Blog: Shea

Blog 37: “Zomer in zicht!”

2 juli 2018
Deze week heb ik van alles en nog wat gedaan en meegemaakt. Om te beginnen stond ik samen met drie andere elektro-studenten deze week iets meer in de spotlight dan ik normaal gewend ben in de EWI: we werden gefilmd voor een nieuw promotiefilmpje van elektrotechniek! Lees verder voor de volle nabeschouwing…

Light, camera, action!
Met z’n drieën moesten we in de Tellegenhal lekker ons dingetje doen. De tafel lag vol met robots, PCB’s multimeters en boeken. Als er een camera op je gericht is, blijkt het toch knap lastig om aan dingen te sleutelen terwijl je blij moet kijken! 

Na ongeveer 10 takes waren de cameramannen tevreden en mochten we door naar buiten, om ons lekker in het gras te filmen terwijl we aan het studeren waren. Het filmen heeft wat ongemakkelijke situaties veroorzaakt maar wij bleken ware natuurtalenten (not) en konden er gelukkig om lachen.

Tentamens
Tussen alle leuke dingen van deze week door heb ik helaas nog twee tentamens volgende week. Ik ben elke spare minute wel in de UB te vinden om te studeren! Gelukkig heb ik dit kwartaal leuke vakken: Elektriciteit en Magnetisme is enorm interessant maar wel lastig. Verder is Digitale Systemen B wel te doen en zeker niet het meest vervelende vak. En EPO zit erop, de presentatie heb ik gehad en het project met een goed cijfer afgesloten :)

Geen zin meer in de UB? Kom naar proteus en feest mee!
Tussen het leren door moet je soms even lol hebben: van Proteus mochten wij daarom deze week een Top C4 feest organiseren! Na de verenigingskampioenschappen hebben we de barzolder van Proteus omgetoverd tot een heuse Jersey Shore setting. We hebben aan alles gedacht: plaktattoo’s, fake tan, palmbomen … ga maar even door. Het was een zeer geslaagd feest en de UB was de volgende ochtend een stukje rustiger…

Dit was alweer mijn laatste blog van het jaar. Het eerste jaar op de universiteit is voorbijgevlogen en ik heb ervan genoten! Ik had niet verwacht dat ik in Delft zo snel mijn eigen plekje zou vinden, niet alleen qua studie maar ook qua vereniging en vriendengroepjes. Het was een jaar om niet te vergeten – volgend jaar wordt net zo leuk! Nu ga ik lekker genieten van mijn zomer (en Japan!). Allemaal heel erg bedankt voor het lezen, en een fijne zomer!

Groetjes Shea

Blog 36: “It’s alive!”

25 juni 2018
De stress schoot er afgelopen week wel bij ons in. Uren hebben de eerstejaars elektroërs gezwoegd in de Tellegenhal om de finishing touches aan hun robot te brengen: het symposium was namelijk vrijdag!

Symposium
Na 10 weken gewerkt te hebben aan onze zelfrijdende robot was het toch echt tijd om hem te testen. Elk groepje kreeg een kans om zijn robot te showen op de ‘gameboard’. Dit was een enorme matrix waarin muntjes werden gelegd en het was aan de robot om deze op te sporen en te ontwijken. Onze robot deed het aardig goed en kon 2 van de 3 challenges succesvol afmaken! 

TU Delft - EE blog 02/07/2018

Het weekend was ook in de trant van EPO,  omdat wij woensdag onze presentatie hebben over het project. Hierin moeten we alle technische aspecten presenteren, samen met hoe ons project als groep is verlopen en de achtergrond van het project. Wish me luck!

NSK
Zondag hadden mijn ploegje en ik de NSK op de bosbaan in Amsterdam: de Nationale Studenten Kampioenschappen! De dag bestond uit twee 1 km voorwedstrijden gevolgd door een ellendige 2 km finale. We roeiden onszelf - al zeg ik het zelf - met enorm gemak naar de finale. Dat wilde niet zeggen dat we niet zenuwachtig waren, want onze grootste concurrent Skadi haalde de finale ook. 

Wij lagen de hele 2 km voor maar verloren helaas in de laatste 3 meter met een verschil van een paar centimeter (voor de roeiers onder ons: er was een snoekje in het spel). Ik kan niet ontkennen dat er geen tranen waren maar we kijken alsnog terug op goed weekend, want wij hebben als ploeg een verenigingsrecord op de 500 meter en 1000 meter gevaren!

Verder leef ik deze week ongeveer in de UB (Universiteitsbibliotheek) want over een weekje zijn de laatste tentamens van het jaar alweer! Ik kan niet geloven hoe snel dit jaar voorbij is gevlogen. Ik kijk erg uit naar de vakantie, want meteen na de hertentamens vertrek ik voor drie weken naar Japan!

Bedankt voor het lezen en tot volgende week :)
Shea

Blog 35: “Delftse Dames”

25 juni 2018
Zoals velen weten is Delft niet de stad waar je enorme crowds van vrouwen kan vinden: er is een overvloed aan studenten, dat wel, maar menig meisje is soms nog moeilijk te zien. Echter was het afgelopen maandag wel anders – door heel Delft kon je groepjes meiden zien lopen, rondgeleid door een paar vrouwelijke veteranen. Het was de dag van de Ladies Intro!

Ladies Intro

De Ladies Intro is een jaarlijkse activiteit, bedoelt voor meiden die het aankomende jaar in Delft gaan studeren. Een dag lang worden ze rondgeleid over de campus, gaan ze langs bij alle studentenverenigingen en doen ze leuke activiteiten. Zo kunnen ze samen Delft verkennen zonder het gevoel te hebben  alsof je het enige meisje bent! (wat soms nog weleens kan gebeuren…)

Ingedeeld in kleine groepjes van ongeveer 6 meiden gingen ze met twee mentoren (eerste- of tweedejaars studenten) dus te voet de stad door van vereniging naar vereniging. Ikzelf was bij Proteus aan het werk, om de lunch voor te bereiden. In recordtijd (denk ik) hebben we 400 broodjes in elkaar geflanst want alle meiden kwamen tegelijkertijd lunchen! Naast lunchen konden ze bij Proteus zelf roeien – de ene groep wat soepeler dan de andere, op de foto met onze meest gespierde roeiers en genieten van een rondleiding. Oh en je kon je eigen smoothie ergometeren! Een ergometer is een roeimachine: bovenop de roeimachine stond een blender gemonteerd. Hoe harder je dus roeide, hoe sneller je smoothie klaar was!

Feest

Aan het eind van de Ladies Intro was er een groot feest: alle meiden konden met hun mentoren genieten van muziek en een drankje! Hoe belangrijk studeren en misschien wel de verenigingen ook zijn, is het ook goed om te laten zien dat we in Delft ook wel feestjes kunnen geven.

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Blog 34: “IFoT”

18 juni 2018
Vele studenten zullen het wel gemerkt hebben: de weg naar de UB was afgesloten, de aula was moeilijk te bereiken… Allemaal omdat er een of ander enorm festival aan de gang was op de campus! Het was weer tijd voor het jaarlijkse IFoT, oftewel International Festival of Technology.

Het festival duurt 3 dagen, en tijdens deze dagen is er een overvloed aan activiteiten waaraan je kunt deelnemen. Zo was er een Quantum Quiz, een escape room en werden er allemaal interessante interactieve lezingen gegeven.

Muziek

Naast de nodige lezingen en andere technische activiteiten was er een enorm podium geïnstalleerd: tot mijn grote verbazing kwam Kraantje Pappie hier even hoi zeggen tegen de Delftse studenten. Er waren nog vele andere artiesten die muziek kwamen maken en zelfs Groover, een studentenorkest in Delft.

Projecten

Wat er ook nog op het festival te bewonderen was, waren projecten van studenten: zo hadden vrienden van mij hun ‘Kroboot’ gepresenteerd: een robot die door de grachten kan varen en al varend kroos kan verwijderen van het wateroppervlak, wat de flora en fauna van het water kan verbeteren. Er waren nog talloze andere projeten – kom vooral volgend jaar langs om ze allemaal te bewonderen!

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Blog 33: “Elektriciteit en toga’s”

11 juni 2018
Vorige week was voor vele elektroers een vreemde mix van stress en relaxen: we hadden namelijk maandag tot en met woensdag  vrij, en dan donderdag ons tentamen. Heel lekker om drie dagen niet naar de uni te hoeven – het tentamen haalde echter wel de ontspanning er vanaf.

Electricity & Magnetism

Dit tentamen was voor het vak E&M (zie hierboven). Het bestaat uit 4 weken van elektriciteit en daarna 4 weken les over magnetisme. Dit vak wordt door velen als pittig beschouwd (inclusief mijzelf) maar gelukkig is er genoeg oefenmateriaal om je te helpen voorbereiden op het tentamen. Bij mij ging het tentamen helaas wat minder, ik kwam in tijdnood en zoals velen van jullie wel kennen schiet je dan in de stress. Zo veel zorgen maak ik me er ook weer niet over, aangezien je bij het tweede mid-term tentamen de kans krijgt om je gemiddelde cijfer op te krikken.

Langs de IKEA voor lakens

Donderdag hadden wij het eerste en gelijk laatste tentamen van de week, en dat werd mooi afgesloten met een toga-party op Proteus, met als thema ‘Vroeg pieken met de Grieken’. Mijn ploegje en ik konden dit feestje niet laten schieten dus besloten we wat lakens in te slaan en na het eten uit te vogelen hoe we hier nou een mooie toga van konden maken. Na de lakens gevouwen, geknoopt en geknipt te hebben kwamen er uiteindelijk nog vrij stijlvolle creaties uit! 

Groetjes,

Shea

Blog 32: “Eat, sleep, panic, study, repeat”

28 mei 2018
Het zonnetje heft de afgelopen week lekker geschenen: allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar met het vooruitzicht van de tentamens kan dit heel moeilijk zijn! Wie zou er namelijk een studeren in de UB verkiezen boven een dagje strandhangen…

Planning

Het leren begint allemaal bij het maken van een goede planning. Zo start ik normaal 1 week voor de tentamens met leren: ik begin met het bijwerken van alle stof, zodat ik met alle onderwerpen van het tentamen bekend ben. Dan ga ik naarmate het tentamen dichterbij komt oefen examens maken – deze zijn heel handig, zo weet je vaak precies wat je kunt verwachten. Verder staat er vaak ook enorm veel extra materiaal op Brightspace (onze versie van Magister) waarmee je uitgebreid kunt oefenen. Dit is allemaal nodig om een goed cijfer te halen! Verder is het natuurlijk ook van belang dat je in de vier weken voor de tentamens alle stof hebt bijgehouden – niet dat dit altijd lukt… oeps!

Cijfers

Zoals ik vast weleens heb vermeld, duurt het eeuwen voordat de cijfers van de tentamens bekend zijn. Dit kan soms vrij zenuwslopend werken: stel je twijfelt heel erg of je met het tentamen een gemiddelde van een 5.8 hebt gehaald en je een maand moet wachten voor je hierachter komt! Gelukkig gaat de tijd op de universiteit razendsnel (wij kunnen allemaal niet geloven dat ons eerste jaar er al bijna op zit…) en lijken die ‘cijferwachttijden’ korter dan ze zijn.

Zomervakantie… of toch leren?

Veel mensen weten het waarschijnlijk al: de hertentamens van de universiteit vallen in de zomervakantie. Voor sommige mensen geen probleem, voor anderen heel wat stress met vakanties omplannen etc. Ikzelf moet er twee maken (omdat ik mijn propedeuse wil halen dit jaar) – andere studenten moeten er soms wel vijf of zes. Gelukkig had ik al rekening gehouden met eventuele hertentamens en heb ik mijn vakantie eromheen gepland! Als cadeautje aan mezelf voor het leren van de hertentamens vertrek ik precies 1 dag later lekker naar Japan…

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Groetjes Shea

Blog 31: “Karaoke en zwemmen”

23 mei 2018
Het was de afgelopen week verrassend druk in de EWI: er werden buiten drankjes gedaan, in de /Pub werd uitbundig gezongen en tijdens de lunch werd er genoten van lunch in een lunch lecture! Dit waren allemaal activiteiten waaraan je kon meedoen tijdens de Dies Week van de studievereniging van elektrotechniek.

Feestje hier, wijnproeverijtje daar

De week begon met een feestelijke receptie buiten de EWI: er werd volop genoten van (gratis) bier en alle elektroërs konden zo lekker integreren! (studententaal voor socializen).  Dit was niet de enige feestelijke activiteit van de week. Zo was er dinsdagavond een diner in het centrum van Delft, je kon je uitleven bij een wijnproeverij en donderdagavond werd de week feestelijk afgesloten met een karaokeavond in de /Pub. Ook werd op deze avond het Jaarboek uitgereikt door de JaBo-commissie, oftewel Jaarboek commissie ????. Hier staan stukjes van allemaal verschillende studenten die elektrotechniek studeren over hun commissie of project. Ook staat achterin het ‘smoelenboek’, waar elke student van elektrotechniek mooi geportretteerd staat!

Voorbereiden op tentamens…

De afgelopen weken waren heel hectisch: trainingskampen, wedstrijden, het begin van EPO-II, de Dies, noem maar op! Helaas bestaat er nog zoiets als een tentamenweek en die is volgende week al… Ik ben nu hard bezig met weer in het ritme komen van regelmatig studeren om zo die tentamens maar te knallen! Niet alleen staan er tentamens op het schema, maar er wordt ook verwacht dat we ons mid-term report inleveren voor het EPO project. Hard aan de slag dus!

Nog even lachen

Ik weet dat ik in elk blog wel iets over Proteus post en wilde het dit keer vermijden, maar de training van dit weekend heeft wat goud beeldmateriaal opgeleverd welke ik gewoon moet delen. Ik ging weer oefenen in de skiff (eenpersoons boot), en we gingen omslaan oefenen! Ik wil niet al te veel verklappen van het filmpje maar ik kan wel zeggen dat er wordt gezwommen…

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Groetjes Shea

Blog 30: "Happy weather, happy me"

7 mei 2018
Zoals heel Nederland wel heeft gemerkt werd het de afgelopen dagen tropisch weer! Daar genieten wij studenten volop van (na een periode van wat teleurstellendere weerberichten…). Zelf heb ik een heleboel gedaan de afgelopen week, dus in dit blog een korte samenvatting daarvan!

Colleges, EPO en meer…

Door het mooie weer kan het soms lijken alsof je al zomervakantie hebt, terwijl er nog een BSA te halen valt… Daarom heb ik mezelf gedwongen naar elk college te gaan, alle instructies bij te wonen  en alle EPO-sessies goed voorbereid in te gaan! Het valt soms wat zwaar (8 uur opstaan is niet voor iedereen weggelegd…) maar omdat mijn vriendengroep ook een hardwerkende houding heeft houden we elkaar gemotiveerd.

Trainingsweekend

Veel rust kreeg ik niet dit weekend, want mijn ploegje en ik hadden besloten een traininsweekendje in Haarlem in te plannen. We konden een boot lenen van Amphitrite, de roeivereniging in Haarlem, en hebben lekker op het Spaarne geroeid. Nou is ‘lekker’ misschien niet het goede woord, want door alle pleziervaart leek het soms meer op een trans-Atlantic race dan een stukje varen.

Bevrijdingsdag

Nevertheless konden we er wel om lachen en vooral het vooruitzicht van Bevrijdingspop hield ons op de been. Na even van Alain Clark te hebben genoten gingen we naar de Patronaat (concert-venue in Haarlem) om van de gratis afterparty te genieten. We kwamen met z’n allen om zes uur ’s ochtends thuis, om vervolgens vijf uur later aan de derde training van het weekend te beginnen. Laten we zeggen dat we betere trainingen hebben gedraaid, maar het zonnetje hielp natuurlijk wederom!

Al met al dus een drukke maar heel leuke week. Geniet allemaal van het mooie weer en tot volgende week!

Groetjes Shea

Blog 29: “PEiL & PEiK”

30 april 2018
Het hele weekend bestond voor mij uit zwoegen, roeien, zwoegen tijdens het roeien en natgeregend worden: het was namelijk het weekend van de PEiL! De PEiL staat voor Proteus-Eretes in het Lang en is een race van maar liefst 4.5 kilometer over onze geliefde Schie. In dit blog alles over deze prachtige Delftse roeiwedstrijd!

PEiL

Na weken van training voor deze gevreesde en helse tocht was het zondagochtend dan eindelijk zover: om tien uur begonnen we met oproeien naar de start, en hoewel we vaak lange stukken roeien werden we toch wel bang voor de race die ons te wachten stond. Bij de start begon het ook nog eens keihard te regenen maar niks weerhield mijn ploegje ‘Ellende’ ervan om maximaal te knallen tijdens de hele race. Met schreeuwende supporters die langs de kant meefietsten (waaronder mijn moeder, bedankt voor het komen mam) hebben we met bloed, zweet en enorm veel tranen de finish gehaald!

PEiK

Naast het roeien van die helse 4.5 kilometer startten we ook de PEiK: Proteus-Eretes in het Kort. Dit was een sprint van 450 meter, wederom op de Schie. We startten deze race met een paar invallers dus hebben helaas niet gewonnen, maar meedoen is belangrijker dan winnen toch? ????

Omdat alleen roeien voor ‘Ellende’ natuurlijk te weinig is, hebben we samen veel medewerkerstaken op ons genomen. Zo stonden we zaterdag met z’n vieren urenlang hamburgers en panini’s te grillen op het vlot van Proteus en hebben een ploeggenootje en ik lopen vlotbazen. Vlotbaas is een heel leuke taak om te krijgen: het komt erop neer dat je een verkeershesje krijgt en een megafoon, en daarmee alle andere boten mag commanderen (waar ze moeten aanleggen, ze vertellen dat ze moeten opschieten etc.). We hebben zelfs in de stromende regen erg genoten van deze nobele taak -het is wonderbaarlijk hoeveel respect je krijgt als je een walkie-talkie en een megafoon rond je nek hebt!

Dit was een korte samenvatting van de meest memorabele wedstrijd van de Proteus kalender, bedankt voor het lezen  en tot volgende week!

Shea

Blog 28: “Nieuwe energie na Q3”

23 april 2018
We hebben keihard gestreden in de laatste tentamenweek van het derde kwartaal (Q3) en zijn hard toe aan een rustig weekendje. Het blijft echter beperkt tot dit weekend, want maandag begint alle hectiek all over again… In dit blog zal ik alle nieuwe vakken van Q4 noemen en toelichten.

EPO-2

Nu het laatste (!) kwartaal van start is gegaan betekent dat ook een nieuw EPO project, namelijk EPO-2. Zoals sommige van jullie misschien wel weten was het eerste project een speaker bouwen. Dit project gaat nog een stapje verder met het integreren van de technische aspecten met programmeren! Het is aan ons om een autonoom autootje te programmeren, compleet met sensoren en al. Het doel is dat het autootje ‘mijnen’ kan detecteren en een bepaalde route kan rijden en onthouden. We hebben nog geen idee hoe we dit project aan gaan pakken maar de eerste sessie zit er wel op! We hebben nieuwe groepjes gekregen dus hierbij kondig ik mijn nieuwe groep aan: BD1 (de creatieve teamnaam komt nog).

Elektromagnetisme

Het vrij gevreesde vak waar we dan ook aan moeten geloven is elektromagnetisme. Dit is een vak wat -je raadt het al- vooral gaat over magnetische velden en alles wat daar ongeveer bij is betrokken. Er is nog maar 1 college geweest dus zoveel weet ik er nog niet vanaf… meer informatie komt nog!

Digitale systemen B

Dit vak komt je misschien bekend voor: ik volgde namelijk digitale systemen A in Q3! Zoals je al kan raden is dit vak dus een vervolg op digitale systemen A. We gaan net iets dieper op de stof in en leren meer theorie bij om een doorgronde kennis te krijgen van Hardware Description Languages en Finite State Machines.

 

Tot volgende week,

Shea

Blog 27: ‘Retail therapy á la student’

16 april 2018
De eerste zonnestralen beginnen door te komen en verblijden zo ongeveer heel Nederland: ook wij Delftenaren genieten hier volop van. Je ziet overal mensen ijsjes eten, rondlopen door de binnenstad of lekker bronzen in die roeiboot! Ik was zelf ook te vinden in de binnenstad van Delft, toerist in eigen land te spelen…

Ik moet heel eerlijk bekennen, dat sinds ik hier woon ik nooit echt de binnenstad van Delft heb verkend (de Grote Markt en alle grachtjes eromheen). Dit weekend kwam moeders op bezoek en leek het ons een goede anti-stress remedie om samen te shoppen! In deze post krijgen degenen  die nooit in Delft hopelijk een beter beeld van wat er allemaal te beleven valt.

Winkels…

In Delft heb je verrassend veel leuke boetiekjes en winkels waar je terecht kunt om een leuke outfit te scoren. Zo heb je de standaard ketens als H&M en ONLY, maar ook wat kleinere schattige winkels als je goed zoekt. Welke winkel heel populair is onder de studenten is de SoLow: een soort Xenos/Zeeman waar je voor een prikkie verkleedkleding en andere onnodige prullen kunt kopen. Zelf ben ik hier vaak te vinden om kleding te kopen voor de feesten van Proteus!

Mijn moeder en ik hebben dus de hele dag lekker lopen slenteren en kregen steeds zwaardere lading om mee te tillen: het is immers nooit verkeerd om soms even verwend te worden vlak voor de tentamens :). 

…en al het andere

Net zoals in elke stad stikt het van de gezellige terrasjes en restaurantjes. Wat in Delft heel leuk is, is dat veel cafés een deel van hun terras op een boot hebben gezet, waardoor je als het ware ‘in’ de gracht koffie kunt drinken. Je hebt ook vele andere ‘bekende’ plekjes, zoals de pool- en biljart bar en natuurlijk de bios, Pathé.  Ik ben zelf nog bezig met alle andere bijzondere plekjes te verkennen. Delft is immers een stad met veel geschiedenis – er was volgens mij iets met Willem van Oranje en Antoni van Leeuwenhoek, Vermeer en Delfts Blauw… Genoeg om over te leren dus! Mijn doel is dan ook om aan het einde van mijn bachelor de toergids kan uithangen voor mijn familie die op bezoek komt. 

Hopelijk heeft deze post jullie een beter beeld gegeven van Delft als stad, bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Groetjes Shea

Blog 26: “Even zen”

9 april 2018
Elke student heeft weleens een periode waarin hij of zij zich even wat minder voelt. Voor de een is dat een winterdip, voor de ander is dat ziek zijn of misschien een laag cijfer halen. Omdat studeren toch wel zwaar is, komt dit gevoel vaker voor dan je denkt. Deze blog wijd ik daarom aan een paar manieren die ervoor kunnen zorgen dat je uit zo’n dip komt!

1.  Take a breath

Ik begin met waarschijnlijk de meest cliche tip, maar het is wel waar: wil het allemaal even niet lukken, neem dan even een pauze. Zet een kopje thee, kijk even Netflix: het is belangrijk dat je even aan iets anders denkt. Zo geef je jezelf de kans om tot rust te komen en er later met een frisse blik naar te kijken. Wedden dat je na een nachtje goed slapen die vervelende wiskundesom echt wel snapt?

2. Vraag om hulp

Het probleem waar ik zelf vaak mee zit is dat ik er in mijn eentje niet uitkom maar dan lang blijf door ploeteren. Het kan heel goed helpen om dan aan een medestudent/professor hulp te vragen: er is altijd wel iemand die het snapt en je graag wilt helpen. Zo voorkom je dat je lang vast blijft zitten op een onderwerp en hier alleen maar gefrustreerd van wordt. Geloof me, als je een computerprogramma moet schrijven en de compiler geeft na de vierduizendste keer bewerken nog steeds een error, kun je -ook voor je mentale gemoedstoestand- die hulp goed gebruiken!

3. Niet alles moet NU

Bij elektrotechniek is het tempo vrij hoog, en het komt voor dat je door een weekje ziek zijn/druk schema wat achterloopt. Bij mij gaan mijn stressniveaus al gelijk omhoog, maar dat is natuurlijk helemaal niet nodig als je erover nadenkt. Het is prima te doen om in het weekend rustig bij te werken: grote kans dat je het voor maandag weer af hebt en gewoon weer mee kan draaien met het reguliere schema.

4. Falen is menselijk

Wat voor mij het moeilijkst was is, is het feit dat ik sommige tentamens niet in een keer haal/dat ik iets na drie keer doornemen nog steeds niet snap. Op de middelbare school ging alles mij vrij gemakkelijk af en slaagde ik cum laude, maar hier haal ik alle vakken à la de Hollandse zesjescultuur. Ik moet echt strijden voor elk vak - dit geeft wel een sense van voldoening als je het dan haalt, maar soms haal je het dan ook niet. Ik moet me dan realiseren dat het gewoon een lastige studie is, en het heel normaal is dat je soms een tentamen niet haalt. Mijn moeder zei laatst  ‘when it gets tough, the tough gets going’, het maakt dus niet als je een vak niet haalt, als je maar niet opgeeft en die herkansing gaat knallen!

Hopelijk hebben jullie wat aan deze blog, bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Groetjes Shea

Blog 25: “Huisje, boompje, feestje”

26 maart 2018
Je kunt ze in alle soorten en maten vinden: een hokje onder een trap à la Harry Potter, een grote slaapkamer maar een badkamer delen met 14 man of gewoon lekker bij paps en mams: ik heb het natuurlijk over studentenwoningen.

Veel Delftse studenten wonen op kamers; het scheelt reistijd, je hebt veel meer vrijheid en het is heel gezellig! Je hebt hier verschillende soorten kamers/huizen waar je terecht kan komen. In dit blog zal ik mijn eigen ervaring delen, maar ook een paar andere opties bespreken.

Mi casa

Zelf woon ik in een appartementje wat we hebben gekocht vorige zomer. Ik woon hier met een Duitse lucht en ruimtevaart student (hoe deze combinatie is gekomen ligt aan mijn moeder die op een feestje iemand tegenkwam en die kende weer iemand…) en het bevalt goed! Het ligt op 10 minuten fietsen van de campus en is om de hoek van het station. We hebben een badkamer, aparte wc, woonkamer en breakfastbar – I prefer ‘cocktail’-bar… Het heerlijkste vind ik mijn was-droogcombinatie, zodat ik niet met vuilniszakken vol vuile was in de trein moet zitten! Het enige wat ik enorm mis aan ‘thuis-thuis’ is de vaatwasser. Zoals Passenger het goed heeft verwoord: only know you love her when you let her go…

Studentenhuizen

Veel van mijn vrienden wonen in een studentenhuis: dit zijn meestal grote huizen waar 5 tot 15 studenten wonen. Het leuke aan deze huizen is dat de bewoners heel divers zijn: de ene is een masterstudent werktuigbouwkunde, terwijl de andere net is begonnen met industrieel ontwerpen. Meestal hebben deze huizen een grote GR (gemeenschappelijke ruimte) en veel douches etc. Je hebt wel allemaal je eigen slaapkamer, dus privacy genoeg in zo’n druk huis. Wat het leuke is in zo’n huis is de huisfeestjes: omdat er alleen maar studenten wonen in zo’n complex zal er niemand klagen om de luide muziek of de vele fietsen voor de deur!

Wonen op de campus

Sinds dit jaar is er een nieuw gebouw op de campus waar studenten terecht kunnen. Er zijn natuurlijk veel meer opties in Delft, maar een kamer vinden is niet makkelijk! Het is natuurlijk ideaal als je je bed maar hoeft uit te rollen en je zit al in je collegezaal. Niet gek dat veel studenten een studiootje of kamer willen die naast hun faculteit zit. Zelf ben ik nog nooit in zo’n gebouw geweest maar van wat ik hoor is het heel prettig wonen!

Dit was het alweer voor deze week, tune in next week voor meer!

Groetjes, Shea

Blog 24: “Not now, I’m busy”

4 april 2018
Misschien heb je het wel eens gehoord van een  student: “Zullen we een keer lunchen? Ja ik heb het nu druk... ik kan eind juni wel?”. Ons leven is druk-druk-druk, we gaan na een instructie snel langs de Aldi en naar de studentenvereniging en soms na een feestje meteen door de collegebanken in. Ohja, je ouders mag je natuurlijk ook niet vergeten, dus dan spring je vrijdag in de trein om hen te plezieren met je bezoek. In dit blog zal ik laten zien hoe een standaard week er voor mij uitziet.

Universiteitsrooster

Mijn opleiding staat natuurlijk op nummer 1 (in theorie, het lukt niet altijd om dat te verwezenlijken…) dus ik probeer naar zoveel mogelijk colleges en instructies te gaan. Online kan ik mijn rooster checken en elk weekend zorg ik ervoor dat ik ongeveer weet hoe mijn week eruit gaat zien. Mijn rooster van deze week ziet er zo uit:

Niet alleen moet ik naar deze colleges, ik moet ook elke week een paar meelopers vermaken! Als je kijkt naar het rooster lijkt het vrij leeg, maar dit komt doordat alle zelfstudie-uren erbuiten vallen. Om goed on track te blijven met de stof moet je zeker na de colleges thuis nog een paar uur aan de gang!

Roeirooster

Naast mijn universiteitsrooster heb ik nog een tweede schema dat heilig is, namelijk het trainingsrooster voor roeien. Die houden wij keurig bij in een Excel bestandje waarin de hele ploeg de beschikbaarheid etc. kan doorgeven. We trainen zo’n vijf keer in de week en (helaas) ook in het weekend, dus dat betekent dat ik mijn bezoekjes aan het ouderlijk front eromheen moet plannen.

Sociale rooster

Naast de universiteit heb ik natuurlijk ook vrienden en familie die ik soms wat aandacht moet geven en de enige ‘plek’ hiervoor is het weekend. Je zou denken dat de weekenden dus heel ontspannen zijn… on the contrary! Het is soms nogal wat gepuzzel om alle lunches/dinertjes/koffiebezoekjes te realiseren ik vind het het altijd waard om even met vrienden bij te kletsen. Vaak heb ik in het weekend ook een viool- en pianoles (waar ik dan vaak niet voor heb kunnen oefenen, sorry juf Helga!) en moet ik mijn Russisch even bijhouden. Daarvoor heb ik wel een life-hack gevonden, namelijk een app die om de zoveel minuten een Russisch woord laat zien: zo blijft er toch soms wat hangen.

Hopelijk heeft dit blog jullie een beter beeld gegeven van wat ik allemaal in een week uitspook! Bedankt voor het lezen en tot volgende week.

 

Groetjes Shea

 

Blog 23: “FAQ”

26 maart 2018
Vorige week waren de open dagen en ons promoteam werd overladen met vragen over ongeveer alles. Zoals beloofd zou ik dit blog wijden aan het beantwoorden van veel gestelde vragen, dus geniet ervan!

Is de studie moeilijk?

Dit is denk ik wel de meest gestelde vraag. Op open dagen wordt elektrotechniek soms nogal gepresenteerd als een ‘onmogelijk’ moeilijke studie, maar dit is natuurlijk helemaal niet waar. Wat ik vaak zeg is dat ik zelf echt geen wiskunde genie ben, maar toch alles heb gehaald. Als je wiskunde leuk vind en je staat boven de 7 kun je het aan! Je moet wel over een goede dosis doorzettingsvermogen beschikken: je zult niet altijd goede cijfers halen en je zult er soms geen bal van snappen (geloof me), maar dan moet je toch even doorbijten om het vak te halen! Maar all in all is deze studie goed te doen als je gemotiveerd bent.

Kun je tentamens herkansen?

Soms haal je een onvoldoende voor een toets en moet je deze herkansen. Elke toets kun je herkansen, of het jaar erop opnieuw doen, zolang je je bindende studie advies maar haalt (45 punten in je eerste jaar). De inhaalmomenten voor het eerste kwartaal zijn na de kerstvakantie, het inhaalmoment voor alle andere kwartalen is in de zomervakantie (je wilt dus geen hertentamens hoeven doen!).

Hoe makkelijk is het om een kamer te vinden?

Delft stikt van de studenten, dus het stikt ook van de studentenaccommodaties. Echter is het niet altijd makkelijk om 1,2,3 iets te vinden. Als je echt op kamers wilt raad ik je dan aan om voor de zomervakantie te beginnen met zoeken, maar als het niet lukt – niet getreurd. Veel studenten krijgen uiteindelijk een kamer via-via, dus woon een paar maandjes bij je ouders totdat je de kans hebt om ergens in een huis te gaan wonen!

Hoe is het om als meisje elektro te studeren?

Deze vraag krijg ik vaak, omdat het toch wel opvalt dat er veel meer jongens elektrotechniek studeren dan meiden. Ik geef dan graag mijn eigen ervaring als antwoord: de sfeer is in de EWI (het faculteitsgebouw) zo prettig dat je er niet zo veel van merkt. Er zijn natuurlijk ook andere studies in het gebouw die wel meer meiden hebben, dus je merkt niet dat er in het gebouw ‘meer’ jongens zijn! Soms merk je wel als je een practicum doet dat je misschien het enige meisje bent, maar je wordt niet anders behandeld of raar aangekeken. Ik vind het gewoon leuk hier!

Ik twijfel tussen universiteiten, welke vind jij beter?

Wat ik altijd als eerste zeg als ik deze vraag krijg is dat in Nederland elke technische universiteit goed en erkend is. Ik kan niet zeggen dat elektrotechniek bij Eindhoven of Delft kwalitatief beter is, want het zijn allebei goede opleidingen! Je moet meer kijken naar ‘hoe’ het wordt gegeven en waar je de sfeer beter vindt. Ik heb zelf voor Delft gekozen omdat ik de sfeer heel prettig vond en omdat het nog redelijk dicht bij mijn familie is (die wonen in Haarlem).

Dit waren zo’n beetje de meest gestelde vragen, hopelijk hebben jullie er wat aan!

Groetjes, Shea

 

Blog 22: ‘Kom mee naar de Open Day :)’

19 maart 2018
Weken aan voorbereidingen zijn voor deze dagen afgegaan. Tijdens meerdere lunches hebben we goed overlegd en we hebben zelfs ’s avonds cursussen gevolgd! Al deze activiteiten leidden tot de dag dat het hele team, in blauwe TU Delft shirtjes, scholieren uit 4, 5 en 6 VWO verwelkomden in de EWI.

9 en 10 maart waren namelijk de open dagen van de TU Delft! Scholieren kregen de mogelijkheid om bij alle faculteiten presentaties bij te wonen en vragen te stellen aan de studenten. Ikzelf stond natuurlijk in de faculteit EWI: samen met mijn mede elektroërs stonden we op de informatiemarkt bij de stand alle mogelijke vragen te beantwoorden.

Opleidingspresentatie

Elke studie geeft op de open dagen een opleidingspresentatie, verzorgd door de opleidingsdirecteur en een student. Dit jaar was ik die student, en heb dus de hele week voor de spiegel staan oefenen voor de grote dag (maak ik mezelf graag wijs…). De presentatie duurde ongeveer 40 minuten en dekte veel aspecten van de opleiding: het curriculum, wat de vakken inhouden, of de studie zwaar is en dergelijke. Dit mocht ik presenteren, samen met mijn persoonlijke ervaring van het eerste jaar. De opleidingsdirecteur had het dan over de wat formelere zaken, zoals wat studiepunten zijn en wat voor masters je kan kiezen.

Ik vond het een hele gave ervaring om in een volle collegezaal te presenteren: ik moet eerlijk toegeven dat praten door een headset wel mijn favoriete onderdeel was ( net Steve Jobs). Voor de eerste presentatie van de dag was ik nog wel een beetje zenuwachtig, maar toen eenmaal de kop eraf was genoot ik van alle andere presentaties!

Informatiemarkt

Na de presentaties was er een kort werkcollege voor de scholieren om kennis te maken met stof die we bij de opleiding behandelen. Het bleek achteraf een beetje hoog gegrepen en de scholieren snapten er niet zo veel van, maar op zich geeft het ze wel een goed beeld van hoe wij ons in de colleges voelen :). Daarna konden ze rondlopen op de informatiemarkt, waar ze alle  brandende vragen konden stellen. Er stonden ook een paar ‘geknutselde’ dingen, zoals onze zelfrijdende auto en een zelf-geprogrammeerd computerspel zodat ze konden zien hoe praktisch wij bezig zijn!

Ben je zelf scholier en heb je deze open dagen gemist, don’t worry! In mei is er weer een open dag met presentaties en een informatiemarkt; je kunt je natuurlijk ook aanmelden voor een meeloopdag en dan zal ik je persoonlijk een rondleiding geven door de faculteit!

Ik noemde in dit blog wat veel gestelde vragen, dus in het volgende blog zal ik wat van deze vragen benoemen en beantwoorden. Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Groetjes, Shea

Blog 21: Van alles wat

5 maart 2018
Na een paar weken te hebben geschreven over de nieuwe vakken die we hebben en alles wat daar ongeveer mee te maken heeft, leek het me leuk om een keertje een klein overzichtje te geven van wat mij zoal bezig heeft gehouden deze tijd.

Gyas Hunze

Allereerst had ik een drukke periode bij Proteus: de Gyas Hunze kwam eraan. De Gyas is een roeiwedstrijd in Groningen van 2,5 kilometer door de grachten. Het was een bijzondere ervaring, want we trokken veel bekijks. Helaas was het enorm koud: de wedstrijd liep dan ook uit omdat de grachten ijsvrij moesten worden gemaakt. We dobberden uren lang op het koude water met alleen een wedstrijdshirtje: ik moest dan ook even bijkomen de dag na de race. Gelukkig was het verder een geslaagd weekend in Groningen!

MEP
Tussen alle colleges en roeitrainingen door moest ik een weekendje naar Haarlem voor het Model European Parliament. Dit is in principe het ‘naspelen’ van het Europees Parlement, met verschillende commissies en dergelijke. Ik mocht het hele weekend de rol van Algemeen Voorzitter vervullen, wat zeker niet vervelend is: een beetje de baas spelen is nooit verkeerd! De MEP-sessie werd afgesloten in het gemeentehuis van Haarlem met 4 debatten over het aannemen van de gemaakte resoluties.

30 EC hoppakee!

Na lang (lees: LANG) te hebben gewacht op onze cijfers voor de laatste deeltentamens van het tweede kwartaal zijn we nu eindelijk uit onze spanning gehaald. En ik ben blij verrast: ik heb alles gehaald! Ik ben enorm blij, want het betekent dat ik nu 30 EC’s (studiepunten) binnen heb. Nog maar 15 punten en ik heb mijn BSA (bindend studieadvies, om door te gaan naar het tweede jaar heb je een positief advies nodig) gehaald!

Dit was even een kort overzicht van mijn afgelopen maand, maar er komt nog van alles aan dus hou mijn blog in de gaten!

 

Groetjes Shea

Blog 20: ‘PC lab in C’

26 februari 2018
Na talloze keren te hebben gecheckt op puntjes vergeten, hier en daar een spatie te veel of toch ergens een spelfout doet hij het nog steeds niet. De emoties lopen hoog op en de laptop is al meerdere malen dichtgeklapt. Ik heb het natuurlijk over het fenomeen programmeren.

Sinds dit kwartaal hebben wij het vak digitale systemen A, waarin we leren programmeren in de computertaal C. Sommige mensen hebben al ervaring met programmeren (ik alweer helaas niet), maar met dit vak begin je gewoon vanaf de basis. Eerst leer je simpele programmaatjes, bijvoorbeeld hoe je een output kan printen (“Hello World!” komt je misschien bekend voor). 

Assignments

Bij dit vak is het de bedoeling dat je veel oefent met het programma, want alleen zo wordt je er uiteindelijk goed in. Om ons een beetje te forceren te programmeren, is het bij dit vak verplicht om uiteindelijk 10 ‘assignments’ in te leveren: elke assignment is een ander programma. De programma’s die we moeten schrijven zijn onder andere bepalen of een cijfer een priemgetal is, of de grootste gemeenschappelijke deler vinden van twee input getallen.

PC Lab

Om ons een beetje te helpen is er een paar keer per week een PC lab in de Tellegenhal, waarbij we rustig onze programma’s kunnen maken. Er lopen hier oudere studenten rond, assistenten, die kunnen helpen als je weer eens vastzit bij een error van de compiler (geloof me, dat zijn er meestal veel…).

Als je dan eindelijk ervan bent overtuigd dat je programma werkt, moet je hem nog inleveren. Eerst checkt de computer zelf of het programma klopt en daarna controleert een assistent hem nog een laatste keer. Dit kan heel frustrerend zijn, want soms wordt iets vijf keer achter elkaar afgewezen. Het is dan ook een kleine overwinning als een opdracht wordt goedgekeurd!

Groetjes, Shea

Blog 19: “Love is in the air”

19 februari 2018
Het nadert langzaam 14 februari, de dag van de liefde. Oftewel bij elektro: de dag van het gamen. Er zijn immers weinig meisjes bij elektro dus de jongens moeten het maar met elkaar doen! Om de eenzamen onder ons te vermaken organiseerde ik met mijn commissie, de FEE (Female Electrical Engineers) iets leuks voor Valentijn.

Cupcakes

Lang van tevoren (lees: extremely last minute) hebben we de poster voor de promotie in elkaar geflanst en zijn de cupcakes en versiersels gekocht. We overwogen nog om ze zelf te bakken, maar voor een hele studie leek dit ons toch wat veel werk. Wouter, van het bestuur van de ETV, was zo lief om de bestelling bij de Jumbo op te halen. Op de dag zelf zetten we alles klaar en versierden we het vergaderhok naast het bestuurshok met hartjesslingers (die je blijkbaar zelf moest vlechten, 2 uur van mijn leven die ik nooit meer terug krijg) en hartjesballonnen.

Wedstrijd

Vorig jaar was er ook een cupcakeactie, en er is een soort onofficiele wedstrijd gaande wie de mooiste cupcake kan maken. Met roze en witte icing met daarbij veel glitter en bloemetjes werden de schattigste cakejes gemaakt. Gek genoeg waren veel elektroers hier helemaal in hun element!

Al met al was de cupcakeactie een succes en zijn alle honderd cupcakes op gekomen. De volgende acties van de FEE zijn onder andere een meidenavond met chickflicks en maskertjes en een heel laat kerstennieuw gala! 

Ik hou jullie op de hoogte, groetjes Shea!

Blog 18: “Lekker lui”

12 februari 2018
Na keihard te hebben geblokt voor de tentamens hebben we (alweer) een welverdiende vakantie! Dit vrije weekje staat bekend als je ‘Delftse witte week’ en alle studenten aan de universiteit mogen ervan genieten.

Wispo

Voor veel studenten betekent deze vakantie lekker op winstersport gaan (vandaar de afkorting, Wispo). De leden van de studievereniging ETV gingen lekker naar Risoul, zo luidde dan ook hun slogan ‘op je smoel in Risoul’! Ik besloot niet mee te gaan omdat ik even lekker een weekje niks wilde doen. Daar had ik nou echt behoefte aan!

Klussen

Ik nam deze week vrij heel serieus wat betreft het klussen in mijn appartementje. Voor degenen die dat nog niet weten: ik woon sinds dit schooljaar in een appartement vlakbij het station, aan de Jacoba van Beierenlaan. Ik woon hier samen met een Duitse student die Lucht en Ruimtevaart studeert en het bevalt allemaal heel goed! Ik ben alleen erg geobsedeerd met het interieur van huizen dus ik ben sinds ik er woon druk bezig met de inrichting. Vaak als ik dan even een middagje vrij was ging ik een muur schilderen of een meubel in elkaar zetten. Maar deze week ging het vooral om de puntjes op de i te zetten – zo heb ik al mijn schilderijen opgehangen en de kleine klusjes gedaan die ik steeds uitstelde. Ik moet zeggen dat ik blij ben met het resultaat!

Lekker aan het werk in mijn net versierde huisje!

Naar huis-huis

Veel studenten (onder andere ik) kiezen ervoor om in de vakantie naar ‘huis-huis’ te gaan: lekker naar papa en mama. Het kan namelijk zijn dat je ze een tijd niet ziet omdat je te druk bent met tentamens, dus dan is het heerlijk om een paar dagen door te brengen bij je ouders. Er wordt lekker voor je gekookt en je hoeft even niks zelf te doen. Ik heb er in  ieder geval van genoten!

Dit was het alweer voor deze week, tot volgende week!

Groetjes Shea

Blog 17: “Hoppatee een 6,2”

12 februari 2018
Blokken, blokken en nog eens blokken zijn de kernwoorden voor deze week. Er lijkt geen einde te komen aan de tentamenweken maar na deze week zijn we wel op de helft van het jaar! Een mooi vooruitzicht dus.

Linear Algebra and Analysis B

Dinsdag moesten we vroeg uit de veren voor het eerste tentamen van de week, algebra. Om half negen stond ik dan ook klaar bij het Legermuseum in het centrum van Delft – de TU gebruikt soms deze locatie als tentamenplek omdat er niet genoeg tentamenplekken zijn. Stikzenuwachtig ging ik aan een tafeltje zitten, ik moest namelijk een 6,2 halen wilde ik dit vak halen. Ik had namelijk het vorige tentamen niet denderend gemaakt dus er zat wat druk achter! Gelukkig ging het erg goed en na afloop hoorde ik dat aardig wat mensen dezelfde antwoorden hadden.

Linear Circuits B

Het laatste tentamen op vrijdag was het gevreesde circuits. Voor dit vak moest ik ook een 6.2 halen dus de druk zat er alweer lekker achter! Thank god ging dit tentamen ook goed dus ik kon met een gerust hart genieten van het weekend!

Nakijken

Op de middelbare was je misschien nog weleens gewend dat als je een proefwerk maakte het cijfer dezelfde dag al online stond. Was het nu maar zo! Officieel duurt het nakijken maximaal  ’20 werkdagen’ , een hele maand dus! Velen zitten dan ook erg lang in spanning te wachten op hun cijfers.

Als de cijfers dan eenmaal binnen zijn, kun je op Osiris (ons equivalent van Magister) zien wat voor cijfer je hebt. Dan krijg je er ook dit tabelletje bij, zodat je kunt zien hoe de rest van de studenten de toets hebben gemaakt!

Dit was het alweer voor deze week. Bedankt voor het lezen! 

Groetjes Shea.

Blog 16: Steve Jobs of Harry Potter?

29 januari 2018
Afgelopen maandag was het symposium: al ons harde werk van de afgelopen paar maanden hadden tot die middag geleid. Elk groepje kwam in de collegehal  bij elkaar met zijn speaker, om vervolgens hun ‘design-choices’ te onderbouwen en natuurlijk om de beruchte sound check te overleven.

Presentatie

Mijn groepje wilde wat meer laten zien dan alleen een PowerPoint met het standaard verhaal, dus besloten wij groots uit te pakken. Wij kozen ervoor om de legendarische Steve Jobs te channelen, hij is immers een enorme naam in de technologie. Weken van tevoren kochten we onze outfits bij elkaar maar op de dag zelf kregen we niet de reactie waar we op hoopten: “Hoezo zijn jullie verkleed als Harry Potter?”. We should have known dat de combinatie zwarte coltrui/ rond brilletje bij een groep jonge studenten meer zou lijken op de creatie van J.K. Rowling in plaats van de creator van Apple.

Maar goed, we zagen er allemaal hetzelfde uit en onze speaker deed het! De sound check bestond uit een paar liedjes die de professors hadden uitgekozen. Na zo’n twintig keer Hotel California en Beat it te hebben gehoord was het dan tijd om de beste speaker bekend te maken. Blijkbaar lette de jury niet op bij onze sound check aangezien we niet in de finale kwamen, maar een voldoende voor het project is binnen!

Mondeling

Na alle fun and games van het symposium werd het al snel tijd voor het serieuze werk. Twee dagen later hadden we ons mondeling over het EPO project. Bloednerveus gaven we onze presentatie die maar liefst een uur (!) duurde en daarna werden we in groepjes van twee naar binnen gehaald voor de overhoring. Ik wilde wel als eerste en er werd gevraagd welk onderdeel ik goed genoeg kende om te behandelen. Toen zei ik iets waar ik erg veel spijt van zou krijgen, want naast mijn vertrouwde eigen onderwerp zei ik ook het onderwerp van de anderen uit mijn groepje. Natuurlijk gingen de professoren hierover vragen maar ik had al gelijk door dat ik het toch niet zo goed kende als ik dacht.

Misschien is dit het moment om het studentenwoord ‘beunen’ te introduceren. Beunen wil zeggen dat je een project of presentatie maakt of doet zonder dat je eigenlijk weet waar je mee bezig bent. Laten we zeggen dat ik me door mijn mondeling heen heb gebeund. Ik denk stiekem dat de professoren me erg hebben gematst, want ik kreeg uiteindelijk een zeven.

Volgende week zijn de laatste tentamens van dit kwartaal al weer, dus nog even leren en dan vakantie!

Groetjes Shea

Blog 15: “Wie de koffie niet eert, doet het leven verkeerd”

24 januari 2018
De tentamens komen en weer aan en dat betekent lange stressvolle dagen. Deze blog zou ik dan graag willen wijden aan alle apparaten of barista’s die mij in deze periode aan de dagelijkse (waarschijnlijk overschreden) hoeveelheid cafeïne hebben geholpen.

Voor kerst heb ik een gloednieuw koffiezetapparaat gehad, waar ik enorm blij mee ben. Ik had namelijk eerst een Senseo. Ik wil niet respectloos zijn voor degenen die er eentje bezitten, maar de enige reden dat ik hem naar kringloopwinkel heb gebracht is omdat het verboden is om dingen van mijn balkon te gooien. Sinds ik nu dus een nieuwe heb is mijn leven een stuk rooskleuriger en ben ik heel wat minder chagrijnig ’s ochtends.

Wat betekent koffie voor studenten?

‘Koffie’ en ‘student’ zijn een match made in heaven. Als je een lange dag in de collegebanken zit is de gedachte aan een kopje koffie voor mij het enige wat me in leven houdt. Ook is het een handig hulpmiddel voor als je een nachtje door moet halen terwijl je in de boeken gedoken zit (al werkt dit voor mij niet helemaal, misschien in combinatie met Red Bull…). Zo is er een uitspraak hier in Delft: ‘koffie is de drijvende kracht achter de student’. Zeker waar dus. 

Koffie in EWI

In EWI heb je natuurlijk ook de goede en slechte bakjes. Bij de CoffeeStar, de hippe en wat duurdere kraam in de hal, kun je een goede cappuccino halen.  Omdat het ietwat duurdere koffie is haal ik soms uit de automaat, maar word er dan meteen aan herinnerd waarom ik nooit uit de automaat koffie haal. Het kost maar veertig cent en is handig als je geen contant bij je hebt, want je kunt bij alle automaten op de TU gewoon pinnen! Helaas is de lage prijs wel terug te vinden in de smaak, maar cafeïne is cafeïne!

Tot volgende week!

Shea

Blog 14: Studentenverenigingen

17 januari 2018
Elke student wordt verwacht rond de 45 uur per week aan zijn studie te besteden, maar wat doet hij of zij verder met zijn tijd? In Delft zijn er enorm veel studentenverenigingen en sport/hobby clubs waar je je kan aansluiten, wat het studentenleven net iets meer dimensie geeft.

Verschillende verenigingen

In Delft heb je een enorm scala aan keus wat betreft verenigingen. Stel je kan je helemaal vinden in corporale verenigingen, dan is Virgiel misschien wat voor jou. Als je van een wat meer relaxte sfeer houdt  is de Bolk of St. Jansbrug een goede keuze. Elke vereniging heeft een eigen gebouw waar je een paar keer per week kan borrelen of activiteiten kunt doen.

Proteus

Zelf zit ik bij proteus: ik vond het belangrijk om lol te combineren met sport omdat dat er toch snel bij inschiet. Ik train bij Proteus vijf keer in de week. Ik ben twee keer per week in een bootje op de Schie te vinden en de rest van de tijd zit ik op een roeimachine! Naast trainen organiseert Proteus elke dinsdag en donderdag borrels waar je dan ook lekker kunt eten voor maar drie euro. Altijd handig als je zelf niet hoeft te koken! Verder zijn er de afgelopen maanden talloze kerstdiners geweest en zijn er leuke feesten georganiseerd, waar ‘externen’ dan ook mogen komen. Externen zijn mensen die dan niet bij de vereniging zitten,  zoals vrienden van de middelbare school.

Combineren is profiteren!

Een vraag die ik vaak krijg is of een studentenvereniging te combineren is met je studie. Dit hangt natuurlijk van jezelf af, want in principe houd je genoeg tijd naast je studie over voor leuke dingen. Je kunt natuurlijk altijd borrels missen als je het druk hebt, want bij een vereniging is niks verplicht. Valt erg goed te combinerend dus!

Dit was het alweer voor deze week, bedankt voor het lezen en tot volgende keer!

Groetjes Shea

Blog 13: 'EPO is ending...'

8 januari 2018
In de Tellegenhal is iedereen druk in de weer. Nog de laatste onderdelen vastsolderen, beetje ducttape hier en daar en de kunst van het cable managen komen goed naar voren!

De speakers doen het!

Als je door de Tellegenhal loopt hoor je van alle kanten muziek, in tegenstelling tot de vorige weken toen iedereen in doodse stilte aan het werk was. Alle speakers beginnen het langzamerhand te doen en iedereen maakt hier natuurlijk gebruik van! Het is natuurlijk erg gezellig om de hele sessie lang de speaker te ‘testen’ met de leukste liedjes.

Examinatie

Na de vakantie is het al snel tijd voor het toetsen van het project. Er wordt van elk groepje verwacht dat we een presentatie houden van een half uur over onze speaker, waarbij we onze belangrijkste ontwerpkeuzes beargumenteren. Een keuze is bijvoorbeeld of we een first order of een second order filter gebruiken voor onze speakers (het verschil tussen de twee zit hem in hoe de inductoren en condensatoren zijn geordend). Wij hebben dan voor second order filters gekozen, omdat de kwaliteit van het geluid er alleen maar op vooruitgaat.

Het moeilijke aan de examinatie is dat je alles over het hele proces moet weten. De catch is alleen, dat tijdens het project iedereen een bepaald deel ontwierp. Je moet dus zorgen dat je het hele project kan uitleggen als het je wordt gevraagd. Dit gebeurt in gespreksvorm met drie medestudenten, je moet bijvoorbeeld gebruikte formules af kunnen leiden.

En de winnaar is....

Zoals ik al een keer eerder heb genoemd is er aan het einde een symposium waar de beste speaker wordt uitgekozen. Maar er wordt ook een best uitziende speaker gekozen. Hiermee wordt bedoeld welke speakerelementen het beste zijn gesoldeerd, welke speaker de mooiste cable management heeft etc. Wij hopen natuurlijk beide onderdelen te winnen!

Bedankt voor het lezen en ik hou jullie natuurlijk op de hoogte,

Groetjes Shea!

Blog 12: “Eindelijk vakantie!”

8 januari 2018
Al een tijdje is er de nodige kerstsfeer op de campus: overal zijn kerstbomen, veel studenten halen hun kersttruien uit de kast en er worden allemaal activiteiten georganiseerd. Toch is het fijnste aan deze periode onze welverdiende kerstvakantie!

Laatste tentamens

Alle elektrostudenten moesten nog leren voor één tentamenweek voor we mochten genieten van onze rust. Dit waren de eerste tentamens van het nieuwe kwartaal, maar gelukkig waren het niet totaal onbekende vakken. Het waren namelijk Linear Circuits B (het vervolg van circuits A) en het tweede deel van calculus.

Kerstlunch

Natuurlijk ondernam de ETV (de studievereniging) actie in de kerstperiode om van alles te organiseren. Zo was het ETV hok de hele maand december verlicht met kerstverlichting en stond er een ware kerstboom. Ook konden de studenten genieten van een kerstlunch, compleet met glühwein en een optreden van niemand minder dan Santa himself.

Vakantie!

Na een weekje colleges te hebben gevolgd was het dan eindelijk zover. Iedereen pakte zijn spullen en ging lekker naar huis om te genieten van de feestdagen. Ikzelf heb deze doorgebracht in Kopenhagen, gevolgd door een weekje snowboarden in Oostenrijk! Voor sommige  studenten is deze vakantie helaas iets meer stressvol: de hertentamens zijn namelijk de eerste paar dagen na de vakantie al. Die moeten dus tijdens de feestdagen al blokken! Gelukkig had ik alle tentamens van het eerste blok gehaald en kon ik mijn vakantie studeervrij doorbrengen.

Succes aan iedereen die de hertentamens gaan knallen  en voor de andere lezers, tot volgende week!

Shea

Blog 11: ‘All I want for christmas is een voldoende’

18 december 2017
Tentamenstress

Voor veel studenten was het toch wel lastig om te focussen op het leren: iedereen is namelijk wel toe aan vakantie. Maar we hebben de 2 tentamens gemaakt, en hopelijk gehaald! Lineaire Circuits was als eerst en was toch wel flink pittig. Woensdag was Lineaire Algebra aan de beurt, welke dan weer meeviel. Hopelijk vallen de cijfers ook mee!

Kerst op de campus

De studenten zijn niet de enigen die meewerken aan de kerstsfeer. De TU doet ook enorm zijn best om iedereen het kerstgevoel te geven: zo zijn er overal waar je kijkt kerstbomen en er wordt s’ nachts zelfs een kerstboom op de UB geprojecteerd! Zo is het studeren net voor de feestdagen toch wat aangenamer.

Hopelijk heeft iedereen inmiddels net zo’n kerstgevoel als wij hebben in Delft, bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Groetjes Shea

Blog 10: “Even bijkomen bij de ETV”

11 December 2017
Een van de dingen die de studie EE zo bijzonder maakt is onze studievereniging: de Elektrotechnische Vereeniging (ETV). Deze vereniging zorgt niet alleen voor leuke activiteiten en vakanties, maar ook voor een fijne plek waar je tussen de colleges door gezellig kan zitten.

Bestuur

Het bestuur bestaat uit studenten die een jaar lang hun studie op halt zetten en zich volledig inzetten voor de studie EE. Het bestuur zorgt voor een goede communicatie met leerlingen, zetten zich in voor goed onderwijs en zorgen voor leerzame workshops. Ze organiseren ook veel gezellige activiteiten, zoals uitjes naar bedrijven, lunchlectures en talloze gezellige borrels.


Het hok

De vaste plek van de ETV is het bestuurshok. Het hok is altijd open en er zit altijd wel iemand van het bestuur met wie je even kan babbelen. Veel mensen zijn fan van de gratis koffie. Het gebeurt enorm vaak (lees: ik doe dit dagelijks) dat er iemand zijn hoofd om het hoekje steekt en vraagt: “is er nog koffie?!”.  Je kunt er ook allerlei lekkers kopen voor vijftig cent (het is af te raden om hier een gewoonte van te maken…) en vaak is er ook wat te doen. Zo kon je de afgelopen paar weken een schoentje knutselen die vervolgens door de Sint hemzelf werd gevuld! 

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Shea

 

Blog 9: “Habitat van de elektrostudent”

4 december 2017
Iedere elektrostudent brengt er zeker 8 uur per week door. Solderen, elektronische circuits maken en strippen (draden strippen, zo spannend is het er ook weer niet) zijn een paar activiteiten die hier worden uitgevoerd: de Tellegenhal.

Tellegenhal

Deze hal is bedoeld voor practica van verschillende vakken. Zo voeren we er berekeningen uit voor het van Linear Algebra, maar maken we ook circuits voor het vak Circuits. Deze ‘lab courses’ zijn verplicht, het is namelijk de bedoeling dat iedereen met het materiaal kan omgaan etc. De Tellegenhal is een enorme hal in een uithoek van EWI en bevat soldeerbouten, computers, functie generatoren en ongeveer alle andere componenten die je je kunt bedenken.

EPO

Een project dat ik al meerdere keren heb genoemd is EPO: we zijn onderhand al hard aan de slag en het eerste deelreport is al ingeleverd. Het project bestaat uit een paar onderdelen: de power supply, power amplifier, loudspeaker analysis en de passive filter design. Al deze onderdelen zijn nodig voor het analyseren en bouwen van een goed werkende speaker. Als alle onderdelen succesvol zijn afgerond kunnen we aan het extraatje beginnen, de ‘booming bass’. Het is daarbij de bedoeling dat we de bas zo goed mogelijk laten klinken. Nu geeft onze bas zo’n 80 Herz weer, het doel is dan rond de 20 te zitten!

Symposium

Aan het eind van het project is er in de hal van EWI een symposium: elk groepje laat zijn of haar speaker zien en degene met het beste geluid wint EPO (dat wordt mijn groepje natuurlijk). De minimumeis is dat je speaker werkt, en naast het werken ervan hangt je cijfer ook af van een mondelinge toets. Zo kunnen de leraren peilen of je wel snapt wat je hebt gebouwd en of je het kunt uitleggen.

Vandaag gaan we weer hard aan het werk in de Tellegenhal, ik hou jullie up to date!

Groetjes Shea

Blog 8: “Lunching and learning”

27 november 2017
Tijdens het eerste jaar van EE maak je deel uit van een mentoraat: een groep studenten met mentoren waarmee je verschillende activiteiten doet, zoals naar bedrijven toegaan en teambuildingslessen.

Deze week beginnen de lunchlectures: elke week komt er een professor of afgevaardigde van een bedrijf tijdens de lunch in de collegezaal een presentatie geven over verschillende vakgebieden binnen de elektrotechniek of bedrijven waar wij later zouden kunnen belanden.

Deze lunchlectures zijn ervoor bedoeld om ons al vroeg in onze opleiding te oriënteren en te laten zien hoeveel er mogelijk is in de elektrotechniek. Zo was er vandaag een lunchlecture over  communicatiemogelijkheden van de toekomst: er bleek uit de presentatie dat we enorm ver zijn gekomen qua technische ontwikkelingen en dat dit zich nog verder gaat ontwikkelen in de toekomst. Het lijkt altijd zo ver weg en onbereikbaar als mensen dit zeggen, maar de professor kwam met voorbeelden van master en PhD-studenten uit Delft die vooruitstrevend onderzoek doen op dit gebied.

In de komende maanden zullen we nog 5 lunchlectures krijgen met elk een ander thema gegeven door allemaal verschillende bedrijven: misschien wel van mijn toekomstige werkgever!

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Groetjes Shea.

Blog 7: ‘Meelopen is meemaken!’

Deze week mocht ik mijn eerste meelopers verwelkomen in de faculteit EWI: om half negen ‘s ochtends verzamelden we in de hal om naar het eerste hoorcollege te gaan. Nadat ongeveer alle meelopers wat vertraagd waren wegens de NS (ze moeten er toch een keer aan wennen…) konden we samen naar de collegezaal.

Hoorcolleges

De dag zag er als volgt uit: van half negen tot half tien een hoorcollege van Linear Algebra and Analysis: de meelopers met wiskunde D herkenden de stof maar zelfs degenen zonder wiskunde D vonden het te volgen! Daarna was Linear Circuits aan de beurt- de collegezaal was net iets te klein voor alle studenten maar gelukkig wisten wij een plekje vooraan te bemachtigen. Dit college was erg pittig maar na in het boek gebladerd te hebben met de meelopers kregen ze wel een idee waar het over ging.

Lunch en rondleiding

Bij het programma hoort ook een lunch: we gaan naar de aula of de kantine van EWI en mogen gratis eten! Tijdens de lunch hebben de meelopers alle tijd om brandende vragen te stellen en te babbelen over het wonen in Delft en alles eromheen. Veelvoorkomende vragen zijn bijvoorbeeld of heen en weer reizen te doen is, hoe makkelijk je een kamer kan vinden in Delft of hoeveel tijd de studie nou eigenlijk kost.

Nadat we hebben gegeten brengen we een bezoekje aan de ETV-ruimte (ETV is de studievereniging), waar iedereen gezellig op banken met het bestuur aan het babbelen is onder het genot van een (alweer: gratis!) kopje koffie of thee. Daarna lopen we langs de /Pub, de Tellegenhal (een practicumruimte waar we onze projecten uitvoeren) en de UB (universiteitsbibliotheek).

Dan zit de dag er alweer op, en stuur ik de meelopers naar huis in de hoop ze ooit nog tegen te komen in de EWI. Ben je benieuwd naar Electrical Engineering en wil je graag een keertje meelopen, geef je vooral op voor een meeloopdag en kom langs!

Tot volgende week,

Shea

Blog 6: ‘Knallen die tentamens’

15 november 2017
Het is weer zover: de UB (universiteitsbibliotheek) zit bomvol, de verkoop van dubbele espressoshots  schiet omhoog en er wordt diep in de boeken gedoken: de tentamenweek is begonnen!

Tentamenrooster

Bij elektrotechniek is er elke 5 weken een tentamenweek, waarin drie tentamens worden afgenomen. De eerste op maandag en de andere twee op woensdag en vrijdag. De week voor tentamens hebben wij geen vrij, maar hebben we wel minder college dan normaal zodat we de stof nog goed thuis door kunnen nemen.

Inschrijven

Twee weken voor de tentamens moet je je online inschrijven, anders kun je het tentamen niet maken. Als je dan naar het tentamen gaat, moet je niet vergeten je campuskaart mee te nemen: daarmee moet je je bij binnenkomst ‘inchecken’. Dan wordt precies op de begintijd het tentamen uitgedeeld en het strijden begint! Bij sommige vakken mag je een ‘spiekbrief’ mee- een A4’tje die je mag volschrijven met formules en voorbeelden wat betreft het vak, dit mag bijvoorbeeld bij Linear Circuits. Bij het Algebra tentamen mag je een  formuleblad van de TU Delft gebruiken.

Uitslag

Meestal zijn de cijfers van de tentamens na een of twee weken binnen: deze staan dan op Osiris, een site vergelijkbaar met Magister (dit hadden wij op de middelbare school). Het verschil in cijfers met de middelbare school is dat je iets harder moet werken voor een voldoende, want een 5,5 is geen voldoende meer! Een 5,8 is nu de grens tussen voldoende en onvoldoende. Als je je tentamen wilt inzien dan moet je dit meestal op afspraak doen, en kun je je tentamen ophalen en thuis doornemen. Dit is zeker aan te raden want -je hebt het waarschijnlijk al honderd keer gehoord- je leert veel van je fouten! Vooral bij wiskundige vakken kan het erg handig zijn, want soms doe je systematisch iets fout en kun je dezelfde fout bij het volgende tentamen voorkomen.

Tentamenweken zijn intensief, dus nu het erop zit is het tijd om een weekendje te relaxen voordat het nieuwe kwartaal begint! 

Tot volgende week!

Groetjes, Shea

Blog 5: ‘Welkom bij de V’

6 november 2017
Tijdens een avondje hard studeren kreeg ik uit het niets een mysterieus appje van een onbekend nummer met de vraag of ik een bepaalde tijd naar de EWI wilde komen. Geen idee hebbende van wat ik moest verwachten stond ik een paar dagen later in de hal waar ik werd opgewacht….

Commissies

Bij elke studievereniging zijn commissies erg belangrijk: zo heb je commissies voor leuke feesten, sportdagen, maar ook commissies om de onderlinge integratie te bevorderen of vakanties te organiseren. Zo kwam ik er snel achter dat het mysterieuze appje leidde naar de vraag of ik in een commissie wilde: samen met twee andere meiden werden we naar de bestuurskamer van de studievereniging geleid en daar werden we officieel opgewacht door het hele bestuur (en cupcakes!). 

De President begon met een praatje over de minderheid van vrouwelijke studenten bij elektrotechniek en dat er dus een commissie moet zijn om de omgang van de mannen en vrouwen te versoepelen – denk aan taartjes versieren op Valentijnsdag of met zijn allen meedoen aan een cursusje salsa. Natuurlijk stemde ik in en samen met een paar andere meiden zal ik dit jaar ‘de V’ runnen!

Tentamenperiode

Verder staat deze week weer eens in het thema van die hard studeren, want de tentamens komen er weer aan! Als eerst is calculus aan de beurt, waar we bezig zijn met onder andere partieel integreren en vectoren. Woensdag is quantummechanica (een erg gevreesd tentamen), waar we berekeningen doen aan deeltjes in een put en tunneling. Vrijdagochtend is dan als laatste linear circuits: het rekenen aan elektronische circuits.

In het volgende blog hoor je hoe de tentamens zijn gegaan en ga ik wat meer vertellen over onze prachtige studievereniging, de ETV!

Groetjes, Shea

Blog 4: ‘Getting a mentor is the shortcut to success’

1 november 2017
In een van mijn vorige blogs noemde ik de term ‘mentorgroepje’ – lijkt vanzelfsprekend maar het is toch wel een essentieel onderdeel van ons eerste jaar hier bij elektro. In dit blog zal ik vertellen wat deze mentorgroepjes zijn en waarom ze nou zo belangrijk zijn.

Tijdens het eerstejaarsweekend kregen we de opdracht om een groepje van ongeveer tien man te maken. Dus zoals dat gaat zocht iedereen de mensen op met wie hij of haar het beste kon vinden: je moest immers samen met deze groep de OWee doorlopen. Maar zodra ons jaar op de universiteit begon werd het wel duidelijk dat dit geen partygroepjes zijn, het is namelijk de bedoeling dat je het eerste grote groepsproject samen met je mentorgroep maakt.

Ter ondersteuning van de studenten heeft elk mentorgroepje een studentmentor (een tweedejaars die ons helpt door het delen van ervaringen etc.) en twee begeleidende ‘leraar-mentoren’. Deze houden bij of alle studenten het tempo kunnen bijbenen, goede cijfers halen, noem het maar op.

Elke week hebben de groepjes samen met hun mentoren een lunch waarbij problemen worden besproken of juist wordt verteld wat er nou goed gaat. Dit is erg fijn gebleken voor als je tegen hindernissen aanloopt, want niet alleen kunnen je mentoren je helpen maar de steun uit je mentorgroep zelf kan ook heel waardevol zijn. Er is tevens elke maand een ‘thematic lunch’, waarbij een bepaald onderwerp centraal staat. Zo hadden we vorige week een presentatie over effectief studeren: allemaal erg nuttige informatie voor een beginnende student. 

Dit is onze mentorgroep, genaamd ‘team Mozes’. Om onze artistieke visie erachter te begrijpen is wat context nodig: toen wij mentoren moesten kiezen om ons te begeleiden tijdens de Owee wilde de helft van de groep andere mentoren, waardoor er een splitsing ontstond. Zo werden onze mentoren een metafoor voor Mozes en wij een metafoor voor de zee die voor Mozes scheidde.

Tot volgende week,

Shea

Blog 3: ‘Popcorn tijdens college’

23 okotober 2017
Vandaag werden wij elektro-ers uit onze vertrouwde technische toren gesleept en moesten we even wat meer moeite doen om bij de plek van ons college aan te komen: we hadden les in de bioscoop. Waar je normaal op vrijdagavond aan het genieten bent van een filmpje zaten wij nu om negen uur s ’ochtends te genieten van digitale systemen! Dit gebeurt blijkbaar vaker omdat er soms niet genoeg plek is in het universiteitsgebouw en daarom Pathé zijn bioscoopzalen opent voor Delftse studenten.

Ik heb veel reacties gekregen op mijn blog en het viel mij op dat de vraag ‘wat kun je nou eigenlijk met elektrotechniek’ vaker naar voren kwam. Ik wil jullie in dit blog dus een beter beeld geven van de carrièremogelijkheden na Electrical Engineering. Ten eerste is er tijdens de studie veel aandacht voor het creëren van een solide basiskennis van natuurkunde, wiskunde en het omgaan en bouwen van digitale systemen – zo hebben we bijvoorbeeld in de eerste maanden al een project waarbij we zelf een bas maken. Tijdens je studie krijg je allemaal van dit soort grote projecten waarbij je from scratch allerlei -ingewikkelde- dingen maakt en analyseert.

Na je studie 

In het eerste jaar ligt de aandacht dus vooral bij het uitbreiden van je kennis van o.a. wiskunde zodat je deze projecten kan doen. Omdat de opdrachten zo verschillend zijn (de ene keer maak je een versterker, de andere keer doe je iets met duurzame energie) krijg je tijdens je studie van alle vakgebieden wat mee: je kan dan kiezen om in een van die specialisaties een master te doen of goed gebruik maken van LinkedIn en jezelf meteen op de werkvloer gooien: ingenieurs zijn namelijk erg gewild! Zo praatte ik laatst met de CTO van ASML (een enorm bedrijf die machines produceert die chips maken) en zodra hij hoorde dat ik EE deed gaf hij mij zijn kaartje. ‘Dat ik maar een mailtje moest sturen zodra ik klaar was met studeren’. En dit komt toevallig uit als een mooi bruggetje naar de bedrijven waar je aan het werk kunt. Het antwoord is vrij simpel: ongeveer overal. Ingenieurs zijn erg gewild (en nodig)! Mijn persoonlijke droom is om te werken bij NASA, maar je kan ook werken als toponderzoeker bij Phillips  of je bezighouden met de micro-elektronica bij bedrijven zoals ASML. Omdat je zo breed wordt opgeleid kunt je terecht in de telecommunicatie, het ontwerpen van energievoorzieningen, je bezighouden met solar cells of je kennis linken aan de geneeskunde om nieuwe apparaten te ontwikkelen. ik hoop dat dit zo een duidelijker beeld heeft gegeven van wat je na je studie met elektrotechniek kan bereiken. Dan moet ik nu snel naar mijn Spaans cursus, want met een studie met zoveel internationale carrièremogelijkheden moet ik mijn talenknobbel niet verwaarlozen. Gracias por su atención y hasta la próxima semana! 

Wij hielden de stemming er goed in, anderen wat minder…

Groetjes, Shea

Blog 2: ‘Teambuilding 101’

14 oktober 2017
Week 6 van de studie is afgerond, de tentamens liggen al ver achter ons en het is dus weer tijd om nieuwe stof te leren! Bij alle vakken begint het tempo te versnellen en de theorie van de middelbare school is can’t save us anymore. Lekker leren dus!
Met  linaire algebra en analyse zijn we praktisch helemaal door het eerste boek heen en we beginnen nu aan calculus: het boek hiervoor weegt zo’n 4 kilo. Na een paar keer dit enorme boek mee te hebben gesjouwd naar de werkcolleges kwam ik er achter dat er gelukkig online versies van de boeken zijn! Omdat ik zelf geen wiskunde D heb gehad op de middelbare is het belangrijk dat ik dit vak goed bijhoud, dus ik zorg ervoor dat ik tijdens de werkcolleges lekker doorwerk en veel vragen stel - schrik niet af als je geen wiskunde D hebt, het is echt goed te doen!

Bij lineaire circuits snappen we onderhand de wet van Ohm wel en zijn we nu bezig met Thevenin en Norton circuits berekenen, amplifiers begrijpen en deze kennis toe te passen in de lab-courses. Deze lab-courses werken als een extra bevestiging of je de stof wel echt snapt wat erg fijn is.

Kwartjesavond

Tussen al het studeren door is het ook belangrijk om hier en daar wat lol te hebben. Zo was er van de week een zogenoemde ‘kwartjesavond’, waar je in de /Pub in onze faculteit een biertje kon halen en gratis pizza kreeg! Ik kon er door mijn drukke trainingsschema van Proteus helaas niet bijzijn maar ik kreeg het idee van mijn  mede sjaarschen (studententaal voor eerstejaars studenten) dat het erg gezellig was!

Teambuilding

Omdat er het hele jaar door groepsprojecten zijn is het belangrijk dat je goed kan opschieten met je team en samen efficiënt kan werken: daarom was er op maandag een lange teambuildingsessie ingepland waar je je eigen rol in een team ging analyseren en zo het perfecte team ging samenstellen. Ik was pleasantly surprised met deze nieuwe kennis want een soepele omgang met elkaar is cruciaal voor een goed project. De teambuilding werd afgesloten met een rollenspel en een drankje in de /Pub.

Bedankt voor het lezen en hopelijk tot volgende week!

Blog 1: ‘Nieuw jaar, nieuwe blogger!’

6 oktober 2017 
Hoi! Ik ben Shea Haggerty, 18 jaar en studeer nu al een goede vier weken Electrical Engineering aan de TU Delft. Laatst heb ik de mooie taak gekregen om elke week geïnteresseerden up-to-date te houden over mijn tijd op de TU als elektrostudente. Ik zal over van alles vertellen, zoals mijn overgang van de middelbare school naar de universiteit, de vakken, maar ook het leven buiten de universiteit om jullie een goed beeld te geven van het studeren in Delft.

Omdat ik elke week blogs zal posten is het misschien leuk als jullie iets meer van mij weten: ik ben geboren in Londen,  speel sinds mijn vijfde viool en piano, teken en schilder graag en vind het heerlijk om lekker uit eten te gaan - ik ga dan ook vaak Basic-Fitten om het laatstgenoemde te compenseren.  Naast mijn studie volg ik op maandagavond een Spaans cursus aan de TU en ben (bijna!) lid bij de roeivereniging Proteus-Eretes.

Studiekeuze

In de loop van de vijfde klas van het gymnasium ging ik me steeds meer bezighouden met wat ik wilde gaan studeren. Het was voor mij een lange weg om een geschikte studie te vinden: ik ben naar tig studieavonden geweest en ik ben alle hoeken van het land afgereisd om universiteiten te bekijken. Om heel eerlijk te zijn had ik in het begin vrijwel geen interesse in technische studies, totdat ik een studiekeuzetest had gedaan. Naderhand bleek dat ik bovengemiddeld goed was in programmeren en wiskunde en mij werd een technische studie aangeraden. Lichtelijk verbaasd ging ik naar huis maar heb het advies opgevolgd om toch maar eens een blik te werpen op de studies in Delft – meteen viel mijn oog op Electrical Engineering. Ik wist nog niet precies wat het inhield – velen zullen dit probleem herkennen- maar schreef me uit nieuwsgierigheid meteen in voor een meeloopdag. Een paar weken later kon ik met een studente meelopen en kreeg zo vrij snel een beter beeld van de studie: veel wis- en natuurkunde die je meteen toepast in de praktijk door in het lab aan elektronische circuits te werken. Wat mij ook opviel was dat het geen makkelijke studie is, maar dit motiveerde mij alleen meer om het toch te proberen: vlak voor mijn eindexamens heb ik me ingeschreven voor EE aan de TU.

Het Eerstejaars Ontvangst Weekend (EOW)

Na de eindexamens kon de zomer dan echt beginnen: met vrienden ben ik naar Barcelona en Rome geweest en heb ik in de laatste week al mijn life belongings naar Delft verscheept om te settelen in mijn appartementje bij het station. Lang de tijd had ik hier niet voor, want een paar dagen later stond ik met mijn reistassen op de stoep van de EWI (faculteit van EE, wiskunde en informatica) om op het EOW te gaan. Niet wetend wat ik kon verwachten checkte ik me in en kreeg meteen een beige overall in mijn handen geduwd: die mocht ik drie dagen lang niet meer uittrekken (achteraf gezien bleek dit kledingstuk heel handig omdat je naam op je rug werd geschreven). De eerste dag bestond uit een rondleiding en het leren van de liederen van de ETV, de studievereniging van EE. Die avond was er een dropping die werd afgesloten met een avondje borrelen in de /Pub: een sfeervolle bar in de kelder van de EWI. De volgende dag vertrokken we naar een kampterrein, en leerden we elkaar beter kennen. Het kamp werd de laatste avond afgesloten met een geweldig optreden van ‘De broer van Henk’, een bekende Delftse band.

De Owee

Lang de tijd hadden we niet om bij te komen van het kamp, want meteen bij aankomst bij de TU moesten we in de rij staan om ons in te checken voor de Owee, de ontvangstweek voor alle studenten in Delft. Met een spectaculaire lasershow werd de Owee geopend en naderhand zongen alle studies hun studieliederen met als enige doel de andere studies te overstemmen.

Na de opening was er een gezellige barbecue waar we rustig de tijd hadden om het programma van de week door te nemen: elke avond was er overal in Delft wat te beleven. De studentenverenigingen pakken elk jaar weer groots uit met silent disco’s,  girls nights… voor ieder wat wils. Zo ging ik -bijna- elke avond met mijn mentorgroepje en onze twee mentoren partyhoppen door heel Delft. Voor de aankomende studenten zeker een aanrader! Uiteindelijk merkte je dat het einde van de week naderde doordat er steeds minder mensen kwamen opdagen bij het ontbijt. Al met al was de Owee een perfecte start van het studiejaar met enorm veel activiteiten om niet alleen Delft te ontdekken, maar ook alle sportmogelijkheden en studentenverenigingen.

De eerste weken

Na even uitgepuft te kunnen hebben van het kennismakingskamp van Proteus begon dan toch echt de eerste ‘schooldag’. Gelukkig kende iedereen elkaar al aardig door de EOW, waardoor het meteen gezellig was. Na een rondleiding in de EWI en wat huishoudelijke zaken (want wat moet je nou zonder wifi-code) kregen we ons eerste college. Dat vond ik eerlijk gezegd wel even wennen. Ten eerste zit je met zo’n 120 man in een zaal in plaats van 25 andere klasgenoten en de professor spreekt uitsluitend Engels. Laat dit je echter niet afschrikken want het went heel snel! Het college ging over de definities van voltage en stroom, waarmee ik erg blij was – je begint met elk vak echt vanaf de basis. Wel is het zo dat het in een rapper tempo gaat dan je misschien gewend bent op de middelbare en de verantwoordelijkheid ligt volledig bij jezelf om de stof bij te houden. Klinkt allemaal veel, maar doordeweeks heb je zogenoemde ‘werkcolleges’, waar je je huiswerk kan maken onder begeleiding van ouderejaars studenten die je kunnen helpen. Ik ben echt een fan van de werkcolleges! Met mijn mentorgroepje zitten we altijd bij elkaar en gaan samen door de stof heen, een stuk leuker dan het in je eentje thuis maken.

De vakken

De eerste drie vakken die je krijgt zijn lineaire algebra, lineaire schakelingen en natuurkunde. De natuurkunde die je krijgt in de eerste weken is gewoon de natuurkunde die je op de middelbare school bent gewend, maar dan iets meer uitgebreid. De stof van lineaire analyse zullen sommige wiskunde D’ers herkennen: het is voornamelijk het oplossen van stelsels en matrices (mijn favoriete vak believe it or not!). Tot slot heb je lineaire schakelingen. Met dit vak leer je hoe je moet rekenen aan elektrische circuits en hoe je ze moet analyseren: het is soms even puzzelen maar dat maakt het voor mij juist leuk. Wat dit laatste vak zo bijzonder maakt is dat als je maandag stof leert, je het dinsdag meteen toepast in het lab in je zelfgebouwde schakelingen. Zelf had ik nog nooit een soldeerbout aangeraakt maar gelukkig begin je ook in het lab vanaf nul zodat je de basis goed onder de knie krijgt.

Tentamens

Deze week was het dan eindelijk zover- de beruchte tentamens. Sommigen zullen het misschien ontkennen, maar we waren allemaal aardig zenuwachtig. De hele procedure van een tentamen lijkt erg op het eindexamen: je checkt je met je campuskaart in en gaat in examenopstelling zitten. Dan worden de regels kort besproken en kan het tentamen beginnen. Ons eerste tentamen was natuurkunde – zelf had ik hier een goed gevoel over! De moeilijkheidsgraad van tentamens is ook te vergelijken met het eindexamen: er wordt van je verwacht dat je niet alleen de stof kunt reproduceren, maar zodanig begrijpt dat je ‘nieuwe’ opdrachten door inzicht kunt maken. Als je goed genoeg hebt geleerd is dit prima te doen! Vandaag heb ik mijn laatste tentamen (lineaire schakelingen) gehad. Over het algemeen gingen al mijn tentamens goed: nu de cijfers afwachten!

Zoals ik al zei zal ik elke week een blogpost plaatsen waarin in verschillende onderwerpen bespreek. Bedankt voor het lezen en tot volgende week! Dan staat nu de inauguratie van Proteus op me te wachten, wish me luck

Groetjes, Shea

/* */