David de Gruijl: Blog


Blog 37: Goodbye

13/07/2017
Dit is dan echt het einde van mijn eerste jaar: volgend jaar gaat een andere enthousiaste blogger mijn taak overnemen. Deze week heb ik nog, hopelijk succesvol, twee tentamens afgerond, en ik ga woensdag al op reis naar Zuid-Oost Azië!

Elektriciteit en Magnetisme

De week begon met het laatste tentamen voor het vak Elektriciteit en Magnetisme. Ik kwam er al snel achter tijdens het studeren, dat ik veels te laat was begonnen door het project dat ik diezelfde week nog moest afronden. Gelukkig was het een deeltentamen en had ik voor het eerste deeltentamen een 8,6 gehaald. Ik hoefde voor dit vak dus niet al te hard te stressen.

Digitale Systemen B

Op vrijdag sloot ik de week af met een tentamen voor Digitale Systemen B. Ook voor dit vak was ik te laat begonnen en dit was wel een probleem. Het tentamencijfer is namelijk 100% van je eindcijfer en ik ben op vakantie tijdens de herkansingen. Als je dit vak ook niet haalt, dan kan je het project in het volgende jaar niet volgen en loop je dus meteen in je tweede jaar al studiepunten mis.

Inpakken en wegwezen

Ik wil graag iedereen die de moeite heeft genomen om deze blog te lezen bedanken. Ik heb mijn best gedaan om wat verdieping te geven in het leven van een Electrical Engineering student en ik hoop dat dat gelukt is. Ik wil jullie allemaal succes wensen met jullie aankomende studie of studiekeuze. Zoals ik al schreef aan het begin van deze blog: volgend jaar neemt iemand het van mij over en zal diegene zijn ervaringen als eerstejaars gaan delen.

Allemaal een fijne zomervakantie!

Eén laatste groet,

David

Blog 36: Main Organizer

08/07/2017
De afgelopen week hadden we kunnen genieten van een zogenaamde ‘witte week’, en ook ben ik ingestemd als main organizer voor het volgende evenement van BEST! Stap voor stap komen we dichterbij het einde..

Witte week

De witte week is een belangrijke term in het Delftse studenten vocabulaire. Het staat namelijk voor een vrije week voor de tentamens, waarin je alle tijd wordt gegeven voor zelfstudie. Elektrotechniek kent over het algemeen geen witte weken. Toch had ik deze week mijn allereerste witte week. Persoonlijk heeft het me niet veel geholpen. We hadden nog een presentatie voor EPO op woensdag en de week voelde over het algemeen ook drukker dan een normale week.

Main organizer!

Deze week was een belangrijke week voor mijn vereniging. Alle belangrijke posities werden verkozen: het bestuur, en de hoofdorganisatoren van de verschillende evenementen. Persoonlijk ben ik verkozen als main organizer van onze volgende spring course!

Ik zal de leiding hebben over zeven medeorganisatoren, en een cursus organiseren met een zelfgekozen onderwerp en zelfgekozen deelnemers uit heel Europa. Ik heb nog nooit zo’n grote verantwoordelijkheid gehad, maar aangezien ik dit jaar al in de commissie zat, weet ik dat ik het aankan. Dit gaat een uitdaging worden, maar wel ééntje waarnaar ik uit kijk.

EPO Presentatie

Afgelopen woensdag sloten we het tweede project officieel af. Dit gebeurde met een 45 minuten lange presentatie en een Q&A sessie. De presentatie ging goed, en mijn groep kreeg een 8! Dit was een fijn cijfer om mee af te sluiten.

Groetjes,

David

Blog 35: Symposium

25/06/2017
Deze week was het symposium voor EPO-2! Dit betekende dat onze robot eindelijk op de proef gesteld werd. Vandaag zal ik een korte samenvatting geven van de hectische voorbereidingen en vervolgens van het symposium zelf. Zo weet jij wat jou te wachten staat als je elektrotechniek gaat studeren!

De voorbereiding

Na op donderdag nog keihard aan het verslag gewerkt te hebben, was het vrijdag eindelijk zo ver. Onze robot werd getest op zijn prestaties. De voorbereidingen waren nogal hectisch. Op donderdagmiddag hadden we nog wijzigingen gedaan aan de mijnsensor. De mijnsensor was namelijk zo klein, dat hij soms een mijn over het hoofd zag. Daarom hadden we een dag van tevoren nog een sensor gemaakt met een grotere diameter, met de hoop dat hij wel alle mijnen zou detecteren.

Vervolgens had ik zelf nog wat dingen gewijzigd aan de code op vrijdagochtend, en op vrijdagmiddag was het symposium! De code had namelijk nog steeds niet de uitbreiding waarbij hij de route kiest met de minste bochten, en er zaten nog een paar andere kleine fouten in de code. Nadat deze verbeterd waren, leek alles het gewoon volgens plan te doen! Hij koos de route met de minste bochten, en gaf de juiste instructies door.

Pitch en Poster

Het symposium begon met een presentatie van elk groepje. Hierbij had elk groepje twee minuten de tijd om een bepaald onderdeel van het ontwerp te pitchen. Ik deed dit samen met één ander groepsgenootje. We moesten allebei praten over het VHDL ontwerp, terwijl wij dit zelf helemaal niet ontworpen hadden! Gelukkig had je maar 2 minuten de tijd, dus bleef de presentatie redelijk oppervlakkig. Daarom ging de presentatie niet slecht! Het was op zich wel spannend om voor alle eerstejaars, samen met een groep professoren, een presentatie te geven met een microfoon in je handen.

Het volgende onderdeel was een posterpresentatie. Elk groepje moest ook een ‘wetenschappelijke’ poster maken, waarin een deel van het ontwerp werd uitgelicht. De professoren kwamen dan langs om de posters te beoordelen en kritische vragen te stellen. Onze poster was, vergeleken met de anderen, best goed beoordeeld! We hadden alleen iets te veel tekst op de poster, en miste een logo en contact informatie. De poster en pitch zijn voorbereiding voor als je ooit je werk moet presenteren op een fair. Als iemand je poster ziet en geïnteresseerd is in het ontwerp, is het belangrijk dat ze je makkelijk kunnen contacteren. Daarom is contactinformatie en enige vorm van marketing belangrijk.

De challenges

Vervolgens kwam het belangrijkste onderdeel van het symposium: de competitie. De robot moest racen tegen de klok op drie verschillende challenges, zoals die in de vorige blog beschreven zijn. Aan de derde challenge waren we als groepje niet toegekomen. We moesten het dan ook hebben van de eerste twee challenges.

Voor de eerste challenge waren wij al als tweede aan de beurt. Toen we de checkpoints invulden, ging er helaas iets fout! De robot reageerde helemaal niet, en wij dachten dat het aan de communicatie lag. De tijd tikte door, en we deden als groepje ons best om de fout te vinden. Toen vulden we de checkpoints opnieuw in in het programma, maar dan in een andere volgorde. Toen deed ie het wel! De robot was helaas te laat klaar, en we hadden challenge A dus gefaald…

Er zijn 11,080 volgordes waarin je de checkpoints kan invullen. Voor de checkpoints die wij kregen, en de volgorde waarin wij het invulden, ging het fout.. De kans was zo klein, en toch gebeurde het. De moed zakte ons dus al in de schoenen. Als challenge A op zo’n verschrikkelijke manier fout ging, dan moesten we maar niet hopen op challenge B, aangezien we daarvoor op het laatste moment nog een mijnsensor hadden aangepast.

Toen kwam het grote moment: challenge B! We zagen het allemaal triest in, maar tot onze grote verbazing deed de robot alles in één keer goed! Hiermee waren wij één van de 4 groepjes uit 14 wiens robot zonder falen de eindstreep haalde. Van deze vier waren we wel de langzaamste, maar dat deed ons niets. Het was een hele prestatie, en we kunnen trots op onszelf zijn.

 Het symposium: voorbereidingen en de competitie

Groetjes,

David

Blog 34: Challenge C!?

21/06/2017
Het jaar komt nu echt bijna tot een einde.. Deze week zijn de laatste colleges, en daarna hoef ik alleen nog maar te studeren voor de tentamens. Ook ga ik al op 11 juli op vakantie, en er moet nog veel gebeuren!

EPO-2

De robot voor EPO-2 is al bijna af! We moeten alleen nog een paar dingen aanpassen, en dan moet hij gaan strijden in de EPO-2 challenges. Het project bestaat namelijk uit drie challenges, waarin de robots van alle projectgroepjes tegen elkaar strijden om de kortste tijd te behalen.

Voor de eerste challenge wordt de robot op station 1 (zie afbeelding) van het veld neergezet, en moet vervolgens in een zo kort mogelijke tijd drie willekeurig gekozen checkpoints aflopen.

Voor de tweede challenge worden er vervolgens op de wegen tussen de kruisingen op dertien verschillende plekken mijnen (muntjes) gelegd. De robot moet deze mijnen herkennen, en mag er niet overheen rijden. Hij moet dus elke keer dat hij op een mijn stuit zijn route herberekenen.

In de derde challenge liggen er opnieuw dertien muntjes op het veld. De robot krijgt dan vier en een halve minuut de tijd om het veld te verkennen, en al de mijnen te vinden. Vervolgens wordt er een extra muntje up het veld gelegd, ‘de schat’, en deze moet door de robot gevonden worden.

De eerste en tweede challenge kan de robot op papier al afleggen. Alleen hebben wij als programmeergroepje nog geen code geschreven voor challenge C. We hebben voor challenge C wel een idee, maar deze heeft (naar berekeningen) 20% kans op falen. Het is namelijk afgrijselijk moeilijk om een code te verzinnen waardoor de robot binnen de tijd alle mijnen tegen komt. Als we tijd over hebben, zullen we deze code schrijven, en dan horen jullie volgende week hoe het is gegaan.

Het wedstrijdveld voor EPO-2

Vakantie!

Als je deze blog al wat langer leest, dan weet je dat ik deze zomervakantie twee maanden ga backpacken in Zuid-Oost Azië. Toen ik mijn vliegtickets gekocht had, heb ik de reis even op zij gezet, en er niet te veel over nagedacht. Maar nu het einde van het academische jaar nadert, besef ik me opeens dat ik al over 3 weken wegga! Daarom heb ik het afgelopen weekend nog snel wat inkopen gedaan, en de laatste dingen geregeld voordat ik wegga. Zo heb ik ook een route uitgestippeld, zodat m’n ouders ongeveer weten waar ik ben. Ook heb ik contact gezocht met vrienden van mijn tussenjaar, die ik in Azië kan ontmoeten. Ik heb super veel zin om weg te gaan!

M'n route voor de vakantie!

Ik denk dat jullie allemaal ook wel uitkijken naar de vakantie, of zelfs al vakantie hebben. Voor degenen die ook nog geen vakantie hebben: ik leef met jullie mee!

Tot volgende week!

David

Blog 33: International Festival of Technology

14/06/2017
Naast al de dagelijkse bezigheden die bij Elektrotechniek aan bod komen, stond deze week ook in het teken van de 175e verjaardag van TU Delft! Om deze reden had de TU een festival georganiseerd. Ook was ik nog een keer naar Limburg geweest, en heb ik dingen geleerd die je bij Elektro niet snel tegenkomt.

EPO-2: update

Deze week hebben we grote vooruitgang geboekt met ons programma voor EPO. De robot nam al de kortste route, maar niet de route met de minste bochten. Het programma telt nu, als er twee kortste routes zijn, de bochten in beide routes, en kiest vervolgens de route met de minste bochten. Bochten nemen kost het meeste tijd, en voor de challenges die de robot moet uitvoeren, is er een tijdlimiet. Het is dus heel belangrijk om met deze ‘fine tunes’ tijd te winnen!

Volgende week vrijdag (23 juni) is alweer het Symposium (hier presenteren alle groepjes hun werk), en moet het product helemaal af zijn. Op aankomende zondag wordt ook al het final report verwacht! Oftewel, er staat een lange week met veel werk te wachten….

International Festival of Technology

Deze week organiseerde de universiteit een festival ter ere van hun 175 jaar bestaan, en ze pakten dan ook groots uit. Vier dagen lang waren er activiteiten georganiseerd, die allen raakvlak hadden met de technische wetenschappen. Helaas had ik het deze week al heel druk en kon ik niet alle activiteiten bezoeken.

Toch was ik op vrijdagavond wel naar het grootste evenement gekomen: een muziekfestival om het evenement af te sluiten! Ik had al op de line-up gekeken en vond dat er leuke artiesten bij stonden: Chef’Special en Youngr waren onder andere van de partij. Ook kwamen er grote Nederlandse rappers als Broederliefde en Ronnie Flex. Ik was vooral verrast door een band genaamd ‘My Baby’, die best wel leuke muziek maakte! Het was in ieder geval een leuke en onvergetelijke avond.

Arcen en InDesign

Na het festival moest ik alweer vroeg op om een paar vrienden in Limburg te bezoeken. Het was mooi weer, en we hebben dan ook goed de toerist uitgehangen in onbekende plaatsjes.

Op zondag heb ik vervolgens een workshop InDesign gevolgd. InDesign is een programma van Adobe, waarmee je folders en posters kan maken. Normaal is dit programma heel duur, maar via TU Delft kan je het gratis gebruiken! Ik vond het wel echt cool en handig om hier iets over te leren, omdat professionele tijdschriften deze software ook gebruiken.

Tot volgende week!

Groetjes,

David

Blog 32: Motivational Weekend

06/06/2017
Het was wederom een drukke week, met een deeltentamen en twee EPO-sessies van 4 uur. Het eindigde dan wel met een superleuk weekend met BEST. Onze plaatselijke vereniging in Delft organiseerde namelijk een ‘motivational weekend’.

Kortste Route

Voor het EPO project ben ik verantwoordelijke voor het C-programma. C is een programmeertaal. Dit blijkt achteraf een grotere uitdaging te zijn dan gedacht! De afgelopen week hebben we een code kunnen schrijven dat de kortste route vindt tussen een startpunt en 3 ‘checkpoints’ op het veld.

De uitdaging zit hem nu in de juiste instructies doorsturen naar de robot. Hoe communiceren we naar de robot dat het een bocht naar rechts moet maken? Dit moet werken!

Een andere uitdaging voor het C-programma is dat er vaak meerdere ‘kortste routes’ zijn. Bochten maken kost de robot echter veel tijd. Hierom moet de robot altijd de route kiezen met de minste bochten. Nu kiest de robot nog willekeurig tussen twee routes.

Volgende week zal ik een update geven over hoe ver we hier mee zijn gekomen.

Motivational Weekend

Na onze vereniging een aantal grote evenementen heeft georganiseerd, was het tijd om als een groep een weekend te chillen en te reflecteren. Dit deden we in Tholen: een klein dorpje in Zeeland.

Als het alleen om chillen ging, zou het geen ‘motivational weekend’ moeten heten. Naast de nodige rust waren er namelijk ook trainingen, die werden gegeven door een mede BESTie uit Leuven. De trainingen hadden als hoofdthema ‘emotionele intelligentie’. Het was best wel gaaf om hier meer over te leren, aangezien dit soort skills totaal niet bij Elektro aan bod komen.

Ook hebben we veel gepraat over mogelijke verbeteringen in onze vereniging, wat ook een belangrijk onderwerp is voor een vereniging met zo weinig leden als wij. We hadden dan ook één gast uit Denemarken, die onze plan van aanpak kon vergelijken met die van de BEST vereniging in zijn stad, en hier hebben we veel van kunnen leren.

Na dit ontspannen weekend, waar ik weer veel heb kunnen leren over m’n vereniging, moet ik weer snel verder met EPO en andere vakken. Tot volgende week dus!

Groetjes,

David

Blog 31: Elektriciteit en Magnetisme

31/05/2017
Terwijl iedereen tijdens het Hemelvaartsweekend aan het genieten was van het lekkere weer, zaten eerstejaars (en veel tweedejaars) Elektro’ers binnen te studeren. Op dinsdag was er namelijk een tentamen Elektriciteit en Magnetisme.  Aangezien ik weer eens veel te laat was begonnen met studeren, heb ik ook veel binnen gezeten. Toch heb ik ook een klein beetje meegenoten van het lekkere weer.

Studeren

Het afgelopen weekend stond, zoals ik al had gezegd, volledig in het teken van Elektriciteit en Magnetisme. Door de moeilijke wiskunde die bij het vak aan bod komt, is dit wel een gevreesd en lastig vak binnen het eerste jaar.

Het hele jaar leer je rekenen aan schakelingen met spoelen, condensatoren en weerstanden, maar er wordt nooit echt uitgelegd waarom deze componenten werken zoals ze werken. De natuurkunde hierachter, wordt bij dit vak uitgelegd.

Door alle hectiek tijdens de eerste weken, heb ik veel van de colleges over dit vak moeten missen. Op internet kwam ik gelukkig opgenomen colleges tegen van Walter Lewin, een beroemde Nederlandse natuurkundige, die ditzelfde vak geeft op MIT in Amerika. Als het niet voor hem geweest, had ik nooit meer bij kunnen komen met alle kennis die ik miste.


Walter Lewin tijdens één van zijn colleges.

Bibliotheek

Zoals sommigen van jullie waarschijnlijk wel weten, heeft de bibliotheek een schuin dak, waarop je heerlijk kan zitten als het lekker weer is. Zo heb ik toch af en toe wat van de zon meegepakt dit weekend.


Het dak van de UB wanneer het lekker weer is.

Tentamen

Ook al was ik veel te laat begonnen met studeren, het tentamen zelf ging op zich niet heel slecht. Ik heb alles in ieder geval ingevuld. In één van de aankomende weken zal duidelijk worden of het ook echt genoeg was.


Een vraag dat je op een tentamen zou kunnen krijgen (klik om te vegroten).

Tot volgende week!

David

Blog 30: Open dagen

22/05/2017
Deze week stond vrijwel volledig in het teken van de open dagen voor 4de- en 5de-klassers. Ook hebben we de lijnvolger voor EPO afgerond, en moeten we aankomende woensdag een verslag van 25 pagina’s lang hiervoor inleveren. Naast dit alles ben ik dit weekend ook voor het eerst in een lange tijd weer naar huis afgereisd, voor de verjaardag van mijn moeder. Kortom, het was weer een drukke week.

Open dagen

Op donderdag en vrijdag stond ik bij de open dagen van de TU Delft bij de informatiemarkt van Elektrotechniek. Wat interessant was om te zien, was dat we over twee jaar onze studie officieel open stellen voor internationale studenten, maar dat er nu al buitenlandse jongeren rondliepen die geïnteresseerd waren in Elektrotechniek in Delft. Als het goed is, maak ik deze overstap nog mee, en ik ben zeer benieuwd hoe dit voor de opleiding gaat zijn.

EPO update: de lijnvolger is af!

De eerste stap voor het project is gezet: we hebben als groepje onze robot zo kunnen programmeren, dat het een zwarte lijn over een wit vlak kan volgen. Dit zal de basis zijn van onze eerste challenge. Als we dit namelijk combineren met een programma dat de kortste route binnen het parcours kan vinden, dan hebben we in principe deze challenge al voor elkaar.

De enige grote uitdaging is nog het herkennen van een bocht. De robot volgt nu wel de zwarte lijn, maar we hebben nog niet gespecificeerd wat het moet doen als het op een kruispunt terecht komt. Dit is iets waar we nog niet helemaal uit zijn.

Nu is de hoogste prioriteit echter het mid-term verslag. Op woensdag wordt er van ons verwacht om een verslag in te leveren, welke beschrijft wat we tot nu toe met het project bereikt hebben. We zijn er als groep hard mee bezig geweest dit weekend, en zorgen ervoor dat het verslag morgen in principe al af is. Dan hebben we nog twee volle dagen de tijd om alles te verbeteren.

Family time!

Na alweer 5 weekenden in Delft gebleven te zijn, was het weer eens een keer tijd om naar huis te gaan. Mijn moeder was jarig, en dat moest ook gevierd worden. Ik ben inmiddels al zo gewend aan het wonen in de Randstad, dat thuiskomen wel iets speciaals heeft. Wakker worden met de tractors in de achtertuin is toch wel verfrissend.

Aangezien er volgende week alweer een tentamen voor Elektriciteit en Magnetisme aankomt, en ik dat weekend erop een weekend wegga met mijn studentenvereniging, duurt het waarschijnlijk ook een tijd voordat ik weer een keertje thuis kom. Dat hoort erbij als je een leven in Delft hebt opgebouwd.

Tot volgende week!

David.

Blog 28: Spring course 2017

11-05-2017
Het eerste grote evenement waarbij ik ooit betrokken ben geweest is een feit. Afgelopen week kwamen 28 studenten uit 16 landen bij elkaar, om een cursus te volgen over wind energie. Nu bijna iedereen weer teruggekeerd is naar huis, heb ik een grote groep nieuwe vrienden en contacten binnen Europa. Ondanks alle hectiek ging ook EPO-2 gewoon door. Hierover zal ik ook kort verslag doen.

Oude vrienden

De zaterdag voordat de course begon, had ik ook nog even de tijd genomen om met oude vrienden af te spreken. Samen met drie mensen die ik ken van Amerika, gingen we naar Limburg om van de natuur te genieten. Toen wist ik nog niet dat ik deze rust echt nodig zou hebben, in verband met het aankomende evenement.

Spring Course: het begin

Het begon allemaal op een zondagmiddag in Delft. Langzamerhand strandden mensen van elke hoek uit Europa neer in ons prachtige Delft. Samen met de andere organisatoren haalden we iedereen op van het station, en brachten wij ze naar de accommodatie gelegen in het Delftse Hout.

Overdag had ik gewoon college van Elektrotechniek, en zij hadden colleges over windenergie. ’s Avonds kwam ik terug om te koken, schoon te maken etc. Ook waren er elke avond feestjes, waardoor het elke avond extreem laat werd.

Weekend Trip

Op donderdag eindigde het academische deel van de cursus, en dus was het tijd voor een weekend trip. Hiervoor gingen we naar Beverwijk. Eén van de hoogtepunten was International Evening. Tijdens deze avond had elke participant eten en drinken mee uit hun eigen land. Je kon langs elke tafel gaan, en het eten en drinken proberen van anderen.

EPO-2

Ook EPO-2 ging gewoon door deze week. De opdracht van deze week was om een Maze Router te coderen in C. Deze Maze Router kan de kortste weg vinden tussen twee punten binnen een doolhof. Ook kan je ‘mijnen’ neerleggen in de doolhof, waarmee de robot vervolgens rekening moet houden bij het berekenen van de kortste route.

Wat deze code doet, is precies wat je robot aan het einde van EPO-2 ook moet kunnen. Je zet de robot op een witte plattegrond met zwarte lijnen, en je vertelt de robot het begin en eindstation. Vervolgens moet de robot de kortste weg volgen richting het eindstation, en daarbij mijnen (muntjes op de zwarte lijnen) ontwijken.

Na deze week, die meer in het teken stond van plezier dan van elektrotechniek, moet ik toch echt weer aan elektrotechniek verder. Ik heb zoveel geleerd over andere culturen, en vrienden gemaakt van Lissabon tot Jekaterinenburg en van Canada tot Istanbul. De maximaal vier uur slaap per nacht was het zeker waard.

Tot volgende week!

David

Blog 27: Een nieuw kwartaal

04/05/2017
Deze week begon er een nieuw kwartaal en dus ook weer drie nieuwe vakken.  Naast twee reguliere vakken bestaat dit kwartaal ook weer uit een project. Vandaag zal ik even kort iets vertellen over de twee reguliere vakken, en vervolgens zal ik doorgaan op EPO-2. Ook was deze week de week van het evenement dat ik organiseer voor mijn studentenvereniging! Het is dus zeker een hectische week.

Elektriciteit en magnetisme

Dit is het eerste nieuwe vak waar ik dit kwartaal een college van had. Er zaten veel tweedejaars in de collegezaal, en dit geeft een goede indicatie dat dit geen makkelijk vak gaat worden. Met Elektriciteit en Magnetisme leer je de basis van de natuurkunde achter elektriciteit en magnetisme, en leer je dit toe te passen met kennis die we opgedaan hebben tijdens lineaire algebra B (in het 2e kwartaal). Ook al wordt dit wel een zwaar vak, denk ik dat het ook wel een interessant vak gaat worden. Het begrijpen van deze natuurkunde is belangrijk voor het begrijpen van allerlei elektrische fenomenen.

Digitale Systemen B

Digitale systemen B is een letterlijke opvolging van het gelijknamige vak in kwartaal 3. Waar vorig kwartaal de focus lag op het programmeren in C, speelt deze keer de taal “VHDL” de hoofdrol. De stof die we hier leren is hard nodig voor ons project, aangezien VHDL de hardware in robots aanstuurt.

EPO-2

Het vierde kwartaal bestaat ook uit een groepsproject, en ik zal proberen om hierover elke week een update te geven. Voor dit project wordt je in nieuwe projectgroepjes ingedeeld. Zelf ben ik van A1 naar AC2 gegaan. Het is wel goed dat je ook met andere mensen gaat samenwerken, in plaats van steeds dezelfde, en ik merk meteen dat het een positieve invloed heeft op de sfeer bij de Elektro-studenten. Iedereen die inmiddels overgebleven is, heeft in principe al aangetoond dat ze hard willen werken voor hun studie en ook dit heeft een positieve invloed op de sfeer.

Tijdens EPO-2 moet je een robot maken, die over een doolhof van zwarte lijnen moet kunnen rijden. Daarnaast liggen er op de zwarte lijnen af en toe muntjes. De robot moet deze muntjes herkennen, en kunnen omdraaien wanneer het een muntje tegenkomt. Dit gaat allemaal een hele uitdaging worden.


AC2: mijn nieuwe projectgroepje

Spring course: de laatste loodjes

Naast al die nieuwe vakken begint de spring course ook al bijna. We hebben als organisatoren elkaar dagelijks ontmoet in de afgelopen week, en we hebben alles besproken wat er te bespreken viel. Ook kregen we een training over conflict management, wat ook zeer nuttig was. Ik hoop dat we er klaar voor zijn.

Tot volgende week!

David

Blog 26: Tentamenweek 3.0

24 april 2017
Deze week heb ik weer een kwartaal afgerond! Hopelijk heb ik al mijn tentamens gehaald, en daarbij dus ook de 45 studiepunten die ik nodig heb voor mijn BSA. Daarover krijgen jullie in één van de aankomende weken wel een update. Vandaag zal ik samenvatten hoe m’n tentamens zijn gegaan.

Amplifiers and Instrumentation

Het eerste tentamen van de week was op dinsdagochtend. Tentamens hoeven niet per se afgenomen te worden op je eigen faculteit. Voor dit tentamen moesten we bijvoorbeeld naar de faculteit van Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Het spannende aan dit tentamen was dat we voor dit vak geen deeltentamens hadden, en voor de andere twee vakken wel. Hierdoor telde het tentamen 100% voor je eindcijfer! Er stond dus een grote druk om het tentamen goed te maken. Vooral ook voor mij omdat ik deze zomer niet aanwezig ben bij de herkansingen.

Het tentamen was verassend moeilijk. Vooral vergeleken met de vorige tentamens, die vrijwel identiek aan elkaar waren. Dit tentamen was voor het eerst over een hele andere boeg gegooid. Een voordeel van het tentamen was dat het een open-boek tentamen was, en dat je dus je boek bij je mocht houden. Ik had maar één van de twee boeken gekocht, en dit maakte het nog veel moeilijker! Alsnog denk ik dat ik wel een voldoende heb gehaald. Ik moet maar afwachten totdat de cijfers bekend worden gemaakt.

Kansrekening en Statistiek

Het tweede tentamen van de week was voor kansrekening en statistiek. Hierover hoefde ik niet al teveel te stressen, omdat ik voor het eerste deeltentamen een 9.3 had gehaald. Het tentamen ging ook van een leien dakje, en ik weet vrijwel zeker dat ik dit vak heb gehaald. Vorig jaar bleek dit vak een struikelvak te zijn, met maar veertig procent (of zelfs minder) die het de eerste keer haalden. Ik heb hier echter niks van ervaren. Zelf vond ik Amplifiers en Instrumentation juist een stuk lastiger!

Digitale Systemen A

De week sloot af met een tentamen voor het vak Digitale Systemen A. Ook dit was een deeltentamen en omdat ik voor het eerste tentamen 7.6 had gehaald, had ik ook met dit vak speling. Het tentamen ging vooral over programmeren, waarvoor we dit kwartaal ook vele opdrachten hadden moeten doen. Je mocht met dit vak, net zoals met Amplifiers, al je boeken er bij houden. Ook voor dit vak had ik geen boeken, maar ook de powerpoint slides van de colleges waren toegestaan om mee te nemen. Dit gegeven, samen met het oefenen van oudere tentamens, hebben er voor gezorgd dat ik met veel zekerheid kan zeggen dat ik ook dit vak heb gehaald.

Na een super stressvolle periode kan ik nu eindelijk ook genieten van een rustig weekend. Maandag begint het tweede project, EPO-2, en moet ik dus alweer volop aan de bak. Daarover meer volgende week!

David

Blog 25: Studieplekken

21 april 2017
Het is weer tentamen periode, en dat betekent dat alle studieplekken op de universiteit lekker vol zitten. Voor mensen zoals ik, die het moeilijk vinden om thuis te studeren, kan dit wel vervelend zijn. Gelukkig is er altijd nog wel een plek te vinden, als je weet waar je moet zoeken. De universiteit zit vol met goede studieplekken, en de universiteitsbibliotheek is zeker niet de enige optie. Vandaag zal ik voor jullie enkele studieplekken op een rijtje zetten.

De universiteitsbibliotheek (UB)

De UB is verreweg de grootste faciliteit voor studieplekken. Naast dat het een grote toren heeft, waarin extreem veel studieplekken zitten, heeft het ook meeting rooms, computerruimtes en zelfs een plaats om een power nap te nemen!

De Fellowship

De Fellowship is een gebouw naast de faculteit van Lucht- en Ruimtevaarttechniek, en is speciaal gebouwd om onder andere studieruimte te creëren. Naast dat het een enorme hoeveelheid aan studieplekken heeft, bevat het gebouw ook drie verschillende restaurants, waar je eventueel kan eten. Al is het niet aan te raden om dit elke dag te doen, want dan ben je snel door je geld heen.

EWI

Ook onze eigen faculteit heeft een grote hoeveelheid aan studieruimtes. Zo is er op de tweede verdieping van EWI een gebied dat speciaal ingericht is voor zelfstudie (het studielandschap), en heeft EWI ook veel meetingrooms waar je met grotere groepen kan studeren. Een ander voordeel aan studeren op de faculteit is dat je altijd langs de bestuurskamer van de ETV kan gaan voor gratis koffie.

3ME

Een voor elektrotechniek minder bekende studieruimte is bij de faculteit van Werktuigbouwkunde. Persoonlijk studeer ik hier graag, omdat ze stilteruimtes hebben met heerlijke bureaustoelen. Ik ben heel snel afgeleid, en dus is absolute stilte om me heen een goede manier om geconcentreerd te blijven. In tegenstelling tot andere studieruimtes, heeft deze ruimte ook super chille bureaustoelen, waardoor je echt goed een hele dag kan zitten.

Naast deze studieruimtes zijn er natuurlijk nog veel meer. Ook kan je altijd nog thuis studeren als dat je bevalt. Ik hoop dat jullie weer wat geleerd hebben vandaag, en tot snel!

David

Blog 24: De vrije woensdag

14 april 2017
Als je elektrotechniek gaat studeren, zal je merken dat de woensdagen altijd vrij gepland zijn. Betekent dit dan ook echt dat je op woensdag vrij hebt? Vandaag zal ik jullie vertellen hoe mijn woensdag er uit ziet.

Vrijheid, blijheid

Ik kan je alvast verklappen dat je niet echt vrij krijgt op woensdag. Toch is woensdag de perfecte dag om goed uit te slapen. Daarom begint qoensdag altijd net iets later dan de rest van de dagen. Omdat je op woensdag niet naar de universiteit hoeft te komen, is het ook makkelijker om dinsdagavond iets in te plannen. Veel verenigingen hebben hun borrelavond op dinsdag, en als je weet dat je op woensdag iets later uit bed kan, hoef je op dinsdagavond niet vroeg naar huis.

Tussentijdse toetsen

Voor bijna elk vak (met uitzondering van projectvakken) wordt er op woensdag een online voortgangstoets ingepland. Via een site genaamd Blackboard kan je deze voortgangstoetsen openen. Met een wekelijkse toets word je geforceerd om de stof goed bij te houden, en kan je peilen of je alles begrijpt van wat er die week verteld is.

Met zijn allen of alleen?

De toets hoef je niet alleen te doen en je kan dan ook altijd overleggen met je studiegenoten. Vaak hebben ze wel een tijdslimiet, en daarom is het handig om met zijn allen tegelijkertijd te beginnen. Vaak wordt er binnen ons projectgroepje geskyped, of komen we bij elkaar om deze toetsen te maken. Ook wordt er regelmatig via Whatsapp overlegd.

Cijfer

Hebben deze toetsen ook werkelijk veel invloed op je cijfer? Ik zou zeggen van niet. Je gemiddelde cijfer op deze voortgangstoetsen resulteert in een kleine bonus op je eindcijfer. De grootte van deze bonus is via een ingewikkelde formule afhankelijk van je eindcijfer zelf. Als je een 5.5 hebt, kan deze bonus het verschil betekenen tussen een vak halen of zakken, en dan kan deze bonus wel degelijk van belang zijn. Als je echter een 8 of hoger haalt, dan maakt de bonus misschien 0.1 punt verschil op je eindcijfer.

Toch is het zeker handig om deze toetsen te maken. Naast dat het je eventueel kan redden bij een slecht cijfer, ben je bewust bezig met de stof en oefenopgaven. Dit is op zichzelf heel belangrijk voor het eindtentamen.

Eén van de vragen op zo’n voortgangstoets. Deze vraag komt uit één van de voortgangstoetsen van het vak “Versterkerschakelingen en Instrumentatie”.

Tot volgende week!
David

Blog 25: Studieplekken

21 april 2017
Het is weer tentamen periode, en dat betekent dat alle studieplekken op de universiteit lekker vol zitten. Voor mensen zoals ik, die het moeilijk vinden om thuis te studeren, kan dit wel vervelend zijn. Gelukkig is er altijd nog wel een plek te vinden, als je weet waar je moet zoeken. De universiteit zit vol met goede studieplekken, en de universiteitsbibliotheek is zeker niet de enige optie. Vandaag zal ik voor jullie enkele studieplekken op een rijtje zetten.

De universiteitsbibliotheek (UB)

De UB is verreweg de grootste faciliteit voor studieplekken. Naast dat het een grote toren heeft, waarin extreem veel studieplekken zitten, heeft het ook meeting rooms, computerruimtes en zelfs een plaats om een power nap te nemen!

Blog 23: Let’s get digital

05 April 2017
Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, zit ik lekker op het balkon, genietend van het lenteweer. Toch is het studentenleven niet alleen maar feest. Zoals jullie waarschijnlijk al wel weten, gaat één van de vakken dit kwartaal over Digitale Systemen. Een groot deel van dit vak is ook programmeren in C. Zo moesten we deze week alle scripts geschreven en ingeleverd hebben. Naast al het schoolwerk ben ik inmiddels ook hard bezig met voorbereidingen van de zomervakantie.

Programmeren

De afgelopen week heeft programmeren vooral veel van mijn tijd opgeëist. Tijdens het vak Digitale Systemen gaan vier colleges over het programmeren in de programmeertaal C. Programmeren is echter niet iets dat je kan leren door alleen naar professoren te luisteren, maar je moet het ook echt doen. Daarom kregen we aan het begin van dit kwartaal een boekje met 10 programmeeropdrachten, die je één voor één af moest ronden. Afgelopen zondag was daarvoor de deadline.

Voorbeelden van programma’s zijn: een programma dat kan tellen hoeveel een bepaald woord in een zin voorkomt en een programma dat de abc-formule (determinant) voor je uitrekent. Dit is niet makkelijk voor iemand die nog nooit eerder geprogrammeerd heeft (zoals ik!), maar zolang je samen met je medestudenten werkt, kom je er vaak wel uit.

Bij het laatste programma moesten we een code schrijven die de kortste weg uitrekent tussen steden waarbij alle wegen en stedennamen zijn ingelezen. Dit doe je met behulp van zogenaamde “data structures”, welk een belangrijk onderdeel is van de programmeertaal C. Ik mag met trots zeggen dat ik de eerste was van mijn projectgroepje die een werkend programma had geschreven!

Schematische weergave van hoe het laatste programma zou moeten werken – elke weg en elke stad moest doorlopen worden om uiteindelijk de kortste weg te vinden.

Zomervakantie

Afgelopen week heb ik mijn zomervakantie geboekt! Ik ga van 11 Juli tot 5 September backpacken in Zuidoost-Azië! Ik vlieg allereerst naar Zuid-Vietnam, om vervolgens te eindigen in Bali, Indonesië. Ik heb veel vrienden van mijn tussenjaar die in deze landen wonen, en ik ben al door meerdere uitgenodigd om deze zomer bij hen te overnachten! Ook hoop ik veel nieuwe mensen te ontmoeten, en met deze samen te reizen en deze landen te ontdekken. All in all, er staat me een groot avontuur te wachten, en ik heb er veel zin in!

Toch zit er wel een kleine keerzijde aan: de herkansingen vallen in de zomervakantie! Dit betekent dat ik al mijn vakken in één keer moet halen voor de rest van dit jaar. Voor mij voelt dit alleen maar als meer motivatie om hard te werken… en ik denk daarom ook dat dit geen grote problemen gaat opleveren.

Scheveningen

Afgelopen weekend heb ik, omdat het zulk lekker weer was, ook nog even kort een uitstapje gemaakt naar het strand van Scheveningen! Vanaf Delft is dat maar 30 minuten met de tram, en het is een prachtige plek om lekker uit te waaien.

Het strand van Scheveningen! Zoals je kunt zien, is het aardig druk.

Geniet van het mooie weer en tot volgende week!

David


Blog 22: Honours symposium

29 maart 2017
De afgelopen week was niet veel anders dan de voorgaande. De constante stroom aan nieuwe informatie is nog altijd redelijk hoog, en het is dan ook niet altijd even makkelijk om alles bij te houden. Toch werd mijn harde werk deze week beloond: ik was namelijk uitgenodigd voor het Honours Symposium. Dit betekent dat ik in aanmerking kom voor een Honours programma. Vandaag ga ik jullie daar wat over vertellen.

Wat is een Honours programma precies?

Als je gemiddeld een 8 of hoger staat, én in het eerste jaar al je vakken weet te halen, kan je een zogenaamd Honours programma volgen aan de TU. Dit programma is een aanvulling op je bachelor, en kan drie verschillende vormen aannemen. Deze zal ik hieronder in meer detail bespreken.

1. Onderzoek doen
Binnen de faculteit EWI zijn er veel professoren die onderzoek doen naar de meest uiteenlopende zaken. Als Honours student krijg je de kans om mee te helpen aan één van deze onderzoeken naar keuze. Ook kan je zelf een onderwerp voor onderzoek verzinnen, en dit onder begeleiding van één van de professoren uitvoeren.

Zo was er tijdens het symposium een tweetal studenten dat mee had geholpen aan onderzoek naar de beveiliging van geldtransacties. Dit deden zij samen met grote bedrijven, en zelfs de Nederlandse overheid! Ze zouden volgende week dan ook naar Abu Dhabi gaan, om op een congres over dit nieuwe systeem te praten. Dit is natuurlijk een heel groot succesverhaal, en geldt niet voor alle Honours studenten, maar je kan wel beseffen wat de mogelijkheden zijn. Dit zijn namelijk nog maar bachelorstudenten, die op zo’n grote manier hun bijdrage hebben kunnen leveren aan een bepaald product.

2. Programmeerwedstrijd
Als Elektro-student kan je ook mee doen aan een programmeerwedstrijd. Voor deze wedstrijd moet je tussen de 4 en 8 uur per week trainen. De eerste ronde vindt altijd plaats in Delft, en doe je in teams van 3. Tijdens deze wedstrijden moet je binnen een beperkte tijd samen zo veel mogelijk programma’s schrijven. De winnaar gaat door naar de Benelux, en uiteindelijk kan je zelfs tegen de beste van de hele wereld programmeren!

Het is natuurlijk heel erg cool als je al veel ervaring hebt met programmeren, en de kans hebt om deze competitie te winnen. Deze competitie is echter ook open voor Technische Informatica studenten, en aangezien die meer ervaring hebben dan ik, lijkt me dit echt totaal geen optie voor mij!

3. Onderzoek doen voor dreamteam
Als je geïnteresseerd bent in techniek, dan heb je er vast wel een keer van gehoord: de dreamteams van de TU Delft. De TU Delft staat bekend om projecten zoals Nuna (de raceauto op zonne-energie) en de Hyperloop. Dit zijn studentprojecten die het winnen van prestigieuze universiteiten als MIT. Als Honoursstudent krijg je de kans om kleine onderzoeken te doen voor één van de teams, om uit te zoeken hoe je bepaalde onderdelen nog efficiënter en beter kan maken. Persoonlijk lijkt het mij heel cool om een aandeel hier aan te leveren, en ik ga dan ook zeker kijken of ik dat kan doen.

Het TU Delft Hyperloop Team. Ze wonnen de SpaceX Hyperloop Pod Challenge dit jaar!

Dit was wat ik heb opgestoken van het symposium. Ik vind het echt top dat de universiteit dit aanbiedt voor studenten die wat meer verbreding willen. Toch wacht ik zelf nog even af met het opgeven voor zo’n programma. Je moet het onderwerp van het onderzoek natuurlijk wel leuk vinden, anders is het de moeite niet waard. Daarom kijk ik nog even rond om te zien of ik iets interessants vind.

Tot volgende week!
David


Blog 21 Tentamens en Ouderdag.

21 maart 2017
De afgelopen week hadden we weer 2 tentamens. Deze keer waren het deeltentamens voor de vakken Digitale Systemen en Kansrekening en Statistiek. Gelukkig sloot de week wel goed af, met een ouderdag die georganiseerd werd door de Electrotechnische Vereeniging.

Digitale Systemen A

De week begon met een tentamen op maandagochtend, betreffende het vak “Digitale Systemen”. Voor dit vak mag bij de tentamens het boek en alle collegeslides gehouden worden. Zelf had ik het boek niet gekocht, dus ik was benieuwd naar hoe het tentamen eruit zou zien, en of ik het boek ook echt nodig zou hebben. Gelukkig ging het tentamen prima, ondanks het feit dat ik geen boek had! Het boek kopen is daarentegen vaak wel een aanrader.

Kansrekening en Statistiek

Op woensdagochtend was het tweede tentamen. Dit tentamen was van een vak waarvan vorig jaar maar dertig procent in één keer het vak gehaald had! Ik wist hiervan, en daarom had ik me heel goed voorbereid. Het tentamen ging dan ook super goed! Binnenkort krijg ik de cijfers binnen, en dan horen jullie het wel.

Vaak zijn de tentamenvragen toegepast op een elektrotechnisch onderwerp. Deze vraag gaat bijvoorbeeld over de levensverwachting van een mobieltje!

Stemmen

Op de dag van het Kansrekening en Statistiek tentamen, vonden ook de landelijke verkiezingen plaats. Stemmen was ook mogelijk op de TU: namelijk in onze eigen faculteit. Op de eerste verdieping van de EWI stonden vele stemhokjes, waar alle studenten hun stem uit konden brengen.

Ouderdag

De week sloot af met de ouderdag voor Elektrotechniek. Mijn ouders kwamen ook, om in het kort te beleven hoe een dag als elektrotechniek student eruit ziet. De dag bestond onder andere uit een hoorcollege, een rondleiding door de faculteit, en werd afgesloten met een borrel in de /pub. Mijn ouders hebben er heel erg van genoten, en dus was de dag geslaagd!

Tot volgende week!
David


Blog 20: Colleges

16 maart 2017
Op de universiteit ziet een normale dag er heel anders uit dan op de middelbare school. Dit is al helemaal zo bij een technische opleiding, dat bestaat uit veel practica en projecten. Ik dacht dat het misschien wel handig was om hier wat meer duidelijkheid over te scheppen, en dat is dan ook wat ik deze week ga doen!

Hoorcolleges

Bijna elk vak aan de universiteit bestaat uit hoorcolleges. Tijdens deze colleges zit je met een grote groep studenten in één collegezaal, en luister je naar het verhaal van de professor. Er is tijdens hoorcolleges vaak weinig interactie. Er wordt altijd veel informatie over je heen gegooid, en het is dus best wel belangrijk om aantekeningen te maken.

Een hoorcollege duurt twee maal 45 minuten, met een kwartier pauze tussendoor. Soms wordt het college interactiever gemaakt, door het gebruik van een programma dat “Feedback Fruits” heet. Via Feedback Fruits kunnen alle studenten antwoord geven op een meerkeuzevraag via hun mobiel. Vervolgens wordt er op het scherm duidelijk hoeveel procent van de studenten voor welk antwoord hebben gestemd. Op deze manier wordt er van je verwacht om ook goed mee te doen tijdens zo’n hoorcollege, wat ten goede komt van de aandacht (bij mij in ieder geval).

Werkcolleges

Naast hoorcolleges heb je voor bepaalde vakken ook werkcolleges. Bij deze werkcolleges wordt je opgedeeld in kleinere groepen (ca. 30 studenten) en maak je opdrachten. Vaak lopen er oudere studenten en professoren rond om vragen te beantwoorden. Tijdens de werkcolleges krijg je de kans om de opgedane informatie van de hoorcolleges toe te passen, en dit is belangrijk.

Colstructies

Voor enkele vakken wordt een combinatie gegeven van hoorcolleges en werkcolleges. Colstructies worden ook voor kleinere groepen gegeven, en bestaan voor een gedeelte uit uitleg, waarna je vervolgens meteen opdrachten gaat maken over de opgedane informatie. Persoonlijk denk ik dat dit het meeste overeenkomt met een les op de middelbare school.

Practica en Projecten

Naast alle informatie die je bij alle vakken voorgeschoteld krijgt, wordt er ook van je verwacht dat je je handen uit de mouwen steekt, en leert hoe het ‘in het echt’ werkt. Dit kwartaal zijn er dan ook voor twee van de drie vakken practica. Tijdens deze practica maak je bepaalde schakelingen, en meet je het gedrag van deze. Ook leer je om gaan met verschillende softwareprogramma’s, die van pas komen bij het design van nieuwe elektrische apparaten.

Wat je leert tijdens de practica sluit altijd goed aan bij wat je die week tijdens de hoorcolleges leert. Daarnaast zijn de practica altijd als voorbereiding voor de grote projecten die je aan het eind van elk semester hebt. Zo merkte ik dat ik voor EPO-1 alle praktische ervaring nodig had, die ik bij de practica in het vorige kwartaal had opgedaan.

Dit zijn ongeveer alle vormen van onderwijs die je tijdens je eerste jaar elektrotechniek krijgt voorgeschoteld. Ik hoop dat jullie er wat wijzer van zijn geworden.

Tot volgende week!
David


Blog 19: De Electrotechnische Vereeniging.

6 maart 2017
Elke studie in Delft heeft zijn eigen studievereniging: zo ook Electrical Engineering. Naast dat lid worden van de studievereniging je korting geeft op studieboeken, organiseren ze allerlei activiteiten voor leden. Vandaag ga ik jullie wat vertellen over enkele activiteiten die de Electrotechnische Vereeniging (ETV) organiseert, en wat ik zelf doe voor de vereniging.

EOW en studieboeken

Vanaf het begin van je studie, wordt je meteen al betrokken bij de studievereniging. De ETV organiseert namelijk het Elektro Ontvangst Weekend (EOW). Ik heb hier in mijn eerste blog al iets over verteld, maar ik zal jullie geheugen een beetje opfrissen. Het EOW is bedoeld voor aanstaande elektro-studenten, en is een weekend waarbij je je jaargenoten, het Bestuur van de studievereniging, en de faculteit leert kennen. Dit is een leuke en goede manier om de studie te beginnen, aangezien je op de eerste collegedag al meteen mensen kent.

Op die eerste collegedag zal je er ook achter komen hoe belangrijk de studievereniging weer is. Op de universiteit heb je ieder kwartaal andere vakken, en dus ook ieder kwartaal andere boeken nodig. Om deze boeken te krijgen kan je bij de ETV terecht. Zij verkopen alle boeken, en geven korting aan leden van de studievereniging. Hierdoor haal je al snel het geld dat het kost om lid te worden eruit.

Lunchlezingen

Om de twee weken organiseert de studievereniging ook een zogenaamde lunchlezing. Tijdens deze lunchlezingen kan je onder het genot van een gratis lunch luisteren naar het verhaal van een bedrijf die Elektrotechnische ingenieurs nodig heeft. Met deze lunchlezingen kan je erachter komen waar je na je studie terecht kan komen, en welke kant je eigenlijk op wilt met je studie.

Ik ben zelf al naar een aantal lunchlezingen geweest. Enkele voorbeelden van bedrijven die langskomen zijn: NS, Shell en KPN Consulting. Deze week gaf Ricardo Rail een lunchlezing. Dit bedrijf geeft advies aan treinfabrikanten over de hele wereld, en heeft redelijk veel elektrotechnici uit Delft in dienst.

EvaCie

Een vereniging kan alleen bestaan zo lang er veel leden zijn die het Bestuur helpen met de activiteiten. Zo bestaat er binnen de studievereniging een groot aantal commissies, die allemaal dingen voor (en door) leden organiseren.

Zelf heb ik mij ook aangesloten bij een commissie, en help ik de ETV dus ook een beetje mee. De commissie waar ik bij zit heet de Evaluatie Commissie (afgekort EvaCie), en komt één keer per kwartaal bij elkaar om verbeterpunten voor het onderwijs voor te leggen. Hopelijk wordt de studie zo langzamerhand beter voor de volgende jaren.

Er zijn nog vele andere dingen die de studievereniging aanbiedt, zoals feestjes, reizen, inhousedagen etc. Kortom, te veel om op te noemen. Het is natuurlijk leuk om hier tijdens je studietijd gebruik van te maken. Ook al kom je alleen naar de evenementen voor de gratis lunch, je steekt er altijd wel iets nieuws van op.

Tot volgende week!
David


Blog: 18: Hopes and Dreams

27 februari 2017
Ik studeer nu alweer een half jaar in Delft, en ik kan zeggen dat m’n leven in de tussentijd aardig veranderd is. Ik woon, werk en sport nu in Delft, en kom om die redenen ook niet zo vaak meer thuis. Ik dacht dat het misschien wel leuk is als ik mijn verwachtingen voor het komende half jaar met jullie deel. Dan weten jullie ook een beetje waar ik in mijn vrije tijd mee bezig ben.

Dertig studiepunten!

Allereerst wil ik beginnen met goed nieuws! Ik heb sinds deze week officieel 30 studiepunten binnen. Lineaire Algebra en Analyse B heb ik afgerond met een 7, en Lineaire Schakelingen met een 8,5. Hiermee heb ik beide vakken gehaald, en dus ben ik al op de helft van mijn propedeuse.


Ik hoop dat ik mijn motivatie om te studeren aan kan houden voor de rest van het jaar, en mijn P-in-1 (alle 60 EC, en dus de Propedeuse, in 1 jaar) kan halen! Ik wil graag een lange reis maken in de zomer, en dit betekent dat ik de herkansingen, die altijd midden in de zomervakantie plaatsvinden, zou moeten missen. De enige manier om alle 60 studiepunten te halen is dus om alles in 1 keer goed te doen. Dit is natuurlijk wel een motivatie om hard te werken, en dit houdt mij ook scherp!

Rijbewijs

Ik ben sinds kort ook begonnen met het volgen van rijlessen. Dit doe ik in Delft, bij rijschool Delfin. Rijden in Delft is wel heel anders dan in het boerenland waar ik woon. Het is altijd chaos in Delft, en daarom is rijden niet altijd even makkelijk. Ik vind het wel heel leuk, dus dat scheelt. Ik hoop voor het einde van dit semester mijn rijbewijs gehaald te hebben. Als me dit lukt, horen jullie het vanzelf wel.

BEST Spring Course

Als je mijn blog regelmatig leest, heb je waarschijnlijk al wel meegekregen dat ik lid ben van een studentenvereniging genaamd BEST. Met BEST organiseren we eind April een cursus over windenergie, en ik ben daarbij verantwoordelijk voor de public relations. Hiervoor komen we minstens één keer per week bij elkaar, en werken we aan de organisatie van de cursus.


Je zou denken dat public relations één van de makkelijkste taken is van de organisatie, maar dit valt hartstikke tegen! Ik moet nog veel leren over design, aangezien ik hier nog nooit eerder mee gewerkt heb. Gelukkig zijn er binnen de vereniging genoeg mensen die hulp bieden, en dat maakt het sowieso wat makkelijker.

Ik hoop dat ik het komende half jaar genoeg tijd over houdt om actief te blijven voor de vereniging. De vereniging is klein, en daarom is het belangrijk dat alle leden hun steentje bijdragen aan de organisatie. Dit maakt de vereniging aan de ene kant heel leuk en hecht, maar het betekent ook dat lid zijn een opoffering is. Alleen lid zijn voor de gezellige activiteiten is met ons ledenaantal niet echt een optie.

Naast deze dingen ga ik in mijn vrije tijd ook naar de sportschool en heb ik deze baan. Kortom, dit gaat een druk aankomend half jaar worden. Gelukkig ben ik van mezelf een persoon die graag bezig is, en stoor ik me dus niet aan een volle agenda.

Tot volgende week!


Blog 17: Q3: What’s new?

21 februari 2017
Deze week was de start van het derde kwartaal, en daarmee ook de start van drie gloednieuwe vakken. Dit kwartaal is er geen project, en dus zal het studeren wat intensiever zijn, maar het praktische gedeelte wat makkelijker. Ook al heb ik nog maar een week achter de rug, ik ga proberen een inleiding te geven over deze nieuwe vakken. Dan weten jullie waar we mee bezig zijn!

Digitale Systemen A

Bij dit vak leer je programmeren in de taal C. Met deze taal kan je het makkelijkst besturingssystemen voor hardware programmeren. Een deel van dit vak is ook het werken met hardware. Je kent het misschien wel van de middelbare school (ik heb het gehad!): systeemborden met EN- en OF-poorten. Dit zijn bouwstenen waarmee je logische schakelingen kan maken. Als je hier nog nooit van gehoord hebt, moet je het maar eens voor de grap op Wikipedia opzoeken. Met al deze informatie leer je hoe digitale systemen, zoals computers, nou eigenlijk in elkaar zitten. Dit heb je al bijna niet meer door, maar alles dat er in je computer of telefoon gebeurt, komt uiteindelijk neer op de elektronica die er in zit.

Versterkerschakelingen en Instrumentatie

In dit vak wordt naar mijn idee het meeste ‘elektrotechniek’ behandeld dit kwartaal. Je leert veel over hoe sensoren precies werken. Sensoren zitten overal in, zo ook in je mobiel, en het is super cool om er achter te komen hoe die sensoren precies werken. Ook leer je hoe versterkers werken, en deze zijn heel belangrijk voor het overbrengen van informatie.

Bij dit vak zijn ook wekelijks labs, waarbij je leert omgaan met allerlei elektrische instrumenten. Het doel van deze labs is vooral om te begrijpen dat deze meetinstrumenten ook een bepaalde onzekerheid hebben waarmee je rekening moet houden.

Kansrekening en Statistiek

Ook een wiskundevak kan natuurlijk niet ontbreken. Het vak spreekt wel een beetje voor zichzelf denk ik! Je leert kansen te berekenen, en je leert alle verschillende manieren waarop je data wiskundig kan verwerven en verwerken. Voor dit vak moet je voor het college thuis twee inleidende instructiefilmpjes bekijken. Dit is een nieuw systeem, en het bevalt me wel. Voor de colleges heb je al een beetje voorkennis, waardoor de nieuwe informatie je niet meteen overvalt.


Blog 16: Skivakantie

15 februari 2017
Na de tentamenweek kregen we van de TU een week vakantie, en die heb ik optimaal benut. Ik ben namelijk een week op bezoek geweest bij mijn tante in Les Menuires. Dit plaatsje heeft een enorm skigebied, genaamd Les Trois Vallées die onder andere aangesloten zit aan Val Thorens. Vandaag zal ik jullie wat vertellen over m’n eigen reis, en vervolgens over wat van de hoogtepunten in dit skigebied.

Van Delft naar Les Menuires

De reis van Delft naar Les Menuires was me wel een tocht… Samen met mijn oma, mijn broer en Bono, oma’s hond, reisden we in een volgepakte auto richting Zuid-Frankrijk. Het was slecht weer, en de auto was heel krap voor me met m’n lange benen. Ook moest ik de hond op schoot nemen, wat nog minder ruimte gaf. Gelukkig zijn m’n broer en oma super gezellig, en daarom was de reis goed uit te houden.

Skiën!

Les Trois Vallées is een geweldig skigebied om in te skiën. Er is een enorme variëteit aan pistes, van zwart tot groen, en van heel lang tot kort. Hierdoor kon ik de hele dag nieuwe pistes uitproberen, wat best wel fijn was. Ook was het niet echt een vakantieweek, waardoor het rustig op de pistes was. De zon scheen, en er was genoeg sneeuw: optimaal skiweer dus!

 

Tips

Als je zelf ooit besluit om in Val Thorens te gaan skiën, en je al een beetje skills hebt, zou ik je aanraden om de zwarte pistes te skiën. De zwarte pistes zijn een stuk rustiger dan de blauwe en de rode, en daarom heb je betere sneeuw en een stuk meer ruimte. Ook is het aan te raden om een helm op te doen, vooral als je lang bent. Onder andere uit veiligheid voor tijdens het skiën, maar ook voor de skiliften. Sommige skiliften zijn redelijk oud, en als je lang bent, kan je je hoofd heel hard tegen de veiligheidsbalk van de lift stoten. Ik heb zelf een paar keer een best wel harde klap gehad, en ik was blij dat ik een helm op had!

Rond drie uur moet je zeker een keer ‘La Folie Douce’ bezoeken. Dit is een beroemde bar op de piste, waar goede artiesten komen. Het is leuk om te zien, maar het geld dat daar wordt uitgegeven is ongelooflijk. Op de prijslijst staan flessen champagne van 3000 euro, en die worden nog gekocht ook! De ‘VIP lounge’ zit helemaal vol, en het kost 250 euro om hier plaats te nemen!

Een volle “La Folie Douce” en de prijslijst

Al met al was het een mooie vakantieweek, waar ik heel veel van heb genoten. Deze week begint het derde kwartaal, met weer drie nieuwe vakken. Daarover zal ik volgende week meer vertellen.

Groetjes,
David


Blog 15: Tentamenweek 2.0

8 februari 2017
Deze week heb ik al weer twee vakken afgesloten. Als ik beide vakken heb gehaald, dan kan ik zeggen dat ik officieel de helft van mijn propedeuse al binnen heb! De tijd gaat snel als je er over nadenkt. Ik herinner me de OWee nog als de dag van gisteren.. en nu zit ik al weer op de helft van mijn eerste jaar. Ook al zou ik 30 studiepunten binnen hebben, ik heb er 45 nodig om in het tweede jaar te komen, dus het harde werken is nog niet over. Vandaag ga ik jullie wat vertellen over de vakken die ik heb afgesloten, en daarna geef ik een korte inleiding op wat deze week gaat komen.

Lineaire Algebra en Analyse B

Het eerste tentamen van de week was voor het vak Lineaire Algebra en Analyse B. In dit tentamen werd er vooral gefocust op vector calculus. Zoals jullie misschien wel weten, zijn magnetische velden eigenlijk vectorvelden, waarbij op elk punt in het veld er een bepaalde magnetische kracht op een deeltje staat. Daarom is het belangrijk dat je hier goed mee kan rekenen. De vectorvelden worden echter al snel heel moeilijk voor te stellen, en dat maakte het vak voor mij ingewikkeld.

Het is best wel gaaf dat we het volgende kwartaal het vak “Elektriciteit en Magnetisme” hebben, waarbij vector calculus meteen wordt toegepast. Hierdoor kan je makkelijker een bepaalde motivatie houden om dingen toch echt goed te begrijpen.

 

Een driedimensionaal vectorveld

Lineaire Schakelingen B

Het tweede, en ook laatste tentamen van de week was voor het vak Lineaire Schakelingen B. Hierbij leer je de basis van elektrotechniek: het analyseren van elektrische schakelingen. Belangrijk voor dit tentamen was de Laplace transformatie. Dit is een manier van rekenen dat het analyseren van schakelingen makkelijker maakt. De basis hier van is dat je alle componenten in de elektrische schakeling omschrijft naar zijn Laplace equivalent. Vervolgens reken je met de Laplace equivalenten hetgeen uit dat je wil weten, en transformeer je het antwoord terug naar de tijd dimensie.

Als je besluit om Elektrotechniek te studeren, zal je er achter komen waarom technieken zoals de Laplace transformatie zo belangrijk zijn. Uiteindelijk is alles wat je leert bedoelt om complexe dingen simpeler te maken, en de Laplace transformatie is daar een goed voorbeeld van.

Vakantie!!!

Na deze zware periode, met weinig slaap en veel studie, heeft de TU ons beloond met een weekje vakantie. Zoals ik in mijn blog al heb verteld, ga ik tijdens deze vakantie op wintersport! Mijn broer, mijn oma en ik reizen met zijn drieën af naar onze tante in Zuid-Frankrijk, om daar een week te genieten van de sneeuw. Het weer ziet er goed uit, en ik heb er ongelofelijk veel zin in. Jullie zullen waarschijnlijk volgende week nog wel wat verhalen horen.


De weersvoorspelling voor deze week! Er wordt de eerste drie dagen sneeuw verwacht, dus dat is een goed teken.

Tot volgende week!


Blog 14: Symposium

3 februari 2017
Deze week was het eindelijk zover: het eerste project is afgerond. EPO-1 wordt afgesloten met een groot symposium, waarbij er een winnaar wordt uitgeroepen voor het groepje met de best werkende speaker. Helaas had ons groepje niet gewonnen, maar desalniettemin hebben we een goed resultaat neer kunnen zetten. Deze week zal ik jullie een kort verslag geven van hoe ik de afsluiting van het project heb beleefd.

Symposium

Op maandagmiddag werden in twee collegezalen alle project groepjes bij elkaar geroepen. Van ieder groepje moesten twee mensen naar voren komen om een korte pitch te geven over de belangrijkste beslissingen die ze tijdens het project hadden gemaakt. Voor ons groepje heb ik de pitch gegeven! We konden zeer tevreden zijn over de presentatie. Toen wij onze metingen konden vergelijken met die van andere groepjes, zagen we dat onze resultaten super goed waren. Voordat de ‘booming bass’ wordt geïnstalleerd is het de bedoeling dat voor elke frequentie er even veel geluid uit de speaker komt. Voor onze speaker was deze lijn super vlak (vergeleken met de andere groepjes).

De ‘acoustic power response’ van onze speaker. Zoals je kunt zien, is het best vlak.

Na de korte pitch werd onze speaker getest op geluidskwaliteit. Het begon super goed, totdat het geluid zo hard werd gezet, dat onze speakers het begaven. Helaas konden we dit niet meer oplossen, en hadden onze speakers aldus gefaald. Hierdoor konden we de competitie niet meer winnen, en lagen we er uit.

Mondeling

Naast het symposium, wordt je voor het project ook nog individueel getoetst via een mondeling. Dinsdagochtend om 9:00 ’s ochtends waren wij, als eerste groepje, meteen aan de buurt, en we hadden dus weinig tijd om voor te bereiden na het symposium. Via google presentaties hebben we ’s avonds één grote powerpoint presentatie in elkaar gezet, en de volgende dag stonden we dit te presenteren. Na de presentatie moesten we in tweetallen nog apart mondeling vragen beantwoorden. De vragen waren vooral over dingen die fout stonden in het verslag. Dit was best wel confronterend, omdat je door die vraag er achter komt dat je iets fout hebt begrepen.

Om 12:00 was het over, en kregen we allemaal een cijfer. Ik kan heel tevreden zijn over het eindcijfer van EPO: ik had een 8!

Nu ik klaar ben met het project, kan ik me eindelijk volop focussen op de tentamens van volgende week. Ik heb namelijk nog een eindtentamen voor Lineaire Algebra en Analyse B en Lineaire Schakelingen B. Naast een goed einde van het project, heb ik nog meer goed nieuws. Ik kan na de tentamens op wintersport! Mijn oma wil graag mee, en dit betekent dat we vervoer hebben naar Frankrijk. Over deze trip komt zeker weten nog een verslag.

Groetjes!


Blog 13: Studeren, studeren en nog eens studeren.

26 januari 2017
Aangezien de tentamenweek nog maar een week weg is, en er per vak veel is behandeld de afgelopen weken, zit er niks anders op dan de aankomende week ook te studeren. Ook het symposium van ons eerste project is deze week, en daarover zal ik dan ook volgende week verslag doen. Omdat we allemaal weleens in een korte periode veel werk moeten verrichten, en omdat ik in een goede bui ben, zal ik vandaag mijn tips en tricks om effectief te studeren met jullie delen. 

Planning
Voordat je begint met studeren, is het belangrijk om een planning te maken. Zelfs als je veel te laat begint met studeren (wat bij mij nog wel ééns voorkomt), is het goed om een overzicht te hebben van wat er gedaan moet worden. Zo voorkom je dat je iets vergeet, of dat je voor vervelende verassingen komt te staan.

De beste planning is natuurlijk een planning waarin je op tijd begint met het studeren. Door elke dag een klein beetje van de stof te herhalen, onthoud je dingen veel beter dan als je op het laatste moment alles uit je hoofd probeert te leren. Dit is iets wat bij heel veel studenten (en ook bij mij) fout gaat.

Dat je op het laatste moment hard zit te stressen en nog veel moet doen hoort denk ik wel een beetje bij het studentenleven, maar toch is het altijd goed om het voornemen om vroeg te beginnen te koesteren.

Pomodoro Techniek
Uit onderzoek blijkt dat een mens gemiddeld 25 minuten lang effectief kan studeren, voordat zijn concentratie afzakt. Mijn eigen concentratieboog is volgens mij zelfs nog korter. De essentie van de Pomodoro Techniek is om gebruik te maken van dit feit. Elke keer als je start met studeren, zet je een timer op 25 minuten. Na 25 minuten gewerkt te hebben, neem je een korte pauze, waarbij je hersenen even tot rust kunnen komen. Na 3 à 4 keer een sessie van 25 minuten kan je een langere pauze nemen.

Na 4 keer 25 minuten aan bijvoorbeeld Algebra te zitten, zal je zien hoeveel meer je hebt gedaan dan als je 2 uur lang in je boek zit te staren.

Muziek luisteren
Als je muziek luistert tijdens het studeren, probeer dan naar muziek te luisteren waarbij je niet mee gaat zingen. Als je naar meezingertjes luistert, is de kans groot dat je meer bezig bent met de muziek dan met het studeren voor je tentamen. Als je toch muziek wil luisteren, luister dan iets waarmee je niet mee kan zingen. Zelf luister ik tijdens het studeren naar Reggaeton. Dit is Spaanstalige muziek, en daarom wordt ik niet echt afgeleid door de lyrics.

Dit was het dan al weer voor deze week. Ik hoop dat jullie wat opgestoken hebben van mijn studeertips. Je kan de opgenoemde dingen altijd uitproberen en zien wat voor jou werkt. Volgende week zal ik jullie een verslag geven van het symposium van het project  ‘de beukende bas’, dus tot volgende week!


Blog 12: En… We zijn alweer volop bezig!

16 januari 2017
De kerstvakantie is alweer een week achter ons, maar ik ben al wel weer toe aan vakantie. De tentamens komen dichterbij, en het EPO-1 verslag moet aankomende woensdag al af zijn! Ook waren er voor vele Elektro’ers hertentamens deze week. De komende drie weken zullen zwaar zijn, maar gelukkig is er alweer een nieuwe vakantie met nieuwe plannen in aanzicht.

Einde in zicht
Dit kwartaal hebben we naast ons project twee andere vakken: lineaire algebra en analyse B en lineaire schakelingen B. Dit zijn vakken waar we in principe al sinds september mee bezig zijn. Het is raar om te beseffen dat we van beide vakken nog maar twee hoorcolleges hebben, totdat we deze vakken hebben afgerond.

Het afronden van deze vakken betekent namelijk dat we inmiddels alles weten over lineaire schakelingen en (de basis van) algebra, en we dus al een enorme basis hebben gelegd voor onze kennis in de Elektrotechniek.

Ik merk wel dat ze de moeilijkste onderwerpen voor het laatst bewaard hebben. Daarom verwacht ik dat de laatste tentamens van deze vakken ook redelijk pittig zijn. Ik loop op dit moment een beetje op achter, en daarom heb ik deze week ook extra hard moeten werken om weer een beetje bij te komen. Hopelijk loop ik na volgende week weer helemaal bij, zodat ik op tijd kan beginnen met het studeren voor de tentamens.

EPO-1: we zijn er nog niet..
Naast al die moeilijke onderwerpen voor Lineaire schakelingen en Algebra, moet er ook nog een project afgerond worden. Zoals het hoort bij een project, moet er op het laatste moment nog van alles gebeuren om de puntjes op de i te zetten. Voor het filter design, bleken we voor onze ‘attenuator’ een verkeerde waarde gebruikt te hebben. Daardoor moest alles opnieuw uitgerekend worden en gemaakt worden.

Een ‘attenuator’ is een dempingscircuit die je nodig hebt voor je speakers. De speaker box die je voor je project krijgt, bestaat namelijk uit 3 speakers: de woofer voor de lage tonen, de tweeter voor de hoge tonen, en de midtoner voor het geluid daar tussenin. Het is belangrijk dat deze drie speakers allemaal even hard geluid maken, maar zonder dempingscircuit, geeft onze tweeter veel meer geluid dan de andere twee speakers. Daarom moesten we een dempingscircuit maken voor de tweeter, zodat het volume van deze speaker afzwakt. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan…. Gelukkig is het ons uiteindelijk gelukt om een werkende attenuator te maken, en daarom zijn we weer een stap dichterbij het einde.

Vakantieplannen
In de week van 6 februari, beloont de TU Delft ons met een extra vakantieweek! In deze week hoop ik samen met mijn broer mijn tante te kunnen bezoeken, die in Les Menuires woont en werkt. Dit is één van de grootste skigebieden in de wereld! Of dit gaat lukken, weten we nog niet, aangezien we vooralsnog geen vervoer hebben.

Les Trois Vallées: het skigebied vanaf Les Menuires, dat is aangesloten aan onder andere Val Thorens.

Als ik ga, dan horen jullie het nog wel in één van mijn volgende blogs.

Tot volgende week!
David


Blog 11: Mentoraat

09 januari 2017
Naast alle vakken die je de eerste twee kwartalen bij Electrical Engineering volgt, heb je ook nog je mentoraat. Je moet een voldoende halen voor dit vak om het eerste project (EPO-1) te halen. Officieel gezien hoort het mentoraat dus bij EPO-1, maar het heeft niet echt iets met project ‘the booming bass’ te maken. Ik zal vandaag vertellen wat het mentoraat precies inhoud, aangezien dit nogal een vaag begrip is.

Pass/Not Pass
Allereerst is het belangrijk om te weten dat je geen cijfer krijgt voor je mentoraat, maar een voldoende of een onvoldoende. Bij een onvoldoende krijg je sowieso geen studiepunten voor EPO-1.

Student Mentor en Docent Mentor
Aan het begin van het eerste kwartaal krijgt ieder projectgroepje een studentmentor en een docentmentor. De studentmentor is een tweedejaarsstudent, die al je vragen over de studie kan beantwoorden. Ook organiseert hij of zij regelmatig meetings, waarbij je praat over cijfers en deadlines. Deze meetings zijn verplicht om je mentoraat te halen.

Ook krijg je een docentmentor. Die is er altijd bij in de projectzaal om je vragen te beantwoorden, en ook kijkt hij of zij alle dingen voor je mentoraat na. Omdat het ook echt een professor voor Elektrotechniek is, leer je al meteen één van je (aankomende) professoren goed kennen, en dit is best wel cool.

Eerste kwartaal
Een groot deel van je mentoraat in het eerste kwartaal zijn de Course Labs. Wat dit precies is, heb ik in mijn 6e blog uitgebreid uitgelegd, en daarom zal ik er nu niet diep op in gaan. Een ander belangrijk onderdeel zijn de themabijeenkomsten, die georganiseerd worden door je docentmentor. Ook hiervoor heb je ‘verplichte’ aanwezigheid, en praat je over bijvoorbeeld effectief studeren. Er zijn vier van deze bijeenkomsten, en ze duren vaak ongeveer een uur.

Eén extra deel in het eerste kwartaal is een cursus teamwork met je projectgroepje, waarbij je leert wat jouw beste teamrol is, en hoe je je teamleden het beste feedback kunt geven.

Tweede kwartaal
In het tweede kwartaal is het project al begonnen, maar je mentoraat heb je nog niet gehaald! De Course Labs zijn dan al wel over, en het mentoraat krijgt meer het doel om extra interesse te wekken voor elektrotechniek.

Eén van de dingen die je bijvoorbeeld nog gaat doen, is het bezoeken van vijf lunchlezingen. Bij deze lunchlezingen spreekt bijvoorbeeld een professor van de universiteit over zijn onderzoek, en natuurlijk is dat altijd gerelateerd aan Electrical Engineering. Ook komen er wel eens mensen langs van bedrijven als Shell, Cisco en TATA Steel. Een ander mentoraatonderdeel is het interviewen van een professor aan de faculteit, en ook ben ik op bezoek gegaan bij een Ingenieursbedrijf.

Voor de kerstvakantie heb ik ook een presentatie moeten geven over een vernieuwing in de elektrotechniek. Zelf heb ik toen een presentatie gegeven over ‘Cyborg Beetles’. Dit zijn kevers die letterlijk bestuurd kunnen worden met een afstandbediening, omdat er een chip op hun spieren is aangesloten. Het was achteraf super interessant om daar wat onderzoek over te doen!

De ‘Cyborg Beetle’ bestaat echt!

Als je al deze dingen succesvol hebt afgerond, heb je officieel je mentoraat gehaald. Toen ik zelf mee kreeg wat ik er allemaal voor moest doen, vond ik het eerst overbodig. Nu ik er op terugkijk, valt dat best wel mee! Door het mentoraat heb ik veel geleerd over wat je kan doen met elektrotechniek, en het heeft ons projectgroepje ook dichter bij elkaar gebracht.

Tot volgende week,
David.


Blog 10: Kerstvakantie!

5 januari 2017
De kerstvakantie is een heerlijke tijd om uit te rusten na al dat harde studeren, maar ook tijdens de vakantie zit de gemiddelde elektro student niet stil. Ik heb zelf ook een paar dingen te doen, zoals het schrijven van deze blog. Vandaag zal ik jullie op de hoogte brengen van wat ik deze vakantie heb gedaan.

De feestdagen
Ik was door al de tentamens en deadlines al een tijdje niet thuis geweest. Daarom rees ik voor de kerst terug naar het hoge noorden om de familie te bezoeken. Ik kwam er achter hoeveel ik de verzorging van m’n ouders (en de altijd volle koelkast) had gemist. Na veel gegeten en gerelaxt te hebben, ging ik terug naar Delft.

 

Een vriend van me uit Myanmar zou namelijk bij me in Delft verblijven. Samen zijn we voor Oud en Nieuw naar Amsterdam gegaan. Na het nachtleven van Amsterdam verkent te hebben, zijn we ook nog eens (bijna rechtstreeks) naar Scheveningen gegaan voor een nieuwjaarsduik. Normaal ben ik eigenlijk altijd op vakantie tijdens nieuwjaar, dus voor mij was de nieuwjaarsduik ook de eerste keer. Het was afgrijselijk koud, maar zeker iets om meegemaakt te hebben.

Het strand in Petten tijdens kerst en nieuwjaarsduik in Scheveningen

EPO-1
Voor het project heb ik ook meteen op de maandag na de vakantie een deadline. Voor het Filter Design van ons project, moeten we het hele verslag afhebben. Dit gebeurt niet in Microsoft Word, maar in een speciaal programma genaamd LateX. In LateX programmeer je het bestand, en daarom komt een groot project er netjes en georganiseerd uit te zien.

Het nadeel van LateX vind ik dat het uiteindelijke bestand er wel georganiseerd uitziet, maar dat betekent niet dat het er zo uit ziet in programmeertaal. Ook ken ik alle functies nog niet uit m’n hoofd, dus moet ik vaak googlen over hoe je bepaalde dingen schrijft.

LateX: code en het bestand

Survival Guide
Ook voor de course over wind energie moet ik een aantal dingen doen. Eén van mijn taken is om de zogenaamde ‘Survival Guide to the Netherlands’ up te daten. Hierin moet ik alle deelnemers van informatie voorzien over Delft en Nederland. Veel van de informatie heb ik al, en mijn taak is dus vooral om het design van de survival guide mooier te maken. Dit is moeilijker dan ik dacht, aangezien ik weinig ervaring heb in design.

Gelukkig hebben we nog een week om rustig te werken, voordat de colleges weer beginnen. Ik hoop dat jullie ook een goede en relaxte vakantie hebben!


Blog 09: BSA

28 december 2016
De eerste studiepunten zijn binnen, en de deeltentamens van het tweede kwartaal zijn ook al voorbij. Het is nu kerstvakantie, en voor vele eerstejaars is dit een tijd om na te denken of ze nog wel doorgaan met hun studie. Een belangrijke overweging in deze beslissing is het zogenaamde ‘Bindend Studie Advies’. Ik ga jullie vandaag proberen uit te leggen wat dit precies inhoudt.

Bindend Studie Advies
Sinds een paar jaar heeft de overheid voor eerstejaars studenten een Bindend Studie Advies (afgekort naar BSA) ingesteld. Dit betekent dat je in het eerste jaar 75% van al je vakken met een voldoende moet afsluiten. Als je dit niet haalt, moet je met je studie stoppen, en mag je het voor de aankomende vijf jaar niet opnieuw doen. Als je voor 1 Februari stopt met je studie, krijg je een deel van je betaalde collegegeld terug, en mag je dezelfde studie het jaar daarop wel opnieuw proberen.

BSA en Elektro
Bij Elektrotechniek kan je in het eerste jaar in totaal 60 studiepunten verdienen. Met de BSA regeling betekent dit dus dat je 45 van de 60 punten moet halen om door te stromen naar het derde jaar. Alle vakken bij Elektro zijn evenveel studiepunten waard; namelijk 5. Het jaar bestaat uit vier kwartalen, met elk 3 vakken. Als je in het eerste kwartaal al drie vakken niet hebt gehaald, en dus al 15 punten mist, en als de vakken in het tweede kwartaal ook niet zo goed gaan, moet je je echt goed gaan afvragen of het allemaal nog wel haalbaar is. Je krijgt per vak één herkansingsmogelijkheid. Van het eerste kwartaal is dat meteen na de kerstvakantie, en van de andere drie kwartalen is dat in de zomervakantie. Als je die keer het vak wel haalt, krijg je natuurlijk wel alle vijf punten.

Mijn vooruitgang
Persoonlijk gaat het bij mij heel goed! Het vorige kwartaal heb ik al mijn vakken met een voldoende afgerond, en dus heb ik al vijftien studiepunten. Eén van mijn grootste motivaties is dat ik echt niet in mijn vakanties wil studeren. Ik studeer liever net iets harder de eerste keer, zodat ik rust heb in mijn vakantie, dan dat ik een onvoldoende haal, en al mijn vakantie kwijt ben. Om deze reden heb ik nu heerlijk kerstvakantie, zonder dat ik hoef te studeren!

Ik hoop dat jullie ook lekker van jullie kerstvakantie aan het genieten zijn. Ook voor volgende week zal ik proberen een stukje te schrijven, dus jullie horen volgende week weer van me!

Alvast prettige feestdagen toegewenst,
David.


Blog 08: De witte week… en daarna!

19 december 2016
De tentamenweek is alweer voorbij, en het is dus weer tijd voor een normale collegeweek. Toch wil ik het nog even hebben over de week voor de tentamenweek en de week zelf. Bij sommige studies krijg je namelijk de hele week voor de tentamens vrij, en bij andere heb je zelfs tussen de tentamens door nog college. Hoe zit dat met Elektro?

De witte week
Zoals ik in mijn introductie al aangaf, heb je bij sommige studies de hele week voor de tentamens vrij om te studeren. Dit wordt de zogenaamde “witte week” genoemd. Bij elektrotechniek hebben we niet echt zo’n week. De week voor de tentamens kan het wel zo zijn dat alle stof al is behandeld, maar zelfs dat is vaak niet zo.

Om te zorgen dat je toch de tentamens goed maakt, moet je daarom alles heel goed bijhouden. De week voor de tentamens moet je anders niet alleen nieuwe stof gaan studeren, maar ook nog alle oudere stof inhalen. Met de hoeveelheden aan werk die je bij Elektrotechniek krijgt is dat lastig. Daarom is het belangrijk om alles goed bij te houden.

Volgens mij is één van de redenen dat Elektrotechniek geen witte week heeft, is omdat bijna alle vakken deeltentamens hebben. Dit betekent dat we twee tentamenweken per kwartaal hebben. Andere studies hebben dit niet altijd, en daarom hebben ze een extra week over voor de tentamenweek.

De tentamenweek
Tijdens de tentamenweek zijn er normaal geen colleges. Je hebt alleen tentamens, en in die tijd daartussen kan je studeren. Dit is heel fijn, omdat je je gewoon totaal kan focussen op de toetsen, zonder dat je hoeft na te denken over andere deadlines.

De tentamens worden vaak afgenomen op twee vaste plekken die de TU daarvoor heeft; de Drebbelweg en het oude legermuseum. De Drebbelweg staat naast de faculteit van de EWI, en je zult dus al snel door hebben waar dat is. Het oude legermuseum is echter niet op de campus, maar in het centrum. De eerste keer dat je tentamens hebt zal je waarschijnlijk Google Maps nodig hebben om te vinden, maar zeker voor treinreizigers is het eigenlijk een ideale plek! Het is op loopafstand van het station, en als je eenmaal dichtbij bent, is het door de TU Delft vlaggen niet te missen.

Een belangrijk punt voor de tentamens is wel dat je altijd je studentenID meeneemt. Voor een tentamen moet je namelijk ‘inchecken’ op een apparaat met je ID. Als je hem niet bij je hebt, mag je officieel niet het tentamen maken! Ook moet je je twee weken van tevoren inschrijven voor het examen op een programma dat OSIRIS heet.

Je moet dus goed opletten of je alles wel op orde hebt! Anders haal je je studiepunten niet, en dat ook nog eens met een hele stomme reden. Gelukkig is dit iets wat allemaal heel duidelijk is als je eenmaal in Delft studeert. Alles wordt uitgelegd tijdens de introductie, en vrienden en professoren zullen je er vaak aan herinneren.

Twee gebouwen waar tentamens afgenomen. Links is de Drebbelweg, en rechts het oude legermuseum.

Ik hoop dat ik jullie wat ‘inside information’ heb kunnen geven over de tentamenweken aan de TU! De kerstvakantie komt er bijna aan, geniet ervan!

Groetjes,
David


Blog 7: Weekend!

14 december 2016
De weken op de universiteit kunnen soms lang duren. Daarom is het fijn om in de weekenden af en toe wat anders te doen. Volgende week zijn er weer deeltentamens, maar dat hield me niet tegen om leuke dingen te doen. Natuurlijk moest er tussendoor ook hard gestudeerd worden, want ja… Dat hoort er bij!

Utrecht
Deze week kreeg ik opeens een bericht van een vriend uit Costa Rica, dat hij in het weekend in Nederland zou zijn. Tijdens mijn tussenjaar ben ik heb ik best veel met hem opgetrokken, en toen ik wegging, is hij zelf naar Los Angeles verhuisd. Hij had zomaar een ticket naar Stockholm geboekt, en vanaf daar reisde hij voor drie weken door Europa.

Ondanks de examens, kon ik het echt niet laten om met hem af te spreken. Op zaterdag reisde ik daarom af naar Utrecht om hem te ontmoeten. Samen met twee andere Nederlanders die ik in Amerika had ontmoet, zijn we een avond uit geweest.

Spring Course selectie
Sinds kort ben ik Baby Member geworden van de vereniging BEST Delft, en daarbij horen verantwoordelijkheden. Ik ben Personal Relations Responsible geworden voor een course die in het voorjaar aan de TU gegeven wordt. Samen met een team organiseer ik deze course over wind energie. Leden van andere BEST verenigingen in Europa geven zich dan op om voor tien dagen in Delft te studeren.

Op zondagavond moesten we uit de 350 motivatiebrieven 22 mensen kiezen die mogen komen. Het was een lange avond, maar het was heel leuk om te doen. Het is cool om te zien hoeveel mensen in Delft willen studeren, en hoeveel moeite ze in hun brieven steken om onze course te volgen.

Ik heb een leuk, maar vermoeiend weekend gehad. Dinsdag heb ik een tentamen van Lineaire Schakelingen, en donderdag van Lineaire Algebra, dus wish me luck!

In Utrecht met Adrian!

Tot volgende week!
David


Blog 6: Start van Epo-1

5 december 2016
Het tweede kwartaal is inmiddels volop bezig, en dus ook het eerste Bachelorproject. Het project heet EPO-1: de beukende bas. Vandaag zal ik jullie vertellen over de voorbereidingen voor het project in het eerste kwartaal, en hoe ik het project tot nu heb ervaren.

Groepsvorming
De groep die je tijdens het eerstejaarsweekend hebt gevormd, en waarmee je ook de gehele OWee hebt gelopen, is ook de groep waarmee je samenwerkt tijdens het eerste project. Dit is een fijn systeem, omdat je je projectgroepje bij aanvang van het project daardoor al goed kent. Hierdoor kun je veel makkelijker samenwerken! De groepjes bestaan uit meestal twaalf, maar in ons geval elf mensen, begeleid door een studentmentor en een docentmentor.

Het eerste kwartaal: Course Labs
Voor het ‘beukende bas’-project krijg je een boek, waar ook zogenaamde course labs in staan. Tijdens je eerste kwartaal krijg je acht uur per week ingeroosterd, waarbij je alle course labs af moet werken. De course labs bestaan uit negen opdrachten, waarin je de ‘basic skills’ leert voor het project. Het meten met oscilloscopen en multimeters, en daaraan berekeningen doen, moet je natuurlijk goed kunnen voordat je aan je project begint. Ook leer je te programmeren met een programma genaamd MATLAB, en ook dit heb je in je eerste project nodig. Elke opdracht moet je laten aftekenen door je docentmentor, en deze bepaalt of je de Course Labs haalt of niet. Al haal je het niet, mag je niet mee doen aan EPO-1 en mis je dus al 5 studiepunten in je eerste jaar!

Naast deze course labs heb je ook nog regelmatig meetings met je projectgroep en je studentmentor. Dit is een tweedejaarsstudent, die je aanspreekpunt is bij vragen over de studie. Hij of zij houdt bij of je je bewust bent van bepaalde deadlines, en hoe het gaat met je cijfers.

Het tweede kwartaal: EPO-1
Tijdens het tweede kwartaal begint het project echt. Je moet een audiosysteem maken, en daar komt veel elektrotechniek bij kijken. Wij zijn inmiddels al klaar met de Power Supply, maar daar heb ik mij niet specifiek mee bezig gehouden. Iedereen kiest een bepaald ‘stuk’ in het project waar ze zich volledig op storten, zodat we uiteindelijk al onze eindproducten kunnen combineren en een luidspreker met een extra harde bas kunnen maken. Ik heb met twee andere jongens gekozen voor het Filter Design.

Bij het Filter Design moet je filters ontwerpen, zodat de basspeaker alleen de lage tonen afspeelt, en de ‘tweeter’ (speaker voor de hoge frequenties) alleen de hoge tonen afspeelt. Als je geen filters gebruikt, kan het dat de bas hoge tonen gaat proberen af te spelen, en dit zorgt voor heel lelijk geluid. Het ontwerpen van zo’n filter is zeker geen makkelijke opgave. De theorie die je daar voor nodig hebt is grotendeels theorie die nog niet behandeld is in de colleges. Dit wordt expres gedaan, zodat je zelf op onderzoek uit moet gaan. Persoonlijk vind ik dat een prima leerproces, aangezien je echt wordt uitgedaagd.


Blog 5: Verhuizen

28 november 2016
Mijn ouders wonen op een half uur fietsen van het dichtstbijzijnde treinstation, waarna je nog 2 uur in de trein moet zitten om in Delft te komen. Voor mij was er dus echt geen mogelijkheid om thuis te blijven wonen tijdens het studeren. Omdat ik nog geen kamer had gevonden aan het begin van het collegejaar, moest ik tijdelijk bij mijn broer thuis op een matrasje slapen. Twee weken geleden ben ik verhuisd, en kon ik eindelijk weer in een écht bed slapen!

Op kamers
Op jezelf wonen heeft veel voordelen en nadelen, en het is voor iedere student een afweging die gemaakt moet worden. Vooral als eerstejaars is het een risico om al op kamers te gaan, als je nog niet eens zeker weet of je wel drie jaar door kan (en wil) gaan met je studie. Ik zal de grootste verschillen tussen thuis wonen en op kamers wonen op een rijtje zetten. Hopelijk zal dit de beslissing voor jullie iets makkelijker maken!

De huiskamer in m’n nieuwe appartement!

Reistijd
Als je ver van Delft af woont, zal je elke dag met de trein naar de TU moeten reizen en dit kan heel vermoeiend zijn. Vooral als je na een uur reizen bijvoorbeeld nog thuis moet gaan studeren. Ook weten we allemaal dat de NS niet altijd even betrouwbaar is, en is het vervelend als je daar afhankelijk van bent. Aan de andere kant: als je eenmaal thuis bent, dan wordt er eten voor je gemaakt en wordt de was voor je gedaan. Als je op kamers woont, zal je zelf eten moeten kopen en koken. Daarnaast zal er niemand zijn die je was doet of de keuken opruimt. Kortom, je bent een meer tijd kwijt aan huishoudelijke klusjes.

Vrijheid
Meer ‘vrijheid’ hebben als je in Delft woont klinkt een beetje raar, maar wat ik er eigenlijk mee bedoel is dat het makkelijker is om eens een keertje ’s avonds iets te doen in Delft. Vooral als je bij een studentenvereniging gaat, zal het vervelend zijn als je steeds vroeg in de trein terug naar huis moet zitten. Daarnaast is het geen probleem als je iets vergeten bent, aangezien je toch maar een paar minuutjes hoeft te fietsen om iets op te halen van je kamer. Voor mij is dit een groot voordeel aangezien ik nogal een vergeetachtig type ben.

De keerzijde hieraan is dat veel mensen nog veel vrienden in de buurt van hun ouders hebben wonen. Als je opeens in Delft woont, zal je minder vaak met ze kunnen afspreken. Natuurlijk kun je elk weekend nog terug naar je ouders, en dan met middelbare schoolvrienden afspreken. Persoonlijk heb ik dit probleem niet echt, omdat al mijn vrienden inmiddels ook allemaal op kamers wonen.

Kosten
Dit is de grootste reden waarom veel mensen thuis blijven wonen. Nu de studiefinanciering is opgeheven, zullen we moeten lenen. De maandelijkse huur van een kamer is best een grote kostenpost, en als je ouders niet helpen financieren, zal je dit allemaal later terug moeten betalen.

Voor de duidelijkheid: iedere situatie is verschillend, en op kamers wonen is niet per se ‘beter’ dan thuis blijven wonen. Sommige studenten, zoals ik, zullen wel op kamers moeten, maar voor anderen is het een keus. Ik hoop dat jullie wat aan dit bericht hebben gehad als jullie ooit voor de keuze komen te staan!

Groetjes,
David


Blog 4: Big Belgium Bus Tour

21 november 2016
Naast studeren aan de universiteit is het belangrijk dat je ook af en toe wat leuks doet! Veel studenten kiezen er daarom voor om lid te worden van een studentenvereniging.

Zelf ben ik niet lid geworden van een studentenvereniging, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik geen behoefte heb aan leuke dingen. Een vriendin van mij is lid bij een organisatie voor uitwisselingsstudenten (genaamd ESN Delft), en zij organiseerden een trip naar Brussel en Antwerpen. Samen met haar en een andere vriend heb ik me ingeschreven, en heb ik daarmee het afgelopen weekend in België doorgebracht.

Het Atomium en Brussel
Op zaterdagochtend vertrokken we vanaf de TU Delft met twee kleine busjes. De eerste stop van de dag zou het Atomium zijn. Het Atomium is een monument in Brussel die speciaal gebouwd is voor een wereldexpo in 1958. Andere voorbeelden van gebouwen die ontstaan zijn uit een wereldexpo zijn de Eiffeltoren in Parijs en de Space Needle in Seattle. Het is een kenmerkend gebouw in België, en je kan er zelfs in! Vanuit de hoogste bol heb je een prachtig panorama uitzicht over heel Brussel.

Na dit checkten we in bij het hotel en gingen we echt de stad in. We zijn langs het EU-parlement gegaan, hebben het koninklijk paleis gezien en natuurlijk de Manneken Pis. Ik moet eerlijk zeggen dat de Manneken Pis wel een beetje een teleurstelling is. Het is zo iconisch, maar als je ziet hoe klein het is, is het niet echt indrukwekkend. Het doet me een beetje denken aan de Mona Lisa in Parijs (als je daar geweest bent, weet je wat ik bedoel).

De leukste reden om naar België te gaan, is het avondprogramma. België is hét land van de speciaalbieren, en als je uitgaat kan je dan ook uit veel verschillende soorten bier kiezen. Een zeer beroemd en leuk café is het Delirium Café. Deze staat in het Guinness Book of Records als het café met het grootste aanbod aan commerciële bieren. Je kan er maar liefst uit 2200 verschillende bieren kiezen! Een andere goede uitgaansgelegenheid is de Celtica Bar. Deze opent vanaf 23:00, en het is een danscafé waar heel veel studenten naartoe komen.


Het Delirium Café en de Celtica Bar: twee leuke uitgaansgelegenheden in Brussel.

Antwerpen
De volgende dag hebben we ook nog Antwerpen bezocht. Hier heb ik vooral veel sightseeing gedaan. Antwerpen heeft bijvoorbeeld één van de mooiste treinstations in Europa. Ook kwamen we per ongeluk terecht in een enorme kerstwinkel, met 5000 vierkante meter aan kerstspullen. Ik dacht eerst dat het reclame was, maar heb het opgezocht, en het is werkelijk de grootste kerstwinkel ter wereld.

Na nog een gezellige avond in Antwerpen, was het tijd om weer terug te keren naar Delft. Het was fijn om een korte vakantie hebben tussen al dat studeren. Ik hoop dat jullie ook een leuk weekend hebben gehad!

Groetjes,
David


Blog 3: Tentamenweek

14 november 2016
Het is onvermijdelijk.. De meest stressvolle week van het kwartaal: de tentamenweek. De universiteitsbibliotheek zit vanaf 8 uur ’s ochtends al vrijwel helemaal vol en er staan rijen voor de koffieautomaten. Ook ik moest de afgelopen week drie tentamens maken, en ik ga jullie wat vertellen over de vakken die getoetst werden.

Tussententamens
In het eerste kwartaal van Electrical Engineering hebben al je vakken (drie in totaal) naast eindtentamens ook deeltentamens. Beide tentamens tellen voor vijftig procent mee. De deeltentamens zorgen ervoor dat de stof een stuk beter behapbaar is. Voor klassieke- en kwantummechanica zijn de tentamens bijvoorbeeld opgedeeld in een klassiek deel en een kwantum deel.

Lineaire schakelingen
Het eerste tentamen van de week was voor het vak Lineaire Schakelingen A. In dit vak leer je de basis van het rekenen aan elektrische circuits, en dat is natuurlijk een heel belangrijke skill voor een elektrisch ingenieur! Wat je leert sluit goed aan met wat je op de middelbare school leert. Je rekent in principe aan weerstanden en stroombronnen. Alleen zal je zien dat een circuit al snel te ingewikkeld wordt om de basistechnieken te gebruiken die je op school hebt geleerd. Daarom leer je allerlei nieuwe technieken, waarbij je een ingewikkeld circuit toch kan versimpelen tot een heel makkelijk berekenbaar circuit.

Een op-amp circuit

Kwantummechanica
Het tweede tentamen van de week was voor het vak Klassieke- en Kwantummechanica. Aangezien het klassieke deel al was getoetst tijdens het eerste tentamen, ging het tweede tentamen alleen over Kwantummechanica. Kwantummechanica is dan wel (naar mijn idee) een heel interessant onderwerp, het wordt toch als heel moeilijk ervaren. Je zult dan ook best veel tweedejaars (en zelfs derdejaars!) terugzien die het vak nog een keer over moeten doen.

Je leert veel over de hoofdonderwerpen van de kwantummechanica, zodat je bepaald elektrisch gedrag kan begrijpen. Aan het eind van het vak weet je onder andere hoe diodes en transistoren werken, en dit is belangrijk, want dit zijn de basisonderdelen van vrijwel elk elektrisch apparaat. Ook leer je werken met de beroemde Schrödinger vergelijking, wat de ‘ F=m*a’ is van de kwantumwereld, en Heisenbergs onzekerheidsprincipe.

De Schrödingervergelijking. Het ziet er meer intimiderend uit dan dat het is!

Lineaire algebra en Analyse
Vrijwel elke technische opleiding heeft in ieder geval één ding gemeen, en dat is wiskunde. In dit vak ga je door met de wiskunde die je op de middelbare school hebt gehad, zoals integreren en differentiëren, maar er worden ook veel nieuwe onderwerpen geïntroduceerd.

Een goed voorbeeld van zo’n nieuw onderwerp is lineaire algebra. Tot nu toe heb je alleen maar vergelijkingen gehad met twee onbekenden: x en y. Maar wat nou als er opeens vijf vergelijkingen zijn, met allemaal vijf onbekenden, namelijk x, y, z, u en v? Dan wordt het al snel ingewikkeld om het antwoord voor alle vijf de onbekenden te vinden, en tijdens het vak leer je hoe je dit soort problemen moet oplossen.

Het beste aan dit vak is dat alles wat je leert aan wiskunde, vrijwel meteen terug komt in de twee andere vakken. Hierdoor heb je niet het idee dat je iets nutteloos zit te leren, maar wordt de wiskunde die je leert meteen toegepast.

Nu de tentamens voorbij zijn, is het tijd om verder te gaan met de nieuwe vakken van het tweede kwartaal.

Groetjes,
David


Blog 2: Van VWO naar de Universiteit

7 november 2016
Om van de middelbare school naar de Universiteit te gaan is een enorme stap, en al helemaal als je besluit om op jezelf te wonen en bij een sport- of gezelligheidsvereniging te gaan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf niet de beste ervaringsdeskundige ben: na het Gymnasium heb ik een tussenjaar genomen waarin ik een jaar op een college in Amerika heb gestudeerd. Na een jaar volledig zelfstandig geleefd te hebben, met 9 uur tijdverschil van Nederland, is in Delft studeren eigenlijk een stapje terug. Toch zal ik proberen de grootste verschillen op een rijtje te zetten.

Verwachte zelfstandigheid
Op de middelbare school wordt er vaak gecheckt of je naar de lessen komt en of je je huiswerk hebt gemaakt. Op de universiteit zal er niemand zijn die checkt of je naar colleges komt. Er zijn uren, zoals projecturen, waar aanwezigheid wel invloed heeft op je cijfer, maar je zal zeker geen strafwerk krijgen als je niet komt. Ook is er niemand die je huiswerk nakijkt.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel er relaxt (en dat is het soms ook), maar er zitten ook gevaren aan. Aan de ene kant kan je wat langer doorslapen, of je kan zonder gedoe een dag niet komen als je bijvoorbeeld naar de dokter moet. Aan de andere kant is een college niet hetzelfde als een blokuur op de middelbare school. Tijdens één college wordt enorm veel stof behandelt. Als je één college mist, en er daarna niet extra goed naar terugkijkt, is de kans groot dat je van het volgende college al helemaal niets meer snapt.


De universiteitsbibliotheek en The Fellowship: twee plekken op de campus voor zelfstudie.

Het hoge tempo
Ik heb het eigenlijk al een beetje gezegd bij het vorige punt: het tempo waarmee je door de stof heen gaat kan enorm snel zijn. Tijdens de colleges wordt vaak maar heel kort stilgestaan bij een paragraaf, en daarom kan het dat je van het college maar weinig snapt. Daarom moet je zelf na de colleges veel nalezen en oefenen voordat alles wat tijdens het college gezegd is, is ingezakt. Je krijgt voor dit oefenen wel veel meer tijd. Dit kwartaal heb ik bijvoorbeeld maar 12 uur per week hoorcollege, en de rest van de week krijg je tijd om aan de stof te werken (ook door middel van zogenaamde ‘werkcolleges’ en practica, waarbij ouderejaars rondlopen die je kunnen helpen met de opdrachten). Deze tijd heb je overigens zeker weten nodig!

Het studentenleven
Delft is hoogstwaarschijnlijk niet zo dichtbij als de middelbare school waar je nu op zit. Daarom zal je óf een kamer moeten zoeken, óf elke dag met het openbaar vervoer naar de universiteit moeten. Beide zullen meer tijd gaan kosten dan dat het kostte op de middelbare school. Ik woon op mezelf, en alleen al elke dag na college eten kopen en koken kost vaak meer dan een uur. Daarnaast moet je de was doen, alles (een beetje) netjes houden en andere persoonlijke zaken regelen. Ook als je met het OV gaat, moet je elke dag extra vroeg opstaan, en ’s avonds na lang gereisd te hebben nog studeren.

Ook is alleen studeren (voor de meesten) saai. Als je naast je studie nog wil sporten en voor gezelligheid bij een studie- of studentenvereniging actief wil zijn, heb je ook verplichtingen. Voor de trainingen, borrels en vergaderingen moet je tijd vrijmaken. Dit combineren met een zware studie als Elektrotechniek is niet altijd even makkelijk.

In het begin is het best moeilijk om een goede verhouding te vinden tussen leuke dingen en studeren, maar ik heb gehoord dat, als je eenmaal in een ritme komt, meer dan genoeg tijd hebt om de dingen te doen die je leuk vindt!

Groetjes,
David


Blog 1: Introductie

31 oktober 2016
Hallo lezers! Ik ben David de Gruijl, en ik ben een eerstejaars Electrical Engineering student aan de TU Delft. In deze blog ga ik jullie het aankomende jaar op de hoogte houden van mijn leven hier in Delft. Ik hoop dat ik jullie een goed beeld kan geven over hoe het leven van een Elektro student in Delft er uit ziet! Net als deze blog, begint ook het collegejaar met een introductieperiode. Ik zal voor jullie samenvatten hoe deze periode voor mij is verlopen.

EOW
Voordat het collegejaar begint, opent elke studie met zijn eigen introductie periode. Voor de studenten van Electrical Engineering is dat het Elektro Ontvangst Weekend (EOW). Tijdens dit weekend ga je samen met een groot deel van de aankomend eerstejaars op kamp.

Aan het begin van het kamp kreeg iedereen een felgele overall aan met het motto “overal overall”. Daarnaast krijg je je persoonlijke pul die je mooi mag versieren.

Op de eerste dag blijf je slapen op EWI zelf. Je krijgt een rondleiding, waarbij je onder andere een kijkje mag nemen op het dak. Helaas heb ik geen foto van het uitzicht, maar als je er ooit bent, schroom niet om de lift naar boven te nemen en het voor jezelf te bekijken.

De rest van het weekend breng je door in een enorme circustent. Hier slaap je (vrij weinig), en de rest van de dag wordt je bezig gehouden met vele leuke spelletjes en activiteiten.

Ook zingen is een belangrijk onderdeel van het weekend. Elektrotechniek heeft zijn eigen nummers, en aan het einde van de EOW neem je het in een zang/schreeuwcompetitie op tegen andere opleidingen, die ook hun eigen nummers hebben. Elektrotechniek is een relatief kleine opleiding, dus het extra harde zingen leidde tot vele schorre stemmen!

Aan het einde van het EOW maak je een groepje, waarmee je de OWee gaat lopen, en wat ook meteen je eerste projectgroepje zal zijn.

OWee
Het EOW sluit vrijwel meteen aan op de OWee, wat de algemene ontvangstweek is voor de Delftse studenten. Tijdens deze week krijg je de kans om de vele studenten- en sportverenigingen van Delft te leren kennen.

Tijdens de lunch en het avondeten eet je elke keer bij een andere studentenvereniging, en dit is een mooie kans om alle verenigingen van binnen een keertje te bekijken. Ook is er een infomarkt voor alle verenigingen, en een sport- en cultuurmarkt.

Ook ’s avonds is er superveel te doen. Van grote feesten bij Virgiel en het Corps, tot homobingo bij Outsite (zeker een aanrader!).

Als je nog geen verblijf in Delft hebt, kan je je ook opgeven voor een Sleep-Innhuis. Hierbij krijg je de kans om voor een week in een verenigingshuis te slapen. Ik had al een kamer, dus ik had geen Sleep-Inn nodig, maar dat zou zeker een ervaring zijn geweest.

Weekje rust (of niet!)
Na een drukke introductieperiode, krijg je een week vrij voordat de opleiding echt gaat beginnen. Als je je hebt ingeschreven bij een studentenvereniging, kan je in die week de kennismakingstijd (KMT) hebben, en heb je dus geen week vrij. Zelf heb ik besloten om lid te worden van BEST (the Board of European Students of Technology). Dit is een kleine vereniging die geen KMT heeft, en dus was ik vrij! Wat BEST precies inhoudt en doet, bewaar ik voor een ander keertje.

Groetjes,
David