is een goede uitvinding!

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 35: De beste stuurlui staan bij de ETV

13 juni 2016
Er is weer veel leuks gebeurd afgelopen week, maar het hoogtepunt was toch wel het zeilweekend van de studievereniging! Het was een weekend van varen, ontspannen en ronddollen – een hele fijne afwisseling na een drukke week. Zo zijn we druk bezig geweest met het project, met goed resultaat: de sensor werkt eindelijk!

EPO-2: het einde in zicht
Het kwartaal is alweer bijna afgelopen, en daarmee ook het tweede project (‘The Smart Robot Challenge’) van dit jaar. De robot moet de kortste routes kunnen berekenen tussen twee stations en mijnen kunnen ontwijken. Deze laatste eis was misschien wel de moeilijkste – je moet hier zelf een sensor voor ontwerpen, implementeren en testen. Het principe is simpel: in de nabijheid van een mijn verandert één van de eigenschappen van een spoel, en deze verandering kun je meten. Maar, meerdere wegen leiden naar Rome – je moet alleen weten welke je moet nemen! Wij hebben helaas wat zijpaadjes genomen, wat enige vertraging heeft opgeleverd. Onze eerste sensor, gebaseerd op spanningsverschillen, leek veelbelovend, maar bleek dat helaas toch niet te zijn. Nu hebben we er een ontworpen gebaseerd op frequentieverschillen, en deze doet het gelukkig uitstekend!

Vorige week hebben we de sensor uitvoerig getest en verbeterd, en nu werkt hij prima. Dit was een grote opluchting, vooral aangezien de robot deze vrijdag al wordt onderworpen aan allerlei challenges! Woensdag moeten we het verslag inleveren, verder hebben we ook nog een groepspresentatie en een posterpresentatie op vrijdag. Het wordt dus nog even hard werken om de laatste loodjes te leggen!

Ladies Intro
Je kan er lang of kort over praten, maar Delft heeft nu eenmaal relatief weinig meisjes. Je ontmoet er nog steeds meer dan genoeg en je kunt er veel leuke vriendinnen maken, maar vergeleken met bijvoorbeeld Leiden is Delft toch wel een beetje a man’s world. Daarom worden er zo nu en dan activiteiten speciaal voor de meiden georganiseerd. Zo was er afgelopen dinsdag de Ladies Intro, speciaal voor alle vrouwelijke scholieren die volgend jaar in Delft gaan studeren. Dit wordt georganiseerd door het OWee-bestuur, die in de zomer ook de introductieweek organiseert. De Ladies Intro is dan ook een klein voorproefje voor deze OWee – de studentenverenigingen organiseren door de dag heen allerlei activiteiten en workshops, waarna er ’s avonds nog een goed feestje volgt. Met je mentorgroepje ontdek je zo de hele stad en het studentenleven, en het is een erg leuke ervaring! Het is dan ook een aanrader om van de zomer mee te doen aan de OWee – volgens vele Delftenaren is het de leukste week van het jaar, dus dat wil je zeker niet missen!

IfBT
Dinsdag was niet alleen de Ladies Intro, maar ook het IfBT: het InterFacultair Beerpong Toernooi! Een studiegenootje had met wat vrienden het idee om een activiteit voor meerdere faculteiten te organiseren, omdat dat nog maar weinig gedaan wordt – en dat terwijl deze integratie nou juist erg waardevol kan zijn! Daarom zijn we met 4 studieverenigingen samen gaan werken om een activiteit neer te zetten. Met de studieverenigingen van Nanobiologie, Werktuigbouwkunde en Civiele Techniek hebben we het toernooi opgezet, en het was een succes! De gezellige avond, de mooie potjes en de positieve reacties waren de tijd en moeite meer dan waard, en we gaan er nu aan werken om dit een jaarlijks evenement maken, met nóg meer studieverenigingen!

Zeilweekend ETV
Deze week werd mooi afgesloten met het zeilweekend. In het verre Huizen hebben we vijf polyvalken gehuurd, waarmee we lekker over het water hebben gedobberd. Dit was dan ook daadwerkelijk dobberen, want er was weinig/geen wind. Gelukkig was dit geen probleem – het was nog steeds heel chill om op het water te zijn en we hebben veel gelachen! Ook de avonden in het scoutinghuisje, waar we sliepen, waren erg leuk – een kampvuur, een BBQ en een gezellige groep mensen vormen het ultieme recept voor een goed weekend! 

Aan het dobberen op één van de bootjes.

Na zo’n ontspannen weekend moeten we maar weer hard aan de bak – ik ga snel verder werken aan het EPO-verslag, dus tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 34: EPO-2 en de laatste lustrumweek

06 juni 2016
Het was wederom een lekker drukke week, maar gelukkig was er ook genoeg tijd om te genieten van het lekkere weer! De zomer komt al steeds dichterbij, het is ongelooflijk hoe snel het jaar voorbij gevlogen is. Ook met ons project, EPO-2, gaan we met grote stappen vooruit. Verder is de laatste van de 4 lustrumweken geweest! Er waren dus veel activiteiten georganiseerd vanuit de studievereniging. Benieuwd wat allemaal? Lees snel verder!

Sensor
We zijn alweer erg ver met het project, en de sensor begint eindelijk een beetje goed vorm te krijgen. We wilden eerst een sensor maken gebaseerd op spanningsverschillen, maar het blijkt dat deze methode erg instabiel is, waardoor de resultaten minder betrouwbaar zijn. Daarom hebben we besloten om over te stappen op een ontwerp dat gebaseerd is op verschillen in frequentie. In de nabijheid van een mijn (een ijzeren plaatje), verandert de inductantie van de spoel, waardoor ook de resonantiefrequentie van het circuit verandert. Met behulp van een code in VHDL kunnen deze frequentieverschillen gedetecteerd worden, en indirect dus ook de aanwezigheid van een mijn! Deze week gaan we het nieuwe ontwerp bouwen en solderen – als het werkt (wat we allemaal heel erg hopen), zijn we een grote stap verder en zijn is het einde van het project bijna in zicht!

Een nieuw ontwerp aan het bedenken voor de sensor.

De laatste lustrumweek
Zoals je misschien wel weet, viert onze studievereniging dit jaar weer haar lustrum! We bestaan 110 jaar wat reden is voor extra feestelijke activiteiten. Daarom organiseerde de FeeCie (feestcommissie) dit jaar twee feesten, waarvan de laatste afgelopen dinsdag was. Met als thema ‘You Only Live Onesie’ liep iedereen er hilarisch bij – giraffen, apen, dino’s, ze waren er allemaal! Ook werd deze avond het PB bekend gemaakt, oftewel het potentiële bestuur van volgend jaar. Voor zover ik kan inschatten zijn zeker de juiste mensen uitgekozen, dus dat wordt volgend jaar een goed bestuur!

Met onze onesies bij het lustrumfeest!

Verder werd ook het jaarboek uitgereikt – zoals de naam al aangeeft is dit een jaarlijkse traditie, maar dit jaar was het een lustrumjaarboek! Hierin staan allemaal verhalen van het bestuur, verschillende commissies, de leden, docenten, etc. Alle dingen die er het afgelopen jaar zijn gebeurd staan er in verwoord, gepaard met grappige foto’s. Het is leuk om door zo’n boek te bladeren en te zien wat er allemaal gebeurd is in een jaar, dus claim volgend jaar vooral ook je eigen jaarboek!

Verder waren er nog allerlei andere lustrumactiviteiten, waaronder een lunch, een excursie naar TATA steel, en vandaag is de afsluitende lustrumstunt: een escape room! Ik heb hem nog niet uitgeprobeerd, maar hij schijnt erg leuk te zijn. Ik ben benieuwd!

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 33: Deeltentamens, sensors en housewarmings

30-05-2016
Deze week was het tijd voor het eerste deeltentamen van het vak Elektriciteit & Magnetisme - dat betekende dus weer veel uurtjes in de UB. Ook zijn we weer aan de slag geweest met onze ‘Smart Robot’ van EPO-2, en hij kan al bijna 2 van de 3 challenges volbrengen! Verder gaf ik deze week dan toch ein-de-lijk mijn housewarming - ik woon al een paar maandjes op kamers, maar beter laat dan nooit!

Deeltentamen E&M
Dit kwartaal hebben we maar één deeltentamen – het andere vak dat we hebben, Digitale Systemen B, heeft alleen een (groter) tentamen aan het einde van het kwartaal. Hierdoor konden we onze aandacht dus bijna volledig bij dit deeltentamen houden, naast het midterm report dat ook ingeleverd moest worden voor het project. Gelukkig waren we hier ruim op tijd mee begonnen, dus dat was geen probleem! Na de nodige uren in de UB en drie proeftentamens verder dacht ik er meer dan klaar voor te zijn, maar het tentamen bleek uiteindelijk nog best wel pittig.. Het wordt dus spannend welk cijfer er uit komt! Mocht er een laag cijfer uit rollen is dit gelukkig nog op te halen met het tweede deeltentamen. Waar bij het eerste deeltentamen de focus op elektrische fenomenen lag, zal de nadruk de komende weken op magnetisme liggen. Dit is natuurlijk een erg abstract onderwerp, maar ook erg interessant! 

Van elektrische velden (links) naar magnetische velden (rechts), en de relatie tussen de twee.

EPO-2: Smarter yet again!
We zijn al lekker ver met het project, en onze ‘Smart Robot’ is al aardig ‘smart’! Zoals je misschien al wel weet, zullen er aan het einde van het project 3 challenges zijn die je zo goed mogelijk moet volbrengen. Onze robot kan nu al bijna 2 van de 3 challenges volbrengen! Ook met de laatste challenge zijn we al erg ver.

Bij de eerste challenge moet de robot zo snel mogelijk naar verschillende checkpoints rijden, en dit kan hij nu zonder problemen doen. De tweede challenge is hetzelfde als de eerste, al liggen er deze keer mijnen op het veld waar de robot niet overheen mag rijden. De benodigde code is hier al voor geschreven, en met de sensor zijn we goed op weg! Bij de courselabs (practica) van het vorige kwartaal hebben we hier al een prototype sensor voor gemaakt, die gebaseerd was op verschillen in frequentie. Wij zijn nu aan het kijken of het ook anders kan, door een sensor te ontwerpen die werkt op verschillen in spanning. Dit alternatief geeft iets meer zoekwerk doordat er geen soort handleiding voor is (in tegenstelling tot de frequentie-sensor), maar dat maakt het stiekem ook wel wat leuker. We hebben het ontwerp af – deze gaan we dinsdag bouwen en testen. Als blijkt dat deze werkt, is challenge 2 ook volbracht!

De laatste challenge is het moeilijkste: de robot heeft 2 minuten de tijd om het veld te doorlopen en de 13 geplaatste mijnen op te sporen. Vervolgens wordt er een extra mijn neergelegd, die de robot moet kunnen vinden. Hier komt veel bekijken: we moeten de snelste manier vinden om het veld te doorlopen, de beste manier om alle mijnen op te slaan in een geheugen, en de handigste manier om de nieuwe mijn daarna te kunnen herkennen. Daar zullen we de laatste paar weken dus hard over na moeten denken!

Het robotje testen op het parcours – hij kon gelukkig probleemloos navigeren over het veld!

Housewarming

Ondertussen woon ik alweer 3 maandjes op kamers, en het bevalt ontzettend goed! Je moet weliswaar zelf koken en wassen, maar dat is lang niet zo erg als mensen het soms doen lijken. De reistijd die ik nu dagelijks bespaar, is een stuk meer dan de tijd die ik kwijt ben aan het huishouden! Delft is een erg leuke stad om in te wonen en het is heel fijn om ’s ochtends om 8 uur uit je bed te kunnen rollen en nog stééds op tijd te komen voor je eerste college. Ook ’s avonds kan ik nu spontaan dingen in Delft doen met vrienden, iets wat aan het begin van het jaar nooit kon doordat ik dan alweer thuis in het verre Alphen zat. Er zijn dus veel voordelen aan op kamers gaan!

Dit weekend heb ik dan eindelijk mijn housewarming gehouden voor mijn college (verticale) van mijn studentenvereniging. Het was lekker knus met zijn allen in de gemeenschappelijke ruimte (GR), maar het was een hartstikke gezellige avond!

Mocht jij volgend jaar ook gaan studeren in Delft, is op kamers gaan zeker een aanrader! Het is dan het handigste om je meteen in te schrijven bij Duwo, verder is Kamernet ook een goede site – dat is waar ik mijn kamer heb gevonden.

En zo ziet mijn nederige stulpje er dan uit. Het is niet groot, maar wel zeker groot genoeg!

Voor degenen die nu lekker vrij hebben na een drukke examenperiode - geniet van de welverdiende vakantie, en wie weet tot volgend jaar! Voor de anderen die nog een paar weekjes door moeten bikkelen – I feel you. Nog maar eventjes hard doorwerken, en dan kunnen wij ook relaxen!

Groetjes,
Karen


Blog 32: Challenge accepted!

23 mei 2016
Er is deze week weer veel om over te vertellen: zo had ik collegeweekend, moest er weer hard gestudeerd worden voor het aankomende deeltentamen en zijn we weer een stuk verder gekomen bij EPO-2 (het Smart Robot project). Als je donderdag of vrijdag bij de open dag van de TU was, heb je in mijn praatje al veel gehoord over dit project – zo niet, lees dan snel verder!

EPO-2: First challenge – check!

We zijn alweer even bezig met het maken van een ‘Smart Robot’, die moet kunnen navigeren over een veld en mijnen moet kunnen ontwijken. Aan het einde van dit project zullen we drie challenges moeten voltooien. Bij de eerste challenge krijgt het robotje verschillende checkpoints aangewezen, waar deze heen moet rijden zonder van de zwarte lijnen af te wijken. Vorige week was er nog een groot probleem dat voltooiing van deze challenge verhinderde – hoeken van 90 graden kon het robotje niet aan, terwijl het speelveld alleen maar bochten van 90 graden heeft! Door een foutje in de VHDL-code werd de nieuwe richting waar het robotje heen moest rijden verkeerd berekend. Gelukkig is dit nu opgelost, en het robotje kan feilloos over het veld heen rijden! Het is heel fijn om te zien hoe het robotje tot nu toe doet wat het moet doen. Nu moeten we hard aan de slag met de mijnsensor, zodat de mijnen gedetecteerd kunnen worden - hopelijk lukken de volgende twee challenges daarna ook!

Zelfs dit parcours is geen probleem meer voor de robot!

Elektriciteit & Magnetisme

Dit is één van de twee vakken die we (naast EPO-2) dit kwartaal hebben.  We zijn alweer halverwege het kwartaal, en dat betekent dat het weer tijd is voor een deeltentamen! Het ‘elektriciteit’ gedeelte van dit vak hebben we nu gehad – aanstaande woensdag wordt onze kennis hierover op de proef gesteld. Dat betekent dat we weer richting de UB gaan voor wat productieve studeersessies!
Net als voor eigenlijk elk ander vak dat we dit jaar hebben gehad, is er bij E&M een bonus te verdienen. Hier is dat in de vorm van ‘Graded Homework’. We krijgen dan een paar huiswerkopdrachten waar we een halve week de tijd voor hebben. De uitwerkingen lever je in bij de docent, die het nakijkt en een cijfer geeft. Aan het einde worden alle bonuscijfers bij elkaar opgeteld en wordt er een bonus berekend – je eindcijfer kan dan een paar decimalen hoger worden, wat altijd mooi meegenomen is!

Zo ziet een van de huiswerkopdrachten er dan uit.

Collegeweekend

Bij mijn studentenvereniging werken we met een verticale structuur – je hebt zogeheten ‘colleges’, waar mensen uit verschillende jaren bij zitten. Met mijn college reisden we dit weekend af naar het verre Hilversum voor een lekker weekendje weg. In het zonnetje over de Loosdrechtse plassen varen, een hilarische Geocache in het bos doen en het uitgaansleven van Hilversum ontdekken – het was allemaal erg geslaagd. Moe en kapot kwamen we zondagavond weer in Delft aan, maar dat was het waard, want we hebben ons goed vermaakt! Nu snel naar bed om bij te slapen, zodat we deze week weer hard aan de slag kunnen.

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 31: Další týden prošel!

17 mei 2016
Oftewel in het Nederlands: er is weer een weekje voorbijgevlogen – en het was een leuke! In verband met Pinksteren was het weekend lekker lang, en daar hebben we goed gebruik van gemaakt. We zijn namelijk naar Praag geweest met het gezin! Verder hebben we bij EPO-2, ons project, veel vooruitgang geboekt. Niks te klagen dus!

EPO-2: The Smart Robot Challenge – Updates
Zoals je misschien al wel weet, zijn we dit kwartaal bezig met het maken van een ‘Smart Robot’, die lijnen moet kunnen volgen, de kortste routes zal berekenen en mijnen kan ontwijken. We zijn nu ongeveer halverwege, en het gaat goed met de besturing! De robot kan al goed lijnen ontwijken, zelfs wanneer er bochten in zitten. Helaas gaat dit nog niet altijd helemáál zonder fouten – bij hoeken van 90 graden gaat het goed als deze rechtsom zijn, maar niet als deze linksom zijn. Een erg rare fout, omdat de VHDL-code voor links en rechts draaien precies hetzelfde zijn! Het kan misschien liggen aan de sensoren of aan de servomotor en zo niet, dan moeten we toch iets in onze code aanpassen. Volgende week gaan we dit probleem dus snel oplossen.

Deze zwarte lijn kan de robot al zonder problemen volgen.

Toch gaat het goed met ons project, ook de draadloze communicatie gaat lekker. De C-code die de kortste route tussen twee stations moet kunnen berekenen, staat op de computer en kan niet op de robot gezet worden. Daarom moeten de twee apparaten met elkaar communiceren om informatie door te geven. Dit doen we met een XBee, een ZigBee module. Dit kleine apparaatje zorgt ervoor dat PC en robot met elkaar in verbinding staan, en dat de robot weet waar hij heen moet rijden. Ook hebben we een klein programmaatje geschreven zodat het robotje zelf met WASD te besturen is, wat tot grappige achtervolgingen in de Tellegenhall leidde (de robot is gelukkig heel gebleven). Verder zijn we begonnen met het schrijven van het midterm-report, die moet namelijk volgende week ingeleverd worden. Genoeg te doen dus!

De XBee- de ZigBee module die ervoor zorgt dat de PC en de robot met elkaar kunnen communiceren.

Praag: de Gouden Stad

Van het weekend zijn we naar Praag afgereisd om een weekendje de toerist uit te hangen. Velen hadden al gezegd dat het een mooie stad was, en na het met mijn eigen ogen gezien te hebben snap ik wel waarom er vaak naar verwezen wordt als de ‘Gouden Stad’! Overal waar je loopt, elk pleintje en elk straatje, staat het er vol met mooie en indrukwekkende gebouwen.

Helaas stond ons op de eerste dag een minder aangename verassing te wachten – mijn moeder had haar enkel gebroken.. Zo hebben we na een VIP-tour door Praag in ambulance ook meteen de Tsjechische ziekenhuizen mogen ontdekken (dat was een hele ervaring). Gelukkig kan ze nu alweer vrolijk rondhuppelen op krukken en hebben wij nog veel van de stad kunnen zien. Dagen achter elkaar lopen is een lichte marteling voor je voeten, maar het was het waard: wat is het een prachtige stad. Mocht je nog een bestemming zoeken voor een leuke stedentrip, is dit zeker weten een aanrader!

Op een van de vele pleintjes bij een van de vele mooie gebouwen.

Mooi uitzicht op de stad!

The sun is out

Afgelopen week was het heerlijk weer – tijd om lekker van het zonnetje te genieten en buiten te lunchen dus! Op de campus zijn er veel plekken waar je buiten kunt zitten: op het grasdak van de UB, de vele grasveldjes tussen de faculteiten, de vele bankjes van de Aula, ga zo maar door! Ook bij EWI zijn er wat chille plekjes om buiten te zitten, en daar hebben wij zeker gebruik van gemaakt. Ook de meelopers vinden het picknicken fijn, want ja, meelopen kan nog! Het mag dan wel examenperiode zijn voor de 6de klassers, 4de en 5de klassers kunnen nog steeds mee. Mocht jij dus ook nog een dagje mee willen lopen, geef je dan zeker op!

Lekker van het zonnetje genieten in de pauzes.

Misschien tot op een meeloopdag, en anders tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 30: Getting smarter

9 mei 2016
Q4 is alweer eventjes bezig, en dat betekent dat de eerste mijlpalen van het kwartaal al bijna in zicht zijn – deeltentamen van E&M, mid-term report van EPO-2, het inleveren van een code voor DSB… Gelukkig heb ik, zij het met trial and (veel) error, al iets beter leren plannen, en loop ik dus nog goed bij. De verschillende deadlines zullen dus niet al te veel zorgen geven! Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat ik de vakken en het project van dit kwartaal erg leuk vind. Vooral het feit dat onze ‘Smart Robot’ van EPO-2 daadwerkelijk ‘smarter’ wordt, is erg leuk om te zien!

De vorderingen van EPO-2
We zijn al een paar weken bezig met het project ‘The Smart Robot Challenge’. Er zijn al veel van de benodigde codes in C en VHDL geschreven, en de eerste resultaten beginnen toch eindelijk te komen! Zo moet de robot een zwarte lijn kunnen volgen. De VHDL code die hiervoor moet zorgen, is bijna klaar. De robot kan de zwarte lijn detecteren en hier overheen blijven rijden. Bij kleine afwijkingen stuurt hij ook al goed bij, maar bij grotere afwijkingen wil hij nog wel eens rare dingen doen. Deze week moeten we dit dus gaan oplossen, zodat hij vlekkeloos kan rijden!

Ook zijn we bijna klaar met ons projectplan. Dit is een document dat ieder groepje moet maken en inleveren, en het bevat alle relevante informatie over de groepsleden, de eisen, de risico’s en de organisatie van het project. Een eerste versie was al ingeleverd, deze hebben we nu weer terug gekregen met feedback. Deze week moeten we de laatste aanpassingen maken, en dan is ook dit onderdeel afgerond!

Een van de robots wordt hier geprogrammeerd, waarna deze getest wordt op een stel proeflijnen.

Elektriciteit & Magnetisme
Dit is één van de twee vakken die we dit kwartaal hebben, en ook het enige vak waar we dit kwartaal deeltentamens van hebben. (Het andere vak is Digitale Systemen B (DSB) en heeft slechts één tentamen aan het einde van het kwartaal.) E&M is opgedeeld in twee delen – de eerste helft van het kwartaal focussen we op het elektriciteit-gedeelte, waar we over twee weken een deeltentamen van hebben. Daarna gaan we over op, zoals je wel kunt raden, het magnetisme-gedeelte, ook hier zal aan het einde van het kwartaal een deeltentamen van zijn.

Nu zijn we dus bezig met alles wat met elektriciteit te maken heeft: elektrische velden, flux, lading, de wetten van Coulomb en Gauss, etc. Er komt hier veel wiskunde bij te pas – het berekenen van het veld door een oppervlak met non-uniforme ladingsverdeling vergt de nodige integratie. Gelukkig hebben we bij Lineaire Algebra & Analyse B veel aandacht besteed aan de benodigde wiskunde en na een kleine opfrisser is dit dus geen probleem. Van de twee vakken die we dit kwartaal hebben, is E&M geloof ik wel de moeilijkste. Maar, ik denk ook wel de leukste!

Lekker vrij
Deze week was heel kort - door 4&5 mei en Hemelvaart, hadden we eigenlijk alleen op maandag en dinsdag college. Woensdag zijn we standaard vrij en was het Dodenherdenking. Op donderdag had heel de TU vrij, want het was Bevrijdingsdag! Door heel Nederland was er van alles te doen, dus met een stel vriendinnen besloten we om één van de vele Bevrijdingsdagfestivals mee te pakken. Laga, één van de studentenroeiverenigingen van Delft, viert dit jaar hun lustrum en had daarom ook zo’n festival georganiseerd. Het was heerlijk weer, lekker druk en er was goede muziek – kortom, het was een geslaagde dag! Later die avond waren we met dekentjes, een kopje thee en een slechte film op de bank geëindigd – een betere manier om te relaxen is er niet!

Veel gezelligheid op het festivalterrein bij één van de bands.

Zondag was het weer die tijd van het jaar waarin iedereen zijn Facebook-tijdlijn volspamt met foto’s van zijn/haar moeder – ja, het was weer Moederdag! Omdat we logées hadden, maakte het typische ontbijt-op-bed plaats voor een heerlijk uitgebreid ontbijt met zijn allen. Alsof er toen nog niet genoeg gegeten werd, hadden we later die dag een high tea geregeld. Het was heel leuk, maar ik geloof dat ik de komende weken even geen cupcakes meer kan zien..

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 29: BSA is binnen!

2 mei 2016
BSA: het Bindend Studie Advies dat bepaalt of je door mag gaan met je studie of niet. Het is een hoge drempel die voor sommigen flink veel roet in het eten kan gooien – je moet namelijk 45 van de 60 studiepunten halen in je eerste jaar, anders is het bye bye electro! Zo is er een filter voor mensen die de studie toch te moeilijk, of toch niet leuk vinden, en een motivatie zodat studenten niet het hele jaar gaan niksen. Maar, gelukkig zal ik me hier geen zorgen over hoeven maken, ik heb mijn BSA gehaald!

De uitslag van de tentamens
Zoals eerder genoemd hadden we drie tentamens afgelopen kwartaal: voor Versterkerschakelingen & Instrumentatie, Digitale Systemen A en Kansrekening & Statistiek. Ik was nog even bang een herkansing nodig te hebben voor Versterkerschakelingen & Instrumentatie, dus het was een hele welkome verrassing toen ik zag dat ik hem toch nog goed had gemaakt! Ook de andere twee tentamens gingen goed, en dat betekent dat ik alle drie de tentamens heb gehaald. Er zijn dus weer 15 studiepunten binnen, wat betekent dat ik er nu 45 in totaal heb – hello BSA! Het laatste kwartaal zijn de laatste 15 studiepunten te behalen, dit keer met Digitale Systemen B, Elektriciteit & Magnetisme en het project ‘The Smart Robot Challenge’. Nog een paar weekjes knallen, en dan is hopelijk ook mijn propedeuse binnen! (Je eerste 60 punten).

Honours programme
Voor studenten die het goed doen bij de studie, is er de mogelijkheid om wat extra uitdaging aan te gaan. Zo is er het Honours programme, waarbij je naast je studie extra vakken kunt volgen en zelf een onderzoek kunt gaan doen! Om binnen te komen moet je óf gemiddeld een 8 staan, óf gemiddeld minstens een 7 en de selectieprocedure doorstaan. Afgelopen week was er een symposium, waarbij huidige Honoursstudenten hun werk presenteerden. Het was erg interessant om te horen! De ene had meegelopen bij een DreamTeam, de ander had zelf een onderzoek gedaan, en de ander praatte over het interfacultaire programma. Het is erg leuk dat er zo’n extra programma is, dus voor alle slimme studenten in spé – er is genoeg te doen!

EPO-2: The Smart Robot Challenge
We zijn ondertussen al twee weken bezig met het project, en het gaat tot nu toe erg goed – we lopen zelfs voor op schema! En dat is maar goed ook, want het schijnt alleen maar drukker te worden naarmate het einde van het project nadert. Momenteel zijn we bezig met het schrijven van de motorbesturing in VHDL. Het autootje heeft onderaan 3 sensors die licht detecteren. Met behulp van de gegevens van deze sensors, moet het autootje een zwarte lijn weten te volgen. Dat betekent dat we moeten bepalen hoe hard elk wieltje rijdt bij elke mogelijke input vanuit de sensors. De servomotors worden aangestuurd via PWM – de lengte van de pulsen bepaalt hoe snel een wieltje ronddraait. We moeten nog veel doen voordat het autootje vlekkeloos zal kunnen rijden, maar we zijn al lekker op weg!

Zo ziet het schrijven van een VHDL-code er dan uit. We gebruiken hiervoor het programma Modelsim – links staan alle bestanden, onderin kun je commands geven voor het simuleren, en rechts staat de code. Zoals je ziet worden componenten en signalen gedefinieerd – hiermee simuleer je dus het gedrag van je hardware!

Al die verjaardagen
Zoals je wellicht weet, werd er de afgelopen twee weken feest gevierd bij mijn studentenvereniging, omdat het de verjaardag van ons pand was. Afgelopen week was de laatste week, en er waren weer veel leuke dingen te doen! Zo was er het Open Podium, waar hilarische acts en daadwerkelijk goede acts elkaar afwisselden. De winnaars van elke categorie werden bepaald aan de hand van een decibelmeter – hoe harder het publiek juichte, hoe beter je uitslag. Het was een komische avond!

Vrijdag sloten we af met een gala, en dat was ook hartstikke tof! Iedereen zag er heel fancy uit in rokkostuums en lange jurken, de big band van Groover (muziekvereniging) gaf een geweldig optreden en er waren gratis tosti’s – kortom, het was zeer geslaagd!

Verder was het op woensdag natuurlijk ook de verjaardag van de koning, dus de straten waren gevuld met vrolijke mensen en oranje versiering. Ondanks het slechte weer was het een leuke dag – met de halve DSB in de botsautootjes, bij de band op de praam en tot slot een barbecue met paraplu’s. Wij lieten ons niet kennen in de regen!

Tot volgende week,
Karen


Blog 28: Een nieuw kwartaal, drones en de Oude Grieken

25 april 2016
Het laatste kwartaal is alweer van start gegaan! We zijn begonnen met een nieuw project, EPO-2, en we hebben weer nieuwe vakken: Digitale Systemen B en Elektriciteit en Magnetisme. Het zijn interessante vakken, dus het is leuk om hier het jaar mee af te sluiten! Verder hebben we ook een zeer geslaagde laatste activiteit gehad met de WakCie, en hadden we ook met de StrakCie weer een feest!

Het verloop van Q4
Het vak Digitale Systemen B zal jullie vast al enigszins bekend voor komen – vorig kwartaal hadden we namelijk Digitale Systemen A. Zoals je al wel kunt raden , breidt DSB gewoon voort op DSA. De eerste colleges gingen dan ook over VHDL, een Hardware Description Language waar we vorig kwartaal de beginselen van hebben geleerd. Elektriciteit en Magnetisme is een erg natuurkundig vak en het laat goed zien hoe Elektrotechniek eigenlijk een beetje een specialisatie van de Natuurkunde is. We hebben hier in de eerste week geleerd over ladingen, elektrische velden en krachten. Komende weken gaan we hier op door, en krijgen we natuurlijk ook nog colleges over Magnetisme.

Verder hebben we dit kwartaal weer een project, EPO-2: The Smart Robot Challenge. Bij dit project hebben we een autootje, die we zo moeten programmeren dat deze een zwarte lijn op een witte achtergrond kan volgen. Het autootje heeft een drietal sensoren aan de onderkant, en met behulp van de output van deze sensoren en een goede code in VHDL moet de auto dus goed kunnen rijden. Verder moet de auto de kortste route tussen twee stations berekenen – hiervoor hebben we een mooie code geschreven in C. Digitale Systemen is dus een erg belangrijk vak voor dit project!

Verder moet de auto ook ‘mijnen’ kunnen opsporen en ontwijken. Hiervoor moeten we zelf een sensor ontwerpen die deze mijnen kan detecteren, waarna de auto zich moet terugtrekken en een andere route kiezen. Hier is het vak Versterkerschakelingen & Instrumentatie dus erg nuttig, aangezien we al een keer een vergelijkbare sensor hebben gemaakt! Het project is erg gaaf en leuk om aan te werken, en gelukkig is het groepje waar ik ben ingedeeld (supermooi B5) ook erg tof – het lijkt er dus op dat het een erg geslaagd project gaat worden!

Goodbye WakCie
Met de WakCie, de WinterAktiviteitenCommissie van de ETV, hebben we afgelopen winter verschillende dingen gedaan – zo zijn we gaan schaatsen, hebben we een themaborrel in de /pub gedaan en hebben we een tour door Delft gehad bij de kroegentocht. Afgelopen donderdag was het helaas alweer tijd voor onze allerlaatste activiteit, maar het was zonder twijfel ook de beste - we hadden namelijk een drone race georganiseerd in de hal van EWI! We hadden een hoop drones besteld en een hindernisbaan geklust in Mario thema.

Op de dag zelf hebben we alle stoelen en tafels uit de hal gehaald, de baan neer gezet en hele toepasselijke Mario muziek aangezet (dat nu nog stééds in mijn hoofd zit!). Mensen konden langs komen om te vliegen, en degene die het snelste de baan doorliep zou aan het einde van de race de drone winnen. Het was heel leuk om te zien hoe enthousiast mensen waren, en de niveauverschillen waren ook erg vermakelijk. Zo waren er mensen die erg goed waren en zo klaar waren met de baan, terwijl anderen juist hele creatieve routes namen. We raakten de tel kwijt met de ‘crash counter’, maar de allerleukste crash was toch wel toen er een drone een prullenbak in gestuurd werd - gek genoeg hebben alle drones het overleefd. Het was een hele toffe activiteit, en een mooie afsluiter!

Zo zag de baan er dan uit – door de hoepels heen, tussen buizen door, om touwen (niet te zien op deze foto), maar uiteindelijk toch bij de finish!

Zo hielden we de score bij – zoals je ziet, waren er al veel crashes, terwijl dit nog aan het begin van de race was!

Party op de DSB
Verder was het diezelfde donderdag tijd voor het open feest dat ik met de StrakCie, een eerstejaarscommissie van mijn studentenvereniging, organiseerde. Het thema was ‘From Kneus To Zeus’, geinspireerd op ‘From Zero To Hero’ en de Oude Grieken. Er liepen dus veel mensen rond in toga’s - met mijn college liepen we rond als Thor, wat ook erg vermakelijk was! We hadden veel geklust – zo stonden er zuilen om de bar, hadden we een chariot net als de oude Grieken en het DJ-meubel was de poort naar Olympus. Het was een heel geslaagd feestje dat nog tot laat door ging. Nu is het aankomende dinsdag tijd voor het Open Podium (oef, we moeten nog snel een act verzinnen) en dan is in juli ons allerlaatste feest!

Iedereen hard aan het werk om mooie aankleding neer te zetten.

Deze week staan er nog veel leuke dingen op het programma: het Open Podium, Koningsdag, het Slotgala van de Tyche Dies van de DSB, ga zo maar door. Ook moet er tussendoor gestudeerd worden, dus het is een lekker drukke week. Dit weekend maar eens goed bijslapen dus, en gelukkig wordt het volgende week weer wat rustiger.

Tot volgende week

Groetjes,
Karen


Blog 27: Het laatste kwartaal

18 april 2016
Na een week hard bikkelen, collegeblokken verslinden en lange dagen in de UB, is de tentamenweek nu toch echt voorbij! Dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuw, en tevens het laatste kwartaal. We zullen doorgaan met Digitale Systemen B, Elektriciteit & Magnetisme en het tweede project van dit jaar: EPO2 – The Smart Robot Challenge.

De tentamens
Afgelopen week hadden we drie tentamens. Op dinsdag begonnen we met Versterkerschakelingen & Instrumentatie - ondanks het feit dat het een open boek tentamen was, moest je hier veel voor studeren. Het is lastig inschatten hoe dit tentamen gegaan is, dus we zullen het zien! De dag erna hadden we Kansrekening & Statistiek. Omdat het eerste deeltentamen, dat over kansberekening ging, erg slecht gemaakt was, werd ons nu de keuze gegeven: je kon alleen het tweede deeltentamen maken om ook het gedeelte statistiek af te sluiten, of je kon beide delen opnieuw doen, als een soort herkansing.

Ik had het eerste deeltentamen gehaald, dus ik ben voor de eerste optie gegaan. Mijn planning was helaas niet helemaal optimaal, dus ik was nou niet bepaald op tijd begonnen met studeren voor dit tentamen. Desondanks ging het best goed en denk ik dat ik hem wel gehaald heb! Vrijdag sloten we af met Digitale Systemen A – ik vind dit vak heel erg leuk en hier had ik wel ruim genoeg tijd voor het studeren, dus deze was helemaal goed gegaan! Dat was dus een fijne afsluiter, en met de ijsjes die we na afloop van de ETV kregen konden we met een goed gevoel het weekend in!

Deze tentamenweek heb ik veel in de UB, de universiteitsbibliotheek, gezeten. Dit is een hele fijne plek om te studeren, omdat je er een stuk minder afleiding hebt dan thuis. Er zijn verschillende zalen – je kan bijvoorbeeld in ‘de kegel’ gaan zitten, een centraal gedeelte waar veel mensen kunnen zitten.

Als je echt complete stilte wilt, kun je bij de oranje of rode zaal gaan zitten – hier zitten de mensen die diehard willen studeren en dus ook echt stil zijn. Afgelopen maandag ontdekte ik deze plekken pas, maar sindsdien heb ik er elke dag gezeten! Met een paar vrienden van mijn college (verticale van mijn studentenvereniging) die ook moesten studeren voor de tentamens hebben we er de week doorgebracht.

Tijdens de lunch gingen we dan bovenop de UB picknicken – de UB heeft namelijk een grasdak, en met dit lekkere weer is dat echt genieten! De gezellige pauzes tussendoor zorgden ervoor dat de productieve studiesessies in de UB goed uit te houden waren – maar toen we donderdag na onze laatste dag studeren de UB uit liepen, was ik stiekem toch ook wel een beetje opgelucht!

Zo ziet de oranje zaal er dan uit – afgelopen week was het er lekker vol met studenten!

Weer even bijkomen

Na het laatste tentamen was het tijd voor heel wat anders – een weekendje in blokhutjes op de Veluwe doorbrengen, met veel bossen en gezellige kampvuursessies. We gingen namelijk op kamp met PREunion, en het was een welkome afwisseling van de studieboeken!

Het weekend doorgebracht met hilarische old-school spelletjes – Hollandse Leeuwen, Levend Cluedo, Accio, het zorgde voor veel leuke momenten!

Ook zal er deze week veel te doen zijn naast studeren – zo is het alweer tijd voor de állerlaatste activiteit van de wAkCie, een van de eerstejaarscommissies van de ETV. We gaan een drone race houden in de hal van EWI! We hebben de drones al binnen, en de Gamma is dit weekend geplunderd voor alle benodigde spullen – deze week gaan we een hoop klussen om een vette baan in elkaar te zetten, en dan kunnen mensen tegen elkaar racen!

Verder is het tijd voor de Tyche Dies van de DSB, waarin we de verjaardag van het pand vieren (elke reden voor een feestje is een goede, toch?!). Twee weken lang zijn er elke dag allerlei dingen georganiseerd op de kroeg. Zo is er dinsdag het kerstdiner, en donderdag een open feest. Dit open feest organiseer ik met mijn eerstejaarscommissie, de StrakCie. Hier moet dus ook een hoop voor geklust worden – we zijn voor een Grieks thema gegaan, dus we zijn bezig met het bouwen van allerlei zuilen, chariots en andere toepasselijke dingen. Zoals je ziet staat er nog veel leuks te wachten!

Tot volgende week,
Karen


Blog 26: Studeren, studeren, en nog meer studeren

12 april 2016
De laatste week van het kwartaal staat alweer voor de deur, en dat betekent maar één ding: tentamens! De UB zit weer lekker vol en de koffieautomaten werken overuren. De komende dagen zal ik, net als de andere studenten, veel achter de boeken zitten – iedereen wilt natuurlijk zijn vakken halen!

De tentamens
Dinsdag, woensdag en vrijdag zijn de dagen van de tentamens – dinsdag beginnen we met Versterkerschakelingen & Instrumentatie, waarbij we 3 uur lang ondervraagd zullen worden over op-amps, nullors, transistoren, DACs, ADCs, en ga zo maar door. Na een week hard studeren zit de stof er al wel in, dus dat moet wel goedkomen! De dag erna is het tijd voor het tweede deeltentamen van Kansrekening & Statistiek. Afgelopen deeltentamen kwam kansrekening aan bod, dus nu is het tijd voor het statistiek gedeelte. Ik heb hier nog niet zoveel tijd aan kunnen besteden, dus dat wordt nog even diehard studeren. Vrijdag sluiten we af met het tweede deeltentamen van Digitale Systemen A. Ik vind dit vak erg leuk en goed te doen, dus daar maak ik me geen zorgen over!

Kansstat, V&I, het kan allemaal tegelijk!

In de tentamenperiode is het altijd lekker druk op de TU. Op onze faculteit, EWI, hebben we op de tweede verdieping het ‘studielandschap’, een plek waar je rustig kunt gaan studeren. Als je hier niet al vanaf 8 uur ’s ochtends bent, is er zeker geen plek meer! Hetzelfde geldt voor de UB, de universiteitsbibliotheek. Deze is in de tentamenperiode zelfs tot 2 uur ’s nachts open. Toen ik hier afgelopen week om 10 uur ’s avonds wegging, waren er nog veel studenten die op dat moment aankwamen en begonnen met studeren! Dat zijn natuurlijk niet de studenten met de beste planning, maar de strekking is nu vast wel duidelijk – deze week is het studeren, studeren, en nog meer studeren. Gelukkig krijg je er wat moois voor terug: er zijn 15 studiepunten te behalen, en dan is m’n BSA binnen!

Even ontspannen
Het is natuurlijk ook belangrijk om af en toe even pauze te nemen - daarom was het uitje van afgelopen zaterdag erg welkom! We zijn toen met het gezin en wat vrienden naar de musical Pippin geweest. Het was een hele grappige musical waarin ze ook gave acrobatische trucs deden, het was een welkome afwisseling van de studieboeken!

Zo’n voorstelling is natuurlijk ook een goed excuus om eerst lekker uit eten te gaan!

Ook staan er volgende week weer leuke dingen op het programma, dus er is wat om naar uit te kijken na de tentamens. Ik ga nu snel weer de boeken induiken, en hopelijk kan ik jullie volgende week vertellen dat ze goed zijn gegaan. We zullen het zien!

Groetjes,
Karen


Blog 25: Tentamens, codes en commissies

4 april 2016
Er is weer een week voorbij gevlogen, door het lange weekend ging het zeker snel voorbij! De komende activiteiten van m’n commissies worden al druk voorbereid, de laatste practica zijn afgerond en de meeste colleges zijn alweer voorbij. Nu rest er nog één ding: diehard studeren voor de tentamens!

Afronding kwartaal 3
Volgende week is het alweer tijd voor de tentamens, en dat betekent dat de laatste dingen nu worden afgerond. Zo hebben we afgelopen donderdag ons laatste practicum DSA gehad. Hier moesten we brainstormen over en alvast beginnen aan een code die we volgend kwartaal hard nodig zullen hebben. Dan gaan we namelijk beginnen aan ons tweede project: Smart Robot Challenge. Het beoogde eindproduct is een auto die de kortste route tussen twee stations kan berekenen en rijden, maar ook mijnen kan ontwijken. Hiervoor moeten we het autootje dus programmeren, en ook een metaalsensor ontwerpen die de mijnen kan opsporen.

Ook hebben we ons laatste practicum Versterkerschakelingen & Instrumentatie gehad, deze keer ging het over versterkers (op-amps) en Analog-to-Digital Converters (ADCs). We moesten onder andere de resolutie bepalen van zo’n converter, en zelf een three op-amp in elkaar zetten. De practica van dit kwartaal zijn nu allemaal geweest, en ook de online bonustoetsen voor beide vakken zijn nu voorbij. Deze week hebben we nog een paar colleges waarin we onze laatste vragen kunnen stellen, en dan moeten we er toch echt weer aan geloven: de tentamens!

Afgelopen weekend heb ik al veel gestudeerd, en ik was zeker niet de enige. Maar terwijl ik lekker rustig bij mijn ouders thuis zat, was het in Delft een stuk drukker – op zondagochtend om 10 voor 8 stond er al een hele rij voor de UB (universiteitsbibliotheek)! Die mensen zijn pas de echte diehards, ik geef toe dat ik om die tijd nog lekker in mijn bedje lag.. Maar komende week zal ik zelf ook veel in de UB te vinden zijn, want het is toch wel een goede plek om te studeren!

Onze UB – in die grijze punt wordt hard gestudeerd, maar bovenop het grasdak kun je ook heerlijk ontspannen!

Naast al het studeren
Gelukkig zijn er ook weer genoeg leuke dingen gebeurd – zo zijn we maandag naar de 3FM Awards gegaan! Het was erg gaaf, er waren hartstikke veel verschillende artiesten aanwezig: Jett Rebel, Chef’special, Kensington, De Staat, ga zo maar door. De Staat kende ik eigenlijk niet echt, maar ze deden het zo tof dat we de dag erna meteen kaartjes hebben gekocht voor hun concert!

Hier ontving Kensington een award voor de beste rock.

Ook komt er weer veel leuks aan met de commissies. Zo gaan we met de WakCie, van mijn studievereniging ETV, een drone race organiseren in EWI, de faculteit. De drones zijn eindelijk binnen vanuit de andere kant van Europa – 9 stuks, mega klein, maar mega leuk! We hebben ze woensdag eventjes getest en gelukkig leven ze nog allemaal. Nu is het dus tijd om een bezoekje te brengen aan de Gamma om een vette baan in elkaar te klussen – ideale SOG-activiteit!

Bij de StrakCie, van mijn studentenvereniging DSB, staat er ook weer veel op de agenda. Over een paar weekjes is het namelijk tijd voor het Open Podium en het Open Feest! Het heeft enige moeite gekost, maar we hebben nu eindelijk een thema voor het feest gevonden. Iets met de oude Grieken leek ons wel leuk – na ‘Greekalicious’ en ‘From Zero to Hero’ is het uiteindelijk ‘From Kneus to Zeus’ geworden. De posters zijn af, dus zodra ze binnen zijn kunnen we hard beginnen te promo’en. Verder moeten we ook alvast nadenken over de act die we zelf op gaan voeren tijdens het open podium – dat wordt nog even inspiratie vinden..

Als laatste is er nog leuk nieuws over mijn nieuwste commissie (je kan het maar nooit te druk hebben hé). We hebben namelijk het plan om een activiteit te organiseren met verschillende studieverenigingen, zodat er ook tussen studies onderling wat meer integratie is. We wilden iets competitiefs en studentikoos hebben, en wat past daar nou beter bij dan een potje bierpong?! Omgedoopt tot het IfBT begint het nu toch al aardig van de grond te komen! Enkele vergaderingen verder hebben we nu een datum, een locatie en een begroting, en over dit laatste gaat het leuke nieuws. StuD, een studentenuitzendbureau in Delft, organiseert jaarlijks de Dragons Den, waarbij ze studenten met leuke, nieuwe ideeën gaan helpen door middel van sponsoring. Wij hebben ons idee hier ook gepresenteerd, en ze hebben besloten om bij te dragen! We kunnen er nu dus echt een gaaf evenement van maken, we kijken er al heel erg naar uit!

Groetjes,
Karen


Blog 24: En het is alweer Pasen!

28 maart 2016
Terwijl ik dit typ, zit ik in de trein vanuit Delft naar huis. Het betere weer is terug in Nederland en het fijne lentezonnetje dat door de ramen schijnt is meer dan welkom! We hebben de cijfers van de afgelopen deeltentamens terug gekregen, de deadline voor DSA is gehaald en afgelopen weekend was erg leuk – door alle positieve dingen zou je alle slechte bijna vergeten, maar ik spreek zeker niet alleen voor mezelf als ik zeg dat mijn gedachten uitgaan naar alle slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Lahore. Ongelooflijk dat zulke dingen gebeuren, zeker terwijl het dagelijkse Delftse leventje ongestoord doorgaat!

All things digital
Zoals je nu ondertussen al wel weet, zijn we dit kwartaal begonnen met het vak Digitale Systemen A (DSA). Afgelopen maandag stond hiervoor een deadline – we leren namelijk programmeren in C, en moesten hiervoor verschillende codes inleveren. De opdrachten varieerden van het sorteren van vectoren op magnitude tot het tellen hoe vaak een bepaald woord voorkwam in een tekst. ‘Road maps’ was de grootste en laatste opdracht. Het was bij deze opdracht de bedoeling om een code te schrijven die de kortste wegen van de ene naar de andere stad kon geven. We moesten hiervoor gebruik maken van pointers, arrays en structures – lastig om mee te werken als je nog nooit hebt geprogrammeerd, maar erg handig als je eenmaal doorhebt hoe het werkt!

Schematische weergave van hoe het programma zou moeten werken – elke weg en elke stad moest doorlopen worden om uiteindelijk de kortste weg te vinden.

Ook hadden we weer een practicum van DSA op de donderdagmiddag. Hierbij gingen we een two-bits counter maken, oftewel een teller die tot 22 = 4 kon tellen. Dit hebben we gedaan met behulp van twee flip-flops – dit is een digitale schakeling waarvan het uitgangssignaal alleen verandert in specifieke gevallen. We hebben dit eerst gesimuleerd in Modelsim met behulp van VHDL, dat net als C ook een taal is. Toen we zagen dat het in de simulatie werkte, hebben we de schakeling op een breadboard nagemaakt. Door het aansluiten van de juiste draadjes kon de counter bijhouden hoe vaak je een schakelaar aan en uit had gezet. Nadat we het practicum hadden afgerond, gingen we naar de /pub voor een welverdiende “tocajus” (tonic, cassis, jus). De /pub bevindt zich onder de faculteit en is elke donderdag open voor Elektrotechniek studenten – erg fijn om hier na practicum even te ontspannen!

Verder hebben we ook het resultaat van het eerste deeltentamen terug gekregen. Ik dacht in eerste instantie dat ik hem niet goed had gemaakt, en dat het net niet/net wel een voldoende zou worden. Gelukkig bleek dat toch niet het geval te zijn – met een 7 is dat deeltentamen toch echt gehaald!

Time for fun
Dinsdag was het tijd voor de een-na-laatste activiteit van de WakCie – een speciaalbier-kroegentocht! We zijn langs verschillende kroegjes in de oude binnenstad gegaan en bij elke kroeg mochten de deelnemers een biertje uitzoeken en kregen ze een stempel op hun strippenkaart. Er waren uiteindelijk meer mensen meegegaan dan verwacht en iedereen had het erg naar hun zin, dus dat was een groot succes!

Een drankje uitzoeken bij een van de kroegjes.

Drie dagen later was het kerstdiner van een van de colleges (verticalen) van mijn studentenvereniging, en ik was ook uitgenodigd. Onder studenten is het erg normaal om een kerstdiner zo laat in het jaar te houden, en deze duren vaak lekker lang. Tegen de tijd dat de negende en laatste gang geserveerd werd, was het alweer 1 uur ’s nachts! Gelukkig was het erg gezellig, dus niemand had door dat het al zo laat was.

Nu is het tijd om gezellig Pasen te vieren met familie. Een lekker paasontbijt, paaseieren zoeken in de tuin en als afsluiter van dit weekend met wat vrienden naar de 3FM Awards – mij hoor je zeker niet klagen. Ik hoop dat jullie allemaal een fijn Pasen hebben gehad, en tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 23: Practica, programmeren en feestjes

21 maart 2016
Het deeltentamen van Digitale Systemen A is nu gelukkig ook geweest. We hebben nu weer drie weekjes rust voordat we weer aan de bak moeten – dan komen de laatste deeltentamens van dit kwartaal, en gaan we alweer verder met het laatste kwartaal dit jaar! In de tussentijd zijn er genoeg dingen om mee bezig te blijven: practica, opdrachten, commissies en leuke uitjes. Studie

Wekelijks hebben we practica van het vak Versterkerschakelingen & Instrumentatie. Waar we vorige week een capacitieve sensor hebben gemaakt, hebben we deze week een inductieve sensor gemaakt. Met slechts een simpel koffiebekertje en wat draad kun je een spoel maken, door dit draad meerdere keren om het bekertje te wikkelen. Met behulp van nog een paar extra componenten konden we zo een metaaldetector maken. Wanneer je iets van metaal in het bekertje gooide (bijv. muntjes), veranderde de permeabiliteit van de zelfgemaakte spoel. Het effect hiervan was duidelijk te zien op de oscilloscoop, de spanning veranderde. Erg geinig om te zien hoe simpel het principe van een metaaldetector eigenlijk is!

Zo maakten we de metaaldetector.

Verder zijn we ook druk bezig met Digitale Systemen A. Hiervoor moeten we voor aanstaande maandag 5 opdrachten inleveren. Deze bestaan uit een paar codes voor verschillende dingen, bijvoorbeeld voor het sorteren van vectoren op grootte, of voor het tellen hoe vaak een bepaald woord voorkomt in de tekst. De opdrachten zijn al een stuk moeilijker geworden dan de eerste 5 opdrachten die we moesten inleveren, maar ook wel een stukje leuker om te schrijven – als het eenmaal werkt geeft het toch wel echt voldoening! Dat wordt de komende dagen dus nog even goed programmeren om de deadline te halen.

Naast de studie
Ook was er deze week weer veel tijd voor leuke dingen – de week begon met een gezellig diner met wat vriendinnen. Met de eerstejaars van mijn studentenvereniging hebben we afgesproken en lekker bijgekletst, was erg gezellig! Donderdag was het tijd voor de Last Question Day, waarbij scholieren langs kwamen om de laatste vragen te stellen voor het maken van hun studiekeuze. 

Op de Last Question Day.

Daarna was het tijd om te vertrekken naar Wageningen – hier zit een zustervereniging van mijn studentenvereniging, en die hielden een groot feest. Het was gaaf om te zien hoe het er op een andere, vergelijkbare vereniging aan toe gaat, en we waren met een grote groep van de DSB dus dat was erg tof!

Mijn studievereniging, de ETV, bestaat dit jaar 110 jaar, en dat betekent dat het weer tijd is voor een lustrum. Om dit groots te vieren organiseren ze verschillende dingen, waaronder een gala. Dit gala vond afgelopen vrijdag plaats in een klooster in Duitsland – het was allemaal erg fancy! Ik kon er helaas niet bij zijn, maar op de foto hieronder kun je wel zien hoe gaaf iedereen er uit zag. Over 5 jaar is er weer een lustrum, en dan wil ik zeker bij het gala zijn! 

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 22: Tentamens, muziek en studiekeuzes

14 maart 2016
Het eerste deeltentamen is weer geweest! Dat betekent dat we weer verder kunnen met studeren voor het tweede deeltentamen van aanstaande woensdag: Digitale Systemen A. Ik vind dit een heel leuk vak, dus ik heb er alle vertrouwen in! Verder komen in deze blog ook muziek maken en de studiekeuze aan bod.

De tentamens
Afgelopen woensdag hebben we het deeltentamen van Kansrekening & Statistiek gemaakt. Van tevoren had ik een aantal deeltentamens van voorgaande jaren gemaakt, en die gingen erg goed. Ik had er dus veel vertrouwen in, maar op de dag zelf bleek het tentamen toch tegen te vallen! Mijn studiegenootjes vonden het ook een moeilijk tentamen, dus het lag gelukkig niet alleen aan mij. Het wordt dus nog wel spannend om te zien wat voor cijfers we krijgen, maar ik denk/hoop dat ik hem alsnog gehaald heb!

Deze week is Digitale Systemen A dus aan de beurt. Het gaat hier onder andere over Booleaanse algebra en de programmeertaal C. Zo kunnen we bijvoorbeeld een logische schakeling krijgen, die we dan moeten versimpelen met behulp van de rekenregels van Boole, of waarvan we de output moeten berekenen met gegeven propagation delays. Een voorbeeldje van zo’n schakeling zie je hieronder.

Dit is een schakeling met inverters, AND-, OR-, NAND- en NOR-poorten.

Even cultureel doen
Voordat ik in Delft ging studeren, speelde ik thuis altijd veel piano. Maar, toen ik in Delft ging wonen, werd dat erg lastig. Ik heb op m’n kamertje geen piano staan, en wanneer ik ’s weekends thuis ben, heb ik het vaak alsnog te druk om te oefenen. Gelukkig is daar een mooie oplossing voor!

Op de campus, vrijwel naast EWI, is Sport & Cultuur te vinden. Hier kunnen studenten en medewerkers van de TU sporten en creatieve dingen doen. Ze hebben er echt van alles – van fitness tot boxen, van paaldansen tot de swingende Lindy Hop, en van muziekles tot fotografie en theater cursussen.

Nu kun je bij de Cultuur-afdeling ook een muziekabonnement afsluiten: voor slechts een tientje per maand kun je dan gebruik maken van een van de vele ruimtes om een instrument te beoefenen. Ze hebben vier ruimtes met een piano of vleugel, en er is er altijd wel eentje vrij. Afgelopen week heb ik voor twee maanden zo’n abonnement afgesloten om het te proberen, maar ik weet nu al dat ik hem ga verlengen. Na een dagje college kun je rustig een uurtje komen oefenen, en dat bevalt heel goed! 

Het ‘cultuur’-gebouw, het ligt maar een minuutje fietsen van mijn faculteit vandaan! 

Studiekeuze
Het collegejaar is voorbij gevlogen – het is nu alweer half maart, en dat betekent voor veel van jullie dat de deadline voor het maken van een studiekeuze steeds dichterbij komt! Voor degenen die nog twijfelen, is er aanstaande donderdag van 16:00-20:00 de Last Question Day. Je kunt hier dan – zoals de naam al aangeeft - je laatste vragen stellen, maar ook 1-op-1 gesprekjes hebben met studenten, de opleidingenmarkt bezoeken en presentaties bijwonen. Verder kun je ook online proefstuderen, hier kun je je tijdsbesteding zelf indelen. Het is in ieder geval aan te raden om nog even goed na te denken over je studiekeuze en om zeker langs te komen als je nog twijfelt!

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 21: Halfway there

7 maart 2016
We zijn alweer halverwege het kwartaal, en dat bekent maar één ding: de eerste deeltentamens komen er weer aan! Aanstaande woensdag hebben we een tentamen van Kansrekening & Statistiek, de woensdag daarop is er een deeltentamen van Digitale Systemen A. Gelukkig was er tussen het studeren door ook genoeg tijd voor andere leuke dingen! Ook is er met de verschillende commissies weer veel te doen, dus ik blijf lekker bezig!

Kansstat voorbereidingen
Wat is de kans dat we woensdag allemaal een 10 halen? Wat is de kans dat een natuurramp EWI raakt en het tentamen niet doorgaat? (Grapje, daar zitten we allemaal natuurlijk niét op te wachten). Nog een paar hoofdstukken doornemen uit het boek, en ik zou het allemaal zo voor je kunnen berekenen! Poisson verdelingen, Cauchy verdelingen, varianties, dat is allemaal niks nieuws meer. Ik ben dus heel benieuwd hoe het woensdag gaat! Dit is het eerste deeltentamen. Aan het einde van het kwartaal, over vijf weken ongeveer, zal het tweede deeltentamen zijn. De cijfers van deze twee deeltentamens zullen gemiddeld worden, en als dit cijfer boven de 5,8 is zijn er weer 5 studiepunten binnen!

Praktisch
Verder hadden we deze week practica van Digitale Systemen A en van Versterkerschakelingen & Instrumentatie. Op donderdag gingen we met DSA aan de slag. We moesten hiervoor aan de slag met VHDL en systeemborden. VHDL staat voor VHSIC Hardware Description Language, en deze taal kan gebruikt worden om systemen te beschrijven. We hadden met behulp van deze taal verschillende circuits gesimuleerd, en deze ook op het systeembord gebouwd. Zo hebben we met alleen NAND-poorten een XOR-poort gebouwd, en een systeem gemaakt dat priemgetallen kan detecteren – bij elk priemgetal ging er een lampje branden. Erg leuk om te zien hoe je met de juiste aaneenschakeling van poorten dit soort dingen in elkaar kan zetten!

Bij V&I hebben we op de vrijdagmiddag een oscillator gemaakt, door het combineren van een inverterende versterker, een integrator en een comparator. Uiteindelijk hebben we hier een LDR op aangesloten, en via de oscilloscoop konden we precies zien hoe deze werkte – bij veel licht ging de weerstand van het componentje duidelijk omlaag, en vice versa.

De opstelling bij het practicum van DSA. Middenonder zie je het systeembord, links op het computerscherm is nog een simulatie te zien van de priemgetallen-opdracht.

Traditioneel ontspannen
Naast alle studie-gerelateerde dingen was er gelukkig ook genoeg tijd voor sociale dingen: filmavondjes, voorstellingen en commissie-gerelateerde dingen – zoals je ziet, ik had het er maar druk mee (luxeproblemen). Ook staat er weer veel op de planning bij de StrakCie, de commissie van mijn studentenvereniging. De ‘Tyche Dies’, oftewel de verjaardag van ons pand, zal goed gevierd worden. Wij gaan in deze periode het open podium en het open feest verzorgen. Woensdag was de themapresentatie van deze 63e Tyche Dies – met een hilarisch filmpje werd het thema ‘traditioneel’ verkondigd. Nu is het dus voor ons tijd om te gaan brainstormen over leuke subthema’s voor ons feest. We hebben al wat ideeën, dus dat komt wel goed!

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 20: Let’s get digital

29 februari 2016
Dit kwartaal zijn we de programmeertaal C aan het leren bij het vak Digitale Systemen A (DSA) – in het begin was dit abracadabra, maar ondertussen zijn de eerste werkende programmaatjes geschreven!

Heel af en toe, wanneer een programma maar niet wilt werken, gooi je het liefste een baksteen door je laptop - maar wanneer het werkt, is het heel erg leuk om te doen! Ook bij de andere vakken gaat het allemaal z’n gangetje. Volgende week woensdag is het eerste deeltentamen van Kansrekening & Statistiek alweer, dus dat wordt de komende dagen hard studeren!

/*Initialize text*/
Door de colleges van DSA kennen we nu al een paar van de basic tools voor het programmeren in C. If-else statements, for- en while-loops en Nassi-Schneiderman Diagrammen zijn niks nieuws meer, maar toch kost het schrijven van een simpel programma nog de nodige moeite. Vaak ligt het aan hele kleine dingen, zoals de functies printf(“%d”, ‘a’) en scanf(“%d”, &a) door elkaar halen – ik kan je verzekeren dat wanneer je printf(“%d”, &a) opschrijft, je computer een hoop errors geeft! Gelukkig zijn dit fouten die je maar één keer maakt, daarna let je daar goed op.

We hebben een handleiding waarin alle opdrachten beschreven staan. Deze opdrachten lopen erg uiteen, van het converteren van eenheden tot het berekenen van priemgetallen. Het zijn in totaal 10 opdrachten, waarvan de eerste 5 aanstaande woensdag ingeleverd moeten zijn. Dan volgt er over twee weken een deeltentamen van dit vak. De laatste 5 opdrachten moeten ingeleverd worden voor het tweede deeltentamen.

We werken in het programma Codeblocks, en zo ziet een simpel programma er dan uit.

Commissiewerk
Afgelopen woensdag was het tijd voor een erg coole activiteit met de WakCie: we gingen schaatsen! Met een paar enthousiaste ETV’ers zijn we naar Rotterdam afgereisd om daar de schaatsbaan eens uit te proberen. Het was een erg gezellige middag – vooral tikkertje op het ijs was een succes! Met blaren en blauwe plekken kwam ik van de baan af, maar de warme chocomel na afloop maakte alles weer goed. We zijn alweer druk bezig met het organiseren van de volgende dingen. We moeten nog een borrel en een activiteit organiseren, en voor beide hebben we al veel leuke ideeën!

Niet alleen bij de WakCie wordt er hard gebrainstormd – ook met de StrakCie moeten we weer leuke dingen bedenken! Zo gaan we in april een open podium organiseren in samenwerking met een andere commissie van mijn studentenvereniging. Vanavond gaan we hier met zijn allen over nadenken en ervoor zorgen dat het een avond met vette acts wordt!

Keepin’ it cool.

Het was een gezellige middag!

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 19: Het leven in Q3

22 februari 2016
Ondertussen zijn we alweer een tijdje bezig met het derde kwartaal (Q3) en de nieuwe vakken bevallen gelukkig erg goed. De drie vakken van dit kwartaal zijn al eens eerder genoemd, maar omdat ze ook nieuw voor mij waren kon ik er weinig over vertellen. Nu de eerste colleges achter de rug zijn, heb ik een beter beeld van de vakken en ga ik proberen jullie dat ook een beetje te geven!

Digitale Systemen A
Bij dit vak leren we dus programmeren in C. Sommigen hebben dit al vaak gedaan en zijn binnen no time klaar met de opdrachten. Voor de mensen die nog nooit eerder hadden geprogrammeerd – waaronder ik – was het wel wat wennen, vooral wanneer het programma waar we in werken, CodeBlocks, weer eens onbekende errors gaf. Gelukkig gaat het nu alweer redelijk goed, want het is snel op te pikken en leuk om te doen!

We hebben onze eerste programma’s al geschreven, waaronder eentje die temperatuur van ºC omrekent naar ºF en ºK, en eentje die verschillende reeksen op kan tellen. Het zijn hele simpele codes, maar wel de manier om te beginnen! We hebben een handleiding gekregen met verschillende opdrachten, die we voor 2 maart ingeleverd moeten hebben. Op maandag- en vrijdagmiddag krijgen we hier tijd voor en lopen er studentassistenten rond om ons te helpen. Iedereen is dan gewoon lekker voor zichzelf aan het werk en het is erg relaxed om er je week mee te beginnen/af te sluiten!

Kansrekening & Statistiek en Versterkerschakelingen & Instrumentatie
Kansrekening & Statistiek spreekt wel voor zichzelf – je leert er natuurlijk kansen berekenen. Bij Versterkerschakelingen & Instrumentatie hebben we een practicum gehad over onnauwkeurigheden door meetapparatuur, en hebben we ook colleges gehad over sensoren en transistoren. Wat deze twee vakken uniek maakt, is de opbouw om het vak heen.

Bij beide vakken moet je voorafgaand aan het college filmpjes van ongeveer 10 minuutjes kijken en een paar vragen beantwoorden. Hierdoor krijgen docenten beter inzicht in de voortgang van de studenten en kunnen ze wat sneller door de stof heen. Dit doet weer een beetje denken aan het huiswerk van de middelbare school, wat je bij andere vakken vaak niet hebt! Als je het college niet voorbereidt, word je niet afgestraft, maar ik merk wel dat zo’n opbouw stiekem toch werkt – ik zie dat ik deze vakken een stuk beter bijhoud dan dat ik normaal gesproken zou doen!

WakCie updates
Het is alweer bijna tijd voor de volgende activiteit van de WakCie, en deze keer hebben we besloten om wat actiefs te doen. En wat kun je als wintercommissie dan beter doen dan schaatsen?! Aanstaande woensdag, wat standaard onze vrije dag is, gaan we naar de schaatsbaan in Leiden om onze coolste schaatstrucjes te showen. En dit kunnen we nu in stijl doen ook! Onze truien zijn namelijk eindelijk terug van de drukker en voorzien van ons logo. Zodra ze binnen waren hebben we maar meteen een halve fotoshoot gehouden, het resultaat is hieronder te zien. Ziet het er niet ontzettend cool uit?

Met de WakCie en de QQ’ers voor EWI.

Deze pose mag natuurlijk nooit ontbreken bij groepsfoto’s.

Groetjes,
Karen


Blog 18: Alweer over de helft

15 februari 2016
De eerste week van het derde kwartaal is voorbij gevlogen, en terwijl ik dit schrijf realiseer ik me hoe snel de tijd toch gaat: we zijn al over de helft van het collegejaar! Het is waar wat ze zeggen – time flies when you’re having fun.

Gelukkig wordt er naast alle ‘fun’ ook genoeg gestudeerd, tot nu toe zijn alle studiepunten binnen! Met veel vertrouwen ben ik dan ook aan dit kwartaal begonnen, nieuwsgierig naar wat de nieuwe vakken allemaal zullen brengen, maar ook naar wat alle ‘buitenschoolse’ activiteiten zullen brengen!

De nieuwe vakken
Zoals eerder gezegd krijgen we dit kwartaal weer nieuwe vakken, en dat betekent ook weer nieuwe boeken kopen! Als je lid bent van de studievereniging (de ETV) kun je deze met korting kopen, maar ook kun je ze bij de VSSD halen. Het zijn aardig wat boeken, dus we zullen dit kwartaal goed bezig blijven!

Natuurlijk zit er dit kwartaal weer een wiskunde vak bij: Kansrekening & Statistiek. Wiskunde is namelijk een groot onderdeel van de studie – Elektrotechniek is (naast Wiskunde en Natuurkunde) één van de studies met de meeste wiskunde. Verder is Kansrekening & Statistiek een belangrijk vak in het algemeen – het wordt overal aan de TU wel gegeven en het is nodig voor het doen van nuttige uitspraken over experimenten en dergelijke.

Verder hebben we ook Digitale Systemen A en Versterkerschakelingen & Instrumentatie, waar ook wekelijks practica van zijn. Dit zijn de zogenoemde CourseLabs, waarbij we veel dingen leren die onder andere nodig zijn voor het project van volgend kwartaal. Deze practica zijn dus erg belangrijk!

Ouderdag
Zaterdag was de ouderdag van de ETV, waarbij de ouders eindelijk konden zien waar hun zoon/dochter nou precies uithangt. Ze kregen een college over bioelektronica van Wouter Serdijn (een van onze docenten), een rondleiding door het gebouw en een practicum. Bij de rondleiding zagen ze allerlei interessante dingen die EWI, onze faculteit, te bieden heeft.

Zo gingen we het dak op – het gebouw is 22 verdiepingen hoog, dus dat gaf een mooi uitzicht! Ook gingen we langs de hoogspanningshal, het Else Kooi lab (waar ze chips maken) en de studieverzameling (waar allerlei antieke elektronica staat). Bij het practicum moest er een moodlightswitch gemaakt worden – een LED die steeds van kleur verandert. De ouders kregen een handleiding die vergelijkbaar was met de handleidingen die wij bij practica krijgen, en vervolgens mochten ze zelf aan de slag en de componenten vast solderen. Het was heel geinig om de ouders zo aan het werk te zien, en het was voor de ouders heel leuk om een indruk te krijgen van wat wij zoal doen!

De moodlightswitch – de LED verandert steeds van kleur (rood, groen of blauw). Met de ene schakelaar kun je de snelheid van deze kleurverandering aanpassen, met de andere schakelaar kun je het stopzetten, of juist weer aanzetten. Een makkelijk circuitje, en toch heel geinig!

Time to party
Degenen die mijn blog al langer volgen, weten dat ik bij mijn studentenvereniging in een eerstejaarscommissie zit die de open feesten van de vereniging organiseert. Afgelopen donderdag was het tijd voor ons tweede feest, Metropolis. Wat was ontstaan als een inside joke groeide al snel uit tot een echt idee, en na een hoop geklus en geregel konden we een gaaf feest neer zetten waar iedereen kon ontsporen (pun intended). Omdat we dit feest organiseerden in samenwerking met DISS, een vereniging voor de internationale studenten, hadden we extra opkomst en extra budget. Dat betekende dus ook dat we meer geld hadden voor een hele toffe band en vette aankleding, en dat hebben we gebruikt ook! Zo hebben we een OV-incheckpaaltje gemaakt mét sensor zodat mensen konden inchecken met hun OV-kaart, en hebben we het DJ-meubel omgetoverd tot de voorkant van een metro met werkende koplampen en al! Ook hebben we een lichtvloer en een CO2-gun gehuurd – zoals je ziet hebben we flink met flappen rond zitten strooien, maar het was het meer dan waard. Het was een heel geslaagd feest!

Vlak voor het feest nog even snel met de commissie op de foto – we hadden er zin in!

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 17: Hooray, it’s a holiday!

8 februari 2016
Voor studenten van de TU was het afgelopen week vakantie! Omdat deze week voor het begin van het derde kwartaal valt, was er geen stof om bij te werken – alle vakken van het afgelopen kwartaal waren al afgesloten. Dit betekende dat er niks aan de studie gedaan hoefde te worden en we lekker konden ontspannen! Met een groep van mijn studentenvereniging ben ik de bergen ingegaan om lekker te wintersporten. Helaas is dat nu alweer voorbij en moeten we weer hard aan de bak, want dit kwartaal krijgen we weer nieuwe vakken. Daarnaast is er nog meer nieuws, betreffende leuke bijbaantjes voor studenten!

Sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw
Met mijn college van de DSB (een soort vriendengroep) ben ik een week naar Val Thorens in Frankrijk geweest. Het was heel gaaf – naar zo’n groot en mooi gebied was ik nog nooit geweest! De enige Nederlanders waren we er zeker niet, het was bizar hoeveel Delftenaren er waren. Desondanks was het gelukkig lekker rustig op de piste en hebben we elke dag veel geskied en geboard. Daar kwamen natuurlijk ook de nodige valpartijen bij kijken, maar dat hoort erbij! Het was een hele gezellige week – met vermoeide spieren, maar bovenal mooie herinneringen, zijn we afgelopen weekend weer teruggekomen in Nederland. Maar ik had het zeker niet erg gevonden om nog wat langer te blijven!

Het uitzicht op de pistes

Lekker poseren met een deel van de groep

Work hard
Mensen hebben vaak het vooroordeel dat studenten erg arm zijn. Nu is het niet zo erg als vaak wordt aangenomen, maar een extra zakcentje bij verdienen is altijd mooi meegenomen! Naast de studentenlening zijn er nog veel andere manieren om geld binnen te krijgen – er zijn veel verschillende soorten bijbaantjes die je als student kunt doen. Zo ben ik onlangs aangenomen bij een bijlesbedrijf, waarbij je middelbare scholieren bijles geeft in de vakken die je zelf goed snapte op school – een erg leuke manier om geld te verdienen, en de herhaling van de stof kan soms nog nuttig zijn voor jezelf ook. Als bijles geven je ligt, kun je ook overwegen om bijvoorbeeld te werken bij examentrainingen – je geeft dan in feite een weekend lang bijles, maar het verdient heel goed!

Ook zijn er ander soort baantjes die meer aansluiten bij je eigen studie. Zo is er op het Delftech Park (achter de campus) een bedrijf dat graag Elektrotechniek studenten aanneemt, om apparaten in elkaar te zetten, testen, etc. Hier mag ik als flexwerker aan de slag, en het leuke is dat het goed aansluit op wat we leren bij de practica. Zo kun je je soldeer- en meetskills nog eens extra opschroeven ook!

Nieuwe vakken
Het derde kwartaal gaat nu beginnen, en dat betekent dat er ook weer nieuwe vakken komen. De komende weken zullen we ons bezighouden met drie vakken: Kansrekening en statistiek, Versterkerschakelingen en instrumentatie, en Digitale systemen A. We zullen weer hoor- en werkcolleges krijgen, en ook zijn er weer practica met nieuwe projectgroepjes. Ik ben in ieder geval al benieuwd, volgende week zal ik jullie er meer over kunnen vertellen!

Groetjes,
Karen


Blog 16: Symposium, op kamers en tentamens

25 januari 2016
Er is deze week weer veel gebeurd! Ten eerste hebben we het project ‘De Beukende Bas’ nu officieel afgesloten – na een symposium, een groepspresentatie en een individuele overhoring zijn de studiepunten hiervoor dan toch echt binnen!

Verder had ik op woensdag een instemming, waarvan ik de dag erna goed nieuws kreeg: ik heb nu ook eindelijk een kamer! Maar, naast alle leuke dingen moest er ook weer hard gestudeerd worden. Deze week is het namelijk tentamenweek..

Afsluiting EPO-1
Nadat we nog de laatste aanpassingen hadden gemaakt aan het audiosysteem, was het afgelopen maandag tijd voor het symposium. Hier presenteert elk groepje trots zijn audiosysteem en wordt elk systeem ook getest. Een jury beslist dan welk groepje het beste werk heeft geleverd en die wordt de winnaar van het eerste project.

In vijf minuten moet je de belangrijkste keuzes in je ontwerpproces toelichten en daarna worden er drie geluidsfragmenten afgespeeld op jouw systeem. De halve studie kijkt toe, dus dat kan best spannend zijn!

Bij ons ging de presentatie erg goed, maar op het moment van de demonstratie, besloot de booming bass extensie het op te geven.. Dit was nogal balen, vooral aangezien deze het wel deed toen we het systeem nog geen 10 minuten daarvoor hadden getest!Gelukkig was dit geen groot probleem, omdat deze extensie optioneel was, en konden we nog steeds met een goed gevoel naar huis.

Donderdag was het tijd voor de groepspresentatie, waarbij je het hele systeem in detail moet uitleggen. Dat kan lang duren – wij waren bijna drie kwartier bezig! Daarna werd je in duo’s overhoord, om te kijken of je ook echt begreep wat je had gedaan en niet simpelweg had geprofiteerd van het werk van je groepje. Dit ging allemaal erg goed, dus het project is met een mooi cijfer afgesloten: 8,5! Dat betekent dat er nu weer 5 studiepunten binnen zijn, en dat hebben we gevierd met een drankje in de /pub.

Een van mijn groepsgenootjes aan het presenteren.

Blije gezichtjes in de /pub na een geslaagde EPO-middag!

Op kamers
Ik was al een tijdje op zoek naar een kamer, en via Kamernet was ik al een paar kamers tegen gekomen die mij wel leuk leken. (Mocht je ook op kamers willen, is Kamernet een hele handige site! Ook is het goed om je alvast in te schrijven bij Duwo.)

Nadat ik had gereageerd op een van de advertenties, werd ik uitgenodigd voor een instemming op woensdag. Je gaat dan langs bij het huis en je leert alle bewoners kennen. Zij hebben meerdere mensen uitgenodigd en kijken met wie het het beste klikt – die krijgt dan de kamer.

De dag na de instemming kreeg ik goed nieuws: ik was ingestemd! Ik heb een gat in de lucht gesprongen toen ik het te horen kreeg. Niet meer veel te vroeg op staan, niet meer 3 uur reizen per dag en geen last van vertraging meer! Ook is het een fijn huis met leuke huisgenoten, dus ik was helemaal blij! Na de vakantie ga ik verhuizen – ik kijk er al naar uit!

Tentamens
Het is weer tijd voor de tweede en laatste deeltentamens van dit kwartaal. Lineaire algebra & analyse B staat voor dinsdag op de agenda, lineaire schakelingen B op donderdag. Bij analyse gaat het voornamelijk over integralen. Lijnintegralen, oppervlakteintegralen, divergentie, curl – ik wist niet eens dat er zoveel verschillende varianten waren! Ook komen Taylorreeksen aan bod – deze series zijn eindeloos en kunnen erg handig zijn om getallen te benaderen.

En na de nodige colleges ga je dit soort grapjes leuk vinden.. Oeps!

Bij lineaire schakelingen gaat het over Bode-plots, Laplace transformaties en tweepoorten – het zal jullie nu weinig zeggen, maar het is allemaal erg handig! Zo hebben we bij het ontwerpen van het audiosysteem de Bode-plots veel gebruikt. We moeten nog even een weekje diep en de boeken duiken en hard studeren, maar daarna kunnen we even lekker ontspannen. Het is dan namelijk vakantie! Ik ga wintersporten met mijn college van de DSB, dus ik heb er al enorm zin in – nog even doorzetten, en dan genieten!

Groetjes,
Karen


Blog 15: Het eind van EPO-1

18 januari 2016
Deze week hebben we eindelijk onze versterker afgemaakt! Het was even stressen omdat er op het laatste moment wat dingen mis gingen, maar we hebben alles gelukkig op kunnen lossen. Het was hard doorwerken, maar dan heb je ook wat – de speaker produceert nu heel mooi geluid!

Donderdag, tijdens de laatste practicummiddag van dit project, hebben we dan ook véél muziek gedraaid. Vrijdag ging het feest door, want toen was het tijd voor de eerste wAkCie-borrel!

Sounds like the end
Jullie hebben al meerdere weken mee kunnen genieten van alle taferelen rondom het project ‘De Beukende Bas’, dus jullie zullen nu al wel weten dat er veel tijd in heeft gezeten! Donderdag hebben we het hele audiosysteem af gemaakt en de puntjes op de i gezet. De ‘booming bass extension’, het onderdeel dat de bas nog eens extra zou versterken, gaf nog wel wat problemen – bij verschillende ontwerpen gingen er verschillende dingen mis.

Zo was er een ontwerp waarbij er überhaupt geen geluid meer uit de speakers kwam, en een ander ontwerp waarbij er wél geluid, maar ook een vervelende 50Hz-brom uit kwam.. Aan het begin van de week zaten we dus hard te brainstormen over hoe we dit onderdeel werkend zouden krijgen. Donderdag, toen dat daadwerkelijk was gelukt, waren we dus ook heel blij!

De bas heeft vervolgens de hele middag staan beuken (pun intended) en wij konden genieten van mooie muziek. Het eindverslag is ingeleverd, dus nu is het tijd voor de allerlaatste loodjes: deze maandag is er een symposium waarbij elk groepje hun versterker moet presenteren, donderdag is de individuele overhoring en de uitgebreide groepspresentatie.

De laatste draadjes vast solderen.. Vooraan zie je de filters, achteraan de voeding, de versterker en de booming bass extension.

Schematische weergave van het circuit dat de booming bass extension en het gewone signaal optelt met behulp van een summing amplifier. De twee opamps in de parallelle takken werken als buffer.

Tijd voor een borrel!
Vrijdagavond was het lekker druk in de /pub – de eerste borrel van de wAkCie was aan de gang! De wAkCie is een eerstejaarscommissie waar ik ook in zit, die in de wintermaanden activiteiten organiseert. Deze avond hadden we een borrel georganiseerd met een piratenthema. Naast de hoop zwaarden, ooglapjes, en vlaggetjes en ballonnen die volledig in thema waren, hadden we ook allemaal gouden munten verstopt in de pub. Met behulp van een schatkaart konden mensen hiernaar op zoek, en als ze drie munten hadden gevonden konden ze deze inwisselen voor een gratis biertje.

Het was heel leuk om mensen er fanatiek naar te zien zoeken - vooral als ze de ‘valsstrik’-schatkaart hadden, die ze stiekem in doelloze rondjes stuurde. We kregen goede reacties en de mensen bleven lekker lang - kortom, de borrel was een succes! Binnenkort moeten we weer een activiteit organiseren, dus volgende week gaan we aan de slag om wat cools te verzinnen.

De piraten-cutout die we van tevoren gemaakt hadden – het leidde tot grappige foto’s!

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 14: En we zijn weer begonnen

11 januari 2016
De vakantie is nog maar een weekje voorbij, maar we zijn alweer bijna vergeten hoe het voelde om vrij te hebben – iedereen moest weer hard aan de slag! Zo waren er de hertentamens, en ook de deadline voor het project ‘De Beukende Bas’ komt al erg dichtbij. Gelukkig is er ook nog tijd voor leuke dingen – zo staat de eerste WakCie-borrel op de agenda!

Hertentamens
De eerste drie dagen van deze week was het tijd voor de hertentamens. Maandag was het tijd voor klassieke- en kwantum mechanica. Dit vak had ik gelukkig al gehaald, maar het scheen erg druk te zijn geweest in de tentamenzaal! Dit vak is namelijk het struikelvak van het eerste kwartaal, dus veel mensen waren blij met deze tweede kans.

Dinsdag was lineaire algebra en analyse aan de beurt – dit vak had ik niet gehaald, dus deze avond zat ik ook in de collegebanken. Ik had hier aan de vakantie veel tijd aan besteed, en dat was het ook waard: het ging hartstikke goed! Ook anderen hadden er een goed gevoel over, dus ik denk dat de meesten het deze keer wel hebben gehaald.

Woensdag was alweer het laatste hertentamen: lineaire schakelingen. Ook deze herkansing heb ik gedaan – niet omdat ik het vak niet had gehaald, maar omdat ik een hoger cijfer wilde. Ik weet niet of dat gelukt is, maar het is het hoogste cijfer dat telt, dus het vak heb ik gelukkig sowieso al gehaald!

De uitkomst van deze hertentamens zal voor sommigen nog wel spannend worden: tot 1 februari hoef je nog maar de helft van je collegegeld te betalen wanneer je je uitschrijft. Later kan natuurlijk ook altijd nog, maar dan betaal je het volle bedrag. Deze datum wordt dan ook vaak gezien als deadline voor het uitschrijven, en de hertentamencijfers zullen voor sommigen de doorslag geven. Daarom hoop ik natuurlijk dat deze cijfers voor iedereen zullen meevallen, we zullen zien!

EPO-1: ‘De Beukende Bas’
We zijn alweer een paar weken bezig met dit project, en het audio-systeem is zo goed als klaar. We hebben de voeding, de drie-wegfilter en de versterker af! Maar, er zit nog een klein addertje onder het gras.. Er moet namelijk ook nog een ‘booming-bass extension’ bij. Deze extensie moet geluidssignalen tot 100 Hz nog wat extra opkrikken, zodat de bas daadwerkelijk gaat beuken.

We hebben hier een ontwerp voor gemaakt en deze afgelopen donderdag aan het audio-systeem toegevoegd. Maar, tot onze verbazing kwam er toen geen geluid meer uit de speaker! Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus deze maandag gaan we daar nog even goed naar kijken.

Het zou kunnen zijn dat de op-amp in onze versterker overbelast is geraakt, of dat er ergens ongewenst kortsluiting optreedt. Wat het ook is, we moeten het snel oplossen – dit is de laatste week dat we er nog aan kunnen werken! Gelukkig is dit het laatste wat we nog moeten verbeteren, daarna kunnen we ons helemaal storten op het eindverslag en de presentatie, én genieten van het prachtige geluid dat dan uit onze speaker moet komen!

Versimpeld circuit van de versterker. Met behulp van de op-amp moet dit onderdeel het inkomende signaal 25 keer versterken, zodat de speaker lekker hard geluid kan maken.

Time for fun
Naast alle studie-gerelateerde dingen, stonden er ook andere dingen op het programma van deze week. Zo ben ik afgelopen vrijdag spontaan met mijn zus meegegaan naar een feestje van SoSalsa, een dansvereniging in Delft. Het was er superleuk, en ik denk dat ik me er volgend jaar ook ga inschrijven! Ze doen er aan salsa (duh), bachata, merengue, en nog meer.

Mijn zus had me in de trein naar Delft een paar basisstapjes geleerd, dus met die spoedcursus kon ik gelukkig ook nog wat dansjes meedoen. Wel voelde ik me een stijve hark – het is ongelooflijk hoeveel zelfs de eerstejaars al kunnen, na een half jaartje aan les! Het was gaaf om iedereen zo goed te zien dansen en er hing een hele relaxte sfeer, en het liet toch weer zien dat Delft naast de grote gezelligheidsverenigingen ook leuke sportverenigingen heeft!

Aankomende vrijdag is er weer wat leuks: de eerste borrel van de WakCie! Dit is een eerstejaarscommissie van de studievereniging, waar ik ook in zit. Hiervoor moeten natuurlijk de nodige voorbereidingen getroffen worden – onder het genot van wafels met veel te veel slagroom hebben we de laatste dingen besproken over de aankleding en zijn we bijna helemaal voorbereid voor de borrel.

De posters hangen, onze kleding gaat naar de drukker om voorzien te worden van een mooi WakCie-logo en de attributen om de /pub mee te versieren zijn ingeslagen! We hebben een piratenthema, dus voor mij was het de normaalste zaak van de wereld om bij de kassa van de Action aan te komen met een mandje vol zwaarden en ooglapjes, totdat de kassière vroeg: ‘Ga je piraatje spelen?’..

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 13: Goodbye 2015, hello 2016!

4 januari 2016
En er is alweer een jaar voorbijgevlogen! Dat 2016 jullie veel moois mag brengen, met veel geluk, gezondheid, én natuurlijk een goede studiekeuze! Hopelijk hebben jullie net zo’n fijne vakantie gehad als ik – ik kan niet geloven dat deze nu al voorbij is en we alweer in de collegebanken zitten.. Gelukkig hebben we de afgelopen twee weken onze batterij op kunnen laden en kunnen we er weer vol goede moed tegen aan – en dat moet ook, want de hertentamens zijn deze week al!

De eerste week van de vakantie ben ik samen met mijn ouders en zus de kou ontvlucht en zijn we naar Sevilla gegaan. Het was een hele mooie stad – er was veel te doen en te zien, en ondanks dat we nog steeds in winterjassen rond liepen was het schitterende zonnetje meer dan welkom! Omdat we er rond de kerst waren, waren de meeste inwoners thuis bij hun familie. Dat betekende dat het lekker rustig was op straat en wij konden genieten van alle toeristenattracties zonder rijen! Sevilla heeft op zo’n beetje elke hoek van elke straat kerken, maar ook gigantische paleizen en tuinen waar de wow-factor zeker niet ontbreekt. Mocht je dus nog op zoek zijn naar een leuke stad voor een citytrip, is dit zeker een aanrader! Voor de mensen die niet zo van cultuur zijn – Sevilla heeft ook hele fijne winkelstraatjes ;).

De kathedraal van Sevilla

In het Real Alcazar paleis

Weer een jaartje verder
Het fijne aan december is dat de ene feestdag zich na de andere opvolgt en je je dus geen moment verveelt! Na alle vrolijke kerstdagen was het alweer tijd voor oud en nieuw. Dit jaar vierde ik de jaarwisseling met mijn verticale van de DSB, Åsene. Na een diner met veel te veel gangen (amuse, koud voorgerecht, warm voorgerecht, tussengerecht, etc. etc.) waren we net op tijd klaar om af te kunnen tellen tot middernacht en het nieuwe jaar in te luiden met veel oliebollen, vuurwerk en gezelligheid. Daarna gingen we het centrum van Amsterdam in om het nachtleven te verkennen, en interessant was het zeker (zo maak je zomaar knokpartijen in de bus mee). Na een slapeloze, maar erg gezellige nacht, en een oliebol als ontbijt was het tijd om naar Scheveningen te gaan om het jaar fris en fruitig te beginnen: de nieuwjaarsduik! Het was de eerste keer dat ik meedeed, en ik geef toe dat ik er geen zin in had – veel te koud! Maar eenmaal daar aangekomen was het stiekem wel hartstikke leuk (maar ook nog steeds koud). Met zo’n vrolijke knaloranje muts op onze kop en een warme bak erwtensoep in onze handen waren we toch wel blij dat we het gedaan hadden. Daarna gingen we naar huis voor een welverdiende warme douche en een middagdutje!

We lachen wel, maar stiekem sterven we van de kou!

En weer aan het werk
Na een paar leuke, ontspannende dagen was het dan toch echt tijd om weer aan de bak te gaan. De eerste week na de vakantie zijn de hertentamens namelijk alweer! Ik heb me er voor twee opgegeven – lineaire algebra omdat ik het vak helaas niet had gehaald, en lineaire schakelingen omdat ik gewoon hoger wil halen. Bovendien moest aan het einde van de vakantie een verslag worden ingeleverd over de audio-filter voor het project. Er moest dus ook echt gewerkt worden – in de nodige Skype-sessies werd er niet alleen bijgekletst over de vakantie, maar ook over het verslag, en in de avonden kwamen niet alleen vrienden, maar ook de nodige vragen over matrices en integralen langs. Het verslag is afgerond en ingeleverd, en nagenoeg alle stof voor de hertentamens zit er nu in. Helemaal klaar voor de komende dagen dus!

De beste wensen voor 2016!

Groetjes,
Karen


Blog 12: De verhalen van een druk weekje

14 december 2015
En er is weer een drukke week voorbij gevlogen! De eerste deeltentamens van dit kwartaal zijn weer geweest en ook stond de deadline voor het volgende onderdeel van het project voor de deur. Gelukkig konden we vrijdag bijkomen van de drukke dagen met oliebollen en veel gezelligheid in de \pub (onze faculteitspub) en vertrok ik die middag naar het zuiden voor een weekendje Gent! Leuke afsluiting van de week dus – nu maar eens lekker bijslapen.

Deeltentamens
Woensdag hadden we ons eerste deeltentamen: Lineaire Algebra & Analyse B. Omdat het laatste deeltentamen van het voorgaande deel van dit vak (LA&A A) niet bepaald makkelijk was, wilde ik voor dit tentamen wel goed voorbereid zijn. En dat is wel gelukt – voor mijn gevoel ging het tentamen erg goed! Voor het deeltentamen van vrijdag was ik wat minder goed voorbereid, helaas.. Het was namelijk een erg drukke week: de taken voor het project hadden we niet helemaal goed verdeeld, waardoor mijn subgroepje deze week ineens heel veel te doen had. Hierdoor heb ik veel tijd in het project gestoken, en wat minder in Lineaire Schakelingen B.. Binnen twee weken krijgen we de resultaten terug, dus dan zullen we zien hoe het is gegaan. 

Project
Zoals jullie hebben gezien, was er veel dat nog gedaan moest worden voor het project. Afgelopen vrijdag moest namelijk dethree-way filter af, inclusief verslag. Deze filter zorgt ervoor dat signalen met de juiste frequentie naar de juiste speaker gestuurd worden. We moesten drie aparte subfilters ontwerpen, simuleren, solderen en meten. Donderdag hadden we de filters af en na het verzamelen van de meetresultaten zijn we hard aan de slag gegaan met het schrijven van het verslag. Ook is er veel vooruitgang geboekt bij de versterker zelf – hij is al gebouwd en moet nu alleen nog doorgemeten worden. Maar, toen we hem donderdag aan de speakers aansloten, kwam er al veel geluid uit! De andere groepjes zijn ook al aardig ver, dus op de practicummiddagen verandert de Tellegen Hall in een vrolijke muziekhal. Volgende week moeten we een presentatie geven over de filters en kunnen we ons daarna helemaal focussen op de laatste details van de filter en op het eindverslag.

Grote concentratie bij het bouwen van de filters

De voeding en de versterker testen

Interview
Bij het project zit ook een onderdeel mentoraat. Hierbij horen verschillende dingen: lunchlezingen, samenwerkingsworkshops, themapresentaties over fraude en plagiaat, maar ook een docentinterview. Afgelopen vrijdag hebben we een docent geïnterviewd die in de bio-electronica zit – dit is een vakgebied dat ik heel interessant vind, dus ik vond het erg leuk om al haar verhalen te horen! Ze kwam uit Griekenland, heeft in Engeland gestudeerd en is sinds een paar maanden in Nederland gaan wonen. Het was interessant om alle verschillen tussen de landen te horen, maar ook heeft ze veel over haar eigen onderzoek verteld. Ze zijn nu bezig met een chip voor mensen die door een ongeluk aan hun ruggenwervel verlamd zijn geraakt – met behulp van deze chip zullen ze alsnog kunnen bewegen! Ze zitten nog in de testfase, maar het is veelbelovend: de eerste chips zijn bij ratten gebruikt en deze konden met behulp van deze chip daadwerkelijk lopen! Het was erg inspirerend allemaal – ik hoop stiekem dat ik later ook aan zulke gave projecten mee kan werken!

Allons-y
Vrijdagmiddag hadden we een welverdiend rustmomentje in de \pub, om alvast even in de kerstsfeer te komen. Met de kerstlichtjes en de vele oliebollen was het een gezellige boel! Die avond vertrok ik naar Gent, waar we met zo’n 50 man de hele stad hebben verkend. Het was een reis van mijn studievereniging in Leiden, PREunion. Dit is geen deel van Electrical Engineering, maar van een Honoursprogramma van de Universiteit Leiden voor 5- en 6-VWO’ers, genaamd Pre-University. Dit programma heb ik de afgelopen twee jaren ook gedaan, en dit jaar doe ik bestuur van de bijbehorende studievereniging – het is een part-time bestuur, dus ik houd gelukkig nog gewoon tijd over voor mijn studie! Tijdens dit weekend hebben we een bezoekje gebracht aan de universiteit van Gent, maar hebben we ook de highlights en de leukste straatjes van de stad gezien. Ook hebben we de kerstmarkt en de foutste kroegjes afgestruind. Gent is zeker een aanrader om een keertje heen te gaan, het was een erg geslaagd weekend! Natuurlijk ook erg vermoeiend, dus na het afronden van deze blogpost kruip ik snel mijn bedje in.

Uitzicht over Gent

Met een paar mede-bestuursleden

Tot snel!

Groetjes,
Karen


Blog 11: Zie ginds vertrekt de stoomboot…

7 december 2015
We zijn al halverwege het kwartaal, ongelofelijk hoe snel de tijd toch weer gaat! Dat betekent dat de deeltentamens er weer aankomen, evenals deadlines van het project.

Volgende week wordt een lekker drukke week, en dat wordt dus even hard werken. Maar na alle gezelligheid van Sinterklaas kan ik er gelukkig weer even tegenaan!

Deeltentamens
Halverwege elk kwartaal zijn de deeltentamens: deze tellen mee voor de helft van je cijfer, de andere helft komt van de deeltentamens aan het einde van het kwartaal. We hebben maar twee vakken dit semester (lineaire schakelingen B en lineaire algebra B), dus gelukkig ook maar twee deeltentamens. Gek genoeg lijken de vakken nu wat makkelijker – misschien heb ik geleerd om wat beter te plannen en bij te blijven lopen, misschien moest ik nog wat wennen aan het hoge studietempo, ik heb geen idee. Maar ik weet wel dat ik er vertrouwen in heb dat ze goed zullen gaan! De komende dagen dus nog even hard studeren, en hopelijk kan ik jullie volgende week mededelen dat ze inderdaad goed zijn gegaan!

Vorderingen van het project
We zijn nu al vier weken bezig met het project en we komen steeds verder: vorige week is de power supply afgerond, deze week hebben we de loudspeaker analysis eindelijk af. Deze analyse is nodig bij het ontwerpen van de audio-filter, waar we deze week aan gaan werken. De audio-filter moet namelijk het inkomende signaal scheiden op basis van de frequentie, en signalen met de juiste frequentie naar de juiste speaker sturen. De verdeling van de frequenties moet berekend worden met behulp van deze analyse, dus het was erg belangrijk! De weken hierna zal de versterker zelf ontworpen moeten worden en zal het hele systeem getest worden. Aan het einde van het kwartaal zal er een symposium plaats vinden en zal er gekeken worden welke speaker de beste is – ik ben benieuwd!

De laatste metingen aan de power supply worden hier gedaan

Het leuke aan dit project is dat je kunt zien waar je precies mee bezig bent, waar je alles voor leert en dat je dit in de praktijk kunt brengen. Er komt echter wel veel bij kijken en achteraf gezien hebben we de taken niet helemaal goed verdeeld, waardoor mijn subgroepje deze week ineens heel veel te doen had. We zijn dus een paar dagen lang keihard aan het werk geweest voor het verslag. Gelukkig kregen we ook veel hulp van de rest van de groep – grote Skypesessies en ShareLaTeX (de LaTeX-versie van googledocs) maakten het samenwerken een stuk gemakkelijker en gezelliger, en het resultaat mag er wezen! Nu moeten we er komende week ook nog even keihard tegenaan voor de volgende deadline, maar daarna zal het weer even lekker rustig worden. Die kerstvakantie, daar kijk ik al naar uit!

Limiet aan hoeveel mensen er in een Skype-gesprek passen? Mooi niet!

Naast de berekeningen, het ontwerpen en de verslagen maken, zijn er ook nog andere dingen die je voor het project moet doen. De lunchlezingen had ik al genoemd, maar ook moet je een onderzoeker interviewen en een presentatie houden over iets actueels uit de elektrotechniek. Aankomende week zal ik met Lotte, een vriendin van me, een presentatie houden over prothesen die door je hersenen bestuurd kunnen worden. Er is namelijk een nieuw soort prothese in ontwikkeling die virtuele toetsenborden kan bedienen – dan kun je dus puur en alleen door middel van je gedachten computers besturen! Ook gaan we een onderzoeker interviewen die werkt in het raakvlak tussen elektrotechniek en biologie. Dat vind ik een heel interessant vakgebied, dus ik ben al nieuwsgierig naar wat ze te vertellen heeft!

Tussen het studeren door
Misschien hebben jullie er al wel van gehoord: escape rooms. Het zijn kamers waar je in opgesloten wordt, en alleen uit kan komen door via mysteries en raadsels de sleutel te vinden. Er komen er steeds meer, en ze zijn hartstikke leuk! Nu heeft een vriend van de DSB het gekke idee gehad om zelf ook zoiets te maken, maar dan nét iets anders. Lange tijd is hij bezig geweest om hier een pop-up variant van te maken: een kast waar je aan vast geketend wordt, en alleen los kan komen door de juiste sleutels te vinden voor de juiste laadjes en deurtjes. Woensdag ging Houdini’s Cabinet in première op de vereniging, en dat was een groot succes!

Natuurlijk werd er ook veel gevierd, en vooral veel pepernoten gegeten, want Sinterklaas was er weer eens voor pakjesavond! Vrijdagmiddag was er een Sintlunch georganiseerd door de ETV, met het klassieke ‘broodje ETV’ (filet americain, ei, ui, peper, zout, mayo), vééél pepernoten en nog veel meer gezelligheid. Ook was er de mogelijkheid om die week je schoen te zetten, en vrijdag kregen we ze terug met allemaal leuke goodies erin. (Dankjewel “Sinterklaas”!).

Die avond heb ik Sinterklaas gevierd met vrienden van de DSB, en dat was heel gezellig! Bij één van de vrienden thuis gingen we eten, en was het daarna tijd voor een dobbelspel met random cadeaus en grappige gedichtjes. Ook waren we met alle eerstejaars verkleed als Sinterklaas en zwarte pieten. Dat was leuk, tótdat ik die avond weer in de trein terug moest naar huis. De verf was bijzonder moeilijk om eraf te krijgen, en met een kop vol schmink wordt je toch wel een klein beetje raar aangekeken in de trein - snel tijd voor een kamer dus!

Zaterdag was het tijd om Sinterklaas te vieren met familie en vrienden thuis. Ondanks alle stress van last-minute falende surprises en inspiratieloosheid voor gedichten was het toch gelukt om wat ‘goeds’ in elkaar te zetten, en we hebben veel gelachen! Jammer dat Sinterklaas alweer voorbij is, maar gelukkig blijven de pepernoten nog wel even in de supermarkten liggen. Bovendien komt er een nóg leuker feest aan, Kerst! De kerstmuziek staat al lekker hard aan en die lampjes hangen al in de tuin – nu nog een ugly christmas sweater kopen en ik ben er helemaal klaar voor!

Thuis traditiegetrouw Sinterklaas vieren met familie en vrienden

Hoop dat jullie ook hebben kunnen genieten van Sinterklaas, tot volgende week!

Tot volgende week!,
Karen


Blog 10: Keep it cool

30 november 2015
Deze week waren er relatief gezien weinig activiteiten buiten de studie om, en dat was maar goed ook – er komen namelijk veel deadlines aan van ons project! Afgelopen week is de power supply afgerond, en onze versterker kan nu dus helemaal voorzien worden van energie.

Nu moeten we aan de slag met de andere twee onderdelen: de audiofilter en de versterker zelf. Er moet nog een hoop gerekend, gemeten en gedacht worden, dus we moeten ons hoofd koel houden en hard aan het werk! Daarnaast is er nog ander cool nieuws – ik zit in een nieuwe commissie!

De verschillende projectsonderdelen
Zoals eerder gezegd is het eerste onderdeel van het project, de voeding, eindelijk afgerond! Afgelopen donderdag hebben we hier een presentatie overgegeven en ook een tussenverslag voor ingeleverd. Nu kunnen we verder met de volgende stap: de audiofilter. Dit is het onderdeel waar ik met mijn subgroepje voornamelijk verantwoordelijk voor ben.

Voordat we konden beginnen met ontwerpen, moesten we een loudspeaker analysis doen, waarbij we de impedantie van de speaker moesten meten bij verschillende frequenties. Deze metingen hebben we nodig bij het ontwerpen van de filter en waren dus erg belangrijk, maar het was lastig om ze allemaal goed te krijgen!

Alles wat er fout kon gaan, ging namelijk ook fout. Het programma waar we mee moesten meten, Matlab, werkte niet, de files wilden niet unzippen en de geluidskaart ging ook nog eens stuk. Maar, na een hoop tegenslagen zijn de metingen dan toch éindelijk gelukt! De komende dagen moeten we een verslag maken en een presentatie in elkaar zetten, die we donderdag moeten geven. De donderdag daarna moeten we hetzelfde doen voor het ontwerp van de filter – dat wordt dus hard werken de komende dagen!

Bij de presentatie over de voeding

Een bijzonder chille commissie
Een tijdje terug werd ik tussen de colleges door apart geroepen door een paar mensen van de ETV, de studievereniging. In de loop van de dag hadden ze dit ook al bij andere mensen gedaan, dus ik was erg benieuwd naar wat er aan de hand was! Ik werd naar een donker commissiehok geleid, waar discolichtjes de boel opvrolijkten. Drie bestuursleden stonden aan de andere kant van de tafel, waar Kappelle, de president, een lang verhaal begon te vertellen over waarom de winter toch zo supermooi was. Een beetje verbaasd probeerde ik mijn lach in te houden, totdat de aap uit de mouw kwam – het was een uitnodiging voor de WakCie!

De WakCie is de winter activiteiten commissie: de eerstejaarscommissie die in het o zo koude seizoen vier activiteiten organiseert, waaronder twee borrels. (Ook is er de ZakCie, een commissie die in de zomer precies hetzelfde doet.) Ik vond het natuurlijk erg leuk, dus ik heb meteen toegezegd! Afgelopen vrijdag was onze eerste vergadering, waarbij we er eindelijk achter kwamen wie de andere commissieleden waren (dit moest je namelijk nog geheim houden). We zijn in totaal met acht eerstejaars, en het zijn allemaal gezellige mensen! De komende tijd gaan we brainstormen over een leuk logo en commissiekleding, en dan moeten we de eerste activiteiten in gaan plannen – het wordt cool!

Tot volgende week!,
Karen


Blog 09: De eerste studiepunten!

23 november 2015
Deze week kregen we de resultaten terug van de eerste tentamens – iets waar veel mensen nerveus op zaten te wachten! De cijfers waren erg verdeeld: voor sommigen waren de resultaten een grote meevaller, voor anderen helaas een grote tegenvaller. Gelukkig waren voor mij de cijfers min of meer zoals verwacht, en zijn de eerste studiepunten binnen! Woohoo!

De resultaten
Het eerste tentamen dat we terug kregen, was ook het tentamen dat het beste was gemaakt: lineaire schakelingen. Zoals je in het grafiekje hieronder kan zien, zijn de cijfers vet hoog allemaal! (Zo’n grafiekje wordt voor elk (deel)tentamen gemaakt). Ook bij mij ging het tentamen goed, en dat betekende dus dat mijn allereerste studiepunten binnen waren!

Statistieken van lineaire schakelingen

Een paar dagen later kwamen de cijfers voor lineaire algebra en klassieke- en kwantummechanica binnen, en deze waren over het algemeen toch een redelijke teleurstelling onder de eerstejaars. Mechanica had ik gelukkig een stuk beter gemaakt dan verwacht, maar helaas kon ik niet hetzelfde over lineaire algebra zeggen.. Nadat ik het tentamen had gemaakt wist ik eigenlijk al wel dat ik deze niet gehaald zou hebben, wat was de toets moeilijk! Later bleek dat érg veel mensen het met me eens waren. Na de kerstvakantie zullen de zalen voor de hertentamens dus lekker vol zitten!

10 van de 15 studiepunten die dit kwartaal gehaald konden worden zijn dus binnen, en ik heb er vertrouwen in dat dat laatste vakje ook moet lukken met een hertentamen. Ik wil namelijk graag mijn p-in-1! Dat is hoe het genoemd wordt wanneer je je propedeuse (al je eerstejaarsvakken) in één jaar haalt. Dit is dus wat anders dan BSA – voor je BSA moet je minstens 45 van de 60 studiepunten halen, anders mag je niet meer verder met die studie.

Voor je propedeuse moet je alle 60 punten halen, maar als je dit niet meteen in je eerste jaar haalt kun je alsnog gewoon verder met je studie – de vakken die je niet hebt gehaald, haal je het jaar daarop dan gewoon in. Dit betekent wel dat je het volgend jaar drukker krijgt – om dit te voorkomen, ben ik met mijn studiegroepje hard aan het studeren om alle komende vakken te halen. De wekelijkse meetingroom-sessies houden we er dus gewoon in!

Hard aan het werk voor EPO-1, ons eerste project.

Einde van de Dies
Zoals jullie wellicht al wisten, was het de afgelopen twee weken de Dies van de DSB, oftewel de verjaardag van mijn studentenvereniging! Er werden elke dag vette activiteiten georganiseerd – zo was er dinsdag de cantus, die echt hilarisch was. Als je in Delft komt studeren, zul je tijdens de OWee (introductieweek) ook naar een cantus gaan, maar deze variant was toch net een tikkeltje anders (en vooral een tikkeltje grappiger!).

Woensdag was de klusborrel, waarbij iedereen hard aan het werk was om vette aankleding neer te zetten voor de dag erop – dan zou het slotfeest plaats vinden! Het thema was Viva Las Vegas, en met mijn college (verticale) hebben we het DJ-meubel omgetoverd tot Caesar’s Palace, een casino uit Las Vegas. Het zag er enorm vet uit met de witte zuilen, romeinse schilderingen en gave verlichting, dus dat was een groot succes! Het feest was ook open voor externen, dus het was lekker druk. Al met al was het een zeer geslaagde Dies – nu is het dan eindelijk tijd voor een wat rustigere week om even bij te komen!

We gaan weer hard aan de slag voor ons project, dus volgende week zullen jullie daar een uitgebreidere update over krijgen. Tot dan!

Groetjes,
Karen


Blog 08: Het begin van een nieuw kwartaal

16 november 2015
Afgelopen week is het tweede kwartaal van start gegaan, en dat betekent nieuwe vakken! We zullen de komende weken verder gaan met het tweede deel van de vakken Lineaire Schakelingen en Lineaire Algebra & Analyse, maar ook zullen we beginnen met een gaaf project! Zoals je misschien wel hebt gemerkt, hebben we dus een vak minder dan vorig kwartaal. We zijn nu niet alleen op woensdag vrij, maar ook op vrijdag! En dat is maar goed ook, want die tijd hebben we hard nodig – het is een tijdrovend project..

EPO-1: De Beukende Bas
‘De Beukende Bas’ is de naam van het project. De komende weken gaan we aan de slag met het ontwerpen en het bouwen van een versterker. Maar, dit moet niet zomaar een versterker zijn – er zijn allerlei eisen aan verbonden. Zo moet, zoals de naam eigenlijk al zegt, de bas apart versterkt kunnen worden. Ook moet het HiFi zijn, oftewel geluid met een frequentie van 20 tot 20,000 Hertz af kunnen spelen. Er komt een hoop denk- en rekenwerk bij kijken, maar dat is niet het enige: ook moeten we verslagen schrijven en vergaderen (met een heuse voorzitter en notulist), lunchlezingen bijwonen en docenten interviewen.

Dit project doe je samen met je mentorgroepje, dat je al in het eerstejaarsweekend voordat de studie überhaupt begonnen is, hebt gemaakt. Ik heb gelukkig een heel gezellig groepje dat ook hard werkt, dus dat moet goedkomen! We hebben onze groep verdeeld in drie subgroepjes, die elk aan de slag gaan met een van de onderdelen van de versterker. Zo moet er een voeding gemaakt worden, een audio-filter en natuurlijk de versterker zelf. Ik zit in het groepje dat de audio-filter moet maken – hopelijk kan ik jullie over een paar weken zeggen dat dat helemaal goed is gegaan!

Een verjaardagsweekje
Afgelopen week, en ook volgende week, is het de Dies van de DSB – dit is de verjaardag van de vereniging, dus in deze twee weken vieren we dat we weer een jaartje ouder geworden zijn! Elke dag waren er vette activiteiten georganiseerd: zo was er bijvoorbeeld de poolparty, een autopuzzelrace en ook het oudjaardiner, waarbij er bijna net zoveel eten op de muren als in onze buikjes eindigde. Ook was er zondag de ouderdag, waarbij onze ouders kennis konden maken met de vereniging. Ze kregen een rondleiding door de stad en leerden de mores en zeden (de ongeschreven regels) kennen – het was een grappige dag en nu weten zij ook eens waar wij toch steeds uithangen! Volgende week komt er nog een cantus en een slotfeest, wat elk jaar een groot succes schijnt te zijn.

Zoals praktisch elke dag in Nederland, was het ook vandaag miezerig hondenweer, maar als echte bikkels gingen we gewoon door met de rondleiding!

Met mijn jaargenootjes op het bordes van de sociëteit – elke ouder houdt ervan om foto’s te maken, dus het escaleerde hier tot een heus paparazzi-momentje.

Maar, de Diesactiviteit die ik het allerleukst vond, was het open feest - dat heb ik namelijk samen met mijn commissiegenootjes van de StrakCie georganiseerd! Na veel dagen vol klussen en dingen regelen, waren we er afgelopen donderdag helemaal klaar voor. In het begin maakte ik me nog wel zorgen over hoe het zou gaan – komen er wel genoeg mensen? Gaan ze het wel leuk hebben? Maar toen het feest eenmaal begonnen was, waren die zorgen meteen voorbij. Het werd al gauw lekker druk en velen hadden grappige outfits aan met een woordspeling naar het thema – ‘Let the games begin’. Het was een mooie avond, dus ik kijk al uit naar het volgende feest dat we mogen organiseren!

Dit was net voordat het feest begon, toen alles opgezet was. Links staat alles klaar voor de band, rechts staat het DJ-meubel echt te shinen – het was al het klussen waard!

Met de complete StrakCie – supermooi strak!

Het was een leuke week – nu ga ik maar snel slapen zodat ik er volgende week ook weer tegen aan kan!

Groetjes,
Karen


Blog 07: Vrijheid, blijheid

9 november 2015
De tentamenweek is weer voorbij! Na een weekje hard bikkelen, zweten, doorploegen en veel studeren, was er dit weekend dan eindelijk tijd om eens lekker te relaxen! We hadden deze week 3 tentamens waarmee we de eerste studiepunten van het jaar binnen kunnen halen. Binnen twee weken krijgen we de uitslag – ik ben benieuwd!

Tentamens
We begonnen met lineaire schakelingen op maandag – het ging hierbij voornamelijk over condensatoren, spoelen en op-amps (onderdelen die signalen kunnen versterken). Ondanks de gezonde spanning die bij iedereen heerste en de kou die in de tentamenzaal hing, was de toets heel goed te doen! Dat was dus een goed begin van de week – vooral omdat we daarna door de studievereniging getrakteerd werden op erg noodzakelijk hersenvoer: een kopje koffie en een stuk cake met slagroom, woohoo!

De dag erna hadden we een vrije dag, waarin we ons nog een laatste keer konden voorbereiden op het tentamen van woensdag: lineaire algebra. Na het maken van verschillende opdrachten, een hoop oefenopgaven en nog meer oefententamens liep ik die ochtend met een zelfverzekerd gevoel de tentamenzaal binnen, maar dat was snel verdwenen: het was een ontzettend moeilijk tentamen! Mijn studiegenootjes hadden er ook last van, dus een beetje teleurgesteld gingen we die dag naar huis.

Vrijdag was het laatste tentamen, klassieke en kwantummechanica. Van de tweedejaars hadden we gehoord dat dit het moeilijkste vak was en dat hij vorig jaar erg slecht was gemaakt (slechts 28% had het de eerste keer gehaald!). Iedereen had dus hard zitten studeren, en dat werd zeker beloond – dit tentamen ging juist weer hartstikke goed! En even niet meer studeren – dat was voor iedereen een fijn vooruitzicht!

Andere voorbereidingen
Naast al het studeren en voorbereiden voor de tentamens, moest ik ook met de StrakCie (eerstejaarscommissie) een hoop voorbereiden – aanstaande donderdag is ons feest al! Het is een open feest, en naast muziek en snacks moet er ook leuke aankleding zijn. Zo gingen we vrijdagmiddag, na een snelle vergadering, naar de Gamma met een grote boodschappenlijst om de nodige klusspullen te kopen. Met een bakfiets die zó vol zat, dat de bak zelf niet eens meer te zien was, keerden we terug.

Zondag werd er de hele dag geklust en ondanks dat de middag niet altijd even soepel verliep – zo konden we het klushok pas twee uur na aankomst in- is onze commissiekleding roze in plaats van oranje geworden en bleken 7 gigantische bussen purschuim niet genoeg te zijn om überhaupt de helft van één tafel te versieren –was het een gezellige dag en we hebben ons prima vermaakt. Ook zijn we aardig ver gekomen met de aankleding, dus we hebben er zeker vertrouwen in dat het feest mooi gaat worden!

Komende week zal er nog veel ander leuks gebeuren – we beginnen met een nieuw kwartaal, dus dat betekent nieuwe vakken en het begin van een vet project! Ook is het de Dies, oftewel de verjaardag van de DSB, waardoor er de volgende twee weken elke dag wel wat gaafs georganiseerd is en er veel te beleven zal zijn. Dat wordt dus een goede tijd!

Groetjes,
Karen


Blog 06: Witte week

2 november 2015
De afgelopen dagen waren lekker druk, want de tentamens komen er weer aan! Dat betekent dus studeren, studeren en nog meer studeren.. Sommige mensen gaan de tentamenweek zonder enige stress in, maar ik had stiekem nog wel veel werk dat gedaan moest worden – gelukkig heb ik na een weekend hard doorbikkelen nog een vrij uurtje kunnen vinden om deze blog te schrijven.

Witte week
Deze week hadden we geen colleges volgens het normale rooster – het is namelijk witte week. Tijdens zo’n week heb je nauwelijks college, slechts een paar werkcolleges zijn ingeroosterd. Deze zijn bedoeld om nog wat laatste vragen te kunnen stellen voor de tentamens, de overige tijd kun je dan gebruiken om te studeren.

En dat hebben mensen zeker gedaan: nog nooit heb ik het zo druk gezien in de ub! Dat staat voor universiteitsbibliotheek, en dat is een fijne plek om te studeren. Zelf heb ik er ook een paar keer gezeten, en na al dat studeren denk ik dat ik nu toch wel goed genoeg voorbereid ben op de tentamens (hoop ik).

Maandag beginnen we met lineaire schakelingen, gevolgd door lineaire algebra op woensdag en klassieke- en kwantummechanica op vrijdag. En na dat laatste tentamen (en een welverdiend weekendje niks doen) begint het tweede kwartaal alweer! Dan krijgen we weer lineaire schakelingen en lineaire algebra & analyse, maar gaan we ook beginnen met een project – en daar kijk ik al naar uit!

Feestje plannen
Zoals ik al een keertje eerder verteld heb, zit ik in de StrakCie, een eerstejaarscommissie van de DSB die voor open feesten van de vereniging zorgt. Het eerste open feest is 12 november al, en die dag komt steeds dichterbij! We moeten alles regelen voor dit feest – bandje, DJs, aankleding, snacks. Ook hebben we posters en flyers gemaakt, die we deze week overal gaan ophangen en uitdelen (vooral de ub-diehards zullen er veel krijgen!).

Na een hoop getwijfel over onze kleding (Willen we groene of oranje kleding? Roze is ook leuk, toch?) zijn onze vestjes dan eindelijk besteld. Komend weekend gaan we hard aan de slag met het klussen zodat we toffe aankleding krijgen, en dan moeten we alleen nog de laatste puntjes op de i zetten voordat we er helemaal klaar voor zijn!

Ik ben al erg benieuwd - ik hoop dat ik bij het klussen niet al te vaak op mijn eigen duim sla met een hamer, of helemaal onder de krantensnippers kom te zitten door de papier maché.. We zullen zien!

Tot volgende week!

Groetjes,
Karen


Blog 05: De TU in de spotlights

26 oktober 2015
Dit was de laatste normale collegeweek van dit semester: volgende week is het witte week, en daarna beginnen de tentamens! Deze week en volgende week staan daarom helemaal in het teken van studeren, een relatief saaiere tijd dus. Al is het in Delft nooit saai - de TU stond deze week goed in de spotlights! Niet alleen bij scholieren met de meeloop- en open dagen, maar ook door de geweldige prestaties van studenten en onderzoekers!

Open Dagen
Afgelopen vrijdag, en ook vandaag, is er open dag in Delft, dus veel scholieren komen langs om een kijkje te nemen. Het was vrijdag dan ook lekker druk op de faculteit! Overal stonden stands en stonden studenten te praten met scholieren. Ook kon je bij de ETV (de studievereniging) een ‘broodje 230 volt’ halen. Dit was gewoon een hotdog, maar de knakworstjes werden wel op een hele speciale manier verwarmd: met behulp van twee vorken, een transformator, wat draadjes en netstroom uit het stopcontact! Zo waren het dus typische elektro-broodjes, en dat dit een succes was bleek uit de lange rij die aan de balie ontstond. Verder stonden er ook veel projecten op display, die gemaakt zijn door elektrostudenten. Het zag er allemaal heel leuk uit, dus ik raad het zeker aan om ook zo’n open dag te bezoeken. Volgende keer mag ik ook op zo’n open dag staan, dus misschien zie ik je daar wel!

Einstein en Nuna
Deze week was ook bijzonder door de overwinningen die Delft binnen heeft gesleept. Zo heeft het Nuon Solar Team de World Solar Challenge 2015 gewonnen! Het is nu alweer de zesde keer dat een Delfts team deze race wint, met de Nuna, een raceauto die op zonne-energie rijdt. Het was een geweldige prestatie van deze studenten – vergeleken met de Nuna-auto die in 2013 won, was deze auto 4 uur sneller gefinisht. Goed staaltje engineering dus!

Ook is er in het gebied van kwantummechanica een bijzondere ontdekking gedaan, waarmee de onderzoekers Einstein ongelijk hebben bewezen. Het is dus blijkbaar mogelijk dat deeltjes, door een of andere mysterieuze ‘verstrengeling’ op elkaar reageren, ook als ze ver van elkaar af staan, alsof er een soort ‘onzichtbare verbinding’ is. Dat klinkt allemaal heel abstract (en dat is kwantum mechanica ook zeker), maar het is toch een ontdekking die nog veel kan betekenen voor het vakgebied in de toekomst.

Benieuwd wat er volgende week allemaal voor bijzonders zal gebeuren – zoals jullie zien valt er altijd wel wat te beleven hier!

Groetjes,
Karen


Blog 04: Eerste tentamenresultaten, lunchlezingen en commissies

19 oktober 2015
Deze week was een relatief rustig weekje, en dat was wel even fijn! Na een paar drukke weken kon ik nu dan eindelijk weer een beetje bijkomen en de stof inhalen waar ik achterliep. Ook hebben we het cijfer van het eerste deeltentamen van Lineaire Algebra binnen, en ik heb hem gehaald, yay!

Tentamenresultaten
Helaas hadden niet veel mensen hem gehaald, slechts 47,5% had een voldoende! (bij de TU wordt een 5,75 als voldoende gezien.) Het eerste tentamen was dus niet fantastisch gemaakt, en dat merkte ik bij mezelf ook wel – het cijfer was toch wel lager dan wat ik op de middelbare gewend was. Dat was ook wel een beetje mijn eigen schuld, want mijn MO op school was om pas de dag van tevoren te beginnen met leren voor een toets, maar dat is nu toch niet zo’n goed idee meer! Dat wordt voor de volgende tentamens toch wat beter plannen, maar gelukkig heb ik het deeltentamen wel gehaald, dus dat is alsnog een opluchting.

Lunchlezing

Eens in de zoveel tijd worden er lunchlezingen georganiseerd, waarbij een bedrijf langs komt om tijdens de lunchpauze een verhaaltje te vertellen en hun bedrijf te promoten. Deze donderdag was de eerste lunchlezing van dit jaar, en kwam er een werknemer van Shell op bezoek. Deze man had zelf ook Elektrotechniek gestudeerd aan de TU, dus het gaf een goed voorbeeld van waar je terecht zou kunnen komen wanneer je afgestudeerd bent! Hij heeft uitgelegd hoe het is om te werken als Electrical Engineer bij zo’n groot bedrijf, en waar je zoal op moet letten bij het ontwerpen van een systeem voor een powerplant. Naast het feit dat lunchlezingen vaak heel interessant zijn, is er nog een goeie reden om te gaan: de gratis lunch, die altijd enorm lekker is!

Commissies
Als je in Delft komt studeren, zul je veel kansen krijgen om commissie te gaan doen – niet alleen bij studieverenigingen, maar ook bij studentenverenigingen. De soorten commissies lopen erg uiteen, maar ze hebben allemaal iets gemeen: het is erg leuk om te doen! Ik maak nu deel uit van de StrakCie, de eerstejaarscommissie van de DSB (studentenvereniging) die dit jaar 4 open feesten organiseert. Eens in de week vergaderen we – van het bedenken van thema’s tot het regelen van DJ’s en posters, het hoort er allemaal bij, maar wat al zeker niet ontbreekt is een hoop gezelligheid! Ik raad het dan ook zeker aan, het is een mooie toevoeging aan je studententijd.

Groetjes,
Karen


Blog 03: De kern van deze week

12 oktober 2015
Deze week stond er, naast de reguliere colleges, wat bijzonders op het rooster. Normaal gesproken zijn we woensdag vrij, maar deze week had de ETV (onze studievereniging) een excursie georganiseerd. Zo vertrokken we dus woensdagochtend op de fiets naar een kerncentrale!

De vrije woensdagen
Normaal gesproken zijn we op woensdag vrij – dat klinkt heerlijk (en dat is het ook wel een beetje) maar deze tijd staat ingeroosterd als zelfstudie, en die tijd heb je ook hard nodig! Bij Electrical Engineering heb je namelijk relatief weinig contacturen, wat betekent dat je thuis meer zelf moet doen. Bovendien zijn er elke woensdag 2-3 online toetsen waar je per toets 1,5 uur voor krijgt – zo ben je toch al gauw de hele middag bezig aan je studie! Deze toetsen zijn niet verplicht, maar wel handig om te maken – het zijn namelijk bonustoetsen. Als je ze goed maakt krijg je bij het cijfer van je tentamen extra bonuspunten, wat altijd mooi meegenomen is! Om ervoor te zorgen dat we op die woensdag ook écht wat doen, reserveer ik met mijn mentorgroepje altijd een meeting room (erg makkelijk om te doen, gewoon vragen bij de balie). Dat is heel handig omdat je elkaar dan vragen kan stellen, maar vooral ook leuk omdat je daarna gezellig met z’n alle gaat eten en chillen!

Zo zien de online toetsen er dan uit! Dit was voor klassieke mechanica, maar ook van lineaire schakelingen is er wekelijks een toets, voor lineaire algebra eens in de twee weken.

Bij de kernreactor
Blijkbaar heeft de TU Delft zijn eigen kerncentrale – hoe bizar is dat! Het was vanaf EWI (onze faculteit) dan ook maar 5 minuutjes fietsen voordat we er waren.  Deze centrale wordt niet gebruikt voor energieproductie, maar voor onderzoek, en hij is dan ook een stuk kleiner dan normale kerncentrales. Eenmaal binnen kregen we eerst een presentatie over kernsplijting, de centrale, en over de verschillende onderzoeken die er worden gedaan. Daarna kregen we een rondleiding en mochten we een kijkje nemen bij de reactor zelf! Het reactorvat hangt in een diep zwembad, waar het water voor koeling zorgt, maar ook voor het afremmen van de neutronen (wat nodig is om nieuwe splijtingen te veroorzaken). Omdat er zo weinig splijtstof per keer wordt gebruikt, is deze laag water genoeg om een groot gedeelte van de radioactieve straling tegen te houden en kun je dus veilig naast het zwembad staan – een kwartier in de reactor geeft ongeveer even veel straling als een nacht in je bed liggen. Door het heldere water kon je het reactorvat zien en dat zag er echt gaaf uit! Er kwam allemaal blauw licht vanaf (Tsjerenkovstraling) wat het een hele futuristische aanblik gaf. Naast de vele voorzorgsmaatregelen (sloffen over je schoenen, wekelijkse schoonmaak van de werkplaatsen etc.) moesten we bij de uitgang gecontroleerd worden op contaminaties – gelukkig was iedereen schoon en konden we zonder zorgen weer terug naar EWI voor een potje bubbelvoetbal. De ETV viert dit jaar namelijk weer een lustrum en verspreidt over het jaar zullen er 4 weken zijn waarin een hoop leuke activiteiten worden georganiseerd – deze week was de eerste lustrumweek, en wat is er dan nou leuker om te doen dan bubbelvoetbal?!

Het uitzicht op het reactorvat (in de centrale mocht je geen foto’s maken, dus deze is ongegeneerd van internet gehaald, maar het zag er precies zo uit!)

Dit was het dan weer voor deze week!

Groetjes,
Karen


Blog 02: De eerste tentamens voorbij

07 oktober 2015
Hoi allemaal! Het lijkt nog maar kort geleden dat het collegejaar begon, maar afgelopen woensdag moest ik er toch echt aan geloven: de eerste tentamens! Het is ongelofelijk hoe snel de tijd gaat. Tussen alle colleges, practica en gezelligheid door heb ik tijd vrij moeten maken om me op die tentamens voor te bereiden – of dat goed genoeg gelukt is, dat zullen we zien zodra de resultaten binnen zijn!

De barre reizen met het OV
De ochtend van de tentamens waren velen, waaronder ik, al vroeg aanwezig. Ik woon namelijk nog niet op kamers en moet elke dag ruim een uur reizen om in Delft te komen. Tenminste, dat is het geval als NS meewerkt, en dat gebeurt lang niet altijd! Werkzaamheden, geen machinist, aanrijdingen, valse bommeldingen, het is allemaal meer regel dan uitzondering geworden. Op tijd bij colleges zijn kan dus een hele uitdaging worden! Op de dag van de tentamens moet je wel echt op tijd zijn, want elke minuut dat je er niet bent gaat van je eigen tijd af, en na een half uur mag je de zaal niet eens meer in. Braaf stond ik die woensdag dus een úúr eerder op om zeker te weten dat ik op tijd zou komen – natuurlijk reed NS die dag perfect volgens de dienstregeling, en was ik dus ook een uur te vroeg aanwezig… Gelukkig waren er meer enthousiastelingen die hetzelfde idee hadden en was het wachten dus totaal geen probleem

De tentamens
Om negen uur konden we dan eigenlijk beginnen aan het eerste tentamen – Lineaire Algebra. Het ging hierbij om matrices en complexe getallen, wat allebei onderwerpen zijn die wel te doen zijn als je  de colstructies goed volgt (colstructies is een samenstelling van college en instructie, wat inhoudt dat je hoor- en werkcollege in één hebt). Later die dag hadden we ook Lineaire Schakelingen A, waarbij we spanningen en stromen moesten doorrekenen. Bij dit vak geldt hetzelfde als bij Lineaire Algebra, het is goed te halen als je er wat tijd in stopt. Ondanks dat ik er wat meer tijd in had kunnen steken, denk ik dat ik beide tentamens wel heb gehaald. En dus ben ik de rest van de dag gezellig bij de DSB (mijn studentenvereniging) geweest!

Practicum
De dag erna hadden we weer practicum (dit hebben we ongeveer 1-2 keer per week). Wij zijn bezig geweest met het maken van een versterkerschakeling, en deze week hebben we die gebruikt om antigeluid te maken. Nu denk je misschien “Hè?! Een versterker zorgt toch juist voor méér geluid, kan je daar antigeluid mee maken?!” Ja, dat kan zeker! Als je twee versterkers aan elkaar schakelt en het signaal van de ene inverteert, krijg je twee precies tegengestelde golven – deze doven elkaar uit en voilà, je hoort niks! In theorie klinkt dit allemaal erg makkelijk, maar in de praktijk wil er nog wel eens het een en ander fout gaan (zo werken doorgebrande opamps vaak wat minder goed…oeps!).

Eindelijk weekend
Na een drukke week was het in het weekend weer even lekker tijd om bij te komen. Vrijdag kwamen wat vrienden van de middelbare langs, en het was erg leuk om de verhalen te horen van hun studie ervaringen. Zaterdag zijn we naar Leiden gegaan voor Leids Ontzet – iedereen uit Leiden en omstreken gaat dan de straat op om te genieten van de vele bands, kermisattracties en overpriced eten – en het was een erg gezellige avond! Zondag heb ik lekker uitgerust, dus deze week kan ik er weer tegenaan – en dat moet ook, want het wordt een drukke week..

Op de Leidse grachten aan het luisteren naar een van de vele bandjes, en wat waren ze goed!

Tot volgende keer!

Groetjes,
Karen


Blog 01: Even voorstellen

28 september 2015
Ik ben Karen, 18 jaar oud en eerstejaars studente van Electrical Engineering. Het komende jaar zal ik wekelijks een stukje posten over alles wat ik beleef op de TU, zodat jullie een goed beeld kunnen krijgen van hoe het is om hier te studeren.

Het is namelijk heel anders dan wat je gewend bent op de middelbare school – de colleges, het studentenleven, het is allemaal nieuw! Hopelijk zal deze blog helpen bij het maken van je studiekeuze, want met al die verschillende studies is dat nou niet bepaald makkelijk. Begin vooral vroeg met oriënteren en laat je niet leiden door de mening van anderen, dan komt het allemaal goed!

EOW
Zo’n drie weken voor het begin van het collegejaar vond de eerste kennismaking plaats met de stad Delft en mijn medestudenten – het was tijd voor het EOW (Eerstejaars Ontvangst Weekend)! Tijdens dit weekend leer je elkaar en de faculteit beter kennen. De eerste dag brachten we door op EWI, de faculteit voor Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. We kregen een rondleiding door het gebouw en kregen zo een kijkje in bijvoorbeeld het hoogspanningslab en de studieverzameling (een grote collectie oude apparaten, denk aan oversized radio’s en tv’s). Ook mochten we het dak op – EWI is een van de hoogste gebouwen van Delft, en dat geeft een mooi uitzicht! De dagen erop hebben we doorgebracht op een kampeerterrein, waar we veel kennismakingsspelletjes hebben gedaan en vooral veel lol hebben gehad. Tijdens dit weekend werden ook de mentorgroepjes gevormd, met wie je de OWee gaat lopen en mee gaat samenwerken bij projecten in de rest van het jaar.

Met de hele groep op de foto! Alle sjaarzen (eerstejaars) kregen prachtige groene overalls – we zagen er het hele weekend super stylish uit.

Met mijn mentorgroepje – het is een hele gezellige groep, dus ik keek al erg uit naar de OWee!

OWee
Na het zeer geslaagde weekend was het dan eindelijk tijd voor de OWee. Dit is de introductieweek van Delft, en blijkbaar ook dé week voor de leukste activiteiten en feestjes! Gedurende deze week is er een hoop te doen – overdag leer je de vele faciliteiten van Delft kennen (er is veel te doen qua sport, cultuur, muziek etc) en ’s avonds kun je langs bij alle studentenverenigingen. Zo kun je roeien bij Laga of Proteus, dansen bij SoSalsa of een mooi feestje pakken bij Virgiel. Ook is er de beroemde homobingo bij Outsite, de homovereniging, en de Stock Exchange bij de DSB – allebei een must-see! De OWee is ideaal om nieuwe mensen te leren kennen en het is zeker een aanrader om hier aan mee te doen als je in Delft komt studeren.

Bij het openingsfeest, het was lekker druk!

Tijdens het avondeten aan de Delftse grachten werden we getrakteerd op een studentikoze parade van alle studentenverenigingen.

Op de sport- en cultuurdag was er van alles te doen. Zo kon je ook deze supertoffe vorm van voetballen uitproberen –gegarandeerd lachen!

Studentenverenigingen
Delft heeft veel studentenverenigingen, wat het een hele gezellige stad maakt! Denk er wel aan dat je bij veel verenigingen je alleen in kan schrijven tijdens de OWee. Ik heb me die week ingeschreven bij de DSB, een gezelligheidsvereniging van ongeveer 400 leden. Dit betekende dat mijn periode van nieuwe mensen en nieuwe indrukken nog niet voorbij was, na de OWee was het tijd voor de kmt! Dit is de kennismakingstijd, iets wat veel verenigingen hebben. Tijdens zo’n kmt leer je de vereniging en je medesjaarzen kennen, waarna je geïnaugureerd wordt en officieel lid bent! Een studentenvereniging is naar mijn mening een goede toevoeging aan je studententijd - het is erg fijn om na een lange dag vol colleges even lekker te kunnen ontspannen op de sociëteit! Er zijn veel verenigingen die naast gezellig borrelen ook veel aan muziek en sport doen, en het is een uitstekende manier om jezelf te ontplooien.

Eerste collegeweken
Na die drukke, maar vooral leuke tijd is de zomervakantie dan toch echt aan een eind gekomen, ongelofelijk hoe de tijd is gevlogen! De eerste dagen van college kocht iedereen snel zijn boeken en gingen we braaf naar college. Je merkt er meteen dat het waar is wat iedereen zegt: het tempo ligt inderdaad een stuk hoger! Gelukkig is de stof allemaal goed bij te houden, vooral als je naar de colleges gaat. In tegenstelling tot de middelbare school is er geen verplichte aanwezigheid, maar het is erg nuttig om te gaan – het maakt de stof beter te begrijpen en het zal uiteindelijk nog tijd schelen ook! 

We begonnen met drie vakken: Klassieke en Kwantummechanica, Lineaire Algebra en Analyse, en het typische elektrovak Lineaire schakelingen. Er zijn ook practica, waarbij we leren solderen en werken met verschillende schakelingen. Dat is erg leuk, omdat je dan de stof ook in praktijk kan brengen. Sinds dit jaar zitten we in de Tellegenhall – hij is pas sinds kort geopend, dus alles is lekker nieuw en modern!

Studiekeuze
Dit was een kleine samenvatting van de afgelopen weken, maar er is nog zoveel meer te vertellen! De komende tijd zal ik jullie meer vertellen over de studie en de vakken, de eerste tentamens (help!) en alle gekke avonturen die je als student meemaakt. Zo kun je goed zien wat je komend jaar te wachten staat als je voor Electrical Engineering kiest – ik verzeker je, het is een leuke tijd! Als je nog niet zeker weet wat je wil doen, twijfel dan zeker niet om naar een open dag te gaan of om een dagje langs te komen als meeloper. Ook de Studiekeuzechecks en de Last Question Days, die later in het jaar zullen volgen, kunnen goed helpen bij het maken van je keuze. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat zulke dagen erg nuttig zijn en dat keuzestress nou niet bepaald fijn is. Bezoek dus zoveel mogelijk open dagen - wanneer ik zelf ook op zo’n open dag sta vertel ik je met veel plezier meer over de studie!

Maar voor nu, veel succes op school en tot volgende week!

Groetjes, Karen